Dodaj do ulubionych

Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie?

14.07.07, 09:12
Kobietki znowu wam truje ale .. mam troszke pytan w sprawie slubu w Stambule
ktora brała slube cywilny w Stambule?? i podzielilaby sie wskazówkami.
1 tłumacz przysiegły ( gdzie ? )
2 badania lekarskie- tak mi mowił moj "przyszły" ( jak długo czekam ? )
3 co mowie w urzedziesmile ze TAK to wiem ale ( cos wiecej -jak to wyglada ?)
4 biorac slub cywilny w stambule mozemy przyjac ceremonie slubu koscielnego w
Polsce??
Gosia
Obserwuj wątek
    • alexa195 Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 14.07.07, 15:21
      1 . W Konsulacie RP na Maslak`u (Stambul)
      2. Zalezy od szpitala - jeden Ci zrobi w tydzien, w innym dopstaniesz wyniki
      juz na drugi dzien.
      3. Procz "tak" odpowiadasz jeszcze na pytania dot. Twoich danych: imie i
      nazwisko, miejsce urodzenia i imie ojca i matki
      4. Slub cywilny bierzesz raczej raz. Potem informujesz dana placowke (np.
      polska), ze wzielas slub z ta i z ta osoba w Turcji. Nic nie powinno stac na
      przeszkodzie bys wziela slub koscielny (choc raczej juz nie konkordatowy).
      • senicokseviyorum Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 14.07.07, 20:32
        Dziekuje jak nie wiem co.
        • wanienka Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 14.07.07, 21:08
          pani z konsulatu wytlumaczyla ze oni nie tlumacza ale na ich stronie sa adresy
          i numery tlumaczy przysieglych-mi tlumaczyl bardzo fajny pan, ktory mieszka
          kolo sisli i nawet notariusza ma obok-bo musisz miec podbite tez przez
          notariusza
          za jedno tlumaczenie a musisz miec paszport zaswiadczenie o zdolnosci prawnej
          do malzenstwa i akt urodzenia zaplacisz po 25 lirow za to notariusz bierze za
          podbicie wszsytkiego ponad sto lirow
          oczywscie tych tluamczy jest tam kilku i mozesz sobie wybrac kogo chcesz
          na slubie jak sama moja droga alexa wiesmileja zapomnialam jezyka w gebiesmile
          mowisz evet jak wymieniaja Twoje imie i nazwisko potem jeszcze raz evet i po
          krzyku
          ceremonia jest dosc krotka za to z kazdej storny ktos chce jakas kase jak
          dzieci przy wjedzie wyjezdzie facet ktory was wola urzednik...
          co do slubu koscielnego to jesli jest chodzi ci o koscielny ktory przeciez nie
          ma skutkow prawnych oprocz prawa kanonicznego to nie powinno byc problemu

pozdrawiam
          • wanienka Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 14.07.07, 21:13
            aha a my badania robilismy w ozel poliklinik od razu kolo urzedu nawet urzad
            mial jej ulotki i mielismy wyniki w ciagu 15 minut
            • senicokseviyorum Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 14.07.07, 22:03
              no to super.Dziekuje raz jeszcze za odpowiedzmi-mysle ze w ciagu m-c uda nam
              sie wszystko załatwic . Jak myslicie??smilesmilesmile
          • senicokseviyorum Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 14.07.07, 22:12
            jak długo czeka sie na przetłumaczenie i pieczec notariusza???
            Boje sie strasznie ze w ciagu m-c nie uda nam sie tego zrobic chociaz moj
            przyszły maz -uspakaja mnie ze spokojnie damy radesad
            • kiranna Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 15.07.07, 09:57
              zdazysz, zdazysz, nie boj sie smile) tylko, ze troche nerwowki, stania w kolejkach
              i biegania po tym ogromnym miescie jest, trzeba sie na to przygotowac...
              tlumaczenia dokumentow, o ile pamietam, robi sie w przeciagu jednego dnia, tak
              samo z jest potwierdzeniem u notariusza. zdziwisz sie pewnie jak wyglada tutaj
              kancelaria notarialna wink) wazne jest, by dokumenty zaniesc do notariusza
              wspolpracujacego z tlumaczem przysieglym, adresy dostaniesz od tlumacza. nie
              kazda kancelaria ma pozwolenie na poswiadczenie zgodnosci z oryginalem w tak
              rzadkim jezyku jak polski. tak bylo przynajmniej, gdy my sie pobieralismy.
              pamietam, ze jedna z nich jest na bakirkoy, wiec blisko was smile powodzenia!
              • senicokseviyorum Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 15.07.07, 10:21
                Kiranna mozemy porozmawiac przez jakis komunikator??
                Jezeli nie-zrozumiem to ewent.napisz na gazetowego maila.
                • kiranna Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 15.07.07, 10:40
                  Gosiu, pytaj tutaj, na pewno jesli nie ja, to pomoga Ci inne dziewczyny, ktore
                  sa bardziej zorientowane w kwestii spraw slubnych i potrzebnych dokumentow. My
                  pobieralismy sie 9 lat temu, od tego czasu sporo sie zmienilo w tureckim
                  prawie, chocby sprawa nabycia obywatelstwa.
                  Chetnie pogadalabym na priv, lecz szykuje sie do wyjazdu do PL za kilka dni i
                  mam ostatnio b. malo czasu na net, przepraszam sad Sprobuj, moze mnie zlapiesz
                  wieczorem na skype: kiranna, jesli uda mi sie wyskrobac wolna chwilke wink
                  • senicokseviyorum Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 15.07.07, 13:13
                    Kiranna szykuj sie do Polski i Ci juz nie przeszkadzam dodałam Cie do mojego
                    skypa margaritaisbara wiec jak bedziesz miała czas i ochote daj znac.
                    A moze jest tu jakas łodzianka majaca meza Turka i mieszka w Turcji??
              • kiranna Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 15.07.07, 12:20
                Hm, nie chcialabym wprowadzic Cie w blad. Teraz nie pamietam juz, czy to
                dokumenty do slubu trzeba bylo poswiadczac u notariusza czy jakies inne
                tlumaczenia? Faktem jest, ze kiedys wystalismy sie z mezem w kolejce tylko po
                to, zeby sie dowiedziec, iz akurat ten notariusz nie poswiadcza polskich
                tlumaczen. Po adresy odeslal nas do tlumacza, a najblisza kancelarie mielismy
                dopiero na Bakirkoy, chyba na Incirli Cad.
                • yasemin1 Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 15.07.07, 12:36
                  Co do ślubu kościelnego to wydaje mi się, że w Stambule będzie łatwiej.
                  Nam robili problemy, że inna religia potrzeba dwóch świadków co znają męża od
                  urodzenia (skąd ja ich w Polsce wezmę) i zgoda Kurii itd. W końcu pokłóciłam
                  się z księdzem bo najeżdzał na wiarę męża i odpuściłam.
                  Myślę, że kiedyś wezmę ślub kościelny ale tylko w Turcji.
                  Pozdrawiam
                  • senicokseviyorum Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 15.07.07, 13:11
                    ojj ja sie jeszcze pocieszam ze znam jednego ksiedza który nie powinnien robic
                    mi problemów.Zreszta uparta jestem jak .... wiec bedzie jazda hahahaha....
                    ale sie stresuje 8 sierpnia juz niedługo i sie zacznie latanie z papierami.wrrrr
          • alexa195 Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 15.07.07, 15:06
            > pani z konsulatu wytlumaczyla ze oni nie tlumacza ale na ich stronie sa
            adresy
            > i numery tlumaczy przysieglych-mi tlumaczyl bardzo fajny pan, ktory mieszka
            > kolo sisli i nawet notariusza ma obok-bo musisz miec podbite tez przez
            > notariusza

Ania, ale chodzi Ci o przysieglego tlumacza jezyka polskiego?? Bo ja na takiego
            trafilam tylko w konsulacie. Zanioslam papiery i odebralam na drugi dzien...
            • kiranna Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 15.07.07, 15:15
              na mecidiyekoy, niedaleko profilo, kiedys biuro mial pan kocak, o ile dobrze
              pamietam nazwisko. tlumaczyl moje slubne papiery, p.beata wtedy chyba jeszcze
              nie tlumaczyla albo ja o tym nie wiedzialam. moze to o niego chodzi? z tego co
              wiem, zbyt wielu tlumaczy z polskiego w stambule nie ma.
    • pawelurb Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 15.07.07, 23:40
      Lista tlumaczy przysieglych dostepna jest na stronie Konsulatu w Stambule:

www.stambulkg.polemb.net/?document=182&PHPSESSID=3e529bf732114c6bce1f9a02c2f66b7a

pozdrawiam
      Pawel
      • wanienka Re: Tłumacz przysięgły w Stambule-gdzie? 16.07.07, 19:02
        tak tak to ten sympatyczny pan kocak!
        i jego notariusz jest tez w poblizu wiec nie ma potrzeby latania nigdzie dalej!
        polecamsmile
        • senicokseviyorum Pan Kocak 11.08.07, 21:58
          zgadzam sie super sympatyczny czlowiek tez ma zone polke bylam z
          Tayfunem u niego w piatek ale sie nagadalismy przetlumaczyl nam
          wszystkie papiery i cieszyl sie z nami ze kolejne malzenstwo polko-
          tureckie.Wiec jesli ktoras planuje wysc zamaz za turka w stambule
          tylko pan Kocak POLECAM Z CALEGO SERCA moj Tayfun tez zdowolonysmilesmile
          polecam polecam polecam nikt inny tylko pan Kocak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka