Gość: cromi IP: *.57.jawnet.pl 21.10.07, 15:06 mysle ze wycieraczka jest nikomu nie potrzebna to taki dodatkowy drobiazg dla naiwnych przeciez auta wysokiej klasy i ciezarowe nie posiadaja wycieraczek a mimo to jakos jezdza pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luksusowy_yacht Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? 21.10.07, 15:38 jak to powiedziala moja kuzynka kiedys jak jechala z jej mama do sklepu w pewien zimowy dzien kiedy jej mama chciala sie zatrzymac zeby wyczyscig lusterka ze sniegu bo nic w nich nie widziala "po co mamie lusterka i tak przeciez jedziesz do przodu" dziewczyna miala jakies 19 lat jak to powiedziala i byla w trakcie kursu na prawo jazdy :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? 22.10.07, 13:25 "...była w trakcie kursu..." Zapewne poprzedniego dnia wypełniła zgłoszenie i wniosła pierwszą ratę opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
mageillusionist Wycieraczka tylnej szyby to znak klasy niższej 23.10.07, 00:40 Auta klasy wyższe zwykle nie mają tej wycieraczki. Sam jeżdżę sedanem znanej niemieckiej marki i wiem, że ta wycieraczka w 99.9% jest niepotrzebna. Ogrzewanie tylnej szyby w zupełności starcza i na parę i na śnieg. Odpowiedz Link Zgłoś
baranek_1983 Re: Wycieraczka tylnej szyby to znak klasy niższe 23.10.07, 09:24 mageillusionist napisał: > Auta klasy wyższe zwykle nie mają tej wycieraczki. Sam jeżdżę sedanem znanej > niemieckiej marki i wiem, że ta wycieraczka w 99.9% jest niepotrzebna. > Ogrzewanie tylnej szyby w zupełności starcza i na parę i na śnieg. Czyli maluch to auto wyższej klasy:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata A mi brakuje wycieraczki z tyłu IP: 212.14.60.* 23.10.07, 09:30 Jeżdżę Seatem Cordobą - nie jest to jakiś samochód wyższej klasy a wycieraczki z tyłu nie ma - i często brakuje mi jej, cofanie podczas deszczu jest średnio fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: A mi brakuje wycieraczki z tyłu IP: 213.167.96.* 02.11.07, 23:12 Mnie tez jej brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uga buga - Re: A mi brakuje wycieraczki z tyłu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 09:55 w sednach wycieraczka jest niepotrzebna. kombi i hatchbacki musza ja miec bo cały syf ktory wylatuje spod kol wylatuje na szybe - w sedanach jest dalej i tam to nie dolatuje. i jak to nie maj wycieraczki samochody klasy wyzeszej...? np PORSCHE CAYENNE ma tylna wycieraczke:))) ale jezeli t nie jest dla ciebie auto klasy wyzeszej to ja nie wiem ehhehe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radekl Re: Wycieraczka tylnej szyby to znak klasy niższe IP: *.unipol.net.pl 04.11.07, 15:17 zalezy ja mam bmw118 koszt auta jakies 80tys i posiada takowo wycieraczke ale to heatchbek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlon Re: Wycieraczka tylnej szyby to znak klasy niższe IP: *.lubin.dialog.net.pl 23.10.07, 13:26 a na deszcz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasztet zajęczy Re: Wycieraczka tylnej szyby to znak klasy niższe IP: *.ros.sgsnet.se 02.11.07, 20:56 Czy wy spożywacie jakieś napoje wyskokowe za klawiaturą? To oczywiste. SEDANY zwykle nie mają wycieraczek, bo ta dupeczka z bagażnikiem chroni przed zachlastaniem błotem tylnej szyby. W hatchbacku wycieraczka musi być, chyba że komuś nie zależy na widoczności przez tylną szybę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pingu obciachem tutaj jest niewiedza raczej IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.11.07, 02:59 hatckback i kazdy inny z pionowa szyba, bez bagaznika wagon (kombi), SUV, family wagon, etc oprocz deszczu, prosze sobie wyobrazic jazde po bocznej drodze (duzo kurzu) Odpowiedz Link Zgłoś
dziesiatka-darek Re: Wycieraczka tylnej szyby to znak klasy niższe 04.11.07, 16:36 a jak chcesz z zapadanymi deszczem szybami cofać na parkingu pod supermarketem to co-czekasz aż ogrzewanie odparuje deszcz czy jedziesz na ślepo i walisz w to co za tobą? A może jednak machnąć wycieraczką z niższej klasy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Wycieraczka tylnej szyby to znak klasy niższe IP: *.mia.bellsouth.net 04.11.07, 23:29 mageillusionist napisał: > Auta klasy wyższe zwykle nie mają tej wycieraczki. Sam jeżdżę sedanem Kluczowe slowo to SEDAN. Nikt normalny nie montuje tylnej wycieraczki w sedanie. Jest ona natomiast bardzo, zle to bardzo uzyteczna w kombi, vanach, terenowcach i hybrydach. Nie wiem co mial na mysli autor watka, ale ja osobiscie nie spotkalem sedana z wycieraczka na tylnej szybie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medykonline Re: Wycieraczka tylnej szyby to znak klasy niższe IP: 213.241.46.* 10.11.07, 18:58 Ja widziałem sedana z wycieraczką, ale niestety nie pamiętam jaki to był samochód. Ale uważam, że to dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
mistrz_ognia Taaa... 10.11.07, 14:16 zwłaszcza gdy zimą na dłuższej trasie błoto pośniegowe całą szybę zalepi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Wycieraczka tylnej szyby to znak klasy niższe IP: 80.48.243.* 11.11.07, 17:12 No ja w sedanie też tylnej wycieraczki nie widziałem... Odpowiedz Link Zgłoś
maith Brak tylniej wycieraczki to szczyt głupoty 11.11.07, 14:52 Swoją drogą ta dyskusja przypomina momentami dyskusję właścicieli gołych wersji dobrych aut, gołych więc bez klimatyzacji. I wiecie co sugerowali? Jazdę w upał z zamkniętymi szybami, żeby udawać, że mają wyższą wersję ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
maith Czyli co naprawdę jest obciachem 11.11.07, 14:54 Zatem kochani - obciach jest wtedy, kiedy ludzie rezygnują z wygody czy bezpieczeństwa, bo są tak zdesperowani, żeby dać innym do zrozumienia, że mają coś lepszego. Klimatyzacji można nie mieć, wystarczy rozum i otwarcie szyby. A tylna wycieraczka, w modelach gdzie jej "nie ma" jest po prostu dodatkowo płatna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubawiona Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.chello.pl 21.10.07, 16:48 jak się załatwisz w kibelku to się nie wycieraj bo to też dla naiwnych, majty zrobią to za Ciebie :-DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sterne Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.noname.net.icm.edu.pl 23.10.07, 13:37 brawo! to było mocne! Odpowiedz Link Zgłoś
ivva1 Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? 21.10.07, 17:18 cromi to chyba cierpi na syndrom odwiecznego kierowcy "malucha".Warto iśc za ciosem i zastanowic się czy aby napewno potrzebne są nam w samochodzie tylne drzwi, większy bagażnik, centralny zamek czy (o zgrozo) klima... Odpowiedz Link Zgłoś
trusiaa Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? 22.10.07, 09:23 Się gościu forumy pomyliły, a Wy zaraz - huzia! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.07, 14:34 zauważ że samochody wyskokiej klasy zazwyczaj są sedanami, a wycieraczki maja wersje 5-cio drzwiowe, zresztą, żaden sedan nawet niskiej klasy nie ma wycieraczki Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? 22.10.07, 16:06 Znam co najmniej kilka sedanów, które mają wycieraczki tylnej szyby. Z takich znanych wszystkim to np. Peugeot 406 (w opcji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Francuz Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.07, 10:11 Ale się mylisz. Te sedany mają w opcji tylną wycieraczkę: Peugeot 406, Renault 19. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry czy ty wiesz co to jest sedan? IP: 212.160.138.* 23.10.07, 10:22 to takie auto co mu się otwiera tylko klapa bagażnika - i sedany nie mają wycieraczek, bo nie ma sensu - szyba tylnia jest dość stroma a bagażnik ogranicza możliwość zachlapania od tyłu. Wycieraczki mają natomaist klasyczne hatchback'i (i kombi) czyli 3/5d ze ścietym tyłem lub liftback'i czyli coś pomiędzy sedanem a hatchback'iem np. C4 5d - mają one kształt podobny do sedana, ale z tyłu otwiera się i klapa razem z tylnim oknem - wtedy niski kąt pochylenia tylniej szyby implikuje przydatność tylniej wycieracki. W przypadku kombi, hatchback'ów wycieraczka pomaga pozbyć się z tylniej szyby brudu powstałego z mgiełki tworzącej się za poruszającym się pojazdem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: czy ty wiesz co to jest sedan? IP: 217.30.157.* 23.10.07, 16:56 a może jemu odpadła wycieraczka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukułka Re: czy ty wiesz co to jest sedan? IP: *.chello.pl 24.10.07, 14:36 własnie miałam pytać do lubego co to sedan :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schnee Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.devs.futuro.pl 22.10.07, 13:01 Jeździłeś kiedyś czymś poza sedanem matołku? Bo jeśli nie, to spróbuj i się przekonasz po co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barcin Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.07, 13:08 ja tam jeżdżę sedanem i gdybym miał wycieraczkę tylnej szyby to bym nie narzekał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RazRaz Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: 81.26.13.* 22.10.07, 13:23 Wiesz na jakim forum jesteś, matołku? To jest forum o humorze. Gość sobie jaja robi a ty łykasz kity jak młody rekin. Ha ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
mindsailor Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? 22.10.07, 13:01 bez klimatyzacji też jeżdżą, a to raczej nie obciach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.07, 00:13 Cały samochód jest niepotrzebny, ale tylna wycieraczka musi być!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semafor Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.aster.pl 23.10.07, 10:08 He he, brawo Franek. Święte słowa! Odpowiedz Link Zgłoś
6nine9 Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? 24.10.07, 22:55 a wycieraczki szyb bocznych? To by byl klasowy sedan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stokrotka Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.07, 13:10 A jak już mam to co? Oberwać czy przykleić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaKa Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.labs.wmid.amu.edu.pl 23.10.07, 13:05 Przyklej jeszcze 4 !! Tylko, zeby Ci nie ograniczaly widocznosci!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki1bnq Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: 84.38.160.* 22.10.07, 13:10 a ja sie zastanawiam po co w ogóle ktoś wymyślił taką głupotę przecież w samochodach formuły 1 ich nie ma. także radze ci croma jak chcesz być trendy to wymontuj wszystkie jak najszybciej:) Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? 22.10.07, 13:14 Berz sensu najeżdżacie na kolesia. Widać ubodło Was mocno. Dla mnie też wycieraczki na tylnej szybie to obciach. Sam takie miałem więc wiem. Na szczęście szybko zdemontowałem żeby sobie wsi nie robić. Pewnie, że można z tym jeździć tylko po co? To tak samo jak z naklejanymi na maskę klekasami - tyle samo pożytku i takiego samego blasku nabiera. Zresztą po wycieraczkach na tylnej szybie, a w szczególności na reflektorach, poznać snoba i chama!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lehoo Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.globalconnect.pl 22.10.07, 20:10 Miałem kilka samochodów. Przeważnie kombiaki. Wycieraczka tylnej szyby była bardzo potrzebna. Ostatecznie trzeba założyć, że samochód projektują znawcy tematu. Komentarze negatywne n/t ww wycieraczek moich przedpiśców są żenujące. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja serio mim że to humorum IP: 62.29.248.* 22.10.07, 13:15 Pytanie całkiem serio Dlaczego żaden z samochodów 2- czy 4- drzwiowych nie ma wycieraczek z tyłu a mają je prawie wszystkie 3- lub 5-cio drzwiowe ? Czy to jakis problem techniczny czy kwestia zwyczajowa ? Sam od niedawna jeżdzę 4-drzwiowym i ciągle odruchowo szukam włącznnika wycieraczek tylnych. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur To wynika z własności aerodynamicznych 22.10.07, 13:23 Samochody o nadwoziu typu combi i niektóre o nadwoziu typu hatchback znacznie intensywniej zakurzają się na tylnej ścianie niż samochody typu sedan. Równie dobrze można dyskutować: Po co rozrusznik, skoro można odpalać na korbę? Po co tapicerka, skoro siedzenia mogą być drewniane? Odpowiedz Link Zgłoś
facettt ze tez autor watku tego nie wie... 22.10.07, 15:00 przy deszczu mam w Renault Kangoo zablocona szybe juz po 5-ciu minutach. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: ze tez autor watku tego nie wie... 23.10.07, 00:23 No cóż, do niedawna brak prawa jazdy był w Polsce atutem, nawet politycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasso Re: To wynika z własności aerodynamicznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 01:52 Zgadzam się w całej wysokości !:) Wycieraczka z tyłu to konieczność a nie obciach ... Lecz wycieraczka w środku samochodu .... no ciekawe czy łapie się na obciach czy może na luxus ... i to przez duże L :) Odpowiedz Link Zgłoś
gringoss Re: serio mim że to humorum 22.10.07, 13:27 3 i 5-cio drzwiowe to hatchback-i. Mają wycieraczki bo podności sie cały tył (tylne drzwi) łącznie z mechanizmem wycieraczek. W sedanach podnosi się tylko klapa bagażnika i był by problem z mocowaniem mechanizmu. Poza tym, w sedanach szyba jest zamontowana pod większym kątem niz w hatchbackach i może nie jest potrzebna wycieraczka. Woda lepiej spływa. Taki mi się wydaje;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: serio mim że to humorum IP: 62.29.248.* 22.10.07, 15:10 argument z mocowaniem mechanizmu do mnie przemawia (chociaż gdyby się uprzeć to wszystko wszędzie można zamocować). Natomiast z praktyki powiem że w sedanach wycieraczka tylna jak najbardziej by się przydała - np. Opel Vectra Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: serio mim że to humorum 22.10.07, 16:16 Mocowanie to nie problem - jest kilka sedanów wyposażonych w wycieraczki. Montowane są zwykle "w szybie", razem z całym mechanizmem. Technicznie to nie problem. Ja też mam sedana i w deszczu jest ok, natomiast jak sypnie śniegiem to wycieraczka by się przydała. Obecność w autach typu kombi czy hatchback wynika z aerodynamiki - długi tył sedanów powoduje, że brodzi się pas tylny i klapa, w nadwoziach kończących się bardziej pionowo woda i syf osiadają na szybie. Ot cała tajemnica :) P.S.: Ja na miejscu autora poszedłbym dalej. W życiu jeździłem już autami pozbawionymi pasów, lusterek, świateł stop, sprawnych reflektorów czy przednich wycieraczek a nawet skrzyni biegów (działał jeden) i dojechałem, żyję. Można więc śmiało stwierdzić, że ich obecność daje świadectwo jeszcze większego burżuazyjnego buractwa niż jakaś tam wycieraczka na zadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akwe Re: serio mim że to humorum IP: *.zabka.pl 22.10.07, 16:35 Chyba dobrze Ci sie wydaje. Choc mnie ten brak wycieraczki przeszkadza. I to nawet bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Re: serio mim że to humorum 23.10.07, 03:43 troche nielogiczne z tym mocowaniem: z przodu wycieraczki sa, klapa tez i problemu nie ma. co do splywania - to samo - grawitacja - szybciej splywa jak szyba jest prostopadla natomiast zgadzam sie z przedmowcami co do wiekszego zabrudzania hatchbacka czy combi Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: serio mim że to humorum 22.10.07, 19:29 Bo tylna wycieraczka jest równoważnym ekwiwalentem otworu drzwiowego. A porządne auto powinno mieć parzystą ilość drzwi. Dlatego jak auto ma nieparzystą ilość to dodaje się wycieraczkę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPP Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: 151.92.176.* 22.10.07, 13:16 Obciachem są wycieraczki przednie, które składają się na krzyż. Odpowiedz Link Zgłoś
36krzysiek Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? 22.10.07, 13:20 Tylna wycieraczka w sedanie trochę dziwnie wygląda, choć starsze Peugeoty miały montowane. Od kiedy jeżdzę sedanem doatrło do mnie jak jej brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yglo Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.interpolska.pl 22.10.07, 16:08 A co masz do wycieraczek na krzyż? KJak sobie wyobrażasz montaż wycieraczek w vanach?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.chello.pl 22.10.07, 22:46 Wycieraczki na krzyż? Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturek A ja w moim BMW ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.07, 13:34 A ja w moim BMW kombi: - brak tylnej wycieraczki - z przodu jedna na sztorc - CD pod lusterkiem - "małysz" na masce - trzy paski na dresiku i drzwiach samochodu - podświetlenie "UFO" - pluszowe kostki przy lusterku - gleba, że aż szura na płaskim pozdrawiam wszystkich uzytkowników marki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polikarp Re: A ja w moim BMW ... IP: *.infoplus.com.pl 22.10.07, 13:50 Ja to bym w ogóle nie montował w samochodach kierunkowskazów. I tak większość kierowców albo ich ich nie używa, albo tak używa, że włosy dęba stają, to po co przepłacać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: A ja w moim BMW ... IP: *.eranet.pl 22.10.07, 14:10 dla jeżdzących po "mieście" i tylko latem to nawet dach nie jest potrzebny. Kazda z wymienionych wycieraczek sprawdza sie w trasie , a na reflektorach zminą to jest wygoda . Nie trzeba stawać w nocy i przecierać świtała z błota i śniegu. Jeżdze ~80.000-100.000 rocznie pozdrawiam p.s. obciach to tuning w wersji polskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: A ja w moim BMW ... IP: *.toya.net.pl 22.10.07, 14:39 a poza tym, przecież każdy wie dokąd jedzie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maluszek Re: A ja w moim BMW ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 22:01 arturek-typowy wiochatuning Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgryzot Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.kolornet.pl 22.10.07, 14:22 Posiadanie samochodu samo w sobie jest obciachem. Plusów też żadnych nie ma - ani to tanie, ani przestrzeni nie oszczędza, ani o wygodzie trudno mówić.. W środkach masowego transportu to sobie człowiek nogi na sąsiedni fotel wyłoży, jak błoto pośniegowe się na butach ostało to jeszcze można o pseudotapicerkę w MPK wytrzeć, jak nie przyjeżdża autobus, to organizm spala więcej kalorii na ogrzanie się, jadąc można pooglądać reklamy na LCD (niestety, tylko w nowszych wozach) albo jak jest otwarte okno, zagrać w "omiń łupież lecący z głowy współpasażera" - nikt mi nie powie, że publiczny transport ssie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: 131.207.206.* 22.10.07, 14:39 do niezaprzeczalnych atrakcyj MPK zaliczyłbym jeszcze wdychanie smrodu starej baby, której "woda gnojowa" śmierdzi gorzej niż 3 żuli, niemytych od 3 miesięcy. oraz wracanie nieśmiertelnym (nieumarłym?) Ikarusem (aka trzęsący szybami) na kacu. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Ja mam zawsze miejsce siedzące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.07, 15:50 Ja jak jadę MPK to zawsze mam miejsce siedzące i duzo wolnego miejsca dookoła. Nie wim czy to ma związek z tym, że kompiel miałem w ostatnią Wielkanoc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Czyli lusterko wsteczne to obciach ? IP: *.elknet.pl 22.10.07, 14:23 Moje lusterko wsteczne jak tylna szyba jest przysypana śniegiem, błotem, kurzem nie chce działać. A jak włączę wycieraczkę i szyba staje się przejrzysta to działa. Czyżby jedno z drugim miało coś wspólnego? a może jazda z czystymi szybami nie jest na topie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fachowiec Re: Czyli lusterko wsteczne to obciach ? IP: *.ghnet.pl 22.10.07, 14:35 Masz zwarcie instalacji i jeden włacznik włącza ci równoczesnie tylną wycieraczkę i wsteczne lusterko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Czyli lusterko wsteczne to obciach ? IP: *.ipp-hgw.mpg.de 22.10.07, 17:33 Nie mozna sie nie zgodzic. Kiedy zostane doswiadczonym inzynierem zaangazuje sie w projekt samochodu ograniczonego do tego co piszczy lub/i miga, i to w standardzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdeletuj blondynki Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.07, 15:19 kretynko ...jestes naturalna blondynka czy farbowana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: 81.190.126.* 22.10.07, 15:23 no jezdza bez ale czy napewnno wg ciebie to obciach? i co decyduje ze tak sadzisz?kształt?bałgan w lusterku a moze cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś
vtec_z Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? 22.10.07, 16:05 Mało hardcore'owe odkrycie... Wycieraczki przednie są większych obciachem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniek Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: 80.50.235.* 22.10.07, 16:26 Peugeot 106 rocznik 2001 sportowa wersja - ma wycieraczkę na tylnej szybie. Przydaje się :) Obciach to np. wszystkie wieszadełka przy lusterku i inne tandetne ozdoby, a nie praktyczne rzeczy, które ułatwiają życie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naprawdetrzezwy Myslisz się ogromnie. IP: *.axelspringer.pl 22.10.07, 17:46 Myślisz, że myślisz. A ty tylko kombinujesz i wydaje ci się. (i nie, nie posiadają, a nie mają) Odpowiedz Link Zgłoś
schwarze_sonne Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? 22.10.07, 18:04 Gość portalu: cromi napisał(a): > mysle ze wycieraczka jest nikomu nie potrzebna > to taki dodatkowy drobiazg dla naiwnych > idiotka...normalna idiotka...rotfllllll najwiekszy obciach to skretyniałe odmożdzone pindy zakładajace takie wątki,powinno sie was humanitarnie usypiac jeszcze w dziecinstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromi Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.57.jawnet.pl 22.10.07, 18:36 niektorzy nie zdaja sobie sprawy o czym pisze kilka przykladow: audi s4 v8 mercedes 211 3,0 cdi lexus gs 430 zeby nie bylo ze tylko sedany coupe mercedes 500 cls mam wyliczac dalej? imho wycieraczki tylnej szyby to polsrodek komus nie chcialo sie ksztaltowac karoserii wiec pyknal popierdujaca wycieraczke malo tego zamias tworzyc kanal grzewczy tylnej szyby poprowadzil 2 kabelki i upstrokacil szybe nadrukiem grzewczym no super nic tylko plakac;) czesto widze popierdywaczy na swiatlach;) nie slysze widze jak wycieraczka podskakuje na szybie:) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mohyl Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? 22.10.07, 19:14 jezu, Ty masz dopiero problemy ! Odpowiedz Link Zgłoś
raven40p Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? 22.10.07, 19:19 naiwna to jest twoja wypowiedz. kazde usprawnienie jest potrzebne gdyz zwieksza bezpieczenstwo ruchu, dlatego sie je oferuje i znajduje odbiorcow. uwazasz, ze miliony ludzi sa naiwne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromi Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.57.jawnet.pl 22.10.07, 19:44 bezpieczenstwo nie zalezy od wycieraczki osobowki to maly szczegol w ruchu drogowym wiekszosc to auta ciezarowe bez tylnej szyby i pieska z niebieskimi diodami w oczach:) czytasz ze zrozumieniem? wycieraczka tylnej szyby to kompromis pomiedzy projektem a cena auta wybierasz tansze twoja brocha tylko nie mysl ze nikt tego nie zauwazy;) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbigg Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: 217.153.136.* 23.10.07, 08:41 > tylko nie mysl ze nikt tego nie zauwazy;) No a ja tyle czasu myslalem ze ukryje ile kosztowala moja nastoletnia Astra ... I dziwiłem się, że laski nie sikają na mój widok jak się nią po wiosce wożę ... cóż za zawód ... a tu eureka, wystarczy zdemontować tylną wycieraczkę i ... moja fura nabieże szlachecko/burackiego wyglądu ala BM coś tam ... i ... wszystkie laski na wiosce są moje! ;) Więcej takich złotych myśli ... :D Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? 22.10.07, 19:32 Sama wycieraczka to tam jeszcze. Ale co powiecie na wycieraczce w _skodzie_ NA GAZ!? Odpowiedz Link Zgłoś
avionetka82 Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? 22.10.07, 20:10 tomek854 napisał: > Sama wycieraczka to tam jeszcze. Ale co powiecie na wycieraczce w _skodzie_ NA_GAZ!? a co ma piernik do wiatraka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbigg Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: 217.153.136.* 23.10.07, 08:44 W szkole nie byłeś ? Z wiatraka jest prąd/miele mąkę ... a piekarnia czago potrzebuje !? A skąd się biorą pierniki ... ? Wiatrak jest prapradziadkiem każdego piernika ... A skoda na GAZ to rzeczywiście i to z tylną wycieraczką to rzeczywiśie obciach. Jak zrobić z niej BEEMKE ? Zdemonotować wycieraczkę ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reryi Cała prawda w oporach powietrza-sedan hatchback :) IP: 83.14.207.* 22.10.07, 20:21 a wy tak się wysilacie.....echhhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reryi Re: Cała prawda w oporach powietrza-sedan hatchba IP: 83.14.207.* 22.10.07, 20:25 2 fakt to to,że szyby w sedanach sie nie brudzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Cała prawda w oporach powietrza-sedan hatchba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 15:27 Heh, krótko i na temat :) Sadany nie musza mieć wycieraczek, mają tak wyprofilowany tył. 5 i 3 drzwiówki wycieraczki posiadać muszą. Chyba że jak w ciężarowych, jeździmy na lusterka boczne i parkujemy na wyczucie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: wycieraczka tylnej szyby obciach? IP: *.aster.pl 22.10.07, 20:36 ja tam sie nie zgadzam. Teraz jak kupowałam auto to chciałam sobie kupić taką honde ciwik srebrna i sie okazało że nie ma wycieraczki wiec kupiłam sobie zamiast tego dwa punta. honda fajna była, ale bez wycieraczki to ja nie chce. a punta mi pasuja do bucików. czerwone do kozaków a srebrne do ballerinek. i spojlerek ma prawie taki sam. pzdr kierowcow Odpowiedz Link Zgłoś