charlie11 25.09.06, 15:04 Czyzby wyszko szydlo z worka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zigzaur Re: Nareszcie! 25.09.06, 15:22 Jeśli diagnoza tej niegłupiej gazety jest słuszna, to czas na mały przewrót we Francji i Niemczech. Obalało się socjalistycznych dyktatorków w Ameryce Łacińskiej i na Bliskim Wschodzie, można i w Europie. Zresztą, po co przewrót? Wystarczy parę publikacji w prasie... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Nareszcie! 25.09.06, 16:05 1. "Rosja w ramach karty potrzebuje gwarancji, że system długoterminowych kontraktów, na podstawie którego pracuje Gazprom, nie zostanie zburzony po liberalizacji rynku gazu w UE latem 2007 roku" - wyjaśnia dziennik. 2. "Francja i Niemcy nie są zbytnio zadowolone z zasad liberalizacji rynku gazu. Podstawę ich gospodarek tworzą koncerny E.ON, RWE, GdF i EdF, ściśle związane z politycznymi elitami tych krajów. Ad. 1 - w czym leży problem? Ad. 2 - pachnie mi to praktykami monopolistycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Handel gazowy z Rosją jest równie ryzykowny… 25.09.06, 16:14 co branie działek od handlarza narkotyków. Pomału, pomału i w pewnym momencie całkiem już chodzisz na sznurku… Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Komunistyczny diabel nie spi 25.09.06, 18:49 I kreci jewropa jak mu pasuje. Jeszcze troche i Ruski beda miec reke na kurku gazu do calej Jewropy. Tego nawet stary diabel Lenin nie wymyslil. Odpowiedz Link Zgłoś
oblewai Re: Komunistyczny diabel nie spi 25.09.06, 22:56 poszeklu napisał: >>I kreci jewropa jak mu pasuje. Jeszcze troche i Ruski beda miec reke na kurku gazu do calej Jewropy. Tego nawet stary diabel Lenin nie wymyslil.<< jest mala roznica pomiedzy twoja ekonomiczna ekspertyza, oni maja gaz na sprzedasz a ty tylko tyle jak po konsumpcji grochowki Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Nareszcie! 25.09.06, 17:19 adas313 napisał > Ad. 1 - w czym leży problem? > Ad. 2 - pachnie mi to praktykami monopolistycznymi Europejskie firmy wg mnie słusznie robią. Wielkie firmy i wielkie pieniądze , taka to niestety branża, trzeba sie z tym pogodzic. jesli sie nie obronią przed gigantami Amerykanskimi, ktorzy i tak kontroluja pola na b. wschodzie, a jak dojdzie (bron Boże!) do kontroli rosyjskich złóż to dopiero będzie monopol, a jesli dodamy do tego że maszynka do drukowania dolarów znajduje sie w USA to ... ja pojac nie moge - dlaczego władze RP, czołowe media itd wspieraja amerykanów w tych gierkach? gdzie widzą tu interes dla swego kraju? jesli sie Amerykanom uda , to ja wątpie że RP będzie miała jakies profity z tego, sprawa Iraku to pokazała. Mało tym baranom? Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Nareszcie! 26.09.06, 00:21 adas313 napisał: > 1. "Rosja w ramach karty potrzebuje gwarancji, że system długoterminowych > kontraktów, na podstawie którego pracuje Gazprom, nie zostanie zburzony po > liberalizacji rynku gazu w UE latem 2007 roku" - wyjaśnia dziennik. > > 2. "Francja i Niemcy nie są zbytnio zadowolone z zasad liberalizacji rynku gazu > . > Podstawę ich gospodarek tworzą koncerny E.ON, RWE, GdF i EdF, ściśle związane z > politycznymi elitami tych krajów. > > Ad. 1 - w czym leży problem? Np. w tym, ze KE wymusza sprzedaz hiszpanskiej wielkiej firmy energetycznej EON owi. A to znaczy przejecie powoli calej europy energetycznej przez Niemcow i Francuzow. Francuzi zablokowali przejecia jednej z wlasnych firm przez Wlochow. > Ad. 2 - pachnie mi to praktykami monopolistycznymi. I to do kwadratu. Monopolu skoncentrewanego w dwoch panstwach i Rosji. Widac, ze Karta Energetyka, ktorej obecna, Rosji przeszkadzajaca forma, jest w duzym stopniu zasluga Polski, zaczyna spelniac zadanie dzwonka alarmowego dla reszyty krajow Uni. Odpowiedz Link Zgłoś
wannassermann kolejny dowod na to by kacapom nie wierzyc 25.09.06, 15:24 oj, wychodzilo to szydlo juz od pewnego czasu, wreszcie jest Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 spokojnie, spokojnie... 25.09.06, 16:39 Putin jeszcze podczas swego orędzia w maju tego roku zapowiedział zasadniczą reorientację polityki Rosji. Jednym z jej filarów jest ograniczanie wpływów amerykańskich zarówno w samej Rosji, jak i na terenach postradzieckich. Nieprzypadkowo w tym samym czasie Gazprom odroczył rozpisanie kontraktu na eksploatację złóż na Morzu Barentsa. Rosjanie wolą trzymać Amerykanów z ich bandą prawników z daleka od swego terytorium. Jest to oczywisty skutek pogorszenia stosunków między obu krajami, które już od pewnego czasu znajdują się w fazie zimnej wojny, tyle że Ameryka póki co nie może liczyć na zbyt wielu sojuszników, poza Polską, Bałtami, Gruzją i tym podobnymi potentatami. Z drugiej strony Ameryka rewanżowuje się jak może, a to "pomarańczowymi rewolucjami", a to tarczą antyrakietową tuż za miedza, a to zastopowaniem Rosji w WTO itp. Tylko że im bardzie się Ameryka stara, tym bardziej społeczeństwo rosyjskie staje się antyamerykańskie, a prozachodni politycy w rodzaju Miszy Kasjanowa stają się powoli marginesem rosyjskiej polityki. Wrogość Ameryki i celowe i jej działanie mające na celu osłabienie Rosji lub wręcz jej destrukcję powodują, że stan obecnych stosunków amerykańsko-radzieckich jest obecnie najgorszy od czaów Reagana. To wszystko sprawia, że Rosjanie raczej nie wpuszczą na swój teren amerykańskich firm, a gaz będą sprzedawać Europejczykom lub w relacjach spotowych, na zasadzie kto da więcej. Warto też zwrócić uwagę, że wypowiedź Putina odnosnie sprzedaży gazu Niemcom z Pól Sztokmanowskich może oznaczać zabezpieczenie na wypadek, gdy Amerykanie za pośrednictwem swoich europejskich wasali zablokowali Gazociąg Północny. Udział Francji i Niemiec nie oznacza że kraje te działają przeciwko UE i Komisji Europejskiej. Warto pamiętać, że francuskie elity po odrzuceniu Konstytucji straciły swój entuzjazm do Unii do tego stopnia, że nie zrezygnują z intratnych interesów w imię jedności europejskiej, ktorej zresztą nie ma. Unia będzie sobie dryfować, a wielka polityka coraz częściej będzie poza nią. Niemcy nie zrezygnują z przyjaźni z Rosją, gdyż leży to ich w najlepszym interesie. Jest też zgodne z tradycją polityczną tego kraju- ilekroć Niemcy współpracowały z Rosją tylekorć dobrze na tym wychodziły. Oba te kraje też najbardziej na wzajemnym konflikcie straciły. Odpowiedz Link Zgłoś
ansad3 Re: spokojnie, spokojnie... 25.09.06, 16:58 Całkowita zgoda z uwagami herr7. Czytajcie i uczcie sie euroentuzjasci! Odpowiedz Link Zgłoś
arek47 Kaczynskiego zrobic Prezesem nowego Koncernu 25.09.06, 17:00 Ach jaka wspaniala idea, zrobic Durnia-kartofla Prezesem, blizniaka idiote, szefem nowego koncernu. Tupal by nozka, mlaskal..., uczyl jezykow "obcych" tzn. niemieckiego / caluje Twoja dlon Madam/ francuskiego no i moskalskiego !! Juz widze jak fritz.fritz.. grzeje w domu podrzucajac drewienka do piecyka, chocia mysle ze ten su.., to jest V-Kolumna, siedzi zapewne za Odra !! Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Pewnie, ze spokojnie. 25.09.06, 17:27 Opinia publiczna nie ma w Rosji zadnego znaczenia. Jest sterowna w 100%. Twierdzenie, iz USA nie ma sojusznikow w Europie, jest banalnym klamstwem. Jedynie Franzuzi, ktorym co jakis czas wydaje sie, ze ich prezydent to "krol slonce" i Niemcy, zachowujacy sie ostatnio, jak zuk przewrocony na grzbiet, wykonuja rozne paranoiczne gesty. W ostatecznym rachunku.. zrobia, co kaze wujek znad Potomaku. Prawdziwy problem stanowia Chiny, a nie dychawiczne emiraty Matuszki R. Rozpad struktur przemyslowych i militarnych Rosji sprawia, ze nie jest ona interesujacym sojusznikiem dla USA w strategii antychinskiej. I to jest istota sprawy, a nie poglady bezzebnych babuszek - weteranek. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Pewnie, ze spokojnie. 25.09.06, 17:54 borrka napisał: > Opinia publiczna nie ma w Rosji zadnego znaczenia. > Jest sterowna w 100%. niezłe w tej Rosji mają sterowanie, są w stanie tak posterowac że iles % mysli tak, a iles % tak, nigdy nie spotkałem by było zawsze 100%. borrka napisał: Twierdzenie, iz USA nie ma sojusznikow w Europie, jest banalnym klamstwem. TAK! mają sojuszników - panstewka, w których do władzy dochodzi sie w trakcie licytacji - kto jest większym patriotą, tylko na tym jadą od lat. antyrosyjskosc jest integralną częscią (i najważniejszą) ich patriotyzmu itd. nic sensownego nie mają do powiedzenia, dyskusje z nimi nie maja sensu, na interesach sie nie znają, wiec Niemcom i Francuzom z nimi nie po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Pewnie, ze spokojnie. 25.09.06, 18:10 Trudno o bardziej obojetne mi oceny, niz twoje. Nic nie wnosi tez dyskusja z prostaczkami ducha. Dla porzadku dodam jednak, ze nie mialem na mysli Polski, czy Europy Wschodniej. Raczej Wielka Brytanie, Wlochy, Hiszpanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Pewnie, ze spokojnie. 26.09.06, 00:38 hehe, ty sie tak nie nadymaj, bo pękniesz, bąblu. Odpowiedz Link Zgłoś
claudio1 ja spie spokojnie. 25.09.06, 20:33 co potrafi rusek znamy awganistan co potrafia szkopy ?HAHAHA Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Pewnie, ze spokojnie. 25.09.06, 22:13 ewswr napisał: > borrka napisał: > > > Opinia publiczna nie ma w Rosji zadnego znaczenia. > > Jest sterowna w 100%. > > niezłe w tej Rosji mają sterowanie, są w stanie tak posterowac że iles % mysli > tak, a iles % tak, nigdy nie spotkałem by było zawsze 100%. tak a propos, to moze wymienilbys "medrcu" niezalezne stacje telewizyjne nadajace w kacapii... zdaje sie ok. 90% spolecznestwa ksztaltuje swoje opinie na podstawie tv... > borrka napisał: > Twierdzenie, iz USA nie ma sojusznikow w Europie, jest banalnym klamstwem. > > TAK! mają sojuszników - panstewka, w których do władzy dochodzi sie w trakcie > licytacji - kto jest większym patriotą, tylko na tym jadą od lat. > antyrosyjskosc jest integralną częscią (i najważniejszą) ich patriotyzmu itd. > nic sensownego nie mają do powiedzenia, dyskusje z nimi nie maja sensu, na > interesach sie nie znają, wiec Niemcom i Francuzom z nimi nie po drodze. tak dziwnie sklada sie, iz np. UK jest sojusznikiem USA... druga gpospodarka w EU, i przeciwienstwie do szwabii, rowijajaca sie, z niskim bezrobociem... nawet dochod na glowe wyzszy... szwabia to juz przeszlosc... szczegolnie na gazowym sterowaniu z kacapii... Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Pewnie, ze spokojnie. 26.09.06, 00:36 > skipper_ napisał: tak a propos, to moze wymienilbys "medrcu" niezalezne stacje > telewizyjne nadajace w kacapii... a powiedz mi, mędrcowi", proszę gdzie stacje tv są w pełni niezależne? skipper_ napisał: tak dziwnie sklada sie, iz np. UK jest sojusznikiem USA... tak własnie dziwnie sie składa, że obecnie w UK jest w dobrym tonie, mam na mysli elity pol. , udawac że z USA nie maja nic wspólnego, a krytykowanie Blaira za jego służalczosc wc USA jest na porządku dziennym nawet wsród jego partyjnych towarzyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Pewnie, ze spokojnie. 26.09.06, 00:46 ewswr napisał: > > skipper_ napisał: > tak a propos, to moze wymienilbys "medrcu" niezalezne stacje > > telewizyjne nadajace w kacapii... > > a powiedz mi, mędrcowi", proszę gdzie stacje tv są w pełni niezależne? od wladzy? w kazdym cywilizowanym kraju... > skipper_ napisał: > tak dziwnie sklada sie, iz np. UK jest sojusznikiem USA... > > tak własnie dziwnie sie składa, że obecnie w UK jest w dobrym tonie, mam na > mysli elity pol. , udawac że z USA nie maja nic wspólnego, a krytykowanie > Blaira za jego służalczosc wc USA jest na porządku dziennym nawet wsród jego > partyjnych towarzyszy. nie wiem skad "medrzec" ewswr czerpie swoje "rewelacje" na temat UK, ale jakos nie zauwazylem, zeby zarowno "elity", jak i wyborcy, byli przeciwni sojuszowi z USA... wystraczy przyjec sie wynikom wyborow, zarowno powszechnych z zeszlego roku, jak i lokalnych z tego roku... a pohukiwaniu paru zesklerocialych dzialaczy zwiazkowych, ktorych nawet mocno lewicujaca BBC okresla jako ultra-lewe-skrzydlo, nie nadawalbym zadnej wagi... z reszta czas labour konczy sie... ja glosuje na Konserwatystow... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Pewnie, ze spokojnie. 26.09.06, 01:10 skipper_ napisał: od wladzy? w kazdym cywilizowanym kraju... własnie że w "cywilizowanym", Rosja nie jest narazie ani "cywilizowana", ani ustabilizowana, wiec wg mnie nie ma nic dziwnego w tym że władza chcę trzymac media na smyczy by nie mąciły. Pamiętam "wolne i niezależne media" w FR w czasach jelcynowskich - "zakazucha" (rozumiesz pojęcie?). skipper_ napisał: nie wiem skad "medrzec" ewswr czerpie swoje "rewelacje" na temat UK, z mediów RP, w UK nie byłem i sie prędko nie wybieram, mam ciekawsze zajecia niż przysłowiowe mycie garów w UK.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Pewnie, ze spokojnie. 26.09.06, 13:39 ewswr napisał: > skipper_ napisał: > od wladzy? w kazdym cywilizowanym kraju... > > własnie że w "cywilizowanym", Rosja nie jest narazie ani "cywilizowana", ani > ustabilizowana, wiec wg mnie nie ma nic dziwnego w tym że władza chcę trzymac > media na smyczy by nie mąciły. ok, wszystko jasne... dziekuje postoje... Odpowiedz Link Zgłoś
stix Oś zła - Moskwa-Berlin-Paryż. 25.09.06, 17:17 Oś dobra - Waszyngton-Londyn-Warszawa-Tel Awiw. Polacy jak zwykle nie pomylili się w ocenie prawdziwych intencji niemieckich i rosyjskich. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Oś zła - Moskwa-Berlin-Paryż. 25.09.06, 17:56 os "dobra" to Waszyngton-Londyn-Tel Awiw. Warszawa to prędzej srubeczka Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Oś zła - Moskwa-Berlin-Paryż. 25.09.06, 18:41 > Polacy jak zwykle nie pomylili się w ocenie prawdziwych intencji niemieckich i > rosyjskich. i tak wlasnie jest, my zawsze dobrze oceniamy sytuacje(np Pilsudzki chcial by Europa Zaatakowala Niemcy, gdy panoszyl sie tam nazizm, niestety nie posluchano), i teraz znow bedzie to samo, madry(Polska) mowi, glupi swoje Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Oś zła - Moskwa-Berlin-Paryż. 25.09.06, 22:21 Fakt, głupi ci Hamerykanie i Zydzi, że na polski rozkaz jakoś nie atakują Niemców. Barany jedne. Zwsze mówiłam, że Hameryka to głupki. Ale Zydzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: "Kommiersant": Rosja proponuje Francji i Niem 25.09.06, 17:26 i dla tego w UK rzad stawia na elektrownie atomowe... jednym z glowyn uzasadnien jest "niepewnosc dostaw w rosji"... a niemiaszki daly sie sowietom juz dawno wyrolowac, gdy zamykali swoje elektrownie... a przyczynila sie do tego dzialalnosc "zielonych", finansowanych przez kgb... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: "Kommiersant": Rosja proponuje Francji i Niem 25.09.06, 19:23 A we Francji 80% elektrowni to atomowe. Natomiast jeśli chodzi o gaz, to budują gazoport za 0,5 mld USD: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3643340.html Cóż, czas najwyższy brać przykład. No, ale u nas "może warto o tym pomyśleć", jak odkrywczo stwierdził w expose premier... Odpowiedz Link Zgłoś
apropag Re: "Kommiersant": Rosja proponuje Francji i Niem 25.09.06, 21:00 adas313 napisał: > A we Francji 80% elektrowni to atomowe. > Natomiast jeśli chodzi o gaz, to budują gazoport za 0,5 mld USD: > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3643340.html > Cóż, czas najwyższy brać przykład. > No, ale u nas "może warto o tym pomyśleć", jak odkrywczo stwierdził w expose > premier... Ten premier juz nic nie wymysli. Port Polnocny byl budowany by przyjmowac rowniez tankowce/gazowce. Nie tam zapadaja decyzje korzystne dla ludzi nie nas czy was. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: "Kommiersant": Rosja proponuje Francji i Niem 25.09.06, 21:22 Gdy Rosja w styczniu przykręciła kurek z gazemm BBN (a więc i obecny premier) zapowiedziało, że do lutego będzie już coś gotowe w sprawie gazoportu (jakiś projekt a bo co). Jest koniec września, a nawet nie wiadomo gdzie ten port będzie. Można nie budować portu i podłączyć się do sieci europejskiej, ale na to też jakoś nikt nie wpadł. Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: "Kommiersant": Rosja proponuje Francji i Niem 26.09.06, 00:31 adas313 napisał: > Gdy Rosja w styczniu przykręciła kurek z gazemm BBN (a więc i obecny premier) > zapowiedziało, że do lutego będzie już coś gotowe w sprawie gazoportu (jakiś > projekt a bo co). > > Jest koniec września, a nawet nie wiadomo gdzie ten port będzie. > Chyba terminy ci sie myla. A port bedzie kola Gdanska. Juz wiadomo. > Można nie budować portu i podłączyć się do sieci europejskiej, ale na to też > jakoś nikt nie wpadł. Siec jest duzo drozsza niz budowanie wlasnego portu. Poza tym powstaje rowniez polaczenie do sieci budowanej wlasnie przez Norwegow. Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: "Kommiersant": Rosja proponuje Francji i Niem 26.09.06, 00:28 > Ten premier juz nic nie wymysli. Port Polnocny byl budowany by przyjmowac > rowniez tankowce/gazowce. Nie tam zapadaja decyzje korzystne dla ludzi nie nas > czy was. Terminal gazu cieklego musi zostac wybudowany. Ekspertyzy sa juz przygotowywane. Polska, rzad Marcinkiewicza zaczal z tym praktycznie natychmiast, kiedy oficjalnie rzad niemiecki potwierdzil budowe piplinu. Tak ze akurat w tym punkcie Polska byla "do przodu". Rowniez Karta Energetyka powstala defacto po to, zeby zablokowac polska inicjatywe energetyczna. Duzo z tej inicjatywy weszlo do Karty Energetyka. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: "Kommiersant": Rosja proponuje Francji i Niem 25.09.06, 20:46 zbior zwyklych, brzydkich intencji, zreszta jak wszystkich tutaj rusofobow Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 handel powinien byc wolny i dlatego rosja może 25.09.06, 17:52 handlowac z kim jej sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: handel powinien byc wolny i dlatego rosja moż 25.09.06, 19:02 mannaznieba4 napisała: > handlowac z kim jej sie podoba. tak,ale ta regula traci znaczenie kiedy interesy Stanow Zbydlaczonych wchodza w gre!A znajdz mi w swiecie rejon i sfere gdzie te interesy nie istnieja? Stad te czeste wojenki z bezposrednim lub posrednim uczestnictwem USA.Od takiej formy demokracji i partnerstwa chce sie Rosja zabezpieczyc(sadze ze Europa Zachodnia rowniez,Srodkowo-Wschodnia nie,jeszcze przezywa poklepywanie po plecach!) Do dzisiaj pamietam jak Bush chwalil sie na konferencji prasowej z Putinem,podczas spotkania G-8,jaka to wspaniala demokracja kwitnie w Iraku pod przewodnictwem Ameryki,na co Putin odpowiedzial,zeby Bog chronil Rosje od takiej demokracji!Zebral owacje zebranych ,a Bush tylko glupio sie usmiechal,bo nawet nie zalapal ironii. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: handel powinien byc wolny i dlatego rosja moż 25.09.06, 19:25 To skoro handel ma być wolny, to czemu Rosji się nie podoba LIBERALIZACJA rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
apropag Re: handel powinien byc wolny i dlatego rosja moż 25.09.06, 21:02 adas313 napisał: > To skoro handel ma być wolny, to czemu Rosji się nie podoba LIBERALIZACJA rynku > ? Rosji podoba sie normalnosc, dlatego nie rozmawiaja z naszymi politykierami. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka he he, czy tavariszcz Bierezowski wciaz szefuje Ko 25.09.06, 18:49 mmersantowi? :) Dzisiaj w GazWyborczej mamy dwa artykuły: po prawej stronie u góry - Ameryka napuszcza Europę na islam. Powyżej, Kommersant NIEUDOLNIE napuszcza Komisję Europejską (wie, że z Niemcami i Francją będzie mu trudniej) na Rosję. I vice versa. "Rosja, w gruncie rzeczy, otwarcie zaproponowała tym państwom przyjaźń przeciwko Komisji Europejskiej" Dawno się tak nie uśmiałem! :))) Komisja Europejska - praktycznie EMANACJA sojuszu francusko-niemieckiego w Europie występuje w główkach rozgorączkowanych przeciw interesom ... Francji i Niemiec! :))) To nic, że WSZYSTKIE fakty przemawiają za tym, że współpraca Rosji z Komisją Europejską jest coraz mocniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: he he, czy tavariszcz Bierezowski wciaz szefu 25.09.06, 22:18 Też się nad tym zastanawiałam czytając tą propagandę. Właściwie oficjalnym właścicielem był później jakiś gruziński koleś Bieriezowskiego. Rosjanie mieli im tę zabawkę odebrać za sowitą opłatą. Najwyraźniej jeszcze tego nie zrobili. Może to im przydatne? W kożcu lepiej widzieć, kto i jak mąci... Szkoda, że naszym rosyjskim forumowiczom (Nikola, Kacap/Denis naf-naf etc..) powoli odechciewa się pisać na tym forum.. Byli cennym źródłem informacji.. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: he he, czy tavariszcz Bierezowski wciaz szefu 25.09.06, 22:26 czasami się pojawiają. Ale to Eva forum dla innych osobników stworzono, innego pokroju. Dziarskich ekspertów. Borka-ekspert pisze: "Opinia publiczna nie ma w Rosji ządnego znaczenia. Jest sterowna w 100%." Pewnie w opozycji do naszej, GazWyborczej opinii publicznej pisał. Ta jest wolna w 110%! Żałuję, że nie jestem psychologiem. Fora internetowe to niewyczerpana skarbnica, kopalnia wiedzy przekrojowej o naszym społeczeństwie, jego dewiacjach, fobiach. Zobacz - borka bez smile'ika pisze, że opinia publiczna w Rosji jest w 100% zmanipulowana, czyli NA SERIO uważa i NIE WSTYDZI SIĘ TEGO MÓWIĆ (nie mając ZIELONEGO pojęcia o Rosji), że brak jest tam pluralizmu poglądów. Właśnie ten brak wstydu - obnoszenie się forumowiczów ze swoim dyletanctwem, to mnie fascynuje najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: he he, czy tavariszcz Bierezowski wciaz szefu 25.09.06, 22:43 Masz podobne upodobania jak ja. Gdyby nie to forum nigdy bym się z takimi ludźmi nie zetknęła. Nie ten dom, szkoły, środowisko. Można przejść przez życie funkcjonując, jak mawiają Niemcy w paralelnych światach, i nigdy się z czymś takim nie zetknąć. To jest fascynujące. Sama już kilka razy pisałam, że patrząc na to forum żałuję nie tyle/nie tylko, że nie jestem psychologiem, ale również, że nie jestem politologiem, np. specjalistą-analitykiem technik manipulacji opinią publiczną. Gdybym urodziła sią jeszcze raz chyba bym taki zawód wybrała. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: he he, czy tavariszcz Bierezowski wciaz szefu 25.09.06, 22:46 eva15 napisała: > Masz podobne upodobania jak ja. Gdyby nie to forum nigdy bym się z takimi > ludźmi nie zetknęła. Nie ten dom, szkoły, środowisko. no wlasnie... zsmp juz nie ma... :-P Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: he he, czy tavariszcz Bierezowski wciaz szefu 25.09.06, 22:58 Czytałem niedawno esej o człowieku masy. Co druga wypowiedź - skippera_, ziggiego, etc. dowodzi słuszności tez dot. takiego człowieka. Indywiduum w opozycji do jednostki myślącej, czyli rozumującej w nieskrępowany sposób. Życiowe postawy 3/4 internautów kształtowane są przez różnego rodzaju fobie rozpalane niezdrowym wyobrażeniem o otaczającym (nieznanym) ich świecie. Świ- domość wirtualna, podgrzewana histerią. Coraz bardziej oddalająca się od racjonalnego sedna. Era Wodnika, nie ma co... Wypowiedzi skippera_ - to doskonały materiał poglądowy. Mroczna fascynacja przeszłością: te wszystkie zsmpy, konsulaty, kgb. Ludzie pokończyli w latach 90-ych "szkoły", brak perspektyw, holistycznej wizji świata, znajomości języków - z określoną fiksację - która ma niewiele wspólnego z rzeczywitością - na punkcie czerwonego. Wybuchowa, niezdrowa mieszanka poglądów rodem z GazWyborczej, Rzepy i R. Maryja. NIE da się tego już tak łatwo odkręcić. Ja wszystko rozumiem, internetowa konwencja satyryczna, etc. Ale nieoceniony ziggi pisze w innym wątku: "przywódcy Francji i Niemiec (...). Te dwa państwa powinny zostać pozbawione prawa do prowadzenia samodzielnej polityki zagranicznej. To przez nie było tyle wojen w Europie." Człowiek upublicznia fakt, że jest dzieckiem bawiącym się w piaskownicy - bez CIENIA zażenowania. On się wręcz chełpi bzdetami, które wypisuje. Trwa konkurs - kto powie coś JESZCZE głupszego. Miałaś racje z tą zaporową ceną na komputery. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: he he, czy tavariszcz Bierezowski wciaz szefu 25.09.06, 23:44 Zmienia się tylko technika a nie mentalnoćć ludzka. Moje wołanie o zaporowe ceny na komputery to chęć ochrony naszych nerwów (mniej śmieci w necie), ale to nie zmieni poglądów masy. Ta z komputerami lub bez, to tylko łatwo sterowalna masa, tzw. bydełko wyborcze. To jest odwieczne, to się nie zmienia. Zobacz na przykładzie jednego z bardzo aktualnych tematów - wojen o dostęp do złóż ropy i gazu... Czym różni się aktualna manipulacja opinią publiczną na ten temat od tej, którą tak doskonale opisał przed 80. prawie laty Tuwim? W jego epoce nie było jeszcze komputerów, a masa była TAK SAMO głupia. I tak samo ludzi manipulowano.... Straszne jest to, że wołanie Tuwma jest po dziś dzień wołaniem w puszczy: Gdy znów do murów klajstrem świeżym Przylepiać zaczną obwieszczenia, Gdy "do ludności", "do żołnierzy" Na alarm czarny druk uderzy I byle drab, i byle szczeniak W odwieczne kłamstwo ich uwierzy, Że trzeba iść i z armat walić, Mordować, grabić, truć i palić; Gdy zaczną na tysięczną modłę Ojczyznę szarpać deklinacją I łudzić kolorowym godłem, I judzić "historyczną racją", O piędzi, chwale i rubieży, O ojcach, dziadach i sztandarach, O bohaterach i ofiarach; Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin Pobłogosławić twój karabin, Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba, Że za ojczyznę - bić się trzeba; Kiedy rozścierwi się, rozchami Wrzask liter pierwszych stron dzienników, A stado dzikich bab - kwiatami Obrzucać zacznie "żołnierzyków". - - O, przyjacielu nieuczony, Mój bliźni z tej czy innej ziemi! Wiedz, że na trwogę biją w dzwony Króle z pannami brzuchatemi; Wiedz, że to bujda, granda zwykła, Gdy ci wołają: "Broń na ramię!", Że im gdzieś nafta z ziemi sikła I obrodziła dolarami; Że coś im w bankach nie sztymuje, Że gdzieś zwęszyli kasy pełne Lub upatrzyły tłuste szuje Cło jakieś grubsze na bawełnę. Rżnij karabinem w bruk ulicy! Twoja jest krew, a ich jest nafta! I od stolicy do stolicy Zawołaj broniąc swej krwawicy: "Bujać - to my, panowie szlachta!" "Opublikowany 7 października 1929 w "Robotniku" wywołał gromy. Prawicowa krytyka miała doskonały pretekst: Żyd Tuwim namawia do niszczenia polskiej broni i zachęca do dezercji zamiast do obrony państwa polskiego." Straszneeee...... free.polbox.pl/t/tuwim/prosty.html Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: he he, czy tavariszcz Bierezowski wciaz szefu 25.09.06, 23:50 Straszne też jest to, że jakiś borrka bezrozumnie wybrał sobie ten mądry wiersz na sygnaturęŁ do swoich bezmyślnych, wojowniczych, awanturniczych postów,.. Dokładnie odwrotnych do zamysłu autora. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: he he, czy tavariszcz Bierezowski wciaz szefu 26.09.06, 00:07 dzięki za link. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: he he, czy tavariszcz Bierezowski wciaz szefu 26.09.06, 00:57 не за что Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: he he, czy tavariszcz Bierezowski wciaz szefu 26.09.06, 00:38 hahahahaha zwykle nie odpowiadam na wypociny pacana_dziela_lenina, gdyz ciezko polemizowac z osobnikiem twierdzacym, iz ksiezyc jest z sera, gdyz mniej wiecej na takim poziomie sa wszelkie jego "rewelaje"... ale tym razem sprobuje, choc wiem, iz mija sie to raczej z celem... czlowiek_ksiazka napisała: (tak a propos, pacan_dziela_lenina niby taki oswiecony, a nawet poprawnie plci swojej nie jest w stanie okreslic ;-) ) > Czytałem niedawno esej o człowieku masy. Co druga wypowiedź - skippera_, > ziggiego, etc. dowodzi słuszności tez dot. takiego człowieka. Indywiduum w > opozycji do jednostki myślącej, czyli rozumującej w nieskrępowany sposób. czyzby pacan_dziela_lenina probowal sugerowac, iz nie dosc, ze mysli, to jeszcze robi to w sposob niezalezny... zarty... chyba, iz w taki sposob nalezy traktowac jego wypowiedzi... faktycznie sa one przejawem "myslenia" niezaleznego... niezaleznego od wiedzy, bo raczej inaczej nie mozna okreslic farmazonow o wyzszosci socializmu nad kapitalizmem np... > Życiowe postawy 3/4 internautów kształtowane są przez różnego rodzaju fobie > rozpalane niezdrowym wyobrażeniem o otaczającym (nieznanym) ich świecie. Świ- dokladnie... pacan_dziela_lenina wszak ogarniety jest fobiami... anyamerykanizm, antykapitalizm, milosc do sowieckiego totalitaryzmu... > domość wirtualna, podgrzewana histerią. Coraz bardziej oddalająca się od > racjonalnego sedna. Era Wodnika, nie ma co... Wypowiedzi skippera_ - to do tego pustoslowie... czym niby jest "era wodnika"? takim samym "dialektycznym" "argumentem" jak np. "trockizm"... > doskonały materiał poglądowy. Mroczna fascynacja przeszłością: te wszystkie > zsmpy, konsulaty, kgb. Ludzie pokończyli w latach 90-ych "szkoły", brak i znow, jeden z podstawowych "postulatow" "przeszlosc nie ma znaczenia"... coz... dla niektorych owszem, nie ma znaczenia, gdzy "uwiera", dla innych nie ma, gdyz... gdzy brakuje im po prostu inteligencji, ktora jest niczym innym jak umiejetnoscia wyciagania wnioskow ze zdarzen z przeszlosci... (ale jesli ktos wierzy w socializm... ;-) ) > perspektyw, holistycznej wizji świata, znajomości języków - z określoną czyzby pacan_dziela_lenina mowil o sobie? :-) jesli komus brakuje umiejetnosci "calosciowego" spojzenia na swiat, to wlasnie jemu... nie produkowalby swoich bredni o rosji... bylby moze w stanie zrozumiec, iz opieranie gospodarki na eksporcie wyczerpujacych sie surowcow, na ktore w kilkudziesiecioletniej perspektywie popyt bedzie malal to nie jest dobry pomysl... "wykwitow" o "zlych" rynkach, koncernach itd nawet nie ma co komentowac... > fiksację - która ma niewiele wspólnego z rzeczywitością - na punkcie > czerwonego. Wybuchowa, niezdrowa mieszanka poglądów rodem z GazWyborczej, Rzepy > > i R. Maryja. NIE da się tego już tak łatwo odkręcić. jesli pacan_dziela_lenina bylby zodolny do samodzielnego myslenia, dawno zauwazylby, iz akurat zarowno GW, jak i radio z ryjem do przeciwnikow "czerwonego" nie naleza... poza tym rozumiem, iz wedle pacana_dziela_lenina "czerwoni" to samo dobro wcielone... > się wręcz chełpi bzdetami, które wypisuje. Trwa konkurs - kto powie coś JESZCZE > > głupszego. Miałaś racje z tą zaporową ceną na komputery. nie ma obaw, zawsze mozna liczyc jesli nie na pacana_dziela_lenina, to na l-evcie o bardzo malym rozumku ;-) tak przy okazji, to martwi mnie fakt, iz l-evcia zaprzestala podawnia danychy "popierajacych" jej "tezy"... zawsze byla drobna przyjemnosc wykazania, iz l-evcia w ogole nie rozumie danych, na ktore powoluje sie... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: he he, czy tavariszcz Bierezowski wciaz szefu 26.09.06, 00:59 sto pociech z tobą Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: he he, czy tavariszcz Bierezowski wciaz szefu 26.09.06, 01:17 skipper_ napisał na eksporcie wyczerpujacych sie surowcow, na ktore w kilkudziesiecioletniej perspektywie popyt bedzie malal skoro niedługo pies z kulawą nogą nie będzie chciał tych zbednych w krótkiej perspektywie surowców, to dlaczego wokól nich tyle zamieszania?? Może Mędrzec (przez Duże M) Skipper wie? Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: he he, czy tavariszcz Bierezowski wciaz szefu 26.09.06, 01:32 ewswr napisał: > skipper_ napisał > na eksporcie wyczerpujacych sie surowcow, na ktore w kilkudziesiecioletniej > perspektywie popyt bedzie malal > > skoro niedługo pies z kulawą nogą nie będzie chciał tych zbednych w krótkiej > perspektywie surowców, to dlaczego wokól nich tyle zamieszania?? > Może Mędrzec (przez Duże M) Skipper wie? widze wyraznie powazne problemy z czytaniem ze zrozumieniem... chyba, ze ewswr jest przedstawicielem jakiej pozaziemskiej rasy i dla niego 50 lat to tyle co dla Ziemian 5... dla przypomnienia, ach znow ta przeszlosc, jeszcze nie tak dawno stal i wegiel byly surowcami strategicznymi... nawet pewne "wspolnoty" z tego powodu powstawaly... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: he he, czy tavariszcz Bierezowski wciaz szefu 25.09.06, 22:27 eva15 napisała: > Też się nad tym zastanawiałam czytając tą propagandę. Właściwie oficjalnym > właścicielem był później jakiś gruziński koleś Bieriezowskiego. Rosjanie mieli > im tę zabawkę odebrać o wlasnie... o to chodzi... "odebrac zabawke"... tak wlasnie "mysli" l-evcia i reszta lewactwa... Odpowiedz Link Zgłoś
marek123481 francja,niemcy=panstwowe a u nas prywatyzacja..... 25.09.06, 19:19 "Francja i Niemcy nie są zbytnio zadowolone z zasad liberalizacji rynku gazu. Podstawę ich gospodarek tworzą koncerny E.ON, RWE, GdF i EdF, ściśle związane z politycznymi elitami tych krajów." I co PO i polscy liberalowie na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 czas tasowania kart na arenie miedzynarodowej 25.09.06, 21:03 nieublagalnie nadchodzi Rosjia ze swym rosnacym potencjalem znow zasiada na pozycji utraconej po rozpadzie CCCP, rosjace na potege kraje wschodnioazjatyckie niepewnosc sytuacji w krajach islamskich sowicie okraszona fundamentalizmem wyalienowana, biedna i chora afryka szybki rozwoj brazylii i indii rozleniwiona i bezperspektywistyczna europa no i oczywiscie stalowy posąg usa z glinianymi nogami ktore nieublagalnie ulegaja rozkladowi...... to wszystko jest ciekawym konglomeratem z ktorego sie wyloni...no wlascie pozyjemy zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Matuszka jest passe. 25.09.06, 21:13 Rosja ma 143 mln mieszkancow, dwa razy mniej , niz potezny Zwiazek Sowiecki. Jej rola spadla, w najlepszym razie, do mocarstwa regionalnego, bo nie liczy sie w polityce swiatowej. Potencjal przemyslowy raczej skromny. Militarny, no nam nieznany. Olbrzymia presja demograficzna Chin jest, poki co, wylacznie rosyjskim problemem, bo w polityke antychinska Kreml nikogo nie wciagnie. USA nie chce miec nic wspolnego z konfliktem na Amurze, choc z Chinami jest na bakier. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Matuszka jest passe. 25.09.06, 21:31 Zbliżoną do Rosji liczbę ludności mają: - Pakistan - Bangla Desz - Nigeria - Brazylia Po piętach depczą: - Tajlandia - Meksyk - Egipt - Filipiny - Turcja Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Ponad polskimi glowami, czyli polska fatyga 25.09.06, 21:47 no coz, polska Fatyga stwierdzila, ze kraja Unii Europesjkiej sa tak juz uzaleznione od dostaw rosysjkich, tak juz ulegle Rosji w ten strategicznej sprawie, ze ona jako polska Fatyga, nie moze tego zrozumiec i akceptowac. Fatyga nie pojmuje w zaden sposob tego faktu, mimo wybitnych predyspozycji do prowadzenia polityki zagranicznej srodkowo europejskiego zebraka gazowo-naftowego. Nawet Janukowicz w Krynicy wyrazill zdziwko, sluchajac berdzenia Polakow, o energetczynm NATO, sam jako madry chlop, ustala juz ceny gazy na zime z Wielka Rosja, olweajac "osisgniecia" pomaranczowej rewolucji. U nas w Polsce szal energetyczny, polegal chwilowo, na slomianym oginiu budowania portu paliw skroplonych, produkcji gazu z wegla, uruchomenia jakis pipeline, ktore istnieja w notesach polskich fachurow, gdzie jakos gaz plynie w odwrotnym kierunku niz zaplanowano. Aha niejaka belka, byla kiedys w libii, z zamiarem kupienia jakis zloz. Ocywiscie rozumujac po polsku i swoista polska zdolnoscia logistyczna, Polska jak wisial na pasku energetycznym Wielkiej Rosji, tak i wisi. Sytuacja od pamietnego incydentu z kradzieza rosyjskiego gazu z ubieglego roku, nic a nic sie nie zmieniala. Tym bardziej gorzej dla zascianka, bo Unia finasuje liczniki gazowe dla Ukrainy, ktore wykaza niezbicie, ze najwieksze ubytki w tranzycie z Rosji do Unii, pojawiaja sie w Polszy, a wtedy bedzie najwieksza klapa, jaka moze sobie taka Fatyga wyobrazic. Oj w fatygi nastepna zima przyjdzie napewno a agentura rosyjska musi dzialac w niemal kazdym polskim domu, a to nie alganow i kgb, lukaszenko, czy Putin, a ruski general gaz, ot taki wiedczny wywiadowcy, agent kgb, ktory pasie kraj nad wisla. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Ladnie dzis bredzisz, Wasylku! 25.09.06, 21:57 Politruk da ci putiowke w Gagri... O sorry, to juz nie te czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly o borrka, znamy sie z rewolucji na majdanie 25.09.06, 22:03 widzisz co zostalo z twego gardlowania. Ale ja iebie lubie i lubie czytac. Tak czymaj borka, wtedy wiem ze mama racje.hihihihi. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Majdan tez jest passe. 25.09.06, 22:34 Wasylku drogi, ja juz mowilem otym. Kuczma, Julka, czy Janukowycz. Obojetne, Kazdy dzien, ktory utrwala w ukrainskich glowach swiadomosc, ze Twoja Wielka Rosja, to zagranica, jest z pozytkiem dla ludzkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Polska tez jest passe? 25.09.06, 22:46 czy wroci pod skrzydla Wielkiej Matki Rosji, tak jak to chca Czesi, Slowacy i Wegrzy? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Polska tez jest passe? 25.09.06, 22:53 To Czesi, Słowacy i Węgry chcą wepchnąć Polskę w objęcia Rosji? Niech sami się pchają jak im tak zależy! Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Re: Polska tez jest passe? 25.09.06, 23:02 czesi sa od miesiecy bez rzadu, na ulicach wojsko i patrole policyjne, na Wegrzech antyliberalny bunt, dlawiony przez falangi siepaczy policyjnych, a kiedy Polacy poprosza Rosje o przyjecie do wsplnej Unii, jak Bialorus i Ukraina? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Polska tez jest passe? 25.09.06, 23:05 Aha, to do Rosji chcą ci, którzy mają anarchię? Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Re: Polska tez jest passe? 25.09.06, 23:16 cze adas, fajnie ze jestes, lubie ciebie czytac, powiedz adas dlaczego sie to wszystko w bloku bylego ZSRR wali? Wielka Rosja chociaz "stracia" tyle terrytorium i przejsciowo wplyw, juz odrobila straty i w nastepnym roku bedzie miala taki PKB , jak przed jej neliberalnym rozbiorem. W jakim kierunku idzie biedna i zacofana Polska, jakie widzisz wyjscie dla tego zascianka Europy? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Mysle Wasylku, ze... 25.09.06, 23:22 Jedyna szansa przetrwania Polski, jest laskawa protekcja Wielkiej Bialorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Re: Mysle Wasylku, ze... 25.09.06, 23:35 bez zlosliwosci, ale naprawde co sie stanie z Polska, przeciez na wszystkich frontach kanal, nawet usa leja cieplym moczem, w kraju dzaidostwo, gospodarka lezy, jak to sie skonczy? zbiorowe sepuku, czyli zabor, obojetnie kto wzmie. kazdy polak wlacznie z dziecimi jest zadluzony na 50000$. toz to kanal bez wyjscia, terza ino czekac na zalamanie gospodarcze i 200% inflacje, bo chyba nikt nie wierzy w oswiadczenia badan opinii publicznej ze banki sa super pod balcyrowicza. Przeciez gdy ten facio zniknie, to dopiero wyjdzie na wierzch cala prawda o bankructwie tego biednego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Mysle Wasylku, ze... 25.09.06, 23:43 Obawiam sie, ze Twoja radosna wizja upadku naszej czesci Europy, pozbawionej "wsparcia" Moskwy, jest pozbawiona jakichkolwiek podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Mysle Wasylku, ze... 26.09.06, 01:21 co sie tak podniecacie?? wasylzly to zgrywus, szczegulnie te błędy ortograficzne, biedny musi sie wysilac by je wklejac, a ta "Wielka Rosja" to jaja Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Mysle Wasylku, ze... 26.09.06, 01:28 A pytałem się Ciebie wcześniej... Odpowiedz Link Zgłoś
borrka KILA I MOGILA, Wasylku... 26.09.06, 00:04 Bo ja juz nie wierze, ze Wielka Rosja nas, niewdziecznych zechce. Pozostanie placz i zgrzytanie zebami. PS. Caluski dla Jego Ekselencji Latuszko. Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Re: A ja mysle , ze zadra w ruskim kadlubie... 25.09.06, 23:43 siedzi gleboko i uwiera. I bedzie jeszcze bardzo dlugo uwierac. A jak Francja i niemcy beda fikac za wysoko to szybko zostana sprowadzone tam,... gdzie ich historyczne miejsce. Czy ktos chce sie zalozyc? Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Polska tez jest passe? 25.09.06, 23:54 Czechy od miesiecy sa bez rzadu? Wiesz co robi policja na ulicach? Nie wiedziales, ze na Wegrzech czesc spoleczenstwa wystapila przeciwko populistycznym pogrobowcom Twoich kochanych komunistow? Odpowiedz Link Zgłoś