Dodaj do ulubionych

dla mnie większośc imion na tym forum to parodia

07.06.05, 22:49
czytam i dziwę się skąd i dlaczego niektóre iniona to dla mnie koszmar dla
dziecka np. w szkole wiem że nie musi mi się wszystko podobac ale jakbym miala
na imie Józefina to na prawdę bym je zmieniła chłopak Idzi co to jest???
wydaje mi się że niektóre mamcie(wiem zjecie mnie zywcem trudno)myśla o tym to
im się podoba zamiast myśleć o dziecku co takie maleństwo bedzie przeżywało w
szkole czy nawet już w przedszkolu same wiecie jak jest
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 07.06.05, 22:52
      Hehe, znowu big_grin
    • ewa9616 Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 07.06.05, 22:57
      Zgadzam się z Tobą. Każdy ma prawo do własnego zdania na ten temat i myślę,że
      to jest kwestia gustu,ale też uważam,że część imion tutaj to przesada. Już są
      takie wymyślone,oryginalne,że aż nie zawsze ładne. Pewnie,że trudno dawać
      ciągle te same,ale uważam,że czasem lepiej jest dać bardziej klasyczne
      niż "przesadzone". Pozdrawiamsmile
      • reynevan_a Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 11:24
        Też tak myslę.
        Nie jestem zwolenniczką, żeby wszyscy na imię mieli tak samo smile, ale jak słyszę
        niektóre propozycje to naprawdę nie rozumiem czy chodzi o dobro dziecka czy o
        zaspokojenie ambicji mamy, która sama bedąc Anią czy Małgosią postanowiła
        uczynić życie swojego dziecięcia o wiele barwniejszym i ciekawszym big_grin.
    • ania800 Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 07.06.05, 23:08
      nio to prawda niektóre są okropne jak dla mnie i najgorsze dla dzoecka chyba
      jest przedszkole przezywanie przęcanie może ta moda na wymyslanie dziwnych imoin
      przejdzie bo dla mnie to nic inego jak moda mam od mamy chce być bardziej
      oryginalna
      biedne dzieci o dziwnych imionachsad((
      • ajlii Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 07.06.05, 23:11
        biedne dzieci... dziesiąta XXX, piąty YYY w klasie... nadawanie dziecku najpopularniejszego imienia w danym roku to jak zduszanie jego indywidualności w zarodku... ale oczekiwać po mamach, które nawet nie potrafią się wysłowić wink
        • reynevan_a Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 11:46
          Wydaje mi się, że uogólniasz. Znam wiele wykształconych osób, które potrafią się
          wysłowić a jednocześnie nie nadają swoim dzieciom dziwnych imion, bo nie mają
          potrzeby wzbijać się ponad przeciętność.
          • martka_k Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 12:02
            reynevan_a napisała:

> Wydaje mi się, że uogólniasz. Znam wiele wykształconych osób, które potrafią
            si
            > ę
            > wysłowić a jednocześnie nie nadają swoim dzieciom dziwnych imion, bo nie mają
            > potrzeby wzbijać się ponad przeciętność.

I wreszcie wykrylam, co Cie boli... To, ze Ty nie masz potrzeby "wzbijac sie
            ponad przecietnosc" a niektorzy ja maja...
            • reynevan_a Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 14:27
              martko_k!
              wiesz, ja już dawno wzbiłam się ponad przeciętność. Zdobyłam wykształcenie,
              chociażby dzięki któremu nie czuję się przeciętna smile
              Nie napisałam o przeciętnośći w sensie negatywnym.
              Ja nie poczuję się lepiej, ciekawiej dzięki temu, że moja córka będzie miała na
              imie Kornelia a syn Zbylut big_grin
              Preferuję proste imiona, a moje dzieci to barwne ptaki mimo, że nie mają
              wyszukanych imion. Nie wybijają się w tłumie poprzez swoje imie, wybijają się
              charakterem i osobowością, są szczególne.
              Ja właśnie na to zwracam uwagę, a że ktoś ma na imię "Pięknie i Dziwacznie"
              (kwestia gustu wszak) dla mnie to niewiele znaczy.

I rada dla ciebie martko_k, staraj się wybić ponad przeciętność w innych
              obszarach. Wszak nie od dziś wiadomo, że dzieci ludzi prostych,
              niewykształconych, ale bardzo pragnących wybić się jak ty ponad przeciętność
              noszą bardzo wyszukane imiona.
              • martka_k Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 15:39
                reynevan_a napisała:

> I rada dla ciebie martko_k, staraj się wybić ponad przeciętność w innych
                > obszarach. Wszak nie od dziś wiadomo, że dzieci ludzi prostych,
                > niewykształconych, ale bardzo pragnących wybić się jak ty ponad przeciętność
                > noszą bardzo wyszukane imiona.

Rety, jak mnie rozbawilas!!! W zasadzie dawno nikt mnie tak serdecznie nie
                ubawil.. Gratuluje Ci zdobycia wyksztalcenia, ale jakos w ciemno gotow ajestem
                sie zalozyc, ze mam lepsze smile)) Nie mowiac juz o moim mezu... I nie musze sie
                wybijac ponad przecietnosc-nigdy w niej nie bylam. Ale ok, przekonywac Cie nie
                bede, szczerze mowiac wisi mi to, co myslisz na moj czy inny temat. Natomiast
                pozostaje w nieustannym zdziwieniu nad Twoja obecnoscia na tym forum-czy ona
                jest potrzebna po cos innego, niz psucie ludziom krwi? wzglednie krytykowanie
                ich? Bo Twoja teorie nt. imion przezroczystych znamy juz wszyscy... Ale jak
                widzisz nie przekonalas nikogo i poza tym, ze nabijasz ilosc postow to Twoja
                obecnosc nic tworczego tu nie wnosi... Wiec skoro przekonalas sie juz, ze to
                nie jest forum pt"zachwyty nad pierwsza dwudziestka nadawanych imion" to po co
                tak sie meczysz tutaj? Masochizm jakis?
              • aurelia_b Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 16:15
                Reynevan - to oczywiste, że tak jak dla każdej matki - i dla Ciebie Twoje
                dzieci są wyjątkowe. Natomiast dla innych Twój syn jest po prostu piętnastym
                Tomkiem w przedszkolu.
                Aha - serdecznie gratuluję zdobycia wykształcenia - rozumiem, że dla Ciebie był
                to wyczyn na tyle wykraczający ponad przciętność, że aż musiałaś się pochwalić
                na forum publicznym.

Martko - take it easy. Piątek dzisiaj smile))

• martka_k Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 16:22
                  aurelia_b napisała:

> Aha - serdecznie gratuluję zdobycia wykształcenia - rozumiem, że dla Ciebie
                  był
                  >
                  > to wyczyn na tyle wykraczający ponad przciętność, że aż musiałaś się
                  pochwalić
                  > na forum publicznym.

Aurelio-jestes moja idolka!!!
                  smile
                  Jak sie maja Twoje chlopaki? Ktory gorzej rozrabia? smile)))
                  • aurelia_b Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 16:40
                    Ja łagodny człowiek jestem z zasady, ale tu nie mogłam się powstrzymać smile)

Bronek to młody terrorysta, Tadek też ma potencjał, który zapewne wykorzysta
                    jak tylko w pełni dogoni brata w rozwoju smile))
              • lila1974 Re: mam Kornelke :P 13.06.05, 00:44
                Hihi ... moje biedne dziecko, nawet nie wie, jakie ja czekaja tortury, buuuu

Zastanawiam sie wlasnie, czy mój wybór wzial sie stad, ze jestem
                zakompleksiona? brzydka? niska? gruba? niewyksztalcona? i wogóle prostaczka?
                Wg Twojej opinii - TAK!!!

Chyba musze sie zglosic do psychologa ... co, tam psycholog - psychiatra! Tak,
                koniecznie, bo jeszcze mi przyjdzie do glowy dac trzeciej córce na imie Klara
                albo Klementyna.

Dzieki za uswiadomienie mi braków osobowosciowych. big_grinDDDDDDD
          • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 18:52
            reynevan_a napisała:

> Wydaje mi się, że uogólniasz. Znam wiele wykształconych osób, które potrafią
            si
            > ę
            > wysłowić a jednocześnie nie nadają swoim dzieciom dziwnych imion, bo nie mają
            > potrzeby wzbijać się ponad przeciętność.

Oczywiście, że są takie osoby, ale zauważyłam na forum dziwną prawidłowość - że
            osoby, które nie umieją sie wysłowić zazwyczaj bardzo tępią nieprzeciętne
            imiona albo preferują nieprzeciętne imiona w stylu Waness, Alanów, Dżesik itp.
            I raczej w tym sensie rozumiem uwagę ajlii.
      • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 07.06.05, 23:12
        "Autor: martael
        Data: 25.08.2004 22:22
        zarchiwizowany

--------------------------------------------------------------------------------
        O rany... Znowu temat "krzydwa dla dziecka" i "dzieci się będą śmiały" obecny na
        tym forum... Ja tylko napiszę, że mam na imię Marta i dzieci mówiły do mnie
        "Marta Karta" albo Ta z Wielkim Nosem. A na mojego kolegę Adasia (prawda jakie
        ładne imię) mówili "Adaś g***o zjadaś". Nikt się natomiast nie wyśmiewał z
        Roksany i Kalina. Dajcie więc spokój z tymi "krzywdami", bo ludzie całego życia
        nie spędzają w przedszkolu a i istnieją też dzieci niegłupie (mam nadzieję takie
        wychować)"

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=15203927&a=15214436
        ...i radzę przyjrzeć się dacie postu.

A poza tym polecam:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=23876876&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=17524449&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=13522714&v=2&s=0
        ...i wiele, wiele innych wątków i długich dyskusji. Proponuję przeszukanie pod
        hasłem "krzywdzić" i "przezywać" przed założeniem następnego wątku na ten sam
        co zawsze temat wink
        • ajlii Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 07.06.05, 23:15
          I znowu kopanie się z koniem... wink
          • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 07.06.05, 23:17
            ajlii napisała:

> I znowu kopanie się z koniem... wink

Dobrze, że nie z Millerem big_grin
    • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 07.06.05, 23:15
      kobierek1 napisała:

> czytam i dziwę się skąd i dlaczego niektóre iniona to dla mnie koszmar dla
      > dziecka np. w szkole wiem że nie musi mi się wszystko podobac ale jakbym miala
      > na imie Józefina to na prawdę bym je zmieniła chłopak Idzi co to jest???

Józefina, Idzi - przesliczne! smile Dlaczego bys miała je zmieniać? Noszę rzadkie
      imię (nie Gaudencja) i zawsze było mi z nim cudownie. Pozdrawiam i życzę, żeby
      się samej nie ograniczać, jest tyle pięknych imion! Nie trzeba nosić imienia z
      pierwszej dziesiątki popularności, żeby czuć się dobrze.
      • ajlii Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 07.06.05, 23:16
        smile A ja noszę imie - kiedyś bardzo rzadkie, obecnie stanowczo za bardzo popularne... a szkoda wink
        • ania800 Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 07.06.05, 23:20
          mój syn też ma niby popularne imię ale jak dla mnie normalne chociaz teraz to
          może za zwyczajnewink
          po prostu każdej mamie podoba się co innego ale chyba to nic zlego jeśli
          ktosśpisze co myslismile
          • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 07.06.05, 23:27
            ania800 napisała:

> po prostu każdej mamie podoba się co innego ale chyba to nic zlego jeśli
            > ktosśpisze co myslismile

Tak, tylko potem dzieci w przedszkolu nie zawsze robią to, co dana mama pisze i
            myśli. I może być tak, że Twój Mateuszek będzie przezywany i będzie to
            przeżywał (wymyślić przezwisko zawsze można, np. Mati - srati), a mały Idek i
            Prawomysł będą gwiazdami socjometrycznymi i wszyscy koledzy będą im zazdrościć
            imion. Specjalnie wybrałam jako przykłady akurat imiona, o których są wątki
            czysto teoretyczne - założone przez osoby, które nikomu nie zaierzają ich nadać.
            • ania800 Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 07.06.05, 23:36
              gaudencja napisała:

a mały Idek i
              > Prawomysł będą gwiazdami socjometrycznymi i wszyscy koledzy będą im zazdrościć
              > imion. Specjalnie wybrałam jako przykłady akurat imiona, o których są wątki
              > czysto teoretyczne - założone przez osoby, które nikomu nie zaierzają ich nadać
              > .
              >faktem jest to że dzieci wymyślaja przezwiska na rózne imiona
              ale z tego co pamiętam z przedszkola to dzieci nie zazdroszą imion że sa mniej
              czy badziej popularne i nie jestem pewna czy takie dzieci czują się gwazdami a
              nie bardziej wstydza się własnych imon
              • ajlii Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 07.06.05, 23:41
                Ja bym sie raczej zastanawiała jak sie czuje dziecko, które nosi takie samo imię jak połowa dzieci z jego grupy...
                Poza tym dzieci nie mają jeszcze takiego pojecia o świecie jak my-dorośli - dla nich imiona po prostu są takie, jakie spotykają - brak im doświadczenia w kwestii które imiona często występują (szkoły, studia, urzędy, znajomi), a które uważane są za staromodne, nietypowe itp. Całe to gadanie o "dzieciach wstydzących sie oryginalnych imion" wygląda mi po prostu na wymysł dorosłych, który akurat dzieci nie wiele interesuje wink
              • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 08.06.05, 16:57
                ania800 napisała:

> ale z tego co pamiętam z przedszkola to dzieci nie zazdroszą imion że sa mniej
                > czy badziej popularne i nie jestem pewna czy takie dzieci czują się gwazdami a
                > nie bardziej wstydza się własnych imon

Dzieci w przedszkolu chyba słabo zdają sobie sprawę z popularnosci imion; zwróć
                uwagę, że jest to wiek, w którym postrzeganie i życiowe doświadczenie są
                zupelnie inne, niż u dorosłych (m.in. nie jest wykształcona jeszcze
                decentracja). Natomiast mogą zazdrościć imion, bo miewają już upodobania
                imiennicze; poczytaj sobie chociażby wątki z tego forum o dziecięcych
                upodobaniach. Gwiazdami socjometrycznymi też dzieci bywają już w przedszkolu, a
                takim gwiazdom na ogół cała reszta zazdrości. Zresztą oczywiscie nie chodzi o
                zazdrość, bo to tylko częsć historyjki, ktorą wymyśliłam na poczekaniu. Chodzi
                o to, że życie pisze scenariusze, które mogą nie mieścić sie w głowie niektórym
                sztampowo myślącym dorosłym, przekonanym, ze rzadkie imię to nieszczęście.
          • kobierek1 Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 07.06.05, 23:29
            > po prostu każdej mamie podoba się co innego ale chyba to nic zlego jeśli
            > ktosśpisze co myslismile

właśnie mamie się podoba
            ja myślę o tym jak moje dziecko będzie się czuło a nie czy jestem na topie czy
            nie czy mam wymyślone imie ze tylko jedno w Polsce jest

Józefina hmm.. bez komentarza jak to może się podobać??
            • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 07.06.05, 23:33
              kobierek1 napisała:

> Józefina hmm.. bez komentarza jak to może się podobać??

Nie martw się, na pewno znajda się osoby, które zapytają o to samo w
              odniesieniu do twoich ulubionych imion big_grin
      • itymonka Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 08.06.05, 16:20
        gaudencja napisała:

> Józefina, Idzi - przesliczne! smile Dlaczego bys miała je zmieniać? Noszę
        rzadkie
        > imię (nie Gaudencja) i zawsze było mi z nim cudownie. Pozdrawiam i życzę,
        żeby
        > się samej nie ograniczać, jest tyle pięknych imion! Nie trzeba nosić imienia
        z
        > pierwszej dziesiątki popularności, żeby czuć się dobrze.

Ach ciekawi mnie twoje imię Gaudencjosmile i zgadzam sie Józefina i Idzi
        prześliczniesmile zwłaszcza Józefinka cudoooosmile bo do Idka to nie do konca jestem
        przekonana. Pozdrawiamsmile
      • reynevan_a Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 14:40
        gaudencja napisała:

"Nie trzeba nosić imienia z
        pierwszej dziesiątki popularności, żeby czuć się dobrze."

Zgadza się nie trzeba, nie trzeba również mieć na imię Super Oryginalnie, żeby
        czuć się dobrze, prawda??????? Czytając to forum czasami mam wrażenie, że trzeba.
        Trzeba mieć syna Idziego a córkę Bronisławę, wtedy wszyscy padają z zachwytu,
        dlaczego???
        Dlaczego nie można mieć na imię Julia lub Kuba?? Piszecie: kwestia gustu, ale
        lepiej Idzi smile, bo bedzie jeden Idzi, ale będzie też jeden Kuba, właśnie ten
        konkretny, jedyny, może zabawny, może marudny, może wesoły, może smutny Kuba.
        Jeżeli ktoś ma problem z odróżnieniem osób to jego sprawa. To prawda, że
        niektórzy potrzebują silnych bodźców, że ten to akurat Kuba. Powinien być
        Bonifacy, wtedy wszyscy by wiedzieli i pamiętali. Tylko kto chce żyć i obcować
        24 godziny na dobę przez X lat z imieniem, jak dla kota??

• gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 19:04
          reynevan_a napisała:

> Zgadza się nie trzeba, nie trzeba również mieć na imię Super Oryginalnie, żeby
          > czuć się dobrze, prawda???????

Ależ nikt tego nie napisał. Zwróć uwagę, ze wątek zaczął sie od krytyki
          oryginalnych, a nie popularnych imion.

Czytając to forum czasami mam wrażenie, że trzeb
          > a.
          > Trzeba mieć syna Idziego a córkę Bronisławę, wtedy wszyscy padają z zachwytu,
          > dlaczego???

Dlatego, ze gdybyśmy padały z zachwytu przy każdej Julii czy Kubie, nie
          podnosiłybyśmy się z ziemi. Poza tym większości ludzi bardzo łatwo jest
          zdecydować się na Julię czy Kubę (czego dowodzi fakt, ze szacunkowo 10%
          rodziców wybiera te własnie dwa imiona); trudniej na Idziego czy Celestyna. A
          bardzo wiele tu obecnych dziewczyn ceni różnorodność imienniczą, i dlatego też
          silniej wspiera decyzje o nadaniu rzadszych imion.

Tylko kto chce żyć i obcować
          > 24 godziny na dobę przez X lat z imieniem, jak dla kota??

Powinnaś zapytać Bonifacych (najlepiej na reprezentatywnej grupie), żeby się
          dowiedzieć. Być moze są ze swojego imienia bardzo zadowoleni, wbrew
          stereotypowym opiniom. Nie wiem zresztą, skąd się tu pojawił jako przykład
          akurat Bonifacy, akurat o ile pamiętam większość opinii o tym imieniu wyrazała
          pewną rezerwę, a jednoznacznie pozytywnych było niewiele.
    • cynta Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 08.06.05, 05:24
      A nie boisz sie na przyklad ze dziecko bedzie do ciebie maialo pretensje ze je
      tak byle jak nazwalas? ze sie nie wysililas na oryginalnosc tylko skazalas je
      na wieczne mieszanie sie z szarym tlumem? Tak tez mozna na to spojrzec zamiast
      sie bac przezywania w przedszkolu. Podaj mi byle jakie imie to ci wymysle 5
      przezwisk, do tych najpopularniejszych tez, kazdego mozna przezwac tego nie
      unikniesz ale zeby z tego robic problem zyciowy to juz przesada. A Jozefina
      moze byc bardzo ladnym imieniem jezeli skojarzy ci sie np. z 1 zona Napoleona.
      I nie mysle zeby dzieciom w przedszkolu robilo jakakolwiek roznice czy
      kolezanka ma na imie Ania czy Jozefinka, moze rodzicom robi?...
    • theodorka Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 08.06.05, 14:08
      Od rodziców otrzymałam imię Magdalena i przez całe życie jestem trochę na nich
      zła, że nie wysilili się na większą oryginalność. Myślę, że z imieniem Józefina
      czy Ignacja, a nawet Gaudencja lub Achacja (to ostatnie nie ma w Polsce ani
      jednej użytkowniczki, więc nawet nie ma szans, żeby na nie wpadli) czułabym się
      lepiej. Może autorka tego wątku chciałaby nosić imię Wanessa czy Nikola, ale o
      to miałabym chyba jeszcze większe pretensje. Pisałam kiedyś o obserwacjach z
      pobliskiego przedszkola, oprócz nieśmiertelnych Ań, Piotrusiów, Kubusiów i
      Julek królują tam głównie Damiany i Andżeliki. Swoją córkę nazwałabym Dorota, w
      Polsce jest to częste imię, ale ostatnio bardzo rzadko nadawane. Myślę, że
      wśród setek mam Julek, Olek i Natalek będę się pozytywnie wyróżniać. Synkowi
      nadałabym imię Wespazjan - to chyba już nie wymaga komentarza... Ale wolę imię
      takie, niż jakiegoś Mateusza czy Kubę. Przecież nawet osobom o tak popularnych
      imionach można dokuczać. Jeśli dzieci będą chciały nadać komuś jakieś
      przezwisko, zawsze znajdą powód i niekoniecznie musi być to imię.
      • gunka2 Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 08.06.05, 14:25
        Ja tez maliam do rodzicow zal, ze nie dali mi mniej typowego imienia, mimo ze
        wtedy Agata nie bylo az tak popularne. Nie mialam zalu o to, ze nie ma tak duzo
        dziewczynek o tym imieniu - teraz mam wiecej imienniczek, bo jakos czesciej to
        imie nadaja. Ale i tak bylo takie mdle i zwyczajne. Czulam sie troche
        "odchaczona" jako dziecko - imie funcjonalne, uzytkowe, ale za malo specjalne
        jak na moj gust, a imie to przeciez w moim odczuciu powinno bylo byc czyms
        wyjatkowym - wkoncu to dar rodzicow na cale zycie. Kiewdy moj brat dostal
        "specjalne", przemyslane imie (Roch) to - mimo, ze za tym imieniem na poczatku
        nie przepadalam (dopoki dalsza rodzina nie zaczela marudzic, ze takie dziwne,
        wtedy jakos automatycznie je polubilam), mialam jednak wrazenie, ze rodzice
        wreszcie sie czegos nauczyli.
      • reynevan_a Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 14:51
        Wiesz, jak nie małam jeszcze dzieci to też lubiłam gdybać i szalenie dziwiłam
        się tym, którzy tak zwyczajnie nazywali swoje dzieci. Mi podobał się wówczas
        Winicjusz, również Wespazjan, Oktawian...
        Kiedy urodził się mój syn dostał na imię Tomek, nie chciałam, żeby ciągle przez
        całe życie ktoś mówił mu, że ma ciekawe imie, oryginalne. To jest miłe raz czy
        dwa, ale nie przez cały czas.
        Nie wyobrażam sobie, że Tomek mógłby być Oktawianem czy Wespazjanem, po co
        miałby mieć takie dziwaczne imie?? Byłby bardziej interesujący?? Dla mnie jest
        wyjatkowy i nie potrzebuję mu nadawać oryginalnego imienia, żeby on sam był
        oryginalny. Bo on jest super oryginalny i ma na imię Tomek i zapewniam, że
        drugiego takiego nie znajdziesz smile)
    • mynia_pynia Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 08.06.05, 15:35
      Dla mnie też 70% imion tutaj jest dziwnych, ale w ciąży można sobie powymyślać,
      i tak z tych 70% dziwnych imion zaledwie 10% będzie nadanych dziecku, bo
      zazwyczaj kobitki przytomnieją tuż po porodzie, a i dla zrozumnienia mówie tu o
      naprawde dziwnych imionach.
      • verdana Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 08.06.05, 16:07
        Nie mam nic przeciw oryginalnym imionom, ale istnieje różnica miedzy imieniem
        oryginalnym, a dziwacznym. Jednak bardzo dziwią mnie matki, które pisza "nie
        wiem, czy nie zrobie dziecku krzywdy, ale imię tak mi się podoba, że je nadam".
        Jak się samemu ma wątpliwości, czy dziecku nie będzie z imieniem w zyciu
        niewygodnie, to się nadaje inne - w imię dobra dziecka.
        Podobnie, nie przeczę, oburzył mnie ostatnio list w "Wysokich Obcasach", gdzie
        matka chwali się, że nadala dziecku oryginalne imię, własnie po to, by wiedział
        jak się czuje osoba niekonformistyczna, inna niz wszyscy. Ją wasnie cieszy, ze
        imie dziecka bedzie postrzegane jako dziwaczne, niech sie dziecko uczy bronić
        własnych pogładów (pogladów mamusi w rzeczywiści)
        • pomme Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 08.06.05, 16:46
          Mam popularne imię, zazwyczaj w przedszkolu a potem w szkole było kilka osób o
          takim samym imieniu a mimo to nie czułam sie tym jakoś skrzywdzona. Wręcz
          przeciwnie, byłam zadowolona, że ktos ma takie samo imię jak moje. A w
          przedszkolu dzieci najczęściej zazdroszczą sobie zabawek, gadżetów, w szkole
          ubrań i tym podobnych, i nie sądzę aby imie było powodem do zazdrości. Moim
          zdaniem imię nadaja rodzice z myślą o swoich upodobaniach a nie z myslą o
          dziecku. Dorabianie teorii do pospolitośći bądź oryginalności imienia uważam za
          śmieszne. Nie mam nic przeciwko dziwnym i oryginalnym imionom ale na litośc
          boską nie róbice z tego filozofii
          • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 08.06.05, 17:23
            pomme napisała:

> Mam popularne imię, zazwyczaj w przedszkolu a potem w szkole było kilka osób
            o
            > takim samym imieniu a mimo to nie czułam sie tym jakoś skrzywdzona.

Są też jednak najwyraźniej tacy, którzy czuliby się lepiej mając
            oryginalniejsze imię. Możesz choćby poczytać o tym kilka postów wyżej.

Moim
            > zdaniem imię nadaja rodzice z myślą o swoich upodobaniach a nie z myslą o
            > dziecku. Dorabianie teorii do pospolitośći bądź oryginalności imienia uważam
            za
            >
            > śmieszne. Nie mam nic przeciwko dziwnym i oryginalnym imionom ale na litośc
            > boską nie róbice z tego filozofii

Możesz mi uprzejmie wskazać, kto tu uprawia jakąs filozofię? A upodobanie do
            oryginalności to też upodobanie. Jak wiadomo, upodobania to kwestia wysoce
            indywidualna (przypomnij sobie chocby opinie o planowanym przez Ciebie dla syna
            imieniu).
            • pomme Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 08:55
              gaudencja napisała:

> pomme napisała:
              >
              > > Mam popularne imię, zazwyczaj w przedszkolu a potem w szkole było kilka o
              > sób
              > o
              > > takim samym imieniu a mimo to nie czułam sie tym jakoś skrzywdzona.
              >
              > Są też jednak najwyraźniej tacy, którzy czuliby się lepiej mając
              > oryginalniejsze imię. Możesz choćby poczytać o tym kilka postów wyżej.
              Ależ owszem że są i ja nie mam nic przeciwko nim. Drażnią mnie uogólniające
              stwierdzenia, że popularne imiona dają mamy bez wyobraźni, niejako skazując
              dziecko na pospolitość
              > Moim
              > > zdaniem imię nadaja rodzice z myślą o swoich upodobaniach a nie z myslą o
              >
              > > dziecku. Dorabianie teorii do pospolitośći bądź oryginalności imienia uwa
              > żam
              > za
              > >
              > > śmieszne. Nie mam nic przeciwko dziwnym i oryginalnym imionom ale na lito
              > śc
              > > boską nie róbice z tego filozofii
              >
              > Możesz mi uprzejmie wskazać, kto tu uprawia jakąs filozofię? A upodobanie do
              > oryginalności to też upodobanie. Jak wiadomo, upodobania to kwestia wysoce
              > indywidualna (przypomnij sobie chocby opinie o planowanym przez Ciebie dla
              syna.
              Nie zrozumiałyśmy się, chodzi mi o to że dobór imienia to właśnie kwestia
              upodobań i na całe szczęście każdy ma inne. A moim zdaniem stwierdzenia, że
              imie ukształtuje dziecko i wpłynie na jego osobowość albo ,że dziecko bedzie
              sfrustrowane że w przedszkolu ma 6 koleżanek o tym samym imieniu to gruba
              przesada. Mam wrażenie że dzieciom tak naprawdę wisi jak maja na imię ( mnie
              wisiało).
              Wg mnie to nie imię kształtuje osobowość, tak po prostu.
              A komentarze do mojego wyboru pamietam dobrze i jestem święcie przekonana,że
              czy dam mojemu synowi imię Jaś czy Gerard nie wpłynie to w żaden sposób na jego
              osobowość...
              >
              > imieniu).
              >
              • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 19:13
                pomme napisała:

> Ależ owszem że są i ja nie mam nic przeciwko nim. Drażnią mnie uogólniające
                > stwierdzenia, że popularne imiona dają mamy bez wyobraźni, niejako skazując
                > dziecko na pospolitość.

Rozumiem, że chodzi Ci o to, co napisała cynta: "A nie boisz sie na przyklad ze
                dziecko bedzie do ciebie maialo pretensje ze je tak byle jak nazwalas? ze sie
                nie wysililas na oryginalnosc tylko skazalas je na wieczne mieszanie sie z
                szarym tlumem? Tak tez mozna na to spojrzec zamiast sie bac przezywania w
                przedszkolu."

Tylko że to NIE JEST uogólniające twierdzenie, to Ty je uogólniłaś, a teraz
                jesteś przeciw swojemu własnemu uogólnieniu. I tak się ma rzecz również w
                odniesieniu do pozostałych twierdzeń, z którymi się nie zgadzasz. Byłabym
                raczej za dyskutowaniem z tym, co konkretni ludzie napisali, a nie z tym, co
                się samemu do tego dopowiedziało.
        • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 08.06.05, 17:11
          verdana napisała:

> Podobnie, nie przeczę, oburzył mnie ostatnio list w "Wysokich Obcasach", gdzie
          > matka chwali się, że nadala dziecku oryginalne imię, własnie po to, by
          wiedział
          > jak się czuje osoba niekonformistyczna, inna niz wszyscy. Ją wasnie cieszy, ze
          > imie dziecka bedzie postrzegane jako dziwaczne, niech sie dziecko uczy bronić
          > własnych pogładów (pogladów mamusi w rzeczywiści)

A ja jestem wstrząsnięta tym, jak rózne rzeczy można przeczytać w tym samym
          tekście. Matka pisała, że wybrała dla syna imię piękne i niezwykłe, że dziwi
          sie reakcjom ludzi (chodziło o komentowanie wyboru), i ze nawet się cieszy, że
          tak to wygląda, bo pomoże to w formowaniu osobowości synka.

A jeśli efektem miałby być nonkonformizm, to się bardzo cieszę - w
          społeczeństwie brakuje nam nonkonformistów i wszelkie wyraziste osobowości są
          bardzo potrzebne.

Aha, chłopczyk ma na imię Wit. Po prostu Wit.
          • mamaemmy Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 09.06.05, 00:28
            I Wit to ma być niby niezwykłe i dziwaczne imię???Ja sama znam trzech Witów.
            • bir.ke Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 09.06.05, 01:00
              istnieje zasada 'zlotego srodka' i chyba o nia autorce watku chodzi; co innego
              imiona z pierwszej 10 pod wzgledem popularnosci, a co innego niektore cuda z
              tego forum..
              sama mam bardzo oryginalne imie, nie znam dziewczyny w moim wieku o tym imieniu,
              aczkolwiek widze na tym forum, ze ostatnio bardzo zyskalo na popularnosci,
              zwlaszcza wersja meskawink
              nie jest fajnie miec zbyt udziwnione imie (autopsja), dzieci - pomimo nie
              spedzania calego zycia w przedszkolu czy szkole, sa okrutne, co moze nastawic
              pejoratywnie wlasciciela imienia do tegoz.bardzo dlugo wstydzilam sie swojego
              imienia i reakcji ludzi na niesad i nie upieram sie, ze alternatywa jest monika
              czy tomek, ot, oryginalnie ale nie za wszelka cenesmile
              • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 09.06.05, 01:16
                Cuda cudami, a uważna lektura uważną lekturą. Faktycznie jak kto czyta tylko
                tuyły watków, to potem jest zbulwersowany, bo mu się wydaje, ze np. emi chce
                nazwac syna Dżastin, a gunka - Prawomił. Trochę mnie to śmieszy, bo ciągle
                pojawiają się ludzie, którzy mają kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem albo
                czytają tylko tytuły wątków, i potem są zbulwersowani, że na forum dysktujemy
                na przykład nad imieniem Niewsza, bo nie zauważają, że to nie jest propozycja
                dla dziecka, tak samo jak Rymut z wątku "Rymut czyli ile jest w Polsce osób o
                danym imieniu". A przecież specjalnie zmieniłam (po forumowym referendum) nazwę
                forum z "Imiona dla dzieci" na "Wszystko o imionach".
              • theodorka Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 09.06.05, 13:57
                bir.ke napisała:

> istnieje zasada 'zlotego srodka' i chyba o nia autorce watku chodzi; co innego
                > imiona z pierwszej 10 pod wzgledem popularnosci, a co innego niektore cuda z
                > tego forum..
                > sama mam bardzo oryginalne imie, nie znam dziewczyny w moim wieku o tym
                imieniu
                > ,
                > aczkolwiek widze na tym forum, ze ostatnio bardzo zyskalo na popularnosci,
                > zwlaszcza wersja meskawink

Jakie to imię? Franciszka? Teodora? Dominika? Ale chyba nie zgadłam tongue_out
                • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 19:22
                  theodorka napisała:

> Jakie to imię? Franciszka? Teodora? Dominika? Ale chyba nie zgadłam tongue_out

Może Antonina? smile
                  • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 19:24
                    ...albo Marcelina.
    • aurelia_b Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 09.06.05, 07:38
      Jako "nosicielka" stosunkowo rzadkiego imienia muszę powiedzieć, że w
      dzieciństwie nie byłam przezywana ani bardziej ani mniej niż moja przyjaciółka
      Ania. A większość przezwisk pochodziła raczej od mojego nazwiska. Moja siostra
      również dobrze czuła się ze swoim nieczęsto nadawanym imieniem - teraz się
      złości, że się spopularyzowało.

Poza tym nadawanie imienia dziecku to wielka loteria. Nadajemy imiona, które
      podobają się NAM, ale nigdy nie wiemy, czy utrafimy w gust imienniczy NASZEGO
      DZIECKA. Ja również nie mam pewności czy np. Bronek nie będzie miał do nas za
      kilka lat pretensji o to, że nie został Brajanem.
      • lukrecja_mniam Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 09.06.05, 09:33
        Aurelio, jesli nawet, to na pewno przez bardzo krótki moment swego zycia wink
      • mamaemmy Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 09.06.05, 13:38
        aurelia_b napisała:

Ja również nie mam pewności czy np. Bronek nie będzie miał do nas za
        > kilka lat pretensji o to, że nie został Brajanem.

Hahaha,na pewno o to pretensji mieć nie będzie!Tyle,że jak słusznie kiedyś zauważyła Gaudencja,to imię będzie coraz to popularniejsze i po prostu straci ze swej oryginalnoscismile
        • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 09.06.05, 19:58
          mamaemmy napisała:

Tyle,że jak słusznie kiedyś zauw
          > ażyła Gaudencja,to imię będzie coraz to popularniejsze i po prostu straci ze
          sw
          > ej oryginalnoscismile

Ja tylko prognozowałam. A jak będzie, to zobaczymy smile
      • reynevan_a Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 15:04
        Teraz jest moda na stare imiona, więc na pewno "zginie" wśród swoich kolegów:
        Staszków, Franków, Jasiów....smile Nie będzie źle, chyba, że trafi na kolegów z
        pierwszej połowy lat 90 czyli Brajanów, Alanów i Andżeliki smile
        Moda zmienną jest. Dziś pięknie Bronek, jutro??? kto wie??
    • lukrecja_mniam Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 09.06.05, 09:39
      a wracając do tekstu, ktory rozpoczal ten watek.
      chcialam sie ustosunkowac do jednego slowa uzytego przez kobierek. "Mamcia" -
      reaguje na nie wprost alergicznie. Odbieram je jako obelgę i dlatego nawet nie
      mialam ochoty odpowiedziec na post kobierki. Wiem, ze niektorzy uzywaja tego
      slowa jako sympatyczne zdrobnienie. Dla mnie to koszmar.
      A reszta juz zostala napisana w tym watku. W przedszkolu dzieci wszystkie
      imiona traktuja tak samo. Moj synek odbiera podobnie i Franka, i Kornela i
      Jakuba. Mysle, ze Brajan tez by mu nie robil roznicy.
      Gorzej bedzie pozniej. W szkole. To fakt.
      Poza tym mysle, ze lepiej oryginalniejsze imiona dawac dziewczynom, jak
      chlopcom. One bardziej to kiedys docenia.
      • reynevan_a Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 15:07
        Tak dziewczynki chyba bardziej docenią. Chłopaki (wiem z obserwacji) nie lubią
        dziwolągów, bo potem jest jak w piosence "chodź Damian popedałujemy..." big_grin
        • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 19:19
          reynevan_a napisała:

> Tak dziewczynki chyba bardziej docenią. Chłopaki (wiem z obserwacji) nie lubią
          > dziwolągów, bo potem jest jak w piosence "chodź Damian popedałujemy..." big_grin

A wiesz, nie zaobserwowałam tego zupełnie. A miałam w szkole chłopaków o bardzo
          oryginalnych imionach (dziewczyny też). Zresztą akurat Damian jest w tej chwili
          imieniem równie normalnym, jak Sylwia.
    • zojka Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 09.06.05, 10:50
      Ja tam tylko napisze, ze z dziecinstwa znane mi sa powiedzenia
      "Jurek- ogorek, kielbasa i sznurek" "Anka-skakanka" itp..
      Wszystkie "przeyzywajki" byly z popolarnymi imionami. Bylam jedyna Zofia w
      przedszkolu i szkole i nigdy w zyciu nie mialam przezwiska, czy ktos sie z
      mojego imienia nasmiewial
      Dzieci sa okrutne i jak nie przyczepia sie do imienia to przyczepia sie do
      nazwiska (moze rowniez unieszczesliwiamy dzieci nazwiskami?!), dlugosci nosa,
      grubosci czy okularow.
    • kamea78 Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 11:50
      Pracowałam w 3-ech przedszkolach, trafiłam na Dzierżomira, Alrunę, Anicetę,
      Ildefonsa, Scholastykę, Zachariasza, Delfina i wiele innych imion, które
      podobno "krzywdzą dzieci". Nigdy nie słyszałam, aby dzieci śmiały się z tych
      imion, nie licząc jednej dziewczynki, która miała zakompleksioną mamusię,
      wysmiewajacą wszystko i wszystkich dookoła.
    • sawonarola Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 14:19
      Ja mam imię niespotykane i co więcej nigdy nawet nie słyszałam o żadnej swojej
      imienniczce.Jesteśmy Polakami,mamy polskie /dość typowe/nazwisko zakończone na-
      cki,-cka.Zapewniam,że lepiej bym się czuła z innym imieniem,niekoniecznie
      Ania,Kasia czy Natalia albo Basia.Moje imię jest samo w sobie ładne i dźwięczne
      i kończy się na -a,ale wcale nie jest fajnie,jak wszyscy się odwrawcają
      • sawonarola Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 14:21
        sawonarola napisała:

> Ja mam imię niespotykane i co więcej nigdy nawet nie słyszałam o żadnej
        swojej
        > imienniczce.Jesteśmy Polakami,mamy polskie /dość typowe/nazwisko zakończone
        na-
        > cki,-cka.Zapewniam,że lepiej bym się czuła z innym imieniem,niekoniecznie
        > Ania,Kasia czy Natalia albo Basia.Moje imię jest samo w sobie ładne i
        dźwięczne
        >
        > i kończy się na -a,ale wcale nie jest fajnie,jak wszyscy się odwrawcają
        PRZEPRASZAM,ALE MI SIĘ ZA WCZEŚNIE WYSŁAŁOsad
        żeby zobaczyć,jak wygląda ktoś ,kto ma takie imię.Wolałabym mieć trochę
        bardziej zwyczajne.Aha, i nie mam na imię sawonarola.
        • tawananna Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 14:32
          A mogłabyś napisać, jak masz na imię? Jeśli to nie jest naruszenie Twojej
          prywatności itd. wink Ciekawa jestem.
          • sawonarola Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 14:38
            tawananna napisała:

> A mogłabyś napisać, jak masz na imię? Jeśli to nie jest naruszenie Twojej
            > prywatności itd. wink Ciekawa jestem.
            >
            Nie,raczej nie.No,chyba,że Gaudencja poda swoje,bo jeśli ona nie zamierza
            ujawniać swojego,ale krytykuje cudze,to nie chcę się narażać na krytyczne uwagi
            z czyjejkolwiek strony.
            • tawananna Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 16:02
              Jak chcesz. Chociaż chciałam zauważyć, że na forum nie krytykujemy osób -
              krytykujemy co najwyżej imiona; zatem TY nie byłabyś narażona na krytyczne
              uwagi z czyjejkolwiek strony.

A Gaudencja podaje swoje imię na prv smile
              • martka_k Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 16:15
                tawananna napisała:

> Jak chcesz. Chociaż chciałam zauważyć, że na forum nie krytykujemy osób -
                > krytykujemy co najwyżej imiona; zatem TY nie byłabyś narażona na krytyczne
                > uwagi z czyjejkolwiek strony.

No i oto raczej te bedace w fazie konceptu dla dziecka... Na ogol ju znie te
                nadane (choc wszedzie sa wyjatki-u nas zwolenniczki krucjaty imienniczej i
                zawezenia wyboru do 10 imion uncertain) Nie pamietam krytyki imeinia ktorejs z nas...

> A Gaudencja podaje swoje imię na prv smile

Fakt. Tak jak i imie syna.
                • sawonarola Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 16:46
                  Wystarczy "przelecieć się" po wątkach,żeby stwierdzić,że owszem-krytyka jest tu
                  obecna.Często krytykuje się tu imiona słowami:"dla mnie nie do przyjęcia","nie
                  podoba mi sie to imię","oj,nie...tylko nie to"etc.Własciwie po to jest to
                  forum.Ja sama,zdaje się też pozwoliłam sobie na krytykę,bodajże Igi.Ale to nie
                  znaczy,że każdy ma ochotę taka krytykę przeczytać.Ja trochę popieram
                  założycielkę wątku,żeby nie nadawać takich niespotykanych,"odkopanych" ze
                  odległych epok imion,bo rzeczywiście nie każdy z tym sie dobrze czuje.Ale nie
                  jestem też zwolenniczką Ań,Michałków,Julii etc.
                  • aurelia_b Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 16:56
                    Wiesz, jeżeli ktoś zadaje na forum pytanie o opinie na temat danego imienia to
                    musi się liczyć z tym, że nie wszystkie będa przychylne, ponieważ ludzie mają
                    różne gusty. Oczywiście, że krytyka - szczególnie wyrażona w mało kulturalny
                    sposób - nie jest miła. Też się głupio poczułam kiedy przeczytałam, że imię,
                    które nadałam synowi kojarzy się komuś z zapijaczonym wieśniakiem - ale jeżeli
                    ktoś nie jest gotowy na przyjęcie opinii negatywnej to po prostu nie musi tu
                    zaglądać.
                    • sawonarola Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 17:50
                      aurelia_b napisała:

> Wiesz, jeżeli ktoś zadaje na forum pytanie o opinie na temat danego imienia
                      to
                      > musi się liczyć z tym, że nie wszystkie będa przychylne, ponieważ ludzie mają
                      > różne gusty. Oczywiście, że krytyka - szczególnie wyrażona w mało kulturalny
                      > sposób - nie jest miła. Też się głupio poczułam kiedy przeczytałam, że imię,
                      > które nadałam synowi kojarzy się komuś z zapijaczonym wieśniakiem - ale
                      jeżeli
                      > ktoś nie jest gotowy na przyjęcie opinii negatywnej to po prostu nie musi tu
                      > zaglądać.
                      Dobrze,już nie będę tu zaglądać.Zdaje się,że to klub wzajemnej adoracji i jak
                      ktoś ma inne zdanie to nie jest tolerowany.
                      • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 19:36
                        sawonarola napisała:
                        ale
                        > jeżeli
                        > > ktoś nie jest gotowy na przyjęcie opinii negatywnej to po prostu nie musi
                        > tu
                        > > zaglądać.

> Dobrze,już nie będę tu zaglądać.Zdaje się,że to klub wzajemnej adoracji i jak
                        > ktoś ma inne zdanie to nie jest tolerowany.

Zrobiłaś straszny przeskok od "kogoś, kto nie jest gotowy na przyjęcie opinii
                        negatywnej" do "kogoś, kto ma inne zdanie". Zaręczam Ci, że są to dwie różne
                        grupy.

"Nie jest tolerowany": nie byłby tolerowany, gdyby był usuwany z forum.
                        Natomiast na forum dyskusyjnym, jak to na forum dyskusyjnym - trwają dyskusje
                        między osobami o różnych poglądach. Rzecz normalna, nie ma co się na to obrażać
                        i z miejsca zarzucać adwersarzom, że tworzą klub wzajemnej adoracji. Tym
                        bardziej, że mogłoby to sprawić wrażenie, ze zabrakło Ci już prawdziwych
                        argumentów i chcesz się wycofać z dyskusji "na z góry upatrzone pozycje".
              • sawonarola Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 16:19
                Być może,ale śledzę to forum od dość dawna i widzę,że bardzo się z tym kryje,że
                łatwo rozpoznawalna,że ktoś się dowie etc.A przecież nie robi nic,czego
                musiałaby się wstydzić /no,bo w końcu cóż to jest? administrowanie forum o
                imionach? Chyba żaden urząd jej nie ścigasmile/I nie bardzo rozumiem,czemu się
                tak czai-no chyba,że rzeczywiście się wstydzi/ale wstydzić się nie ma czego-
                imię siwdczy tylko i wyłącznie o guście rodziców/Ja się swego nie wstydzę,ale
                tak,jak pisałam czułabym sie lepiej mogąc wskazać jakieś
                swoje /nieliczne/imienniczki.Ja kiedyś sprawdzałam i wiem,że w naszej ojczyźnie
                obecnie nie mam imienniczki /choć też pewności mieć nie mogę,bo w końcu nawet
                dziś ktoś może tak dac na imię swemu nowonarodzonemu dziecku/Ale reasumując:na
                pewno nie jest fajnie być Anią,Julią czy Kubą bądź Michałem,ale w ogóle nie
                słyszeć o imiennikach też niemiło.Ja swoim dzieciom dałam imiona zwykłe-w
                klasach są to imiona pojedyncze,ale ogólnie spotykane i nikt się nie
                dziwi /"ale masz rarytasowe imię,nawet ładne,ale nikt tak nie ma!-ileż ja się
                tego nasłuchałam!/
                • theodorka Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 16:47
                  sawonarola napisała:

> Być może,ale śledzę to forum od dość dawna i widzę,że bardzo się z tym
                  kryje,że
                  >
                  > łatwo rozpoznawalna,że ktoś się dowie etc.A przecież nie robi nic,czego
                  > musiałaby się wstydzić /no,bo w końcu cóż to jest? administrowanie forum o
                  > imionach? Chyba żaden urząd jej nie ścigasmile/I nie bardzo rozumiem,czemu się
                  > tak czai-no chyba,że rzeczywiście się wstydzi/ale wstydzić się nie ma czego-
                  > imię siwdczy tylko i wyłącznie o guście rodziców/

Gaudencja jest fajna, koresponduję z nią mailowo, w trakcie tych wakacji być
                  może spotkam się z nią nawet w realnym świecie (daj Bóg!). I uwierz mi, ona
                  nadała swojemu dziecku naprawdę rzadkie imiona, mające w Polsce zaledwie kilku
                  użytkowników. Sama ma imię częstsze, ale będące również rzadkością wśród jej
                  rówieśników: pisała na forum, że spotkała w życiu tylko jedną imienniczkę.
                  Gdyby podała te imiona tutaj, pierwszy lepszy wariat mógłby odkryć jej
                  prawdziwą tożsamość, a tego chyba sama byś nie chciała, prawda? Być może
                  kombinacja imion występujących w najbliższej rodzinie Gaudencji jest jedyną
                  taką kombinacją w Polsce. Zresztą jeśli sama nie chcesz podać publicznie
                  swojego imienia, to nie powinno Cię dziwić, że Gaudencja tego nie robi,
                  ponieważ powinnaś doskonale rozumieć pobudki, którymi się kieruje.
                  Teodora
                  • sawonarola Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 17:47
                    No,rozumiem,ale dlaczego jakiś wariat miałby jej coś zrobić?I za co? Przecież
                    nie robi nic nagannego,ośmieszającego czy wręcz dziwnego.Myslę,że nawet ,gdyby
                    ktoś z otoczenia skojarzył fakty to raczej na pozytywnie :"Ach,to ty jesteś ta
                    Gaudencją?No to super!Teraz już wiem,kto to pisze i duzo wie na temat imion."
                    Myslę,że odbyłoby się to mniej więcej tak,a nie,że jakiś wariat tylko
                    czyha,żeby coś jej zrobić.No,bo za co?
                    • gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 18:42
                      Ja już pisałam, o co chodzi. Nie widzę powodu, żeby de facto odkrywać swoją
                      tożsamość, skoro mało kto to na forum robi. Kiedy wszyscy zaczną pisać na forum
                      pod imionami, nazwiskami, a w przypadku osób, które noszą powtarzajace sie
                      wśród innych kombinacje imion i nazwisk, jeszcze pod adresami, również i ja
                      chętnie będę podawać swoje imię, nazwisko, i imię mojego synka. Na razie jednak
                      w większości jesteśmy anonimowi i nie widzę powodu, żeby to w swoim przypadku
                      zmieniać. Gdybym miała na imię Ania, a mój syn Tomek, nie widziałabym problemu,
                      bo nadal byłabym tylko zwykłym nickiem, a pisanie o tych imionach nic by nie
                      zmieniało.

Pisałam kiedyś w sieci pod imieniem i nazwiskiem, już teraz jednak
                      wiem, że te dane mogą byc wykorzystane w bardzo różny sposób; podejrzewam, że
                      nie powinno przyjść Ci do głowy, o co chodziło w tym przypadku (niezupełnie o
                      wariata), ale uważam, że nie ma po co o tym pisać. Brzmi to dziwnie, wiem, ale
                      nie mogę napisać nic więcej.
                • aniadm Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 13.06.05, 14:14
                  sawonarola napisała:

> Ale reasumując:na
                  > pewno nie jest fajnie być Anią,Julią czy Kubą bądź Michałem,ale w ogóle nie
                  > słyszeć o imiennikach też niemiło.

Na temat Julii, Kuby czy Michała nie mogę się wypowiedzieć, ale mnie bycie Anią
                  nigdy szczególnie nie przeszkadzało. Jak byłam młodsza, to nawet lubiłam
                  spotykać imienniczki (człowiek w tym wieku lubi mieć poczucie, że nie jest sam),
                  a potem nigdy mi w zasadzie nie przeszkadzało. Dzisiaj też mi nie przeszkadza,
                  głównie dlatego, że uważam imię tylko za część siebie. Co z tego, że Ań jest
                  dużo, kiedy taka jak ja jest tylko jedna? smile

• gaudencja Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 10.06.05, 19:26
              sawonarola napisała:

> tawananna napisała:
              >
              > > A mogłabyś napisać, jak masz na imię? Jeśli to nie jest naruszenie Twojej
              >
              > > prywatności itd. wink Ciekawa jestem.
              > >
              > Nie,raczej nie.No,chyba,że Gaudencja poda swoje,bo jeśli ona nie zamierza
              > ujawniać swojego,ale krytykuje cudze,

Zawsze możesz skrytykować mojego nicka smile
              • marigoldmarigold Re: dla mnie większośc imion na tym forum to paro 13.06.05, 06:41
                Dziekuje Paniom! Ubawilam sie setnie. Co ciekawe, wydaje sie, ze tego rodzaju
                watki naleza do najdluzszych. Kobieca natura? Moze trzeba by zalozyc osobne
                forum? wink
                Dystansu, dystansu...
                m.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.