Gość: rysio IP: *.atman.pl / *.atman.pl 10.03.06, 09:36 Mi podoba się ta Management Information Department Manager. Najśmieszniejsze jest to, że firma nie ma nic wspólnego z kapitałem zagranicznym. Duża, ale Polska firma. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: @@@ Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.autocom.pl 12.03.06, 23:00 Corporate Innovation Project Assistant w firmie międzynarodowej. Pracownik wstydzi się używać skrótu czteroliterowego, a polskiej wersji nie może stosować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędza Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 09:24 A ja widziałam w firmie z kapitałem Stanowisko Vertical Manager (pewnie chodziło o kierownika pionu) a Horizontal to on pewnie jest w łikend w pabie.. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Mnie powala "Toilet Manager"... 19.03.06, 23:24 Mnie powala "Toilet Manager"... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Mnie powala "Toilet Manager"... 20.03.06, 09:01 Albo: Junior Rag Operator, Senior Rag Operator W pewnym zaprzyjaźnionym niemieckim stowarzyszeniu dyrektor admnistracyjny ma tytuł Hauptgeschäfsführer. Munduru jednak nie nosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vi Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 08:37 Brzmi podobnie jak polska tym razem nazwa stanowiska- Asystent Członka;)) Cóż za prestiż;)Mó były miał tak napisane na wizytówce....ups....;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: choinka Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 09:21 porządkowa pomieszczeń dydaktycznych (tj. sprzątaczka na pewnej uczelni) Odpowiedz Link Zgłoś
viking03 Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 13.03.06, 17:47 to stanowisko nazywa się fachowo KONSERWATOR POWIERZCHNI PŁASKICH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.telnet.krakow.pl / *.telnet.krakow.pl 19.03.06, 09:26 A z angielska to (autentyk!!): Floor Senior Manager. Podam inny zabawny przykład stanowika z pewnej dużej firmy doradczej: Tea Lady (to taka pani, co tam robiła kawę i herbatę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinki Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.prenet.pl 19.03.06, 11:02 U mnie w restauracji (Anglia) pracuje facet na stanowisku wash menager, po polsku, zmywacz garów. Ja jestem sous chef, sosów nie robię. Odpowiedz Link Zgłoś
m824 Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 20.03.06, 00:06 no to jesteś taki "podszef". fajna robota :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala_mi Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.acn.waw.pl 19.03.06, 11:35 Moja kolezanka pracuje w Anglii jako Coffee Assistant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K25 Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 01:27 U nas są "coffee lady" :) Odpowiedz Link Zgłoś
marjotka Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 20.03.06, 12:58 o, czy zby ktos z EY? Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 20.03.06, 18:12 U Mickiewicza była kawiarka... :) Odpowiedz Link Zgłoś
rathloriel Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 21.03.06, 22:55 chcialam zauwazyc, ze wiesz Mickiewicz juz jakis czas temu pisal o kawiarce i nikogo to nie dziwilo. to tak a propos tea lady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dix Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: 195.217.52.* 22.03.06, 23:02 > Podam inny zabawny > przykład stanowika z pewnej dużej firmy doradczej: Tea Lady (to taka pani, co > tam robiła kawę i herbatę). U mnie nazywala sie Coffee Lady ;-) Tez consulting ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzej Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 04.05.06, 17:06 No to w palacu krolewskim w ANgli jakis rok temu krolowa przyznala takiej cherbaciarce najwyzsze mozliwe angielskie odznaczenie za to tylko ze herbaciarka od 50 lat herbate robila:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a jakich płaskich? IP: *.chello.pl 19.03.06, 17:39 Aula na uczelni zazwyczaj ma schody (coraz wyższe rzędy siedzeń), a więc płaska nie jest. Poza tym porządkowa pomieszczeń dydaktycznych zapewne ma w obowiązkach nie tylko konserwować owe mniej lub bardziej płaskie powierzchnie, ale również zrobić porządek w składziku z mapami - czyli poprzestawiać czasem to i owo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomoku nauczyciel:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 18:45 nauczyciel:)) , pedagog szkolny.Oczywiscie nic nie mam do tych profesji bo sama jestem w tej chwili nauczycielem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darka Re: nauczyciel:)) IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 14.03.06, 15:10 Sprzątaczka to Wizażysta powierzchni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceek sprzątaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 12:03 Konserwator powierzchni płaskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAr Re: sprzątaczka IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.06, 12:45 Też autentyk - obciągacz drutu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu............ Re: sprzątaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 17:06 Kontroler nleżności = Kanar :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klesni Re: sprzątaczka IP: *.chello.pl 19.03.06, 21:37 A teraz sprawdź w słowniku jak sie pisze to słowo:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: sprzątaczka IP: *.sdl.vectranet.pl 19.03.06, 19:09 ciągacz drutu jeśli już. nie zmyślaj. drut się ciągnie a nie obciąga. obciąga się ściernice do szlifierek :]]] Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: sprzątaczka 20.03.06, 09:13 W gwarze zawodowej obuwników, opartej oczywiście na języku niemieckim, kształtowanie wnętrza podeszwy nosi nazwę brandzlowania. Odpowiedz Link Zgłoś
toop.toop Re: sprzątaczka 14.08.06, 20:00 wypraszam sobie: obciaga sie również guziki. Do dzisaj pamietam jak w jednym z butików na szybie karteczka wisiała o treści: obciągamy guziki Odpowiedz Link Zgłoś
ivrosze Re: sprzątaczka 22.03.06, 11:49 to nie jest obciągacz drutu, tylko "operator obciągarki drutu" Odpowiedz Link Zgłoś
ivrosze Re: sprzątaczka 22.03.06, 11:52 sorki, dokładniej "operator ciągarki drutów", zasugerowałam się wypowiedziami powyżej;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaczeniec21 Re: nauczyciel:)) 19.03.06, 21:18 Nieprawda ,ale nie mam czasu, aby Ci to tłumaczyć .Pardone. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieckowsieci Re: nauczyciel:)) 21.03.06, 14:24 Jeśli uczysz języka polskiego to współczuje.Bo ty jesteś nauczycielką!! nie nauczycielem!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0m0r Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.acn.waw.pl 17.03.06, 07:42 Widziałem kiedyś autentyczne ogłoszenie... "Poszukiwany manager stoiska mięsnego." W skrócie chodziło o wykładanie mięcha na półkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.vc.shawcable.net 17.03.06, 18:50 My przeciez sie nie szanujemy sami czesto w nazewnictwie stanowiska operuja angielska nazwa,a w kadrach(albo wlasciciel firmy) nie umie tego przetlumaczyc.Widzisz i nie grzmirz!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasko1945 Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.sm-rozstaje.pl 19.03.06, 18:33 Za "komuny"kolega przebrany w Zakopcu za bialego misia pracowal jako"pozorant terenowy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabi Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.chello.pl 19.03.06, 21:49 Widzisz i nie grzmisz na szacunek do ojczystego języka! Rany boskie! Nic nie można zrozumieć! Stosujcie czasem znaki przestankowe!!! (to na przykład przecinek (,) - przycisk na klawiaturze bezpośrednio na prawo od literki M, dalej na prawo jest kropka (.), a jeszcze dalej znak zapytania (?), którego naciśnięcięcie należy uprzedzić wciśnięciem klawisza "Shift"). No po prostu włosy dęba stają!!! Obecnie szukam pracy i najgorsze jest to, że rekrutują mnie właśnie tacy analfabeci, którzy nie powinny nawet podstawówki ukończyć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 13.07.06, 13:35 Gość portalu: Gabi napisał(a): > Widzisz i nie grzmisz na szacunek do ojczystego języka! Rany boskie! Nic nie > można zrozumieć! Stosujcie czasem znaki przestankowe!!! (to na przykład > przecinek (,) - przycisk na klawiaturze bezpośrednio na prawo od literki M, > dalej na prawo jest kropka (.), a jeszcze dalej znak zapytania (?), którego > naciśnięcięcie należy uprzedzić wciśnięciem klawisza "Shift"). No po prostu > włosy dęba stają!!! Obecnie szukam pracy i najgorsze jest to, że rekrutują mnie > > właśnie tacy analfabeci, którzy nie powinny nawet podstawówki ukończyć!!! xoxoxox dżizas! ludzie opanujta sie...jakie tu wszystko drażliwe na punckie mowy polskiej...?to chyba nie ten dział? zapraszamy na forum język polski. a jo bedech pisał jak mnie sie podoba i git! przecinki-sralinki :-[ buuuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rados Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.jmdi.pl 19.03.06, 01:22 REFERENT DO SPRAW WYPASU - czyli po prostu pastuch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.stat.gov.pl 23.03.06, 08:45 Pasterz nazywa się "obserwator bydła" lub "obserwator trzody"... itd. Mnie też kiedyś bawiło to stanowisko od zaparzania herbaty - w PRL-u nazywało się to "gotowacz napojów". Ale bawiło mnie do czasu :) zdarzyło się kiedys że w firmie kolegi siedziałem przy komputerze w kanciapie przylegającej do kuchni. No i oczywiście siłą rzeczy robiłem wszystkim herbatę i kawę :) skoro mogłem sięgnąć gdzie trzeba niemal nie wstając z miejsca, to na mnie to spadło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meme Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.skjoldhoej.dk 19.03.06, 01:22 Wydaje mi sie ze to powinno sie uzywac bardziej Information Management , inaczej niezbyt po angielsku brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Mlodszy Asystent Dyplomowanego Oborowego. 19.03.06, 17:14 Onegdaj pewna pani potrzebowala oficjalny kwit do jakiegos urzedu z nazwa stanowiska pracy. Zwrocila sie do swej kolezanki wlascicielki 5-cio osobowj firmy i ta napisala pelna nazwe jej stanowiska... Zastepca Dyrektora d/s rozwoju i marketingu. Moze tez byc ...pani do dojenia krow, ....alabetoniarz..., pomocnik fornalski, parobek, starszy parobek, parobek dyplomowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poiuytrewq Re: Mlodszy Asystent Dyplomowanego Oborowego. IP: 82.177.11.* 19.03.06, 17:40 asdfghjkl Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Mlodszy Asystent Dyplomowanego Oborowego. 20.03.06, 09:03 Wieloosobowe stanowisko pracy do spraw inwentaryzacji ciągłej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.06, 01:40 Head of Information Management Department brzmi troche lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nanook Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.pronet.lublin.pl 19.03.06, 05:48 "zastępca Dyrektora od spraw niepotrzebnych". Odpowiedz Link Zgłoś
gocha1002 Specjalista do spraw klientów kluczowych... 19.03.06, 07:07 ... a co najzabawniejsze, ta sama firma ma też specjalistę do spraw kluczowych klientów - i ściśle rozróżnia te dwa stanowiska, bo na każde z nich prowadzi (osobno) rekrutację. Gdy zobaczyłam w gazecie to ogłoszenie, najpierw nie mogłam uwierzyć. Teraz już mnie to nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan_Kszywy Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.aster.pl 19.03.06, 09:10 Mój szef ( a dokładniej szefowa) na samym początku poleciła, żebym wymyślił dla siebie tytuł zawodowy. "Główny Nadspecjalista ds. Miłego Poniedziałku"* zostało zaakceptowane z radością. Używałem go w kontaktach mailowych z klientami detalicznymi (sprzedaż internetowa). Do licznych firm, które przesyłały nam oferty podpisane hasłem w stylu "Management Information Department Manager" zawsze odpowiadałem z podpisem „Drugi Zastępca Pierwszego Vicederektura ds. Sytuancji Nadzwyczaj Punórych”* - Jan Bzdet pozdrawiam bardzo serdecznie Jan Kszywy * wszelkie prawa zastrzeżone - All rights reserved Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifka Re:Wlasnie dlaczego Polskie Firmy IP: 80.55.215.* 19.03.06, 09:12 Dlaczego Polskie Firmy nie majace nic wspolnego ani nie bedace w koopercji z zagranicznymi uzywaja takich nazw stanowisk. Czesto spotykam sie z angielsko-jezycznym nazewnictwem stanowiska ktore w rzeczywistosci tylko z nazwy przypomina dana prace a jak juz sie dowiadujemy co to jest to zwykla "pomywaczka", ktos powinien tym sie zajac bo sie zaczynam czuc jak by opanowala nas Ameryka w slownictwie tylko, lecz nadal zyje w tym kraju, czyzby Amerykanizacja jezykowa nas zaczela opanowac. Sprzataczka - Konserwator powierzchni plaskich :) To jak sie u licha powinien nazywac..... Konserwator zabytkow - Utrzymanek staroci :) Odpowiedz Link Zgłoś
scoiattolo Re:Wlasnie dlaczego Polskie Firmy 19.03.06, 09:31 A ja pracuje w Parlamencie Europejskim jako tlumacz po prostu, a oficjalnie jako "administrator językowy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re:Wlasnie dlaczego Polskie Firmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 09:51 Może chodzi o to, żeby w kontaktach z zagranicznymi partnerami tamci wiedzieli z kim mają do czynienia i co mogą załatwić z tą właśnie osobą. Ale moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie, żeby te stanowiska nazywać po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 19.03.06, 10:10 night manager - stróż nocny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senia Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 10:25 spotkałam się w jednej z zagranicznych firm ze stanowiskiem Lideraka Osób Zbędnych:))))) pracownicy też zbędni oczywiście;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 20.03.06, 09:05 W Niemczech na sprzątaczkę mówi się Raumpflegerin czyli "pielęgniarka pomieszczeń" Odpowiedz Link Zgłoś
gregor_1976 Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 20.03.06, 23:39 Pielegniarka to Pflegerin? Myslalem, ze Krankenchswester. Odpowiedz Link Zgłoś
artistry1 Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 21.03.06, 09:30 Pperator koparki ręcznej-> człowiek od kopania rowów łopatą:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranger Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: 65.197.200.* 21.03.06, 21:52 Moi znajomi z Polski w celu okreslenia wyzszych urzednikow bankowych uzywaja wyrazu "oficerowie", brrr, wiem o co chodzi, ale od razu sie smieje, bo wyobrazam sobie, ze szefem banku jest co najmniej general major, szef kredytow jest pulkownikiem, ksiegowa kapitanem, w okienku siedza sierzanci...a jak sie zarzad takiego banku spotka to sami marszalkowie siadaja: lampasy, ordery, buzery i bajery.....coz bank jset zmilitaryzowany... czy trzeba tak smiecic w jez. polskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 11:45 Niemieckie "pflegen" znaczy "pielęgnować" lub "troszczyć się" ale raczej o coś, np. o cerę lub włosy, a nie o kogoś w szpitalu. Pielęgniarka w szpitalu to rzeczywiście "Krankenschwester", a "Pflegerin" to kobieta, która troszczy się o coś albo utrzymuje coś w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
toolkien Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 27.08.06, 18:34 Kraknkenschwaester opiekuje się chorymi ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.76.classcom.pl 06.05.06, 10:26 > W Niemczech na sprzątaczkę mówi się > Raumpflegerin > czyli > "pielęgniarka pomieszczeń" Pflegerin to opiekunka, a nie pielęgniarka. Pielęgniarka to po niemiecku Krankenschwester. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 06.05.06, 13:04 Ale jakby doslownie tlumaczyc, to wyjdzie pielegnujaca pomieszczenia;)))). Ale to i tak nic wporownaniu ze slynnym niem. kaufmännische Ausbildung (sekretarka to dosl. kupiec ds. komunikacji biurowej, he, he). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.centertel.pl 19.03.06, 10:23 A w ostatniej chyba Pracy w Wyborczej bylo oglosznie dla: Dyrektora Dzialu Konfekcjonowania i Kalibracji Jelit Zwierzecych;-)) Dla mnie HIT! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neri Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.server.ntli.net 19.03.06, 10:33 A ja chwilowo jestem "general assiatant" :) A co to znaczy? wykladam w spermarkecie dzemy na polke. :) A jak brzmi dumnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
ohida Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 19.03.06, 14:10 Gość portalu: Neri napisał(a): > A ja chwilowo jestem "general assiatant" :) A co to znaczy? wykladam w > spermarkecie dzemy na polke. To powinno być: dżemeral asistant :D Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.b7 Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 19.03.06, 15:44 Przecudny wpis-popłakalam się ze smiechu:-))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 20.03.06, 09:06 Albo jeszcze z czasów PRL "monter instalacji wodno-kanalizacyjnych" zamiast normalnego hydraulika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek To nie to samo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 11:47 zigzaur napisał: > Albo jeszcze z czasów PRL > > "monter instalacji wodno-kanalizacyjnych" > > zamiast normalnego hydraulika To nie to samo! Najpierw przychodził monter i montował. A potem przychodził hydraulik i naprawiał to, co tamten spartolił (patrz "Alternatywy 4" i kafelki profesora). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tdrk Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: 80.51.233.* 11.12.06, 14:33 Czemu? Dzis sie tez tak mowi na osoby zajmujace sie montazem hydrauliki. Wystarczy poprzegladac ogloszenia o prace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaorac prl general assistant - pomocnik ogolny IP: *.hsd1.wa.comcast.net 20.03.06, 05:12 jestes pomocnik ogolny, bez specjalizacji, czyli bedziesz pomagac we wszystkim o co cie poprosza Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: general assistant - pomocnik ogolny 20.03.06, 10:05 Proponuję: general purpose assistant czyli pomocnik ogólnego przeznaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sailor Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.citynet.pl 19.03.06, 10:40 Asystent Prezesa ds. Poszukiwań Skarbów (autentyczne) Odpowiedz Link Zgłoś
brite z mojej wizytówki: 19.03.06, 11:16 'Specjalista ds. Informatyki i Turystyki'. Wymysł mojego szefostwa. Papier wszystko przyjmie. Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: z mojej wizytówki: 19.03.06, 18:51 brite napisał: > 'Specjalista ds. Informatyki i Turystyki'. Czyli: informator o terminach wycieczek. Odpowiedz Link Zgłoś
frred Nazwa komórki organizacyjnej w TP SA 21.03.06, 16:17 Dywizja Obsługa i Sprzedaż, Region Południowy Sprzedaży do Klienta Biznesowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gbrs Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.man.olsztyn.pl 19.03.06, 11:24 Manager do spraw Wypasu, inaczej baca, chyba jeszcze nie autentyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jano Kadrowa prosila mnie o zmiane na Human Resources IP: *.acn.waw.pl 19.03.06, 11:53 Manager. Wreszcie i tak zmienila prace Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Kadrowa prosila mnie o zmiane na Human Resour 20.03.06, 10:06 Zdarza się pisownia "menadżer" a nawet "manadżer" Odpowiedz Link Zgłoś
krofa Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 19.03.06, 12:28 a propos Coffee Assistant.. ja będąc w Anglii i pracując w Subvay'u urzędowałam tam jako : Sandwich Artist ))))) Dowiedziałam sie o tym dopiero po powrocie do w ojczyste strony gdzie Subvay'e warszawskie prowadzą ehehem rekrutacje na takie własnie stanowiska nie tłumacząc za orginałem.. ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.chcgilgm.dynamic.covad.net 19.03.06, 12:57 A nie w Subwayu przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 19.03.06, 12:57 Takie nazewnictwo, zupełnie niepotrzebne zresztą, to jest pomysł na dowartościowanie się, oraz ukrywanie kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xhack aparatowy obciągu izobarycznego IP: *.eranet.pl 19.03.06, 13:07 to ja pod koniec lat 80-tych na praktyce w browarze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszcz Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 13:11 "księgowa + komputer" - tak ma moja znajoma w umowie o pracę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dla seksownych asy Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 14:07 Ass-istant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek IP: *.acn.waw.pl 19.03.06, 15:30 chyba Ass-instant Odpowiedz Link Zgłoś
krofa Re: Nazwy stanowisk, które wywołują uśmieszek 19.03.06, 14:30 rany boskie.. oczywiście.. heh, to ta niedziela ciekawski)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość zdecydowanie kseroboy IP: *.jgora.dialog.net.pl 19.03.06, 15:07 tzw. kierownik administracji u nas nazywa sie kseroboy'em Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Niemieckaklasyfikacja zawodowa 19.03.06, 16:01 W Niemczech sekretarka to Kauffrau für Bürokommunikation;))), czyli kupiec ds. komunikacji biurowej (autentyczne). W ogole tzw. zawody kupieckie to w Niemczech klasyczny przerost formy nad trescia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma-ryja Re: Niemieckaklasyfikacja zawodowa IP: *.dip.t-dialin.net 19.03.06, 21:39 Tylko po to, co w Niemczech robi zwykla Bürokauffrau, to w Polsce trzeba studiowac, zeby dostac w Polsce prace w niemieckiej firmie. Gdyz wszystkie inne nie maja pojecia ogolnego, co sie w swiecie dzieje, jak wyglada praca w firmie naprawde, za ktora nalezy przejac odpowiedzialnosc. A z drugiej strony taka polska sekretarka, to sie nawet nie umywa do niemieckiej. Niemiecka sekretarka ma wiele wyzsze kwalifikacje i kompetencje jak Bürokauffrau. W roznicy do polskiej sekretarki, ktora jest od gotowania kawusi i siedzenia szefowi (ewtl. gosciom) na kolanach. Bürokauffrau to z reguly zwykla typsa/biurwa, czesto zbedna i wypelniajaca polecenia typu "przynies, wynies, pozamiataj", gotuj kawe. Jest to kwalifikacja na najnizszym poziomie kwalifikacji dla panienek, ktore szybko chca wyjsc za maz. dlatego dzisiaj tak trudno znalezc prace w tym zawodzie. Duzo pan chce sie tego zawodu nauczyc, a malo jest takich zbednych miejsc pracy. Dlatego annajustyna powinnas sie wczesniej zastanowic, co chcesz napisac, nie znajac tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Niemieckaklasyfikacja zawodowa 19.03.06, 23:15 Prawie 4 lata nadzorowalam ksztalcenie tych "panienek, chcacych szybko wyjsc za maz". Koszmar - jedyne kompetencje, jakie mialy to obsluga kserokopiarki. Wiedza ogolna - zero. Napisac samodzielnie pismo, odbiegajace nieco od szablonu - juz za trudno. Mielismy w naszej instytucji pare sekretarek (kaufmännische Ausbildung + mnostwo lat doswiadczenia) o fantastycznach kompetencjach, ale byly to panie okolo 50., z "mlodzieza" nie do porownania. Zarzucasz mi nieznajomosc tematu? A mylisz Bürokauffrau z Kauffrau für Bürokommunikation. Uwielbiam takie "argumenty";). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Niemieckaklasyfikacja zawodowa IP: 195.94.216.* 20.03.06, 07:33 Bardzo dziękuję w imieniu sekretarek i asystentek... Ja akurat skończyłam studia dzienne na UW, znam 3 języki obce, komputer i nie znalazłam lepszej pracy. Jednak nikomu na kolanach nie przesiaduję, swoją pracę wykonuję godnie i po prostu dobrze. Szkoda, że mało kto docenia taką pracę... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Kto nie docenia? 20.03.06, 10:01 Czy ja napisalam, ze nie doceniam? Wrecz przeciwnie! Moja krytyka dotyczy systemu ksztalcenia w Niemczech i ich chorego nazewnictwa. Dobra sekretarka robi i potrafi wiecej niz szef... (co do tego to chyba nikt nie ma watpliwosci)... Sama aktualnie tez szukam pracy: mam 2 fakultety, pare jezykow obcych (w tym 2 biegle + ojczysty), 4 lata doswiadczenia zawodowego i na asystenke nikt mnie nie wezmie, bo mam nadkwalifikacje (szukam pracy w DE). W Polsce pewnie uslyszalabym cos odwrotnego... Swiat zwariowal... Trzymam kciuki za mozliwosc odbicia sie najpozniej za pare lat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
turaj1 Re: Niemieckaklasyfikacja zawodowa 20.03.06, 14:55 bo to nie jest znaleźć ale trzeba załatwić....taki laif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinkky Re: Niemieckaklasyfikacja zawodowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.06, 14:11 Dziewczyno Ty sama chyba nie wiesz co mówisz, zupełnie nie znasz realiów dzisiejszej pracy sekretarek, prawdziwa sekretarka to niemalże prawa ręka szefa. Sama pracuję w dosć dużej firmie na takim właśnie stanowisku i wierz mi niema to kompletnie nic wspólnego z parzeniem kawy i siedzeniem komukolwiek na kolanach. W wielu sytuacjach jest tak że mój szef przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji konsultuje się ze mną, pyta co o tym myślę, a kiedy podpisuje mi jakieś dokumenty to pyta czy już go zwolniłam czy może jednak jeszcze tu pracuje. Czasy się zmnieniają tak samo jak nazwy zawodów, musisz sie do tego przyzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Niemieckaklasyfikacja zawodowa 20.03.06, 14:21 Bo tak naprawde sekretarka/asystenka to w Polsce przynajmniej czesto specjalista, tylko ze gorzej oplacany, stad taka nazwa oficjalna stanowiska... Pzdr i zycze wielu sil i cierpliwosci, a nuz sie poprawi i jakis awans wpadnie? Odpowiedz Link Zgłoś
frred Re: Niemieckaklasyfikacja zawodowa 21.03.06, 16:26 Kłócicie się trochę bez powodu. Po prostu są sekretarki takie i takie. Z tym, że oczywiście należy zrozumieć koleżankę, która jest sekretarką ultrawykwalifikowaną, że się oburza za ocenę opartą na obserwacji sekretarek drugiego rodzaju. No i są jeszcze automatyczne sekretarki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszub szatniarz IP: *.infinity.net.pl 19.03.06, 16:18 szatniarza mozna 'awansowac' do stanowiska: manager ds. frekwencji personalnej :-) Odpowiedz Link Zgłoś