Dodaj do ulubionych

Pokojowy Nobel dla Wangari Maathi

08.10.04, 12:59
Wspaniała wiadomość o nagrodzie Nobla dla Kenijki za pracę na rzecz ochrony
środowiska naturalnego.
Wangari Maathai jest profesorem i sekretarzem stanu ds. środowiska i zasobów
naturalnych w rządzie swego kraju.
Cały artykuł i komentarze internautów w linku:
info.onet.pl
Obserwuj wątek
    • ijaw Re: Pokojowy Nobel dla Wangari Maathi 08.10.04, 16:44

W Wirtualnej Polsce natknęłam się na "interesujące" opinie polskich polityków na
      temat Nagrody Nobla dla pani Wangari Maathi. Artykulik krótki i wymowny. Proszę
      przeczytać i swe zdanie wyrazić. Może będzie zbieżne z wypowiedzią pana Rokity,
      p. Nałęcza albo p.Wrzodaka?

"Polscy politycy zawiedzeni decyzją komitetu noblowskiego
      PAP 15:10

Na ten temat
      » Nagrody Nobla
      Polityczna poprawność, spadek prestiżu, ośmieszenie idei twórcy - tak politycy
      komentowali przyznanie pokojowej Nagrody Nobla działaczce ruchu ekologicznego z
      Kenii Wangari Maathai.

Działaczka ruchu ekologicznego, 64-letnia Kenijka Wangari Maathai została w
      piątek pierwszą w historii kobietą afrykańską - laureatką pokojowej Nagrody
      Nobla. Komitet Noblowski przyznał jej to wyróżnienie "za stałą działalność na
      rzecz rozwoju przyrody, wolności poglądów i demokracji" w jej ojczystej Kenii i
      w całej Afryce.

Szef klubu parlamentarnego PO Jan Rokita przyznał, że nic nie wie o tegorocznej
      laureatce nagrody. Wyraził natomiast opinię na temat samej idei przyznawania
      nagród: Mam wrażenie, że to jest nagroda coraz bardziej koteryjna. Jej znaczenie
      spada zarówno w dziedzinie literackiej, jak i politycznej.

Jak przyznał, od wielu lat należy do grona dużych sceptyków w kwestii Nagrody
      Nobla. Zwłaszcza nagród, które mają wymiar bądź to polityczny, bądź
      kulturotwórczy, czyli chodzi o nagrodę literacką i pokojową. One są politycznie
      uwikłane - powiedział Rokita.

Nagroda Nobla nie jest wolna od politycznej poprawności - uważa wicemarszałek
      Sejmu Kazimierz Michał Ujazdowski (PiS). Szkoda, że ci, którzy w oczach opinii
      międzynarodowej zasłużyli na Nagrodę Nobla w dziedzinie przestrzegania praw
      człowieka i pokoju, jej nie dostają.

Zdaniem Ujazdowskiego, laureatami Nobla zostają osoby prowadzące działalność
      mniej ważną. Spełniają one jednak jakieś kryteria politycznej poprawności. Mam
      wrażenie jednak, że kosztem autorytetu tej nagrody - ocenił.

Również wicemarszałek Sejmu Tomasz Nałęcz (SdPl) także uważa, że wyróżnienie
      Kenijki bierze się z politycznej poprawności. Potrafiłbym wymienić długi ciąg
      osób, które z punktu widzenia Polaków zasługują na Nagrodę Pokojową - podkreślił
      Nałęcz. Wicemarszałek uważa, że Nobla dostać powinien Vaclav Havel. Nałęcz
      zaznaczył jednak, że stara się dzielić radość wszystkich obywateli Kenii z tej
      nagrody.

Lider LPR Zygmunt Wrzodak uważa, że nagrodę otrzymać powinien papież Jan Paweł
      II. Pomija się go w takich kwestiach jak pokojowa Nagroda Nobla, a otrzymuje ją
      jakaś pani z Kenii - powiedział. Zdaniem Wrzodaka, fakt, że papież nie został do
      dzisiaj uhonorowany, pokazuje upadek idei, dla której została utworzona, całej
      tej kapituły, która przyznaje Nagrody Nobla i ośmiesza jej twórcę.

Norweski Komitet Noblowski wybrał Wangari Maathai spośród rekordowej liczby 194
      osób nominowanych w tym roku do nagrody. Laureatka tegorocznej nagrody pokojowej
      w dniu 10 grudnia - w rocznicę śmierci jej fundatora Alfreda Nobla - odbierze
      złoty medal, honorowy dyplom i czek na 10 mln koron szwedzkich (1,3 mln dol.). (ck)"
      • mr_pope Re: Pokojowy Nobel dla Wangari Maathi 10.10.04, 20:47
        Trudno mi się wypowiedzieć nt prestiżu Nobla, nigdy go nie dostałem i nie
        obracam się w towarzystwie naukowców jak nasi politycy.

Z drugiej jednak strony od pewnego czasu nagrody literackie czy pokojowe
        przyznawane są dosyć niespodziewanym osobom, ostatnio irańska prawniczka, teraz
        Kenijka. Trudno nie pomyśleć, że nagroda ma więcej na celu uzyskanie politycznej
        poprawności (jak słusznie zostało to zaznaczone), jacyś działacze, którym nie
        można odmówić aktywności, ale sukcesów w walce o pokój?
        • ijaw Re: Pokojowy Nobel dla Wangari Maathi 10.10.04, 21:57
          mr_pope napisał:

>
          > Z drugiej jednak strony od pewnego czasu nagrody literackie czy pokojowe
          > przyznawane są dosyć niespodziewanym osobom, ostatnio irańska prawniczka, teraz
          > Kenijka. Trudno nie pomyśleć, że nagroda ma więcej na celu uzyskanie
          politycznej poprawności (jak słusznie zostało to zaznaczone), jacyś działacze,
          którym nie można odmówić aktywności, ale sukcesów w walce o pokój?

Może po prostu inna miara pokoju? Pani Wangari Maadthi jest profesorem i
          pierwszą kobietą afrykańską, której udało się wejść do rządu. Pokonała wiele
          barier, była wielokrotnie więziona. Szkoda, że media nie pokusiły się o
          rozwinięcie tego wątku, bo mam przeczucie, że to wespół z osiągnięciami
          naukowymi, i sadzeniem drzewek doprowadziło do decyzji.
          Ale lepiej zająć się sadzeniem drzewek niż mordowaniem ludzi, nie widzisz w tym
          prostej i mądrej dewizy?
          Gdyby dotyczyło białego człowieka, nikt nie mowiłby o poprawności politycznej.
          W wypowiedziach znalazłam brak szacunku dla człowieka, pogardę, "jakaś pani z
          Kenii " mówi pan, który nie ma szans na osiągnięcie podobnego statusu.
          Nie są to uprzedzenia rasowe?
          • czarek1 Re: Pokojowy Nobel dla Wangari Maathi 10.10.04, 23:49
            Do powyzszego dodam, ze kilkanascie lat temu pokojowa NN otrzymal jakis wloski
            profesor, ktorego nazwiska nie pamietam, ale ktorego prace nad wyhodowaniem
            szybko rosnacego zboza pomogly zmniejszyc glod w Indiach. Wymowa tej nagrody
            dla mnei byla taka, ze gdy jeden o ten pokoj wojuje odwaga cywilna - slowem -
            protestami - walce pzreciw ciemiezeniu, badz pomaga osiagnac pokoj tam, gdzie
            go nie bylo, drugi wykorzystuje warunki pokojowe do walki o lepszy dzien
            powszedni dla spoleczenstw. tak zrobil wloski profesor, tak zrobila pani
            Wangari Maathi. I ona zrobila to dodatkowo w warunkach, ktore w jej wlasnym
            karju od pokoju odbiegaja dosc daleko. Byc moze decyzja komitetu noblowskiego
            byla zabarwiona polityka, ale wydaje mi sie, ze to w tym przypadku pomaga
            krajowi takiemu, jak Kenia, o ktorym malo sie wie. Zgadzam sie, ze czasami
            decyzje w sprawie pokojowej NN bywaja zaskakujace, ale ta mi sie akurat podoba.
            NIE daltego, ze pani Wangari Maathi jest czarna. To nie ma dla mnie
            najmniejszego znaczenia. Tylko dlatego,ze ta kobieta zrozumiala, ze pomoc
            swojemu krajowi moze bardziej pzrez swoja prace ekologiczna, niz pzrez
            pobrzekiwanie szabelka.-
            Homo sum et humani nihil a me alienum esse puto
            • ijaw Re: Pokojowy Nobel dla Wangari Maathi 11.10.04, 00:06
              czarek1 napisał:

>Wymowa tej nagrody dla mnei byla taka, ze gdy jeden o ten pokoj wojuje odwaga
              cywilna - slowem - protestami - walce pzreciw ciemiezeniu, badz pomaga osiagnac
              pokoj tam, gdzie go nie bylo, drugi wykorzystuje warunki pokojowe do walki o
              lepszy dzien powszedni dla spoleczenstw. tak zrobil wloski profesor, tak zrobila
              pani Wangari Maathi. I ona zrobila to dodatkowo w warunkach, ktore w jej wlasnym
              > karju od pokoju odbiegaja dosc daleko.

A ja dodam, że o wiele prościej jest walczyc wręcz, czego dowodów mamy nadto, a
              o wiele trudniej jest walczyć o poprawę warunków życia milionów ludzi dając
              swoje siły, mądrość, czas, ideę, wiarę, pragnienie i konsekwentne poświęcenie.
              Oboje, włoski profesor, i pani prof. Wangari Maathi to uczynili. I chwała im za to.
          • mr_pope Re: Pokojowy Nobel dla Wangari Maathi 11.10.04, 13:39
            > Gdyby dotyczyło białego człowieka, nikt nie mowiłby o poprawności politycznej.

To naturalne. Zaspokajanie ambicji białych nie leży w naturze poprawności
            politycznej. To nie oni są ofiarami dyskryminacji, nie oni cierpieli z powodu
            prześladowań i nie oni procesują się o swoje prawa powołując się na kolor skóry.
            Nb Mandela dostał Nobla i nie podnosi się argumentu, ze dostał z powodu
            poprawności politycznej. Przesadzasz.

> W wypowiedziach znalazłam brak szacunku dla człowieka, pogardę, "jakaś pani z
            > Kenii " mówi pan, który nie ma szans na osiągnięcie podobnego statusu. Nie są
            > to uprzedzenia rasowe?

A skąd jest ta pani jak nie z Kenii? Naprawdę we wszystkich wypowiedziach musisz
            się doszukiwać rasizmu? Ja byłbym raczej skłonny twierdzić, że autor tych słów
            miał na myśli, że lauretaka wypadła sroce spod ogona a nie to, że ma coś przeciw
            niej.

> Pokonała wiele barier, była wielokrotnie więziona. Szkoda, że media nie
            > pokusiły się o rozwinięcie tego wątku, bo mam przeczucie, że to wespół z
            > osiągnięciami naukowymi, i sadzeniem drzewek doprowadziło do decyzji.

Och, wystarczy sadzić drzewa i siedzieć w więzieniu aby być zasłużoną działaczką
            o pokój? Dziwne, wydawało mi się, że ta pani nie jest bojowniczką o wolność a po
            prostu "Zieloną".
            • ijaw Re: Pokojowy Nobel dla Wangari Maathi 11.10.04, 15:23
              mr_pope napisał:

> To nie oni są ofiarami dyskryminacji, nie oni cierpieli z powodu
              > prześladowań i nie oni procesują się o swoje prawa powołując się na kolor skóry
              Dyskryminacja białych ludzi w kontekście ciemny-jasny w naszych warunkach brzmi
              póki co egzotycznie i miejmy nadzieję, że nigdy do tego nie dojdzie.
              > .
              > Nb Mandela dostał Nobla i nie podnosi się argumentu, ze dostał z powodu
              > poprawności politycznej. Przesadzasz.

Mandela, człowiek symbol, który pół życia spędził w więzieniach, człowiek, o
              którym wiedział każdy na świecie - tylko samobójca podjąłby się krytyki
              przyznanej mu nagrody. Prawdę mówiąc, nie wiem, jakie były opinie, masz dostęp
              do archiwum?

> A skąd jest ta pani jak nie z Kenii? Naprawdę we wszystkich wypowiedziach
              musisz się doszukiwać rasizmu? Ja byłbym raczej skłonny twierdzić, że autor tych
              słów miał na myśli, że lauretaka wypadła sroce spod ogona a nie to, że ma coś
              przeciw niej.

"Jakaś pani" tak brzmiało, nie było szacunku w wypowiedzi, a mam poważne
              podstawy do zarzutu rasizmu, ponieważ pan jest znany ze skrajnych, narodowych
              postaw.

> > Pokonała wiele barier, była wielokrotnie więziona. Szkoda, że media nie
              > > pokusiły się o rozwinięcie tego wątku, bo mam przeczucie, że to wespół z
              > > osiągnięciami naukowymi, i sadzeniem drzewek doprowadziło do decyzji.
              >
              > Och, wystarczy sadzić drzewa i siedzieć w więzieniu aby być zasłużoną
              działaczką o pokój? Dziwne, wydawało mi się, że ta pani nie jest bojowniczką o
              wolność a po prostu "Zieloną".

Mam wrażenie, że nie przeczytałeś dokładnie mojego postu.
        • grezi Re: Pokojowy Nobel dla Wangari Maathi 25.10.04, 12:10
          "niespodziewanym osobom"? nie trąbili w mediach i szok, powiększony o
          feralny "kolorek" ciała.
          biała ekolożka radocha, zapewne
          • ijaw Re: Pokojowy Nobel dla Wangari Maathi 25.10.04, 14:39
            grezi napisała:

> "niespodziewanym osobom"? nie trąbili w mediach i szok, powiększony o
            > feralny "kolorek" ciała.
            > biała ekolożka radocha, zapewne

Zaiste nikt by nie lekceważył ani ekologii, ani osoby. Może, czy na pewno?
    • ijaw Re: " Wangari Maathi. Za dobra na żonę" 23.10.04, 13:23
      W "Wysokich Obcasach" natrafiłam na artykuł o Wangari Maathi. Wyłania się zeń
      pełniejsza sylwetka kobiety i naukowca. Łatwiej zrozumieć motywy przyznania
      Nagrody Nobla.
      Oto link do artykułu:
      artykul
    • czarek1 Re: Pokojowy Nobel dla Wangari Maathi 23.10.04, 15:32
      Kiedy pisalem pierwszy arz o prof. Maathi, mialem podziw dla neij, ale oparty
      na kilku ogolnych wrazeniach. Teraz widze, ze to erudytka, bohaterka i typowy
      przyklad osoby przesladowanej za przekonania i za chec robeinia czegos
      dobrego. Przedtem pisalem "wydaje mi sie ze...", teraz jestem absolutnie
      przekanoany o slusznosci tej nagrody Nobla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka