Dodaj do ulubionych

Czy chcemy w Jaśle Tesco ?

20.08.04, 06:42
Sporo ostatnio wśród mieszkańców miasta mówi się o sprzedaży stadionu przy
Śniadeckich pod hipermarket Tesco. Czy chcemy tego ?

Kopiuję niżej to co napisał Marsjan na innym forum.
Ja się pod każdym zdaniem, które napisał obiema rękami podpisuję.

Oto tekst Marsjana :

"Jest wielce prawdopodobne, że tereny przy ul. Śniadeckich, na których
znajduje się stadion jednego z najstarszych klubów na Podkarpaciu - JKS
Czarni 1910 Jasło zostaną sprzedane sieci hipermarketów TESCO (to tylko
kwestia czasu i "przygotowania gruntu"). Informacja pochodzi ze źródeł
zbliżonych do Urzędu Miasta, więc to nie plotka. Pan wiceburmistrz (a może
raczej wice-burzymistrz od burzenia) w swojej wypowiedzi powiedział szczerą
prawdę. Tereny nie zostały sprzedane, bo dopiero zostaną sprzedane! W planie
zagospodarowania przestrzennego są przeznaczone pod inwestycje sportowo-
rekreacyjne ale jak słusznie zauważa można to zmienić jedną uchwałą Rady
Miasta. Nie dziwi w tym kontekście wykup od Rafinerii ichniejszego stadionu.
Już wiemy gdzie nasi włodarze widzą nasz klub. Ponadto powoli kończy się
kadencja obecnej władzy i na pewno przy pewnej motywacji łatwiej będzie
podejmować kontrowersyjną decyzję, bo na następną kadencję wielu radnych się
już nie załapie.
A dlaczego jest to kontrowersyjna, a wręcz szkodliwa decyzja dla lokalnej
społeczności? Wystarczy porozmawiać z jakimkolwiek człowiekiem znającym się
trochę na ekonomii jaki wpływ na lokalny rynek pracy małego miasta może mieć
wejście hipermarketu, który ma praktycznie nieograniczone środki finansowe i
przez długi czas może stosować dumping w walce z konkurencją. Skończy się to
zniszczeniem miejsc pracy w małych sklepach ale też i w obecnie
funkcjonujących marketach typu MPM, Albert, Centrum, Biedronka. Takie sieci
nie są w stanie wytrzymać takiej konkurencji. Pociągnie to też upadek
hurtowni, które do tej pory zaopatrywały te sklepy i markety. A należy
zwrócić uwagę, że wiele z nich (np. MPM) za priorytet uważało zaopatrywanie
się w pierwszym rzędzie u lokalnych producentów. Co to będzie dla nich
oznaczało nie muszę już chyba pisać. I najważniejsze!!!Te sklepy i sklepiki
PŁACĄ PODATKI W JAŚLE !!!! (specjalnie napisałenm to dużymi literami, bo w UM
często o tym zapominają albo udają, że o tym nie wiedzą). Na to miejsce TESCO
zaoferuje minimalną wymaganą dla swojego istnienia liczbę miejsc i
jednorazową zapłatęza teren + dzierżawa. I to wszystko.
Czy jakiś mądry człowiek z UM zlecił jakiemuś PROFESJONALNEMU EKONOMIŚCIE a
nie pani Basi (nie obrażając naszych miłych Basieniek) z sekretariatu co to
podobno się "zna" analizę długoterminowych skutków ekonomicznych dla miasta
wpuszczenia na lokalny rynek hipermarketu??? Czy zanalizowano wpływ takiej
decyzji na lokalny rynek pracy??? Myślę, że nie bo wnioski mogły by nie być
po myśli urzędników, którzy wyjątkowo zapalili się do pomyslu likwidacji
drobnego handlu w Jaśle.
Wszyscy wiemy, że zawsze najzdrowszy jest wolny rynek i uczciwa konkurencja.
Ale jak mają konkurować z hipermarketem o powierzchni kilku/kilkunastu tys.
m2 i rozbudowanej sieci zaopatrzenia(dyktujące swoim dostawcom ceny zakupu
towarów często poniżej kosztów produkcji), sklepy o powierzchni max. kilkuset
m2 nie mające środków na narzucanie dostawcom swoich cen, tworzone od podstaw
z własnych środków finansowych wypracowywanych przez lata ciężkiej pracy.
Ktoś powie, że ceny będą niższe i biednych ludzi będzie na więcej stać. To
teraz pomyślcie ilu waszych znajomych ma małe sklepy (i to nie tylko
spożywcze!), ilu pracuje w malych sklepach, ilu hoduje warzywa i owoce i
sprzedaje je do tych sklepów. Oni wszyscy będa jeszcze biedniejszi niż są, a
po wykoszeniu konkurencji (może to trwać rok, dwa, trzy) TESCO będzie już
mogło swobodnie dyktować normalne i to wcale nie najniższe ceny, bo już nie
będzie wolnego rynku w okolicy.

PANIE I PANOWIE WŁODARZE JASŁA, MOJEGO UKOCHANEGO MIASTA, W KTÓRYM SIĘ
URODZIŁEM I WYCHOWAŁEM. ZASTANÓWCIE SIĘ CO ROBICIE, CZY CHCECIE ZROBIĆ Z TEGO
PIĘKNEGO MIASTA RUINĘ CZY LEŻY WAM NA SERCU JEGO DOBRO. PAMIĘTAJCIE ROZWÓJ
MIASTA I ZAMOŻNOŚĆ JEGO OBYWATELI KSZTAŁTUJE PRODUKCJA A NIE HANDEL.
HIPERMARKETY WYCIĄGAJĄ Z LUDZI GOTÓWKĘ NIE DAJĄC NIC W ZAMIAN. ZAMIAST TESCO
LEPIEJ PRZYCIĄGNĄĆ DO NASZEGO MIASTA ROZSĄDNĄ FIRMĘ, KTÓRA COŚ BĘDZIE
PRODUKOWAĆ, BO TO NAM WSZYSTKIM SIĘ OPŁACI!!!!!

Obserwuj wątek
    • georghe Re: Czy chcemy w Jaśle Tesco ? 20.08.04, 07:14
      forum.rj.pl/viewtopic.php?t=1163
      • georghe Re: Brudne łapska precz od stadionu !!!!! 20.08.04, 07:18
        Kibicom jasielskim nie tyle idzie o Tesco w Jaśle co stadion Czarnych, miejsce
        w którym nasza drużyna rozgrywa mecze od 1910 roku.
        Od stadionu wara !
        • marsjann Re: Brudne łapska precz od stadionu !!!!! 20.08.04, 12:04
          Sprawa jest dwuwątkowa:

1. Likwidacja stadionu przu ul. Śniadeckich i przeniesienie klubu na tereny
          stadionu Rafinerii przy wykorzystaniu kretyńskich argumentów o trudnościach z
          dojazdem i podobnych bzdur, a następnie likwidacja Ogródka Jordanowskiego i w
          efekcie całej ulicy Śniadeckich z zapewnieniem tylko dojazdu do Huty. Tą
          koncepcję z krótkim uzasadnieniem przedstawił niezalogowany użytkownik (gość)
          na www.forum.rj.pl w wątku, do którego link przedstawił Georghe. Dla mnie nagle
          cała układanka poskładał się w całkiem zgrabną całość!

2. Wpuszczenie do niespełna 40 tysięcznego miasta hipermarketu o możliwościach
          dziennego przerobu od kilku do nawet kilkunastu tyś. klientów (czyli
          praktycznie 100% rynku przyjmując przeciętną 3-4 os. w rodzinie).

1-wszy wątek dotyczy kibiców i ktoś może pomyśleć ich widzimisię. Jednak oprócz
          tradycji (kilkudziesięcioletniej!!!) kibice mają uzasadnione obawy, że taka
          decyzja doprowadzi do naturalnej śmierci jednego z najstarszych klubów (rok
          powstania 1910) na Podkarpaciu i w Polsce (najstarsze Cracovia i Wisła powstały
          tylko 4 lata wcześniej a najstarsze w przedwojennych granicach Polski we Lwowie
          w 1903r.). Czy cena za grunty przy Śniadeckich wystarczy na gruntowny remont, a
          realnie patrząc na budowę od nowa stadionu: murawa, boisko treningowe, budynek
          klubowy z szatniami i trybuna na przynajmniej 1tyś. miejsc. Kto troszkę się zna
          na kosztach budowy obiektów sportowych wie, że to jest przynajmniej kilka
          milionów złotych. No chyba, że Rada Miasta zakładając z góry spadek do V ligi a
          nie walkę o III chce nam zafundować stadion tzw. "wiejski" (przepraszam za
          użycie takiego słowa mieszkańców wsi), gdzie w tygodniu pasą się krowy a
          zamiast trybuny jest wkopanych w ziemię trochę opon. Powodzenia życzę panowie
          wizjonerzy!

2-gi wątek dotyczy już wszystkich mieszkańców miasta. Skutkiem takiej decyzji
          będzie doprowadzenie w ciągu max kilku lat do katastrofy miejskiego budżetu.
          Ponadto zniknie z lokalnego krajobrazu klasa średnia ukształtowana poprzez
          inwestycje w lokalny handel, czyli mniej kasy z podatków od osób fizycznych i
          prawnych oraz dzierżawy. Więcej bezrobotnych, czyli jak wyżej mniej podatków a
          więcej wydatków na zasiłki i pomoc społeczną. Wzrost patologii społecznych
          związanych z frustracją ludzi, którzy utracili pracę w handlu i ich rodzin.

Naprawdę, jestem wkurzony. I taki pan vice-burmistrz mydli oczy nie mówiąc
          wprost tak, czy nie tylko krążąc wokół tematu. Proszę o poruszanie tego tematu
          na wszelkich dostępnych forach regionalnych. Niech będzie o tym głośno a
          miejskie smutasy niech czują, że nie mogą robić co im się tylko podoba.

Marsjan
          • georghe Re: Brudne łapska precz od stadionu !!!!! 20.08.04, 13:01
            A ja nie będę owijał w bawełnę i powiem wprost. Jeżeli sprzedadzą naszą świętą
            ziemię na Śniadeckich to się mogą z miasta wynieść. Jeżeli tego nie zrobią to
            my ich wyniesiemy - z całym dobytkiem...
            I nie chcę tu nikogo straszyć, ale numer ze zbeszczeszczeniem tego miejsca nie
            przejdzie.
            • 0kowita Re: Brudne łapska precz od stadionu !!!!! 20.08.04, 13:35
              Codziennie bywamy w różnych jasielskich sklepach. Czy gdzieś są tłumy,
              kolejki ? Czy może gdzieś nie można dopchać się do lady ? Czy może brakuje nam
              tu jakiś towarów ?
              Mamy znajomych wśród właścicieli sklepów, wśród pracowników handlu.....wszyscy
              zgodnie stwierdzają - brak klienta, opłacalność na granicy kosztów.

I w takiej sytuacji chce się nam tutaj sprowadzić takiego giganta !!!
              Nie będę powtarzać bo Marsjan właściwie wszystko napisał dodam tylko, że ja to
              czarno widzę...... widzę miasto z opustoszałymi sklepami i wielką kolejką pod
              urzędem pracy. Miasto ? Cały region..... bo przecież wiemy, że Tesco swoimi
              gratisowymi autobusami dowozi klientów nawet z dość odległych miejsc.

A "święte miejsce"? No cóż....nie jestem kibicem ale myślę, że pogodziliby się
              oni z przeprowadzką gdyby został zbudowany stadion z prawdziwego zdarzenia.
              Ale za co ? Za co ? Za jakie pieniądze miałoby to być ? Ileż można kasy wziąć
              za tę działkę...... a miasto w długach.

PS. Z "kół zbliżonych do źródeł dobrze poinformowanych" słyszałam, że sprawa
              jest już przesądzona..... wiec nasze pisanie to groch o ścianę i tyle.
              • ellenai nie wiem o jakim stadionie mowicie 20.08.04, 16:27
                ale to jest nie wazne,wazne jest ze dla was tyle znaczy,czy wiec qrwa jego mac
                NIE MA nigdzie innego terenu pod to cholerne tesco???????????zla jestem na
                takie transakcje jak diabli,tu wam tesco beda budowac na miejscu historycznego
                stadionu,w grybowie szlag trafia taki fajny browar z tradycjami
                serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,2238552.html
                do doooopy to jest!wcale mi sie wesolo nie zrobilo jak przeczytalam o waszym
                stadionie ale do konca trzeba walczyc! nie poddawajcie sie!stadion mozna
                bardziej uratowac niz grybowski browar!cmok
                • 0kowita Re: nie wiem o jakim stadionie mowicie 20.08.04, 17:11
                  Elle, dla mnie stadion nie jest żadną świętością (jak dla Żorża i innych
                  kibiców Czarnych choć ich rozumiem i znam takich co czterdziści lat żadnego
                  meczu nie opuścili - to jest pasja, podziwiam !)......
                  Ja jako prywatna, egoistyczna osoba.. Okowita taka a taka to może chciałabym
                  i mieć to Tesco na stadionie......dobry, tani, duży sklep w pobliżu domu
                  ułatwiłby mi zakupy - ale to jest......za małe, za małe miasto dla takiego
                  giganta. On nam tu zniszczy cały handel. Nie tylko sklepy spożywcze lecz cały
                  handel....
                  Pierwszy padnie MPM bo w pobliżu..... a szkoda bo właściciele jaślanie, swoi
                  ludzie, nasi sąsiedzi. Potem padnie PSS bo cieniutko u nich.... najgorszy
                  kryzys przeczekali, wielkimi wyrzeczeniami swoje sklepy do jakiegoś tam
                  niezłego poziomu doprowadzili. Może teraz jakoś by im się udało iść w górę
                  a tu ....masz babo placek. Też ich szkoda bo sporo ludzi straci pracę
                  a i ..PSS to jakaś tam część historii Jasła.
                  Za nimi padną inni.
                  Były już takie badania : ile placówek, ile miejsc pracy niszczy hipermarket w
                  dużych miastach - blisko 70 % w jakimś tam najbliższym (nie pamiętam ile)
                  promieniu. Co tu zostanie w tej mieścinie ?

Dla mnie nie ważne czy to Tesco będzie na stadionie czy na polach
                  Warzyckich......
                  ja go tutaj wcale widzieć nie chcę.Handlowe giganty naszemu miastu do niczego
                  potrzebne nie są..... do niczego.
                  • ellenai oczywiscie okowita 20.08.04, 17:48
                    masz zupelna racje!swietnie wylozylas sprawe z innego punktu widzenia!niestety
                    taki jest wolny rynek,silniejszy wywala slabszego.U nas w mojej pipidowie za
                    rok maja otworzyc wielki sklep ze sprzetem domowym.Juz jest wiadome ze
                    wszystkie mniejsze sklepiki ktore funkcjonuja tutaj teraz zbankrutuja,oni to
                    doskonale wiedza,ale nie ma na to rady i koniec,przyjdzie silniejszy i zalatwi
                    tych slabszych,tak wlasnie jest z Tesco i wszelakiego rodzaju wielkie
                    markety.Jedni zaluja stadionu,inni marwia sie o inne przedsiebiorstwa i kazdy
                    ma racje i prawo by czuc sie zagrozonym!cmok 0kowita,dzieki!
                    • 0kowita Re: oczywiscie okowita 20.08.04, 18:03
                      Tak jest Elle.
                      Jest wolny rynek.
                      Jest kapitalizm.....silny niszczy słabszego - OKI ....wszystko się zgadza.
                      Tylko jeszcze......są władze miasta ; panowie burmistrzowie, rada..... oni
                      powinni wiedzieć co jest dla miasta dobre a co nie.Jeżeli "coś" jest dla miasta
                      na teraz i na przyszłość ewidentnie złe (bo widzi to każdy) to powinni na
                      to "coś" się nie zgodzić.

......tak myślę.
                      • ellenai Re: oczywiscie okowita 20.08.04, 18:21
                        dobrze myslisz okowita,dobrze! i ja chcialabym zeby wladze wziely pod uwage
                        przy podejmowaniu decyzji opinie mieszkancow,ale to pic na wode,tak nie
                        jest,wladza swiecka,koscielna czy jakiejkolwiek masci maja to w dupie co
                        mieszkancy mowia!wygrywa kasa !znam to oj znam takie batalie!:(((
                        • harnasi NIE DAMY Sprzedać stadionu czarnych 20.08.04, 20:51
                          jak burmistrz sprzda stadio i rada go poprze to przywiezim taczki za dupe i
                          hajci z dwora a Tesco nam potrzebne jak smród pieknisiowi wara z Jasła Żydzi z
                          francuskie mamy swój MPM a nie Tesco
                          • ouimet Re: NIE DAMY Sprzedać stadionu czarnych 20.08.04, 21:10
                            harnasi-pofolguj.Szkoda nerw.Tamtych spalim,ale Ty oszczedzaj sie...Za niedlugo
                            przyjda nowi radni...i tez trza miec sily na nich...
                            • jul.s Re: ..do Okowity i innych społeczników-ekonomistów 21.08.04, 12:23

...... 1.- żadna z Was nie daje pieniędzy na tę inwestycję
                              2.- jeżeli powstanie nowy sklep /market/ żaden mieszkaniec Jasła nie
                              będzie przymuszany do kupowania w markecie
                              3.- w markecie będą kupować ci którzy chcą wydać mniej pieniędzy lub
                              kupić lepszy czy niedostępny gdzie indziej towar
                              4.- te małe sklepy do których przychodzi się w pantoflach i pogadać
                              przy okazji z panem Józefem i jego żoną Jadzią która gwarantuje swoją osobą ze
                              jakość kupowanych u niej ryb jest absolutnie doskonała /- tym bardziej że się
                              znacie od lat !!!!!!/ .- będą zawsze , bo to jest działalność oparta na
                              osobistym kontakcie ,osobistej odpowiedzialności ---"personifikacja"
                              • 0kowita Re: ..do Julka 21.08.04, 17:40
                                Przeczytałam uważnie... piszesz mniej wiecej to samo co na ten temat pisałeś na
                                forum Mielec.
                                Przeczytałam uważnie ale odnoszę wrażenie, że Ty niedokładnie przeczytałeś to
                                co wyżej. No tak, teksty są długie .... można się nimi znudzić.

Powiem w skrócie.... chodzi o :
                                1. interes kibiców dla których stadion to święte miejsce,
                                2. interes miasta, ktore straci wpływy do kasy a "zyska" armię nowych
                                bezrobotnych, małego miasta w którym istniejąca sieć handlowa jest zupełnie
                                wystarczająca.

O to chodzi..... Ty zaś piszesz tak jak by to chodziło o interes mój lub innego
                                mieszkańca Jasła.
                                Otóż mój prywatny, egoistyczny interes jest taki......a niech będzie tych
                                marketów i tysiąc. Ani ja, ani nikt z moich bliskich pracy nie straci.Lubię
                                kupować w dużych sklepach bo taniej i wybrać jest co....a w sklepach panów
                                Józefów nie bywam bo :
                                -nie mają samobsługi do ktorej się przyzwyczaiłam,
                                -zakupy się przedłużają bo pan Józef ględzi a mnie się zwykle śpieszy,
                                -szynka jest wprawdzie od miejscowego producenta ale też naładowana chemią
                                (dziś nikt już nie produkuje żywności bez konserwantów) a w dodatku....
                                lekko nieświeża gdyż u pana Józefa pomału "schodzi".

Tak więc mój interes jest przeciwny interesowi miasta.... przynajmniej na
                                początek.To co napisałam wyżej było w obronie interesu miasta a nie mojego.
                                I nie chce mi się już więcej o tym pisać ... gdyż to klepanie w klawiaturę nic
                                nie da bo ...kijem Jasiołki nie zawrócę.
                                • jul.s Re: ..do Okowity 23.08.04, 10:59
                                  ..1...cieszę sie że czytasz forum mielec
                                  ..2...szanuję "czarnych" - i to jest całkiem inna sprawa
                                  ..3...dlaczego miasto straci wpływy do kasy ??? i zyska "a r m i ę" nowych
                                  bezrobotnych
                                  ....piszesz > małego miasta w którym istniejąca sieć handlowa jest zupełnie
                                  > wystarczająca. - dla kogo? - nic nie jest nigdy "wystarczające" - chcesz
                                  zablokować naturalny rozwój - gdy wejdzie tesco pan Józef jak jest gadułą to
                                  przekaże interes synowi bystremu , lepiej rozumiejacemu "rynek"
                                  -
                                  • 0kowita Re: ..do Julka 23.08.04, 12:39
                                    jul.s napisał:

> ..1...cieszę sie że czytasz forum mielec

Forum Mielec czytam od jego pierwszych dni. Wtedy było to jedyne (oprócz
                                    Rzeszowa) forum GW z naszego województwa na którym się coś działo......
                                    ... a działo się tam ,oj działo ;-))))))))
                                    Czytałam tam wszystko od pierwszych dni i tak mi jakoś to zostało. Dalej czytam
                                    ale rzadko się wtrącam bo w Mielcu nigdy nie byłam .Nic o nim nie wiem.

A o sklepach już gadać nie chcę. Wybacz Julek, już Ci nie odpowiem.
                                    Naklepałam dość.Piszę w kółko to samo.
                                    Powtarzam po sobie. Powtarzam po Marsjanie.
                                    Umówmy się, że wszyscy mamy rację. OKI ?

Pozdrówka
    • s_z_a_k Re: Czy chcemy w Jaśle Tesco ? 21.08.04, 21:47
      www.jasnet.pl/temat/index.php?id_pokaz=57
    • s_z_a_k Re: Czy chcemy w Jaśle Tesco ? 21.08.04, 21:58
      www.tg.net.pl/_temat_tesco.htm
    • s_z_a_k Re: Czy chcemy w Jaśle Tesco ? 21.08.04, 21:59
      perso.wanadoo.fr/polclub/hipermarkety%202.htm
    • s_z_a_k Re: Czy chcemy w Jaśle Tesco ? 21.08.04, 22:00
      www.fz.eco.pl/2002/rozmaitosci-2002-1.htm
    • milennik11 Re: Czy chcemy w Jaśle Tesco ? 21.08.04, 22:35
      ...ja nie chce zadnego tesco...stadion czarnych (mimo nieciekawych okolicznych
      ruder) ma swoj klimat...po co go nam odbierac...(zabiera sie nam powoli
      ostatnie tzw atrakcje-np baca z zydowskiego wyjedzie do zakopanego za jakies
      dwa -trzy miesiace,bo zostal wy... przez dyrekcje parku narodowego
      magurskiego)...pewnie nas wszystkich zaleja kiedys betonem i zrobia jakis duzy
      parking...pzdw..
      • hepik1 Re: Czy chcemy w Jaśle Tesco ? 22.08.04, 21:50
        Tekst marsjanina to demagogia.Powtarzana zawsze tam gdzie mają powstać duże
        sklepy-przez zaniepokojonych sklepikarzy. Na Śląsku jest ponad 30
        hipermarketów,dzisiątki super i sklepów dyskontowych(biedronki,lidle,lider
        price) i ciągle istnieją targowiska i małe sklepiki nie bankrutują,ewentualnie
        zmieniaja właścicieli-jedni nie daja rady są następni.Wiem,że zaraz napiszecie
        Ślask a Jasło-ale to wszedzie wygląda podobnie.Dla przeciętnego człowieka -zysk
        jest taki,że kupuje taniej.
    • vfv Re: Czy chcemy w Jaśle Tesco ? 28.08.04, 08:32
      Zgadzam się z Marsjanem . Tesco nikomu w Jaśle nie jest potrzebne . Chyba że
      radnym .
    • duszekx Re: Czy chcemy w Jaśle Tesco ? 11.09.04, 23:51
      Jak co roku z Fary wyruszała piesza pielgrzymka do Tarnowca na Mszę Odpustową,
      lecz żyjemy w ciekawych czasach i nie wiem czy jutro też ta pielgrzymka jest
      organizowana.
      Myślałem że tu na Forum się dowiem, a tu taka informacja o stadionie Czarnych
      Jasło, przyznam że o tym nie wiedziałem i mnie to bardzo zaskoczyło. Niestety
      znowu też przy okazji została też poruszona sprawa Ogródka Jordanowskiego, ja
      wiem że wraz z budynkiem MDKu to jest atrakcyjny teren, lecz jeśli nam i to
      zabiorą, to gdzie nasze dzieci znajdą przytulisko? A to jest już trzecia próba
      (o której wiem) aby teren ten trafił w ręce prywatne. Choć teraz z moich
      obserwacji wynika że wzięto się za sposób, mianowicie Ktoś chce doprowadzić do
      zmęczenia tych co jeszcze próbują, aby na tym terenie coś dobrego się działo.
      Ten Ktoś, gdy już zabrakło ławek (od strony stadionu) wziął się za dewastację
      ławek-huśtawek i przenosi z miejsca na miejsce albo wywraca. Może oczekuje że w
      ten sposób jakieś dziecko zostanie poszkodowane i...

Co do Stadionu Czarnych, to spytajcie się podwórkowych malców grających w
      piłkę, czy marzą o kopaniu piłki na tym stadionie. Spytajcie się starszych, czy
      będąc malcami też marzyli o grze na tym stadionie. Z odpowiedzi resztę sobie
      dopiszcie. To jest historia, coraz mniej w Jaśle tej historii - czy stadion
      Czarnych ma podzielić los Dworku Ignacego Łukasińskiego?
      Chyba tak, gdyż dziwnym trafem ze stadionem Czarnych dzieje się to samo, co i z
      tym Dworkiem.

Piszecie że Tesco będzie gwarantowało niskie ceny, a Pan... z małego sklepiku,
      to... czy tak będzie?
      A może jest i druga strona medalu?
      Może Pan... z małego sklepiku ma dobre serduszko i tak jak i przed wojną Jego
      bliscy – to teraz daje biednym na krechę, a czy w Tesco dadzą na krechę?

Piszecie też o Rondzie, nie chcę rozmydlać tego tematu, tak że pozwolicie że w
      odpowiednim miejscu wypowiem się na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka