Dodaj do ulubionych

zalanie mieszkania

20.06.06, 10:09
Witam,

Mam problem... Z winy sąsiada mam zalaną ścianę w mieszkaniu. Niestety oprócz
tego że trzeba bedzie ją od nowa malować i prawdopodobnie kłaść gładź to
jeszcze teraz pojawił się na tej ścianie grzyb... Wszystko to zdarzyło się na
przestrzeni ostatnich kilku miesięcy (to nowy blok i nowozasiedlone
mieszkania). Mój sąsiad miał coś tam źle podłączone w łazience i stąd to
zalanie.
Zgłosiłam szkodę w PZU (mam ubezpieczone mieszkanie) ale oczywiście PZU się
wypieło. Złożyłam odwołanie ale nie ma jeszcze decyzji.
Sąsiad jak najbardziej do wszystkiego się przyznaje i bierze winę na siebie.
Ale to nie zmienia faktu, że nie mamy pojęcia co z tym dalej zrobić... Bo
jeśli nie uda mi się nic wydębić od PZU to pasowałoby, żeby sąsiad
partycypował w kosztach. Ale jak obciążyć sąsiada np kosztami demontażu
podłogi drewnianej, przecinania wylewki itp rzeczami, które będzie
najprawdopodobnie wykonywał mój mąż...??
Proszę o radę co w takiej sytuacji powinniśmy zrobić.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • wprost5 Zalanie mieszkania 20.06.06, 11:52
      Po pierwsze - PZU wam łaski nie robi - bo jeśli macie ubezpieczenie przed
      zalaniem to PZU winno pokryc wasze straty ewentualnie po odliczeniu chyba
      udziału własnego. No i przy nastepnym ubezpieczeniu może być większa opłata.
      Oczywiście, chcieliby się zwolnić od odpowiedzialności, ale trzeba to im wybic
      z głowy i twardo egzekwowac swoje prawa.

Jeśli sąsiad chce jakos partycypowac w kosztach, to najlepiej niech pokryje
      róznice pomiędzy tym, co wam wypłaci PZU a faktycznym kosztem remontu - sąsiad
      powinien to zrozumieć. A mąż powinien wycenic jakoś swoja prace, chocby
      zasięgając języka u fachowców takie prace wykonujących, oczywiście odliczyć od
      tego koszty placone przez firmy, zysk itp. Lepiej mieć sąsiada życzliwego niż
      wroga, bo we wspólnocie różnie może być.
      • pacific13 Re: Zalanie mieszkania 20.06.06, 14:08
        Tak tak, wiem, z PZU będziemy na pewno ostro walczyć.
        A z tym sąsiadem to właśnie problem polega na tym, że chcemy to załatwić
        delikatnie i nie chcemy go naciągać na duże koszty. Najwygodniej byłoby, żeby
        PZU nam zwróciło koszty, a jak nam nie zwróci, to trzeba będzie pogadać z
        sąsiadem, nie ma wyjścia...
        Dzięki za radę:)
        Pozdrawiam!
        • gstumpf Re: Zalanie mieszkania 21.06.06, 18:22
          1. PZu musiało wskazać wyrażnie przyczynę odmowy odszkodowania (to ważne) , z
          bez tej wiadomosci nie mozna ci skutecznie pomóc
          2. Czy sąsiad ma ubezpieczone mieszkanie?, zwykle w tym przypadku ma też
          ubezpieczenie OC z tytułu posiadania mieszkania w standardzie i mozesz wyjść z
          roszczeniem do jego OC
          3. Wylewka pod posadzką i rury nie sa w PZU stałymi elementami i nie sa objęte
          standardowym ubezpieczeniem mieszkania (co innego jest ubezpieczenie lokalu
          mieszkalnego to w przybliżeniu ten standard jaki dostałaś od dewelopera, beton
          na podlodze i na scianach, a co innego ubezpieczenie mieszkania czyli panele
          czy kafle, farba , gładź, meble, armatura, biały osprzęt, rtv, agd, czy
          akwarium)

grzesiek stumpf
          biuro@rem.kn.pl
          695/21 21 21
          • gstumpf Re: Zalanie mieszkania uzpełnienie 21.06.06, 18:33
            Gdy ubezpieczyciel wypłaci tobie odszkodwanie to i tak zapuka do sąsiada z
            regresem tzn zażada od niego zwrotu wypłaconego ci odszkodawania .Podstawa art
            828 ust 1 kodeksu cywilnego
            Wiec zapytaj sasiada czy ma ubezpieczone mieszkanie , gdzie i czy w standardzie
            ma OC

grzesiek stumpf
            biuro@rem.kn.pl
            695/ 21 21 21
            • serafin666 Re: Zalanie mieszkania uzpełnienie 21.06.06, 18:53
              drobny kłopot w tym, iż pomiędzy tymi mieszkaniami jest jakiś strop - element
              części wspólnej
              • gstumpf Re: Zalanie mieszkania uzpełnienie 21.06.06, 20:06
                serafin666 napisał:

> drobny kłopot w tym, iż pomiędzy tymi mieszkaniami jest jakiś strop - element
                > części wspólnej
                No i co, jaki z tego morał?? Szkoda raczej nie powstała ze stropu.
                Szkoda patrz pierwszy post powstała z instalacji w mieszkaniu, raczej nie z
                pionu bo ludzie takie rzeczy piszą, a poziomy najczęściej już częściami
                wspolnymi nie sa.
                Patrz art 433 działający na zasadzie ryzyka
                • serafin666 Re: Zalanie mieszkania uzpełnienie 21.06.06, 20:30
                  agent ubezpieczeniowy powinien czytywać orzecznictwo ;

2002.03.05 wyrok SN I CKN 1156/99 OSP 2003/1/5
                  Przepis art. 433 k.c. nie ma zastosowania do odpowiedzialności za szkody
                  spowodowane przelaniem się wody w budynku z lokalu położonego wyżej do lokalu
                  usytuowanego niżej.

1980.10.11 wyrok SN I CR 295/80 OSNC 1981/8/151
                  Przepis art. 433 k.c., przewidujący odpowiedzialność osoby, która zajmuje
                  pomieszczenie, za szkodę wyrządzoną wyrzuceniem, wylaniem lub spadnięciem
                  jakiegokolwiek przedmiotu, nie ma zastosowania do odpowiedzialności za szkodę
                  spowodowaną przelaniem się - na skutek wadliwego działania odpowiednich
                  urządzeń - wody z lokalu wyżej położonego do lokalu położonego niżej.
                  • gstumpf Re: Zalanie mieszkania uzpełnienie 21.06.06, 21:16
                    a/ sam wyrok bez opisówki sprawy nie mówi nic (sama sentencja) zwłaszcza z roku
                    1980 i mam spore podejrzenie że odnosiło sie to do typowych awarii, sprawdze
                    sobie w najbliższym czasie w pełnej wersji lexa
                    b/ to nie była awaria, zdarzenie nagłe, nieprzewidziane, któremu nie mozna było
                    zapobiec czy przeciwdziałać np rura co sobie nagle pekła, bo by poszkodowana
                    miała powódź a nie grzyba
                    c/ na 90% nie była to szkoda spowodowana fuszerka deweloperską bo wtedy raczej
                    sąsiad przekierowywałby odpowiedzialność na dewelopera (z treści wynika że
                    budynke jest nowy, więc pewnie w rekojmi)
                    d/ przyznanie sie sąsiada wskazuje raczej, że to wynik fuszerki przy
                    samodzielnym lub złotej raczki bez faktury przerabianiu instalacji (gdyby był
                    hydraulik prowadzacy działalnośc byłoby 429kc)

e/ a co ze stropem?
                    • serafin666 Re: Zalanie mieszkania uzpełnienie 21.06.06, 21:32
                      wszystko jasne ; forumowicze "nadają" problemy nie opisując dokładnie sytuacji -
                      stąd różne wątpliwości ; do dzisiaj np. nie wiem, czy brak terminowych wpłat
                      zaliczek jest czynem niedozwolonym w rozumieniu przepisów kc - moim zdaniem tak
                    • dobud Re: Zalanie mieszkania uzpełnienie 23.06.06, 00:14
                      Ten art. 429 Kc to też problematyczny w oczach sędziów opolskich i
                      wrocławskich. Wspominalem Grzesiu kiedyś o sprawie z regresem PZU do wspólnoty
                      zalanej w trakcie wykonywania remontu instalacji c.o. przez firmę -
                      przegraliśmy w okręgowym i apelacyjnym.........chore te nasze sędzie.
                      Dla jasności adwokatem był były sędzia sądu okręgowego, a nie jakiś szczun.
                    • pacific13 Re: Zalanie mieszkania c.d. 24.06.06, 22:27
                      Już odpowiadam na wszystkie wątpliwości.
                      1. Zalanie nastapiło od sąsiada z boku, nie z góry.
                      2. Była to na 100% jego wina, a raczej osoby, która podłączała mu WC w łazience.
                      Deweloper nie ma nic do tego.
                      3. Sąsiad wprowadził się wcześniej niż my, dlatego też proces "zalewania" nas
                      (przez jakiś czas było to niewidoczne) trwał kilka miesięcy (stąd pewnie grzyb)
                      4. PZU odmówiło odszkodowania tłumacząc to tym, że nie była to awaria i
                      powołując się na Ogólne Warunki Ubezpieczenia Budynków i Lokali Mieszkalnych
                      par.2 pkt.15a. "Zapomnieli" moim zdaniem o tym, że paragraf ten zawiera jeszcze
                      podpunkty b, c i d.
                      5. Sąsiad z tego co wiem nie ma ubezpieczonego mieszkania i stąd min może
                      wynikać odmowa wypłaty odszkodowania przez PZU (tak mi się wydaje)

Co panowie na to? Czy teraz sytuacja jest bardziej klarowna...?
                      Ja w dalszym ciągu czekam na odpowiedź z PZU...
                      • pacific13 Re: Zalanie mieszkania c.d. 24.06.06, 22:33
                        I jeszcze jedno: To ubezpieczenie które posiadam obejmuje takie elementy
                        mieszkania jak panele, gładzie, farby...itp.
                        Panowie "likwidatorzy", którzy byli u mnie na "oględzinach szkody" skrupulatnie
                        notowali co zostało uszkodzone. Zresztą nie zgłaszali żadnych wątpliwości, że
                        szkoda nie podlega ubezpieczeniu, które posiadam więc byłam przekonana, że
                        wszystko jest ok. Mało tego! Nawet kwota odszkodowania była już ustalona. Aż w
                        końcu...odmowa!
                        • pacific13 Re: Zalanie mieszkania c.d. 26.06.06, 19:50
                          Pojawiły się nowe fakty...
                          Otóż szanowne PZU uczepiło się pisma, które swego czasu napisał mój sąsiad, a
                          które mówi, że bierze na siebie wszelkie koszty wynikające ze szkody. I PZU pyta
                          się mnie, co ja od nich chce, skoro sąsiad mi przecież za wszystko zwróci!!??
                          Rozumiecie coś z tego? Dla mnie to szczyt beszczelności...
    • annalis4 Re: zalanie mieszkania 29.02.16, 12:38
      jeśli masz wykupione ubezpieczenie ochrony prawnej, nie będzie żadnego kłopotu. Wydaje mi się, że od pzu to niewiele wydębisz... ale trzymam kciuki!
    • osuszanie24.com Re: zalanie mieszkania 04.07.16, 14:01
      OSUSZANIE24/POŻARY24 w zakresie naszych usług znajduje się:

- czyszczenie po szkodach pożarowych

- osuszanie po szkodach zalaniowych

- odgrzybianie

- dezynfekcja

- usuwanie przykrych zapachów

- osuszanie/odgrzybianie/czyszczenie dokumentów

- restytucja sprzętu sprzętu RTV I AGD (w określonym zakresie)

- osuszanie w antykorozji

- osuszanie w budownictwie

- zakup awaryjny

- restytucja mienia

- rozbiórka obiektów

- utylizacja

- ozonowanie

- czyszczenie suchym lodem

- wykrywanie przecieków

- wynajem urządzeń osuszających

- termowizja

- pomiary wilgotności

- sprawdzanie szczelności dachów i tarasów (w określonym zakresie)

W przypadku jakichkolwiek pytań, wątpliwości dotyczących świadczonych przez nas usług, technologii proszę o kontakt: 601-647-602
    • julia371 Re: zalanie mieszkania 14.02.22, 12:46
      W opisanym przypadku polecam skontaktować się z firmą zajmującą się profesjonalnym osuszaniem budynków. Więcej informacji można znaleźć tutaj Tekst linku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka