Dodaj do ulubionych

Wyrażanie swoich poglądów na fBB

03.05.06, 11:31
Po dłuższej nieobecności na fBB miałem dzisiaj okazję przeczytać długi wątek
dot. "polskich obozów śmierci". Z przykrością muszę stwierdzić, że poglądy
jednego z moderatorów, a konkretnie mcmaxima, przeraziły mnie...

Mcmaximie, szanuje Cię za to co robisz obecnie dla naszego miasta, ale musisz
się wytłumaczyć, czy twój odbiór historii z lat 1939-48 jest wynikiem pewnej
chwilowej przekorności tudzież "błędu przy pracy"...jeśli faktycznie są to
przemyślane opinie, zaczynam wątpić czy taka osoba powinna być
moderatorem....
Obserwuj wątek
    • aliveinchains Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 03.05.06, 11:33
      ..a oto jedna z tych wypowiedzi..
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=40883079&a=40942458
    • wislok1 Taa 03.05.06, 12:18
      Relatywizowanie zbrodni hitlerowskich i jakieś absurdalne zapowiadanie oderwania
      Śląska od Polski
      - kilka osób w tym wątku mocno postraszyło
      • mcmaxim Re: Taa 03.05.06, 20:27
        wislok1 napisał:

> Relatywizowanie zbrodni hitlerowskich i jakieś absurdalne zapowiadanie oderwani
        > a
        > Śląska od Polski
        > - kilka osób w tym wątku mocno postraszyło

Pokaz mi miejsce w ktorym neguje ogrom zbrodni hitlerowskich i wyrazam ciagoty separatystyczne, a postawie ci skrzynke brackiego :-)
        • jorg_z_bielitz Re: Taa 03.05.06, 22:35
          mcmaxim napisał:

>
          > Pokaz mi miejsce w ktorym neguje ogrom zbrodni hitlerowskich i wyrazam
          ciagoty
          > separatystyczne, a postawie ci skrzynke brackiego :-)
          >

Nooooooooooooooo, nie bądż aż takim sadystą gastronomicznym
          :):):):):)
      • slezan Re: Taa 03.05.06, 20:31
        Co Twoim zdaniem oznacza "relatywizowanie zbrodni hitlerowskich"?
    • settembrini Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 03.05.06, 12:28
      a co maja prywatne poglady mcmaxima do funkcji moderatora spolecznego? tym
      bardziej, gdy tak jak na fbb, funkcjonuje 3 wspolmoderatorow i w zasadzie
      nawzajem sie kontroluja. pamietasz o konstytucyjnym prawie wolnosci gloszenia
      opinii? wolnosc ta jest tylko nieznacznie ograniczona, ale nie slyszalem by
      ograniczenie to bylo nastepstwem moderowania.
    • mcmaxim Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 03.05.06, 20:43
      Ekhm... Jako ze pelnie funkcje poniekad publiczna, to powinienem sie wytlumaczyc.
      A teraz mi napisz: gdzie w watku, ktory przytoczyles, pisze klamstwa? Jezeli wskazesz chociazby jedno, to stawiam skrzynke brackiego.
      Tak samo jesli mi wskazesz miejsce w ktorym relatywizuje zbrodnie. Dla mnie jest oczywiste, ze mordowanie milionow ludzi przez nazistow bylo gigantyczna zbrodnia, ale dla mnie jest rowniez oczywiste, ze kazda smierc jest smiercia niepotrzebna a kazde bestialstwo powinno byc jak najsurowiej i jak najciezej karane.

PS. moderatorow jest 3. Wikin jest "podbeskidzianinem", ma bardziej kosmopolityczne i w sumie chyba konformistyczne podejscie. Albrecht jest "slazakowcem;)" - najmocniej z nas sie z tym identyfikuje, najmocniej walczy o autonomie regionow. A ja jestem sobie cysarok stela o korzeniach niemiecko-polskich i grzeje mnie wielka polityka, dla mnie najwazniejsze jest Bielsko i sasiednie powiaty. Ale cholernie nie lubie klamstw politycznych i historycznych. Nie raz i nie dwa spieramy sie w pogladach miedzy soba, ale jednoczesnie dbamy o jedno: o przestrzeganie netykiety i prawa. Jezeli o mnie chodzi, to kazdy w ramach prawa do wolnosci wypowiedzi - o ile nie narusza zasad dobrego wychowania - ma prawo przedstawiac swoje zdanie, i to prawo dotyczy rowniez mnie. Nie jestem separatysta. Chce autonomii dla kazdego regionu w tym kraju, a najlepiej szerokiej autonomii na poziomie juz powiatow. Nie do konca czuje sie Polakiem. Dla mnie najwazniejsza jest moja mala ojczyzna. Nie jestem ignorantem historycznym. W przeciwienstwie do wielu ludzi - uwielbiam siegac do zrodel, a nie opierac sie na obiegowych opiniach czy publikacjach spod jedynie slusznego znaku. Jezeli zle spelniam swoje powinnosci jako moderator spoleczny, zawsze mozna sie zwrocic do administracji forum. Jednak wydaje mi sie, ze wentyli bezpieczenstwa jest tyle iz nie mam nawet mozliwosci abuse wobec was, i nikt mi nie moze zarzucic kasacji watkow ze wzgledow ideologicznych - bo takich kasacji nie ma i nie bedzie.

Krzysiu i Jacek - wybaczcie ze was tutaj wplatalem, ale chcialem zrobic jasniejszy obraz sprawy :-)
      • jorg_z_bielitz Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 03.05.06, 22:38
        mcmaxim napisał:

> Ekhm... Jako ze pelnie funkcje poniekad publiczna, to powinienem sie
        wytlumaczy
        > c.
        > A teraz mi napisz: gdzie w watku, ktory przytoczyles, pisze klamstwa? Jezeli
        ws
        > kazesz chociazby jedno, to stawiam skrzynke brackiego.
        > Tak samo jesli mi wskazesz miejsce w ktorym relatywizuje zbrodnie. Dla mnie
        jes
        > t oczywiste, ze mordowanie milionow ludzi przez nazistow bylo gigantyczna
        zbrod
        > nia, ale dla mnie jest rowniez oczywiste, ze kazda smierc jest smiercia
        niepotr
        > zebna a kazde bestialstwo powinno byc jak najsurowiej i jak najciezej karane.
        >
        > PS. moderatorow jest 3. Wikin jest "podbeskidzianinem", ma bardziej
        kosmopolity
        > czne i w sumie chyba konformistyczne podejscie. Albrecht
        jest "slazakowcem;)" -
        > najmocniej z nas sie z tym identyfikuje, najmocniej walczy o autonomie
        regiono
        > w. A ja jestem sobie cysarok stela o korzeniach niemiecko-polskich i grzeje
        mni
        > e wielka polityka, dla mnie najwazniejsze jest Bielsko i sasiednie powiaty.
        Ale
        > cholernie nie lubie klamstw politycznych i historycznych. Nie raz i nie dwa
        sp
        > ieramy sie w pogladach miedzy soba, ale jednoczesnie dbamy o jedno: o
        przestrze
        > ganie netykiety i prawa. Jezeli o mnie chodzi, to kazdy w ramach prawa do
        wolno
        > sci wypowiedzi - o ile nie narusza zasad dobrego wychowania - ma prawo
        przedsta
        > wiac swoje zdanie, i to prawo dotyczy rowniez mnie. Nie jestem separatysta.
        Chc
        > e autonomii dla kazdego regionu w tym kraju, a najlepiej szerokiej autonomii
        na
        > poziomie juz powiatow. Nie do konca czuje sie Polakiem. Dla mnie
        najwazniejsza
        > jest moja mala ojczyzna. Nie jestem ignorantem historycznym. W
        przeciwienstwie
        > do wielu ludzi - uwielbiam siegac do zrodel, a nie opierac sie na obiegowych
        o
        > piniach czy publikacjach spod jedynie slusznego znaku. Jezeli zle spelniam
        swoj
        > e powinnosci jako moderator spoleczny, zawsze mozna sie zwrocic do
        administracj
        > i forum. Jednak wydaje mi sie, ze wentyli bezpieczenstwa jest tyle iz nie mam
        n
        > awet mozliwosci abuse wobec was, i nikt mi nie moze zarzucic kasacji watkow
        ze
        > wzgledow ideologicznych - bo takich kasacji nie ma i nie bedzie.
        >
        > Krzysiu i Jacek - wybaczcie ze was tutaj wplatalem, ale chcialem zrobic
        jasniej
        > szy obraz sprawy :-)
        >

Dobrze gadasz (czyli mosz recht). I tak trzymać !!!!!! :):):):):)
      • Gość: Donek Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.06, 00:34
        Tupetu ci nie brakuje,
        pisać że nie ma różnicy między milionami ofiarami holocaustu, a wiele tysięcy
        razy mniej licznymi ofiarami kilku ubeków
        i jeszcze zapewniać, że nie kłamiesz
        • Gość: Donek Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.06, 00:37
          "> Nie możemy odpowiadać, za działanie Sowietów i NKWD na naszym terenie!

Miałem okazję rozmawiać z osobami więzionymi po wojnie w takich obozach. Oni
          wręcz uciekali do żołnierzy i funkcjonariuszy
          radzieckich przed okrucieństwem Polaków!"

Twoje oszczerstwa biją o pomstę do nieba
          • mcmaxim Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 04.05.06, 09:08
            Gość portalu: Donek napisał(a):

> Twoje oszczerstwa biją o pomstę do nieba

Moje oszczerstwa?! Jezeli chcesz, to mozemy sie umowic w tej chwili na rozmowe z paroma z tych osob (jesli jeszcze zyja)!
        • mcmaxim Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 04.05.06, 09:09
          Bo roznicy w fakcie zabijania nie ma - smierc to smierc.
          Co nie zmienia faktu, ze niemcy zabili znacznie wieksza liczbe ludzi.
          • slezan Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 04.05.06, 09:58
            Komuniści zabili znacznie więcej ludzi niż naziści. To tak gwoli ścisłości.
            A w obu przypadkach chodzi o ludobójstwo.
            • oppelner_os Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 04.05.06, 10:13
              Widzisz Slezan? Oni to maja moderatora z jajami a nie to co my na silesianie.
              • slezan Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 04.05.06, 10:56
                Ja tam na moderatorów Forum Silesiana nie narzekam.
                • oppelner.os Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 05.05.06, 00:28
                  Ilu ich jest? SSS9 tez sie bawi w moderatora na silesianie.

Ty Slezan to co innego. Ja nie jestem za autonomia, bo juz dawno przestalem
                  wierzyc Polakom. Tylko niezaleznosc dla Slaska, moze byc unia z Czechami ale nie
                  z Polska. Tu wlasnie tkwi podstawowa roznica miedzy nami. Sa jeszcze inne, np.
                  stosunek do Niemiec, poglady na tematy zwiazane z I Rzesza, etc.

Pewno zaraz powiesz, ze od autonomii trzeba zaczac albo, ze lepszy rydz niz nic.
                  Jezeli autonomia Slaska ma byc etapem przejsciowym do niepodleglosci to jestem
                  za. Jezeli autonomia ma byc celem ostatecznym to jestem przeciw, bo juz cos
                  takiego mielismy po 1922 roku. Poza tym nie jestem zwolennikiem MN Krolla ani
                  jej czlonkiem. Ta organizacja reprezentuje tylko jej przywodcow i ich rodziny.

Dobranoc:)

• bartoszcze Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 05.05.06, 00:35
                    oppelner.os napisał:

> Ilu ich jest? SSS9 tez sie bawi w moderatora na silesianie.

Pomijając aspekt spamerski, zaczyna to przybierać rozmiary paranoi:)
                    • oppelner.os Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 05.05.06, 00:42
                      Nie przesadzaj:) To dzialania sss9 wykazuja paranoje. Napewno napisal dziesiatki
                      maili na moj temat. Sam zaczal mnie obrazac, nastepnie prowokowac wycinka
                      normalnych wpisow a potem polecial na skarge do abuse. Nie ma o czym mowic.
                      • bartoszcze Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 05.05.06, 00:48
                        Śladów jego działalności nie widzę, za to Twoich aż zanadto, i to gdzie bym nie
                        poszedł:)
                        Już Ci nieraz pisałem, że masz warunki na znacznie bardziej poważanego
                        forumowicza, jakbyś nie tracił czasu na rzucanie się na każdą pierdołę, i to w
                        sposób sugerujący brak kontroli nad tym co robisz.
                        I sprawdź, co to paranoja:)
                        • oppelner.os Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 05.05.06, 01:03
                          Ponize pare z wielu przykladow z silesiany a jest ich naprawde wiele

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=41242877&a=41262157
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=41082663&a=41224863
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=41082663&a=41203562
                          itd. itp.
                          Wejdz na gliwicki Hyde Park. Sa jeszcze wypowiedzi sss9, ktore zniknely z
                          gliwickiego forum.

Dobranoc
              • settembrini Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 04.05.06, 12:29
                oppelner, watpisz we mnie? ;)
                • oppelner.os Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 05.05.06, 00:18
                  Powoli zaczynam watpic. Kiedy zrobisz porzadek z sss9? Dlaczego zawieszono moje
                  konto "oppelner_os"? Dlaczego sss9 i braid moga bezkarnie obrazac? Przyznaje, ze
                  anilkiem nie jestem ale z sss9 to nie ja zaczalem. To mozna sprawdzic.
                  Zlozylem oficjalny protest i skarge u abuse na sss9.
                  Szczerze mowiac watpie, ze sie cos zmieni. Szkoda, ze Bartoszcze tez do nich
                  przystal;)

Zycze dobrej nocy:)
                • oppelner.os Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 05.05.06, 00:32
                  Przypomnialem sobie o moim mailu, ktory ci wyslalem 2 dni temu. Jeszcze nie mam
                  odpowiedzi. Zglaszalem ci miedzy innymi nieprawidlowosci w dzialalnosci sss9 na
                  silesianie.
      • oppelner_os Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 04.05.06, 10:07
        Popieram twoja wypowiedz:))
    • hanej mcmaxim : ale ja bym tych arabusow wybil w pien 04.05.06, 01:02
      Opinie o muzułmanach mcmaxima :

"Boze, wybacz mi ta nienawisc, jednak nie sa to moi blizni..."

"ja bym tych arabusow wybil w pien..."

"zastraszenie przez przykladne bombardowanie
      arabskich miast."

"kilka bombek neutronowych, i bedzie spokoj - jak sie odkazi z tej zarazy
      fragment ziemi w ten sposob, to reszta sie zastanowi czy warto terroryzowac
      zachod. sorry - to jedyne wyjscie."

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15232&w=26139831&v=2&s=0

• hanej Gazecie Wyborczej gratulujemy moderatora 04.05.06, 01:04
        Istny wzór walki z ksenofobią, rasizmem, faszyzmem
        • mcmaxim Re: Gazecie Wyborczej gratulujemy moderatora 04.05.06, 09:06
          Wtedy jeszcze nie bylem moderatorem.
          PS. kazdy ma prawo wyrazac swoje poglady, co nie zmienia faktu, ze nie mam prawa ich wprowadzac w zycie.
          • oppelner_os Wy macie jailepszego moderatora na Slasku:) 04.05.06, 10:11
            Wiekszosc normalnych ludzi tak wlasnie mysli o Arabusach.
            Bielko-Biala ma normalnego moderatora a nie to co u nas jakis podejrzany sss9 i
            braid.

Szczere gratulacje
            • slezan Re: Wy macie jailepszego moderatora na Slasku:) 04.05.06, 10:57
              A ilu Arabów znasz osobiście?
              • oppelner.os Re: Wy macie jailepszego moderatora na Slasku:) 04.05.06, 21:54
                Osobiscie znam dwoch a znalem conajmniej dziesieciu.
                Oni wszyscy, niezaleznie od kraju pochodzenia (Maroko, Irak, Algieria itp) sa
                tacy sami.
                • slezan Re: Wy macie jailepszego moderatora na Slasku:) 04.05.06, 22:41
                  To mamy inne doświadczenia.
                  • oppelner.os Wy macie najlepszego moderatora na Slasku:) 05.05.06, 00:13
                    Na to wyglada. Ja uwazam, ze oni maja lepszego moderatora niz my na silesianie.
                    Sett i braineater trzymaja z sss9, braidem i somepointem niestety.
                    SSS9 obecnie bawi sie w admina. Narazie zabanowali mi moj nick "oppelner_os"
                    Zlozylem skarge na ta bande u abuse. Zobaczymy, czy tym razem ktos zareaguje.
      • mcmaxim Re: mcmaxim : ale ja bym tych arabusow wybil w pi 04.05.06, 09:06
        1. Wziales pod uwage wzburzenie + to, ze moglem sie zmienic?
        2. Istnieje pojecie samoobrony
        • oppelner_os Re: mcmaxim : ale ja bym tych arabusow wybil w pi 04.05.06, 10:12
          Nie ma potrzeby tlumaczyc sie z naturalnych odruchow wobec Arabow.
        • Gość: Przemek Re: mcmaxim : ale ja bym tych arabusow wybil w pi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 10:44
          Masz moje poparcie. Mam serdecznie dość politycznej poprawności.
          Pewnie wiele osób myśli tak jak ty, tylko boja się o tym mówić.
    • pieprz.kajenski Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 04.05.06, 13:13
      no nieżle sie porobiło ;-)

tym niemniej jestem daleki od idei przedstawiania historii, tylko w kontekście
      pozytywów. Właśnie ostatnio oglądałem jakąś debatę w TV w której pewien
      historyk przekonywał do roli jaką powinna pełnić historia w jego mniemaniu.
      A mianowicie mówił, ze historia ma podnosić na duchu, dowartościowywać i
      uwypuklać pozytywne wydarzenia w historii Polski. A był to kontrargument na
      jakiś felietony w GW przedstawiające też niedhlubne karty z historii Polski z
      których tenże historyk uczynił zarzut.
      • albrecht1 Re: Wyrażanie swoich poglądów na fBB 04.05.06, 13:18
        pieprz.kajenski napisał:

>Właśnie ostatnio oglądałem jakąś debatę w TV w której pewien
        > historyk przekonywał do roli jaką powinna pełnić historia w jego mniemaniu.
        > A mianowicie mówił, ze historia ma podnosić na duchu, dowartościowywać i
        > uwypuklać pozytywne wydarzenia w historii Polski.

To już było. Ku pokrzepieniu pisał Sienkiewicz, ale rawdziwy
        festiwal "pokrzepiającej" historii był za PRL, gdzie na każdym kroku dowodzono
        słuszności i oczywistości procesu od feudalizmu do komunizmu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka