Dodaj do ulubionych

weterynaria-gdzie najlepiej?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 23:18
od zawsze chcialam zostac weterynarzem. Zastanawiam sie nad wyborem dobrego uniwerku. Mam pare pomyslow, ale chce tez poznac wasze zdanie. Zalezy mi na dobrym poziomie ksztalcenia-to przede wszystkim. Co sadzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: mycha89 Re: weterynaria-gdzie najlepiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 12:59
      witam;) powiem Ci, że ja kiedyś chciałam być weterynarzem ale obecnie mam
      całkiem inne plany:)jednak w tamtym czasie zdążyłam się trochę dowiedzieć... =)
      podsunę Ci pewien pomysł, możesz na naszej-klasie wyszukać przypadkowe osoby
      które studiują na jednej z czterech uczelni weterynaryjnych i zapytać się o
      radę (ja tak zrobiłam) :)

oto opinie paru osób które wtedy spytałam:
      1.student UWM w Olsztynie: "tzn było kolo 6 osób na miejsce. ja dostałem się z
      odwołania już a maturke zdałem mysle że dobrze:) chemia rozszerzona 83%,
      biologia rozszerzona 67% jezyk na 83% podstawowy. ale teraz zmienily sie
      kryteria przyjmowania i podliczania punktów, wchodzą mnożniki za rozszerzone
      przedmioty wiec myśle że będzie lepiej:) także startuj a wszystko się okaże:) "

2.studentka z Lublina: "ja studiuje w Lublinie,skladalam tylko tu papiery,ale z
      tego co wiem to własnie tu bylo sie najlatwiej dostac,bo brali pod uwage punkty
      z matury z polskiego i angielskiego i oplacalo sie chociaz jeden z tych
      przedmiotow pisac na rozszerzeniu.Ja mialam z chemii rozsz 79%,z biol
      rozsz62%,ale nadrobilam pol i ang,z ktorych mialam po 80%(ang na rozsz).Ale np
      we wroclawiu nie bylo juz tak latwo,bo trzeba bylo miec z biol i chemii
      ok85%.pozdrawiam i zycze powodzenia:)"
      "Jesli chodzi o klasyfikacje uczelni to ja bym dala na 1.miejscu wroclaw,pozniej
      sggw,olsztyn i lublin,ale to tylko z tego wzgledu,ze tylko w lublinie biora pod
      uwage pol i ang,dlatego najlatwiej sie dostac. Na przyklad teraz na roku sa
      osoby,ktorym poszla slabo matura z przeciez waznych przedmiotow jakimi sa
      biologia i chemia,ale mialy prawie na max napisany polski rozsz!(na weterynarii
      raczej sie nie przydaje).Gdybys jednak sie nie dostala do wroclawia,czego
      absolutnie nie zycze:)to zachecam do lublina:)Jest u nas dziewczyna na
      roku,ktora rok temu byla we wroclawiu na wetrynarii,ale zrezygnowala,z tego co
      mowila,to nie ma tam w ogole zycia prywatnego,no i okropny wyścig szczurów,ale
      ciezko mi oceniac,ja znam tylko lublin no i jestem bardzo zadowolona. Znowu w
      warszawie maja najlepsze zaplecze badawcze,kliniki,no i w ogole wypasiony
      sprzet. Znowu Lublin to raj dla koniarzy.Tylko tu anatomie poznaje sie na
      koniu,a na innych uczelniach na psie,wiec jesli mialas kiedys do czynienia z
      konmi,to jak najbardziej lublin jest dla Ciebie.Ja niestety z konmi blizszej
      stycznosci nie mialam,no i teraz troche zaluje,bo na pewno łatwiej jest na
      zajeciach z pierwszego kontaktu z pacjentem obchodzic sie ze zwierzakiem.uff..
      [...]"

jeszcze looknij sobie na forum: forum.klp.pl/watek-785.html

• Gość: mycha89 Re: weterynaria-gdzie najlepiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 13:04
      i jak tam, pomogłam Ci coś?? :) powiem Ci, że ja bym stawiała jedak na SGGW w
      Warszawie... jeśli chodzi o Lublin, to nie podoba mi się to, że weterynarzem
      mogą zostać nawet humaniści skoro w rekrutacji bierze się pod uwagę nie tylko
      biologie i chemię ale również jęz. polski i jęz.obcy;/ w takiej sytuacji można
      zdawać rozszerzone języki a przedmioty przyrodnicze na poziomach podstawowych ;P
      • Gość: V. Re: weterynaria-gdzie najlepiej? IP: *.olsztyn.mm.pl 22.09.08, 22:03
        A co lekarz nie może się znać na literaturze :p poza tym trzeba zdać też chemie
        i biologie z tym już chyba gorzej dla humanistów, ale załóżmy, że się dostanie,
        no i co? Wypada po pierwszym roku na przedmiotach sekwencyjnych, a jak nie to
        znaczy że jednak chyba nie jest humanistą :) wszystko wychodzi w praniu ja
        jestem w Olsztynie na wecie a zdawałam polski rozszerzony bo składałam jeszcze
        na polonistykę i co ma piernik do wiatraka :D
    • Gość: marta Re: weterynaria-gdzie najlepiej? IP: 86.43.110.* 30.06.08, 18:16
      jezeli zalezy ci na dobrym poziomie ksztalcenia to zdecydowanie palecam ci
      weterynarie na UWMie w Olsztynie, to jedna z najlepszych w Polsce!
      • undiscover Re: weterynaria-gdzie najlepiej? 30.06.08, 18:20
        a ja polecam najlepszą uczelnię, która kształci przyszłych weterynarzy czyli SGGW
        • Gość: vet Re: weterynaria-gdzie najlepiej? IP: *.olsztyn.mm.pl 22.09.08, 21:52
          Są tylko 4 wydziały medycyny weterynaryjnej więc jakiekolwiek "rankingi" można
          sobie wsadzić :) Ci z Olsztyna będą mówili że Olsztyn de best Ci z sggw że
          Warszawa wymiata, ale każda kształci lekarzy i tak naprawdę od Ciebie zależy
          jakim będziesz po poziom porównywalny ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka