gofja Re: biust:110, biust w staniku 106 pod biustem 85 01.04.08, 16:24 Dodam, ze obecnie jestem w ciazy - poczatek 7. miesiaca.Przed ciaza nosilam 75E z firmy Anita. Niestety teraz moj biust sie powiekszyl. Pozdrawiam Odpowiedz Link
molowiak Re110/85 gofja 02.04.08, 13:53 Skoro pasuje ci obwód 75 to proponuję teraz brytyjską miskę H (zwłaszcza, ze biust jest przecież "rozwojowy") lub jeśli będzie ciasno to 80G. Możesz też do 75-tek używać przedłużki. Radzę też częste mierzenie i dopasowywanie rozmiaru do aktualnych wymiarów, nie czekając "aż rozmiar się ustabilizuje", bo w ciąży najłatwiej zniszczyć sobie biust a zmiany są w większości nieodwracalne. Wiem co mówię bo w pierwszej ciąży biust obwisł mi straszliwie i pokrył się rozstępami. W drugiej ciązy już po odkryciu zasad doboru biustonosza nie mam żadnych nowych strat. Wręcz MIMO ciąży i karmienia stan biustu się poprawił. Odpowiedz Link
monia76 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 01.04.08, 16:26 moje wymiary to: - pod biustem 70 - w biuscie 85 aktualnie mam dwa staniki kupione u "slynnej" pani Hani, ktore z cala pewnoscia idealne nie sa. mam feline conturelle 70E, zniejszana pod biustem i ze skracanymi ramiaczkami, w ktorej ksztalt stanika nie odpowiada ksztaltowi mojego biustu. miseczka jest niby ok jesli chodzi o wielkosc, ale z boku wciaz wylaza mi buleczki, co mnie b. boli i denerwuje. poza tym biustonosz mnie splaszcza. drugi, barbara 70 d jest juz nieco lepszy, ale mam wrazenie, ze ma ciut za mala miseczke. nie czuje sie w nim super komfortowo. lubie staniki usztywniane, na fiszbinie o takim ksztalcie tiny.pl/4lsq mialam kiedys ukochanego triumpha, ale juz go nie produkuja. bardzo prosze o sugestie co do rozmiaru i ewent. konkretnego modelu. z gory b. dziekuje. Odpowiedz Link
monia76 POPRAWKA 01.04.08, 19:04 po biustem 76 biust 90 przepraszam za bledne wymiary w poprzednim poscie Odpowiedz Link
molowiak 76/90 monia76 02.04.08, 14:05 Zwężane 70 niestety to nie "to samo" co 65. Zwężanie zmienia geometrie stanika, fiszbiny się rozciagają i dlatego rozpłaszczają biust. W brytyjczykach powinnaś celowac w 65F a w firmach z rozmiarówką kontynentalną (samanta, felina, triumph itp) byłoby to 65H Odpowiedz Link
kasia130300 Re: 74/96 01.04.08, 19:03 pod biustem 74 na 96 niestey w moim życiu udało mi się raz kupić stanik 70 E Milavisty bardzo dobry więcej do sklepu nie sprowadzili 1 gaia modelu nie pamiętam 75E miski extra obwód na słonia życie nauczyło mnie ciągłych przeróbek no i jeszcze raz wenus 70 E niestety to wszystko w mojej miescowości niemam szansy kupienia czegokolwiek proszę o poradę zaznaczam że niestać mie na bardzo drogie staniki jeśli ktoś by mi doradził rozmiar i konkretną markę i model w rozsądnej cenie zaznaczam że lubię zbierające do środka nie pod pachy może być trochę ''spiczasty'' Odpowiedz Link
molowiak Re: 74/96 kasia130300 02.04.08, 14:14 Spróbuj 70F z rozmiarów brytyjskich w rozmiarówce kontynentalnej (samanta, gaja, triumph itp) to będzie 70G/H. Wypróbuj też 65G. Niedrogie staniki produkują polskie firmy, ale tu może być problem z wyborem, za wyjątkiem melissy. Można też próbować polować na allegro czy ebayu albo na naszej giełdzie, ale na poczatek lepiej kupować w sklepie gdzie w razie wpadki można odesłać lub wymienić. --- nie ma ZA dużych biustów, tylko za małe staniki Zuzanka ma już... Rafał jest już z nami... Odpowiedz Link
edyta.nadzieja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 01.04.08, 19:28 Czesc. Po zmierzeniu wychodzi mi, ze: pod biustem 86 cm, a w biuscie 115 cm. Ostatnio nosilam biustonosze 85 G, ale w obwodzie byly za luzne, a miseczki za male. Zupelnie nie wiem jaki biustonosz powinnam nosic. Prosze pomozcie mi jak sobie z tym poradzic. Odpowiedz Link
molowiak 86/115 edyta.nadzieja 02.04.08, 14:39 Proponuję obwód minimum 80 i wtedy miska GG. Spróbuj też obwodu 75 (zwłaszcza w "rozciągliwcach" takich jak np freya czy kalyani) przy tym obwodzie to będzie miseczka HH. Mam na myśli rozmiary brytyjskie. Można w tych rozmiarach dostać całkiem dużo pięknych biustonoszy np tu www.peachfield.pl/szukaj.html lub tu www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=hh Odpowiedz Link
edyta.nadzieja Re: 86/115 edyta.nadzieja- molowiak 03.04.08, 22:25 Dzięki za pomoc zacznę szukać odpowiedniego rozmiaru. Odpowiedz Link
ewawuem 73/93 01.04.08, 19:31 no to witam ponownie po moich pierwszych zakupach ;D jaka teoria?powinnam nosić z brytyjczyków 65 FF. Jakie realia? dopiero 65GG leżą jak ulał! i według tabelki na peachfieldzie to powinnam meć 99 w biuście ;P no w każdym razie kupiłam elizę z panache, za 3 tyg do Marysi z pechfieldu ma dojść dostawa i chcę wtedy kupić tango plunge, ale to już musi być rozmiar 65H, bo GG było tak totalnie na styk a po chwili noszenia zaczynało bułkować. W każdym razie zakochałam się w tym modelu. Dobry był też Rio z Freyi, ale zdecydowałam się na elizę. Maisie i Fiesta były luźnawe a 60 nie ma z tych modeli. Dzięki dziewczynki za pomoc :* Odpowiedz Link
molowiak Re: 73/93 ewawuem 02.04.08, 14:42 > jaka teoria?powinnam nosić z brytyjczyków 65 FF. Jakie realia? > dopiero 65GG leżą jak ulał! i według tabelki na peachfieldzie to > powinnam meć 99 w biuście ;P dlatego właśnie trzeba stanik przymierzyć bo teoria sobie a życie czesto sobie :) rozmiar podany tutaj to tylko wskazówka cieszę się że sie cieszysz :) Odpowiedz Link
marta.k85 77/99 - pomocy ! 01.04.08, 19:38 Pod zmierzone ciasno, w buście - luźno. Noszę 80D bo to jedyny rozsądny kompromis spośród tego, co można u nas kupić. Miseczka ok, czasem ciut za mała (zależy od producenta, modelu itp). Pod biustem oczywiście za luźny. Odpowiedz Link
molowiak Re: 77/99 - pomocy ! 02.04.08, 14:52 80D to nie jest niestety rozsądny kompromis, to fatalny stanik w którym twoje piersi zwisają sobie swobodnie na ramiączkach a miseczki służą jedynie do zasłaniania brodawek. Zapomnij o obwodzie 80 a nawet 75 (takie obwody noszę ja przy superciasno mierzonym 87 pod biustem - to obwody dla raczej "puszystych" kobiet) chyba że chcesz zniszczyć sobie piersi. Wypróbuj rozmiar 70FF lub GG w bardziej rozciągliwych stanikach. Odpowiedz Link
marta.k85 Re: 77/99 - pomocy ! 02.04.08, 15:01 Molowiak, dzięki :) Ja wiem, że 80D woła o pomstę do nieba ale 75 nie uraczysz, a z 75 wylewało by mi się wszystko wierzchem. Szukam tymczasem czegoś na forum/ebayu/allegro w moim rozmiarze, bo jak czytałam pierwsze biustonosze trzeba spisać na straty więc szkoda mi zamawiać drogiego cudeńka, które np nie będzie pasować po miesiącu. Odpowiedz Link
molowiak Re: 77/99 - pomocy ! 02.04.08, 16:31 można taki stanik potem sprzedać na allegro albo na naszej giełdzie, więc już nie wychodzi tak drogo a na te rozmiary jest akurat spory popyt :) Odpowiedz Link
madeleine-eve jeszcze raz... 68/ 88(89) 01.04.08, 19:49 Policzcie mi jeszcze raz rozmiarek, blagam... Korzystajac z kalkulatora znalezionego na lobby, wychodzi mi rozmiar (polski) 60H (!!), co jest malo realne, bo nie mam az tak wielkiego biustu. Zawsze kupuje 75D albo jak mi sie uda kupic 70E i przeszywam haftki, bo miska jest dobra. Wydaje mi sie, ze cos w granicach 65F, tylko nie jestem pewna... Jak to sie oblicza? Od obwodu w biuscie odejmujemy zaokraglony w dol obwod pod? Odpowiedz Link
molowiak 68/ 88(89) madeleine-eve 02.04.08, 15:05 Polskie 65H to nie jest duży rozmiar. To zaledwie brytyjskie 65FF i faktycznie w miseczce od stanika 65FF zmiesci sie tyle samo cukru co w miseczce stanika 75D (na tym poziomie literki rozmiarówek brytyjskiej i kontynentalnej pokrywają się - sprawdz tutaj pl.wikipedia.org/wiki/Biustonosz)ale 75D jest szyty na szerszą osobę i nawet jeśli zwęzisz obwód, miseczki pozostają bez zmian. Sprawia to, że twoje piersi wędrują pod pachy. Dłuższe stosowanie takiej metody może spowodować trwałe zmiany. Dlatego radzę się przemóc i spróbowac tego 65FF brytyjskiego lub polskiego 65H. :) Odpowiedz Link
molowiak i jeszcze :) 02.04.08, 15:09 > <ciach> Jak to sie oblicza? od obwodu pod biustem odejmujesz 5 cm i zaokrąglasz w dół a potem to już korzystasz z tej docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n tabelki Odpowiedz Link
suziliu Re: jeszcze raz... 68/ 88(89) 02.04.08, 15:13 Polskie 60H to nie jest wielki biust - to po pierwsze :) a że na poczatku spotaksz się z fobia literkowa - to nic dziwnego. Ja dawnej, w przedlobbowych czasach nosiłam 85 DD - no i jak w końcu zamwiałam z poczatku 70GG to byłam zła, wsciekła i nie mogłam uwioerzyć - a teraz prosze 70H lub 65 HH - brytyskie! No ale wracajac do tematu: według tabelek będzie na Ciebie dobre 65E brytyjskie lub 60FF równiez brytyjskie. Przestudiuj notki Biust Tygodnia na Stanikomanii: stanikomania.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?361780 I zobacz iz nie ma powodu obawiac sie literek. Co do obliczania - obliczasz rozmiar od obwodu stanika który zaierzasz kupić - i tak np. masz ścisliwca i bierzesz 65 - wiec róznice obliczasz od 65, jesli decydujesz się na 60 - to obliczasz od obwodu 60 (a tu tabelka) bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia&PHPSESSID=68ae07a39cc523bb7222b8c4420de9d2 Odpowiedz Link
madeleine-eve Re: jeszcze raz... 68/ 88(89) 02.04.08, 15:23 czyli w tabelce znajduje zaokraglony w dol obwod pod i szukam obwodu w biuscie taki jaki mam i "wychodzi" miseczka? nic juz nie dodaje i nie odejmuje? wybaczcie mase pytan(glupich), ale ze mna jak z dzieckiem...:D to H mnie dziwi, bo jest na mnie dobra miseczka ze stanika 75D/70E, wiec idac tym tropem wychodzi ze powinno byc 65F lub 60G, ale 60H to juz dla mnie maly kosmos ;) teraz jak z kims rozmawiam i slyszy w odpowiedzi 70E robi wielkie oczy i pyta czy aby na pewno... nawet nie chce sobie wyobrazac tego niedowierzania przy 60H ;) ale nic tylko isc do sklepu i poprzymierzac ;) Odpowiedz Link
zimowy_lisc 75,5/94 - przyjaciółka 01.04.08, 20:06 Po zmierzeniu, sądziłam, że idealny będzie 32E. Przymierzyła trzy i wszystkie były o wiele za duże :O Tzn miski były za duże, obwód ok. Bardziej za duże niż na mnie, a ja mam 73/91. Nie wiem jak jest to możliwe:| Dałam jej swoje 65F i miska była znowu trochę za duża a obwód za ciasny. Dałam 65E i tu miska była dobra, tylko odwód za ciasny. Dziwy jakieś. Więc jaki rozmiar doradzacie? Odpowiedz Link
molowiak Re: 75,5/94 - przyjaciółka zimowy_lisc 02.04.08, 15:14 Widocznie koleżanka ma szerokie plecy :) Stanikologia to nie jest nauka ścisła, niestety. Niech koleżanka spróbuje 32DD albo i D. Najlepiej z tego samego modelu, bo, jak wiadomo różne modele w tym samym rozmiarze mogą być zupełnie inne. Odpowiedz Link
suziliu Re: 75,5/94 - przyjaciółka 02.04.08, 15:32 Mówimy, jak rozumiem o romairach brytyjskich? Po pierwsze róznice moga wynikac z faktu, że wieksza cześć jej obwody przypada na plecy niz biust. To jest mozliwe. Szczególnie, że piszesz ze 65 sa jej za waskie. ALe podajesz bardzo mało informacji - podaj jakie modele przymierzała - to pomoże. Poza tym czy dobrze mierzyła - tzn. czy wygarniała wszystko do miseczek, czy skraca ramiaczka? Przeslij pare info, to cos poradzimy Odpowiedz Link
zimowy_lisc Re: 75,5/94 - przyjaciółka 02.04.08, 16:52 Przymierzała Panache Ophelia 32E, Taki namioto-podobny full-cup Ballet 32E - tu miseczki były znacznie za duże. Fantasie Ella 30F - za duża miseczka za mały obwód i Fantasie 65E - niestety o niezidentyfikowanej nazwie, balkonikowaty - miski pasowały, obwód za wąski. Na pewno było wszystko dobrze wygarnięte, bo sama tego dopilnowałam ;) Regulowanie ramiączek też nic nie dało. Odpowiedz Link
jana111 79/98 01.04.08, 23:47 Noszę 80 D. Aktualnie mam ulubiony stanik 36D, opisany na metce jako sportowy. Na początku noszenia czułam, że jest przyciasnawy, teraz zapięty na ostatnią haftkę jest ok. I jest prawie idealny-może odrobinę miseczka powinna być większa. Trzyma jak należy, pod bluzką wygląda bardzo dobrze. Owszem, nie jest ślicznym cudeńkiem, ale po wyliczeniu rozmiaru z tabelki popadam w którąś z faz: niemożliwe, żebym miała taki rozmiar!! Więc jaki? Wczoraj mierzyłam Samantę Ambrozja 75e (prawie dobre)i 75f (idealne), oraz chyba Manifa 70e (zdeecydowanie małe)i Hana 70g (trudno ocenić, bo model do niczego i jedyny w sklepie w tym rozmiarze). W 70 się zapięłam i okazało się, że oprócz wystających żeber mam też pod biustem i na plecach trochę mięska, w które te staniki strasznie się wrzynały... Odpowiedz Link
molowiak Re: 79/98 02.04.08, 15:23 80D może być ale TYLKO sportowe (te staniki są szyte ciaśniej bo z założenia mają mocno trzymać) i na tym koniec z 80D. Spróbuj celować w 70FF w rozmiarówce brytyjskiej w rozmiarówce kontynentalnej (samanta, triumph itp) to byłoby 70H. A na "mięsko" na plecach to niestety nic nie poradzę :/. Odpowiedz Link
coco.nut 81/106 (108) 02.04.08, 01:06 W staniku 106, bez stanika 108, hmmm. Z tych, które mam, najlepiej leży 75E Triumpha. Ale czasem obcierają mnie fiszbiny pod pachą :( No i jak tak sobie trochę poczytałam i zebrałam wszystko dookoła upychając do stanika, to jednak okazuje się, że robi się poduszka... Obwód na pewno 75, wątpliwości co do miseczki mam. Wybrałam się tak na szybko na przymierzenie kilku staników, jakiś nieznanych mi firm polskich. 75E było małe, F - całkiem całkiem rozmiarowo, ale coś się nie układały, naramki się wżynały w pachy. O wyższe rozmiary miseczki nie pytałam... Co radzicie? Raczej polskie rozmiary mnie interesują, ew. angielskie w P-niu? Odpowiedz Link
molowiak Re: 81/108 coco.nut 02.04.08, 15:37 > W staniku 106, bez stanika 108, hmmm. ta różnica świadczy o tym jak bardzo upychasz swoje piersi w za małym staniku Fiszbiny obcierające pod pachą to sygnał że miseczki są za małe. Proponuję zacząć przymierzanie od brytyjskiego 75G (polskie J lub K). I nie obrażaj się tak od razu na węższe obwody, może sie okazać, ze przy dobrej miseczce ta 70-tka wcale nie będzie taka ciasna (spróbuj 70H lub HH). > interesują, ew. angielskie w P-niu? szczęściaro w POznaniu jest AVOCADO mają brytyjczyki i swoją własną markę jest w czym wybierać Odpowiedz Link
coco.nut Re: 81/108 coco.nut 03.04.08, 11:07 Dzięki! Namiary na ten sklep pewnie gdzieś na forum znajdę, więc jak uda mi się wyrwać i poprzymierzać, to znów się odezwę :))) Odpowiedz Link
nini6 Re: 81/108 coco.nut 03.04.08, 11:26 Na Piekarach, boczna od Św. Marcina. Jak idziesz od Marcina mijasz po prwej parking i AVOCADO jest pierwszym sklepem po prawej, w pasażu handlowym. Brytyjczyków w tym akurat sklepie jak na lekarstwo. Odpowiedz Link
coco.nut Re: 81/108 coco.nut 03.04.08, 23:39 dzięki nini, a ja ci maila w tej sprawie wysłałam... :))) Odpowiedz Link
coco.nut Re: 81/108 coco.nut 08.04.08, 15:05 Przede wszystkim okazało się, że polecany Avocado jest chyba za bardzo polecany i kłopoty mają z rozmiarówką. W sumie był tylko jeden stanik, który był mi rozmiarowo i kształtem dobry (70G), ale mi się wogóle nie podobał, bo błyszczał się okrutnie i do tego naprawdę nie potrzebuję Svarovskich (kryształków) na bieliźnie bądź co bądź... I kosztował ponad 200zł, co też nie jest bez znaczenia ; ((( Z przymierzania wyniknęło natomiast, że mój biust najlepiej się czuje w miseczce określanej przez panią sprzedawczynię jako kształt D, podczas gdy podobno najpopularniejszy jest kształt A. Avocado ma tylko 4 typy stanika z takowym typem miseczki i nie było mojego rozmiaru. Przymierzałam Freya model Coco (he he) 75GG i byłby fajny, ale potrzebowałabym chyba co najmniej 70, bo luzu na plecach było całkiem sporo... Sprawdzałam też w Amazonce firmę Dalia (potrzebny byłby 70I - nie produkują) i BiGi - jak z Dalią :((( Czyli stanika nadal nie mam i nie wiem co dalej... Odpowiedz Link
zazulla 70/85 (w imieniu kolezanki) 02.04.08, 08:47 Kolezanka z pracy zachorowala na Polka Dot Masquerade. Dziewczyna jest bardzo szczupla, ale to bardzo wiec o ocieplaczu na zebrach nie ma mowy. Do tej pory nosila 75B, oczywiscie podjezdzajace. Jaki rozmiar jej dobrac, z mysla glownie o tym biustonoszu? Siedzi kolo mnie, wiec jak cos moge ja dopytac, jesli potrzebujecie wiecej informacji. Odpowiedz Link
molowiak niestety ten stanik nie jest w moim zasięgu rozmia 02.04.08, 15:39 rozmiarowym więc nie pomogę :/ Odpowiedz Link
zazulla Re: 70/85 (w imieniu kolezanki) 02.04.08, 16:05 Juz napislam na siostrzanym Lobby. Predzej tam cos dopasuja :) Dzieki. Odpowiedz Link
maith Re: 70/85 (w imieniu kolezanki) 02.04.08, 18:55 Ja go raz mierzyłam. wyglądał na całkiem klasyczny. Czyli 65D. Ale uwaga! Ja go mierzyłam i oprócz tego, że przy moim GG jego G było nieco za małe (norma) to byłam zachwycona. A obok mnie mierzyły go inne dziewczyny i chociaż mierzyły właściwe rozmiary, to zupełnie im nie leżał. Więc to jest też kwestia kompatybilności, która może się okazać różna. Dla mnie to cudowny stanik robiący fantastyczny seksowny dekolt. Ale opinie ma różne (jak większość sztywniaków) więc koleżanka musi się liczyć z tym, że albo się z tym stanikiem polubią, albo niekoniecznie. Albo może jej pasować DD, przy znośnej niekompatybilności. Ja bym zaczęła od 65D, albo zamówiłabym 65D i na wszelki wypadek, z poprawką na lekką niezgodność między biustem a stanikiem, to dodatkowo 65DD. Odpowiedz Link
liluslilus 75/103-104 02.04.08, 10:45 Wiem, że obwód to 70 albo 65, ale miseczka? Z miseczki E po waszej edukacji przeskoczyłam na GG i dalej nie wiem... Zamówiłam Arabelke 70GG i oczywiscie obód wymieniam na 65, ale z miseczka mam problem, fiszbiny nie leza na mostku i w ogóle jakies stożkowate sie wydaja (czy to wina złej miseczki?) a do tego miseczka sie marszczy troche na górze... kiedy przyciskam fiszbiny na mostku poprawia sie kształt i miseczka bez zmarszczek. Chce wymienić na H albo HH, jak myslicie? Odpowiedz Link
charm Re: 75/103-104 - liluslilus 02.04.08, 12:27 Arabelka nie jest dobra do ustalaniu rozmiaru - to rozciągliwiec i dużomiseczkowiec. Poza arabelką proponowałabym brytyjskie 30H/30HH lub w ściśliwcach 32G/30GG. Z arabelki na pewno 30, ale co do miski to chyba G. Odpowiedz Link
liluslilus Re: 75/103-104 - liluslilus 03.04.08, 12:55 charm napisał: > Arabelka nie jest dobra do ustalaniu rozmiaru - to rozciągliwiec i > dużomiseczkowiec. > > Poza arabelką proponowałabym brytyjskie 30H/30HH lub w ściśliwcach 32G/30GG. > Z arabelki na pewno 30, ale co do miski to chyba G. > Ojeju, to w takim razie jaki jest dobry do ustalenia rozmiaru??? im więcej wiem tym wiekszy mętlik w głowie...ehhh;( ;) Odpowiedz Link
lesnyduch 88 i 92/75 02.04.08, 11:57 witajcie! w inny wątku pisałam o zmniejszeniu piersi o 10 cm mierząc biust bez stanika - spadło z 98 na 88. Myślę teraz, że straciłam kilka cm, a reszta obwisła.. Mierząc się w staniku 70D (wiem, że za luźny obwód i trochę miseczka), miękkim z fizbiną, wyszło 92. Biust mam bardzo oklapnięty i bez stanika tkanka znajduje się poniżej poziomu sutek, a tam mierzyłam (nad nimi prawie płasko), czyli tam, gdzie mierzyłam. W staniku podnosi się i dochodzą 4 cm. Wcześniej źle sie zmierzyłam pod biustem i chciałam kupić 70 C (bo liczyłam te 88 cm). 70 D okazuje się trochę za małe i o zbyt dużym obwodzie. Patrząc na tabelki uwzględniające różnicę obwodu biustonosza (65) a obwodem piersi (link podany przez (the_mariska) mam: brytyjskie F polskie H (?) (inne tabelki,np. na stronie belissimy, mówią o F) wg bra-fittera: brytyjskie F polskie G co prawda centymetr do FF i H... Lekarz stwierdził, że niedługo biust powinien wracać do normy (nie wiem, czy wszystkie centymetry odzyskam). Wydaje mi się jednak, że mam mały biust - może dlatego, że mam 185 cm i on "ginie" w proporcji i jest obwisły? Biust F czy H wydaje się być baardzo duży (nawet 65), stąd wątpliwości. Jeśli potwierdzacie wyniki z tabelek, to co powinnam teraz zrobić? Mam chodzić w tym 70 D (inne staniki to 80 A i B.. lub "koszulka" z gumką rozmiaru S - w tym to wogóle jestem płaska)? Dajcie znać - muszę dać ogłoszenie na giełde, bo chciałabym najpierw zobaczyć w jakimś niedrogim staniku, jak sytuacja sie przedstawia. A 3 centymetry powinien mi jeszcze urosnąć (mam nadzieję). Pozdrawiam i dziekuję! Odpowiedz Link
charm 75/88- 92 - lesnyduch 02.04.08, 12:02 Obwód najlepiej 65, a jeśli chodzi o miskę to proponuję brytyjskie F A że to rozmiar dość popularny, to poszukaj na naszej giełdzie, a potem kolejnego 30FF, i 30G, jeśli biust będzie dalej rosnąć. (Ważne, żeby przez cały czas "powrotu do normalnego rozmiaru" zapewnić odpowiednie podtrzymanie) Odpowiedz Link
boziaj po pierwszych przymiarkach... 74/92 02.04.08, 12:20 napisałam na ratunkowym, ale moze bardziej pasuje tutaj, więc wklejam mój post: moje wymiary 74/92 lub 93 (różnie wychodzi), biust podzieciowy (mówiąc wprost oklapły) dzisiaj dotarły do mnie: 1)Freya Ines berry 30F widok z profilu zaparł mi dech w piersi i to bynajmniej nie z powodu zbyt ciasnego obwodu :) wręcz przeciwnie, bez trudu zapięłam się na najciasniejszą haftkę fiszbiny przylegaja do mostka i celują w srodek pachy, niestety od przodu wygląda to gorzej: miseczka wydaje się nieco za duża, górna część miseczki nie wypełnia się Zatrzymać? Na tak: staniczek jest cudny, no i ten profil...moze przy migracji miseczki się wypełnią?? Na nie: miski nie leżą jak powinny, zapinam sie już na 3 haftkę 2)Pananche Heaven Sparkle czarny 32E obwód nieco luźny, patrząc z boku piersi sa nieco spłaszczone, fiszbina do mostka dolega ładnie, ale celuje do tyłu za srodek pachy, od góry wyłażą bułeczki i tu jestem zdezorientowana bo to teoretycznie większa miska niz ines, to jak mozliwe ze ines jest przyduża, a heaven bułkuje??? ten chyba do odsprzedania...? 3)Pananche Inferno biały allegrowy 32E zapinam się na srodkową haftkę, z przodu cudna kreseczka :) niestety minimalne bułki górą (a teoretycznie wiekszy od ines?...)za to jakby dół miseczki jest pusty profil też nie jest taki piekny jak w Ines zostawic? problem wspólny: piersi wyłążą pod pachy, oczywiscie wygarniam, ale za 3 min znów tam są ...WRRR czy na początku tak musi być? czekam na konstruktywne wnioski wdzięczna będę też za wskazanie kierunku dalszych poszukiwań modelowo i rozmiarowo myślę wąskofiszbinowcach, z których na razie słyszałam tylko o Frei :) a co z tym rozmiarem ??? Odpowiedz Link
64iwona Re: po pierwszych przymiarkach... 02.04.08, 12:35 Mam pytanie, ale nie wiem, czy to ten wątek (w razie w proszę o odesłanie). Jeżeli fiszbiny w Dalii leżą dobrze, to jest to szeroko, czy wąskofiszbinowiec? I jakie inne byłyby dobre? Odpowiedz Link
molowiak 64iwona 02.04.08, 15:58 niestety nie wiem, bo te staniki nie są w mim zasięgu rozmiarowym o stanikach dalii rozmawiamy tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=38510704 Odpowiedz Link
molowiak 74/92 boziaj 02.04.08, 15:54 ad 1. Nie zatrzymuj. Przy migracji miseczki owszem sie wypełnią, ale jednocześnie prawdopodobnie schudnie obwód pod biustem. Wymień na mniejszy z przeliczoną miseczką. ad 2. Niekompatybilny. Odeślij/odsprzedaj. > ines, to jak mozliwe ze ines jest przyduża, a heaven bułkuje??? a ciuchy i buty też masz wszystkie w tym samym rozmiarze, bo ja nie - tak samo jest ze stanikami, niestety :( ad3. Spróbuj podciągnąć go trochę na obwodzie, powinno sie poprawić, jesli nie to zaakceptuj taki stan rzeczy, albo odeślij. Inferno niestety już tak ma i takie coś zdarzało się już u innych dziewczyn. A lekarstwem a wyłażące buły może byłby ciaśniejszy obwód? Spróbuj. Jeśli chodzi o modele to mamy tu mnóstwo wątków na ten temat. Trudno całą tę wiedzę zawżec w jednym poście. Przeczesz wątek Frei. Odpowiedz Link
gemmavera Re: 73/94 02.04.08, 12:49 Do niedawna nosiłam 75E (czyli nie tak źle ;)) Triumpha albo Feliny. Obie firmy nienajlepsze, bo po kilku praniach rozciągały się w obwodzie i podjeżdżały do góry. Potem zmniejszyłam obwód do 70, zwiększając miseczkę do F. Dziś wymierzyłam się zgodnie z zasadami, skorzystałam z bra-fittera i wyszło mi, że powinnam nosić brytyjskie 30FF (32E przy stanikach nierozciągliwych). Mam Amelię Panache w rozmiarze 70E i leży chyba najlepiej ze wszystkich staników, jakie miałam. Wydaje mi się dość ciasna w obwodzie i nie bardzo potrafię sobie wyobrazić, że mogłabym się przesiąść na jeszcze mniejszy obwód. Z drugiej strony ostatnio mierzyłam Arabellę Frei i 65 spokojnie zapięłam (za to miseczka F była chyba za mała, bo stanik źle leżał). Od kilku dni "po domu" zamiast nosić jakiś stary, zdezelowany stanik, noszę 70E. To jest wprawdzie Triumph, więc wydaje się, że miska powinna być na mnie za mała, ale to jakiś dziwny model - mało rozciągliwy i miseczki ma jakby większe. Bo normalnie pasuje na mnie 70F Triumpha, ale miseczka F z tego modelu była dla mnie wyraźnie za duża - góra miseczki była po prostu "pusta". Niestety odczuwam coś w rodzaju dyskomfortu - w okolicach bułeczek pachowych (których nie mam, no ale gdybym miała, to właśnie tam ;)) czuję jakby lekki ból przy dotyku. Myślałam, że to może kwestia fazy cyklu, ale policzyłam i jednak nie. No i wychodzi na to, że albo ten stanik jest zły, albo biust musi sie przestawić na nowy kształt. Zaznaczam, że nic mnie nie gniecie i nie uwiera, stanik jest dość wygodny (prócz tego, że wydaje mi się za ciasny w obwodzie ;)). A jednocześnie odkąd go noszę, od strony pach odczuwam tę nadwrażliwość dotykową - na granicy bólu (jak przed okresem). Więc albo ten stanik jest jednak do bani, albo dotychczas nosiłam byle co, a teraz piersi muszą się przestawić na całodzienne bycie w pozycji "niewiszącej". ;) Tylko czy ta druga opcja jest w ogóle możliwa? Nie chciałabym sobie zdeformować biustu do końca. :/ Poradźcie, co robić i jakie staniki próbować - zostać przy tym 70E, czy jednak dążyć do zmniejszenia obwodu? :) Odpowiedz Link
maith Re: 73/94 Gemmavera 02.04.08, 15:28 Dobrze sobie wyliczyłaś to 30FF (65FF) tylko nie zgadzam się, żeby mogło Ci pasować 70E (chyba że w skrajnych ściśliwcach - znam takie ledwie 2 - Panache Antoinette i Panache Salsa, oba już bardzo trudne do zdobycia). Zatem nie wchodź powyżej 65FF. To jest rozciągliwość stanika, nie Twoja, więc nie będzie Ci za ciasno, bo to stanik się naciąga. 65FF będzie leżał lepiej. W 70E jest Ci pewnie ciasno z przodu - to taki efekt tylko trochę za szerokiego stanika. W 65FF konstrukcja ustawi się lepiej i nie będzie Cię miało co cisnąć, przede wszystkim fiszbiny ustawią się bardziej płasko. W prawdziwych rozciągliwcach, to nawet 60GG byłoby na Ciebie dobre. Podejrzewam, że jak założysz wreszcie dobry rozmiar, to dopiero wtedy wyjdzie Ci, czy masz te bułki, czy nie, bo jak wszystko jest luźno to pewnych rzeczy nie widać, a dobrany stanik pokazuje je wyraźnie. Jak się już zorientowałaś-jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Zawsze tak było, we wszystkich firmach, tylko wcześniej nie zwracałyśmy na to uwagi. Teraz zbieramy tu informacje na te tematy, żeby następni mogli unikać błędów pierwszych kupujących dane modele. Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
s4r4hk4ne 90/110 - o ile dobrze mierzę... 02.04.08, 14:03 Witajcie dziewczyny, może jestem tępa w temacie biustonoszy, a może nie umiem się zmierzyć (i biustonosz-sprzedawczynie wszelakiej maści), ale... no właśnie: wychodzi mi, że powinnam nosić 85E (38E) i wszystko byłoby ok (no prawie ok), gdyby nie jeden drobiazg - rozciąganie po jakimś czasie i za luźny obwód. Zmierzyłam biustonosz siostry (też ma źle dopasowany jak nic!) w rozmiarze 80F (36F) i też "skucha" - niby obwód jako-tako (trochę cisnęło), ale miseczka za duża, za to w 80E miseczka za mała(góra wyłaziła). I już kompletnie nie wiem co zrobić.:/ Mam takie wrażenie, że im więcej czytam na ten temat, tym jestem głupsza. Nie znacie jakiegoś sensownego sklepu w Gdańsku, w którym byłaby kompetentna sprzedawczyni, która umiałaby pomóc? Odpowiedz Link
molowiak Re: 90/110 - o ile dobrze mierzę... 02.04.08, 16:13 Niestety w Gdańsku jest kompletna posucha sklepowa, wiem co mówię bo tez jestem z Gdańska, ale jeśli będziesz wiedziała czego szukać na pewno sama świetnie dasz sobie radę. Skoro 85 jest za luźne to bierz 80 - jeśli na początku jest za ciasne to noś z przedłużką Staniki różnych firm w tym samym rozmiarze różnią się między sobą czasem znacznie tak jak i buty czy ubrania. Spróbuj przymierzyć stanik 80FF z tej firmy i modelu z której masz ten 85E albo taki sam jak ten siostry tylko 80E. Spróbuj tez w tym siostrzanym 80F powygarniać wszytko z pod pach do miseczek i porządnie podciągnąć ramiączka. Odpowiedz Link
s4r4hk4ne Re: 90/110 s4r4hk4ne odpowiedż powyżej 02.04.08, 17:44 Dziękuję. Czyli generalnie jestem na dobrym tropie, tylko nie mogę trafić w odpowiedni model. Dziś mierzyłam w Triumphie testowo jeden model (Beautiful Desire W) w kilku rozmiarach: 80E - ciasny w obwodzie, miseczka za mała (wyłaziła buła górą, co było do przewidzenia), 80F (ciasny w obwodzie, miseczka lepiej, ale nie do końca ok z długością fiszbiny - tzn. nie wskazuje środka pachy), 85D - obwód ok, miseczka za mała (nieznaczne bułkowanie górą), 85F - miseczka za duża, 85E - idealny, ale... ciekawe na jak długo. Nie ma z tego modelu G, ale zakładam, że to nie byłoby to. Siostrzany to była Gaja i tak 80F za duża miseczka, 80 E za mała Zastanawiam się od dłuższego czasu nad internetowym testowym zakupem czegoś z Frei ew. Panache, tylko nie wiem od czego zacząć (jaki model (lubię mniej zabudowane i rozmiarowo iść w 80FF (36FF) czy pojedyncze F?). Będę wdzięczna za sugestie. Odpowiedz Link
maith Re: 90/110 s4r4hk4ne 02.04.08, 19:09 Nie, nie, nie. Mierzysz całkiem nie to co trzeba. I jeszcze oszukujesz sama siebie typowymi trickami biuściastych. Każda z nas przez to przeszła. Przy Twoich wymiarach mogłabyś przymierzyć 80FF z brytyjczyków a z Triumpha (rozmiarówka kontynentalna) powinnaś mierzyć 80H. 80-tki odebrałaś jako ciasne, bo brałaś ZA MAŁE MISKI Triumphowe 80E jest na LEDWIE 100-102 w biuście. Jak Ci miało nie być ciasno? Ichnie 80F jest na 102-104. Też Ci było za ciasno. Biust próbował się jak zwykle wciskać pod obwód i zrobiło się ciasno. Ale że miski nałożyłaś na czubki, to zwaliłaś problem na niewinny obwód. Musisz przymierzyć WŁAŚCIWY rozmiar. Jak już będziesz go miała w ręce, to musisz go jeszcze PRAWIDŁOWO zakładać. Będzie Ci znacznie łatwiej jeśli zapoznasz się z: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 I teraz zapamiętaj - jeśli koniecznie chcesz mierzyć Triumph czy Gaię, to 80H. Ostatecznie 80G. ALE! Ale koniecznie najpierw przeczytaj te podlinkowane teksty. Jak będzie trzeba to kilka razy. A jeśli chciałabyś przymierzyć BRYTYJCZYKI (jak Freya, Panache, Fantasie) to dopiero wtedy mierz 80FF. Ostatecznie 80F, nie mniej. Żeby dobrze wybrać rozmiar w danym modelu, przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
s4r4hk4ne Re: 90/110 s4r4hk4ne 02.04.08, 20:08 Czuję się dobita na amen, ale wiem, że to dla mojego dobra. Jednak jestem tępa, bo nie zrozumiałam od razu, że co innego rozmiar brytyjski, a co innego triumphowy. :( Miski weszły nie na czubki, tylko niby obejmują całość piersi (jednak im dłużej przyglądam się swoim triumphowym 85E, mam coraz większe wątpliwości w kwestii tego rozmiaru), ale to nie zmienia faktu, że zapewne nie wiem (wnioskując z tego co piszesz) jak powinien wyglądać dobrze leżący na moim biuście biustonosz. Spróbuję gdzieś wyszukać 80H kontynentalne i 80FF brytyjskie, chociaż przeglądając sklepy nie rozumiem który rozmiar jest podawany. Tak naprawdę ryczeć mi się chce, że nic nie rozumiem i im więcej czytam, tym mniej wiem. :( (żeby nie było, rozumiem co piszesz, tylko nie wiem jak się zabra w tym cholernym Gdańsku do kupienia czegokolwiek w rzeczonych wcześniej rozmiarach). Odpowiedz Link
maith Re: 90/110 s4r4hk4ne 02.04.08, 21:04 Rozluźnij się :) Spokojnie. Ja mieszkam w Warszawie, niby stanikowy raj, a i tak większość zakupów robię w necie :) Zamów sobie coś z krakowskiego Intimo4you albo warszawskiego Peachfield. Takie marki jak Panache, Freya, Fantasie, Kalyani, Masquerade, to brytyjczyki. Kontynentalne są Triumph, Felina, Melisa, Avocado. W podanych sklepach masz brytyjczyki, chociaż sklepy są polskie. Napisz tam - podaj wymiary, daj link do swojego podwątku tutaj i poproś o dobór w konkretnym modelu, który Ci się spodobał. Dostaniesz odpowiedź i ten zamów. Mierz wg zasad, które Ci podałam. Nie popełniając błędów, które znam dlatego, bo sama kiedyś przecież robiłam to samo :) Jak będzie ok - masz śliczny superstanik. Jak nie, to odeślesz go (masz na decyzję 10 dni wg polskiego prawa) i odzyskasz pieniądze. Tu masz adresy netowe tych sklepów. Działają tam nasze forumki, więc na pewno wszystko będzie dobrze :) peachfield.pl www.intimo4you.com/ Odpowiedz Link
s4r4hk4ne Re: 90/110 s4r4hk4ne 02.04.08, 23:02 Dziękuję dziewczyny. Napisałam już do peachfield.pl w sprawie 2 modeli i czekam spokojnie (co trudne przy moim wybuchowym charakterku :D) na odpowiedź. Mam nadzieję, że z Waszymi wskazówkami wreszcie dostanę porządny, pasujący biustonosz i odetchnę pełną piersią. ;) Jak mi się uda, będę nękać siostrę, żeby spróbowała - także byłyby dwie "nawrócone", a to zawsze lepiej niż jedna. :D PS. TŻ stwierdził po obejrzeniu jakie śliczne modele są dostępne (chyba dostał większego oczopląsu niż ja), że jeszcze nie zamrażalismy kasy w biustonoszach, ale zawsze musi być ten pierwszy raz. :D Odpowiedz Link
maith Re: 90/110 s4r4hk4ne 02.04.08, 23:54 A propos zamrażania kasy - 2 staniki to absolutne maksimum, jakie wolno Ci kupić przez pierwszy miesiąc-dwa po zmianie. Bo rozmiar po zmianie może się jeszcze stabilizować i w efekcie po miesiącu-dwóch możesz potrzebować nowego stanika. Dlatego nie szalej. I zostaw sobie tylko stanik pasujący, na pewno nie przymały. Możesz nawet na początek wybrać jeden i nosić go bez przerwy przez pierwszy miesiąc (staniki po wypraniu i wykręceniu w ręcznik wieczorem wysychają do rana). Odpowiedz Link
edytka_24 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 02.04.08, 14:08 Witam, pod biustem mam 74cm a w biuscie 97cm. Pozdrawiam Odpowiedz Link
molowiak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 02.04.08, 16:17 Spróbuj rozmiaru 70F lub FF (jesteś na granicy rozmiarów więc miseczka zależy od tego jak bardzo teraz ściskasz swój biust. Odpowiedz Link
kasienka_28 81/93 02.04.08, 14:38 jaki rozmiar powinnam kupić? ostatnio nabyłam (zresztą zawsze takie kupuje) 80D i wszystko było by ok ale góra mi wyłazi:( Dziewczyny doradźcie coś:) Z góry dziękuje. Odpowiedz Link
maith Re: 81/93(?) Kasienka_28 02.04.08, 15:44 Hmm, dziwne, jakby się ktoś kierował tymi wymiarami, to już w 80B powinien Ci wiatr hulać. Ale czasem nie mając dobrego stanika trudno się dobrze zmierzyć, bo biust po podniesieniu stanikiem zaczyna dopiero pokazywać właściwy rozmiar. Jeżeli 80D jest dla Ciebie za małe (góra wyłazi, czyli bułki, to objaw za małej miski) to powinnaś brać większą miskę. O jeden albo dwa rozmiary. To by dawało 80DD albo 80E w brytyjskiej rozmiarówce. I 80E albo 80F w kontynentalnej (pl/niem). Ale! Ale to jeszcze nie jest dobry rozmiar! 80 to na pewno za szeroki obwód. Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem. Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu. Bo staniki 80 mają często to 80 w stanie bez naciągu, naciągają się do 100, a pasują idealnie na ludzi z obwodem 90 ;) Ty masz obwód 81, więc biorąc poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika może Ci pasować najwyżej obwód 75 a w rozciągliwcach 70. Czyli nie 80DD/E bryt. TYLKO 75F/FF bryt. I nie 80E/F kontyn. TYLKO 75G/H kontyn. Tylko że zanim coś przymierzysz, najpierw dokładnie przeczytaj to: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -czy w każdej firmie mam ten sam rozmiar? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535150 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Zainteresuj się, jakie piękne rzeczy są na brytyjskie 75FF www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=ff I prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Większość Polek nosi źle dobrane staniki Odpowiedz Link
stasiowamama Re: 70/80 koleżanka nr.2 02.04.08, 15:20 To wymiary następnej chętnej do wypróbowania forumowej wiedzy. Proszę pomóżcie. Odpowiedz Link
molowiak Re: 70/80 koleżanka nr.2 stasiowamama 02.04.08, 16:21 65C? W tych rozmiarach jestem mało kompetentna, może na siostrzanym forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580 prędzej dopasują. Odpowiedz Link
staro 87/123 02.04.08, 15:53 Co kupić? Maheda - mam teraz kiedyś przez Ciebie mi polecone Tango II 36JJ i jest super. Było kupione jako używane i już od początku zapinałam na ostatnią haftkę. Teraz ubyło mi pod biustem 2 cm i stanik już nie jest taki ścisły. Dlatego zastanawiam się nad kolejnym, nowym 36JJ, tym razem balkonikiem, lub ewentualnie jakimś rozciągliwym 34K? Zastanawiam się nad tym stadem: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=36&cup=jj i proszę o ocenę, jakie one są na żywo (rozciągliwość, wielkość miseczek np w porównaniu z Tango II). Dzięki wielkie!!!! Odpowiedz Link
molowiak Re: 87/123 staro 02.04.08, 16:29 straszną kobyłę tu zadałaś biednej mahedzie ;) proponuję zajrzeć do wątków producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 Odpowiedz Link
staro Re: 87/123 02.04.08, 16:44 Molowiak -wiem, wiem, to było "gdyby się któraś chętna znalazła", a nie zadanie obowiązkowe ;))) Poza tym ja już poczytałam tu i ówdzie, galerię przewertowałam... Na Kalyani - That Flowery Feeling mam ochotę, ale się cykam... ;) Odpowiedz Link
molowiak Re: 87/123 02.04.08, 16:50 nie cykaj tylko bierz - najwyżej odeślesz pamiętaj kalyani = rozciągliwiec Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 87/123 - staro 02.04.08, 18:05 Patrze i patrze i widze jakis znajomy z dawnych czsów nick w watku dla nowych ;) Staro ma wymiary z zakresu, gdzie Maheda jest bezkonkurencyjnym ekspertem, a do tego Maheda parę zbliżonych rozmiarowo modeli przetestowała na sobie. Pamietam, ze Pollyanna Freyi była jednym z ostatnich modeli, ktore Mahedzie podpasowały. Mozna wiec poszukac wpisów Mahedy ze slowem Pollyanna w wyszukiwarce. I to raczej z ubiegłego roku. Odpowiedz Link
staro Re: 87/123 - staro 02.04.08, 21:08 Heh, dzięki dziewczyny ;) Akurat Polyanny w Bravissimo chwilowo w moim rozmiarze niet, a ja jestem w trakcie urabiania sklepu do wysyłania zakupów do Czech ;) A na Kalyani się może jednak skuczę, najwyżej odeślę ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 87/123 - staro 02.04.08, 22:09 Wiesz co, jeśli Tango II było początkowo na Ciebie luźnawe w rozmiarze 36JJ, to powinnaś celować w That Flowery Feeling o obwodzie 32, a miseczce... eeee... nie wiem :( Stanik That Flowery Feeling (kolor Scarlett) w 34HH ma miseczki o jakieś dwa albo i trzy numery większe (trudno mi określić dokładnie, materiał jest rozciągliwy) od Polyanny w rozmiarze 34HH, ale obwodowo jest wyraźnie luźniejszy. Czyli 36JJ-34K-32KK. Ale ponieważ miseczki są o dwa rozmiary większe, to celowałabym na Twoim miejscu w 32JJ. Ewentualnie w 34HH-J (które to 34HH leży u mnie na półce i się kurzy, zamiast siedzieć już u jednej z forumek do przymiarki), ale to niepewne jest. Z jakiego miasta jesteś, Staro? Odpowiedz Link
maheda Re: 87/123 - staro 02.04.08, 22:13 I reszta: Eliza - nic nie wiem, nie mogę Ci doradzić. Harmony - nie bierz, staniki Harmony balkonik w dużych miseczkach nadają się wyłącznie do wymiany lub zwrotu. Natural Charm - nie wiem, to już w wątku producenckim, pewnie obwód ma - jak to Kalyani - luźny. Harmony fullcup - nic o nim nie wiem Cally - nic nie wiem i nie będę wiedziała, nie lubię organicznie takiego kroju Tango - znasz Tango Pure - nie kupuj, fatalny krój w dużych miseczkach, od niego zaczęłam, robił mi z biustem coś dziwnego. Belle - vide Cally - acz Zazulka go sobie chwaliła... Odpowiedz Link
staro Re: 87/123 - Maheda! 02.04.08, 22:24 Doszłyśmy więc do niemal identycznych wniosków, aczkolwiek ja naocznie, a Ty w paru wypadkach nabiustnie ;) Co do reszty - masz maila. I dziękuję Wam wszystkim!!! Odpowiedz Link
moniccca78 prosze o pomoc p.biustem76 biust 94 (w staniku) 02.04.08, 16:30 Zazwyczaj noszę stanik 75 d compliment trumpha - ale denerwuje mnie jego wygląd a przede wszystkim fakt iż w mostku (choć zapięty na ostatnią haftkę) odstaje mi pod biustem - chyba tak nie powinno być ? proszę o pomoc w dobraniu ładnego (nie cierpię tego "ciocinego" complimenta - ale i solidnego stanika - mam wrażenie że moje piersi ważą tonę - jest jeszcze jeden problem - mam różnić w wielkości piersi (po karmieniu) latego miseczki nie mogą być głęboko (niestety) wycięte z góry baaaardzo dziękuję Odpowiedz Link
molowiak 76/ 94 moniccca78 02.04.08, 16:49 Asymetrię piersi można skorygować dobierając miseczkę do większej piersi a do drugiej dokładać wkładkę powiększającą taką jak w puszapie albo żelową lub albo mocniej podciągnąć ramiączko. Jeśli różnica jest duża i wkładka sie przesuwa to można ją na stale przyszyć do stanika. Odstawanie stanika to znak, że obwód jest za luźny. Jeśli chodzi o rozmiar to proponuję zacząć przymierzanie od 70F (z tabeli wychodzi wprawdzie 70E, ale nie wiem jak duża jest asymetria a rozmiar trzeba dobierać do większej piersi). W tym rozmiarze można dobrać mnóstwo pięknych staników np tu www.bravissimo.com/products/lingerie?back=32&cup=f albo tu www.peachfield.pl/szukaj.html i właśnie uważam, ze lepiej brać te wycięte (balkoniki lub plunge), bo asymetria nie będzie się tak rzucać w oczy jak w full cupie gdzie wiatr będzie hulał w górze miseczki przy mniejszej piersi. Odpowiedz Link
mamutka2007 Re: 76/ 94 moniccca78 12.05.08, 13:07 dzięki za rade :) ja własnie borykam sie z asymetria piersi:/ Odpowiedz Link
katty333 110/80 02.04.08, 18:57 Jestem już zmęczona ciągłym poszukiwaniem dobrego biustonosza. Mam obecnie biustonosz EUR 85E - nie rozciągliwy. To o tyle ważne że nie zrobił się z niego worek przez 3 miesiące. Niestety miseczki początkowo dobre, teraz są zdecydowanie za małe i biust wychodzi górą - nie mogę założyć nic obcisłego i np. nachylić się bo od razu widać że wychodzi. Jestem z okolic Warszawy, ale co zapytam się w sklepie o rozmiar dla mnie to Panie są w szoku że są w ogóle takie produkowane (np. w Factory w Ursusie). Proszę o pomoc. Odpowiedz Link
maith Re: 110/80 Katty333 02.04.08, 19:29 Masz bardzo podobne wymiary jak ja, więc tak jak ja możesz mieć szufladę pełną ślicznych, pasujących biustonoszy :) Przede wszystkim unikaj sklepów, do których i ja bym nigdy nie weszła pytać o bieliznę :) A teraz Twój rozmiar :) 85 to znacząco za szeroki obwód. Nawet w skrajnych ściśliwcach. Nawet 80 to byłby jeszcze za szeroki obwód. Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem. Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu. Bo staniki 80 mają często to 80 w stanie bez naciągu, naciągają się do 100, a pasują idealnie na ludzi z obwodem 90 ;) To z 85 jest jeszcze gorzej. Ty masz obwód 80, a wziąć przecież jeszcze wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu. Dlatego może Ci pasować najwyżej 75GG, a w rozciągliwcach to 70HH (to rozmiar w brytyjczykach). I generalnie ja z tymi rozmiarami kupuję tylko brytyjczyki, bo są śliczne i po prostu lepsze. Z polskich staników jakbyś chciała szukać to faktycznie wśród 75K (np. Melissa). Wszystkie te rozmiary są normalnie dostępne. Jak jesteś z okolic Warszawy, to najlepiej umów się po prostu stacjonarnie z Marysią z Peachfield (ma właśnie śliczne brytyjczyki) Przy okazji wejdź na jej stronę i wrzuć w wyszukiwarkę rozmiary 75GG i 70HH. I zobacz jakie fajne staniki Ci wyskoczą :)) peachfield.pl/szukaj.html Jeszcze większy wybór, tym razem już prawdziwych cudeniek masz w moim ulubionym Bravissimo (zamawiam stamtąd netowo - staniki z Anglii dochodzą mi najczęściej w tydzień, czasem i krócej :) Ściślejsze modele www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/freya/balconette-bras/fye7-details.aspx?colour=Black www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/panache/plunge-bras/pnf8-details.aspx www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/panache/balconette-bras/pnb2-details.aspx?colour=Pistachio Rozciągliwsze modele www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/freya/balconette-bras/fyg9-details.aspx www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/freya/balconette-bras/fyh3-details.aspx www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/kalyani/balconette-bras/ka65-details.aspx?colour=Scarlet Ile masz teraz takich ślicznych staników? A męczysz się w jakimś 85E. Na początek możesz dobrać sobie coś pod doświadczonym okiem Marysi, bo ona Ci może doradzić. Ale tak naprawdę to jesteś w stanie poradzić sobie sama. Musisz tylko zapoznać się z paroma podstawami przy mierzeniu staników Przeczytaj to: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -czy w każdej firmie mam ten sam rozmiar? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535150 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 A jeśli zamawiasz w necie, to przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
katty333 Re: 110/80 Katty333 02.04.08, 19:36 dzięki, chyba najpierw umówią się na spotkanie. Odpowiedz Link
olusimama 73/97 edytka_24 02.04.08, 21:14 na pierwszy rzut oka wychodzi 65G, ale to brytyjski rozmiar, pamiętaj. Nie podejmę się przeliczenia na polskie, bo wciąż się gubię w rozmiarówce polskich producentów, tym bardziej, ze tylko 2 szyje takie obwody. Zacznij od przymierzenia miękkiego stanika w brytyjskim rozmiarze 30G, zwróć uwagę jak leży (jak powinien leżeć dobry stanik znajdziesz info na forum) A jeśli możesz zamrozić większą kwotę naraz to tym lepiej - zamów sąsiednie rozmiary 28H, 30GG i zobacz który lepszy. powodzenia Odpowiedz Link
gosi-cek 87/112 02.04.08, 21:31 Nosiłam dłuższy czas 80D i wiedziałam, że nie jest idealny ale każdy inny mierzony był jeszcze gorszy. Po zapoznaniu się z brytyjską rozmiarówką zamówiłam stanik 80G (Panache, Eliza, balconnet, czarna koronka). No i ta czarna koronka wyprowadziła mnie w pole. Wydaje mi się, że miseczki pasują idealnie, obejmują piersi z każdej strony, nie wylewa się ani górą, ani bokiem, ani dołem :) Oczywiście jak skaczę, to biust się lekko porusza (trudno żeby przy takich rozmiarach był nieruchomy) ale w żaden sposób nie jest uczucie niekomfrtowe ani zbyt widoczne (kołysanie). Ale ramiączka gryzą straszliwie! Na początku bałam się, że uwierają i stanik jest zły i prawie wpadłam w histerię ;) Ale potem razem z mamą podłożyłyśmy kawałek miękkiego materiału pod ramiączka i teraz jest idealnie. Zamierzam je podszyć jakimś miękkim materiałem. Mam nadzieje, że takie rozwiązanie jest zgodne z zasadmi dobierania dobrego stanika ;) Jestem trochę zdesperowana, bo czekałam na niego dłuuugo (pomyłka w zamówieniu) a w sobotę wybieram się w nim (i nie tylko) na wesele :) Trochę się rozpisałam jak na krótki post o rozmiarze ale to wszystko z powodu mojego starego-nowego rozmiaru i staniczka ;) Odpowiedz Link
anna-pia Re: 87/112 - gosi-cek 02.04.08, 22:07 bardzo ładnie rozmiar dobrałaś :) nie podszywaj niczym, tylko zostaw na noc w płynie do płukania, zmięknie Odpowiedz Link
gosi-cek Re: 87/112 - gosi-cek 03.04.08, 21:25 Płyn zadziałał! Dziękuje serdecznie, sama nigdy bym na to nie wpadła :) Mam nadzieje, że nie będzie trzeba powtarzać takich zabiegów przed każym włożeniem! :) Odpowiedz Link
magwisniewska 86/104 mag 04.04.08, 14:21 W polskiej rozmiarówce najbardziej optymalny rozmiar stanika to dla mnie 80C pod biustem 86, w biuście 104). Niestety nie odpowiada mi, ponieważ mam wrażenie, że biust opada, a stanik go nie podtrzymuje,nie podnosi i nie nadaje odpowiedniego kształtu, ciągle opadają mi ramiączka. Wydaje mi sie, że miseczki są za płytkie (jednocześnie nie lubię miseczek mocno zabudowanych albo nie trafiłam na właściwą dla mnie), kolejne rozmiary miseczek są dla mnie zdecydowanie za duże. Nie mogę dobrać sobie właściwego rozmiaru i z tego powodu nie cierpię kupować staników. dziękuję za pomoc w określeniu rozmiaru (sama już próbowałam coś wykombinować, ale proszę o podpowiedź w celu weryfikacji) pozdrawiam Odpowiedz Link
aniau1 75/103 02.04.08, 23:18 Bardzo proszę o pomoc w doborze odpowiedniego rozmiaru. Biust świeżo po karmieniu małego ssaka:/ czyli wielka deprecha... Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 75/103 - aniau1 02.04.08, 23:43 Żadna tam deprecha. Po prostu dobry stanik potrzebny :). W brytyjskich stanikach spróbuj rozmiaru 70GG (w tych bardziej ściśliwych), lub 65HH (w rozciągliwcach). W angielskich sklepach nazywa się to 32GG i 30HH. W firmach kontynentalnych (polskie, jak np Gaia, Samanta, itd i niemieckie, np Felina) to okolice 70K/L, więc poza Melissą i Avocado nie do dostania (Melissa i Avocado mają własne rozmiarówki, więc tam celujesz raczej w trochę mniejsze miseczki niż K czy L) Odpowiedz Link