Dodaj do ulubionych

Konkurs "CZYSTY LAS"

26.06.07, 12:16
Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Lipinach przystąpili do III Edycji
Ogólnopolskiego Konkursu "CZYSTY LAS", który jest pod patronatem Dyrektora
Generalnego Lasów Państwowych oraz Prezesa Towarzystwa Przyjaciół Lasów.
Akcja "CZYSTY LAS" odbywała się w dniach 22-23.05.2007r. oraz 05-06.06.2007r.
Ponadto od marca do połowy czerwca każda klasa minimum raz brała udział w
akcji w ramach lekcji wychowawczej. W czasie trwania całej akcji sprzątania
lasu uczniowie zebrali następującą ilość zanieczyszczeń: 543 worki-120 l,
384 worków-60 l, 200 worków-35 l.Tereny, które były objęte akcją to lasy po
lewej i prawej stronie drogi za byłą bazą GS, tereny oraz lasy wokół zalewu,
lasy w pobliżu cmentarza parafialnego, lasy przydrożne za Ossą w kierunku
Brudzewic oraz w kierunku Wandzinowa, tereny leśne wokół Lipin. Cała akcja
sprzątania lasu zakończyła się miłym akcentem, którym było ognisko.
Pragnę podziękować Wójtowi Gminy i pracownikom Urzęu Gminy za pomoc i
współpracę w realizacji akcji tzn. przewóz autokarem młodzieży na wyznaczone
miejsca, przetransportowanie i przyjęcie zebranych zanieczyszczeń na gminne
wysypisko, zakup potrzebnych rękawic i worków oraz wody mineralnej.
Podziękownia kieruję również do Wspólnoty Leśnej i Gruntowej w Odrzywole,
która przekazała fundusze na zakup artykułów spożywczych dla uczestników
akcji.
Obserwuj wątek
    • nemne Re: Konkurs "CZYSTY LAS" 27.06.07, 17:24
      Witam
      Już kiedyś napisałem i podziękowałem:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=25494&w=61168508&a=63141265

uczniowie LE w Lipinach sprzatają Odrzywół
      Autor: nemne
      Data: 27.05.07, 00:34 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
      Mimo, że w ramach interpelacji prosiłem o posprzątanie w kilku miejscach
      Odrzywołu, to jednak okazuje się, że Odrzywół sprzątają nie pracownicy
      interwencyjni, ale uczniowie LE w Lipinach. Odbywa się to pod nadzorem
      wychowawów: p. Bożeny Chrobak, p. Zbigniewa Niemirskiego oraz p. Stanisława
      Gapysa.
      Oczywiście brawo i jeszcze raz brawo za inicjatywę oraz za nadzór. Tym
      bardziej, że uczniowie LE sprzatąją także w okolicach Ossy, gdzie mieszka
      Szanowny i Czcigodny JNP.
      Pozdrawiam - Sławomir Gajewski radny RG w Odrzywole

• townes Re: Konkurs "CZYSTY LAS" 27.06.07, 18:14
      Czy w ramach prac interwencyjnych mogą sprzątać bezrobotni z naszej Gminy?
      Wcale nie musi być ich wielu, zatrudnić na czas, po którym mogliby otrzymywać
      zasiłek i w ten sposób myślę, że ochotników by nie brakowało. Korzyści dla
      wszystkich: pracowników interwencyjnych, wszystkich mieszkańców, no i samej
      przyrody.
      Panowie radni może tak inni dołączyliby się do interpelacji <nemne>!!!
      Gratulacje dla organizatorów akcji za niezłe zgranie wszystkiego, sam kiedyś
      brałem udział w takich akcjach i powiem, że przynajmniej na mnie to wpływało,
      ten widok zebranych śmieci robi negatywne wrażenie. Tego typu edukacja dla
      dzieci i młodzieży wskazana.
      • nemne Re: Konkurs "CZYSTY LAS" 27.06.07, 20:17
        townes napisała:

> Czy w ramach prac interwencyjnych mogą sprzątać bezrobotni z naszej Gminy?
        > Wcale nie musi być ich wielu, zatrudnić na czas, po którym mogliby otrzymywać
        > zasiłek i w ten sposób myślę, że ochotników by nie brakowało. Korzyści dla
        > wszystkich: pracowników interwencyjnych, wszystkich mieszkańców, no i samej
        > przyrody.
        > Panowie radni może tak inni dołączyliby się do interpelacji <nemne>!!!
        > Gratulacje dla organizatorów akcji za niezłe zgranie wszystkiego, sam kiedyś
        > brałem udział w takich akcjach i powiem, że przynajmniej na mnie to wpływało,
        > ten widok zebranych śmieci robi negatywne wrażenie. Tego typu edukacja dla
        > dzieci i młodzieży wskazana.

Witaj <townes>
        Składając do JNP interpelację miałem na mysli (bez żadnej złośliwości)to co
        wyżej napisałeś/aś (tak wynika z wpisu komputera, że <townes> napisał-A).
        Natomisat co do Twojego apelu, aby inny radni przyłączyli się do interpelacji
        <nemne>, to Ty chyba nie wiesz co im proponujesz.
        Nie tylko namawiasz ich do "odwezwania się" na Sesji, ale też do negowania
        stanowiska JNP, który rozstrzygnął tę kwestię, że "NIE, bo .... NIE". Czyli
        namawiasz ich do "buntu". (hahahahaha)

Czyli jeszcze raz DZIĘKI dla uczniów i opiekunów z "mojej lipińskiej szkoły".
        Pozdrawiam -(nemne) - absolwent LE w Lipinach (maturzysta z 1980r.)

• townes Re: Konkurs "CZYSTY LAS" 27.06.07, 21:07
          Do <nemne>
          to „a” w „townes napisała” to przypadek i mnie nie rusza.
          Jak widzisz nie czepiam się tylko ciebie, czy radnego13. Jeżeli twoje racje
          pokrywają się z moimi (dodam subiektywnymi) opiniami to masz moje poparcie,
          jeżeli nie to masz krytykę. No cóż, wolność słowa, każdy ma prawo do wyrażania
          swoich opinii. W przypadku tych BMW czy nawet JNP jest identycznie, jeżeli
          uważam, że coś jest „cacy” to ok. jeżeli „pe” to krytyka. Oczywiście ktoś inny
          może się z moją opinią nie zgadzać i ma do tego prawo.
          Tak się nieraz zastanawiałem, że może JNP tak jak w Gmnie zakazał dostępu do
          strony forum to tym BMW także informatyk gminny zablokował tę stronę. A może
          mają tylko do odczytu :))) Jak myślisz?
          Pozdrawiam
          • nemne Re: Konkurs "CZYSTY LAS" 27.06.07, 21:34
            Witaj <townes>
            Wprawdzie to nie istotne, ale rozumiem że TY to ON. Pisząc do Ciebie nie miałem
            zamiaru Cię "czepnąć". Po prosu, cytując Twoje wypowiedzi komputer pisał, że
            to "Ona" napisała, mimo że moim zdaniem <townes> to męski login.
            Poza tym Ok.
            Pozdrawiam - (nemne)
            PS.
            Jutro i pojutrze mnie nie ma. (Wyjazd)
            • wayper Re: Konkurs "CZYSTY LAS" 28.06.07, 10:47
              Hejka!

Przeczytałem wpis ekologa40 i doszedłem do wniosku że jak się chce to można coś
              pożytecznego zrobić... Chyba w Odrzywole i oklolicach nie bylo takiego
              sprzątania na tak dużą skale i tyle zaangażowanych osób, dobrze by bylo aby co
              roku takie sprzatanie ponawiać. Ponadto nasówa mi sie myśl aby ścigać wyrzucanie
              smieci do lasu aby wysiłek tych ludzi nie poszedl na marne. Brawo społeczna
              akcja jakiej dawno nie było.
    • oldboy88 Re: Konkurs "CZYSTY LAS" 29.06.07, 11:32
      Sporo tych śmieci było jak wczesniej wspomniał <wayper> powinno sie karać tych
      co wywożą smieci do lasu bo tak to zawsze bedzie syf.
      • oldboy88 Re: Konkurs "CZYSTY LAS" 29.06.07, 11:37
        Ponadto za ta akcją sprzatania powinna iśc akcja ogłoszeniowa po miejscowościach
        o zakazie wyrzucania smieci do lasu. W formie Ogloszeń czy to Uwaga!!!! itp...
        Wtedy moze dotrze do świadomości ludu że tak nie można. Sa do tego wyznaczone
        miejsca (kontenery) i tam powinny smieci z gospodarstw trafiać a nie do lasu.
        • wayper Re: Konkurs "CZYSTY LAS" 29.06.07, 11:56
          ......dobra myśl oldboy z tymi ogłoszeniami poprzyklejać na slupach a ludziska
          to czytają no i nie każdy ma w domu internet>>>
          ...rzućmy hasło "śmieci do kontenerów a nie do lasu" co wy na to...hejka.
          • parafjanin Re: Konkurs "CZYSTY LAS" 29.06.07, 14:01
            Moi drodzy parafianie wszystko ładnie pieknie piszecie tylko kto to ma
            realizować?????
            W związku z tym zwracam sie do radnych z Odrzywołu bo chyba na innych nie ma co
            liczyć (sztuki) no może poza panem Przewodniczacym Rady, aby wdrożyć ten wniosek
            do realizacji a mianowicie chodzi jak wcześniej moi przedmowcy pisali o
            ogłoszenia po miejscowościach Gminnych odnośnie wyrzucania śmieci.

Nawet napisze krótki txt: UWAGA!!!! "Apelujemy do mieszkańców Gminy Odrzywół
            o nie wyrzucanie śmieci do lasów, rzek, i zalewów. Wyrzucenie śmieci bedzie
            karane karami piniężnymi. Prosze powiadamić organy ścigania o takich
            przypadkach...itp."

I tu może się podpisać np. Rada Gminy.

I co może byc? jak tak to do roboty moi parafianie.

• parafjanin Re: Konkurs "CZYSTY LAS" 29.06.07, 14:07
              Pardą może tak: UWAGA!!!! "Apelujemy do mieszkańców Gminy Odrzywół
              o nie wyrzucanie śmieci do lasów, rzek, i zalewów. Wyrzucenie śmieci poza
              wyznaczonymi miejscami będzie karane karami pieniężnymi. Proszę powiadamiać
              organy ścigania o takich przypadkach...itp. Kazdy kto wskaże takiego osobnika
              bedzie nagrodzony honorowym np. miejscem na ławce na na nowym boisku w czasie
              uroczystości gminnych".

I co nieźle chyba.:-)

• parafjanin Re: Konkurs "CZYSTY LAS" 29.06.07, 14:16
                No dobra żarty żartami ale trzeba by coś takiego wysmarować i powiesić na
                drzewach, słupach i tablicach ogłoszeniowych może da jakiś efekt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka