kecawy 04.03.06, 22:32 Katyń słowo znane ale zpomniane- zapalmy świece w oknach PAMIĘTAMY i jesteśmy zobowiązani Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kecawy Re: Jutro 5 marca manifa:) 04.03.06, 22:38 Czy to jet czy nie ale to jest właśnbie mój kraj to jest moja Ojczyzna -ją kocham. Jutro pamiętajmy o Nich Co Byli -Czy Świeca W Oknie To Jest Tak Wiele ? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: Jutro 5 marca manifa:) 04.03.06, 22:41 Czy to jet czy nie ale to jest " ??? Pogubilem się. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Jutro 5 marca manifa:) 04.03.06, 22:45 Smutno mi Jutro ich rocznica tysiące dziesiątki tysięcy a my wspólcześni zachłysnięci Hedonizmem zapominamy !!- czy choć kilka świec w polskich oknach pojawi się wieczorem kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Jutro 5 marca manifa:) 04.03.06, 22:52 Jestem chyba naiwny na tym forum taki apel ? Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Jutro 5 marca manifa:) 04.03.06, 23:06 kecawy napisał: > Jestem chyba naiwny na tym forum taki apel ? jestes naiwny kecaw,ale ja zapale swieczke. to forum w wielu wypadkach ma naprawde gdzies Polske,te prawdziwa Polske. Niestety to widac,ze kwiat wlasnie tej polskiej inteligencji zostal wymordowany w czasie wojny,a to co sie odrodzilo juz niewiele mialo wspolnego ani z naszym krajem,ani z nasza racja stanu. wiekszosc reprezentuje tu odchylenia i anormalne poglady,ale napedzaja wiadomo komu kiese i o to tu chodzi. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Jutro 5 marca manifa:) 04.03.06, 23:13 Więc to jest miejsce by o tym pisać- słowo jet mocne bo to polskie słowo o polskim narodzie .To mnie skłania do pisania na tym forum. Kropla kropla a po latach ba podziesięcioleciach zrobi swoje. dzięki za dobre słowo - światło pamięci to nie moja inicjatywa ale moich znajomych - czy nas zapali 10 czy 20 nie wiem ale jutro zapali naród kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: Jutro 5 marca manifa:) 04.03.06, 23:25 i-love-2-ski napisała: > kecawy napisał: > > > Jestem chyba naiwny na tym forum taki apel ? > > jestes naiwny kecaw,ale ja zapale swieczke. to forum w wielu wypadkach ma > naprawde gdzies Polske,te prawdziwa Polske. Niestety to widac,ze kwiat wlasnie > tej polskiej inteligencji zostal wymordowany w czasie wojny,a to co sie > odrodzilo juz niewiele mialo wspolnego ani z naszym krajem,ani z nasza racja > stanu. wiekszosc reprezentuje tu odchylenia i anormalne poglady,ale napedzaja > wiadomo komu kiese i o to tu chodzi. > pozdr Prawdiwea Polska a co to? Ty masz monopol n prawde? a może moj jet lepsiejszy?:) Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Jutro 5 marca manifa:) 04.03.06, 23:44 hrabia.m.c napisał: > i-love-2-ski napisała: > > Prawdiwea Polska a co to? > Ty masz monopol n prawde? > a może moj jet lepsiejszy?:) lepsiejsze to masz pol litra przed soba,w to nie watpie. proponuje ustawic lustro i do niego pic i sie usmiechac,bo strasnie to wesole co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy a naród ma to w d ...... 04.03.06, 23:02 Czy to Polska jeszcze czy to jej łkanie Odpowiedz Link Zgłoś
zhureck [...] 05.03.06, 01:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Jutro 5 marca rocznica-zapalmy świece k a t y 04.03.06, 22:40 Czy ten dzien jutrzejszy jest Taki sam jak tysiące wcześniejszych? czy ja jestem Oszołomem ? zasmucony kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Kecawy, działasz na szkodę PiS 04.03.06, 23:05 i tajnych rokowań polsko-radz... rosyjskich, aktualnie ponoć daleko zaawansowanych. O Katyniu należy zapomnieć, a najlepiej podziękować... Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Kecawy, nie dworuj Sobie 04.03.06, 23:10 Nie dworuj sobie - Im się należy pamięć a właściwie nam i tym co przyjdą po nas Zapal znicz zapal świeczkę bo palisz ją sobie i tym co przyjdą po nas kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Może i dworuję 04.03.06, 23:14 zaczyna mnie martwić moje podejście do Forum ale przejrzyj sobie ten wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=37886458 Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Może i dworuję 04.03.06, 23:18 Niestety mam inne obowiązki .Niestety nie mogę tego uczynić teraz. Zapalisz świećę a jeśli nie to wspomisz bo taki jest nasz obowiązek obowiązek pamięci serdeczie pozdraiam kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Kecawy, działasz na szkodę PiS 04.03.06, 23:23 Nie nalezy zapominac i dziekowac, ale nie nalezy tez robic sztucznego szumu wokol latwej do przewidzenia decyzji rosyjskiej prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Kecawy, działasz na szkodę PiS 04.03.06, 23:26 Rosja w tym sensie o którym piszesz mnie nie obchodzi .Naród polski naród ma wiele tym co byli do zawdzięczenia - pamięc o tych z Katynia w formir wieczornego światła w okni nie służy tym co zostali wymordowani ale Nam kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
freemason ['] ['] ['] 04.03.06, 23:13 ... ciekawe, że rocznica śmierci Stalina także przypada 5 marca (13 lat później). Przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: ['] ['] ['] 04.03.06, 23:16 Zmienić Polskę to obowiązek- ich śmierć tych tysięcy nas zobowiązuje. Klimatem zmian jest Pamięć - zapalmy ową świecę w polskim oknie kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
freemason Połóżmy też kamienie... 04.03.06, 23:18 ... bo sporo z zamordowanych w Katyniu, Piatichatkach i Ostaszkowie to byli polscy Żydzi, np. naczelny rabin wojska polskiego Baruch Steinberg... Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Połóżmy też kamienie...- jasny kamień świetlny 04.03.06, 23:20 Oni zgineli bo byli re4prezentantami światła - zapalmy światło ale jeśli światłem jest kamień to uczcijmy i ich kamieniem , Cześć Ich pamięci Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada Boze, to jakas obsesja z tymi swieczkami..... 04.03.06, 23:30 Jak juz ktos chce pomagac rodzinom katynskim, to moze lepiej wplacici pieniadze na ich fundacje, zeby mogli ksiazki wydawac, tlumaczyc i publikowac za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Boze, to jakas obsesja z tymi swieczkami..... 04.03.06, 23:32 To nie pomoc dla rodzin katyńskich - to jest pomoc dla Nas. Rodziny katynmskie tej pomocy nie potzrebują One polskość niosą dole i dalej Tej pomocy potzrebujemy my pozostali kecaw zainfekowany homo sowietikusem serdecznie cie pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada Re: Boze, to jakas obsesja z tymi swieczkami..... 05.03.06, 19:44 Potrzebuja pomocy, potrzebuja wsparcia i naglasniania sprawy ofiar Katynia. Loobojstwo polskich oficerow i inteligencji na lata pozbawilo nas kwaitu polskiej inteligencji. 20 000 ludzi to tak jakby usmiercic profesorow i generalow obecnie. Tego nie wolno zapomniec i trzeba dbac o albumy, ksiazki i wspomnienia na ten temat. Wbrew pozorom sprawa na zachodzie nie jest znana. Zeby ja naglosnic potrzebne sa tlumaczenie, artykuly, filmy, a na to potrzeba pieniedzy. Zamiast palic swieczki po 5 zlotych lepiej przeslac je na konto Rodzin Katynskich. Wtedy wiecej z naszej pamieci zostanie, niz tylko dymek ze znicza. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Boze, Synu 05.03.06, 21:07 Czy nie można zrobić i tego i tego! Ponadtto co Ci do moich pieniędzy serdecznie pozdrawiam kecaw kaczysta Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada Re: Boze, Corko jesli juz 05.03.06, 22:17 W kieszen Ci nie zagladam. Mowie jedynie, ze zamiast gestow poprawiajacych samopoczucie i nastroj warto zrobic cos co bedzie mialo wiekszy sens. Nie smiem Ci mowic co masz robic z pieniedzmi, bron Boze. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Boze, Corko jesli juz 05.03.06, 22:21 Czy może być coś bardziej sensownego niż pamięć. Zwyczaj corocznego upamiętniania tych co zgineli jest mostem między przeszłością a przyszłością.Jak łatwiej wychowywać gdy ma się wzorce.Oni zostali wymordowani bo byli grożni Groźni pamięcią groźni swą wiarą groźni honorem serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Boze, to jakas obsesja z tymi swieczkami..... 04.03.06, 23:46 frau_blada napisała: > Jak juz ktos chce pomagac rodzinom katynskim, to moze lepiej wplacici pieniadze > na ich fundacje, zeby mogli ksiazki wydawac, tlumaczyc i publikowac za granica. > > mozna zrobic jedno i drugie. nie widze nic zdroznego w upamietnieniu pomordowanych poprzez zapalenie swieczek. tak robi caly swiat chcac kogos pamietac. Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada Re: Boze, to jakas obsesja z tymi swieczkami..... 05.03.06, 19:44 Powtorze. Zamiast palic swieczki po 5 zlotych lepiej przeslac je na konto Rodzin Katynskich. Wtedy wiecej z naszej pamieci zostanie, niz tylko dymek ze znicza. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Raczej sie z toba zgadzam - z malym sprostowaniem: 05.03.06, 01:24 jesli potrafia pisac i maja cos do powiedzenia, to ich tu i przetlumacza , i wydadza za wlasne wydawnictw pieniadze - ostatnio w UK przelozono pamietniki Lanckoronskiej; niestety posmiertnie choc dama dozyla chyba 104 czy 105 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford PS: Link do recenzji Timesa z lanckoronskiej: 05.03.06, 01:27 www.timesonline.co.uk/article/0,,2102-2051532,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy A publika ma inne tematy- naród bez pamięci Umiera 04.03.06, 23:39 Katyń taki stary temat historyczny temat ja pamiętać chcę i dzieci swoje nauczyłem kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Kazimierz Wierzyński "Msza żałobna w Katedrze Now 05.03.06, 00:02 Kazimierz Wierzyński MSZA ŻAŁOBNA W KATEDRZE NOWOJORSKIEJ Uklękło tysiące ludzi I w łukach modlili się tumu: Daj nam to, Boże, zrozumieć I w uniesieniu ogarnąć Na co już nie ma rozumu. Modlimy się za porwanych, za umęczonych, za zmarłych, Nad Amu-Darią, Irtyszem i na odludziach Syberii, Na Nowej Ziemi, gdzie znikło siedem tysięcy więzionych, Na tych przestrzeniach podobnych do niewymiernej przepaści, W którą zepchnięto miliony i w której skarga zamarła, Chociaż ten chorał straszliwy, gdyby wybuchnąć mógł z gardła, Poraziłby uszy świata. Modlimy się za niewinnych. Boże, coś walkę z ciemnością Nakazał hufcom aniołów, Któryś odebrał bezbronnym Ostatni od boku bagnet I z lufy ostatni ołów. Modlimy się za żołnierzy, żołnierzy Wilna i Lwowa, Pojmanych w napaści z tyłu, zdradzieckiej i judaszowej, Kiedy nie mieli już nawet okrutnych praw każdej wojny, Która pozwala zabijać, aby samemu nie zginąć, Żołnierzy w łagrach śmiertelnych, żołnierzy w bagnach zatrutych, Żołnierzy w lodach kamiennych, żołnierzy bitych i skutych, Żołnierzy naszej wolności. Modlimy się za niewinnych. Daj poznać zło i nie pytać Czemu się nigdy nie zmienia, Boże, coś wszystkiem najlepszem Nad ułomnością doczesną Stał się ludzkiego sumienia. Modlimy się za najbliższych, imiona marzną nam w ustach, Za wywiezionych w pociągach nie wiedzieć w jakim kierunku, Za utraconych bez wieści w pustkowiach, na osiedleniu, W jurtach, gdzie siostra jest nasza matką kirgiskich bękartów, W stepach, gdzie plewy pożywnej dzieci szukają w nawozie, Za bezimienną kalwarię w codziennej, conocnej grozie Prześladowanych uparcie. Modlimy się za niewinnych. Lekarzu, coś trędowatych Z cielesnej oczyszczał skazy, Spójrz, jak ich odczłowiecza, Omdlałych z głodu, ginących Od nieleczonej zarazy. Modlimy się za męczarnie chorych bez dachu nad głową, Tych, którym szkorbut zagnoił usta zgniłemi dziąsłami, Tych, którym nogi opuchły sine i bose na mrozach, Tych, co w gorączce tyfusu na próżno jęczą o napój, Tych, nad którymi się każdy wszędzie i zawsze pochyli, A których tam nawet w śmierci, w ostatniej męczeńskiej chwili, Opuścił Samarytanin. Modlimy się za niewinnych. Światło nad ziemią rodzinną, Blasku zachodów i wschodów! Przebij ten mrok niepojęty Co czarną spada powieką Na oczy twoich narodów. Modlimy się za Polaków, męczonych, bo byli z Polski, Za Żydów rozstrzeliwanych, bo mieli z nami ojczyznę, Za Ukraińców zesłanych, bośmy pospołu osiedli, Za wszystkich bliźnich po kraju, po ojcach ich i po matkach, Za owoc tej samej ziemi, ludzi tej samej przyrody I chleba tego samego, ognia, powietrza i wody, Za wszystkich z naszego domu. Modlimy się za niewinnych. Usłysz nas, Panie, i zbaw ich, Którzy wyzbyci wolności, Obezwładnieni przemocą Życia nie mają własnego I grobu dla własnych kości. Modlimy się za nich wszystkich, stąd gdzie się modlić możemy, Gdzie wolność pozwala myśleć myślom każdego człowieka I serce bije tym ruchem, którymś je popchnął do życia - Panie świetlisty w ciemności, dobro ludzkiego sumienia, Modlimy się stąd do ciebie, prosimy świętej opieki, Boże, coś Polskę swą tarczą przez liczne osłaniał wieki, Wyprowadź lud swój z niewoli. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Feliks Konarski "Katyń" 05.03.06, 00:03 Feliks Konarski KATYŃ Tej nocy zgładzono wolność W katyńskim lesie... Zdradzieckim strzałem w czaszkę Pokwitowano wrzesień. Związano do tyłu ręce, By w obecności kata Nie mogła ich wznieść błagalnie Do Boga i do świata. Zakneblowano usta. By w tej katyńskiej nocy Nie mogła błagać o litość, Ni wezwać znikąd pomocy. W podartym jenieckim płaszczu Martwą do rowu zepchnięto I zasypano ziemią Krwią na wskroś przesiąkniętą, By zmartwychwstać nie mogła, Ni dać znaku o sobie I na zawsze została W leśnym katyńskim grobie. Pod śmiertelnym całunem Zwiędłych katyńskich liści, By nikt się nie doszukał, By nikt się nie domyślił Tej samotnej mogiły, Tych prochów i tych kości, Świadectwa największej hańby I największej podłości!!! ............................. Tej nocy zgładzono prawdę W katyńskim lesie... Bo przecież wiatr, choć był świadkiem, Po świecie jej nie rozniesie... Bo tylko księżyc, niemowa, Płynąc nad smutną mogiłą Mógłby zaświadczyć poświatą, Jak to naprawdę było... Bo tylko świt, który wstawał, Na kształt różowej pochodni - Mógłby wyjawić światu Sekret ponurej zbrodni... Bo tylko drzewa nad grobem Stojące niby gromnice - Mogłyby liści szelestem Wyszumieć tę tajemnicę... Bo tylko ziemia milcząca, Kryjąca jenieckie ciała - Wyznać okrutną prawdę Mogłaby - gdyby umiała... ............................. Tej nocy sprawiedliwość Zgładzono w katyńskim lesie... Bo która to już wiosna, Która zima i jesień Minęły od tego czasu, Od owych chwil straszliwych? A sprawiedliwość milczy. Nie ma jej widać wśród żywych. Widać we wspólnym grobie Legła przeszyta kulami - Jak inni - z kneblem na ustach, Z zawiązanymi oczami!... Bo jeśli jej nie zabrała, Nie skryła smoleńska gleba Gdy żywa - czemu nie woła, Nie krzyczy o pomstę do nieba??? Czemu - jeśli istnieje - Nie wstrząśnie sumieniem świata??? Czemu nie tropi, nie ściga. Nie sądzi, nie karze kata??? ..................................... Zgładzono sprawiedliwość, Prawdę i wolność zgładzono. Zdradziecko. W smoleńskim lesie. Pod obcej nocy osłoną. Dziś tylko ptaki smutku - Kruki - zawodzą żałośnie, Jak gdyby pamiętały O tej katyńskiej wiośnie... Jak gdyby wypatrywały Wśród leśnego podszycia Siadów jenieckiej śmierci, Oznak byłego życia... Czy spod dębowych liści Albo sosnowych igiełek Nie błyśnie szlif oficerski Lub zardzewiały orzełek...? Strzęp zielonego munduru, Kartka z notesu wydarta - Albo baretka spłowiała, Pleśnią katyńską przeżarta...? ....................................... I tylko pamięć została Po tej katyńskiej nocy. Pamięć nie dała się z gładzić I nie uległa przemocy - I woła o sprawiedliwość, I prawdę po świecie niesie Prawdę o czterech tysiącach Zgładzonych w katyńskim lesie!... Aż z prawdy słuszność się zrodzi I wzniesie się dłoń sędziowska - I kata dosięgnie kara! Jeśli nie ludzka - to Boska!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Zbigniew Herbet "Guziki" 05.03.06, 00:03 Zbigniew Herbet GUZIKI [ Pamięci kapitana Edwarda Herberta ] Tylko guziki nieugięte przetrwały śmierć świadkowie zbrodni z głębin wychodzą na powierzchnię jedyny pomnik na ich grobie są aby świadczyć Bóg policzy i ulituje się nad nimi lecz jak zmartwychstać mają ciałem kiedy są lepką cząstką ziemi przeleciał ptak przepływa obłok upada liść kiełkuje ślaz i cisza jest na wysokościach i dymi mgłą katyński las tylko guziki nieugięte potężny głos zamilkłych chórów tylko guziki nieugięte guziki z płaszczy i mundurów Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Jacek Kaczmarski "Katyń" 05.03.06, 00:05 Jacek Kaczmarski KATYŃ Ciśnie się do światła niby warstwy skóry Tłok patrzących twarzy spod ruszonej darni. Spoglądają jedna znad drugiej - do góry - Ale nie ma ruin. To nie gród wymarły. Raz odkryte - krzyczą zatęchłymi usty, Lecą sobie przez ręce wypróchniałe w środku W rów, co nigdy więcej nie będzie już pusty - Ale nie ma krzyży. To nie groby przodków. Sprzączki i guziki z orzełkiem ze rdzy, Po miskach czerepów - robaków gonitwy, Zgniłe zdjęcia, pieczątki, mapy miast i wsi - Ale nie ma broni. To nie pole bitwy. Może wszyscy byli na to samo chorzy? Te same nad karkiem okrągłe urazy Przez które do ziemi dar odpłynął boży - Ale nie ma znaków, że to grób zarazy. Jeszcze rosną drzewa, które to widziały, Jeszcze ziemia pamięta kształt buta, smak krwi. Niebo zna język, w którym komendy padały, Nim padły wystrzały, którymi wciąż brzmi. Ale to świadkowie żywi - więc stronniczy. Zresztą, by ich słuchać - trzeba wejść do zony. Na milczenie tych świadków może pan ich liczyć - Pan powietrza i ziemi i drzew uwięzionych. Oto świat bez śmierci. Świat śmierci bez mordu, Świat mordu bez rozkazu, rozkazu bez głosu. Świat głosu bez ciała i ciała bez Boga, Świat Boga bez imienia, imienia - bez losu. Jest tylko jedna taka świata strona, Gdzie coś, co nie istnieje - wciąż o pomstę woła. Gdzie już śmiechem nawet mogiła nie czczona, Dół nieominięty - dla orła sokoła... "O pewnym brzasku w katyńskim lasku Strzelali do nas Sowieci..." Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: Jutro 5 marca rocznica-zapalmy świece k a t y 05.03.06, 00:23 ano zapalmy.. W Święto Narodowe ! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=27705958&a=27705958 Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Jutro 5 marca rocznica-zapalmy świece k a t y 05.03.06, 01:13 henryk.log napisał: > ano zapalmy.. > W Święto Narodowe ! ty oszczedz na wosku,i nie wyslilaj sie zbytnio,lepiej siedz przed kompem jutro i pisz dyrdymalki,przynajmniej uczcisz swoja glupote,tez cos. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Jutro 5 marca rocznica-zapalmy świece k a t y 05.03.06, 15:06 Nic z tego co napisałeś nie jestem wstanie zrozumieć serdeczbie cię pozdrawiam kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford A w rocznice bitwy nad Bzura tez swieczki 05.03.06, 01:21 zapalisz? Czy juz nie warto? Odpowiedz Link Zgłoś