kszo.pany 06.04.06, 15:55 O jakie gminy, powiaty, województwa, kraje chcielibyście powiększyć Województwo Świętokrzyskie? Moje propozycje - Powiaty - miechowski, lipski, opoczyński, szydłowiecki Gminy - Iłża, Żarnów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
banan9991 Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 16:06 powiaty ktore wymieniasz maja szanse ze je sie skloni do wspolpracy i do wlaczenia do naszego wojewodztwa z wyjatkiem miechowskiego mam kumpla z tamtego miasta teraz mieszka w ostrowcu razem pracujemy i miechowiacy mowia o sobie ze sa krakusami bo mieszkancy tego reginu faktycznie sa nawet nimi genetycznie jak jechalem pociagiem to pisalo w nim miechow 41 kilometrow i inne miejscowosci chodzilo o aglomeracje krakowa i jak ich zachecic aby przyszli do nas nima szans nienawidza kielc tam spora czesc ludzi pracuje w krakowie i nie chca okupacji kieleckiej opoczno tez odpadnie bo daleko moze jeszcze reszta ok Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 16:12 Dokładnie Banan, znasz się widzę na regionalizacji:) Przykład tyle,że odwrotny Kazimierza Wielka-tam wszystkie więzi prowadzą do Krakowa, a Ci debile ją do kieleckiego włąćzyli. Ciężko powiekszać biedne województw, raczej nie będzie chętnych, a jesli już to takie miejscowości, które pewnie chcą komuś, czemus na złość zrobić:) Potem miejscowości , które się włączy chciałyby być dopieszczane ze strony województwa. Powiększanie o miejscowośc, jest wtedy słuszne, gdy występują ku temu racjonalnie kształtowane wszelkie więzi, a nie jest to kaprys notabli(wow. to słowo za PRL) Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 16:29 z kazimierzom to straszna pomylka nawt grozili secesjom Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 16:40 lipsko na pewno moze byc bo ma zwiaski gospodarcze komunikacyjne i wiezi sentymentalne z naszym wojewodztwem i samym miastem ostrowiec pks z ostrowca np gmina sienno bardzo chciala byc w naszym powiecie ale sejm to im spapral w naszym wojewodztwie byli 1 dzien tak kiedys mowil w ostrowieckij wojt tej gminy ludzie z tamtad ucza sie u nas jada do pracy i szpitali przychodni na zakupy Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 22:19 Nie chciałem tym wątkiem odgrzewać sentymentów, tylko spojrzeć z perspektywy teraźniejszości, dlatego celowo pominąłem Radom, Pionki, Grójec, Kozienice, Zwoleń. Kazimierza Wielka wg mnie to tylko kwestia czasu, jak przejdzie do Małopolski. Dorzucam jeszcze gm. Przedbórz do Świętokrzyskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 22:24 moze dotychczas ck to problem ale kiedys to ze zmianami pokoleniowymi cos sie zmieni w mentalnosci wladz Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 22:28 Grójec chce do warszawy jak miechów do krakowa.Wijewództwo po pilice to nie sentymenty,tylko rozsądek,chociażby w celu pozyskiwania funduszy unijnych,które łatwiej dostanie radom z nami niż z warszawą. Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 22:48 gdzies przewijal sie watek przylaczenia powiatu radomskiego do swietokrzyskiego ale to decyzja nie zdrowowo rozsadkowa ale radom nie zgodzi sie na dominacje kielc nawet wczesniej kiedy powstaly wojewodztwa radom mogl miec urzad marszlkowsi ale sie nie zgodzil bo bali sie ze zostana wykolegowani przez kielce jak ci z kielc jechali z protestem do warszwy autokarami to radomiacy walili ceglami w autokary teraz banas chce zabrac regionalna dyrekcje lasow panstwowych radom do siebie bo brakuje im urzedow centralnych a musza sie podciagac bo nie spejniaja wszystkich funkcji wojewodzkich sa w takim okresie przejsciowym w radomiu jest abw i pare innych pewnie dla kielc lakomych i i trzeba to im zbrac radom nie bedzie budowal kielc no i ma racje bo by ich doili ale to senowne jest wtedy takie przylaczenie gdyby nie pazernosc kielc od zawsze na wszystko na tym cierpi caly obszar bo pod warszawa niedoinwestowany a pod kielcami fundusze unijne ale nie chce radom bo ich oszukaja TK moze ktos z radomia napisze nam co im zabraly kielce i nie chca z nimi byc a moze ktos chce jakas jednostka Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 22:32 To co my doświadczamy z TK obecnie, jako ośrodek konkurujący dla stolicy województwa, to to samo czuł Radom do 1975. Był poza tym większy ludnościowo, tak jak i tera od Kielc. Radom wolałby być teraz w Zachodniopomorskim, niż w Świętokrzyskim. Narodził mi się teraz jednak pomysł wzorem Lubuskiego i Kujawsko Pomorskiego - czyli wojewoda w TK, a sejmik w WR. Co na to powiesz Pathos? Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 22:36 Tak powinno być juz przy tworzeniu woj świetokrzyskiego.Lata bez radomia to lata stracone.Nie mówię tego z miłości do miasta,bo jest paskudne, radomiacy tez mnie do siebie nie przekonali jak dotąd,ale tak jest madrze i rozsądnie,a nade wszystkim ekonomicznie słuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 22:44 Zgadzam się z przedmówcą, rejestrując jednocześnie zwroty: WR Przyjaciel WR Sejmik :) Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 22:59 radomiacy mnie troche przekonali nie sa zli w ostrowcu maja dobra opinie u ludzi starszych ale kielce zjadly sie od ogona bo nieuczciwie traktowali radom do podzialu na nowe wojewodztwa w latach 70 i nie chca z nimi wspolpracowac a my chcemy i nic z tego znowu wszystko przez TK a takie wojewodztwo z radomiem na rownych prawach tych miast to lepsze dla nas od malopolskiego i kiedys kielce nie beda tk tylka dostana nowa rejestracje Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 23:00 UWAGA PRZENIOSŁEM DYSKUSJĘ RÓWNOLEGLE NA: FORUM KIELCE - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=39892199 FORUM RADOM - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=39892370 Zapraszam do dyskusji, bez wdawania się w kłótnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 23:03 pewnie sie zrobi awantura Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 23:32 I JESZCZE ZAPRASZAM NA FORUM STARACHOWICE: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=462&w=39894119 Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 23:06 dokladnie niech nadadza w programie o tym widziales kiedys awanture Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 06.04.06, 23:08 Pierwszy człon nazwy brzmi zachęcająco, bo jako prawnik uwielbiam się kłócić i prowokować, ale druga część nazwy kazała mi zawsze zmienić kanał:) Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 07.04.06, 01:41 Ja dodałem na fora: skarżyskie,sandomierskie,iłżeckie,pionkowskie,kozienickie i końskie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 07.04.06, 07:59 Wydaje mi się, że było by to z korzyścią np. dla powiatów lipskiego, zwoleńskiego czy szydłowieckiego, pod względem np. funduszy unijych. Nie zgodzę się co do Kazimierzy Wielkiej, geograficznie bliżej im do Krakowa. Za dobrych czasów wiele osób pracowało w Hucie, ale teraz jak były redukcje (mówię oczywiście o robotnikach) w pierwszej kolejności zwolniono niekrakowian. Fakt na zakupy jeździ się do Krakowa, do lekarza do Krakowa, ale nie ciągnie ich administracyjnie do Krakkowa. Głównym motorem pozostania w Świętokrzyskim było posiadanie własnego powiatu, który jest słaby, ale jest. Nawet niedawno powstały Urząd Skarbowy jest tam deficytowy, ale powstał bo miał powstać. I uwwierzcie nie jest to wiedza z gazet. Co do tendencji odśrodkowyh te istnieją zawsze i wszędzie, a im głośniejsze to wydaje się, że są silniejsze. Poza tym ten region bardzo długo jest związany z Kielcami jako ośrodkiem administracyjnym (już w XIX w.) Co do Miechowa to natomiast ja słyszałem, że Kraków ich nie rozpieszcza, a to że mają dobrze to raczej włąsnymi siłami. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 11.04.06, 15:22 Ku mojemu zdziwieniu mój wątek na wiekszości mniejszych forów został usunięty... Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 11.04.06, 17:19 Miły WR Przyjaciel twierdzi, że zrobiłem z niego debila, dlaczego? - nie mam pojęcia. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=39892370 (na samym końcu), a tym razem byłem naprawdę bardzo miły. Niby Mazowsze, a takie zakompleksone... Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 11.04.06, 17:28 Straszny z niego faszysta. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 11.04.06, 20:15 To określenie chyba bardziej pasuje do Was. Faszysta to człowiek głoszący kult narodu bądź państwa, silne przywództwo. Po Waszych wypowiedziach że mieszkańcom Szydłowca, Przysuchy, Iłzy czy Sienna będzie lepiej żyło się z Wami czyli w świętokrzyskim można spokojnie określić Was tym mianem. Zupełnie nie wiem czemu Wichajster został w ten sposób określony. Przeciez nie mówił że w Mazowieckim jest lepiej niż w Świetokrzyskim , próbował wytłumaczyć że te ziemie są od zawsze zwiazane z Radomiem jako ważnym ośrodkiem administracyjnym przez wiele wieków. Radom stracił tą funkcję dopiero po I Wojnie Światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 12.04.06, 18:39 sam sobie przeczysz.to z wypowiedzi radomiaków wynika-tylko radomskie i nic innego.Jakbyś dobrze sie wczytał w moje posty,to bys zauważył,że ciaglę mówię o wspólnym regionie,gdzie są 2 równorzędne ośrodki-kielce i radom-a między nimi trójmiasto.Jeśli chodzi o region radomski-od i wojny światowej minęło 90 lat i przez tem czas sporo się zmieniło. Ostrowiec 100 lat należał do guberni radomskiej i jakoś obecnie nie jest w strefie wpływów radomia. To samo można by powiedzieć o Sandomierzu, który był poniekąd stolica małopolski od wczesniego sredniowiecza do czasów zaborów. Ale wszystko się zmienia i zmieniajja sie układy sił. Jeśli chodzi o powiat lipski- w ostrowcu równie często widac rejestrację WLI co TOS czy TOP. To jest fakt. I nigdy nie twierdziłem,że w swiętokrzyskim bedzie komuś lepiej niż w mazowieckim, tylko ze rozsądnie jest tworzyć duży region z biedniejszych regionów niż być peryferią bogatego centrum. Tylko to wymaga wspólpracy, ale dziwne wzajemne animozje przesłaniaja rozsądek po obu stronach. Obawiam się że rozsądek wróci,gdy radom zostanie sypialnia warszawy,a kielce przedmiesciem krakowa. I BEDZIE PLACZ I ZGRZYTANIE ZĘBÓW... Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 13.04.06, 21:53 Wiesz co, nie zabardzo Ciebie rozumie. Jak moge sobie sam przeczyć wyrażając opinie na temat Twojego nie fortunnego i nie prawidłowego określenia mianem faszysty Wichajstra??. Nie wiem może poczujesz się urażony ale odkręcasz kota ogonem. Jakoś czytając Twoje posty nie zauważyłem abyś w któryms z nich popierał idee połączenie obu ziem w jeden region. Jeżeli dojrzałeś do tego pomysłu i uważasz ze to wyjdzie na korzyść mieszkańcom, bardzo się ciesze. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 13.04.06, 22:29 To się czytać naucz albo okulary sobie spraw Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 13.04.06, 22:41 Ten gośc co pisłą tego posta to chyba jakiś intelektualista:), bo chyba go czytał z trzy razy, poskładał, popoprawiał, pomyślał nad sensem...prawdziwy intelektualista, co nie pathos:) Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 13.04.06, 22:47 Nie chcę być złośliwy,ale jak prawdziwy intelektualista powinien znać zasady pisania nie z przymiotnikami-jak np. nie bieski ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 13.04.06, 23:29 Ok. Rzeczywiście macie racje. Popełniłem błąd. Zdarza się. Idąc Twym tropem wytykania, zwrócę Twoją uwagę na jedno zdanie "To się czytać naucz albo okulary sobie spraw". Co powiesz na to? Chciałbym, aby to zdanie było także Twoją jedyną i ostatnią wpadką, bo niestety się nie popisałeś. Pokazałeś swój poziom i udowodniłeś, że raczej reprezentujesz młodą grupę wiekową, forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 13.04.06, 23:33 Nie, no co za gość!I jeszcze jakieś analizy socjologiczne sporządził. Forum na socjologicznym tle porównawczym! To co powiesz o mnie, do jakiej grupy społecznej mogę należeć, a może kategoria zawodowa:). Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 13.04.06, 23:35 "Prymitywus pospolitus". Nie trzeba było robić analizy. Prostactwo samo wychodzi na wierzch. Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 13.04.06, 23:44 Wow:) Teraz oczywiśc uwzględniając mechanizmy psychologiczne, będę pokorny i p osłuszny i będę zaprzeczał. Mógłbym podjąc kwestie prostactwa i wyjaśnić, bo to wbrew pozorm ciekawe zagadnienie i dla wielu niezrozumiałe, ale jednakdaruję sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 13.04.06, 23:49 Zaczyna brakować argumentów (o ile w ogóle można powiedzieć że jakieś były) i zaczyna się drażnienie i mądrzenie. Ale cóż nic sie nie poradzi tak chyba musi być.... Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 13.04.06, 23:53 Dziś już o tych argumentach, to słyszałem ze trzy razy. Cóz ja mogę tu wrzucić, argumenty, oprócz przeliczeń i analiz ekonomicznych, bo w tym jestem nie do końca na razie zorientowany, ale kto to bedzie czytał:) Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 13.04.06, 23:59 No jakoś nie potrafię sobie wyobrazić Ciebie jako prelegenta rozwijającego hasło "prostak", chociaż kto wie. Wyjdę z założenia, że jako osoba reprezentująca ten typ człowieka mógłbyś powiedzieć naprawdę wiele na ten temat. A wracając jeszcze do genezy, czyli przyczyny użycia takiego zwrotu chciałbym zwrócić Twoją uwagę na Twojego Kolegę Pathos_Phobosa i jego wytknięcie mi popełniania przeze mnie błędów, otóż Ty robisz takie same a nawet nie wiem czy nie gorsze błędy. Z tego powodu użycie takiego a nie innego zwrotu (prostak) uważam za uzasadnione. Sądzę również, że dalsza dyskusja z Wami nie ma sensu, chyba, że powrócimy do tematu w tytule wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
michal13w Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 14.04.06, 00:08 Dajcie se siana wszyscy bo czytać się tego nie chce. Typowo polska dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 14.04.06, 00:17 Szanowny gregorze!Piszę szybko i wysyłam dany fragment( nie czytam napisanego przeze mnie tekstu). Szkoda czasu na takie rzeczy. no, dobra! drążyłem ten temat specjalnie, bo śmieszą już mnie te hasła likidacja, reorganizacja, znoszenie czegoś na coś. Każdy z piszących przystępuje, no załózmy do dyskusji, z jakimś nastawieniem emocjonalnym. Stąd racjonalna kalkulacja raczej schodzi na drugi plan. Dla was priorytetem jest maksymalizacja Waszego interesu regionalnego, dla Nas lokalnego. raczej nie ma co mysleć o zmianie liczby województw, choć jest to niewątpliwei decyzja polityczna, mozna za to mysleć o korekcie granic. Poza tym interesujący jest stosunek Radomia do Ostrowca. Nie wiem, ja do Radomia nic nie mam, życzę Wam jak najlepiej. Tylko z Waszej strony to my jesteśmy traktowani jak prowincja-prowincji. dobra rozumiem stanowisko Kielc, bo to wielka stolica, ale Wasze myślenie może wynika z tego, że jestescie w mazowieckim... Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 14.04.06, 01:33 Korekta granic ale nie kosztem naszego regionu! I tu się nie zgadzamy wyszliście z propozycją do nas żebyśmy powiększyli świętokrzyskie kosztem własnego regionu. Przecież to jest śmieszne tym bardziej że owe miejscowości same nie chcą się nigdzie przenosić, ba nawet współpracują w sprawie trasy S12 i nie tylko. To tak jak my byśmy stworzyli wątek na Waszym forum podobnej treści tylko że zamiast przyłączyć do Świętokrzyskiego to do Mazowieckiego i wymienili że takie i takie gminy, powiaty, miejscowości powinny się odłączyć od Was i przyjść do nas. Dając za przykład że jeździ dużo samochodów po Ostrowcu z tymi rejestracjami nie jest najlepsze, bo równie dobrze czy chcesz wierzyć czy nie ale w Radomiu jeździ od gro ma TOS-ów., TOP-ów można je spotkać dosłownie wszędzie od parkingu pod CH do starego miasta i śródmieścia i czy to znaczy że bliżej im do Radomia niż np. Kielc? NIE. Więc o to ten krzyk, jak następnym razem zaproponujecie coś nie taktownego, to zastanówcie się a nie piszecie żeby pisać, ale konkretów nie ma. Co do Ostrowca w Radomiu nikt tego miasta nie traktuje jako prowincji. Ani ja (co wielokrotnie zaznaczałem nawet na tym forum) , ani Grzesiek itd. itp.. Jesteśmy w stanie połączyć się w jedno województwo, dla nas żaden problem, ale trzeba dogadać konkrety i podział władzy. Tyle miałem do powiedzenia żeby nie było potem że Radom zły, że młodzież „wszechradomska” – która zła jest bo przecież broni przed podziałem „swojego” regionu itd. itp. Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
michal13w Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 14.04.06, 01:36 To był konkret. Nie odpowiadam, bo się nie znam. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 14.04.06, 01:49 Zgoda, ja tego wątku Wam nie proponowałem Wichajsterr. Mam kumla na roku z Radomia. Gadamy często! I mówimy często zmianie województwa. Ustaliliśmy raz, że wykroimy coś dla tworu z mazowieckiego i swiętokrzyskiego. No, to ja mówię:Krzysiek stolica rządowa u Was, a u nas samorządowa, my jestesmy mniejsi dlatego wy macie rządówkę i już zaczęły się problemy. Proste wiekszy nie zawsze zrozumie mniejszego. A co do TOS, TOP, TLI u Was, trochę osób pewnie studiuje, dziś się ludzie przemieszczają, to chyba dobrze dla Waszego miasta. nasze władze z tego co widzę też próbują uczynić jakiś ośrodek z Ostrowca, może nie będzie takich centrów handlowych jak w Radomiu, ale zawsze jakieś stosownie do proporcji i wielkości miasta jako podregionu! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 11.04.06, 17:34 Radom pokazał swoje oblicze - czerwone, nie robotnicze... Po tej dyskusji mam wyrzuty sumienia wobec potraktowania parę tygodni temu przeze mnie niezbyt przychylnie Marcmala - Przepraszam go tu publicznie i stwierdzam, ze jest idealnym adwersarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 11.04.06, 20:38 Gregory z Radomia - dlaczego Ty i Wichajsterr macie te same linki na dole komentarza? Czyżby te strony internetowe były Waszą jedyną odpowiedzią na pytania nas gnębiące i Waszą wizytówką? Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 11.04.06, 21:18 Linki do stron, są darmową "reklamą" ciekawych, wartych przejrzenia stron. Jakbyś zajrzał choć raz na strone www.wojewodztwo.radom.pl nie pisałbyś takich bezsennsownych postów. Pozatym podane linki w obu sygnaturkach nie odnoszą się do tych samych stron. Jest mała róznica. Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 11.04.06, 23:01 Puknijcie się wszyscy w głowę:) Każdy chciałby coś ugrać, to pytam jak to zrobić!!!!Nie ma idealnego modelu terytorialnej organizacji kraju!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 12.04.06, 07:24 Wcale się nie obraziłem i nie czuję się obrażony :))) Tylko nie mam czasu, bo baby wielkanocne piekę, znaczy się przyrządzam, he he he. Młodzieży wszechradomskiej nie komentuje, bo i po co. WESOŁYCH ŚWIĄT. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 12.04.06, 18:21 Fakt marcmal,duskusja z tobą jest stymulująca,a z tymi radomiakami straszny beton.Pozdrawiam TK i WR przyjaciół. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Powiększamy Świętokrzyskie!!! 03.06.06, 03:07 Odświerzam,bo znalazęłm na wikipedii to: pl.wikipedia.org/wiki/Wojew%C3%B3dztwo_%C5%9Bwi%C4%99tokrzyskie#Podzia.C5.82_administracyjny Ciekawe skąd źródło wiedzy... Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos i jeszcze ciekawa stronka 03.06.06, 03:35 www.gugik.gov.pl/komisja/mapa_adm.htm Już 3 razy powiękssonoswietokrzyskie,odbierając wsie powiatowi szydłowieckiemu. Wałbrzych zrezygnował z pwiatu grodzkiego,ale żadne miasto nie nabyło tego statutu. Odpowiedz Link Zgłoś