Dodaj do ulubionych

BAJANA, Spoldzielnia "Szostka"!

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.03, 01:46
Czy ktos tam mieszka? Prosze, podajcie jakies opinie o developerze i o samym
mieszkanku. Obok maja powstac dwa nastepne bloki a ja sie przymierzam do
kupna. Dzieki!
Obserwuj wątek
    • Gość: gabbiano Re: BAJANA, Spoldzielnia 'Szostka'! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.03, 10:45
      Mieszkam na osiedlu ARC i Szóstki. Generalnie jestem zadowolona.
      Jeżeli chodzi o ARC nie narzekam, nie miałam z nimi problemów. 3 razy
      zamieniałam mieszkanie, przedłużałam terminy płatności i zmniejszałam kwoty,
      bez żadnych dodatkowych opłat itp. Wprowadzałam też zmiany do projektu.
      W mieszkaniu jest trochę usterek: tradycyjnie pękające ściany i sufit, ze
      ścianami dałam sobie spoój, sufit poprawiali , ale bez pozytwnego rezultatu.
      (Z tego co zauważyłam - chyba we wszystkich nowych budynkach pękają ściany)
      Poza tym są inne usterki: krzywa podłoga w przedpokoju, brak pianki przy
      montażu okien itp, itd generalnie można się z ekipą umówić i usterki usuwają.
      Nie polecam mieszkań parterowych z tarasami - ciągle stała tam woda,
      naprawiali to chyba z 10 razy. Radzę tez zwrócić uwagę, aby z pokojem nie
      sąsiadowła łazienka czy kuchnia sąsiada - dźwięki dobiegajace zza ściany są
      dość dobrze słyszalne.
      Mimo tych wszystkich zastrzeżeń, jestem zadowolona, dobrze mi się mieszka,
      sąsiadów mam na całe szczęście spokojnych, a ze spółdzielnią idzie się
      porozumieć(dział techniczny), choc niektórzy jej pracownicy wydają się wyrwani
      z ery głębokiej komuny.
      Pozdrawiam

• Gość: saad Re: BAJANA, Spoldzielnia 'Szostka'! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.03, 22:47
        Bardzo dziekuje za fajna odpowiedz.
        Czy moge spytac ile w twoich czasach kosztowal metre kw w tym budynku?
        Czy okna od Bajana sa halasliwe (tzn. czy to jest ulica ruchliwa)?
        Oni nie zaczeli jeszcze budowy wiec kupowalbym powietrze, ale zastanawiam sie
        nad tym bo to najlepsza IMHO lokalizacja w tym przedziale cenowym.
        Wiec byc moze bedziemy sasiadami. :)
        Jeszcze raz dziekuje, pozdrawiam.
        • Gość: andik Re: BAJANA, Spoldzielnia 'Szostka'! IP: *.crowley.pl 06.03.03, 08:25
          Cześć
          Skąd wiesz że na Bajana budować będzie SM Szóstka? Nie znalazłem żadnych
          ogłoszeń tego typu, jedynie kto się ogłasza to Arc2. Też byłbym zainteresowany
          kupnem tam mieszkania. Jakbyś mógł podać jakieś info na temat tej inwestycji.
          • Gość: saad Re: BAJANA, Spoldzielnia 'Szostka'! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.03, 00:52
            Pozostale 4 budynki sa w zarzadzie "Szostki", a kolejne 2 przejda odrazu pod
            jej zarzad. Info prosto od Arc2.
    • Gość: alu Re: BAJANA, Spoldzielnia 'Szostka'! IP: 195.49.27.* 06.03.03, 09:53
      Ja nie jestem tak dobrego zdania o Arc2. Oczywiście wszystko można z nimi
      załatwić na etapie wpłacania pieniędzy lecz później zaczynają się niestety
      kłopoty... Chodzi mi o jakość wykonania inwestycji która jest moim zdaniem
      fatalna (parę przykładów: cieknące garaże, odpadające kafelki na galeriach,
      cieknące galerie przez co jest na nich wyłączone oświetlenie, łuszcząca się
      farba, wilgoć pojawiająca się w mieszkaniach itd). Niestety developer nie
      poczuwa się do usunięcia usterek zrzucając to na wykonawcę z którym się de
      facto procesuje. Słyszałem, że jest to i tak dobrze wykonana inwestycja w
      porównaniu z innymi budowami we Wrocławiu. No cóż, decyzja należy do Ciebie!!
      • Gość: gabbiano Re: BAJANA, Spoldzielnia 'Szostka'! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.03, 10:35
        Mieszkam na galerii, u mnie światło działa i nic nie cieknie, owszem jak pada
        deszcz to jest mokro, ale to w końcu galeria.
        Klatka schodowa jest sprzątana, kafelki nie odpadają, ściany owszem pękają.
        Tam gdzie pracuję - nowe bloki, nowe lokale (inna spółdzielnia) ściany też
        pękają, w garażach ciągle stoi albo cieknie woda, sufit też podciekał a
        spółdzielnia ma to gdzieś.
        W SM6 i ARC raczej nie miałam takich problemów, ale jak napisałam nie
        czepiałam się wszystkiego.
        Jeśli chodzi o ewentualne umówienie się z ekipą, na usuwanie usterek: nie było
        problemów. Niedawno poprawiali mi parapety (były źle zamontowane i wiało) -
        przyszli po 3 dniach od zgłoszenia. Ewentualna wilogoć w mieszkaniach jest
        raczej wynikiem zbyt szczelnych okien.
        Wcześniej mieszkałam przy bardzo ruchliwej ulicy i Bajana nie wydaje mi się
        zbyt ruchliwa, ale trzeba wziąć pod uwagę, że jest tam przystanek i pętla
        autobusu. Wprawdzie okna na samą ulicę mi nie wychodzą, ale jest dość blisko.
        Aha w niedziele o 9.00 lub trochę później, ksiądz włącza głośniki w kościele i
        przy śniadaniu doskonale słychać Ojcze Nasz itp...)
        Pozdrawiam i życzę udanego wyboru

ps.
        Akt notarialny podpisałam dopiero po roku od odbioru mieszkania...
        • Gość: alu Re: BAJANA, Spoldzielnia 'Szostka'! IP: *.alstom.ch 06.03.03, 16:06
          Ja mieszkam w ostatnim budynku od ulicy i niestety na galeriach budowlańcy
          uszkodzili izolację w związku z czym w kloszach lamp zbiera się woda a w zimie
          z żarówek zwisały sople!!!! Natomiast kafelki na galeri niedługo samę się
          wykruszą (na razie się odbarwiły właśnie od kapiącej z sufitu wody). Wilgoć w
          mieszkaniach jest raczej skutkiem zbyt blisko biegnącej na balkonie rynny i
          chlapaniem na ścianę. Co do pękania ścian to w nowym budownictwie jest to
          raczej zjawisko normalne bo ściany schną (trzeba to przeżyć i po jakimś czasie
          zrobić mały remoncik i malowanie ścian).
          Natomiast jest dla mnie sensacyjne podpisanie przez Ciebie aktu notarialnego bo
          ja jestem narazie notorycznie odsyłany przez SM. Czy mógłbym liczyć na jakąś
          informację jak to załatwić?
          Pozdrawiam.
          • Gość: gabbiano Re: BAJANA, Spoldzielnia 'Szostka'! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.03, 16:53
            Akt podpisałam w połowie lutego (+,-). Wiem, że w tej kancelarii chyba dwa dni
            w tygodniu odbywało się seryjnie podpisywanie aktów przez SM6 i właścicieli
            mieszkań. Na początku lutego dzwoniłam w tej sprawie do SM6, dowiedziałam się,
            że lada moment nastąpi to "szczęśliwe" wydarzenie i że starają się najpierw
            podpisywać z osobami, które mają kredyty. Po paru dniach miałam tel. z SM6 aby
            uzgodnić termin u notariusza. I sprawa załatwiona.
            Służę w razie dalszych pytań
            i pozdrawiam
            • Gość: saad Re: BAJANA, Spoldzielnia 'Szostka'! IP: *.wroc.zigzag.pl 19.03.03, 18:30
              Czy to prawda ze jesli nie ma podpisanego aktu notrialnego to w banku splaca
              sie tylko odsetki a nie kredyt?
              • mcmacpl Re: BAJANA, Spoldzielnia 'Szostka'! 20.03.03, 15:45
                > Czy to prawda ze jesli nie ma podpisanego aktu notrialnego to w banku splaca
                > sie tylko odsetki a nie kredyt?

Nieprawda.
                Chociaz to moze zalezec od banku (ja nie znam takiego).
    • Gość: MARYLOO Re: BAJANA, Spoldzielnia 'Szostka'! IP: 212.160.253.* 08.07.03, 10:34
      Witam,
      My kupiliśmy mieszkanie na bajana od spółdzielni mieszkaniowej
      szóstka na
      zlecenie ARC2. Ja polecam serdecznie. Wszelkie formalności przed i po
      zakupie
      mieszkania obyły się bez większych problemów. Jesteśmy bardzo
      zadowoleni,
      mieszkanie było oddane jak pamiętam tylko z dwu miesięcznym
      opóźnieniem, tylko
      dlatego ze nasz blok był ostatni. Spółdzielnia szóstka też w
      porządku, bardzo
      dbają o osiedle, jest cały plan zagospodarowniatego terenu i
      renowacji starych
      budynków. Zresztą można już zobaczyć efekty ich prac. Czynsze są
      rozsądne i
      wszystko można zalatwić bez większych problemów.
      Polecam
      Jeżeli chodzi o usterki, to owszem występowały np pękanie ścian (co jest
      normalne przy nowych budynkach do 3 lat), ale po zgłoszeniu wady w spółdzielni
      szóstka, przyszli Panowie umówiliśmy się na termin, który nam pasował i
      wszystko zostało naprawione. :-) ja serdecznie polecam
      • Gość: aga Re: BAJANA, Spoldzielnia 'Szostka'! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 11:39
        Gość portalu: MARYLOO napisał(a):

Spółdzielnia szóstka też w
        > porządku, bardzo
        > dbają o osiedle, jest cały plan zagospodarowniatego terenu i
        > renowacji starych
        > budynków.

Byłoby fajnie, jakby zadbali jeszcze o tą nieszczęsną drogę wewnętrzną na
        osiedlu, jeśli to można w ogóle nazwać drogą. Wysypali jakiś żwir czy cholera
        wie co i koniec. Bagno się z tego robi, albo kurzy się niemiłosiernie. Nie daj
        Boże samochodem tam wjechać. Zastanawiam się, jak długo będziemy czekać na
        jakieś utwardzenie tej powierzchni i zrobienie jakiegoś sensownego parkingu. A
        może to tylko pobożne życzenia? Czy ktoś coś o tym wie?
        • Gość: Kasia Re: BAJANA, Spoldzielnia 'Szostka'! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.09.03, 20:37
          Myślę, że nie nastąpi to wcześniej niż przed ukończeniem budowy obecnie
          stawianych budynków. Tylko kiedy to będzie??? :-(
          • Gość: aga Re: BAJANA, Spoldzielnia 'Szostka'! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.09.03, 09:08
            Ale z czego to wynika? Przecież te nowe budynki są z zupełnie innej strony.
            Naprawdę ręce opadają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka