Dodaj do ulubionych

leki i wspólny pien (Captopril)

15.07.06, 23:32
czy ktos dostaje z wszych dzieci Captopril? -to lek obnizajacy cisnienie.
wlasnie na stronie nadcisnienie przeczytalam przerazona, ze tego leku nie
podaje sie dzieciom, a lekarz przepisal. czy oni nie wiedza, co robia?
a moze warto zrobic extra liste, jakie dzieci dostaja leki dla porownania?

pozdrawiam wszystkich.
Obserwuj wątek
    • monawk Re: leki i wspólny pien (Captopril) 16.07.06, 10:39
      Elawerka, z lekami to jest tak, że to, co piszą na ulotkach, nie zawsze jest adekwatne do praktyki medycznej. Myślę, że jednak wiedzą co robią. Kuba (10 miesięcy) np. dostawał antybiotyk, który podaje się dzieciom od 12. roku życia. On musiał go dostawać, bo po prostu inne antybiotyki nie działały na psedomonasa. I co, miałam powiedzieć, że zakazuję podawania tego leku? Lekarze codziennie zadają sobie pytanie, jakie będzie mniejsze zło. I choć ów antybiotyk jest ototoksyczny i może spowodować np. uszkodzenie słuchu, to jednak gdyby go nie dostał, mógłby po prostu umrzeć.
    • gosiap10 Re: leki i wspólny pien (Captopril) 16.07.06, 12:24
      Moja Marta przez dluzsze okresy swojego 5 letniego zycia byla na Captoprilu.
      Majac niecale 3 miesiace dostawala 3 x dziennie po 3 mg. Pozniej adaptowano
      dawke do wagi ciala utrzymujac zasade miedzy 3 a 4 mg/kg/dziennie. Przerwano
      podawanie tego leku po operacji Hemi-Fontana (gdy miala 8 miesiecy). Pozniej,
      po operacji Fontana polaczonej z Damus/Kay/Stansel powrocono do podawania
      Captoprilu w dawce 12,5 mg 3 x dziennie(Marta miala wtedy 3,5 roku). Dwa
      miesiace temu ze wzgledu klopot z podawaniem leku przez nauczycieli w szkole
      zmieniono Captopril na Renitec podawany w jednej dawce 5mg rano.

Od siebie moge Ci dodac, ze nigdy nie zaobserwowalam ZADNYCH skutkow ubocznych
      podawania Captoprilu. Marta rozwija sie nad podziw dobrze i to zarowno
      psychicznie, jak i fizycznie. Praktycznie nie obserwuje u niej odznak
      zmeczenia. Marta plywa, jezdzi na rowerze, chodzi na dodatkowe zajecia
      gimnastyczne, jezdzi na nartach.... jest jak dzieci w jej wieku smile)))
    • ewire Re: leki i wspólny pien (Captopril) 16.07.06, 14:14
      Moja Alusia nadal bierze captopril. Jest on robiony w bardzo małych dawkach i
      dostaje go 3 razy dziennie. Nie wynika to ze zbyt dużego ciśnienia, lecz aby
      poprawić wydolność serca po operacji. Mieliśmy bowiem taki przypadek,że miesiąc
      po operacji (Glenna) Alka przestała siusiać. No nie zupełnie, ale wydalała
      bardzo mało. W związku z tym włączono captopril. Myślę,że niedługo zostanie on
      odstawiony.

Ewa
      • gwiazdeczka69 Re: leki i wspólny pien (Captopril) 16.07.06, 19:14
        słuchajcie!wreszcie jestem w czymś rekordzistką!a teraz na poważnie ja po
        drugiej operacji w swoim życiu(mam 20 na karku, pierwsza operacja w wieku 3 lat
        a druga właśnie w wieku 10 "Fontanna")dostałam lek Captopril 3 razy dziennie
        kazda dawka po połowie tabletki 12,5mg. brałam go aż 8lat.według mnie nie miał
        skutków ubocznych a dostałam po to ze po operacji miałam kłopoty z cisnieniem
        (dostałam na obniżenie cisnienia) i cos mialam z problemem oddawania moczu po
        operacji. no ale potem odstawiono mi bo miałam jakieś ataki krytycznego spadku
        ciśnienia krwi i go teraz nie biore(aletez juz nie musze)pozdrawiam
        • konefka29 Re: leki i wspólny pien (Captopril) 16.07.06, 19:43
          Moja Zuza w wieku 4 miesiecy po operacji koarktacji dostala wlasnie captopril i
          bierze do tej pory, a ma juz 8 miesiecy.
    • elawerka Re: leki i wspólny pien (Captopril) 17.07.06, 10:54
      serdeczne dzieki za odp. jestem spokojniejsza. pozdrawiam was wszystkih, dobrze
      ze jestescie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka