Dodaj do ulubionych

___O ile to prawda z 17 dniami szkolenia na agenta

19.02.08, 15:20
Dokument o stanie wojskowego kontrwywiadu po Macierewiczu
przygotował nowy szef SKW płk Grzegorz Reszka. Opis tego, co się
działo w tej służbie, przypomina groteskę, pisze "Dziennik".

ocenę bardzo dobrą, dostawali wszyscy, nawet ci, którzy w nich nie
brali udziału.

zaledwie 400 żołnierzy z 2 tys. tych, którzy się jej poddali,
przeszło weryfikację.

Za granicą służą ludzie bez wymaganych dokumentów. W kraju brakuje
fachowców.

#######################:
Co sadzici o kwalifikacjach Reszki i PO do rządzenia krajem 38 mln
uczestnikiem misji wojskowych w wielu rejonach świata?

Ta informacja nie wyszła za rządów PiS-u.
Jedynie raoportem likwidacji WSI unieszkodliwoiono wpływy rosyjskie
w polskich służbach. Kiedyś trzeba było to zrobić
jesli nawet jest to 17 lat za póżno.
Obserwuj wątek
    • stan.borys Reszka dobrze ocenił SKW pod rządami Macierka. 19.02.08, 15:30
      Nic dodać (poza psychoropami dla Antosia), nic ująć !
      • hasz0 Reszka i Siemiatkowski krytykują Macierewicza 19.02.08, 16:00
        www.money.pl/archiwum/felieton/artykul/jakimczyk;jak;fuszerka;abw;uratowala;skore;szefowi;wywiadu,47,0,257071.html

Ten typ już tak ma, zaś jakie Polska ma służby specjalne, każdy
        widzi, zwłaszcza obce służby, i nie jest to wyłącznie zasługa
        Antoniego Macierewicza.

#:

A Siemiątkowski jest jak zdrowy byczek...

i sie nadaje
        • hasz0 Zwróc uwagę na ten fragment 19.02.08, 16:03
          (Macierewicz nie ma takiego epizodu...
          I nie ujawnia słabości swoich służb wychwalając
          niezreformowane moskiewskie)

W żadnym prawdziwie praworządnym kraju służba ochrony państwa już
          nigdy nie wyda politykowi z taką kartoteką poświadczenia
          bezpieczeństwa osobowego dopuszczającego do informacji niejawnych.

Jest jednak furtka prawna dla takich osób jak Siemiątkowski, bo
          polityk ten może startując kolejny raz w wyborach ponownie wejść do
          parlamentu, a każdy poseł z definicji otrzymuje dostęp do informacji
          z klauzulą „tajne”,
      • wikul Re: Reszka dobrze ocenił SKW pod rządami Macierka 19.02.08, 17:14
        Reszka w przeciwieństwie do Maciory, nie przyszedł po zaszczyty
        i karierę. Zrobił swoje i odszedł. Dlatego jest wiarygodny.
        • stan.borys Re: Reszka dobrze ocenił SKW pod rządami Macierka 20.02.08, 15:40
          wikul napisał:

> Reszka w przeciwieństwie do Maciory, nie przyszedł po zaszczyty
          > i karierę. Zrobił swoje i odszedł. Dlatego jest wiarygodny.
          Ale tego czarne szmaty nie potrafią zrozumieć.
          • hasz0 __________Reszka wyprodukował "stek kłamstw"? 20.02.08, 17:03
            Tak twierdzi Macierewicz

macie jakieś odtajnione dowody?
            • hasz0 Bo ja słyszałem Zemke 20.02.08, 17:07
              i dziwiłem się jak zastrzegał się
              że nie może powiedziec tego co powiedział
              za chwilę

no cóż szwagry Oleksego jesteście obaj?

Kto nazywa innego człowieka "szmatą"
              No kto?
              Nie wiecie?
              • hasz0 Wikul co sie z Toba stało od 68 r gdy razem ze mna 20.02.08, 17:09
                szedłeś w pochodzie przeciw Zemkom i Oleksym?

Odwrócili Cię wtedy? Czy później?

Teź nazywasz "czarną szmatą" przyzwoitych Polaków?
            • rycho7 Re: __________Reszka wyprodukował "stek kłamstw"? 20.02.08, 17:34
              hasz0 napisał:

> Tak twierdzi Macierewicz
              >
              > macie jakieś odtajnione dowody?

Wystarczy, ze sad powola na swiadkow wszystkich oficerow. Obce
              wywiady powiadamiajac o terminie za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
              • hasz0 iidź do Gaucka po lekcję a nie odp. za Wikula 20.02.08, 18:03
                Macierewicza pod Trybunał Stanu!!!!!!!!!!!!!!
                www.konserwatyzm.grupa3g.pl/forum/viewtopic.php?t=1978
                Sprawa akcji "Zen" jest przedmiotem śledztwa Wojskowej Prokuratury
                Okręgowej w Warszawie, wszczętego po publikacji raportu. Według
                mediów, śledztwo ma badać m.in., czy b. szef MON Jerzy Szmajdziński
                i Dukaczewski popełnili przestępstwo, zezwalając na udział w
                operacji negatywnie zweryfikowanego oficera SB Aleksandra
                Makowskiego.

Według raportu, Makowski - który miał mówić m.in. o możliwości
                ujęcia Osamy bin Ladena i Mułły Omara - dopuszczał się mistyfikacji.
                W sprawie "Zen" służby, działając na zlecenie hochsztaplera,
                okradały państwo polskie i były gotowe narazić polskich żołnierzy i
                zwierzchników sił zbrojnych na najwyższe niebezpieczeństwo i
                międzynarodową kompromitację" - napisano w raporcie. -
                Operacja "Zen" była swoistym przykryciem do zupełnie innych działań,
                mających na celu odniesienie osobistych korzyści przez Makowskiego -
                dodano. Ujawniono, że Makowski pobrał od WSI ok. 32 tys. zł oraz 108
                tys. dolarów.

Sam Makowski - który w PRL rozpracowywał Radio Wolna Europa, był też
                zastępcą szefa wywiadu - oświadczał, że ujawnienie akcji może
                służyć "jedynie organizacjom i osobom, przeciwko którym były
                skierowane", naraża też na niebezpieczeństwo jego samego i jego
                rodzinę oraz osoby z nim współdziałające.

Kryczą chórem denniW(ł)Garze i PO-litycy
                wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4946229.html
                Dziennikarze GW poproscie rodzicow o ciekawa IP: 91.186.72.*
                Gość: Grisza 20.02.08, 11:11 Odpowiedz opowiesc z dziejow
                budownictwa obronnego epoki stalinowskiej.Niejeden/a z Was uzyskac
                moze bardzo ciekawe informacje.Pozdrowienia dla cioteczki Halinki
                Wolinskiej-Brus.

Re: Dziennikarze GW poproscie rodzicow o ciekawa IP:
                *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                Gość: osoi 20.02.08, 12:03 Odpowiedz idz sie lecz, łomie ty

Re: Dziennikarze GW poproscie rodzicow...IP:
                *.natpool3.outside.ucf.edu
                Gość: Kaczo i Boso 20.02.08, 16:20 Odpowiedz "Griszo"... A tak
                przy okazji - czy wszyscy w domu zdrowi?

• rycho7 Re: iidź do Gaucka po lekcję a nie odp. za Wikula 20.02.08, 18:18
                  hasz0 napisał:

> Macierewicza pod Trybunał Stanu!!!!!!!!!!!!!!

Na temat Gaucka juz Ci pisalem. A Ty klamiesz jak poprzednio.
                  Skleroza nie boli.

Masz klapki na oczach. Popaprancow zdolnych tylko niszczyc musi sie
                  pozbyc kazde spoleczenstwo, ktore nie chce byc zniszczone.
                  • hasz0 _____________Na temat jakobińskich metod Platformy 20.02.08, 23:26
                    obiecanych cudów partii rozumu, prawa do szczęscia grubych portfeli
                    i wypowiadania posłuszeństwa obywatelskiego gdy wybrany rząd i
                    prezydent nie odpowiada woli "większości" sondażowej po wzniecanych
                    nieprzerwaną kanonadą inwektyw i wyzwisk

- już Ci pisałem.

Ciągnąli na szafot pod guileautainę na sznurze Pitery Marata
                    Kamińskiego - nie udało się bo referatu nie napisała

Ciągnęli ćwiakając pod topór kata Ziobrę - ale ekspertyza Krauzego
                    nie pasowała

Na prezydenta szykują w marcu zmienioną w 1.p Konstytucję
                    że ma rządzić nie ten co go naród wybrał tylko ten co oligarchia

Tera wzięli na reszkę orła Macierewicza pod Trybunał ale....

zawlekli nie to miejsce bo...

zmieniać chcą Konstytucję ale jej w tym miejscu nie przeczytali

a
                    • rycho7 fachowcy wyjechali do Irlandii 21.02.08, 07:44
                      hasz0 napisał:

> obiecanych cudów partii rozumu, prawa do szczęscia grubych
                      portfeli

Towarzyszu Haszolski, ze wzgledu na Wasza skleroze umyka Wam, ze ja
                      na PO nie glosowalem i nigdy nie uwazalem sie za wyborce Platformy
                      Obywatelskiej. Dokladniej to oni nie uwazaja mnie, za swojego
                      wyborce. W zwiazku z tym Wasze plwociny splywaja po mnie jak nie
                      przymawiajac po jarkaczu.

Opisujecie Towarzyszu Haszolski dole popaprancow. Zarowno PO jak i
                      PiS nie ma kadr. Trudno sie dziwic bo fachowcy juz wyjechali do
                      Irlandii. Na podstawie mojego wlasnego doswiadczenia wiem, ze takie
                      smierdzace g.wno jak polaczkolandia nalezy omijac z daleka. Kazdy
                      rozsadny, doswiadczony, wyksztalcony czlowiek tak robi. Pozostali
                      popaprancy i przestepcy, jak Wy Haszolski. To wynik 19 lat wdrazania
                      haszyzmu w praktyce. Czy Ty debilu sadzisz, ze ja zdecydowalbym sie
                      za mniejsze niz teraz pieniadze dac sie obrzucac blotem przez takie
                      moralne zera jak Ty? Kazdy czlowiek popelnia bledy, ja tez. Mowi o
                      tym przypowiesc Jezusa o rzucaniu kamieniem. Po co mi erupcje
                      Twojej "chrzescianskiej milosci"? Po co mi analizy Kurskich co robil
                      moj dziadek i jego bracia. Mnie wystarczaja oniesmielajaco mile
                      wypowiedzi obcych mi ludzi znajacych sie na rzeczy. Ty kretynie
                      skupilbys sie bez watpienia na mundurze SS w Breslau. Okupionym
                      Moabitem i Schtuthofem.

Gdyby znali wspolczesnosc to niewatpliwie tysiace razy by sie
                      zastanowili czy warto. Jak sie mysli po niemiecku to inaczej rozumie
                      sie fachowosc.
                      • hasz0 Poznałem Cię jako fachowca od plucia bez podstaw 21.02.08, 10:47
                        na podstawie chorych konfabulacji i fobii

fachowca w dziedzinie dziwnych epitetów np. "Goebelsik"
                        fachowca szufladkowania stereotypami,
                        fachowca odwracacza logiki przyczyna-skutek
                        fachowca do zwalania na KK win polityków
                        fachowca do obrzydzania inwestorom Polski
                        fachowca robienia interesów na spirytusie "Royal"
                        fachowca od zamieniania wątków w personalne pyskówki
                        fachowca od gloryfikowania i uzasadniania zbrodni
                        Wandei na katolikach chłopach
                        obrońca czeskiego noża w plecy
                        .....
                        zaślepionego i niezdolnego do uznania symetrii, proporcji,
                        okoliczności, zaszłości, przyczyn, zadośćuczynienia i najprostszych
                        zasad przyzwoitości.

"Juliusz Bursche zwierzchnik Kościoła ewangelicko-ausburskiego
                        mimo tortur nie ugiął się, nie wyrzekł się polskości. Był silny
                        takze ciałem, najgorsze tortury nie zabiły go. Biskupa uśmiercono
                        zastrzykiem z trucizną w Berlinie, więzieniu Gestapo Moabit."

"od 1936 roku funkcjonariusze policji gdańskiej obserwowali i
                        inwigilowali środowisko polskie, sporządzając listy Polaków
                        przeznaczonych w pierwszej kolejności do aresztowania. W lipcu1939
                        r. powołano specjalny oddział SS- "Wachsturmbann Eiman", którego
                        zadaniem było m.in. wyznaczenie miejsc i zorganizowanie obozów
                        internowania. W połowie sierpnia 1939 r. wybrano miejsce pod
                        przyszły obóz koncentracyjny Stutthof.

> Gdyby znali wspolczesnosc to niewatpliwie tysiace razy by sie
                        > zastanowili czy warto. Jak sie mysli po niemiecku to inaczej
                        > rozumie > sie fachowosc.

#:
                        Niemieckiej fachowości najedliśmy się we Wrocławiu
                        w Aquaparku i pseudo-autostradzie B20 zamiast B50 w cenie
                        B50 pofałdowanej dla "lepszej przyczepności i hamowania".

• hasz0 ________Skończ z konfabulacjami "pragmatyka" 21.02.08, 11:06
                          Po co mi analizy Kurskich co robil moj dziadek i jego bracia. Mnie
                          wystarczaja oniesmielajaco mile wypowiedzi obcych mi ludzi znajacych
                          sie na rzeczy.

Ty kretynie skupilbys sie bez watpienia na mundurze SS w Breslau.

Okupionym Moabitem i Schtuthofem.

Gdyby znali wspolczesnosc to niewatpliwie tysiace razy by sie
                          zastanowili czy warto. Jak sie mysli po niemiecku to inaczej rozumie
                          sie fachowosc.
                          • rycho7 Karskiemu odslonili pomnik w USA 21.02.08, 12:41
                            Karski po wizytacji w okregach AK w Rzeszy pisal, ze tamtejsi
                            czlonkowie AK maja dokladnie to za zle Polakom z GG (ja pisze jasno
                            polaczkom) co Ty wypisujesz w swoich postach. Glupich nie sieja sami
                            sie rodza. A przyrownania Cie go Goebelsa nie zrozumiesz wiec
                            zaprzestalem te bezplodne wysilki. Moje zdanie o Tobie mozesz
                            zmienic jedynie Ty swym postepowaniem.
                        • rycho7 Re: Poznałem Cię jako fachowca od plucia bez pods 21.02.08, 12:35
                          hasz0 napisał:

> na podstawie chorych konfabulacji i fobii

Tak sie sklada, ze odpowiadasz do czegos czego zupelnie nie znasz, a
                          ja od lat nie mialem Ci ochoty opowiedziec. Twoja odpowiedz
                          dokladnie dotyczy Twoich chorych konfabulacji i fobii. Prezentujesz
                          sie jako fachowiec od plucia bez podstaw.

Co wiecej plujesz dokladnie na to co uwazasz za swoje ikony
                          polskosci.

Co do niemieckiego myslenia to zdarza mi sie spotkac osoby, ktore
                          nie potrafia slowa po niemiecku, ale mysla po niemiecku, ze wzgledu
                          na wychowanie odebrane od przodkow. I nie jest to wychowanie
                          prusackie, ktore namolnie myli Ci sie z niemieckoscia.

> "Juliusz Bursche

Zapewniam Cie, ze on myslal po niemiecku, czyli zygliwie weglug
                          haszystow i wlasnie dlatego nie ugial sie przed hitlerowcami. Nie
                          wyrzekl sie swojego polskiego Heimatu. Ty rozpaczliwie nie chcesz
                          zrozumiec innych. Jestes ksenofobia i szowinizmem przezarty do dna.

> Niemieckiej fachowości najedliśmy się we Wrocławiu

Strabag jest firma austriacka. Ja nie odpowiadam, ze narodek
                          pozbawiony jodu i narazony na zwiazane z tym choroby psychiczne.
                          Ponadto odbiorow technicznych dokonywali zamawiajacy. Czyzby placili
                          i zamawiali Niemcy? Czego sie nacpales, ze masz nastepny odlot?

Moge Ci jedynie powtorzyc:
                          > > Gdyby znali wspolczesnosc to niewatpliwie tysiace razy by sie
                          > > zastanowili czy warto.
                          To co wyczyniasz jest odrazajace.
                          • hasz0 ___Przypomnę z jakimi fachowcami mnie stale mylisz 21.02.08, 13:07
                            pomawiaczu i krętaczu.

To ci sami, którzy chcą powrotu do okrągłostołowych, magdalenkowych
                            tajnych uzgodnień, nie bacząc, ze zmieniły się okoliczności,
                            wyśmiewają 17 dniowe szkolenia na podstawie własnych przecieków,
                            którzy dokonują odbiorów autostrad, a wady wychwalają jako zalety.

To ci sami, którzy robili geszefty z Eureko, Bankiem Śl, FOZZ,
                            ........., którzy wycelowanie rakiet i powtórzenie po 20 latach
                            za Gorbaczowem w 4 oczy zbrodni stalinowskiej, uznają za sukces,
                            którzy ogłaszają uznanie Kosowa i nie uznają, nazywają rurę
                            paktem Ribbentrop -Mołotow i chcą się przyłączyć do jej budowy,
                            którzy poświęcą polityke zagraniczną dla partykularnych interesów.

Cyrk z kolejnym oskarżaniem a to Mariusza Kamińskiego, a to Ziobry,
                            a to ośmieszanie prezydenta (zamiast uzgodnić reakcję na Kosowo 2 m-
                            ce wcześniej) a to znowu Macierewicz bo WSI rozwiązał źle
                            a sami apelowali o rozwiązanie...

To ci:
                            "gdy „S” miała największą bodaj liczbę członków... ludzie z tytułami
                            naukowymi, odpowiedzialni za stan rzeczy, nie chcieli się zgodzić z
                            jego krytyczną wymową, choć ta nie była ani druzgocąca, ani
                            dokładniej adresowana. Mówili, że polska nauka odnowy nie
                            potrzebuje.

Niedługo potem (23 października) odbyło się bardzo burzliwe
                            Zgromadzenie Ogólne z pamiętnym wystąpieniem prof. Janusza
                            Groszkowskiego (prezesa PAN w latach 1962−71), który oskarżał władze
                            o zniewalanie nauki i uczonych, tym ostatnim zaś wyrzucał uległość.
                            Podjęto uchwałę o potrzebie znowelizowania ustawy o PAN.

A ja sobie przypomniałam moment, kiedy to w gabinecie rektora
                            Politechniki Wrocławskiej usłyszałam od niego pytanie: „Pani chodzi
                            do zajezdni na strajk. Czy tam naprawdę są robotnicy?” Zanim
                            zdążyłam odpowiedzieć, weszła sekretarka z wiadomością, że w
                            Szczecinie podpisano porozumienie sierpniowe..."
                            ##########:
                            To jest ten co awansował w 3 miesiące na rektora z 1-szego sekr. POP
                            PZPR wręczając mi wilczy bilet.

Palancie - konkurowałem kilkadziesiąt lat zawodowo -
                            i twoje konfabulacje o fachowości i ksenofobii mają się tak do
                            realiów jak twoja teorią o usprawiedliwieniu noża w plecy
                            zmienną narodową swiadomością. Ta teoria zmiany swiadomości
                            narodowej była już nieraz wykorzystana w usprawiedliwianiu
                            antypolskości! Widać szkołę...

• hasz0 ___A prof.Janusz Groszkowski był fachowcem 21.02.08, 13:14
                              i uratował Anglię radarem
                              (matematyczna teoria generatora mikrofalowego)

a potem egzemplarzem V2 wysłanym przez front dzięki AK spod
                              Tarnobrzegu ze jego schematami, rysunkami technicznymi itp.

I weź się odwal.
                              • rycho7 Re: ___A prof.Janusz Groszkowski był fachowcem 21.02.08, 13:59
                                hasz0 napisał:

> i uratował Anglię radarem
                                ...
                                > wysłanym przez front dzięki AK

A dlaczego mialbym uznawac to za Twoje osiagniecia a nie faktycznych
                                wykonawcow? Ci co to przez ten front nie byli niemieckojezyczni? Nie
                                chodzili w mundurach SS? Nie byli fokstrotami?

> I weź się odwal.

Stale Ci powtarzam. Nie uzyskasz monopolu. Nie zawlaszczysz cudzych
                                sukcesow, nie ukradniesz calej kasy dla Watykanu.
                            • rycho7 Re: ___Przypomnę z jakimi fachowcami mnie stale m 21.02.08, 13:53
                              hasz0 napisał:

> mylisz
                              > magdalenkowych tajnych uzgodnień

To Twoja retoryka, wiec Cie z nikim nikt nie pomyli. O sobie piszesz
                              popaprancu.

Ja zadnych tajnych uzgodnieni nie znam i nie oczekuje. Mnie
                              wystarczaja jawne i rozsadne.

> To ci sami, którzy robili geszefty z Eureko

Pluj na Solidarnosc, AWS. Ale co ja mam do czynienia z Twoimi
                              popaprancami?

> Cyrk z kolejnym oskarżaniem

Rzucasz gownem jak Goebels, liczysz, ze sie do mnie przylepi. A ja
                              Ci stale pisze, na PO nie glosowalem, na PiS nie glosowalem, na LiD
                              nie glosowalem, na PSL nie glosowalem. Nie moje malpy, nie moj cyrk.
                              To sa Twoje malpy i Twoj cyrk. Wlasnie z Tym b.rdelem Cie utozsamiam.

> a to ośmieszanie prezydenta

Trzeba by go odstrzelic aby sie sam nie osmieszal. Ale to
                              niehumanitarne i niebezpieczne ze wzgledu na BOR 11-dnowy taniego
                              panstwa.

> Podjęto uchwałę o potrzebie znowelizowania ustawy o PAN.

Powolano komisje do spraw. Belkot biurew.

> PZPR wręczając mi wilczy bilet.

Pragmatyczny byles.

> konkurowałem kilkadziesiąt lat zawodowo

Syndrom tesciowej. Nie zjadles wszystkich rozumow i nie jestes dla
                              mnie autorytetem w dziedzinach innych niz papiezoskretnosc sygnalow
                              satelitarnych. A juz w polityce i gospodarce to jestes dno. Przenies
                              sie na forum fachowcow skretnosci papistowskiej: Mateusz, Opoka,
                              Epoka z ryjem itp. itd. Tam znajdziesz fachowcow godnych siebie z
                              wilczym biletem. Albo z czterema wilczymi biletami z roznych
                              fakultetow i dwoch wilczych doktoratow oraz 48-wilczymi-centymetrami.

> twoje konfabulacje o fachowości i ksenofobii

Ty konfabulujesz sobie bycie czlowiekiem Renesansu. Jestes petak,
                              popapraniec, ksenofob i szowinista. Chcesz wdrazac Ustawy
                              Norymberskie rasy Polakow-katolikow. Dlatego zalewasz forum lawina
                              watkow polokatolskich.

> zmienną narodową swiadomością.

Nacjonalizm powstal w XIX wieku. Narodowosc sie nie zmieniala,
                              narodowosc wtedy wciskano. Moja rodzina mieszkala w Polsce tam gdzie
                              do tej pory stoi pomnik zaborcy. Bo zapewnil ludzim zloty wiek.
                              Mieli pelna miche, a narodowosci im nikt nie wciskal. Slask jest
                              konstytucyjna czescia Republiki Czeskiej. Slask byl historycznie
                              najdluzej jednym z krajow Korony Swietego Waclawa. I Twoje wycie nie
                              zmieni faktow. Czesi siegneli po swoje. Wtedy gdy wszyscy zbrojnie
                              ustalali granice. Tobie snil sie Kijow. Im Karvina.

> antypolskości!

Najbardziej antypolskie sa Twoje brednie i dzialania. Bo przynosza
                              takie skutki, na ktore sam psioczysz.
                              • hasz0 weź się odwal adres też pomyliłeś o 100%/n 21.02.08, 14:21
                                • rycho7 Siwa nas odwali, adres prosty jak po kreskach n/t 21.02.08, 15:58
                                  • haszszachmat adres prosty jak po kreskach no to idę idęi..mam-> 21.02.08, 18:31
                                    Zaginięcie archiwalnych dokumentów byłej Głównej Komisji Ścigania
                                    Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu na temat zbrodni niemieckich w
                                    Polsce, które przez lata wysyłano do niemieckiej Centrali w
                                    Ludwigsburgu, zbulwersowało opinię publiczną w kraju i za granicą.
                                    Prezes IPN powiadomił prokuratora generalnego. Wszyscy czekają, co
                                    ustali dochodzenie wewnętrzne. Tymczasem komisja wewnętrzna w pionie
                                    śledczym IPN, powołana w celu wyjaśnienia sprawy, praktycznie nie
                                    posuwa się naprzód, ponieważ nie otrzymała od szefa pionu
                                    odpowiednich sił i środków, by przeanalizować 10 tys. akt. 13
                                    czerwca Kolegium IPN zajmie się sprawą zaginięć polskich archiwaliów
                                    w Niemczech. Czy uda się odzyskać zaginione archiwalia? Centrala w
                                    Ludwigsburgu sygnalizuje, że przekazywała je do niemieckich archiwów
                                    i odnaleźć je będzie niesłychanie trudno, jeśli to w ogóle
                                    możliwe. "Nasz Dziennik" wystąpił z pytaniem do ministra
                                    sprawiedliwości, czy w sprawie zaginięcia akt podjęte zostaną kroki
                                    na arenie międzynarodowej oraz czy będzie wdrożone postępowanie
                                    karne. Odpowiedzi jeszcze nie uzyskaliśmy. „Do Ludwigsburga jak do
                                    studni...” Nasz Dziennik 7.06.2006 r.

- Mam przed sobą akta sprawy o zastrzelenie trzech Polaków przez
                                    żandarmów z posterunku w Wieluniu. W 1975 r. sprawę zawieszono, bo
                                    sprawcy nie zostali ustaleni. Podpis: prok. Lehmann. A przecież w
                                    tych aktach znajdują się ślady zeznań złożonych przez świadków,
                                    którzy wymieniali sprawców z imienia i nazwiska. Akta dwukrotnie
                                    przesyłano do Ludwigsburga. Po tych zabiegach z kilkunastu
                                    protokołów przesłuchań zostało może pięć... Dopóki się tej sprawy
                                    solidnie nie wyjaśni, zawsze będą krążyć pogłoski, że handlowano
                                    aktami zbrodni niemieckich, że ktoś z tego czerpał korzyści, ktoś
                                    urządził rodzinę w Niemczech. W „Naszym Dzienniku” rozmowa z
                                    prokuratorem dr Antonim Kurą z IPN. – W memoriale (przygotowanym na
                                    polecenie prezesa IPN) akcentujemy jedną zasadniczą rzecz -
                                    konieczność zmiany jakościowej w IPN, zmiany struktury śledztw.
                                    Dzisiaj toczą się one bardzo długo, niejednokrotnie - według naszej
                                    oceny - powinny być już dawno zakończone, ponieważ wypełniają
                                    funkcje, o jakich mówi kodeks postępowania karnego. Zresztą każdy z
                                    prokuratorów ma za sobą kawałek życia w prokuraturze powszechnej i
                                    jest przyzwyczajony do tego, że w tej pracy panuje zasada
                                    hierarchicznego podporządkowania, przy określonej ustawowo
                                    niezależności i odpowiedzialności za to, co się robi. Niestety,
                                    można odnieść wrażenie, że w pionie śledczym IPN te zasady się
                                    rozmyły. Po prostu nie są przestrzegane – mówi Antoni Kura. „IPN:
                                    wietrzenie szaf” Nasz Dziennik 7.06.2006 r.

• rycho7 Re: adres prosty jak po kreskach no to idę idęi.. 21.02.08, 19:16
                                      haszszachmat napisał:

> Zaginięcie archiwalnych dokumentów

Widzisz, masz problem, bo znam niemieckie przepisy w tym zakresie.
                                      Kompinujesz jak lysa kobyla pod gorkie. Zaginieta jest durna strona
                                      polska.

Za darmo nie udziele Ci konsultacji na ten temat. Ale Ty przeciez
                                      lubisz sie kompromitowac. W imie polokatolstwa.

> funkcje, o jakich mówi kodeks postępowania karnego.

Po niemiecku ten akt prawny nazywa sie inaczej. Nie wiadomo wiec o
                                      czym bredzisz.

> urządził rodzinę w Niemczech.

To o mnie. Pomowienie, ulubiona "metoda" pisdziaka Haszolskiego.

> w pionie śledczym IPN te zasady się rozmyły.

Wy mata Wartosciow. O jakich IPN zasadow brechasz? Cyrk na
                                      wariackich papierach ma licencie na odlatywanie.
                                    • hasz0 Czerwone mazowieckie kreski na krzyż doprowadziły 21.02.08, 19:37
                                      Strony na zasadach wzajemności udostępnią swoim przedstawicielom
                                      dokumentację archiwalną, odnoszącą się do kwestii będących
                                      przedmiotem ich zainteresowania.

Patrz:
                                      www.ipn.gov.pl/portal/pl/245/101/Podpisanie_umowy_o_wspolpracy_pomiedzy_Instytutem_Pamieci_Narodowej_8211_Komisja.html
                                      Podpisanie umowy o współpracy pomiędzy Instytutem Pamięci Narodowej –
                                      Komisją Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu a Federalnym
                                      Urzędem do spraw Dokumentów Służb Bezpieczeństwa byłej Niemieckiej
                                      Republiki Demokratycznej.
                                      W dniu 7 czerwca 2005 r. w siedzibie Instytutu Pamięci Narodowej w
                                      Warszawie Prezes Instytutu Pamięci Narodowej prof. Leon Kieres i
                                      pani Marianne Birthler Federalny Pełnomocnik Urzędu do spraw
                                      Dokumentów Służb Bezpieczeństwa byłej Niemieckiej Republiki
                                      Demokratycznej podpisali umowę o współpracy pomiędzy Instytutem
                                      Pamięci Narodowej – Komisją Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi
                                      Polskiemu a Federalnym Urzędem do spraw Dokumentów Służb
                                      Bezpieczeństwa byłej Niemieckiej Republiki Demokratycznej. (pełny
                                      tekst umowy)

Umowa reguluje zasady współpracy w dziedzinie badań naukowych i
                                      przedsięwzięć edukacyjnych. Współpraca ta obejmie m.in.: wspólne
                                      programy badawcze i wzajemną pomoc w upowszechnianiu wyników badań
                                      naukowych, organizację seminariów i konferencji, wspólne edycje
                                      opracowań i dokumentów historycznych. Umawiające się Strony będą
                                      również współpracować w zakresie dokumentacji m.in.: w wymianie
                                      informacji o zasobach archiwalnych, wymianie doświadczeń w zakresie
                                      gromadzenia, opracowywania, udostępniania oraz konserwacji i
                                      zabezpieczania dokumentów, w wymianie informacji o posiadanych
                                      zasobach archiwalnych. Strony na zasadach wzajemności udostępnią
                                      swoim przedstawicielom dokumentację archiwalną, odnoszącą się do
                                      kwestii będących przedmiotem ich zainteresowania.

• hasz0 Zobacz co było przed PiS-em-> Kieres UW-PO 21.02.08, 19:43
                                        Prawo regulowało to inaczej... Korzystanie z pomocy międzynarodowej
                                        jest uregulowane w sposób bardzo rygorystyczny. Tymczasem praktyka
                                        nie tylko w stosunku do Niemiec, ale także Ukrainy i Białorusi -
                                        dopuszczała pewną dowolność, delikatnie mówiąc. Regułą w omawianej
                                        praktyce powinno być, iż wysyła się za granicę uwierzytelnione
                                        odpisy, a oryginały i drugi odpis pozostawia się na miejscu.
                                        Dzisiaj, gdy zmagamy się z całą spuścizną dawnej GKBZpNP, gdy
                                        przeglądamy akta, ogarnia nas trwoga, bo nie ma możliwości
                                        ustalenia, czy i jakie materiały zostały przekazane za granicę. Nie
                                        ma w tych naszych aktach ani oryginałów, ani kopii, są tylko ślady
                                        pism przewodnich, z których można się dowiedzieć, w którym roku
                                        materiały danej sprawy przekazano do centrali w Ludwigsburgu.
                                        Codziennie przychodzą do mnie pocztą takie informacje. Centrala w
                                        Ludwigsburgu nie była strukturą niemieckiego wymiaru
                                        sprawiedliwości, a więc nie obowiązywały tam reguły przewidziane
                                        przez kodeks postępowania karnego. To była struktura
                                        administracyjna, powołana w całkiem innym celu, a mimo to
                                        pozostawała przez dziesięciolecia adresatem przekazywania z Polski
                                        akt dawnej Głównej Komisji.
                                        www.informacje.int.pl/IPN-wietrzenie-szaf-art878.html
                                        • hasz0 Oczywiście wg takiego jak Ty typka winien jest?... 21.02.08, 19:44
                                          nikt nie zgadnie? a ja myślę, ze wszyscy
                                          • rycho7 Re: Oczywiście wg takiego jak Ty typka winien jes 21.02.08, 20:39
                                            hasz0 napisał:

> nikt nie zgadnie

Winien jest ten kto namolnie od zawsze odwraca uwage od istoty
                                            sprawy. Ty stale obwiniasz czerwonych, komunistow. No wiec komunisci
                                            sa winni Twoich odlotow psychiatrycznych.
                                        • rycho7 Twoje malpy, Twoj cyrk 21.02.08, 20:35
                                          hasz0 napisał:

> wysyła się za granicę uwierzytelnione
                                          > odpisy, a oryginały i drugi odpis pozostawia się na miejscu.

Towarzyszu Haszolski, czy Partia postawila mnie na odcinku alfonsa
                                          tego b.rdelu? Ja do Waszej Partii nie naleze. Pisze stale, ze g.wno
                                          nalezy obchodzic z daleka. Co mi tu pieprzysz o Twoim popapraniu. Ja
                                          nie odpowiadam za to co Ty cpasz.

Pisalem Ci o niemieckim mysleniu. Nie chcesz korzystac to mozesz
                                          sobie jojczyc. Polokatole sa the best. Tyle, ze wychodzi im jak
                                          zwykle. Tak jak Tobie.
                                          • hasz0 ________Niemieckie "myślenie"? 21.02.08, 20:55
                                            Golo Mann twierdzi na przykład, że "nazizm był czymś obcym we
                                            własnym kraju", ale i przyznaje, że "był kwintesencją niemieckości"

...naziści podbili i wykorzystywali swój kraj i naród, z drugiej -
                                            ich rządy były najbardziej popularnymi w najnowszej historii

...niespotykaną dotąd wagę osiągnął sport, istotnymi przedmiotami ze
                                            względu na swoją wartość propagandową pozostały historia, biologia i
                                            język niemiecki, lekcje religii usunięto na rzecz prezentowania
                                            nowego katechizmu narodowego socjalizmu

kult pracy i władzy, "radość obowiązku" (termin Siegfrieda Lenza)
                                            tkwiąca w Niemcach jest czynnikiem postępu cywilizacyjnego w której
                                            ofiary są relatywizowane względem wielkości dzieła zwycięzców

Józef Goebbels mówił w Berlinie w 1936 roku: "Musimy wziąć udział w
                                            opanowaniu świata. Musimy więc stać się narodem panów, i tak musimy
                                            też wychować nasz naród".

Okupacja, podzielono Niemcy, zdemilitaryzowano...

1089 - padł mur...
                                            ........minęło parę lat...uznano Chorwację....

widzieliśmy rtm razem w YVwojny i ludobójstwo

mineło znów parę lat Kosowo:

- "Szalikowcy" wyważyli drzwi, podpalono je i ustawiono w oknach. Z
                                            budynku wydostawał się czarny dym. Demonstrujący wyrzucali przez
                                            okna papiery i meble. Jeden z protestujących wszedł na piętro,
                                            zerwał z masztu amerykańską flagę i na chwilę wstawił w to miejsce
                                            flagę serbską.
                                            A nasz prof Koneczny pisał o rodzajach cywilizacji
                                            i prawach nimi rządzących

- NIE MIESZAĆ!
                                            • szach0 __Mili Niemcy, kasa, darmowa jazda baną i leczenie 22.02.08, 08:32
                                              a ty nie możesz zapomnieć babciom moherowym i starym solidaruchom
                                              swoich krzywd, ciagle piszesz o chorobach psychicznych, o leczeniu,
                                              przeklinasz, wyzywasz, grozisz mi strzałem wpotylicę,
                                              nie leczysz paskudnie przewlekłej koprolalii...

nawet babć nie przepraszasz chyłkiem jak Tusk na schodach...

uciekłeś do pełnej misy z przed.... okrutną, pazerną, zbrodniczą
                                              Solidarnością,

przed cenzurą, indoktrynacją i wyzyskiem Koscioła katolickiego
                                              wyrwałeś się z łap oprawców księży, znęcających się nad biednymi
                                              esbekami i komuchami

Jak ci pomóc?
                                              • rycho7 Ty jestes lekiem na cale zlo 22.02.08, 16:44
                                                szach0 napisał:

> Jak ci pomóc?

Widze, ze jak zwykle nie rozumiesz. Emigrant potrzebuje upewniac sie
                                                w slusznosci swego wyboru. Dla mnie Ty jestes najlepszym
                                                utrwalaczem. Nikt nie potrafi lepiej od Ciebie zochydzac
                                                polaczkolandii. Parszywe kartofle postawilbym za Toba. W ogole odor
                                                pisuaru wyznacza strefe omijania.

Stad to Twoje narkotykowe dzialanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka