Dodaj do ulubionych

Oceńcie, kto ma rację ?

30.05.06, 10:36
Dziewczyny, jestem tu od jakiegoś czasu, ale raczej do tej pory tylko
czytałam.
Wiem, że niektóre z was są mądre i dlatego ośmielam się prosić o radę.

Chodzi o mojego synka. Jesteśmy na etapie żegnania się z pieluchą.
No i synek, który na widok nocnika ucieka - znalazł sobie inne wyjście.
Załatwia się do doniczki. Mamy w pokoju wielki kwiat difenbachię.
Mąż kategorycznie się temu sprzeciwia, a ja cieszę sie, że wreszcie nie
wydajemy tyle pieniędzy na pampersy.
Myślę, że każda droga do osiągnięcia celu jest dobra. A z czasem nauczy się
załatwiać do nocnika.
Tylko, że ... kwiat zaczyna trochę chorować, liście mu schną. Ale czy to
kwiat jest najważniejszy ?
W domu są ciągłe awantury.

No i kto ma rację? Ja czy mąż?

Moderatorki prosze, nie przenoście mojego wątku, bo ja mam zaufanie tylko do
mam tutaj się wypowiadających.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
To był naprawdę wspaniały dzień
Zamruczał Kubuś i zapadł w sen
Obserwuj wątek
    • madziaaaa Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 10:39
      beznadziejna teściowa mojej koleżanki nauczyła swego wnuka siusiac do kubeczków
      po jogurtach. Mały baaaaaaaaaardzo długo nie chciał się przetawić na nocnik.
      Może Twój syn nie jest jeszcze gotowy na nocnikowanie? poczekaj, na wszystko
      przychodzi pora. Nie sadzaj go na siłę, bo go tylko zniechęcisz. Uwazam, ze
      rację ma mąż.
    • e-rnama Jesteś niepoważna! 30.05.06, 10:43
      Myślisz, że ten kwiat nie cierpi? Kwiaty też mają duszę! To świństwo tak
      dręczyć biedną roślinę! Twój mąż ma rację - powinnaś nauczyć dziecko siusiać w
      miejscu, w którym nikogo nie skrzywdzi. Jeśli nie chce korzystać z nocnika, to
      może do kuwety?
      • kurka-kurka Re: Jesteś niepoważna! 30.05.06, 10:45
        A twoje dziecko nigdy nie siusia na trawniku ?
        A to przecież też żywe istoty !!!!!!!!!!
        Myslisz, że przyroda mniej cierpi, kiedy miliony pampersów dziennie wyrzuca się
        na smietnik ?
        A pampersy nie podlegają utylizacji, rozkładają się wiele, wiele lat....

• e-rnama Re: Jesteś niepoważna! 30.05.06, 10:49
          kurka-kurka napisała:

> A twoje dziecko nigdy nie siusia na trawniku ?
          NIGDY! Nie wyobrażam sobie, aby to było możliwe. Jak juz się zdarzy, że mu się
          zachce, to siusia do rynsztoka. Ostatecznie do kałuży, jeśli akurat jest po
          deszczu. Przyroda to twój przyjaciel - chroń go! Nie atakuj stężonym moczem!
          Roślina też czuje!
          • kurka-kurka A stężonym papmersem można ??? 30.05.06, 10:56

• shady27 uzywaj tetrowek jak pampersy ci przeszkadzaja 30.05.06, 10:57

• kurka-kurka Re: uzywaj tetrowek jak pampersy ci przeszkadzaja 30.05.06, 11:02
                Nigdy nie używałam tetrowych. A czy przez tetrowe siku nie przeleci ?

A poza tym, mi nie przeszkadzają pampersy, to była tylko moja odpowiedź do
                e-rnamy, która uważa, że robiąc siku do kwiatka mój syn staje się anty-
                ekologiem.
                Więc pytam, czy używanie pampersów nie jest bardziej nieekologiczne ?

• shady27 Re: uzywaj tetrowek jak pampersy ci przeszkadzaja 30.05.06, 11:04
                  to uzywaj, mowie tym razem serio, synek zobaczy ze mam mokro i sam bedzie wolal siku i siedzial na sedesie czy nocniku smile

ja tam nie patrze czy pampersy sa ekologiczne czy nie, bo sa one dla wygody mojego dziecka i mojej smile
            • e-rnama Nie. Stężonym papmersem też się nie powinno 30.05.06, 10:59

• gryzelda71 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 10:43
      A zapach nie przeszkadza?
      • kurka-kurka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 10:46
        Mówimy o siusiu... zapachu nie czuć.

• gryzelda71 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 10:48
          poczekaj kilka dni.....
    • milka_milka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 10:45
      Oj, co mi pachnie podpuchą...
      • shady27 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 10:54
        hehehe tez o tym pomyslalam, moze niech sika na dywan???? albo przez balkon hahaha
    • roksi23 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 10:45
      Zdecydowanie twój mąż,i wcale się nie dziwie że wrzeszczy
      • kurka-kurka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 10:47
        Ale dziecko ma już trzy lata !
        Ile czasu jeszcze będzie uzywać pieluch, skoro podobno jest jeszcze nie gotowe
        do nocnikowania ???

• martaglowacka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 10:50
          3 latek to już raczej na sedes a nie do nocnika - w przedszkolach raczej nie ma
          nocników...
        • e-rnama Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 10:51
          Myślę, że przegapiłaś odpowiedni moment. To tak jak z siadaniem zanim dziecko
          nauczy się stać - niektóre pomijają ten etap. Widocznie Twój syn pominął etap
          nocnikowania. Co za matka z Ciebie, swoją drogą... trzeba było reagować
          wcześniej.
          • kurka-kurka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 10:53
            No masz rację, przegapiłam, ale czasu nie da sie cofnąć, żeby naprawic.
            Co teraz mam zrobic?

• janowa Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 10:57
              Nie przejmuj sie, moze wcale nie przegapilas. Do kwiatka nie pozwol sikac,
              namawiaj na nocnik albo sedes. Jak nie chce poczekaj pare dni i sprobuj znowu.
              Nie zawstydzaj, nie denerwuj sie. Bedzie gotowy, to sie nauczy w kilka dni.

Szczerze mowiac nie rozumiem tego cisnienia na jak najwczesniejsze oduczanie od
              pieluchy. Kazde dzeicko jest inne - jedno bedzie chcialo sikac na nocnik w wieku
              20 miesiecy, a inne w wieku 3,5 roku. Problem ewentualnie kosztow pieluch, ale
              nie rozwoju dziecka.
              ---
              "Bo tak normalnie to człowiek (kobieta człowiek ma pierś, a na niej cyce) wink"
              bonkreta
            • e-rnama Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 10:58
              Metodą małych kroczków spróbuj go naprowadzać na właściwy cel. Po pierwsze
              zabierz tę nieszczęsna roślinkę z pokoju, a w tym miejscu wstaw kuwetę,
              wypełnioną ziemią - żeby mu się kojarzyło z załatwieniem potrzeby
              fizjologicznej. Potem kuwetę zamień na nocnik, ale z każdym dniem syp do niego
              coraz mniej ziemi. W końcu zrozumie, że sam nocnik jest odpowiednią rzeczą do
              załatwiania swoich potrzeb. Z nocnika do wc to już bedzie mały skok. Powodzenia!
        • monia145 Świetny dowcip!!! 30.05.06, 10:54
          Trzylatek jest juz gotowy do nocnikowania, poświęć mu trochę czasu, nie zmuszaj
          tylko cierpliwie ucz!
          Sikanie do doniczki z kwiatkiem to jakieś nieporozumienie! Mam nadzieję, że
          sprawdzasz tylko nasze poczucie humoru!!
          Właśnie wybieram się do pracy- dzięki Tobie będę miała cuuuuudowny dzień! Jak
          sobie przypomnę.....
        • roksi23 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 10:57
          3 latek nie gotowy na nocnik?rozsmieszyłas mnie,moje dzieco miało 16msc jak
          wiedziało do czego słuzy sedes..
          • alfama_1 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:01
            Hehe. A moje pół roku miało jak w nocnik robiło. I żyje. wink))
          • janowa Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:02
            To wcale nie jest dziwne. Niektore dzieci sie buntuja i koniec - nie chodzi o
            fizyczna gotowosc tylko psychiczna. Wiadomo, ze umie usiasc na nocniku, ale jak
            nie chce to co? Przywiazac?
            Moj synek byl przyzwyczajany jak skonczyl poltora roku. Poczatkowo siadal i
            czasem nawet cos zrobil. A po kilku tygodniach uparl sie, ze nie i koniec.
            Czekam na lepszy moment. I wcale mi to nie przeszkadza, chociaz nie przecze, ze
            wolalabym skonczyc z pieluchami. Na sile nie bede go zmuszac, bo efekt bedzie
            odwrotny.
            ---
            bonkreta
    • martaglowacka Mąż ma rację!!!!!!!! 30.05.06, 10:49
      Sczerze to nawet nie wpadła bym na taki pomysł, żeby pozwolić Dziecku siusiać
      do doniczki (i jeszcze się z tego cieszyć)!!! Po prostu wyrobiłaś w nim fatalny
      odruch, któego będzie jeszcze ciężej oduczyć niż siusiania w pieluszki. Pokaż
      synkowi co dzieje się z kwiatkiem i wytłumacz, że do siusiania służy nocnik, a
      jeśli nie nocnik to sedes i tyle. Skoro Dziecko jest na tyle duże, że samo
      potrafi nasiusiać do doniczki (rozumiem, że sam się do tego rozbiera, bo nie
      wierzę, żeby jakakolwiek Mama jeszcze w siusianiu do kwiatka pomagała) to musi
      zrozumieć, że to nie jest odpowiednie do tego miejsce i tyle!! Pomyśl, czy
      gdyby do siusiania wybrał np. Twoją torebkę to tak samo być się cieszyła???
      • triss_merigold6 Re: Mąż ma rację!!!!!!!! 30.05.06, 10:50
        Torebka przecieka. Doniczka nie.
        Czadowy wątek!
        • martaglowacka Re: Mąż ma rację!!!!!!!! 30.05.06, 10:51
          hehe, nie wpadłam na to smile
          Ale jak towaru będzie więcej to i doniczka może "popuścić" smile
          • shady27 ok siusiu to siusiu a gdzie robi kupe??? tez tam?? 30.05.06, 10:56

• kurka-kurka Re: ok siusiu to siusiu a gdzie robi kupe??? tez 30.05.06, 10:58
              Na noc zakładam jeszcze pieluchę, no i tylko wtedy robi kupę.

• roksi23 Re: ok siusiu to siusiu a gdzie robi kupe??? tez 30.05.06, 11:01
                Kupe robi w nocy?!cos mi tu smierdzi..
                • janowa Re: ok siusiu to siusiu a gdzie robi kupe??? tez 30.05.06, 11:03
                  Mnie tez! I to wcale nie kupa! smile
                  Kupe robi tylko w nocy, dobre sobie smile)
                  ---
                  bonkreta
                  • kurka-kurka Re: ok siusiu to siusiu a gdzie robi kupe??? tez 30.05.06, 11:04
                    A czemu nie?
                    Co w tym złego ?

• janowa Re: ok siusiu to siusiu a gdzie robi kupe??? tez 30.05.06, 11:09
                      Zlego? Co to za pytanie? smile
                      To po prostu nerealne, zeby dzieciak walil kupe tylko w nocy. Mam trojke i zaden
                      z nich nie robi w nocy w ogole (chyb, ze maja rozwolnienie) smile Za to w dzien
                      minimum 2-3 razy.

---
                      bonkreta
                      • kurka-kurka Re: ok siusiu to siusiu a gdzie robi kupe??? tez 30.05.06, 11:10
                        A mój wstrzymuje i czeka na pieluchę....

• janowa Re: ok siusiu to siusiu a gdzie robi kupe??? tez 30.05.06, 11:13
                          Tiaaaa... jasne smile
                          ---
                          bonkreta
                        • shady27 Re: ok siusiu to siusiu a gdzie robi kupe??? tez 30.05.06, 11:24
                          jesli to prawda to bardzo niedobrze ze tak robi, nie mozna powstrzymywac ani siusiu ani kupy
              • shady27 Re: ok siusiu to siusiu a gdzie robi kupe??? tez 30.05.06, 11:05
                aha rozumiem
        • zuzia_i_werka Re: Mąż ma rację!!!!!!!! 30.05.06, 15:22
          Triss ma racjęsmile Czadowy! Żeby w 21 wieku dziecko sikało do doniczki w pokoju
          i jeszcze,żeby wydawało się to normalne to ja przepraszamsmileI ten tekst-nie
          czuć zapachu... A swoja drogą to mąż jakiś dziwny-sikania się czepiasmile)
          POwinnaś się z nim rozwieśc a z uzyskanych alimentów kupić więcej dużych
          kwiatów w donicach-bo wiesz dziecko rośnie więc donice większe będą potrzebne...
    • rita75 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 10:51
      > No i synek, który na widok nocnika ucieka - znalazł sobie inne wyjście.
      > Załatwia się do doniczki. Mamy w pokoju wielki kwiat difenbachię.
      > Mąż kategorycznie się temu sprzeciwia,

mnie tez by przeskadzal wychodek na srodku pokoju, nie mowiac o odorze moczu
    • kiniozaur Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 10:53
      Siusianie do doniczki???? A może do zlewozmywaka?? Albo w kąciku w pokoju byle
      nie w pieluchę ..... , nie , to wg. mnie nie jest normalne ani dobre. Jak już
      dziewczyny pisały - to kolejny zły nawyk , lepiej niech już lata w pieluszce.
      Swoją drogą mnie nigdy nie przyszłoby do głowy robienie kloaki w pokoju... uncertain
      Fuj...
    • shady27 maz ma racje.....to oczywiste 30.05.06, 10:53

• zonka77 MA RACJĘ! ma rację! ma rację!!! 30.05.06, 11:04
        i jeszcze raz ma rację!!! Mąż. Niech to do Ciebie droga kurko dotrze - TWÓJ MĄŻ
        MA RACJĘ. Nauka siusiania do kwiatka to bardzo głupi pomysł. Jeśli wszyscy Ci
        mówią że nie masz racji to czy nie czas na refleksję??
        • kurka-kurka Re: MA RACJĘ! ma rację! ma rację!!! 30.05.06, 11:07
          Ja się nie upieram, że mam bezwzględną rację.
          Ale robic tak wielkie awantury o głupi kwiatek?
          Ja go (tego kwiatka) i tak nie lubię smile

A że synka musze nauczyć robić siusiu do nocnika - to wiem, tylko zastanawiam
          się jak zrobić to najlepiej ?

• dusia_mamusia Re: MA RACJĘ! ma rację! ma rację!!! 30.05.06, 14:09
            kurka-kurka napisała:

> Ja się nie upieram, że mam bezwzględną rację.
            > Ale robic tak wielkie awantury o głupi kwiatek?
            > Ja go (tego kwiatka) i tak nie lubię smile

Nie chodzi o kwiatek, ale o zasadę. Siusiu i kupę robi się do nocnoka albo do
            sedesu i koniec. Nie do kwiatka, torebki (dobre smile)), w kąt, do butów. Chyba
            trzylatek może to zrozumieć. A jak nie to poczekaj ażsię zrobi cieplej i w
            miarę możliwości niech chodzi bez pieluchy. Jak obsiusia majtki to mu zacznie
            przeszkadzać i może sam będziee chciał siusiać tam gdzie trzeba. A kwiatek
            wynieś, skoro i tak go nie lubisz.
    • edorka1 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:08
      Ha, rozumiem trudności, dwójke wyprowadzałąm z pieluch, starsze dziecko z dużym
      trudem...Ale jednak mąż ma wg mnie rację. Do doniczki się nie sika, a skoro
      sika do doniczki to i do ubikacji może, tylko musi chcieć... Niech go tatuś
      zachęci, mój małżon zabrał kilka razy młodego na lekcje pokazową do WC i w
      efekcie mój synek w wieku 2 lat sikał jak należy i po męsku. Z pominięciem
      niemal etapu sikania na siedząco. Ja bym uczyła od razu do muszli - spodoba mu
      się na pewno - mój synek cieszy sie niesamowicie na dzwięk plusku
      towarzyszącego, to znacznie ciekawsze niż sikanie do kwiatka smile)).
      • egoya Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:15
        o tym samym pomyślałam, skoro umie sikać na stojaka do kwiatka to i sikać do sedesu powinien bez problemu. A tak w ogóle to rozwalił mnie ten wątek i zastanawiam się czy dziecko samo wpadło na pomysł sikania do kwiatka, bo coś mi się zdaje że nie. Ale autorka postu i tak tego kwiatka nie lubi więc jej to zwisa gdzie mały sika. Szkoda że przez balkon na przechodzących przechodniów nie sika.
        • kurka-kurka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:23
          > Szkoda że przez balkon na przechodzących przechodniów nie sika.

No ja mu tego nie pokażę smilesmilesmilesmile

• roksi23 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:10
      Kurka przyznaj sie z tym sikaniem to chodzi o ciebiesmile))
      • kurka-kurka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:12
        roksi23 napisała:

> Kurka przyznaj sie z tym sikaniem to chodzi o ciebiesmile))

He, he, he....

Wolałabym ................ smile
        tylko, że aż tak duzej doniczki nie posiadamy smile

• roksi23 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:28
          Nie znam twoich rozmiarówsmileale napisałas:mamy w pokoju wielki kwiat
          difenbachię..i co on stoi w małej doniczce,rozumiemsmile)
          • iwles Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:30
            roksi23 napisała:

> Nie znam twoich rozmiarówsmileale napisałas:mamy w pokoju wielki kwiat
            > difenbachię..i co on stoi w małej doniczce,rozumiemsmile)

Nie znamy Kurki smilesmilesmile
            • egoya Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:42
              bardzo mi szkoda tego kwiatka...ja sama jestem miłośniczką i szlag mnie trafia jak moje dzieci przestawiają z kąta w kąt, albo w chowanego się tam bawią. Ale sikanie to naprawdę przesada i nie uwierzę że nie śmierdzi. Mojemu synowi musiałam wystawiac nocniczek na korytarz by w nocy mógł sie wysikać. mamy tam wykłądziną, a małemu czasem w nocy "coś" mogło wylecieć. Po jakimś czasie tak zaczeło zajeżdżać i nie domyślaliśmy się od czego. No i raz widziałam jak sobie sika-częśc zamiast do nocnika trafiała na dywanik. Juz wiadomo skąd ten syfek.
              Skończyliśmy z wystawianiem nocnika, z resztą już jest duży i z zamkniętymi oczami trafia do łazienki. Niedługo pewnie mnie czeka nauka młodszego, w dzień biega w majteczkach, ale na noc jeszcze zakładamy pampersiola.
    • missfatbooty Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:10
      zgodze sie z większością mam - mąż ma racje - sikanie do kwiatka nic dobrego raczej nie da - ani kwiatkowi (jak widać), ani synkowi.
    • gryzelda71 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:33
      Nie wierze,że ktos pozwala sikac dziecku do doniczki.A co robisz jak jestes
      poza domem?
      • kurka-kurka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:36
        To jest sprawa całkiem świeża, od kilku dni.
        Jak wychodzimy na dwór - to wytrzymuje te 2 godzinki.
        A w gościach jeszcze u nikogo nie byliśmy. Ale myślę, że wtedy awaryjnie chyba
        pampersa będę zakładać.

• rita75 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:37
        > Nie wierze,że ktos pozwala sikac dziecku do doniczki.A co robisz jak jestes
        > poza domem?
        jak to co? - poza domem tez sa doniczki
        • monia145 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:39
          Albo coś innego czego nie lubisz, ewentualnie coś Ci się nie podoba!smile))
        • gryzelda71 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:40
          Masz racjesmile
          W sumie zawsze mozna nosić domową,żeby do pampersa nie wracaćsmile
    • morgen_stern Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:38
      Oj, dziewczyny, dziewczyny... Widzę, że ostatnio na emamie prowokacje gonia
      prowokacje, a wy się biedne dajecie nabierać... Cóż, ktos z tego ma niezłą
      radochę smile)
      • kurka-kurka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:40
        Ktoś może i ma radochę, ale raczej nie ja, a już na pewno nie mój mąż (bo ten
        kwiatek to prezent od jego mamusi).

• morgen_stern Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:45
          Taaa, jasne...
        • zonazona Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:48
          W sumie diffenbachia jest bardzo niebezpiecznym kwiatem i wielkiej szkody by
          nie było, jeśli by jej sie pozbyć wink
          Ale mysle, ze racje zdecydowanie ma maż smile.
          Trzylatek jest bardzo rozumnym dzieckiem i zapewniam Cię, ze jesli tak
          perfekcyjnie kontroluje swoje kupy, to i siuśków tez by przypilnował smile
          Może odrobina przekupstwa? Nie karanie za siusianie do kwiatka, ale obiecana
          nagroda (batonik, autko, guma rozp.) za skorzystanie z nocniczka albo nawet
          lepiej kibelka, skoro woli siusiac na stojaco smile
        • janowa Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 12:19
          No to ja juz wiem kto i dlaczego nauczyl synka sikac do doniczki, buaahahahaha smile

---
          bonkreta
          • kurka-kurka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 12:21
            Myslisz, że ja ?

Nie mam aż takich zdolności pedagogicznych, chociaż bardzo bym chciała, żeby
            synek tak mnie we wszystkim słuchał smilesmilesmile

• janowa Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 12:28
              Z dziecmi juz tak jest, ze sluchaja tego czego nie powinny, i najszybciej sie
              tego ucza smile) Niekoniecznie od rodzicow.

---
              bonkreta
              • kurka-kurka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 12:31
                Całkowiecie się z Tobą zgadzam smile
                A jeszcze lepiej im idzie zapamiętywanie, gdy słyszą: nie wolno !

• roksi23 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:50
      A dlaczego akurat kwiatka od tesciowej wybrałas na nocniksmile
      • kurka-kurka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:55
        No sama oceń, czemu teściowa dała nam w prezencie diffenbachię? Trujący kwiat?

smilesmilesmile

• egoya Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 11:55
        No zgadnij...
    • elag3 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 12:17
      Jeśli nie szkoda Ci kwiatka to masz rację ty a poza tym to trująca roślina
      (zawiera strychninę) bardzo niepolecana przy małych dzieciach, więc jak uschnie
      to nawet lepiej.
    • aaniagdynia Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 12:26
      podpucha jak nic. Totalna bzdura, trzylatek sikający do kwiatów, no nieźle, nawyki trzeba wyrabiać od małego, co? Ciekawe jak się zachowa jak do przedszkola pójdzie, albo w gościne do kogoś? Będzie wszędzie kwiatki podlewał, teren zaznaczał smile
      • kurka-kurka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 12:33
        No wiesz, ja mam nadzieję, że to tylko faza przejściowa i będzie krótkotrwała.
        Powstrzymam się przez te kilka tygodni od wizyt.

• roksi23 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 12:35
        taak tylko nie u kazdego kwiatki stoja na podłodze,i co wtedy?smilemamusia hop na
        parapetsmile))
        Rozbawił mnie ten wąteksmileKurka pozdrawiam,więcej takichsmile
        • kurka-kurka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 12:41
          Jeśli to też będą prezenty od teściowych - to poświęcę się i poskaczę nawet po
          parapetach smile

• g0sik Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 12:34
      Przyznaj się, że WC macie za stodołą i z czystego lenistwa pozwalasz
      dzieciakowi lać do kwiata, bo bliżej...
      • kurka-kurka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 12:39
        Rozgryzłaś mnie smile
        Tej pani już podziękujemy, nagrodę prześlemy pocztą smile

• aaniagdynia Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 12:42
        ha ha dobre,
        a jeśli chodzi o faze przejściową, trzylatkowi można wiele wytłumaczyć, to duży chłopiec, wiec zapewne synek robi z mamusią co chce. Następna faza przejsciowa beda buty na przedpokoju, no az w ko0ńcu małymi kroczkami dojdziecie do toalety.
        • kurka-kurka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 14:22
          My nie trzymamy butów na przedpokoju. My w ogóle butów nie trzymamy. No chyba,
          że idziemy spać, ale wtedy to trzymamy pod poduszką.

• a.lenard Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 14:34
            sory ale to jakies chore. MĄŻ MA RACJĘ I JUŻ! A może niech sika przez balkon na
            przechodniów? Nie no, albo masz nie pokolei w głowie albo ten wątek to jakaś
            podpucha smile
            • kurka-kurka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 14:47
              To nie ja proponowałam sikanie przez balkon na przechodniów.

I naprawdę nie rozumiem, co AŻ tak bardzo oburzającego jest w tym, że 3-latek
              sika do doniczki we własnym domu ...
              Rozumiem, że to może dla wielu być dziwne, ale uważać, że chore, oburzające, że
              jako matka mam nie pokolei w głowie i w ogóle ?

• a.lenard Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 15:23
                kurka-kurka napisała:

> To nie ja proponowałam sikanie przez balkon na przechodniów.
                >
                > I naprawdę nie rozumiem, co AŻ tak bardzo oburzającego jest w tym, że 3-latek
                > sika do doniczki we własnym domu ...
                > Rozumiem, że to może dla wielu być dziwne, ale uważać, że chore, oburzające,
                że
                >
                > jako matka mam nie pokolei w głowie i w ogóle ?

oburzające jest to ze synek ma 3 lata! takie dzieci juz rozumieja ze kupę lub
                siku robi się do sedesu. Doniczka jest dla kwiatów. A ja k bedzie mus ię
                chciało siku jak bedzieci u znajomuch? to co? tez skorzysta z doniczki? czy
                może bedziesz nosic swoją doniczkę ze sobą?
                co do sikania z balkonu to był żart
    • roksi23 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 14:30
      Rozumiem,ze bez odpowiedniej inhalacji nie zasnieszsmile))
      • kurka-kurka Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 14:48
        > Rozumiem,ze bez odpowiedniej inhalacji nie zasnieszsmile))

A to kwestia przyzwyczajenia smilesmilesmilesmilesmile

• malgra Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 18:39
      rację ma Twój mąż.Jeśli dziecko nauczy się w domu załatwiać do doniczki to tak
      samo może robić będąc w gościach a wtedy będzie Wam wstyd.
      Nie pozwalaj małemu na takie zachowanie. Być może nocnik który mu kupiłaś po
      prostu mu nieodpowiada? Spróbuj z nakładką na sedes,która u nas sprawdziła się
      rewelacyjnie w przeciwieństwie do nocniczka.
      Powodzenia.
    • przedszkolak2 Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 19:11
      Kurka, rację ma ten, kto się poznał na Twoim dowcipie.
    • m_o_k_o Re: Oceńcie, kto ma rację ? 30.05.06, 20:01
      heeeeeeeee niezła metoda doniczki tongue_out
      kto ma rację ? nikt?
    • bea.bea jaja sobie robisz???:)) 30.05.06, 20:46
      a jakby załatwiał się do szuflady w komodzie ...np..z twoją bielizną...też byś
      się tak cieszyła....

jesli chodzi o racje...to stawiam na męża
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka