Dodaj do ulubionych

z innych forów - imiona wywołują dużo emocji

22.01.06, 13:39
...ponad 200 postów w ciągu 3 dni:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=35274703&s=0
Obserwuj wątek
    • nastka_7 a propo Nikoli, czy jak to tam piszą ;))) 22.01.06, 15:00
      We wczorajszych wiadomościach występowała pani na oko koło 60 i nazywała się
      Nicole Radziwiłł...
      Nieźle co? smile)))))
      • martuszkaw Re: a propo Nikoli, czy jak to tam piszą ;))) 22.01.06, 15:30
        Zgadza się, to była Nicole de Schoutheete de Tervarent ur. w 1935r. w Antwerpii.
        W 1962 r. poślubiła Ferdynanda Krzysztofa Radziwiłła ordynata na Ołyce. W
        zestawieniu z jej nazwiskiem panieńskim to imię moim zdaniem nie wygląda głupio.
        Pozdrawiam M.
        • shilla01 Re: a propo Nikoli, czy jak to tam piszą ;))) 22.01.06, 19:38
          Najstarsza Nikola jaką poznałam ma ok 12 lat, nie wiem jednak czy przez "K"
          czy "C"czy może Nikolina lub "letta" , ale 12 lat temu musiało to byc
          niesamowicie odważne imię . I nadali. Dodam, że rodzice Polacy ( brat ok 10 lat
          Natan ) Oryginalna mama.
        • nastka_7 Re: a propo Nikoli, czy jak to tam piszą ;))) 23.01.06, 09:44
          w zestawieniu z nazwiskiem panieńskim nie smile)) ale jak podaje nazwisko męża to
          brzmi nie co inaczej ;ppppp
          • martuszkaw Re: a propo Nikoli, czy jak to tam piszą ;))) 23.01.06, 13:09
            Droga Nastko, Nicole Radziwiłł to jeszcze nic w porównaniu z Lee Radziwiłł z
            domu Bouvier - według mnie to dopiero tragedia. M.
            • nastka_7 do martuszki 23.01.06, 21:31
              LEE Radziwiłł to dopiero kosmos wink))

Ale panowie Radziwiłłowie szukali żon nie tylko z klasycznymi imionami...
              • kaeira Re: do martuszki 25.01.06, 13:45
                nastka_7 napisała:
                > LEE Radziwiłł to dopiero kosmos wink))

Muszę powiedzieć, że nie rozumiem dlaczego. Często imiona z jednej
                kultury/języka łączą się z nazwiskiem z innego - czy to wam chodzi? To przeciez
                normalka w dzisiejszym świecie.
                Lee to częste imię w Stanach (jako oficjalne głównie męskie, popularne na
                przełomie 19 i 20 wieku), szczególnie jako drugie imie lub zdrobnienie (dla obu
                płci).

Oficjalne imiona Lee Radziwill to Caroline Lee Bouvier. Jej dzieci: Anthony i
                Anna Christina.

Pozdrawiam,

Kaeira
                • nastka_7 Re: do martuszki 25.01.06, 16:25
                  Bo chodziło mi o to, że o ile Caroline LEE Bouvier brzmi fajnie w USA to Lee
                  Radziwiłł troszkę zgrzyta...
                  Natomiast nie krytykuję takich połączeń, sami zainteresowani nie maja zbytnio
                  na to wpływu...
    • cataluna Re: z innych forów - imiona wywołują dużo emocji 23.01.06, 12:52
      Ło matko ! uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.