Dodaj do ulubionych

Jaka procedura-przebić się z mieszkania do piwnicy

28.11.03, 11:48
Mieszkam na parterze w małej kamienicy (wspólnota - mieszkania wykupione +
komunalne własność GGkOchota), dokładnie pod mieszkaniem jest piwnica.
Chciałabym zrobić sobie w niej coś w rodzaju pracowni - pomieszczenia
pomocniczego (komputer, sprzęt foto). A dal wygodny najchętniej przebiłabym
schodki z mieszkania do piwnicy.
Jeśli dobrze zrozumiałam dość upiorny tryb postępowania
- mam uzyskać zgodę zarządu wspólnoty
- z planem kontrukcyjnym mam zwrócić się do wydziału architektury o
pozwolenie na budowę.
Wydział Architektury jest kumaty i wszystko mi dość precyzyjnie wyjaśnił,
natomiast nie do końca rozumiem trybu uzyskiwania zgody od zarządy wspólnoty.
Mam zanieść do nich papier z prośbą + szkic przeróbki, oni wydadzą zgodę
albo nie, ale pani urzędniczka mówiła coś o wynajmie piwnicy od wspólnoty czy
coś w tym guście.
O co chodzi? Piwnica rzeczywiście nie jest moją własnością (nie ma jej w
akcie notarialnym), ale przynalezy do lokalu i cały czas jej używam.
Czy pomoże mi, jeśli uzyskam zgodę mieszkańców - właścicieli lokali przed
napisaniem pisma do GGK Ochota? Jest ich większość (9 na 13 mieszkań jest
wykupionych)? Czy zebranie takiej zgody od mieszkańców na piśmie jest
równoznaczne z przegłosowaniem zgody na taką przeróbkę?
Pomocy! Głupieję już od tego.

Obserwuj wątek
    • asam11 Re: Jaka procedura-przebić się z mieszkania do pi 28.11.03, 13:48
      masza10 napisał:

> Jeśli dobrze zrozumiałam dość upiorny tryb postępowania
      > - mam uzyskać zgodę zarządu wspólnoty
      > - z planem kontrukcyjnym mam zwrócić się do wydziału architektury o
      > pozwolenie na budowę.
      > Wydział Architektury jest kumaty i wszystko mi dość precyzyjnie wyjaśnił,
      > natomiast nie do końca rozumiem trybu uzyskiwania zgody od zarządy wspólnoty.
      > Mam zanieść do nich papier z prośbą + szkic przeróbki, oni wydadzą zgodę
      > albo nie, ale pani urzędniczka mówiła coś o wynajmie piwnicy od wspólnoty czy
      > coś w tym guście.
      > O co chodzi? Piwnica rzeczywiście nie jest moją własnością (nie ma jej w
      > akcie notarialnym), ale przynalezy do lokalu i cały czas jej używam.

Trzeba uzyskać zgodę wspólnoty (nie zarządu)czyli współwłaścicieli ponad 50%
      udziałów.
      > Czy pomoże mi, jeśli uzyskam zgodę mieszkańców - właścicieli lokali przed
      > napisaniem pisma do GGK Ochota? Jest ich większość (9 na 13 mieszkań jest
      > wykupionych)? Czy zebranie takiej zgody od mieszkańców na piśmie jest
      > równoznaczne z przegłosowaniem zgody na taką przeróbkę?
      Im więcej właścicieli lokali się zgadza tym lepiej, ale zgoda powinna być
      udzielona w trybie formalnej uchwały - tym zajmie się zarząd. Do niego trzeba
      się zwrócić z określeniem swojego zamiaru. Wobec zmiany przeznaczenia piwnicy
      wspólnota może sobie zażyczyć podpisania odpłatnej umowy najmu, lub nawet umowy
      kupna-sprzedaży. To przy założeniu, że pomieszczenia piwnicy są częścią wspólną
      (patrz wątek 1437). Strop na pewno jest częścią wspólną. Potem projekt
      techniczny (potrzebny inżynier z uprawnieniami budowlanymi), wniosek o
      pozwolenie na budowę (trzeba oświadczyć, że dysponuje się zgodą włścicieli
      budynku, jeśli to byłaby nieprawda to grozi wysoka grzywna) trochę pieniędzy i
      do roboty.
      Życzę powodzenia.
      >
      • masza10 Re: Jaka procedura-przebić się z mieszkania do pi 28.11.03, 14:48
        Dzięki za radę! Jeszce jedno pytanie
        - trzeba uzyskac zgodę wspólnoty w formie formalnej uchwały - tym zajmuje się
        zarząd. Czy to oznaczna, że wspólnota MUSI się zebrać i uchwalić przebicie
        stropu i zmianę sposobu uzytkowania piwnicy? Nie mogę od nich zebrać
        > Tym zajmie się zarząd - czy to znaczy, że MUSZĘ się do nich (GGKOchota)
        zwrócić?
        Pytam dlatego, że z siąsiadami mam (odpukać) nienajgorszy układ, sądzę, że
        łatwiej byłoby mi pogadać z nimi indywidualnie i uzyskać stosowny podpis,
        a żaden z urzedników GGKO nie udzielił mi dotąd informacji podobnej do
        poprzedniego.
        Plan konstrukcyjny ma przedstawić dopiero wydziałowi architektury, a nie
        wspólnocie?
        Na jakich aktach prawnych opiera się ta procedura?
        Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
        • asam11 Re: Jaka procedura-przebić się z mieszkania do pi 28.11.03, 18:02
          masza10 napisał:

> Dzięki za radę! Jeszce jedno pytanie
          > - trzeba uzyskac zgodę wspólnoty w formie formalnej uchwały - tym zajmuje się
          > zarząd. Czy to oznaczna, że wspólnota MUSI się zebrać i uchwalić przebicie
          > stropu i zmianę sposobu uzytkowania piwnicy?

Wspólnota nie musi się zbierać. Sposoby podejmowania uchwał określa ust. o
          własnosci lokali. O zebraniu współwłaścicieli bądź tylko ich głosów decyduje
          zarząd współnoty i (ewentualnie) to zarząd organizuje zbieranie głosów.

> > Tym zajmie się zarząd - czy to znaczy, że MUSZĘ się do nich (GGKOchota)
          > zwrócić?
          Tak a oni muszą wniosek poddać głosowaniu, Zdanie sąsiadów Pani będzie wtedy
          miało znaczenie stosowne do ich udziału we współwłasności.
          > Pytam dlatego, że z siąsiadami mam (odpukać) nienajgorszy układ, sądzę, że
          > łatwiej byłoby mi pogadać z nimi indywidualnie i uzyskać stosowny podpis,
          > a żaden z urzedników GGKO nie udzielił mi dotąd informacji podobnej do
          > poprzedniego.
          > Plan konstrukcyjny ma przedstawić dopiero wydziałowi architektury, a nie
          > wspólnocie?
          Wspólnota może tego zażądać (podobnie jak i innych rzeczy, które jej zdaniem
          będą istotne dla podjęcia decyzji) ale żądanie projektu konstrukcyjnego przed
          wyrażeniem zgody oznacza ponoszenie przez Panią istotnych kosztów bez żadnych
          gwarancji. Powinien wystarczyć plan sytuacyjny.
          > Na jakich aktach prawnych opiera się ta procedura?
          Procedura wynika z ust. prawo budowlane. Pozyskiwanie zgody na dysponowanie
          nieruchomością z ust.o wł. lok.
    • masza10 Re: Jaka procedura-przebić się z mieszkania do pi 02.12.03, 13:02
      Podciągam wątek - chciałabym zapytac, czy i DLACZEGO nie mogę uzyskać decyzji
      (zgody) większości mieszkańców "obiegiem", czyli zbierając ich podpisy, a nie
      czekając na zwołanie zebrania. Jedna z urzędniczek twierdziła, że to jest
      możliwe, ale nie mogę jej namierzyć. Może ekspert na tym forum mi pomoże?
      • dozorca1 Re: Jaka procedura-przebić się z mieszkania do pi 02.12.03, 17:29
        masza10 napisał:

> Podciągam wątek - chciałabym zapytac, czy i DLACZEGO nie mogę uzyskać decyzji
        > (zgody) większości mieszkańców "obiegiem", czyli zbierając ich podpisy, a nie
        > czekając na zwołanie zebrania. Jedna z urzędniczek twierdziła, że to jest
        > możliwe, ale nie mogę jej namierzyć. Może ekspert na tym forum mi pomoże?

Powyżej asam11 dość dokładnie to wyjaśnił. Procedura wynika z ustawy o
        własności lokali.
        • masza10 Re: Jaka procedura-przebić się z mieszkania do pi 03.12.03, 12:17
          W wypowiedzi asam11 nie ma infomracji DLACZEGO zgoda powinna być wyrażona w
          trybie formalnej uchwały. Ustawę przeczytałam i tak precyzyjnego zapisu też tam
          nie znajduję- stąd moje pytania. Pozdrawiam.
          • asam11 Re: Jaka procedura-przebić się z mieszkania do pi 03.12.03, 15:01
            masza10 napisał:

> W wypowiedzi asam11 nie ma infomracji DLACZEGO zgoda powinna być wyrażona w
            > trybie formalnej uchwały. Ustawę przeczytałam i tak precyzyjnego zapisu też
            tam
            >
            > nie znajduję- stąd moje pytania. Pozdrawiam.

Uchwała jest jedyną, przewidzianą ustawą formą określania stanowiska wspólnoty.
            Nie rozróżnia się uchwał formalnych od nieformalnych. Jeśli takie są to tylko
            te pierwsze zasługują na miano uchwały.
            Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka