Gość: ciekawy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.02.05, 22:17 Czy plotkarstwo jest przede wszystkim cechą ludzi mieszkających w małych miasteczkach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rs Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 22:18 plotkarstwo to cecha ludzi. kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.02.05, 22:21 tak, ale czy jest to zjawisko częstsze w małych miasteczkach?? A jeśli tak to DLACZEGO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dill Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.acn.waw.pl 25.02.05, 23:11 z braku innej alternatywy wykorzystania czasu wolnego... nie ma teatru, nie czyta sie ksiazek nie chodzi do kina nie ma o czym myslec...wiec jak juz sie obgada seriale...to sie zaczyna o tym co dookoła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 19:59 A w dużych miastach to ludzie tylko od teatru do kina chodzą, po dradze czytając książki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedemgrzechow Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.net-serwis.pl 09.03.05, 16:58 pochodze z miasta, czytam, chodze do kina, imprezuje i jestem przy tym namietna plotkara:) zreszta podobnie jak wiekszosc moich znajomych-kazdy musi wiedziec wszystko. poprostu ludzka rze.cz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiona Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.02.05, 22:23 W pewnym sensie plotkarzem jest kazdy,bez wzgledu na to,czy pochodzi on ze wsi,czy tez z wielkiej metropolii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.02.05, 01:14 Ktoś napisał mi, że po przeprowadzce do małej miejscowości zauważa, że ludzie całymi dniami plotkują, zatruwając niejednokrotnie innym życie. Ja we Wrocławiu nie spotkałem się z jakimiś strasznymi przejawami plotkarstwa i ciekawi mnie, czy rzeczywiście jest prawdą, że plotkarstwo to przede wwszystkim małe miasteczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Torunianka Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 01:38 Plotkujemy wszyscy bez wyjątku. Ważne by plotki były wesołe, nieszkodliwe i nie złośliwe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <<<< Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 21:44 Ludzie z małych miast, mają plotkarstwo we krwi. Nawet po zdobyciu wykształcenia i zamieszkania w dużym mieście, nie potrafią pozbyć się tej okropnej cechy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pascal plotkarstwo to cecha ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 20:53 > Ludzie z małych miast, mają plotkarstwo we krwi. > Nawet po zdobyciu wykształcenia i zamieszkania w dużym mieście, > nie potrafią pozbyć się tej okropnej cechy. oczywista bzdura. plotkarstwo nie jest obce nikomu. niektorzy jednak lubia to robic bardziej niz inni. w malych miasteczkach jest jak w malych spolecznosciach, gdzie wszyscy wszystkich znaja. wydaje sie wtedy, ze plotek jest wiecej a to nieprawda. w duzym miescie sasiedzi sie nie znaja wiec nie plotkuja o sobie i tyle, ale plotkuja za to o ludziach z pracy, ze wspolnego klubu, silowni itp.. tam gdzie bywaja i znaja innych i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast 26.02.05, 12:09 Plotkarstwo to cecha ludzi "małych" bez względu na miejsce zamieszaknia. Odpowiedz Link Zgłoś
jarboe niekoniecznie 26.02.05, 21:18 ja znam dwoch mieszczuchow biznesmenow z wielkiego swiata, ktorzy w plotkowaniu bija na leb najbardziej zawzieta babe z malomiasteczkowego rynku;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota PODLI PLOTKARZE SA I WE WROCLAWIU IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.02.05, 22:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antonina Re: PODLI PLOTKARZE SA I WE WROCLAWIU IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.05, 19:58 Tak, malomiasteczkowa mentalnosc to wlasnie plotkarstwo. A juz celuja w niej ludzie niepracujacy (rencisci, niepracujace kobiety). Okropienstwo, mowie wam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witch-witch Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.036-52-73746f40.cust.bredbandsbolaget.se 27.02.05, 20:58 Plotkarstwo to cecha ludzi, ktrym brak wlasnego zycia. Zyją cudzym. A skąd pochodzą to nie ma znaczenia, znam takich, którzy pochodzą z wielkich miast i to jedynie co robia to omawiają sprawy prywatne znajomych im osób. Żyją ich życiem. Straszne i bardzo nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 19:02 Polecam lekturę książki Piotra Gajdzińskiego "Imperium plotki czyli amerykańskie śniadanie z niemowląt". W opisie książki czytamy: >>Ta najstarsza forma międzyludzkiej komunikacji może być rozrywką, nałogiem, katharsis z własnej nikczemności, ale również siłą sprawczą w gospodarce i polityce. Autor dowcipnie i błyskotliwie analizuje różne funkcje plotki, sięga do jej źródeł, zgłębia motywacje psychologiczne, a przede wszystkim bada wpływ plotki na życie społeczne i pokazuje, jak wielki ferment potrafi wprowadzić najbardziej absurdalna "informacja".<< Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 19:55 Plotkarstwo jest skutkiem braku kultury i braku wychowanie, a nie miejsca zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
arthuroo Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast 01.03.05, 22:57 Hmm, no raczej tak... Weź pod uwagę to, że w małych miastach zwykle trudno jest znaleźć jest jakiekolwiek zajęcie dla zabiecia czasu tak więc ludzie poprostu z nudów siadają i plotkują. Osobiście tego nie pochlebiam no ale cóż.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.03.05, 00:28 W mojej miejscowości plotkowaniem zajmują się głównie osoby, które: nie pracują - renta, emerytura, bezrobocie, nie mają zainteresowań, siedzą w domach i się nudzą, najczęściej zaś żony trepów. Dochodzi do tego, że ja, mieszkając w dwupiętrowym domu, nie wiedziałam, że sąsiedzi z 2 piętra mieli sublokatorkę, ale reszta jest jakoś dziwnie świetnie poinformowana, co robią ludzie w sąsiedztwie. Ale ja tam nikomu nosa do chaty nie wtykam, ani nie wypytuję. Za to ludzie, którzy nie mają zainteresowań, pasjonują się cudzym życiem. Myślę, że w większych miastach ten problem jest mniejszy (zależy od domu, itp.), ale jest za to inny: brak znajomych, przyjaciół, dotkliwy zwłaszcza dla przyjezdnych, zamieszkujących metropolię od niedawna. Też przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia12 Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 07:32 A ja uwielbiam plotkować z koleżanką przy kawie! Odpowiedz Link Zgłoś
monhen Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast 02.03.05, 08:26 a z jakiego miasta jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poliszynel Komuś się nudzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 17:07 Ktoś już wspomniał o plotkarstwie wynikającym z braku lepszego pomysłu na zagospodarowanie czasu i tak jest. Inne tłumaczenie to bzdury straszne... chyba na potrzebę usprawiedliwienia własnych plotarskich zapędów! Ja nie plotkuję i obracam się w towarzystwie ludzi, którzy również stronią od tego! Odpowiedz Link Zgłoś
slotna Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast 07.03.05, 16:34 1. Ludzie w malych miasteczkach sa na wszelkie sposoby spowinowaceni (mam na mysli mozliwe kombinacje:)). 2. Znaja sie dobrze, chodza razem do szkol, do kosciola, znaja swoje sekrety. 3. Zostaja w jednym miejscu, nie przeprowadzaja sie z mieszkania do mieszkania, maja wiec stalych sasiadow, ktorzy wiele rzeczy moga podejrzec, uslyszec etc. 4. Na wsi zdarzaja sie spory a to o psa, ktory pogryzl czyjes kury, a to o krowe, ktora podeptala pole (powaznie mowie, to nie sa jakies historyjki z zamieszlych czasow), a w miasteczkach o psa, ktory kopie doly w czyims ogrodku, nieswieze jajka w sklepiku i inne pierdoly. 5. Jak juz chyba wszyscy wymienili - niewiele innych rozrywek. Nie znaczy to, ze w duzym miescie ludzie 'tylko' czytaja i wogle kulturalni sa az milo. Po prostu czesciej chodza chocby na dyskoteki, gdzie plotkowac sie nie da bo halas za duzy. Do kin maja blizej, i latwiej, czesciej ich stac na to... Tez plotkuja ale nie na zasadzie jedna sasiadka drugiej przez plot - bo i nie ma takowego, ale na tzw. babskich czy meskich spotkaniach:)) A czasem w parach;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinda Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.arcor-ip.net 07.03.05, 17:17 Bez plotek i ploteczek zycie byloby arcy-mega nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 07.03.05, 18:36 Plotkarstwo występuje w małych, znających się społecznościach. Ponieważ na wsiach i w małych miasteczkach większość ludzi jest ze sobą w ten lub inny sposób spowinowaconych, lub znają się od pokoleń, proceder ten jest tam uprawiany częściej :)) Podobnie rzecz się ma w szkołach, w klasach, w dużych zakładach pracy. Plotkarstwem zajmują się brukowce, na większą skalę, jednak ich tematem są osoby znane powszechnie. Z tego co wiem takowe gazety czytają nie tylko osoby z małych miasteczek i wsi :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pioneer Swarzedz ! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.05, 18:59 Najbardziej plotkarskim miasteczkiem na swiecie jest Swarzedz. Pol miasta na lewych rentach siedzi i wariuje z nudow. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast 07.03.05, 20:25 W małych miastach ludzie plotkują w domach i na podwórkach z sąsiadami. W dużych - w zakładach pracy. I wielką bujdą na ressorach jest to, że w dużych miastach się nie plotkuje. Owa ludzka skłonność zaadaptowała się w nowych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerseyboy Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.ipt.aol.com 08.03.05, 01:03 Przede wszystkim z wiosek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.icpnet.pl 08.03.05, 14:45 Ja jestem z malego miasteczka, tak około 17 tyś. mieszkańców. Tak samo plotkują jak ludzie z dużego miasta w którym obecnie mieszkam. Rożnica polega na tym, że z dużego miasta twierdzą, że plotek nie lubią i sami tego nie robia. Jest jeden sposób na plotkarzy. Nie przejmować się nimi. Oni i tak zawsze będą mieli coś do opowiedzenia, naturalnie w tajemnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megi Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 18:42 Jestem pewna, że plotkuje się wszędzie... Ja np. mieszkam w mniejszej miejscowości, a gdy pojawiłam się w towarzystwie 3 nowych kolegów już cała miejscowość o tym huczała... Czasami wydaje mi się, że jednak w większych miastach plotkarze mają większe pole do popisu...W końcu mieszka tak więcej ludzi...:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTYPLOTKARZ Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.03.05, 23:47 Plotkartwo.......istnieje...nie da się tego uniknąć...ALE??? TO cecha ludzi: małych..nie mających innych zainteresowań....innego sposobu spędzania chwili wolnej..EJ SZKODA PISAĆ............TO ""DOMENA""" LUDZI: małostkowych...płytkich....gadułow.....NIE MAJĄCYCH NIC INNEGO DO POWIEDZENIA...BEZ WZGLĘDU NA STATUS WYKSZTAŁACENIA ETC.........NIESTETY...NA WSI..CZY MAŁYCH MIASTECZKACH,.......to jednak sposób """na konwersację"""...- ""obgadywania innych""".....często okazywania zazdrości...że Kowalski cos tam ma...""" i niby skąd ma"""" - lub....."""Nowakowa...ma taką córke..co wiesz--- ona z każdym"""- żałosne................JA nie ""uprawiam ""plotkartstwa..I JAKOŚ ŻYJĘ.................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.crowley.pl 09.03.05, 15:14 Plotkarstwo wynika z cech charakteru,czynniki srodowiskowe graja tez duza role ,ale nie decydujaca,bo jesli ktos nie ma wrodzonej zdolnosci i checi obgadywania innych,to nawet małomiasteczkowe srodowisko go do tego nie zmusi.Poza tym uwazam,ze takie obgadywanie wynika w duzej czesci zarowno z zawisci w stylu: jak taki Kowalski smie wiecej zarabiac, jak i w wielu przypadkach z ogólnego braku tematow do rozmowy,bo ile mozna rozmawiac o pogodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Czy plotkarstwo to cecha ludzi z małych miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 00:09 Plotkuje sie wszedzie! Najbardziej w malych spolecznosciach. Zbadano, ze 95% rozmow podczas zjazdow brytyjskich naukowcow to plotkowanie. W Grecji czy we Wloszech gdzie przewaza model wielopokoleniowej rodziny, i gdzie wciaz dyskutuje sie i omawia sprawy najblizszych, seniorzy rodow dlugo zachowuja swiezosc umyslu. Taka aktywnosc dobrze wplywa na kondycje umyslu, pozwala zachowac jego dobra forme do poznego wieku. Podobny efekt daje cwiczenie pamieci i rozwiazywanie krzyzowek. : ) Nie ma nic zlego w zainteresowaniu sprawami znajomych, o ile jest zyczliwe i niekrzywdzace. Odpowiedz Link Zgłoś