Dodaj do ulubionych

jak się zabrać za Torrenta?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 22:55
Dobry wieczór.
Jestem początkujący, a słyszałem, że za pomocą internetu można korzystać z
czegoś takiego jak Torrent. jednak jestem kompletnym laikiem w tych sprawach i
chciałbym się dowiedzieć co i jak oraz do czego? Wiem, że trzeba ściągnąć
jakiegoś klienta a później wstawiać linki, ale nie bardzo wiem jak to zrobić w
praktyce. Bardzo proszę o małą instrukcję co powinienem zrobić i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • neder Re: jak się zabrać za Torrenta? 23.03.05, 23:00
      o sieci Bittorent i spis klientów (polecam ABC)
      p2p.info.pl/index.php?module=subjects&func=listpages&subid=5

opis korzystania (mam nadziję, żeś nie korek)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37&w=21933675&v=2&s=0
      • Gość: piecyk gazowy Re: jak się zabrać za Torrenta? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.03.05, 23:09
        neder napisała:

> o sieci Bittorent i spis klientów (polecam ABC)

A ja BitComet: download.bitcomet.com/bitcomet/bitcomet.exe
        Mały i skuteczny.
        • m.gregor Re: jak się zabrać za Torrenta? 24.03.05, 11:46
          A ja po przetestowaniu wiekszosci wrocilem do Azureusa:
          azureus.sourceforge.net/
          Osiagam na nim najwieksze transfery, jest po polsku, ma wbudowany tracker i umie
          tworzyc torrent'y. Nic dodac nic ujac.
          • neder Re: jak się zabrać za Torrenta? 24.03.05, 12:26
            ale w porównaniu do innych jest cholernie zasobożerny i zamnula- p;rzynajmniej
            u mnie...

PS. w ABC też możesz stworzyć torrent ;p
            • Gość: Dyzio Re: jak się zabrać za Torrenta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 12:52
              Dziękuję wszystkim za informacje i podpowiedzi. Chciałbym jeszcze zapytać w jaki
              sposób mam skonfigurować Torrenta, albo moze firewalla (Kerio), jeśli mam
              wewnętrzny numer IP i jestem za NAT-em?
              • m.gregor Re: jak się zabrać za Torrenta? 24.03.05, 13:05
                W Azureusie musisz na firewall'u otworzyc porty 6881-6889 a na routerze
                przekierowac te porty na siebie.
                • Gość: Dyzio Re: jak się zabrać za Torrenta? IP: *.rev.vline.pl 24.03.05, 13:12
                  Hmm... W momencie kiedy w Azerusie wybieram porty 6881 do 6889 to mi pokazuje
                  podczas testu, że błąd NAT.
                  • Gość: Aśka Re: jak się zabrać za Torrenta? IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 24.03.05, 14:27
                    Ja chyba jestem zbyt ciemna.Ściągnęłam te programy i w ogóle nie
                    działają.Azureus w ogóle nie chce się otworzyć a w Torrencie napisane jest że
                    zmienili nazwe czy cos tam i że mam ściągnąć seedy.Chyba wróce do Kazaa....ale
                    nią ściagam film od 3 dni i nawet jeszcze nie ruszył...
                    • neder Re: jak się zabrać za Torrenta? 24.03.05, 14:33
                      Gość portalu: Aśka napisał(a):

> w Torrencie napisane jest że
                      > zmienili nazwe czy cos tam i że mam ściągnąć seedy.

ściągnij nowego torrrenta i zobacz- byc może ściągnęłaś takiego, który nie ma
                      seed'ów.

pzdr.
                    • m.gregor Re: jak się zabrać za Torrenta? 24.03.05, 23:02
                      > Azureus w ogóle nie chce się otworzyć
                      A przeczytalas na stronie programu co jest potrzebne do jego dzialania?
                      Zainstalowalas Jave SUN?
    • Gość: Aśka Re: jak się zabrać za Torrenta? IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 24.03.05, 14:49
      A mam to gdzieś!!! Ściągnęłam Torrenta z wirusami i trojanami !!!
      • neder Re: jak się zabrać za Torrenta? 24.03.05, 14:51

> A mam to gdzieś!!! Ściągnęłam Torrenta z wirusami i trojanami !!!

jestes pewna, że to torrrent był zawirusowany? ja nawet nie wiem, czy to jest
        możliwe...
        to po pierwsze, a po drugie - jak masz kazę to powinnaś sie do wirusów i
        trojanów przyzwyczaić... sorry, ale to tam nagminne. Kazaa to jedno wielkie
        siedlisko wirusów.
    • Gość: Aśka Re: jak się zabrać za Torrenta? IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 24.03.05, 21:37
      Czy może ktoś podać strone z której MOŻNA ściągnąć tego Torrenta? Już 2 godziny
      się męczę.Albo strony w ogóle się nie otwierają albo ściąga się połowa programu
      i koniec....
      • neder Re: jak się zabrać za Torrenta? 24.03.05, 22:07
        hmmm, to wytłumacz czy chodzi Ci o program (klienta sieci BitTorrent), czy o
        plik torrent? ;/ A jesli o program to jaki próbujesz ściągnąć?

pzdr.
        • Gość: Aśka Re: jak się zabrać za Torrenta? IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 24.03.05, 22:14
          Chodzi mi o program.Wpisuje w google "Torrent" ale strony albo w ogóle się nie
          otwerają a jak już się jakaś otworzy to nie mozna ściągnąć całego programu :(((
          • neder Re: jak się zabrać za Torrenta? 24.03.05, 22:17

> Chodzi mi o program.Wpisuje w google "Torrent" ale strony albo w ogóle się
            nie
            > otwerają a jak już się jakaś otworzy to nie mozna ściągnąć całego programu :
            (((

nie rozumiemy sie (a przynajmniej ja Ciebie:)) nie ma takiego programu jak
            Torrent... napisz dokładnie co ściagasz (najlepiej daj linka do stronki i
            napisz, który to program nie chce Ci się ściągnąć) - tak będzie łatwiej i chyba
            szybciej:)
            • Gość: Aśka Re: jak się zabrać za Torrenta? IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 24.03.05, 22:22
              No dobra , to inaczej - chciałabym ściągnąć Torrentem filmik.Ale najpierw chyba
              muszę mieć ściągnietego tego Torrenta,tak?
              Dziękuje za pomoc i wyrozumiałość :))))
              • neder Re: jak się zabrać za Torrenta? 24.03.05, 22:50
                Mówiłam, że proszę o linka bo się nie porozumiemy:)hihi. To wszystko było już
                podane wyżej ale zrobię to jeszcze raz:)

Żeby ściągnąć film (korzystająć z sieci BitTorrent- czyli tej, o której teraz
                piszemy - mam nadzieję:) musisz mieć:

- kilenta sieci Torrent- link w tym wątku już był, ale podam jeszcze raz
                p2p.info.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=61
                - wybierasz sobie program, którego chcesz używać - o tym co kto poleca było też
                powyżej ale przypomnę:)- ja - ABC, piecyk gazowy- BitComet, m.gregor- Azureus.

- ściągasz sobie wybrany program, szukasz stronki z torrentami - linki też
                powyżej. Torrent to kilkubajtowy plik z rozszerzeniem *.torrent,
                zawierającego podstawowe informacje o ściąganym pliku.

- wybierasz z danej strony torrent, który Cię interesuje (bądź używasz do tego
                wyszukiwarki torrentów), ściagasz go na swój komputer (chociażby na na pulpit-
                żeby potem nie szukać go po całym kompie).

- teraz uruchamiasz program (klienta sieci Bittorent, który wcześniej
                ściągnęłaś), i dalej postepujesz zgodnie z wytycznymi danego programu.

Nie wiem też od czego to zależy, ale bywa również na niektórych stronach tak,
                że jak klikasz na plik *.torrent na jakiejś stronce, chcąc go ściagnąć, to
                program automatycznie sam się uruchamia i rozpoczyna sie ściąganie).

Wybierająć plik *.torrent musisz zwrócic uwagę, aby miał on jak najwięcej
                seed'ów i peers'ów (podane przy każdym torrencie).

teraz powiedz w któym momencie utknęłaś :D
                • Gość: Aśka Re: jak się zabrać za Torrenta? IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 25.03.05, 14:05
                  Ściągnęłam ABC ( nareszcie !!!) i w poszukiwaniu plików trafiłam na stronke
                  torrent.need.pl/ gdzie czekają "niespodzianki" w postaci Download.Trojan
                  i Bloodhound.Exploit.6.
                  • neder Re: jak się zabrać za Torrenta? 25.03.05, 14:24
                    www.torrentreactor.to/index.php
                    tdt.org.pl/katalog.php
                    ech, wszędzie są świństwa w necie - trzeba po prostu uważać...
    • Gość: Aśka Re: jak się zabrać za Torrenta? IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 25.03.05, 16:08
      I tak nic nie chce się ściągnąć....cały czas mi wyskakuje że najpierw
      mam "ofiarować" jakąś sumę pieniędzy...Jednak Kazaa jest tysiąc razy prostsza w
      obsłudze :(((
      • neder Re: jak się zabrać za Torrenta? 25.03.05, 16:15
        jaka sumę pieniędzy? coś robisz nie tak... nic się nie pokazuje - z której
        stronki ściągasz? tak, kazaa prostsza w obsłudze - tak prosta, że 99,9% osób
        instalując ją nie wie, że klika OK przy wyrażeniu zgody na dopuszczaniu do
        swojego kompa śmieci.. kazaa lepsza, ale z tego co pisałaś od 2 dni ściągnęła
        Ci 0 (słownie "zero"), tak?
        • Gość: Aśka Re: jak się zabrać za Torrenta? IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 25.03.05, 16:22
          Masz rację pełno śmieci mam przez Kaze,jakieś Bary których nie mozna
          odinstalować.Ale nieważne.Teraz ściągnęłam BitComet i spróbuje cos ściągnąć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka