broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 20.05.05, 23:36 Mi sie zdo że jo je tyż Dyć karlusie Ty to wiysz. Odpowiedz Link
naata Re: Jo je G-orolka ;P 21.05.05, 11:06 ..mnie przeca słychać, że ja tyż...nie jstem ze Śląska ;p Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 28.03.11, 17:11 Basia nom gałyńzie jawi rtpd.eu/2011/03/27/wiersze-o-drzewach-po-slasku/ Tako ło nich gryfnie prawi. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 05.06.05, 11:33 Możno jeszcze ktoś se zgłosi Chocioż niy trza ło to prosić Ślonzok - Gorol niy trza zwady Fraszka tu niy łod parady. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 22.06.05, 21:04 Gorol ze Ślonzokym razym zatańcujom Mozno se przi tymu i fraszki wysujom. Odpowiedz Link
hanys_hans ŚLONZOKI I GOROLE 24.11.05, 18:39 ŚLONZOKI I GOROLE (Przypowieść o dobrym Gorolu) Opowieść trza napoczynać: W imię Ojca, Ducha, Syna! Bydzie ona o Ślonzoku, Co jeszcze łońskiego roku, Wszystkim godoł naokoło, Że na śląsku nie wesoło Narobiyło się od czasu, Jak Gorole przyszli z lasu. Z cołki Polski sie zjechali I nom tu nawyrobiali. Chop tyn, kery tak przezywoł, August Kula sie nazywoł. Kludzioł tyz swe narzykanie Na te gorolskie godanie, Że po śląsku sie mądrują, Śląski godki niy szanują, Że są za inteligentni I Ślonzokom fest niychyntni. Godoł tyz że tak od niego Byłoby coś zależnego, To Gorole by jechali Tam kaj downi se mieszkali! Roz na wiosna, praje w maju, Kedy ptoszki juz spiywają, Poszoł August w ponć, do Piekor, A to niy ma fest daleko. Bo tradycjo Śląsko koże, Do Piekor, do Matki Bożej Iść roz na rok i porzykać, Za siebie, za fest grzysznika. August tam oprócz rzykania Wysuchoł msze i kozania, A potym jak juz do dom szoł To przygoda fest szpetno mioł. Dwa chachary go chyciyły, Po gymbie mu nawaliły Potym nowo tasza wziyli A zbitego zostawili. Przy piekarski leży drodze August Kula zbity srodze. I ratunku nawołuje. Możno kto sie ulituje. Łoroz parafiony idą, Możno do mie dobrzy bydą? Wszyjscy różaniec rzykają I do Augusta godają: Po cos chopie na pielgrzymka, Wzion ze soba piwa krzinka I naprany teraz leżysz. Czy w Ponboczka aby wierzysz? August fest był załomany. Przeca wcake nie naprany. Ale możno mu pomorze, Chop co jedzie na motorze? Dobry! Jada pograć w szkata I po drodze wezna brata. Możno inny ci pomoże? No to trzimej sie Szczynść Boże. Potym chop jechoł na kole. Pieronie! Musi cie boleć! Pogapioł sie pożałowoł I dalij popyndalowoł. Aż wreszcie przejeżdzoł Gorol, Stanoł swym wolkswagyn polo I Augusta pobitego Wsadził do auta swojego. Potym zawioz do szpitala Som na rynkach wniosł na sala I doł siostrze dziesięć złotych By mu sok kupiła potym. Morał z tego taki płynie, że Ślonzoki i Gorole Moga byc czasami święci Ale mogą byc tyz świnie! Po co więc uogólnienia Po co zatem te podziały, Skoro to w codziennym życiu, Bywa z nich pożytek mały." www.adalbertus.katowice.opoka.org.pl/goro.htm Odpowiedz Link
karolinka44 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 24.11.05, 21:44 a mie sie tak zdowo... ze kozdy som siebie chowo i jak sie som siebie wychowie -tak i lo drugim wdycki powie ! a co wdo powiy tak i pewnikym mysli piyknie jak dobroc jego mysli krysli a jak do tego szanuje drugigo czlowieka to wiy ze ino dobre zycie na niego czeka ! Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 24.11.05, 22:35 Ano i czowiek zdrzadłym jest przeca Do Karolinki jo tako leca. Odpowiedz Link
karolinka44 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 25.11.05, 14:20 mie tysz godali zech jest zdrzalo jak mi sie czasym wygupiac chcialo lecieli do mie karlusy i nic do dzisioj mysla ze to byl wic ;-)) czekom dali na tego mojigo Karlika co w Gogolinie juz wyros na starzika ;-)) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 25.11.05, 20:33 Karolinko - Karlik prawi Co sie ciyngym z Tobom bawi Jaki starzik? Co za ołpa? Toż pamiynto ta chałupa Kaj ze frelom potańcowoł No a potym - wiela dowoł. Odpowiedz Link
karolinka44 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 25.11.05, 21:35 Karliczek za Karolinkom gonil bydzie zawsze jak dugo mosteczek ze starosci niy trzasnie tak dugo bydzie Karlik za Karolinkom gnol jak dugo pszonio moc czlowiek w sobie mo... Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 25.11.05, 21:45 Coś mi sie teroz jakby wspomino Dyć czy wypiyli w końcu te wino? Odpowiedz Link
karolinka44 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 25.11.05, 22:14 Karolinka wiecznie cos do roboty miala i Karliczka z tym winkym dugo zbywala niy wiadomo czy wypili to winko abo musieli lobyns sie slinkom ? jedno jest pewne ze Karlik z Karolinkom wypijom ze sobom niy jedno jeszcze winko lampka dzisiej lampka jutro by niy bylo nigdy smutno ;-)) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 25.11.05, 22:18 Ano Karolinko Toż łotwiyrom winko Zdrowio Ci winszuja! Możno dusza czuja? Odpowiedz Link
karolinka44 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 25.11.05, 22:29 za zyczynia zdrowka dziynkuja Karolinka milym gestym zaskoczona ;-) i niy wiym czy czujesz dusza kero godo - do sia dons musza tosz na zdrowie ! winka pod stolym sie niy chowie ! Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 25.11.05, 22:31 Zdrowko! -Możno ktosik przidzie Zowdy raźni przeca bydzie. Odpowiedz Link
karolinka44 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 25.11.05, 22:58 w kupie zawsze razni bylo byle sie nos wiyncy trefilo byle byly humorki w normie to i zdrowko do znac o sobie gorolow tysz sam usciskomy bo werwy duzo w sobie momy ! Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 26.11.05, 09:49 Ślonzok - gorol - dwa bratanki forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=31668381 Idzie ło to pić ze "szklanki". Odpowiedz Link
karolinka44 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 26.11.05, 18:42 musza prziznac ze my wszystke w swiecie ino ludzie jednymu po slonsku drugimu po polsku godka lepi pudzie wazne by jedyn drugimu pszol - kedy sie miyndzy sobom godo niy wazne jak wdo godo wazne ze wszystko dobrze sie sklodo ! somsiada trza szanowac niy ino na to jak godo pozor sie dowac trza suchac co mo do pedzynio - bez wielogodzinnego glyndzynio wtedy abo bruderszaft wypijymy - abo topor wojynny wykopiymy ;-)) zatancujymy wojynny taniec - pokoj potym jest slodki jak miod i gorol ze slonzokym co geszichta potwierdzila niyros biere slub Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 26.11.05, 20:12 Prawdę mówisz Karolinko, w życiu nigdy nic nie mozna zaplanować, zawsze nas zaskoczy ;)))Mowią , że jak skrzynkę piwa postawisz między goralem i Ślązkiem to napewno razem w objęciach odeją w świat ;)))) Czy Karolince potrzebny jest Karliczek coby bawił się jak byczek ;))) ? Chyba , że ten z Gogolina co ma flaszeczkę wina ;) Bronek nie ma flaszeczki ale ma fraszeczki można łykać je dowoli i głowa nie boli ;) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 26.11.05, 20:19 Karolinka coś pedziała Rita dołożyła Z pszoniym lepi jest bezmała Stond czowieka siyła. Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 26.11.05, 22:12 Nie ma sprawy w takiej sprawie kiedy bedziemy sobie śpiewali :) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 26.11.05, 22:15 Śpiywka piyrszo - śpiywka drugo Wele stoła leci dugo. Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 26.11.05, 22:34 Ślązacy i gorale , nie ma róznicy jedynie ich dusze inne - wicie ;) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 26.11.05, 23:04 Toż w tym se dusza jednako zdo Kero bliźniego we zocy mo. Odpowiedz Link
karolinka44 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 27.11.05, 13:05 zrozumiynio nutka gro niywazne kaj wdo miyszko jak zgodzajom sie rozne nutki czlowiek jest wielki niy malutki a wielki czlowiek to jest wlasnie to lon wiy co to milos - to w nim samo gro! Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 27.11.05, 21:13 Ślązak z goralem to frajda to nie jest żadna bajda Wystarczy by zaiskrzyło i duzo się mówiło. Trzeba trochę zażartować by przestać wojować. Miecz zamienić w żart każdy jest tego wart. :) Oj, Ślązacy , Ślązacy ile Was trzeba cenić ten się tylko dowie komu przyjdzie stracić ;))) Odpowiedz Link
karolinka44 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 28.11.05, 09:34 jo cynia gorola bo fajnie godac umiom -to sie chwola slonzok choby i chciol wody niy bydzie na darymno lol jak sie loprze godka lo szklonka i tak bydzie z tego niyzlo spolka gorol cwanszy zawsze bol jak gorol na mecie stol slonzok w polowie gnol ... bez gorola slonzok innym by byl przez ta spolka duzo sie nauczyl;-)) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 28.11.05, 18:44 Jako te bratanki - Ślonzok ze gorolym forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=31668381 Wyduldali piwo - razym idom polym. Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 28.11.05, 20:19 Oj , Karolinko jak Ci się fajnie mówi kiedy smutek ogarnia tych co nie potrafią mówić waszą gwarą , mową matki. Jak tu się dogadać , kiedy zawsze będzie ten płot na Wy i My. Nie w charakterach leży ta przeszkoda to w języku ojczytym mowa. Wy w języku swoim bogaci jesteście wszystkiego warci. Macie swoje własne życie, swoją bytność i to wszystko to normalnośc. Kiedy sie tak człowiek wdroży w szczegóły, kiedy pozna inne tajniki to zrozumie, że Śląsk to kraina, która wszystkich zadziwi i to nie siłą przemysłu , węgla, hut, to siła ludzi i jej tradycji. Wystarczy wejśc w jakąś stronkę wysłuchać biesiady i nie da rady wyjśc z niej, tak wciąga i mimo , że chciałby to jednak pragnie jeszcze łyknąć tej zabawy. Bo urok Wasz wielki jest w niej, tu czlowiek się nie nudzi, tylko do życia pobudzi. Bo widzisz Karolinko i Bronek - zauważcie inne biesiady, np. warmińska - gdziesz tam do Waszej, z jednej przyczyny - nasze pieśni sa smutne i najczęściej mówią jak to dziewczyna czy chłopak nie mogą się ożenić, jak przeszywa ich jakiś ból , jak idą chłopcy na wojenkę, jak umierają, a dziewczyna czeka, a chłopak zdradził, a to znów o tym jak ciężka jest praca w polu itp. Tradycja jest inna, bo ludzie na Warmii to przeważnie żyli w starchu i oczywiście prawie znikneli z Warmii. Tak naprawdę to nie ma z czego sie tu cieszyć. A Ślązacy to powinni codziennie szampana wypijać i to tylko za to , że są ;)) A gorale ? Gorale jak zobaczą , że się Was docenia będą zmuszeni zmienić front z walki na 'wies'-'siada' ;)) Zresztą ile tam znajdzie się też gorali...... pozdrawiam Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 29.11.05, 05:20 Toż nom malcu nasmożyła Rita zowdy tako była Aż czerwone z tego uszy Trza daleko możno ruszyć. Odpowiedz Link
karolinka44 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 29.11.05, 18:33 Rito kochano smutno jest czasym historia czasym polityka niy byda jo w mrowisko wbijac tu patyka mysla ze jak idzie o godka...to sie dogodomy jak idzie lo polityka to se spokoj chyba domy ludzi pokrzywdzonych jest miliony na swiecie ale piyknie jak jedyn drugimu jest bratym i umi kozdego ugoscic pod swojim dachym jakby ludzie sobie wzajymnie zyczliwymi byli zodne smutne zycie i mysli by nom niy grozily. Z Slonskigo ducha do wlasnego istniynio powstala calo tradycjo - to dowo do myslynio przepojono jest tym lo czym kozdymu sie zawsze marzylo wielkom milosciom koncku ziymi i by sie dobrze zylo ! Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 29.11.05, 19:47 Karolinko, Ty mnie bijesz o głowę. Twój tekst jest wart więcej niż złoto, niż pieniądze, niż wszyskie inne rzeczy. Jak mówią, cudze chwalicie , swego nie znacie, a Ty, prawda Bronku, piszesz jak pisarka z krwi i kości . Ty masz miecz w piórze, w słowach, a Śląsk przy Tobie jasnieje i błyszczy. Jak mozna go nie pokochać mając tyle śląskich pieknych słów. A narzekają fachowcy , że ślaśka gadka to tylko brzydki bełkot, że nic pięknego w tym nie ma. Ja jestem przeciwnego zdania - śląska gadka ma urok i jak tylko ktoś chce to zobaczyć to zobaczy i wyczuje. Tyle już pięknych zdań wyczytałam i chyba najpiękniejszych i to własnie po ślasku. Ale dziś się spiesze z pisaniem, bo mogłabym tak słodzić i slodzić nawet z przykładami , mysle , że jeszcze się znajdzie czas. pozdrawiam Was niestety na kolacje biegnę Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 29.11.05, 22:48 Hehehe - Rita, Karolinka to tako "Ciupazka inaczy", dyć łobie majom gołymbie serca. Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 29.11.05, 19:38 Oj, Bronku, najgorsza to nuda forum , to już taka buda że psy szczekają , a karawana jedzie dalej :) Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 29.11.05, 20:11 Bronku , otwórz szampana z gorala kawał jest drania :) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 29.11.05, 22:44 Góral woli gorzołeczka A jo biyra pełno beczka. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 29.11.05, 22:46 Karawany som rożniste Z kamelami i "wieczyste". Odpowiedz Link
karolinka44 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 30.11.05, 06:11 no jak ciupaszkom pociuparzyc trza i trocha dziuba sparzyc ;-)) tym razem specjalnie do Rity pare slow po polsku bo to jezyk wysmienity ! nadajacy sie do przedniej swity nauczono nas mowic czysto po polsku pieknie skladnie poprawnie jak po wosku gramatycznie i z zasadami ogrtofrafii czlowiek jak musi to duzo potrafi ! Ale przeciez to nie mowa o tym decyduje czy czlowiek czlowieka od serca miluje to specjalnie dobrane slowka powoduja ze ludzie jak sie zrozumieja to i miluja czy po polsku slasku arabsku czy angielsku slowka moc dzialania maja zawsze w czlowieku ! Pozniej jak moca w swej wymowie sa napelnione nie trzeba duzo by byly to slowka spelnione ! Potem czy to woda zrodlana procentowa czy inna rozmowa sie nawiazuje i przy calej beczce piwa ! A potem przyjaznie w swiecie kwitna przepiekne jak czlowiek przed czlowiekiem nie ucieknie;-)) Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 30.11.05, 19:13 Karolinko, spadłaś jak z nieba na bronkowe forum, lecisz jak burza pięknymi wierszami, ale nie wiem czy jestem w stanie podołać takiemu pięknemu pisaniu. Nie jest moją mocną stroną wierszowanie, własciwie dla Bronka się staram, by ubarwiać jego pracę, ale czasmi głowa moja nic nie jest w stanie wymyśleć. Dlatego piszę prosto jak mogę. Mowa słów jest najważniejsza w życiu. Ale co do przyjaźni to jestem daleka od tego, przyjaźń to niewolnictwo, przyjaźń niesie jakieś wyrzeczenia. Ileż to przyjaźni poszło z dymem ? Bo nie może człowiek w imię przyjaźni wykorzystywać zaufania i nim sterować. Karolinko, po prostu człowiek musi być sobą. I albo się go zatwierdza, albo nie. Znana jestem ze potrafię słodzić, ale też potrafię kąsać jak wiem napewno, że coś piszczy w trawie. Stanowczo jednak wolę się cieszyć, każdym napisanym słowem. Ale , że dziś Andrzejki , to nie mam co biadować, Ślązaki mają już szczególne u mnie miejsce i nikt nie jest w stanie tego zmienić. Bronek o tym wie , jak bardzo sie ucieszyłam gdy znalazł swoje miejsce i kiedy mnie na nie zaprosił, staram się tu przychodzić całkiem bezinteresownie. A Ciebie Karolinko co tu ściągneło ? ;))) Chyba nie gorzałeczka, ktora jest moim wdzięcznym tematem ;) Gorzałeczka i flaszeczka to przyjaźń wiekowa kto nie zasmakuje ten pożałuje kto nie zasmakuje niech się pod stół chowa kto nie zasmakuje niech się dołuje ;))) My tu drinki lejemy i radość dajemy precz wszystkie smutki i smuteczki dziś lejemy z pełnej beczki wosk lejemy, wosk lejemy i wesoło żyjemy :) Niech Ślązakowi wyleją się żółto-niebieskie barwy na ich sztandarach, niech wyleje się dom na który barwy te powieszą. Niech spełnią się ich marzenia. Bo lanie wosku to tradycja, a umiejętność czytania z wosku to fantazja, niech ta dobra się spełni :) Karolinko, czy piszesz gdzieś swoje wiersze ? Masz już jakiś zbiór ? Widać , że łatwo Ci to przychodzi :) Jednym jest też poeta śląski Gwóżdź Znasz go ? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 01.12.05, 05:12 Rita, Karol Gwóźdź jest ze Siymianowic Ślonskich. Prawie dostoł wyrożniynie we tym rudzkim konkursie na ślonski wiersz. Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 01.12.05, 13:50 wiem , czytałam jego watek na Forum w Glywicach szkoda, ze tu nie zaglądnie a może jednak ....pomysle na tym :) Odpowiedz Link
karolinka44 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 01.12.05, 13:51 Rito kochana...mile z Toba przebywanie piykne to Twoje pisanie z serca dawane... faktem jest ze zycie trza brac jak leci czasym cos piyknego sie z tego skleci ;-)) o przyjazni duzo sie godo fakt ze czasym sie niy uklodo ale prawdziwo przijazn w dziyn w noc to zrozumiynie na zawsze - to jeji moc niy ma przyjazni co boli-boli ino prowda a ta niy zawsze nom pasuje - by nos bodla jak przyjaciel to ino dobrego nom zyczy z zawsze dobrom radom do nos sie smyczy a jak jest inaczy to niy ma przijazni ino jakis fyler na naszy wyobrazni:-)) jo na te forum trefilach przez Bronka zaproszynie kedys my sie trefili jak bylo jeszcze inne forum i tam tysz byly fraszki i duzo fajnego humoru potym forum to zawarli jakes hahary i tak sie urwol nasz kontakt stary... wierszyki szkryflom tak z nastroju chwilki i wysylom do tych co wymiyniom z nimi ymilki to moja i innych uciecha jest jak komus podobo sie taki tekst Karola znom dos dugo z interneta to fajny karlus co pszaje Slonkowi i swojim talyntym sluzy tymu ziymi konckowi ! Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 01.12.05, 20:08 Karolinko droga, to Ty jesteś świetna, bierzesz zycie jakie jest, wchodzisz do watków, rozmawiasz i jesteś bardziej miła ode mnie. Dalej pisząc , to nawet przewyższasz moje umiejetności, czasami się nawet zarumieniam. O przyjaźni to nie ma co mówić , wydaje mi sie , że to tylko słowo wzniosłe jak słowo patrioryzm. Po co te słowa wogóle są , bardziej można je zastąpić duszą. Prawda nie boli, bardziej nieprawda boli. Jak udowodnic prawdę , a jak nieprawdę ;) ? Karolina, my staniemy się wnet filozofami jak tak dalej pójdą nasze tematy :) Najważniejszy jest koniec w przyjaźni, po niej poznać prawdę o człowieku. Prawda ? ;) Karolina, wiesz jak tylko znajdę czas to pokażę świetne wątki forum śląskiego, dużo czytałam. Myśle , że jako goral mogę powiedzieć co kręci w gadce ślaskiej. Napewno jesteście ciekawi. Powinniscie wiedzieć , co nam gorolom się podoba oprócz biesiady :) Karola wiersze poznałam przez jego strone , ktora dawno , dawno temu zamieszczona była na forum Śląsk. A teraz uciekam, bo dziś prądu nie miałam , miesiąc nie rozliczyłam i w ogole dzień do dnia nie podobny. Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 02.12.05, 11:51 Karolinko, Bronek - czy to co opisane jest w tej stronce nie związane jest z Rudę Śląską ? Pod wiekim wrażeniem czytałam ta opowieść. Jeśli tylko będziecie mieć czas doczytajcie to do końca. Niesamowite. www.galindia.hg.pl/pisa/pisa77.html Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 02.12.05, 11:54 "Gerhard Wydra urodził się 25 maja 1924 r. w Ełku. Obecnie mieszka w Hamm nad Sieg (Niemcy). Z wykształcenia malarz i grafik. Jego prace zawierają najczęściej motywy z byłych Prus Wschodnich i Śląska. W stowarzyszeniu byłych mieszkańców powiatu piskiego (Kreisgemeinschaft Johannisburg) zajmuje się dokumentowaniem przeszłości regionu. Jest autorem licznych publikacji o tematyce historyczno-dokumentacyjnej poświęconych byłemu powiatowi piskiemu, m.in. atlasu z 166. szczegółowymi planami piskich wsi do 1945 r." A jednak coś nas łączy , historia i dzieje Odpowiedz Link
karolinka44 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 02.12.05, 12:51 Rita...piyknie sie Twoj czyto tekst ! i niy przechwolej mie - bo to niy dobrze jest ;-)) przez take wielke przechwolanie czlek prozny sie robi i do banie ;-)) to byl ino wic... niy rob sie z tego nic. Dziynkuja Ci za uznanie to ino take moje skromne rymowanie ... a Twoja serdecznosc to Twoj skarb Ty o niego dali dobrze dbaj ! Jaki dzie o przyjazn- mom to slowko w zocy to cos co zawsze ciepie sie w loczy to cos so ludzi wzajymnie lonczy kedy som sami jak wiater po pustkowiu wiejoncy... Przyjazn dowo stale w zyciu oparcie kedy ludzie do siebie godajom otwarcie kedy som w zyciu pomocni wtedy robiom sie mocni ! Przyjazn to niy plytke pojyncie jak tak zwany < patriotyzm > co lonczy tych co spoza koncka ziymi nic wiyncy niy widzom na loczy Przyjazn to cos co wionze ludzi i do szczynscio ich kludzi :-)) Przyjazn prawdziwo nigdy sie niy konczy co nojwyzy w pamiynci i sercu lostanie to jak cudowne krolewskie jest danie ! Niyprowda ino wtedy boli... jak sie czlek nasucho gupot a niy prowdy ! Prowda niy bolala nigdy i zawsze ludzi prowadzila ona jak drogowskaz - to jedyna do celu zycia sila ! Jak idzie o Twoje Rita rady zamiyniom sie w sluch nyi lod parady kozdy jest rod posuchac dobry porady - bo zycie , to nauka w kery zawiyro sie syns zycia caly ! a ze moze to i filozofia... mysla co to dobre do kozdy baby a i kozdego chopa ;-)) a tym artykul co go niy znom... z chynciom zaros poczytom ... Slowa po to som... by czlowiek z swojimi myslami niy lostol nigdy som ! Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 02.12.05, 19:27 Karolinka , to mam propozycję , byśmy skończyły obustronną słodycz, wszak jesteśmy kobietami i chyba nie wypada. Bronek sobie jeszcze coś pomyśli , a daleko mi do tych spraw samych kobiecych. Twoja teoria przyjaźni jest przekonywująca, ujełaś ją tak jak trzeba, ja bym nawet tak nie napisała. Dokładnie tak myślę. O przyjźni wiele się mówi, ale najczęściej przyjaźń pokazuje życie. Powiedziałabym nawet , że za bardzo ludzie szafrują tym słowem, albo , że z każdego napotkanego człowieka chcą zrobić swojego przyjaciela. A to chyba nie w tym rzecz, żeby go nazwać swoim przyjacielem i ciągnąć z niego soki. I tu chyba jest ten pies pogrzebany. To tak jak ze stwierdzeniem - kocham wszystkich , co oznacza, że nie kocham nikogo. Oj, oj, znów filozofuję...... Chodzi o to, że mowa śląska ma piękny i bogaty styl. W jednym zdaniu jest czasami już piękno.(Nie wspomnę już o Tobie) Nie wiem , czy to czujesz, ale goral to poczuje. Dla gorala to to są piękne perełki , rartyaski czy jak mówicie konski - tego gorol za chiny ludowe nie potrafi - wydaje mi się , że to macie najcenniejsze. Nie wspomnę o Bronku, ale też prawdę napiszę, Bronka się czyta na bieżąco ,to każdy sie przyzwyczaja i myśli , ze tak ma być. Kupię wiele poezji, wierszy w jezyku polskim, ale nie kupię waszych wierszy gwarowych, humorystycznych. I to najbardziej kręci jak napisałam. Ta Wasza inność Karolinko. Ale też są słowa, które bulwersują mnie - jak ponoć w waszej gwarze miło jest powiedzieć komuś - 'zestaraj się';), kiedy mnie by przez usta takie coś nie przeszło , chyba , ze w obronie i to nie jestem pewna ;) U mnie to nawet meliniarz i to najgorszy tego by nie powiedział ;). Co innego ze słowem 'rzić'. Z przyjemnością powiem komuś w żartach kopnę cię w 'rzić', ale z kolej nie powiedziałabym nawet w żartach komuś kopnę cię w 'd...' ;) To takie niuanse , które zauważyłam. Jak się mówi z życia wzięte :) Karolina, ja bardziej żartobliwie mówie , gdybyś tego nie wyczuła, w żadnym wypadku nie złośliwie :) Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 02.12.05, 22:12 Karolinko, tu będę wstawiać wszystkie linki ciekawe i nieznane , a związane ze Śląskiem , mogą też Bronek i inni wykorzystywać je dla swoich potrzeb. www.poloniainfo.se/artykul.php?id=632 To jest o najeżdzie szwedzki i dotarcia na Sląsk Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 03.12.05, 10:33 Znalazłam juz miejsce na linki, przeciez jest specjalny watek. Teraz uciekam , bo sobota, a w sobotę to zawsze dużo pracy :) pozdrawiam Cię Karolinko Odpowiedz Link
karolinka44 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 03.12.05, 11:14 Dziynkuja Rita za linki i pozdrowiynia z czlowiekym to jest roznie do zadziwiynia czasym drazni go czasym cieszy obco godka w sumie liczom sie intyncje i serce lod srodka a potym wszystko jest juz jasne i czlowiek wy czy to przyjazn czy bydom wasnie ;-)) Mysla ze take jak to forum fraszkowe ino do uciechy jest - jest wyborowe kaj jo slonzoczka a Ty gorolka znodly bez larma wspolno godka a i wszycy co sie rozumiom sam z uciechom szkryflajom i rymujom Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 03.12.05, 15:47 Jo jeszcze dodom - te forum woży Cosik skiż tego że tu sie tworzy I choćby nawet wybrzidzoł ktosik To dlo kultury jakby nasz grosik. Odpowiedz Link
karolinka44 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 03.12.05, 16:07 ponoc jakos staro prowda zycia godo ze co nos niy zabije to sil nom dodo a co sie nauczymy tego niy staracymy przeto kozdego dnia ponoc sie uczymy ;-) Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 03.12.05, 19:41 www.terve.pl/finlandia/rozne/humor/fraszki_na_temat_finlandii.html popatrzcie na to - Bronek zawojuje cały świat :) A to mi się najbardziej podoba Lapończyk Lapończyk w ty ziymi siedzioł se łod zowdy Fin go prawie wyciep - wiela we tym prowdy. Kalevala Połno legynd i pieśniczek epopeja narodowo Przez Lonnrota wyzbiyrano - fińsko dusza w niyj sie zdowo. Jorkko Oikarinen Łon tyn IRC nom "stworzoł" A joch czasu tego dożoł. To ci pszonie Fin ze swojom ślubnom za mało figluje Po rodzinny saunie chuć niywiela czuje. Sauna fińsko Dziyń bez sauny jest stracony Jakby z życiorysu Fina Dziynki niyj dyć żyjom łony To wiy kożdo tu rodzina. Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 03.12.05, 19:44 A tu popatrzcie co nas wszystkich łączy i Ślązaków i goralów ;))) www.gaffel.de/frames/biertest-start.swf Ta Halymba, ma sposoby otwarcie piwa butelkowego :) Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 05.12.05, 10:42 Trza dobrze pośniodać, coby mieć siyły do roboty. Tabulki szekulady na roz niy zeżera ;) I tak zaczyna sie goralski poniedziałek ;) Odpowiedz Link
karolinka44 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 05.12.05, 13:36 no i fraszka przez Bronka wylazla poza granice to o Bronku dobrze swiadczy - jest znakomicie ! Rita a wcinej ta szokolada - to jak rolada ;-) ponoc czysto to energia -jak sie jom zajada ! Do roboty bydziesz gipko jak torpeda i caly tydziyn zaliczysz piyknie jak trzeba W robocie przeleci Ci czas chwilkom slodkom i ciekawie - jak pobawisz sie potym pozlotkom ;-) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 05.12.05, 17:55 Szokolada - tako prawiom Tyż afrodyzjokym Lipling z lipstom ze zobawiom -Możno blikna łokym. Odpowiedz Link
rita100 Re: ŚLONZOKI I GOROLE 05.12.05, 20:14 Pewnie , że nie ma co sobie żałować trzeba jeść , pić i spiewać To chyba bardzo nas wszystkich łączy :) Mam tylko do dyspozycji za dużo rodzajów czekolady ;) Najbardziej lubię bombelkową - znacie taką ? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: ŚLONZOKI I GOROLE 05.12.05, 20:20 Jo nojchyntni gorzko wcinom Smaki take mi niy minom. Odpowiedz Link
rita100 Re: Gorale dla Ślązaków 05.12.05, 20:32 Bronek , chlesterolu się boisz , czy magnesu Ci brakuje ? Z poniedziałku na wtorek Przywędrował pachołek, Aj, ej, aj, ej, przywędrował pachołek. Przywędrował do karczmy Do nadobnej szękarki, Aj, ej, aj, ej, do nadobnej szękarki. Wlej kaczmarko piwa dzban, Zapłacę ci jako pan, Aj, ej, aj, ej, zapłacę ci jako pan. A kataś ty jako pan Bo na tobie zły sukman, Aj, ej, aj, ej, bo na tobie zły sukman. Choć ci na mnie zły sukman, Ale pieniądze w nim mam, Aj, ej, aj, ej, ale pieniądze w nim mam. Gustaw Gizewiusz - od ktorego nazwiska nazwano miasto Gizycko Odpowiedz Link
karolinka44 Ślązaczka do goroli ... 07.12.05, 14:02 Rita widza co lubi dmuchano szokolada Bronek goszkosciami sie zajada ;-)) a jo od slonzoczki do gorali i gorolow cos sla ... jak i lubia kozdo szokolada byle by byla slodka ! trefili sie gorole ze slonzokami na Slonski ziymi i choc niy bylo to z uciechy - razym dugo robiyli zyli i razym sie chowali ,tak i rodziny pozaklodali wychowalo sie duzo dzieci pochodzynio roznego wszystkich polonczyl Slonsk i dol swiatu cos nowego z Slonki ziymi leci w swiat piesniczka nowo ludzie szanowac sie nauczyli ziymia swojo skarby ty ziymi sie przesto pomnozyly jak do Slonzokow gorole dolonczyly ;-) ze zbonkym wina czy piwa wielkim kufelkym siedzom ,pijom spiywajom i napasztujom frelki ;-)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Ślęzaczka do goroli ... 07.12.05, 15:12 Kurcze, skasowałam sobie wpis i poszedł w świat Karolinko, toz sliczną poezją władasz, tak od ręki , tak z rozmachem, a ja prozą bardziej , prozą zycia ;))) Los to jest los, nie ma na to mocnych i techniki. Ludzie nie wybierali sobie ziemi i przyszło im zyć tam gdzie przyszło. Nie martw się , Karolino , z czasem Ci gorale staną się Ślązakami, no bo jak inaczej, a z wiekiem sami zrozumią , że dzieje, tradycja , obrzędy tej ziemi sa im bliższe niż gdziekolwiek. Karolino, charakter Ślązaków i Ślązaczek to przemilczmy,bo chwalenia nie byłoby końca , ale musze coś tu jeszcze napisać ... ale co chwile wołaja mnie do pracy, nie popisze sobie ;))) jej, cos muszę fajnego napisać o obrzedach światecznych - tez dopiero poznałam Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Ślęzaczka do goroli ... 07.12.05, 15:27 Rita milo wiedziec ze mosz take przyjazne poglondy wierzysz w rzeczywistosc jako znosz a niy w przesondy jo przez to ze poznala sila dobrego ducha moga rymowac spokojnie - to moja otucha... kozdy pisze jak mu serce jego dyktuje tym sie ono w kozdym dobrym dialektuje ! do mie ziymiom do ludzi jest swiat caly do koncka som przywionzane czasym ino...balwany ;-)) a Slonsk to ziymia na kery zem sie urodzila przeto i godki i przywionzanio w tym jest sila ! ale piykny jest caly swiat ...kozdy koncek naszy wielki ziymi na kery przyjaznych nom ludzi znojdymy i skolegujymy sie z nimi ! Odpowiedz Link
rita100 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 07.12.05, 16:14 wdos - muszę sobie to przetłumaczyć , ale nie teraz :) Karolina, powiem Ci problem smutny, ale muszisz to wiedzieć i inni Ślązacy też powinni to wiedzieć , związane jest to z gwarą. Nie dotyczy ten problem mnie, bo mnie gwara zawsze ciekawiła ,ale ogromną masę ludzi i Bronka też. Może nawet domyślasz się co to za problem ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 07.12.05, 19:33 Karolina Macie jeden problem i to jest najgorszy problem , mnie on nie dotyczy, ale wiem, że niektórym ludziom gwara gra na nerwach i tylko , że gwarujecie jesteście już skreśleni z listy rozmówców. To jest przykre, ale sama powiedz co wtenczas można odpowiedzieć takim ludziom ? Jak ich przekonać ? Jak jeszcze dodam ten Wasz pieroński charakter, którym to górujecie nad innymi to stwarza problem pewnego rodzaju zawiści tak miedzy kobietami jak i mężczyznami. Nie wiem, ale tu ukazuje się właśnie konflikt między goralami i ślązakami i chyba tu jest pies pogrzebany :) W charakterach , a tego się nie da zmienić, to co Wam wypada Ślązaki to nie wypada goralom, co goralom wypada to z kolei Wy tego nie przyjmujecie. To trzeba zostawić chyba czasowi. Karolina, a dlaczego Cię nie ma na forach śląskich ? Nie wiem co to jest wdos ? Nie ma tego w slowniku Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 07.12.05, 21:02 Hehe - Rita, tako już tyn świat jest wyrychtowany, że wiynkszość czynsto krziwo paczy na myńszość. Inkszości nikierzy se trocha strachajom i tako siyłom wiynkszości chcom tympić. W Polsce po prowdzie nigdy niy było mody na ślonskość, jako jest to na tyn przikłod z góralskościom (yno niy myl z gorolskościom), no chyba że idzie ło wice i kabaret. To że ta ślonskońć ciyngym jakosik żyje, zdowo sie prawie cudym (wpiyrw Niymcy, a terozki Polska krziwo na nia paczeli). No dyć jakosik czyńść winy tyczy sie tyż samych Ślonzokow, bo niy umiom sie jakosik zebrać do kupy i zadbać ło swoje. Odpowiedz Link
rita100 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 07.12.05, 21:27 Bronek , to wiemy już w czym rzecz, a teraz powiedz, co można z tym fantem zrobić, jak przekonać takich oportunistów, którzy podchodza do tego jak do ognia. Wydaje mi się , że przykład powinien iść z góry, to znaczy , ze Ci co osiegneli szczyty władzy , czy popularności powinni zacząć właśnie popularyzować w jakiś sposób , nie tylko przez wice czy humor najczęściej wyśmiewany. Zobaczymy co Karolina powie Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 07.12.05, 22:11 Rita juz Ci tlumacza ze wdos - to ktos ... o kim sie mysli abo opowiada ;-)) Niy wiym czy tak ciynzki jest problym gwary ... przeca o wolnos tomku w swojim domku wolo swiat caly ! Mysla ze kozdy godo jak mu pasuje i przeto swoja tradycjo kreuje ;-)) A to ze sie rozniymy to przeca i dobrze ciekawi jest wtedy w doma a i na dworze nudno byloby jakby wszystko bylo szablonowe styknie jak piesniczki som stare i nowe swiat sie zmiynio i my z nim tysz styknie jak leci zawsze mokry dyszcz a my ludzie jedyn lod drugigo sie uczymy i przesto to co dobre do dom przinoszymy to niywazne jak wdos cos tam moze i zle robi piyknie jak w doma wszystko pasuje i zodyn niy zglobi ;-) trzeba pszoc ludziom wszystkim wtedy niy ma zodnych problymow - i spokojnie idzie jes nawet z jedny miski ;-) a to ze sie tam kans spiyrajom...spokojnie zyc niy dajom... mondrzy ludzie - take "gorke" miejsca z daleka lomijajom ;-) Odpowiedz Link
rita100 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 07.12.05, 22:26 wdos - to ktos ...cięzko to zapamiętać Karolina, piszesz pięknie, dziś brak mi nawet słów :) Pozdrowienia poszły w świat :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 08.12.05, 09:43 Są ludzie i ludziska i nigdy nie jest tak , że wsszystkim się dogodzi. Karolinko , wierzysz w szczęśliwy świat, a taki nie istnieje. Spróbuj wejść z gwarą na inne fora, a sama zobaczysz, zresztą napewno o tym wiesz. Bronek już przez to przeszedł. A goral ma cięzkie zycie bo jak zrobi to i tak będzie żle, bo albo się tej grupie narazi albo tej. Zaraz zrobie sobie śniadanko , a bez tego się nie obejdzie, tylko szyneczkę nalożę i chlebiczek będzie smakował :) Chlebiczek W starej jizbie na stole wydrzite kartacze do biola, Lezy chlebiczek - co go reka mamulki w dziyzce zarobiala. Pelno jizba woni swiyzego chlebiczka, Co mo dwie skorki - jak niesie piesniczka. Jedna ze spodku co sie w nio puko, Z wyrchu co sie blyszczy je kminkym posuto. Jak mamulka chlebiczek napoczenali, Dycki go prawo reko z wyrchu przezegnali. To bol ten szacunek, nauka za mlodzi, Ze sie chlebiczek roz do roka rodzi. A jakby tez nielopatrznie skibki konsek spadlo, Z wdziecznosci sie na nio pocalunek kladlo. Bo byly to czasy, kiedy sie rzykalo, Naszego powszednigo z wiaro przijmowalo. Prowda co piykne? napisał Szwager ------ piykne, blanc piykne ! prawda Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 08.12.05, 12:38 to prowda ze jeszcze sie taki niy urodzil coby wszystkim dogodzil ;-)) znom co niyco , boch poznala inne i rozne fora ludzie sie czasym "gryzom" jak wilkow zlych sfora jedyn do drugigo o racja bytu wola a trza anfach rozsondku i zrozumiynio to jedyna droga do ludzi porozumiynio... potym juz ino sympatia wsrod ludzi panuje kedy jedyn drugimu bergow pod nogi niy suje ;-)) ale jest cos , co jest lykarstwym na wszystke bolonczki... co trza sie podowac jak w kosciele na znak pokoju ronczki to jak tyn chlyb powszedni jak w szwagra wierszyku o chlebie ze cos trza z szacunkym uzywac jak kozdego slowa w potrzebie to wlasnie jest potynga < s l o w a > kedy mo byc pokojowa rozmowa jak chce sie szczynslwie zyc <dobre> trza zachowac ino mysli i slowa szczynsliwy jest jedyn swiat - tyn kery sobie sami w sobie stworzymy i jak tyn innym ludziom dali gloszymy ! a jak wszyscy to pokapujom ! bydzie dobrze - bo to znaczy ze ludzie sie milujom ! a jak niy pokapujom to niyszczynscie wywolajom i sami to potym lodpokutujom ! Odpowiedz Link
rita100 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 08.12.05, 13:16 nie jest to takie proste kiedy jeden w tym samym słowie widzi dobro , a drugi zło kiedy jeden nie widzi krzywdy , a drugi ją widzi kiedy jednemu wolno , a drugiemu nie wolno i to własnie konflikt , taki sam jak w rzeczywistiości. Nie popełnia błedów ten co nic nie pisze, ten co pisze zawsze będzie narażony na krytyke. Ale tak pewnie musi być. Ładny ten wiersz o Chlebiczku :) Jeszcze jest inny : Starzikow naszych mowa Kamienisto jak ziymeczka Jak strumyczkow jek mrukliwo Jako poszum jedli hyrno Jako biyda Tak wstydliwo Rosla z nami tu wiekami Byla w nas i nami byla Panskej gemby nie kalala Jeny z nami W zgodzie zyla. Karolina , a co teraz robisz ? Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 08.12.05, 19:42 trzeba byc zawsze sobom i zyc zgodnie z inna osobom wtedy niy ma granic niy do pokonanio wtedy zycie jest zyciym a niy ino gwarom ;-)) a zlo i nos samych niszczyc przeca moze jak go niy pokonomy w kozdy zycia porze czasym trzeba omijac z daleka to co nom niy na rynka wtedy serce spokojne niczego sie niy boji ani niy lynka Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 08.12.05, 19:44 co jo teraz robia ? pytosz sie Rita .... ano robia to co sie do... no i czlowiek dobrze sie mo ;-)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 08.12.05, 21:29 Karolina , jesteś dobrym psychologiem, tak spokorniałam przy Tobie, że jestem wstanie myśleć już inaczej, w kazdym razie dałaś mi nadzieję. Jak se Ślązak nie da rady to mu goral też pomoże :) jesteś doskonała i brak mi słów Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 08.12.05, 21:47 Rita...zodyn niy ma doskonaly i mie przyjaciele polopuszczaly czasym typ zy mie przemondrzaly i choc cynia sie Twoje pochwaly to zycie i ksionzki mie wychowaly a to wszystko po to - by mie gupoty calkym niy pokonaly ;-)) Tys jest na swoj sposob milo i wyjontkowo ciesza sie zem Cie trefila tukej przypadkowo ! niy wiym na com Ci dala nadzieja ... jo do kozdego czlowieka sie smieja :-)) a zycie traktuja jako cos ponadczasowego przeto pszaja tymu ..co nalezy do tego ! Odpowiedz Link
rita100 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 08.12.05, 22:29 Karolina , ja też dużo opieram się na ksiązkach, ksiązki mnie zmieniają. Największy wpływ miała ksiązka -'Moc pozytywnego myślenia', pózniej Marek Aureliusz, a już ksiazka 'Don Kichot' to tak wywarła na mnie wrażenie , że walczyłam z wiatrakami. Ale jednak , trzeba być odpornym na rozmowy, a to niekiedy jest trudne. A jaką dałaś mi nadzieję ? - jest taka jedna nadzieja , nazywa się dobra wiara. Karolina , ale Ty jesteś wyjątkowa, trzeba przyznać całkiem bezstronnie :) A tu ciekawa niespodzianka:) "Przewaga mierozwagi, jaką sprawuje w mojej rozwadze, tak osłabia równowagę mej uwagi, że nie bez wagi żalić się muszę na waszej piękności przewagę..." lub "... wysokie niebiosa, które w boskości waszej bosko was wraz z gwiazdami umacniają, czynią was zasługującą na zasługę, na którą zasługuje wielkość wasza...." Dostojewski lub Tołstoj - nie wiem Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 09.12.05, 11:40 sila wiary w dobro zawsze pokoj na swiecie czynila w niej pokoju radosci i szczynscio jest sila wdo to pokapuje niy musi byc kims nadzwyczajnym styknie jak umi byc przyjacielym i do tego fajnym ;-)) o tym pisali poeci i godali przez wieki mondre ludzie o tym godo i Biblijka kero mi pomogo w zycia trudzie niy chca jo lostac slynnym don Kichotym by niy zalowac darymnych wysilkow potym ;-) a tak sie czasym dzieje jak zawiedom nos zludne nadzieje jak falszywy zawierzy sie przijazni abo i milosci ciyrpiec musi nasza dusza serce a i nasze kosci;-)) z mlodosci pamiyntom ksionzka "Ten obcy " w kery poznalach sila milosci a i niymocy fascynowalo mie" W pustyni i w puszczy" w kery to beznadziejnosc milosci uczy ! pouczajom wszystke geszichty swiata tego w kerych sila dobrego pokonuje duzo zlego teraz czytom rozne byle kaj roznosci i ucza sie od innych tysz mondrosci Tam kaj sie ciynzko z innymi ludzmi die dogodac lepi sie z widoku skludzic by potym niy zalowac ;-)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 09.12.05, 20:18 Karolina , to wiesz co zmnaczy upodobniać się do bohatera i z nim dzielić losy powieści. Joj, jakie męczarnie przeżyłam przy czytaniu Cierpień młodego Woltera ;))) Ale powiem też coś o 'Nędznikach' to dopiero była przygoda. Bo wiesz, tak sobie siedzę i czytam i każdy się pyta co Pani czyta - odpowiadam 'Nędzników' , no to każdy oooo, ale Pani mądra będzie itp. Na to przychodzi córka i się pytam jej - Czy jak przeczytam tych 'Nędzników' to będę mądra ? A ona - szybciutko odpowiada - nie, bedziesz nędzna ;))))) A wiedz, że ta książka ma kilka tomów i długo ją czytałam, więc raczej uchodziła za bardzo popularną w mojej pracy. Stasznie się wtenczas uśmiałam , że do tej pory jej odzywkę humorystyczną pamietam. To pytanie o tą mądrość to z bajeczki o Chatce Puchatka, też piękna bajeczka i li tylko bajeczka, chociaż... To z reperuarem ksiązek się mijamy, ale wiadomo, że człowiek nie jest w stanie wszystkich ksiązek przeczytać, dlatego teraz wybrałam sobie ksiązki mówiące o tradycjach i obrzędach. To też ciekawe. Karolina nie szczędziliśmy sobie wzajemnych pochwał, one faktycznie wzmacniają czlowieka. Ale koniecznie należy Ślązaków chwalić , bo najczęściej są pokrzywdzeni przez swoją gwarę. Nigdy nie będą doceniani przez gorali i nagradzni przez nich. Czy zauważyłaś to ? Jak cieżko im sie przebić przez goralską urzędową mowę ? Zazwyczaj nie mogą brać udziału w konkursach ze swoją gwarą, bo wymogi sa jakie są, tylko w swojej kategorii. Uciekam , bo znów się rozpisałam ...... a jeszcze tyle spraw przede mną ;))))) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 09.12.05, 22:43 No dyć Rita, wina tyż leży we Ślonzokach, że czynsto ciynżko im sie przebić. Hehe - czasym jak sie już przebijom, to chcom jakby zapomnieć skond wyszli. Tako sie drapko polonizujom, a piyrwyj germanizowali. No dyć niy ma już ze tym tako źle, jak ze poranoście lot tymu nazod. Ślonskość terozki poleku rozkwito, godka już tako niy gańbi i nawet włazi do szkoł. Inkszo sprawa, że "znawcy" chcom jakby zrobić z niyj staropolszczyzna. Hehe - możno w niyjednym konkursie "becik" by był uznany za germanizm "niygodny ślonski godki", a terozki ło "becikowym" cołko Polska łosprowio. -Samo życie. Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 09.12.05, 23:18 Rita ,przy lekturach roznie to bywo kozdy inaczy wszystko przezywo czasym wesolo czasym lezkom w loczku ros w piekle sie londuje a ros na obloczku lo wiela ciekawsze som losy zycia kere przynosza rozne odkrycia a nojciekawsze som z ludzmi roznymi trefy wtedy niy ino ksionzki idzie pisac ... ale i malowac przi okazji portrety ;-)) obrzyndy i tradycje - ciekawo lekturka to jak z historii ludu calego powtorka dowiedziec sie idzie w co ludzie wierzyli jak z sobom i z przyrodom swe losy dzielili Trudno oczekiwac pochwaly od inny kultury kozdy w swoji wychowany - wysoke to mury by je lobalic trzeba miyndzy ludzmi wspolpracy wtedy sie wydo co wdo sie cyni i jacy my bogaci ;-)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 10.12.05, 09:30 Bronek, sława Twoja daleko sięga i daje owoce Twoja mitręga :) Tylko patrzeć jak do Rudy Ślaskiej po autografy będa ściągać bodej . Karolina - Śląsk jest wielokulturowy. Napewno istniał problem obchodu świąt. Była u Was JUTRZNIA ? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 10.12.05, 09:40 Rita - ło ślonsko fraszka tu idzie Kero poleku do zocy przidzie. Odpowiedz Link
rita100 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 10.12.05, 16:46 Bronku, czy mogę Ci Karolinę zabrać do Glywic ? Jak mówią, prawdziwe śląskie forum tam jest dyć. Karolina, przeprowadzę Cię na drugą stronę tęczy pozwolisz ? teraz uciekam do pracy szybciutko, bo już w garnkach brzęczy :) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 10.12.05, 19:49 Hehe - mie sie niy pytej. Karolinka ze rymowankom zowdy tu trefi. Odpowiedz Link
rita100 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 10.12.05, 20:38 Musi być zgoda Karoliny by ją zabrać do tej krainy :) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 10.12.05, 21:26 Ano - jeji wolno wola Jo rym łod niyj zowdy chwola. Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 11.12.05, 00:14 dziynkuja za pamiync i zaproszynie na inne forum niz to nasze z Rudy Slonski tukej sie ostana bo mi sam jest dobrze a za duzo rymowac to jest niydobrze ;-) godajom ze co za duzo to niyzdrowo moj rym niych sam sie ino zachowo ;-) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 11.12.05, 09:55 Tu sie Karolinko Twoj rym niy zatraci Przeca naszo Ruda łon richtig bogaci. Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 11.12.05, 10:06 to jest i recht ze jak stolica budowac to trza ji piykne rymowane slowa darowac by rosla w sila ta nasza Slonsko Ruda moze zacznom sie tam dzioc i jake cuda ? ;-)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 11.12.05, 14:06 nie zostawię Was tak samych tylko pozbieram o Śląsku więcej danych :) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Ślązaczka do goroli ..i na odwrót ;). 11.12.05, 17:24 Rudzke cuda Cuda już se dziejom Nikierzy fest śmiejom A inksi coś tropiom Rymu niy utopiom. Odpowiedz Link
rita100 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 11.12.05, 19:55 "Pije się też zupełnie co innego i dlatego tytuł pewnego programu telewizyjnego po śląsku brzmiałby Kafyj czy tyj?, a nie Kawa czy herbata? Oprócz wymienionych na Śląsku pija się też brałzę, czyli oranżadę. Na deser je się maszkyty, a nie żadne słodycze, szczególnie kreple (pączki), kołoczek (drożdżówka) i bombony (cukierki), z których wyróżniają się szkloki (landrynki), kopalnioki, (ciemne cukierki anyżowe) i kanoldy (krówki). Wszystkie te dziwne słowa na określenie zwykłych potraw, słodyczy i napojów służą zapewne temu, żeby jedzenie podnieść do wyższej rangi, ponieważ na wszystkich spotkaniach i imprezach gra ono rolę główną. Przy jedzeniu Ślązacy dowcipkują, a nawet zaprzyjaźniają się." Czytaliście to ? - ważny konsek dla gorali ;))) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 11.12.05, 20:55 Łoj, Rita, to niy som jakesik dziwne słowa, no i niy ze wszyskim bych se zgodzioł. Dlo mnie na tyn przikłod kafyj to kawiarnia. Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 11.12.05, 21:03 jak juz to juz.... som jeszcze mordoklejki - take cukerki i kakauszale - co sie pije jak kawe som gumiklyjzy - do same wlatujom do gymby jest i karminadla choc niy zodno heknadla jest do maszkycynio i jedzynio caly kram na Slonsku gorol niy wiy co by tu zjadl ;-) przy jedzyniu pynkajom niykere granice kedy zolondek pelny sypiom sie i fajne wice ;-) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 11.12.05, 21:11 Do tortynsztika lubia bonkawa Toż Karolinko maszkytno sprawa. Odpowiedz Link
rita100 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 12.12.05, 12:34 wieczorem popisze bo teraz mam cisze ;))) Nie wim czyj to wiersz ale tez piękny spacer po mieście, bez paryzola kropelki dyszczu za kragiel lecom, cicho liściami szumi topola, miyndzy drzewami latarnie swiecom Po Mysłowickim rynku dostojnie lipcowy wieczór pomału kroczy, odchodzi w ciszy, bezto spokojnie mogiymy dyszczym sie zauroczyć. Odpowiedz Link
rita100 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 12.12.05, 19:15 Karolina skąd Ty tak zansz wszystkie bombony ? Fachowe nazwy i każdy rodzaj bonbonów osobny. To najczęściej stare nazwy, teraz wymyślają nowe zaniechając produkcję tych dawnych. Bonbony czekoladowe teraz w modzie, z róznymi nadzieniami, a dzieciaki idą za reklamą. Te bonbony to wspomnienia i nie jednego bajtla dawne marzenia. Za te bonbony bajtel przekupiony i ucieszony ;))). A pamiętacie kupowanie bonbonów na sztuki, z takiego szklanego słoika ? To były czasy fest fajne, kiedy jeszcze prosperowały malutkie sklepiki i można było kupić rózności. Atmosfera z tych sklepikach jak za czasów cynamonowych sklepów - szmalc , mydło i powidło ale urok był w nich specyficzny. Nie pamiętam tych czasów, ale taki jeden, który się ostał , ten pamiętam. Prowadził go Żyd, dziś już go nie ma, wyjechał ponoć do Ameryki. Mieliście w Rudzie taki swój sklepik ? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 12.12.05, 21:29 Tytka bombonow zjod żech do społki Ze Karolinkom - dobre kukułki. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 12.12.05, 21:25 Za mysłowicki dziynkuja rym Coś ło autorze przeca tyż wiym. Odpowiedz Link
rita100 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 12.12.05, 22:24 A kto to napisał że nie podpisał ten wiersz :) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 12.12.05, 22:26 Autora musisz szukać na mysłowickim forum. Łon tam mo zresztom swoj wontek. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 12.12.05, 22:29 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14866&w=8532083&v=2&s=0 No toż Rita mosz tu link. Odpowiedz Link
rita100 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 12.12.05, 22:43 To Ty Bronek wszystkich znasz ale Karolinkę świetną masz Tu ją trzeba pilnować I z nią balować ;) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 12.12.05, 22:58 Ano, szkryfloł kedyś zy mnom na forum "Igraszki-Fraszki". Karolinka tyż. Odpowiedz Link
rita100 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 13.12.05, 10:01 Oj sokole, sokoliku Co wysoko latas, powiedz- ze mi nowineckie, Gdzie się ty obracas? piekne nie ? warmińskie Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 13.12.05, 17:03 Ano, Rita. Przi Ciebie to by sie i warmińsko godka łodrodziyła na Forum Olsztyn. Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 13.12.05, 19:31 forum tu forum tam a jo sam swoje mam ;-)) kedys my rymowali z Kyksym -Giynkym z Myslowic synkym teraz lon kans na Laubie baluje moze sam kedys do nos doszusuje? Teraz my sam z Ritom i Bronkym dobry tim mysla ze z innymi na forum dobrze sam mi ;-)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 13.12.05, 20:38 Słuchajcie - zapytałam sie Warmianki wprost, aby rozwiązać problem i teraz czekam na odpowiedź. A gnębi mnie to czy mogę się bawić gwarą warmińską ? Tralala, chciałabym z Tobą o czymś porozmawiać. Problem taki luźny. Otóż, wiem , bo czytałam na pewnej stronce, że odkrywająca się twórczość warmińsko- mazurska nie powinna być używana do zabaw, do radosnego spędzenia czasu tylko czczona i podchodzić trzeba do niej z pokorą. Czy Ty też tak myślisz ? Bo ja mam odmienne zdanie, widząc jak swoim folklorem bawią się Ślązacy, uważam , że i nasze utwory nie są gorsze, że przez zabawę można się uczyć i je upamiętniać. Przykład wiersza o flasece jednej i drugiej, kiedy recytuję wiersz podając flasecki to naprawdę nie widze nic w tym złego, a tylko propagowanie tej gwary i powiedzenie, że jest coś fajnego o czym nie słyszał i sprawiam tym wierszem radość ludzi, bo sie uśmiechają. Powiedz mi, czy nie nadużywam tego co jest bardzo cenne i chronione ściśle. W ogóle czy wypada ? Ważne to dla mnie , bo jak bedzie karnawał, chciałam wydobyć z niej , z tej gwary własnie radość dla ludzi. Jak myślisz ? Napisz jak uważasz i jak to widzisz, bym nie popełniła gafy. Dobrze, że jesteście :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 14.12.05, 09:54 Fajnie , chyba mogę troszkę propagować tą gwarę , nie ma przeciwskazań :)) Ale póki co to dużo się musze od Was nauczyć. Jeszcze mam fajny konsek tego autora. Wiater 2 I juzas wiater po swiecie dmucho I juzas pedziou mi cos na ucho Pedziou o kwiotkach kere zas kwitnom Pedziou o frelce co je maszkytnom Gwizdou tyn wiater na placu na nia Chciou jom zakludzic zaro do siana Ale ta frelka go niy suchaua Bo na Karlika prawie czekaua Daua kusika se Karlikowi A keckom machua ino wiatrowi Tak tysz wy synki obacht dowejcie I z wiatrym wcale nic niy gwizdejcie Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 14.12.05, 11:15 wszystko co czlowiek w zyciu robi powinno isc od serca co niy boli wtedy zycie jest bardzo radosne i widzymy wszyndzie ino wiosne przeto jak cos z zamilowanio sie robi zawsze sie to udo - i to sie chwoli ! i choby do innego bylo to ino gupotom w zamilowaniu wszystko jest ino cnotom ;-)) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 14.12.05, 16:30 Ślonsko godka to niy dziwo Łona przeca ciyngym żywo Do muzeum niy dowejcie Yno pszoć jyj wiyncy chciejcie. Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 14.12.05, 16:58 godka wtedy sie piyknie rozwijo jak sie jom na codziyn uzywo niy traci wtedy swojigo znaczynio jest milo uchu i do zrozumiynio... Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 14.12.05, 17:07 toż tyż ło to idzie Szczyńsciym niy we biydzie Ta godka Ślonzoka Idzie z niom i skokać Wysoko kaj chmury Szkoda dlo niyj dziury Asić se niom trza Wtedy blyśnie - pra? Odpowiedz Link
rita100 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 14.12.05, 21:56 Ale macie fajnie bo jesteście razem i wzmacniacie się godaniem co daje nadzieje na przetrwanie Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 15.12.05, 15:16 Rita i Tys sam z nami przeca jest razym fajerujymy tyn wielki fest to co czlowiek w sobie mo cynnego to przyjazni wiynz - to cos mocnego tam niy ma granic ani niy ma zlego tam kozdy dowo z serca swojego :)) a jak na rostajnych drogach stanymy to co momy piyknego jusz niy stracymy co nojwyzy kozdy pudzie w swoja strona a przyjazn bydzie w doswiadczyniu ...wzmocniona ! Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 16.12.05, 19:22 Toż tako wiycie - mo forum ducha We bicie serca idzie se wsłuchać Z uciechom niychej nom klupie zowdy Czynsto do rymu - tako naprowdy. Odpowiedz Link
rita100 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 16.12.05, 20:58 Choinkę stawiamy i namawiamy by w kolarach ślaska była i o Ślasku mówiła :) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 16.12.05, 21:19 Glaskugle modre a żołte szlajfki Ździybeczko yno potrza nom grajfki. Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 17.12.05, 18:18 chojinka wesolo do nos zamrugo jak sie lampka loswiyci jedno i drugo lameta zablyszczy jak srebrno woda a i sniezno biel waty urody doda fajnie siednonc przed ustrojonom chojinkom i ze smakym kosztowac jakes dobre winko ,-)) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 17.12.05, 18:35 Toż bych se zocnoł ze Karolinkom Pod łobstrojonom gryfnie chinkom By my kolynda se zaśpiywali I tako winkym durś polywali. Odpowiedz Link
rita100 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 17.12.05, 22:28 A choinka powinna być śląska w barwach niebiesko-żółtych lecz patrzę na swoje ozdoby i nie da rady takiej stworzyć Pomyśle o następnym roku. Więc do pracy się zabieram bo przerwałam trochę by Wam zrobic radochę :) Odpowiedz Link
karolinka44 Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 18.12.05, 14:18 Rita no i obustronno jest uciecha bo przi chojince zawsze swiyconco wiecha tak jak swiyci slonko a i gwiozdki mile tak i spotkania przyjaciol som zawsze urokliwe a to w jakich kolorach wdos tam lubuje to mysla ze w tynczowych zawsze zasmakuje Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 18.12.05, 15:10 Toż niych se blaskym krisbaum rozblyszczy I familijo szczyńście z tym zyszczy. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślonzok i tradycja :) 11.10.09, 10:35 Ech, czas wartko leci Cosik z tym zaś kleci. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 10.08.06, 21:11 Cosik szkryfnońć tu zaś musza Jakoś forum trza rozruszać. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 31.10.06, 20:32 Robotnego trza Ślonzoka? Możno styknie tu boroka? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 15.10.07, 22:34 Przi welunku kaj Ślonzoki? Niy godejcie że boroki. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 03.10.10, 22:26 Ślonskość Ślonskość mo cosik ze mynk Tantala Blyszczy we duszy - siyngnońć jyj zdo sie Dyć czy poradzisz ślonskość pochalać? Wyciongniesz rynka - zagro na nosie?! Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 08.01.11, 14:36 "Spis Ślązaków i Kaszubów" "W spisie, który zacznie się 1 kwietnia, respondenci nadal będą mogli wybrać spośród 14 narodowości wskazanych w ustawie. Ale jeśli nie wskażą żadnej, rachmistrz w pozycji numer 15 będzie musiał wpisać to, co respondent mu zadeklaruje. Pytany o narodowość będzie też mógł wybrać z ok. 270 pozycji, w której będzie także kategoria „śląska” czy „kaszubska”." www.rp.pl/artykul/590596_Spis-Slazakow-i-Kaszubow-.html ---------- GUS jako i polski prawodawca niy biere cołkym pod uwoga wynikow łostatniego registru, we kerym ofyn wyszło, że nojwiynkszom myńszościom we Polsce som Ślonzoki. Ano - tako prowda - dyć czy musi sie swojom "ślepotom" ofyn asić? Czy niy lepi byłoby jakby we arkuszu spisowym wymiyniono boła yno nacyjo polsko, a kożdo inkszo trza by dopiyro tam szkryfnońć? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 10.01.11, 12:56 Latoś sie w Cieszynie godki niy łominie? cieszyn.naszemiasto.pl/artykul/690016,skromne-swieto-cieszynskiej-gwary,id,t.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 10.01.11, 15:27 Dzisioj kukna w bobljotyka www.wiadomosci24.pl/artykul/lo_g_333_rnosl_333_nskim_slabik_335_rzu_i_lo_sl_333_nskiej_176342.html Bestoż tu niy byda klikać. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 10.01.11, 16:17 Kej żeś w Cieszynie www.dziennikzachodni.pl/fakty24/354713,tradycyjne-jaselka-w-cieszynie-to-fenomen,id,t.html To niy łominiesz. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 10.01.11, 21:36 "Róbta co chceta" "Pszociel..." coś zbiyro rudaslaska.naszemiasto.pl/artykul/718730,tym-zylismy-w-miescie-w-mijajacym-2010-roku-glosowanie,galeria,id,t,tm.html Tam głosow seta? To ci dopiyro?! Łońskego roku hitym sie zdowo! Dyć skuli rymu godka tyż zdrowo. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 10.01.11, 23:50 PiS przełazi do "ataku"?! www.rp.pl/artykul/17,591985.html Ślonzok razi? Czy jo krakom? Amnezyjom fest sie aszom? Czy ślepotom prawa straszom? nk.pl/forum/17/977/120 Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 11.01.11, 23:29 Kodyfikacyjo "Danga" tam przedstowio Kulisz momyntami nawet i zabowio Toż na wiadomości kuknijcie ze "Sfery" www.sferatv.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=63&nr=1 Pod dzisiejszom datom - to niy jakeś bery. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 12.01.11, 23:43 Niy yno geldu - trza ślonskich dusz katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,8938484,Slaskiej_godce_trzeba_pieniedzy.html Szczyńściym niy kryjom sie teroz już Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 13.01.11, 10:01 Jako se Kaszuby radzom? trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,8913218,Prezes_ZK_P__Kaszubi_sa_pelnoprawnymi_obywatelami.html Pewne to co myni wadzom. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 13.01.11, 17:51 Jajca robić nacjonalnie? katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,8944902,Narodowcy_chca_modlic_sie_za_Slask.html Chcom nazgobić? Dyć niyfajnie Do Ponboczka przi tym rzykać Z krziża polsko polityka? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 14.01.11, 12:45 Ślonzok niychej "robi swoje" I mo kajsik "trollow boje". Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 14.01.11, 19:28 Fibermeser kajś sie stracioł? www.dziennikzachodni.pl/opinie/356478,udajemy-ze-goraczki-nie-ma,id,t.html Ktosik zbiydnioł? -Ktoś wzbogacioł? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 14.01.11, 23:49 Toż zaproszom na wystawa www.facebook.com/event.php?eid=127085214024497#!/event.php?eid=127085214024497 Kej echt-ślonsko - zocno sprawa. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 15.01.11, 13:30 Jake znocie strachy? rudaslaska.naszemiasto.pl/artykul/738108,spis-powszechny-2011-czy-rasmistrzowie-zbalamuca-lud-pyta,id,t.html Richtig te "na Lachy" RAŚ ponoć futruje? Se to forsztelujesz?! Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 15.01.11, 23:10 Poł miljona ktoś rachuje www.dziennikzachodni.pl/stronaglowna/357354,pol-miliona-ludzi-poda-w-spisie-narodowosc-slaska,id,t.html Mie i ćwiortka uraduje Ważne bydzie to przi wiośnie Że powiymy - ślonskość rośnie! Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 16.01.11, 13:06 RAŚ sie "spalikotyzuje"? Czy Palikot "zeRAŚuje"? rudaslaska.naszemiasto.pl/artykul/738464,palikot-w-rozmowie-z-dziennikiem-zachodnim-slask-powinien,id,t.html Ano - rok welunku momy -Sobom być zapominomy? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 17.01.11, 23:47 Kogo chyci na swoj "hoczyk"? www.dziennikzachodni.pl/opinie/357787,ksiezyc-tylko-dla-slazakow,id,t.html To dopiyro se łoboczy Chocioż Kutz mu pomogerym Zdo sie co to yno bery. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 18.01.11, 00:12 Trza pamiyntać www.dziennikzachodni.pl/fakty24/357910,marsz-na-zgode-przed-dniem-pamieci-o-tragedii-gornoslaskiej,id,t.html Ło "zakryntach". Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 18.01.11, 10:40 Zrobiyli se jaja? www.dziennikzachodni.pl/fakty24/358097,w-sobote-marsz-nacjonalistow-w-katowicach,id,t.html Bydom wiyncy bajać By media chyciyły? Cosik nakryńciyły? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Jo je Ślązok 18.01.11, 20:57 Teoryjo teoryjom www.dziennikzachodni.pl/stronaglowna/358461,gorzelik-poparcie-ras-dla-palikota-teoretycznie-mozliwe,id,t.html Spadochronow niy ukryjom. Odpowiedz Link