myfavoritethings 10.08.07, 08:44 Wymieniajcie wasze ulubione płyty jazzowe i ich autorów. Spróbujcie napisać za co lubicie te płyty Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielonki Re: Wasze ulubione płyty jazzowe 14.08.07, 02:55 Właśnie jestem w trakcie spisu powszechnego. Fajna rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: Wasze ulubione płyty jazzowe 14.08.07, 12:35 Dwa linki do przypomnienia. Tutaj trochę naszych zestawień ulubionych płyt polskich i zagranicznych. Wątki warte przypomnienia, bo ciekawa dysusja wyszła Sam będę musiał się teraz nad swoją listą zastanowić, bo przez ten czas nowe płyty się pojawiły i nowe zachwycenia. No i trzeba napisać - dlaczego )) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10967&w=35685977 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10967&w=35686257 Odpowiedz Link Zgłoś
3sbee Re: Wasze ulubione płyty jazzowe 14.08.07, 15:09 Ostatnio nie mogę się uwolnić od dwóch płyt niemieckiego RE:JAZZ- "POINT OF VIEW" i "EXPANSION". Zachęcam do posłuchania tutaj: jazzava-cafe.salon24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
double_please chochlik przestawil moja odpowiedz w inne miejsce 16.08.07, 04:50 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10967&w=67536800 Odpowiedz Link Zgłoś
libl Moje 10 płyt jazzowych 20.08.07, 21:35 Przez kilkanaście miesięcy trochę się zmieniło, dwie płyty wypadły, inne wskoczyły na ich miejsce. Tylko Trane jest niezmienny Oto moja dziesiątka na dziś z krótkim słowem, za co kocham te płyty: 1. John Coltrane "Live at the Village Vanguard Again!" Za ból, żarliwość, "Naimę" ("my kochać chcemy by nie było bólu, a tu kochanie królestwem bolesnym") i najpiękniejszą wersję "My Favorite Things" 2. Eric Dolphy "Out to Lunch" Za abstrakcyjne kompozycje i osobliwy chłód 3. The Ornette Coleman Trio "At the Golden Cirkle Stockholm" Za proste piękno 4. Anthony Braxton "For Alto" Za chwile ciszy i łagodności w zgiełku i za zgiełk bez gniewu 5. Ornette Coleman "The Shape of Jazz to Come" Za "Lonely Woman" (to wystarczający powód) i geniusz taki, jaki jest do dziś 6. John Coltrane "A Love Supreme" Za klasyczność i żarliwe piękno 7. John Coltrane "Meditations" Jeśli Bóg istnieje, jest zasłuchany w zachwycie, kiedy słyszy: "The Father And The Son And The Holy Ghost" 8. Andrew Hill "Time Lines" Za świadomość starego mistrza, który nic nie musi udowadniać 9. Mal Waldron/Jeanne Lee/Toru Tenda "Travellin' in Soul-Time: Live From Tokyo, Nagasaki and Kobuchizawa" Za głos Jeanne, Japonię i siłę wyrazu 10. John Coltrane, Paul Quinichette "Cattin' with Coltrane and Quinichette" Za piękną rozmowę dwóch tenorów. Rozmowę, nie pojedynek. Trochę patosu i abstrakcyjnego uzasadniania Posłuchajcie i spróbujcie odkryć to, co ja Pozdrawiam, libl Odpowiedz Link Zgłoś