Dodaj do ulubionych

Mój kandydat na prezydenta (lub premiera) RP

06.06.06, 16:59
serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,3382136.html
Przeczytajcie prosze uwaznie cala tresc wywiadu - te kilka minut poswiecone
na te lekture nie beda z pewnoscia czasem straconym.

Niestety szczerze watpie czy ten facet kiedykolwiek zdecyduje sie na zabawe w
polska polityke. Nie zmienia to jednak faktu, ze na jego tle niezwykle
wyraziscie widac marnosc i zgrzebnosc naszych obecnych decydentow.
Obserwuj wątek
    • Gość: Galoty Re: Mój kandydat na prezydenta (lub premiera) RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 17:08
      Wywiad więcej niż interesujący jednak nie tu jest pies pogrzebany i tylko nie
      pytaj : "jaka rasa ?".
      Nie w tym rzecz. Istotny jest stan świadomości społecznej, jego
      uporządkowanie, jak również system wartości (nie ma to nic z wyznaniem
      wspólnego).
      Nasze społeczeństwo jeszcze akceptuje "tajność umowy" zarżadu miasta z firmą
      chcącą budować w miejscu Kaśki i ponownie wybiera na posłów ludzi np jeżdzących
      po pijaku samochodami.
      Skoro juz o Finlandii to jest to tam w zasadzie niemożliwe.
      • absztyfikant Re: Mój kandydat na prezydenta (lub premiera) RP 06.06.06, 17:11
        No to uczmy sie od madrzejszych od siebie. Niestety zmiany w mentalnosci to
        praca na pokolenia... Ale od czegos trzeba zaczac.
        • Gość: Galoty Re: Mój kandydat na prezydenta (lub premiera) RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 17:46
          Zgoda. Tylko, że czasami ktoś "z naszych" kto osiąga sukces w innym kraju
          kompletnie nie dałby sobie rady jako np : prezydent u nas. Na to własnie
          chciałem zwrócić (skrótowo) uwagę. Tak to praca na pokolenia.
          Szczecinianie w tej kadencji samorządowej przeszli doskonałą szkołę zmierzającą
          właśnie w tym kierunku zupełnie innym niż homosowieticus (to wcale nie o tzw
          komunistach)
          • absztyfikant Re: Mój kandydat na prezydenta (lub premiera) RP 06.06.06, 19:24
            Czy szczecinianie przeszli te szkole - jak piszesz - to sie dopiero okaze...
            • Gość: Galoty Re: Mój kandydat na prezydenta (lub premiera) RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 19:33
              Czy szczecinianie przeszli tę szkołę.
              "Przeszli" a "przeszli" :-) Jeden wyraz a jakże różnie można go interpretować.
              Miałem na myśli, że przeszli w tym sensie iż obserwowali, byli na wykładach,
              mieli ćwiczenia praktyczme :-) nawet na własnej skórze.
              To co Ty masz na myśli to ja pozwolę sobie nazwać egzaminem dojrzałości.
              Niekoniecznie musi być zdany.
    • Gość: kwak Re: A o to mój kandydat !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 17:33
      www.youtube.com/watch?v=MPj9uUX1_yQ kwak
      • keinepanik Re: A o to mój kandydat !!!! 06.06.06, 21:50
        po tym występie rozgrzeszyłm edytę górniak za jej interpretację hymnu!!!
    • arkadiusz_litwinski Re: Mój kandydat na prezydenta (lub premiera) RP 06.06.06, 22:00
      Trafna co do zasady diagnoza - choć nieco przrysowana - w
      kwesti "kreatywności" polityków.Zakładając, że udało by się go nakłonić
      do "zajęcia się" Polską powstaje pytanie, czy uzyskałby dostateczne poparcie w
      bezpośrednich wyborach.O funkcjii premiera należy zapomnieć dokąd nie
      wprowadzimy okręgów jednomandatowych w wyborach parlamentarnych. Są pozytywne
      przykłady np.Litwa czy zwłaszcza Estonia, gdzie taki manewr się udał.Czyż
      prof.Brzeziński nie byłby podobnie pozytywnym wyborem ( choć to polityk ;)
      • absztyfikant Re: Mój kandydat na prezydenta (lub premiera) RP 07.06.06, 17:17
        Czy Brzezinski ma polskie obywatelstwo? Nie mam pewnosci. Same bezposrednie
        wybory nie sa zadnym panaceum na nasze problemy. Druga tura wyborow
        prezydenckich pokazala to, co pokazala.
    • Gość: andreas w duzej mierze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 22:52
      w dużej mierze wszystko jest kwestia przypadku...
      gdyby nie zmienił pracy, gdyby nie wyjechał, gdyby....
      tak jest w zyciu spotylkamy ludzi i Ci nam pomagaja cos podpowiedza...
      dadza szanse albo nadzieje...

Ja tez spotkałem człowieka, który mi dał szanse...
      nie na taka skale, na skale mojego zycia i mojego przypadku!

Pytasz Absztyf czy zdecyduje sie na zabawe w polityke...
      ale PO CO???
      Po co ma sie bawic w jakąs polityke....
      on ma trzecie zycie!!!!
      I chce je przezyć!!!!
      Bedzie podróznikiem, on ma inna optyke na życie!!!
      On nie ma optyki na rządzenie, a po prostu na przeżycie fajnego zycia!!!
    • Gość: er Re: Mój kandydat na prezydenta (lub premiera) RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 22:56
      I wszystko jasne.
    • xyz-xyz Dwie myśli... 07.06.06, 08:41
      Pierwsza jest taka, że taki człowiek nie nadaje się na polityka. Nie byłby ani
      dobrym premierem, ani dobrym prezydentem.

Druga sprawa bardziej "polityczna". Do naszych rusofobów:

"Partnerami do negocjacji byli głównie Rosjanie. A ja potrafiłem z nimi
      rozmawiać. Rosyjski znałem perfekt. Ale nie to było najważniejsze. Po latach
      jeden z szefów Jukosu powiedział mi: "Kiedy wszyscy w Finlandii traktowali nas
      jak dzikich, ty jeden rozmawiałeś z nami jak z równymi sobie". Ja po prostu
      lubię ludzi, jestem otwarty, ciekawy świata. W tamtych latach, latając do Moskwy
      na negocjacje, poznałem pół rządu rosyjskiego."

Nauczcie się tego na pamięć... zwłąszcza w konteksćie tego:

„Ale były już radiotelefony, których Rosjanie potrzebowali ogromne ilości. Dla
      administracji, dla obsługi rurociągów. Sprzedawałem im też kable telewizyjne.
      Dzięki mnie Nokia zarabiała miliardy dolarów. Generowałem jedną trzecią zysku
      całego koncernu. I tak przez lata.”
      • Gość: Doradca Pomysł surrealny również z innego powodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 08:47
        Pensja Prezydenta to jakiś ochłap dla ludzi żyjących na tak wysokim poziomie
        materialnym . Byłby to rodzaj świadczenia pracy w formie darowizny :-)
        • wizytka1 Re: Pomysł surrealny również z innego powodu 07.06.06, 09:10
          "Politycy, nie tylko w Polsce, znajdują odpowiedzi na pytania, których nikt im
          nie zadaje..."
          Absztyf, daj temu panu spokój, on musi wydać pieniądze, a to zajmie mu trochę
          czasu i mam nadzieję że przysporzy wiele radości.
          A swoją drogą to ja coraz bardziej przekonuję się do technokracji.

Tak sobie pomyślałam czy nie chciałby mnie adoptować :)))
          • absztyfikant Re: Pomysł surrealny również z innego powodu 30.09.06, 14:35
            :))))))
    • Gość: smutas Re: Mój kandydat na prezydenta (lub premiera) RP IP: *.astermedia.pl / *.astermedia.pl 08.06.06, 20:01
      a może ja wystartuję?
    • Gość: mim Re: Mój kandydat na prezydenta (lub premiera) RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 14:51
      Chętnie bym na niego oddał swój głos i nnych z przekonaniem do tego namawiał .
      Szkoda że to tylko marzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka