Dodaj do ulubionych

Nie ma już Gónika, jest Osiedle........ZDRÓJ!!

19.08.06, 18:46
Hehehehehehehehe!!!

Edbud zmienił nieszczęśliwą nazwę z Górnik na....Zdrój! No to teraz druga
zagadka: czemu - u licha - "Zdrój"?

Przypominam, że poprzedniej nagrody nikt nie wygrał (pytanie brzmiało: czemu -
u licha "Górnik"?)
Obserwuj wątek
    • ewa.c3 Re: Nie ma już Gónika, jest Osiedle........ZDRÓJ! 19.08.06, 19:25
      Sądzę ,że to od sąsiadujacego z działką ujęcia wody "oligoceńskiej" zwanej przez
      niektórych zdrój :).
      • magister11 Re: Nie ma już Gónika, jest Osiedle........ZDRÓJ! 19.08.06, 19:35
        czyli, że chyba 3 nazwy nie będzie... ;-)

a swoją drogą to dość słaby to wyróźnik dla osiedla - ujęcie wody
        oligoceńskiej...
        • vglodz Re: Nie ma już Gónika, jest Osiedle........ZDRÓJ! 19.08.06, 19:44
          Pruszków Zdrój - to brzmi dumnie i... pociągająco. Może spróbujemy (zachęcam
          szczególnie sanepid) znalaźć w tym źródełku jakiś niepowtarzalny skład chemiczny
          i pójdziemy w ślad jakiegoś renomowanego "=badu"?
        • ewa.c3 Re: Nie ma już Gónika, jest Osiedle........ZDRÓJ! 19.08.06, 20:25
          Z tą nazwą Górnik , to coś mi chodzi po głowie. Coś kojarzę ,że kiedyś w tym
          szarym budynku od Prusa, przy krzyżu chodziło się na wybory " do górników" . Tam
          chyba pracowali geolodzy, ale nigdy się tym nie interesowałam. Zresztą po wodę
          też chodziło się "do górników" jeszcze zanim powstało oficjalne ujęcie. Ale ja
          nie jestem rodowita pruszkowianka , więc może coś przekręcam. W każdym razie
          wolę Zdrój niż Górnik.
    • maja209 Re: Nie ma już Gónika, jest Osiedle........ZDRÓJ! 19.08.06, 22:35
      Sluchajcie a w ogole to gdzie to osiedle bedzie ?
      bo ja myslalam ze to bedzie na tym terenie u zbiegu Armii
      Krajowej/Prusa/Ceramicznej/Komorowskiej -> Tu gdzie ten wysoki komin, a plakat
      z informacja widzialam wlasnie przy studni oligocenskiej i teraz czytam o nowej
      nazwie ...
      • doska01 Re: Nie ma już Gónika, jest Osiedle........ZDRÓJ! 21.08.06, 12:42
        Bedzie dalej, tzn nie na Porcelicie.
        Bardziej na przeciwko administracji/spoldzielni. tam jest jeszcze planowana
        ulica (bodajze Bocznicowa czy jakos tak).
        • milena.borkowska Re: Nie ma już Gónika, jest Osiedle........ZDRÓJ! 19.09.06, 12:18
          Czy to jest bardzo blisko kolejki WKD i toró ? Będzie słychać hałas jadących
          pociagów ?
          • karol7979 Re: Nie ma już Gónika, jest Osiedle........ZDRÓJ! 19.09.06, 13:38
            Osiedle wybudowane zostanie, moim zdaniem, tutaj:
            mapa.szukacz.pl/?&nc=52,15846&ec=20,80296&n=52,15846&e=20,80295&z=1&t=WYBRANY%20PUNKT
            Patrząc no odległość od PKP i WKD to hałas pociągów nie będzie uciążliwy.
            Bardziej bym się martwił o hałas od Wojska Polskiego. Pewno będzie bardziej
            słyszalny. Ale też nie powinien byc uciążliwy.
            • terina Re: Nie ma już Gónika, jest Osiedle........ZDRÓJ! 19.09.06, 13:49
              ...w tym rejonie nie ma żadnego nadzwyczajnego hałasu, jest nawet cicho i
              spokojnie, daleko od torów PKP i WKD, a i Al.Wojska pol. nie jest słyszalna w
              tym rejonie :)
    • malgosia-6 Osiedle........ZDRÓJ! 21.08.06, 18:24
      tu więcej info : www.edbud.pl/
      • milena.borkowska Re: Osiedle........ZDRÓJ! 19.09.06, 17:23
        No ale na tej stronie nie znaję informacji jaka jest odległość od torów albo od
        ulicy. Nie ma żadnej mapy.
        • milena.borkowska Re: Osiedle........ZDRÓJ! 19.09.06, 17:26
          Chodzi mi o strone Edbudu.

Jakie jest wasze zdanie, warto tam kupic mieszkanie ?
          • maja209 Re: Osiedle........ZDRÓJ! 20.09.06, 08:59
            miejsce hmm nawet ciekawe Do satcji pkp czy wkd podobna odleglosc 15-20 minut,
            wokol blisko sklepy i szkola niedaleko Zalezy co i kto oczekuje ;-)
            • magister11 Re: Osiedle........ZDRÓJ! 20.09.06, 09:18
              Lokalizacje w pobliżu Porcelitu uwazam za najlepsze z możliwych i dostępnych
              obecnie w Pruszkowie. Dlaczego?

- centrum miasta i cała jego infrastruktura w zasiegu krótkiego spaceru
              - masz wybór między WKD i SKM
              - inw. na ter. byłego porcelitu podniesie na pewno jakość życia w najbliższej
              okolicy, skoro mają tam powstać na parterach sklepy, usługi i (ponoć)
              gastronomnia. Jeżeli bedzie to duże osiedle w stylu Parzniewa, czy Lewandowa,
              to najbliższa okolica na pewno na tym skorzysta. Dodatkowo, przy powstaniu w
              okolicy - jak naliczyłem - ogółem ok. 900 mieszkań z pewnością trzeba będzie
              poprawić transport i infrastrukturę. Inwestycje takiej skali pociągają za sobą
              taka właśnie kolej rzeczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka