Dodaj do ulubionych

Jak dbamy o zdrowie?

26.06.05, 08:03
Po 65. roku życia występuje wielochorobowość. Poza tym ludzie starsi mają
tendencję do hipochondrii. Wielu specjalistów podkreśla, że wraz z
osiągnięciem tego wieku, pojawia się wręcz potrzeba chorowania. Ludzie starsi
często uciekają w dolegliwości. - Ucieczka ta jest nierzadko wynikiem
depresji. Trzeba więc wiedzy, żeby stwierdzić co naprawdę dzieje się z
chorym - mówi Jarosław Derejczyk, prezes Kolegium Specjalistów Geriatrów w
Polsce i dyrektor Szpitala Geriatrycznego w Katowicach.

Około pięćdziesiątki zauważamy, że niektórych rzeczy już nie możemy zrobić. -
Są pewne funkcje, które z wiekiem się pogarszają, a na to nakłada się coraz
większe prawdopodobieństwo występowania chorób. Najczęstsze są defekty układu
sercowo-naczyniowego - tłumaczy geriatra. Potem wysiadają stawy (zużycie
chrząstek i stawów widać ok. 60. roku życia). Następny problem są kłopoty z
pamięcią. Bardzo poważna i powszechna sprawa to cukrzyca. Okazuje się, że
wielu ludzi na świecie żyje z cukrzycą w ogóle o tym nie wiedząc. -
Obowiązujące kryteria w rozpoznawaniu cukrzycy mówią, że na czczo, po 12
godzinach niejedzenia cukier do 110 mg/proc. to norma. - Okazuje się, że u
ludzi po 65. roku życia wygląda to zupełnie inac szej. Rano mogą oni mieć
cukier 80 - 90 mg/proc., a mimo to mają cukrzycę - twierdzi geriatra. - A
cukrzyca jest pojazdem, na który jak się wsiądzie, to bardzo szybko wiezie
nas do niezdrowej starości - dodaje. Dlatego jednym z ważniejszych badań jest
tzw. krzywa cukrowa. Obowiązkowo powinno się je robić między 40. a 50. rokiem
życia.

Równie ważne jest rozpoznanie nadciśnienia. - Umiejętność skutecznego
stosowania leków, które pomagają zbić ciśnienie poniżej 140/90, utrzymanie
cukru w normie oraz świadomość, jakie straty w organizmie wywołuje nikotyna
są w stanie zagwarantować nam zdrową starość - stwierdza dr Derejczyk.
Obserwuj wątek
    • wiktoria53 Re: Jak dbamy o zdrowie? 26.06.05, 08:17
      Raz w roku robię sobie badanie krwi ( analiza), poziom cholesterolu -profil
      lipidowy gdzie wyszczegolnione są wartości cholest. całkowitego, cholesterolu
      HDL, LDL,trójglicerydy, wskaźnik C/HDL, wskaźnik LDL/HDL. Poza tym badam poziom
      cukru na czczo, araz badam OB.Oczywiście jeżeli wyniki odbiegają od norm idę do
      lekarza.No i jeszcze mammografia raz w roku.Wcześniej była mammografia na
      przemian z usg ale ostatnio lekarz stwierdził,że tylko mammogr.
      • axsa Re: Jak dbamy o zdrowie? 26.06.05, 09:23
        Badania tzw. okresowe to co pół roku.
        Pilnuję bardzo spraw nadciśnieniowych.
        Już w młodosci je u mnie stwierdzono.
        Ja czuję się bardzo dobrze z takim ok. 20 powyżej normy.
        Jedni lekarze każą trzymać normę i jak robię co sugeruja to nie nadaję sie do
        życia, więc polegam raczej na opiniach tych, którzy mówią, że skoro już w
        młodości stwierdzono u mnie dużo wyższe i skoro ze zredukowanym do normy czuję
        się tak jakbym miała niedociśnienie to nie należy wojować z organizmem. Podobno
        jest wielu ludzi takich jak ja. Niemniej jednak,żeby nie przekraczało 150/100,
        to malutki Amlozek.
        + codzienna "ścieżka" zdrowia czyli 2 godziny ćwiczeń, albo troszke mniej, gdy
        wymieniaja sie na pływanie, spacery, jazdę na rowerze.
        Raz w roku sanatorium,
        latem morze, zimą góry.
        • mi.ka.n Re: Jak dbamy o zdrowie? 26.06.05, 09:49
          Bardzo zdrowy styl życia prowadzisz.Tak trzymaj bo to naprawdę sprzyja dobremu
          funkcjonowaniu organizmu.Taki styl życia prowadziłam do jakiegoś czasu i
          względnie funkcjonowałam "Zabiły" mnie i zbiły z pantałyku stresy i ich efekt
          zawalone serducho.Od tej pory wszystko wzięło w łeb i nic mi się nie chce.Nie
          mogę i nie umię się zmobilizować.Pozdrawiam Axso.
          • axsa Jak dbamy o zdrowie? 26.06.05, 10:19
            smile))
            Karolino, nie dawaj się, zrób choć mały wysiłeczek. Na początek cos
            pięciominutowego dziennie, a potem dodawaj po 2, 3 mimutki. Co to będzie - sama
            ustal.
            Jesteśmy na tym świecie dla siebie, nie dla stresów, nie po to żeby nasze życie
            ciągle się rozłaziło.
            smile))

wink))
            Kup sobie grubaśny pisak. Narysuj jeszcze bardziej grubaśną krechę oddzielającą
            przeszłość od teraźniejszości i przyszłości wink

i spróbuj zacząć tak:
            Jest niedziela 26 czerwca. Czuję, że jakbym zrobiła..... to byłoby znacznie
            lepiej, a może mogłabym...., albo.... lub....
            I zrób jedną z tych rzeczy, nawet bardzo malusieńką, zobaczysz jaka bedziesz
            dumna i jak jutro znowu będzie Ci się chciało coś malutkiego, a moze już
            troszeczkę większego dokonać.

wink))
            No, i koniecznie sprawozdanie poproszę!
            wink))
            • mi.ka.n Re: Jak dbamy o zdrowie? 26.06.05, 10:34
              Oj Aniu rozlazło się i wiek temu pomógł.I tak na tę wielość dolegliwości nie
              daję się.Najwięcej pomagam sobie sama.Zaniedbałam chodzenie do lekarzy bo
              wiecznie tylko spychali mnie do szpitala a ja już miałam ich obsesje.I co
              gorsza nie wychodziłam z nich zdrowsza.
        • felinecaline Re: Jak dbamy o zdrowie? 26.06.05, 09:54
          Witam wszystkie dbajace o zdrowie Panie.
          Bardzo dobrze, ze dbacie, wkradlo sie jednak pare drobnych niescislosci wiec
          pozwalam sobie je skorygowac. otoz jesli chodzi o nadcisnienie to wartosc
          graniczna wynosi 140/90 i powyzej lekarze mowia juz o owym nadcisnieniu. Jak je
          mierzyc? Najlepiej rano, przed wstaniem z lozka w pozycji lezacej dwukrotnie w
          odstepach pietnastominutowych.
          W badaniach kontrolnych OB mozna sobie "podarowac", jego znaczenie jest juz
          niemal "muzealne".
          Mammografia i USG piersi powinny byc wykonywane razem - jesli lekarz z tego
          zrezygnowal to z powodow oszczednosciowych.
          Zapomnialyscie tez o czyms bardzo banalnym - o palpacyjnym badaniu piersi - tak
          osobiscie jak i przez lekarza I kontaktu. A przede wszystkim, co mnie zmartwilo
          zapomnialyscie o badaniu histopatologicznym wymazu z pochwy i szyjki macicy.
          Wobec tego odsylam "do poprawki".
          Zycze nieustajacej przezornosci - "wrog nie spi".
          • axsa Re: Jak dbamy o zdrowie? 26.06.05, 10:01
            smile))
            Wiem, ze taka jest wartość graniczna, ale jako i d e a l n e lekarze wskazują
            130/80 i do takiego odniosłam swoje wyniki.

O wskazanych przez Ciebie badaniach nie zapomniałam, tylko potraktowałam jako
            zupełnie oczywiste.
            smile))
            • felinecaline Re: Jak dbamy o zdrowie? 26.06.05, 10:04
              Ja prostowalam 150/100.
              • felinecaline Re: Jak dbamy o zdrowie? 26.06.05, 10:05
                wink)I nie badzcie egoistkami, wypedzcie swoich partnerow na badanie prostaty.
                • pia.ed Re: Jak dbamy o zdrowie? 26.06.05, 12:44
                  felinecaline napisała:

..." nie badzcie egoistkami, wypedzcie swoich partnerow na badanie prostaty"....

Wypedzcie ich tez na sloneczko, bo amerykanskie badania wykazaly ze slonce
                  powoduje jakas reakcje chemiczna w organizmie mezczyzny, ktora zapobiega
                  rozwojowi raka prostaty.
              • axsa Re: Jak dbamy o zdrowie? 26.06.05, 10:27
                smile))
                Ja chyba niezbyt jasno napisałam, że z takim 150/100 czyli o 20 "oczek"
                wyższym od idealnego, czuję sie najlepiej.

Mój chodzi z własnej woli na "prostatowe" badania.
                smile)
                • mi.ka.n Re: Jak dbamy o zdrowie? 26.06.05, 10:47
                  Mój też i nawet jakiś profilaktyczny lek bierze na tę
                  prostatę.Powiedziałabym,że jest nawet zbyt przewrazliwiony na punkcie swego
                  zdrowia.Może to dobra metoda.Miał też szczęście do dopisywania zdrowia, bo nie
                  za wiele do tej pory nie chorował.Niech dba ma rację.
                  • krista57 Re: Jak dbamy o zdrowie? 26.06.05, 12:40
                    Staram sie raz w roku robic tzw babskie badania czyli mamografię i USG,wymaz
                    ,cytologię i dolne USG.Oczywiscie wszystko co należy z krwi również.Trochę
                    uspokaja i jednoczesnie męczy bardzo niski poziom cukru i cholesterolu.
                    Cisnienie mam równiż niskie srednio 65/100 nie pomaga kawa...dlatego moze ta
                    ciągła sennosc.Gdyby nie potrzeba ciągłego ruchu
                    /spacery,rower,gimnastyka/pewnie ciągle bym polegiwala.
                    Mam problem z tarczycą ,lekarka określiła to jako nadczynnosc
                    subkliniczna...jestem pod jej opieką...czeka mnie operacja lub
                    jodowanie.Następne USG tarczycy/mnóstwo guzkow,przy FT4 w normie/w pazdzierniku.
                    Felinecaline...jak sadzisz,czy moja sennosc jest z tym związana ?
                    Do 65 jeszcze mam daleko.Pozdrawiam .
          • pia.ed Re: Jak dbamy o zdrowie? 26.06.05, 12:41
            "...Mammografia i USG piersi powinny byc wykonywane razem - jesli lekarz z tego
            zrezygnowal to z powodow oszczednosciowych."

Bylam kilkakrotnie na mamografii piersi, ale usc nie mialam nigdy robionego
            bo w Szwecji nie jest to przyjete.
            Wynik mamografii wysylany jest bezposrednio do ginekologa kierujacego
            i jesli wynik byl dobry, to nic sie wiecej od niego nie slyszy.
            Wiec jak to mozliwe, ze Szwecja ma mimo wszystko najmniejsza w Europie
            umieralnosc na raka piersi?

"...zapomnialyscie o badaniu histopatologicznym wymazu z pochwy i szyjki macicy...
            "To wykonuje sie w Szwecji, ale tylko raz na trzy lata.
            • felinecaline Re: Jak dbamy o zdrowie? 26.06.05, 15:57
              Widocznie w Szwecji poziom oswiaty zdrowotnej jest na tyle wysoki, ze kobiety
              wczesnie zglaszaja sie do lekarza z kazda, najmniejsza zauwazona w piersi
              zmiana. Wspominalam o autopalpacji.Wprawdzie nie jest to bardzo dokladne
              badanie i nie pozwala na wyczucie zmian tak malych jak wykrywane mammografia,
              ale uczula kobiete na obserwowanie wlasnego organizmu i nazwijmy to "lamie
              bariere psychiczna", to tez bardzo wazne - pozwole sobie rzucic haslo: "precz
              ze strusia polityka" - to, ze nie chcemy zauwazyc, ze cos jest nie w porzadku
              nie znaczy, ze wszystko jest w porzadku. Co do czestotliwosci szwedzkich badan
              histo-pat mam zastrzezenia. Powinny byc wykonywane GORA (Skali Mount Everestu)
              raz na dwa lata, optymalnie co rok.
              Mezczyzn owszem, wyprowadzajcie na slonko, same tez korzystajcie (zapobieganie
              osteoporozie), ale zapobiegajcie tez czerniakowi, zabezpieczajcie sie dobrymi
              kremami anty UV i dokladnie obserwujcie wszelkie znamiona na skorze.
              • tesunia Re: Jak dbamy o zdrowie? 26.06.05, 17:49
                *no i oczywiscie trzeba zmienic sopsob odrzywiania.
                zminimalizowac wszelakie tlusze,
                *choc wskazana jest bardzo
                spozywana rybka ta najtlusiciejsza.
                *unikac bialego cukru,zastapic najlepiej miodem slodzenie herbatki.
                *wypoczac na maxa noca,bo mowia,ze sen jest dobrym "prostowaczem zmarszczek"
                • wiktoria53 Res Medica - ciekawy serwis medyczny 29.06.05, 10:07
                  Jestem po przeglądnięciu pobieżnym i uważm, że zawiera bardzo interesujące
                  wiadomosci. Kto jest zainteresowany, podaję stronkę:

www.resmedica.pl/
                  • bubliczka Re: Res Medica - ciekawy serwis medyczny 30.06.05, 21:20
                    onkolink-anry.pl/sklep.htm
                    Coz mozna sadzic o takich leczniczych rewelacjach?
                    • felinecaline Re: Res Medica - ciekawy serwis medyczny 30.06.05, 21:52
                      Uwazam to za skandaliczne zerowanie na naiwnosci i bezradnosci chorych i ich
                      rodzin.
                      • natla Re: Res Medica - ciekawy serwis medyczny 30.06.05, 21:57
                        Nic dodać, nic ująć........
                        • regine Re: Res Medica - ciekawy serwis medyczny 30.06.05, 22:04
                          O matko i napisy na opakowaniach po rosyjsku,zauważyliście???
                          Maść propolisowa i żywokostowa????Na raka????
                          Masz rację Natlo, nic dodać,nic ująć.....
                          Preparaty rodem z "Jarmark Europa " ze stadinu w stolicy....
                          • wiktoria53 onkolink-anry ? żerowanie na ludzkim nieszczęściu 30.06.05, 22:44
                            Zaraz przychodzą mi na myśl różni uzdrowiciele z medycyny naturalnej, leczący
                            na odległość.Znam takiego gościa zresztą lekarza med. z wykształcenia, który
                            zajmuje się medycyną naturalną. To jego leczenie polega na tym,że on sobie
                            siedzi wygodnie w fotelu, wchodzi osoba z poważna chorobą, która siada na
                            drugim fotelu w odległości 2 m od uzdrowiciela, pada pytanie o dolegliwość,
                            chory ma polecenie zamknąć oczy i się odprężyć, słychać w tym czasie jakiś ruch
                            rąk uzdrowic. trwa to w sumie może 30 sek. i 50 zł zostawia się w
                            rejestracji.Lekarz-uzdrowiciel daje jeszcze karteczke z nazwą specyfiku, który
                            poleca kupic również w recepcji.Jedna taka wizyta to koszt 70 zł minimum.Wstyd
                            się przyznać ale sama skorzystałam kiedyś mając kobiece dolegliwości z 2 takich
                            wizyt, po których się nie wyleczyłam, ale zmądrzałam i udałam się do lekarza.No
                            a słynny pan Nowak szeroko znany z TV programu "Ręce które leczą" kim niby jest?
                            Toż to są ludzie bez sumienia moim zdaniem, wyciągający z bezradnego chorego
                            może ostatni grosz?
                            • wiktoria53 No więc dbamy o zdrowie? 23.11.05, 21:43
                              Właśnie usiłuję się zarejestrować do lekarza w RCO w Bydgoszczy,(do którego
                              zawsze chodzę ) będą rejestrować na styczeń, ale od 20 października dzwonię i
                              słyszę: nie mamy jeszcze grafiku na styczeń.
                              • krista57 Re: No więc dbamy o zdrowie? 23.11.05, 22:03
                                No własnie ..jak dbamy o zdrowie ???

Kilka osob z naszego forum "przyrosło" do fotela i kompa...a gdzie ruch gdzie
                                gimnastyka?

Zaczęlam jeszcze bardziej dbac o zdrowie ,gdzies tam na innych topikach juz
                                pisalam...nie bedę się powtarzac,bo znowu zostanę oceniona,ze cos tam reklamujęsad

• regine Re: No więc dbamy o zdrowie? 23.11.05, 22:09
                                  Pisz, przypominaj, bo z pamięcią u nas coś nietęgo ostatnio smile)
                                  • annal74 Re: No więc dbamy o zdrowie? 23.11.05, 22:27
                                    "Wesołe jest życie podlotka... bo pamięć nie ta " ano trzeba się z nią
                                    pogodzić
                                    ale i dużo nachodzić .Potem bolą stopy .
                                    • august2 Re: No więc dbamy o zdrowie? 23.11.05, 22:44
                                      ..czy oplaca sie dbac o zdrowie?
                                      Przeciez ludzie mowia ze:
                                      "tak mialo byc i tak sie stalo"
                                      albo
                                      "co komu zapisane"...

• malwina52 Re: Recepta musi być wymiarowa 24.11.05, 10:37
      wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=5088
    • bryza102 Re: Jak dbamy o zdrowie? 25.11.05, 15:50
      Podstawa to regularne badania,niezaniedbywanie ruchu,gimnastyki,"lekkie"
      odżywianie i poczucie humoru.
      To jedna strona medalu,a druga - zawsze może coś się trafić i jest to
      niezależne od nas.
      Mam pytanie - czy spotkałyście się może z czymś takim jak "okołoustne zapalenie
      skóry"?Od kilku lat bezskutecznie podejmuję walkę różnymi metodami,ale poprawa
      jest niewielka,wraca jak zły sen...Proszę o rady,pomóżcie!
      • pia.ed Re: Jak dbamy o zdrowie? 25.11.05, 15:58
        Nie moge sie dosc nadziwic jak Szwedzi nie robiacy badan profilaktycznych,
        bo takie cos w Szwecji praktycznie nie istnieje, zyja tak dlugo
        i tak swietnie sie czuja!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka