wilga52 12.02.07, 19:06 Mają być pieniądze z Uni na termoizolację budynków budowanych z wielkiej płyty, czy może ktoś wie więcej na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olubek Re: Pieniądze z Uni? 13.02.07, 08:17 Pieniądze dla wspólnot mieszkaniowych są zapisane w regionalnych programach Operacyjnych, w każdym województwie inaczej. Może w Twoim jest możliwość uzyskania dotacji na ratowanie wielkiej płyty? Ja osobiście nie spotkałem się z takim obszarem dotacji unijnych. Mieszkaniówka w ogóle jest traktowana przez polityków od forsy unijnej jak piąte koło u wozu i mozliwość uzyskania dotacji przez wspólnote mieszkaniową jest raczej teoretyczna niż praktyczna. Ograniczenia formalne i wymagania wobec rezultatu inwestycji, procedura aplikowania i zasady oceny projektów raczej nie dają szans wspólnotom - choć może znajdzie się desperat, który z ogromną pomocą lokalnego samorządu spróbuje o te pieniądze powalczyć. Informacje na temat treści poszczególnych programów operacyjnych są dostępne na stronach internetowych Urzędów Marszałkowskich: - Dolnośląskie - www.rpo.umwd.pl - Kujawsko-pomorskie - www.kujawsko-pomorskie.pl/index.php? option=com_content&task=blogcategory&id=113&Itemid=260 - Lubelskie - www.lubelskie.pl/um/dokumenty3.php - Lubuskie - www.zporr.lubuskie.pl/index.php?id=198&lng=pl - Łódzkie - www.lodzkie.pl/lodzkie/fundusze/programowanie/rop/index.html - Małopolskie - um.wrotamalopolski.pl/archiwum/index.aspx?id=1493 - Mazowieckie - www.mazovia.pl/?a=news&id=2216 - Opolskie - umwo.opole.pl/serwis/index.php?id=938 - Podkarpackie - www.wrota.podkarpackie.pl/res/um/samorzad/rpo_10_05_2006.pdf - Podlaskie - www.wrotapodlasia.pl/pl/gospodarka/polityka_regionalna/default.htm - Pomorskie - www.dpr.woj-pomorskie.pl/?dzial=626 - Śląskie - rpo.silesia-region.pl/ - Świętokrzyskie - www.sejmik.kielce.pl/rozwoj.htm - Warmińsko-mazurskie - www.wm.24.pl/index.php - Wielkopolskie - www.wielkopolska.mw.gov.pl/doc.php?dcid=1557&grid=875 - Zachodniopomorskie - www.um-zachodniopomorskie.pl/index.php?wiad=1445 Szukaj priorytetów, które w nazwie mają "rewitalizacja zdegradowanych obszarów miejskich" lub "odnowa tkanki miejskiej" - sorki, ale taka jest brukselska nowomowa. Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
wilga52 Re: Pieniądze z Uni? 13.02.07, 10:53 Z całym szacunkiem olubek, ale w wiadomosciach tylko nie wiem na jakiej stacji podano, że Unia ma dać Polsce pieniądze na termoizolację dla budynków z wielkiej płyty, i jeszcze coś dodali o wymianie instalacji centralnego ogrzewania w tych budynkach. Osobiście w niedzielę nie mogłam śledzić żadnych wiadomości, a o tych usłyszanych sprawach donieśli mi mieszkańcy i tylko dla tego pytam. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: Pieniądze z Uni? 13.02.07, 11:09 Niezależnie od tego, co słyszałaś, a co nie, olubek wykonał za Ciebie kawał roboty. Jeżeli szukasz dofinansowania, to idź raczej tą drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
wilga52 Re: Pieniądze z Uni? 13.02.07, 13:20 Chyba wyszło, że jestem nie wdzięczna, ale jestem i dziękuję. Moja nieruchomość nie potrzebuje dotacji jak narazie. Tylko pomyślałam, ze warto rozmawiać o takich sprawach dla dobra wszystkich, którzy potrzebują takiej pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
olubek Re: Pieniądze z Uni? 13.02.07, 11:18 Ciekawe, nie natrafiłem na taką informację. W Ministerstwie Budownictwa też cisza. Może lobby spółdzielcze cos załatwia? Czekam na rozwój systuacji i kolejne niusy. Ucho przystawiłem do Sejmowej Komisji Infrastruktury i Ministerstwa Budownictwa. Jak będzie coś wiarygodnego to natychmiast opublikuję. Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
mar.ole Re: Pieniądze z Uni? 13.02.07, 17:21 Może to pomoże: www.bgk.pl/fundusze/ft/ft_zasady.jsp Odpowiedz Link Zgłoś
olubek Re: Pieniądze z Uni? 14.02.07, 07:48 mar.ole - coś ty, w tym watku nie chodzi o klasyczną termomodernizacje, bo to wszyscy znają. Kilkanaście wątków w tej sprawie na tym forum, grube tysiące wypłaconych premii termomodernizacyjnych wspólnotom i spółdzielniom. Rozumiałem, że ktoś coś usłyszał o pieniądzach unijnych na ratowanie wielkiej płyty - jeśli masz coś na ten temat to daj info. Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
wilga52 Re: Pieniądze z Uni? 15.03.07, 10:13 A więc tak to co znalazłam - Dotacje unijne : art 47 Rozporzadzenia Komisji (WE) nr 1828/2006 z grudnia 2006 wyszczególnia na jakie cele mozna otrzymac dofinansowanie ze środków unijnych. WM -jakie remonty ze środków unijnych? - remont elewacji zewnetrznej - remont dachu - wymiana okien na klatkach schodowych Odpowiedz Link Zgłoś
olubek Re: Pieniądze z Uni? 15.03.07, 10:34 Z grubsza tak jak napisałeś, oczywiście po spełnieniu warunków takich jak: utworzenie miejsc pracy we wspólnocie, objęcie budynku Lokalnym Programem Rewitalizacji i uzyskaniu przez projekt odpowiedniej punktacji na etapie analizy przez panel ekspertów. Szczegóły w Regionalnym Programie Operacyjnym dla twojego województwa. Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś