Dodaj do ulubionych

Dlaczego na Podlasiu jest tylko 1400 Ukraińcow?

13.11.06, 21:24
Bo wstyd byc tej samej narodowosci co romanpidlaszuk.
Obserwuj wątek
    • bielszczanin Re: Dlaczego na Podlasiu jest tylko 1400 Ukraińco 13.11.06, 21:59
      Głupie.
      • hansgrubber Re: Dlaczego na Podlasiu jest tylko 1400 Ukraińco 13.11.06, 22:10
        Tez uwazam ze glupio ze jest tylko 1400. :) Pelna zgoda.
        -
        "Jeden tam tylko jest porządny człowiek: prokurator, ale i on, prawdę mówiąc,
        świnia." M.W.Gogol

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25097
        • bielszczanin Re: Dlaczego na Podlasiu jest tylko 1400 Ukraińco 13.11.06, 22:20
          Ty purysto językowy
          Nie głupio
          ale głupie
          mała różnica, nie?
          Nie wiem czy Ci na tym zależy, ale w moich oczach dużo tym postem straciłeś.
          Po co Ci to?
    • pidlasze Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 13.11.06, 22:17
      Zebarczku umyslowy!
      wstyd...? chyba tylko dla polanalfabetow twego pokroju...
      Nikt z nas nie znizyl sie jeszcze do "urawnilowki" w stylu nazywania Was
      lukaszenkami...
      Wrzucajac wszystkich do jednego worka, popisujesz sie tylko swa fobia i
      niskim IQ... wspolczuje.
      O_O
      Mam dla ciebie (i tobie podobnym) NEWSFLASH: Bielarusow juz nie przybedzie
      miedzy Bugiem i Narwia, a Ukraincow owszem.
      • hansgrubber Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 13.11.06, 22:35
        Twoje ( i nie tylko) swiete oburzenie swiadczy ze zarcik byl celny. 1400. :) W
        a kwestii polanalfabetow, lukaszenkow i oganietych fobia - nie wypowiadam sie -
        Wy jestescie od tego fachowcami. :)
        Bielszczanin: za pozwoleniem zarcik Cie oburza a narodowo socjalistyczna
        krucjata Romka nie, Ty to dopiero umiesz byc smieszny.
        • pidlasze Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 13.11.06, 22:44
          ?!? - raczej nie wyraza oburzenia, ale kazdy ma swoje wyimaginowane problemy...
          Rozbawiles mnie tylko, bo zeby "oburzyc" trzeba by miec najpierw cos sensownego
          do powiedzenia....
          Jeszcze raz wspolczuje...
          P.S.
          Ktos kiedys mi mowil, ze " nigdy nie wiadomo kiedy glupi zartuje".
          Dzieki Hans, teraz juz mam na to potwierdzenie. :=)))
          • hansgrubber Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 13.11.06, 22:50
            Usilujesz byc zlosliwy ale wychodzi Ci tak samo jak bycie inteligentnym,
            przykro mi.
            • pidlasze Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 13.11.06, 22:54
              Coz, widze ze dalej nie dociera...
              po raz trzeci z kolei wspolczuje Ci!
              PS.
              Fakty sa juz dla Ciebie dzisiaj "zlosliwe"?!?
              Zabawny jestes.
              ... i znowu Ci wspolczuje... to juz czwarty raz dzisiaj!
              • hansgrubber Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 13.11.06, 22:59
                Slowo daje stac Cie na wiecej niz przepisywanie swoich slow. Chyba ze nie?
                • pidlasze Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 13.11.06, 23:04
                  Nuduopiasty jestes dzisiaj, Hans.
                  Ja, ze ktos szcza z dachu, a Tobie deszsz pada...
                  Nie trafiles dzis na Romka, wiec odpusc, wstydu sobie oszczedz.
                  • hansgrubber Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 13.11.06, 23:11
                    Szcza mowisz. Rzeczywiscie trzeba odpuscic. :)
                  • hansgrubber Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 13.11.06, 23:51
                    Szcza powiadasz? To rzeczywiscie trzeba odpuscic. :)
                    • hansgrubber Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 13.11.06, 23:54
                      Echo czy co?
                      • andrijko Re: Hans... ?!? 14.11.06, 08:49
                        Nie, no - Hans ! Walnełeś na poziome g...1 ileś tam. Nie spodziewałem się po
                        Tobie takiego tekstu. Mam nadzieję, że to chwilowa niedyspozycja.
                        • partizan79 Re: Hans... ?!? 14.11.06, 12:25
                          To już trochę trwa.
                          • hansgrubber Re: Hans... ?!? 14.11.06, 21:06
                            Zawsze zaczynam od swoich oszolomow - mam tu dobra tradycje sporow ndkoidalna
                            radiomaryjna prawica - ale jakos tak sie dziwnie sklada ze na tym forum glos
                            Ukraincow jest glosem Pidlaszuka - bez protestow i sporow ze strony "swoich" a
                            skoro tak to prosze mi o poziomach i salonie nie mowic. Skoro zgadzacie sie by
                            byl Waszym rzecznikiem to rozmowa zacznie byc przykra.
                • natka134 Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 21:30
                  wiem ze jestem polakiem ukraincem i rosjaninem a nawet obywatelem b.Sowietskogo
                  Sojuza A czy wiesz ze Gogol był ukraincem a moją ulubioną piosenkarkaką jest
                  muzulmanka tatarka Nie TE czasy żeby się wyśmiewać pani katachetka na lekcji
                  religii tłumaczy dzieciom ze "sekta"sw. Jechowych powiazana z szatanem to
                  dopiero nauka miłości do bliżniego!!
    • khaki3 Re: Dlaczego na Podlasiu jest tylko 1400 Ukraińco 14.11.06, 12:33
      Hansie i tak czy siak mowia,ze ja i inni zabraniamy pisac ukraincom,ze jestesmy
      be i fe, ze decydujemy kto ma pisac a kto nie. Teraz beda mieli jeszcze okazje,
      zeby napisac,ze dwrimy z ukraincow. a nie o to nam chodzi. to,ze bronimy wlasnej
      osoby i ze nie podoba nam sie ciagle wmawianie to inna sprawa. odbierana przez
      wiekszosc jako atak i to jawny na ukraincow, co zreszta widac wyraznie na forum.
      jak widzisz nie ma sensu pisac,ze chcesz byc wolnym czlowiekiem, i chcesz zyc
      tak jak ty tego chcesz i nie bedziesz na sile wcilany do ukraincow bo nim nie
      jestes. wychodzi na to,ze zakazujemy, zabraniamy im pisac na forum, dali nam
      wyraznie do zrozumienia,ze gardzimy nimi bo sa ukraincami. a gdzie my nimi
      gardzilismy? przez caly czas jak jestemna forum nikim nie gardzilam z powodu
      jego pochodzenia religii itp itd. ale czy to ma jakies znaczenie? oczywiscie,ze
      nie. wiec lepiej sobie darowac takie teksty bo jeszcze nadgorliwi posadza nas o
      zmasowany atak na wszystkich ludzi z ukrainskimi korzeniami.
      • edi9911 Re: Dlaczego na Podlasiu jest tylko 1400 Ukraińco 14.11.06, 13:07
        Khaki-wchodzisz do mrowiska i wrzeszczysz,że mrówki Cie gryzą.
        Jeśli ja nie chcesz dyskutowac z Romkiem to nie czytam
        jego postów i on wtedy do niczego mnie nie przymusza.
        Ty sama jestes Romkiem w spódnicy tylko piszesz troche na inne tematy
        • khaki3 Re: Dlaczego na Podlasiu jest tylko 1400 Ukraińco 14.11.06, 13:13
          Kazdy z nas jest tym romkiem i kazdy z nas ma swoje poglady. mnie zamoje
          okrzyknieto osoba,ktora gardzi ukraincami. i za co? za to,ze romek doprowadza
          mnie do szalu swoimi tekstami? w 99,9% kogos obraza i atakuje, czasami jest cos
          ciekawego do poczytania ( niestety w nieznanym mi jezyku i domyslac sie tylko
          moge o co chodzi ) i jak chce sie dowiedziec o co chodzi dostaje po lapach bo
          przeciez zakazuje mu pisac po ukrainsku. i gdzie tu sens jakikolwiek? wyrazilam
          moja antypatie dla pawlo juz jestem zla bo smialam miec swoje zdanie,ze jest
          lizusem. prosta zasada: nie masz zdania zle.masz zdanie jeszcze gorzej! to po co
          w ogole byc wolnym czlowiekiem? lepiej zgadzac sie z wiekszoscia nawet jak nam
          to nie odpowiada? wolnosc slowa swoja droga, demokracja swoja droga a cala
          reszta bedzie cacy jak bedzie kazdemu slodzic. powiesz cos co nie jest zgodne z
          reszta beeeeeee. obraza wielka bo pawlo zostal nazwany lizusem. nikt nie podnosi
          krzyku jak obraza sie innych. bo po co? lepiej byc z tymi krzyczacymi niz z
          tymi,ktorych sie zakrzykuje...
        • stepby Re: Dlaczego na Podlasiu jest tylko 1400 Ukraińco 14.11.06, 13:13
          w sumie zaczynam zmieniac zdanie o Khaki. Kiedys uwazalem ją za rozbestwionego
          bachora - teraz juz nie. Pozdro KHAKI . Jestem po Twojej stronie. Faktycznie
          niektórzy nie sa w stanie na tym forum odpowiednio zareagowac na żarty , oraz
          dziwnie panizcnie reagują na krytyki odnośnie swojej osoby. Pozdrawiam zresztą
          wszystkich. W końcu gdybyśmy wszyscy byli tacy sami to nudno było by tu
          strasznie
          • hansgrubber Re: Dlaczego na Podlasiu jest tylko 1400 Ukraińco 14.11.06, 21:09
            :)
          • khaki3 Re: Dlaczego na Podlasiu jest tylko 1400 Ukraińco 14.11.06, 21:31
            Dzieki serdeczne za te slowa:) Nie wiesz ile dla mnie znacza:)

pozdrawiam serdecznie.
    • ovicz Re: Dlaczego na Podlasiu jest tylko 1400 Ukraińco 14.11.06, 23:39
      Bezsensowny żart. Spis odbył się parę lat przed rozpoczęciem działalności przez
      Romanapidlaszuka.
      • hansgrubber Re: Dlaczego na Podlasiu jest tylko 1400 Ukraińco 15.11.06, 00:05
        Ktora jak wiadomo jest sensowna.
        • pidlasze Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 01:23
          Hans, Hans...
          Masz faktycznie amnezje, czy kompletny brak argumentow na poparcie
          swych "ciekawych" teorii?
          Moge uogolnic, ale bede sie wypowiadal tylko w swoim imieniu:
          1. Nieraz juz sie wypowiadalem, ze nie utozsamiam sie z wiekszoscia wizji
          Romana.

2. Skoro macie jakies ale do Romana to probujcie z <!>Nim<!> polemizowac, ja
          juz dawno zwatpilem ze poslucha, wiec dalem sobie spokoj..

3. Ty udajac, ze tego nie zauwazasz, robisz, jak sam przyznales, glupie aluzje,
          i tylko to Ci wytknalem. Wdales sie w polemike, wiec poszlismy dalej, skutek
          znasz.

4. Tytul jaki nadales temu watkowi nie stanowi o Romanie ale o nas, podlaskich
          Ukraincach, wiec nie probuj teraz udowadniac, ze to bylo po adresem Romana.

5. Jesli Ty i np. khaki nie zauwazacie tej roznicy, to juz nie jest moj
          problem... czytanie ze zrozumieniem, jak rowniez komunikatywnosc jezykowa jest,
          jak by nie bylo, sztuka nabyta...
          • romanpidlaszuk Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 01:58
            Romana.

--------------------------

Czy mozesz wymienic w punktach owe "wizje Romana" ?
            • hansgrubber Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 02:01
              No i prosze kobylka u plota. :) To moze byc oczyszczajace.
              • bielszczanin Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 02:03
                Ty Hans coś żeż się
                p r z y p i e p r z y ł

daj sę na wstrzymanie.
                • hansgrubber Bielszczanin 15.11.06, 02:11
                  to nie ja, to Romek. :)
                  • bielszczanin Re: Bielszczanin 15.11.06, 02:13
                    E tam
                    Romek
                    to mantrowa monotypia forumowa

Także daj mu już święty spokój
                    • hansgrubber Re: Bielszczanin 15.11.06, 02:15
                      Mylisz sie. Ale nie zapeszam.
            • partizan79 Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 02:01
              Roman, ja tak w zastępstwie Pidlasza. Myślę, że ostatnio mocno przesadzasz.
              Powiedz, cz Ty tak prywatnie się udzielasz, czy dla "sprawy"?
              • romanpidlaszuk Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 08:48
                Roman, ja tak w zastępstwie Pidlasza. Myślę, że ostatnio mocno przesadzasz.
                Powiedz, cz Ty tak prywatnie się udzielasz, czy dla "sprawy"?

-----------------------------

1.Czy ja des' neprawdu skazaw?
                Jakszczo wwazhajesz szczo tak to napyszy KONKRETNO z czym.

2.Pyszu prywatno dla sprawy nacjonalnoho widrodzhennia ludej ukrainskoho
                pochodzhennia na Pidlaszy, zahamowannia janczarstwa- widrikannia wid swojeji
                ridnoji mowy, jakoho szczoraz bilsze sered naszych ludej.

P.S.
                Maju nadiju szczo napyszesz widpowid' po swojomu.
                • stepby Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 08:51
                  hmm Romanie pytałeś mnie w jakiej wiosce mówią tak jak napisałem w któryms tam
                  wątku. Teraz ja pytam, w jakich wioskach na Bielszczyźnie mówi się tak jak Ty
                  oto tu napisałeś. Jak widzisz nasze przekomarzanie sie nie ma sensu !!!
                  • romanpidlaszuk Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 08:53
                    hmm Romanie pytałeś mnie w jakiej wiosce mówią tak jak napisałem w któryms tam
                    wątku. Teraz ja pytam, w jakich wioskach na Bielszczyźnie mówi się tak jak Ty
                    oto tu napisałeś. Jak widzisz nasze przekomarzanie sie nie ma sensu !!!

---------------------

Ne muty wody, skazhy KONKRETNO jaki nazwy i w jakych selach...
                    • stepby Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 08:58
                      ........
                      Jakszczo wwazhajesz szczo ... napyszy

Pyszu ....widrodzhennia .... widrikannia wid ...ridnoji ....szczoraz bilsze ...

... nadiju szczo napyszesz widpowid' ...

Głównie o te słowa mi chodzi ;)
                      Tylko prosze nie dawaj mi tu żadnych tabelek i dziwnych linków. Po prostu
                      powiedz na jakich wioskach podlasia uzywa sie takich słów. W Daszach ?
                      • romanpidlaszuk Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 09:31
                        Jakszczo wwazhajesz szczo ... napyszy

Pyszu ....widrodzhennia .... widrikannia wid ...ridnoji ....szczoraz bilsze ...

... nadiju szczo napyszesz widpowid' ...

Głównie o te słowa mi chodzi ;)
                        Tylko prosze nie dawaj mi tu żadnych tabelek i dziwnych linków. Po prostu
                        powiedz na jakich wioskach podlasia uzywa sie takich słów. W Daszach ?

------------------------

To jest literacki ukrainski.
                        Z dziada pradziada rozmawiam gwara ukrainska:
                        www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
                        ale w miare mozliwosci uzywam lirerackiego ukrainskiego.

Czy 100 lat temu na Kurpiach uzywano polskiego literackiego?
                        Uzywano polskiej gwary kuriowskiej.Gdyby wtedy ktos tam zagadal literacka
                        polszczyzna to by powiedzieli, ze nie po naszemu gada.

U nas jest w pewnym sensie podobna sytuacja z gwara jak 100 lat temu (przed
                        powszechnoscia polskiej oswiaty, radia, tv itd) na Kurpiach.
                        • stepby Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 10:58
                          Romanie nasza gwara jako jedna z niewielu słowiańskich zachowała dyftongi
                          charakterystyczne dla scs-u. To zjawisko liczy sie w setkach lat a nie w jednej
                          setce. I to nie jest charakterystyczne dla Ukraińców ani Białorusinów,
                          aczkolwiek wystepuje w gwarach jednej i drugiej grupie języków. I nie mówię tu
                          tylko o dyftongu uo czyli kuoń . Jest ich o wiele więcej.
                          • hansgrubber Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 11:14
                            Ciekawe.
                          • partizan79 Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 11:43
                            Nie uśmiecha mi sie wdawać w te dysputy, ale...
                            dyftongi dyftongami, a cała reszta? Końcówki, akcenty?
                          • romanpidlaszuk Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 12:13
                            Romanie nasza gwara jako jedna z niewielu słowiańskich zachowała dyftongi
                            charakterystyczne dla scs-u. To zjawisko liczy sie w setkach lat a nie w jednej
                            setce. I to nie jest charakterystyczne dla Ukraińców ani Białorusinów,
                            aczkolwiek wystepuje w gwarach jednej i drugiej grupie języków. I nie mówię tu
                            tylko o dyftongu uo czyli kuoń . Jest ich o wiele więcej.

-----------------------

I szczo z toho, choczesz mozhe czerez toje skazaty szczo nasza mowa ne je
                            ukrainskim dialektom?
                            Naukowci mowoznawci odnoznaczo skazaly szczo nasza mowa to ukrainskij dialekt
                            www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_4.htm
                            www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_3.htm
                            , budesz z nymy sporyty...?
                            • stepby Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 13:21
                              nie jestem hazardzistą - nie zaglądałem na te strony i nie zmusisz mnie bym je
                              analizował. Sam link mówi mi o tym co moge na nich znaleźć.
                              • romanpidlaszuk Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 16.11.06, 05:28
                                nie jestem hazardzistą - nie zaglądałem na te strony i nie zmusisz mnie bym je
                                analizował. Sam link mówi mi o tym co moge na nich znaleźć.

-----------------------

Ne bijsia, wonane hryze.

Poczytaj i PODUMAJ, czy prawdu tobi howoryli w bielliceji...
                • partizan79 Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 12:00
                  Ad. 1. Chodyt o toje, Roman, szto jak probujesz westy dyskusju (jakuju nebud')
                  to ne howory, szto chtos' je sbekom, z PRL-u i itp. Prawdu pyszesz, ale zbyt
                  nachalno i ahresywno. Ne z us'im z Toboju zhadżajus'ia. Napryklad "nabożeństwa
                  w języku ukraińskim" - ja ne baczu inszeji opcji jak pozostanie pry scs-owy. Z
                  druhieji storony zhadżajus'ia, szto jak wwedut jazyk puols'kij to ws'io puojde
                  w picdy.

Ad. 2. Jak pyszesz dla sprawy, to mojim zdaniom "uzyskujesz efekt odwrotny do
                  zamierzonego".
                  Pozdrawlaju.
                  • romanpidlaszuk Treba dywytysia PAKP na ruky. 16.11.06, 06:47
                    Z druhieji storony zhadżajus'ia, szto jak wwedut jazyk puols'kij to ws'io
                    puojde w picdy.

-----------------------------

Pocikawsia czoho i jak uczat prawoslawnych uczniw na lekcjach relihii, a budesz
                    znaty czoho spodiwatysia za paru lit.
                  • romanpidlaszuk Czy sydity tycho...? 16.11.06, 06:51
                    Ad. 2. Jak pyszesz dla sprawy, to mojim zdaniom "uzyskujesz efekt odwrotny do
                    zamierzonego".

-----------------------------------

To szczo, sydity tycho i dywitysia jak je:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=47257634
                    ?
            • romanpidlaszuk Re: Hans... Prozak dzis znowu nie zaskoczyl?!? 15.11.06, 08:52
              Romana.

--------------------------

Czy mozesz wymienic w punktach owe "wizje Romana" ?

Odpowiedzi nie jak widac nie ma...
              No coz, widze ze masz wizje o nazwie "wizje Romana", wspolczuje...
    • khaki3 Po zle przespanej nocy 15.11.06, 11:53
      i jeszcze gorszym poranku stwierdzam:

Ilu by Ukraincow na Podlasiu nie bylo, ilu z nich by mnie z checia ukamieniowalo
      i ilu z nich z checia by ze mna do herbaciarni poszlo to nigdy przenigdy nie
      zalicze do zdrowych, kulturalnych, inteligentnych i madrych zyciowo, ciekawych,
      zabawnych ( bo tylko takich Ukraincow znam ) to nigdy przenigdy nie zalicze to
      nich romka bo za duzy szacunek mam do tych ludzi! wiec oswiadczam wszystkim
      dookola,ze dla romek jest jedynie czlowiekiem,ktory swoimi wpisami nie tylko
      krzywdzi Ukraincow ale i krzywdzi innych! a jak jeszcze raz mi ktos napisze,ze
      jestem antyukrainska i nietolerancyjna wobec innych narodowosci to znajde
      takiego czlowieka i mu lopatologicznie wybije ze lba te pierdoly!

A tak w ogole to pozdrawiam chlopaka,ktory wczoraj tak milo sie do mnie w 21
      usmiechal:)
      • partizan79 Re: Po zle przespanej nocy 15.11.06, 12:07
        Konsum, w środku tygodnia po knajpach się szlajasz?!
        • ja-alutka To poprzednie to nie do Ciebie:)) 15.11.06, 12:20
      • ja-alutka Mozesz więc mnie szukać. 15.11.06, 12:19
        Bo tak zrozumiałam niektóre Twoje wpisy...!! Chyba, że nie ogarniam ich sensu
        swoją przeciętną inteligencją ! Pozdrawiam Cię Kochana :) ☺
        • khaki3 Re: Mozesz więc mnie szukać. 15.11.06, 12:22
          jak mi zaczniesz wmawiac,ze jestem nietolerancyjna i zaczniesz mi wmawiac,ze
          jestem antyurkainska to cie znajde i lopatologicznie wloze do tej blond glowki a
          pozniej zabiore na swietna kawke z bita smietnaka:)
          • ja-alutka :))) 15.11.06, 12:25
            Koniecznie do blond główki inaczej nie wlezie :))) ☺
            • khaki3 Re: :))) 15.11.06, 12:26
              no ja licze na to,ze dalej masz blond glowke bo jak nie masz juz blond glowki to
              ja za cholere cie nie znajde:(((((
      • herbowy1 Re: Po zle przespanej nocy 15.11.06, 12:20
        Daj se spokój,nie wychodz z siebie,mozesz nie wrócic.
        Jeśli Twój mężczyzna zapyta dlaczego się usmiechach...
        Powiedz mu,że zjego powodu....
        Będzie wesoło.
    • kaktus1970 Re: Dlaczego na Podlasiu jest tylko 1400 Ukraińco 15.11.06, 22:28
      dlaczego............ nie ma innych teamtów jak ukraińcy, białorusini i mniejszości?
      uważam że polacy to narodowśc na podlasiu na wymarciu..........:(
      • natka134 Re: bo polak w Germanii woli być niemcem 15.11.06, 22:34
        nie boiś na wymarciu będą tylko te no jak ich tam co to coś tam od Hitlera mają
        w sobie
        • hansgrubber Pidlasze zaniemowil :) 16.11.06, 01:27
          Romek Cie pyta a Ty nic. Uwazaj bo Cie wydziedziczy z ukrainskosci.
          • khaki3 Re: Pidlasze zaniemowil :) 16.11.06, 07:01
            Na szczescie nie ma takich mozliwosci i nie bedzie decydowal za nikogo kto kim
            ba byc. choc prawdopodobnie bardzo by chcial. widocznie hameryka mu w glowie
            poprzewracala.
        • khaki3 Nie do konca chyba jest tak jak piszesz 16.11.06, 07:05
          Polak dumny ze swojego pochodzenia wszedzie bedzie Polakiem. Bez roznicy gdzie
          pojedzie. Z kolei Polak, ktoremu obojetne jest skad pochodzi nie bedzie
          przywiazywal do tego wagi kim jest. czy Niemcem, czy kims innym. Polakow jest
          wielu, ale nie kazdy Polakiem sie czuje. Mozna ganic rzad za czyny,ale dalej
          kochac swoj kraj, mozna olewac cala sprawe,ale i tak byc Polakiem.A mozna
          zrezygnowac z Polskosci i nie miec nic.
          • natka134 Re: Nie do konca chyba jest tak jak piszesz 16.11.06, 08:44
            Ukrainiec ,rumun gruzin i td dumny ze swojego pochodzenia wszedzie bedzie sobą.
            Bez roznicy gdzie
            pojedzie. Z kolei Ukrainiec rumun itd, ktoremu obojetne jest skad pochodzi nie
            bedzie
            przywiazywal do tego uwagi kim jest. czy Niemcem, czy kims innym. Narodowości
            jest
            wielu, ale nie kazdy sie czuje związany z tym narodem. Mozna ganic rzad za
            czyny,ale dalej
            KOCHAĆ SWÓJ KRAJ, mozna olewac cala sprawe,ale i tak byc ukraincem czeczeńcem
            itd.A mozna
            zrezygnowac z tożsamości i nie miec nic.
            • khaki3 Re: Nie do konca chyba jest tak jak piszesz 16.11.06, 08:46
              Masz racje. Mozna zostac bez tozsamosci, bez przeszlosci, bez swoich korzeni i
              nie miec kompletnie nic. Choc znam ludzi,ktorzy zostawiaja to co mieli i
              zaczynaja zycie od nowa. Jako nowy czlowiek. Tylko czy warto zostawiac swoja
              przeszlosc kilkunasto czy kilkudziesiecioletnia i zaczynac od nowa?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka