darino nowy przewodnik - "Podkarpacie" 26.02.06, 15:13 "Ukazanie się przewodnika ,,Podkarpackie” jest faktem ważnym. I chwała Stanisławowi Kłosowi za to, że (już? dopiero?) w szóstym roku istnienia województwa podkarpackiego tę publikację opracował i wydał. Ma rację, pisząc we wstępie, że ,,zawarte w niej informacje są właściwie streszczeniem wiedzy o regionie, jego walorach, atrakcjach i zabytkach, niekiedy także o ludziach”. Ta skrótowość stanowi zaletę, a nie wadę opracowania. W jednej książce znalazło się to, czego trzeba byłoby szukać w co najmniej kilku osobnych przewodnikach. ,,Podkarpackie” jest starannie wydane, w czym niemała zasługa olszanickiego ,,Bosza”. Szata przewodnika nawiązuje do innych wydawnictw turystyczno-krajoznawczych tej oficyny. Widać w tym rękę zajmującego się stroną graficzną publikacji Tadeusza Nuckowskiego. Ważnym plusem jest także ponad 230 barwnych fotografii, głównie autorstwa Stanisława Kłosa, Tadeusza Budzińskiego i Marka Horwata. Przedstawiono na nich to, co rzeczywiście w poszczególnych częściach naszego województwa jest najciekawsze. Na dodatek sfotografowano te kawałki rzeczywistości bardzo ładnie. Dzięki temu fotografie nie tylko stanowią ważne uzupełnienie dla słowa, ale są też mocną zachętę do zobaczenia ,,naprawdę” pokazanych na nich miejsc, kościołów, cerkiewek, jezior, gór, muzeów, pałacyków, pomników itd." "Gazeta Bieszczadzka" nr 4 Niestety jeszcze nie obejrzałem przewodnika, więc nie wiem, czy są jakieś informacje na temat naszej gminy. Odpowiedz Link
darino "Okupacja sowiecka ziem polskich 1939-1941" 21.03.06, 07:27 "Dwa i pół roku temu Oddziałowe Biuro Edukacji Publicznej IPN w Rzeszowie zorganizowało konferencje naukową, poświęcona sowieckiej okupacji ziem polskich w latach 1939-1941, realiom życia społeczno-gospodarczego i walce Polaków z okupantem. Niedawno to, o czym mówiono wtedy w zamkniętym gronie ''odtajniono''. 10 bm. w Muzeum Historii Miasta Przemyśla odbyła się promocja książki ''Okupacja sowiecka ziem polskich 1939-1941''. Jej autorem jest Piotr Chmielowiec z rzeszowskiego oddziału IPN, a treść wypełnia 14. referatów z tamtej konferencji. Ze względu na to, iż przez całe dziesięciolecia ta ''bardzo delikatna'' w czasach PRL tematyka była świadomie pomijana i zafałszowana, jej spopularyzowanie poprzez publikację materiałów będących plonem sesji naukowców, to inicjatywa ze wszech miar godna uwagi. Lektura tej książki jest znakomitą okazją na poznanie szeregu dotąd nieznanych realiów tamtych lat, wielu faktów i wydarzeń, o których zdecydowana większość Polaków nie miała pojęcia, że mogły zaistnieć. Warto wgłębić się w realia życia na włączonych po 17 września 1939 r. do Kraju Rad ziemiach polskich, poznać system i skalę sowieckich represji, narodziny i struktury antysowieckiej konspiracji oraz ogromne ofiary, jakie Polacy za swoją polskość ponieśli." www.pressmedia.com.pl/sn/wydarzenia/d2.asp?u_file=MM%2ETXT Odpowiedz Link
darino Józef Rudnicki - "Ziemia Czerwieńska pod okupacją 04.04.06, 02:06 niemiecką - czerwiec 1941-czerwiec 1943". Jest to raport opracowany dla Rządu RP w Londynie w 1943 roku. Nazwa Birczy pojawia się okazjonalnie tylko kilka razy, jest to natomiast wspaniały dokument tamtych czasów. Odpowiedz Link
darino Jarosław Choliawka - "Spomyny moho żyttia" 07.04.06, 07:24 Autor opisuje szczegóły życia w Uluczu przed , w trakcie i po wojnie. Opisuje również gehennę wysiedleń oraz powroty po wielu latach. Wspomina również czasami o sąsiadujących z Uluczem miejscowościach naszej gminy - Żohatynie i Borownicy. Książka wydana nakładem autora w Sanoku w 2002 roku. Odpowiedz Link
darino E. Misiło - "Pawłokoma 3 III 1945" 23.05.06, 08:04 Książka nie o naszej gminie, ale o bliskim sąsiedztwie. Wyjaśnia mechanizmy tej ponurej zbrodni. Napisana jest na podstawie akt sądowych z procesów zbrodniarzy, niestety karani byli oni głównie za późniejsze przestępstwa kryminalne ... Odpowiedz Link
darino Michał Kryczko - "Jawornik Ruski - Dylągowa ..." 25.06.06, 18:21 Książka dotyczy ciekawego epizodu z dziejów ostatniej wojny - ataku placówki AK z Dynowa na posterunek ukraińskiej policji w Jaworniku Ruskim w nocy 25/26 kwietnia 1944 roku. Opisuje też późniejsze represje, które spadły na wieś Dylągowa. Książka, jak przyznaje sam autor, jednostronna. Nie mógł on skontaktować się z ówczenymi mieszkańcami Jawornika Ruskiego, aby zweryfikować relacje uczestników ataku ... Dlatego też do przeczytanych informacji należy podchodzić z należytym dystansem. Książka wydana w 1992 roku przez Towarzystwo Przyjaciół Nauk w Przemyślu. Odpowiedz Link
dymek25 Re: literatura na temat gminy Bircza 27.06.06, 10:01 "Nazwy miejscowe Polski".Kraków 2001, Pod red.K.Rymuta, strona 202-Bircza Krótka, tresciwa informacja, odsyłajaca do źródeł (AGZ, Zdz.,Szemat.,ADP) Odpowiedz Link
darino G. Motyka - "Ukraińska partyzantka 1942-1960" 24.07.06, 23:21 Książka wygląda na solidne opracowanie na ten temat. Sam zaledwie ją przejrzałem, zabieram się do czytania jutro, i pewnie zajmie mi to co najmniej tydzień :))) Odpowiedz Link
darino Benedykt Gajewski - "Walka z ukraińskim podziemiem 23.11.06, 19:44 na południowo-wschodnim obszarze Polski w latach 1944-1948", Sanok 2005 Troche przydługi tytuł :))) Bardzo dużo dokumentów, pochodzących z dawniej niedostępnych archiwów, również dotyczących miejscowości gminy Bircza. Odpowiedz Link
darino Juliusz Bator - "Wojna galicyjska" 20.01.07, 18:51 Bardzo ciekawa książka traktująca o przebiegu I wojny światowej w Galicji. Odpowiedz Link
surowiczny Re: Juliusz Bator - "Wojna galicyjska" 23.01.07, 01:22 beskid-niski.pl/forum/viewtopic.php?t=245&postdays=0&postorder=asc&highlight=bator&start=30 strona 4 dyskusja z J. Batorem nt ww pozycji pozdrawiam Odpowiedz Link
piotrzr Re: Juliusz Bator - "Wojna galicyjska" 25.01.07, 20:56 Pochłonąłem tą książkę w trzy wieczory. Chociaż autor ma jedną słabość – za wszelką cenę chce bronić honoru CK Austrii – zamiast po prostu opisywać fakty historyczne. Zwolenników „robienia sobie jaj” z austriackiej historii w postaci dni szwejkowskich w Przemyślu i tak pewno za pomocą tej książki nie przekona do poważnego potraktowania tematu CK Armii. Równolegle z Batorem czytałem Martina Gilberta „Pierwsza wojna światowa” – to opracowanie kompleksowe – chociaż tu Galicja została potraktowana dość marginalnie. A jeśli chodzi o sensu stricte wydawnictwo w którym można znaleźć masę materiałów na temat Birszczaniny a pełniej „Dobromilskoho ujezda” – powiatu w okresie I wojny polecam strony Alamanchu talerhofskiego” – wydawnictwa pisanego piekną, starą ruszczyzną, pełnego wspomnień, opisow, zdjęć archiwalnych /w tym sceny egzekucji Rusinów/. Link www.zaistinu.ru/old/ukraine/church/almanah1-x.htm tu znaleść można tom I ze wstępniakiem pt Галицкая Голгофа – Galicyjska golgota. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
darino Re: Juliusz Bator - "Wojna galicyjska" 26.01.07, 01:47 Pan Botor wzbudził we mnie c.k. patriotyzm :))) Bardzo zaangażowany. PS. Bardzo dziękuję za wskazówkę co do "Talerhofu". Odpowiedz Link
dymek25 Re: Juliusz Bator - "Wojna galicyjska" 26.01.07, 09:04 Oj tak.C.K. patriotyzm przydałby sie nam teraz, tylko poszerzony o Kongresówkę, Pomorze i Śląsk. A Piotrowi też dziękuję za Talergoff.Odnalazłam tam wpis o birczanach, zamordowanych przez austriaków (bez nazwisk), ciekawe rzeczy o Dobromilu, duchownych unickich etc. Odpowiedz Link
dymek25 Re: Juliusz Bator - "Wojna galicyjska" 26.01.07, 09:50 Tak nawiasem mówiąc losy inteligencji dobromilskiej były tragiczne nie tylko w czasie I wojny, ale i II.Z opowiadań byłej mieszkanki wiem, że przez 2 tygodnie zwożono nauczycieli, lekarzy, prawników, policjantów, rodziny wojskowych etc do miejscowych solanek, wiele osób zginęło, resztę wywieziono.Robiono to bardzo metodycznie, zatem listy ofiar musiały być ecześniej przygotowane. W miasteczku nie ostał sie nikt z przedstawicieli tej grupy. Zostali tylko wg tej Pani "sami prości ludzie".Czy może ktos zna literaturę na ten temat? Odpowiedz Link
dymek25 Re: Juliusz Bator - "Wojna galicyjska" 26.01.07, 09:31 Bardzo interesujące..Typowe polskie piekiełko i gadanie dla gadania. A szkoda czasu Autora na czczą gadaninę. Napisałby w tym czasie coś ciekawego. Dyskusja przypomina mi też niektóre toczone "u nas". Odpowiedz Link
marianer1 Re: literatura na temat gminy Bircza 27.01.07, 22:33 Ciekawa książka .Bardzo polecam. www.naszawitryna.pl/ksiazki_80.html Odpowiedz Link
darino Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego 02.02.07, 10:11 wydawnictwo.univ.rzeszow.pl/index.php?cPath=25_35 Odpowiedz Link
darino Źródła do dziejów UCGK w Polsce w latach 1944-89 25.05.07, 11:36 Zebrał i opracował Bogdan Huk. Wydane w Przemyślu w 2007. Wkrótce książka będzie dostępna, ja mam egzemplarz od autora. Planowane jest wydanie 12 tomów. Znalazłem tam kilka ciekawostek o Birczy i okolicy, wkrótce opublikuję ... Odpowiedz Link
mariusz9959 Pomoc dla badaczy historii 27.05.07, 23:15 Może przydać się badaczom historii Birczy i okolic. wimbp.rzeszow.pl/bibliogr.html Odpowiedz Link
dymek25 Re: Pomoc dla badaczy historii 28.05.07, 08:46 Wielkie dzięki. Szkoda, że nie można po niej wędrować jak po Słowniku nazw geograficznych, ale to już coś. Odpowiedz Link
mariusz9959 Re: Pomoc dla badaczy historii 28.05.07, 10:43 Niestety, ale na końcach roczników są indeksy rzeczowe tam można szukać po nazwach miejscowości. Odpowiedz Link
ralston Re: literatura na temat gminy Bircza 28.05.07, 16:12 Wyszła też publikacja IPN-u - materiały z konferencji poświęconej akcji Wisła. Jest tam szereg artykułów, których geografia zahacza o wasze okolice. Jak znajdę - to podam bardziej szczegółowe namiary... Odpowiedz Link
darino "Dobromil. Miasto naszych przodków" 17.08.07, 12:00 Książka napisana przez Leokadię Kurek-Grad. Wydana w tym roku w Przmyślu. Zawiera wiele ciekawych informacji o naszej byłej stolicy powiatu. Odpowiedz Link
dymek25 Re: "Dobromil. Miasto naszych przodków" 19.06.14, 14:27 To już chyba kolejne wydanie, więc cieszy się powodzeniem. Odpowiedz Link