Dodaj do ulubionych

ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 miesiac

15.03.05, 19:36
moja mala wazy 6850 jestem zalamana od 3 miesiecy waga prawie nie drgnela
spadlysmy ponizej siatki centylowej jemy normalnie tyle ze jestesmy na pepti
2i sinlacu bylo podejzenie o skaze bialkowa wszystko zaczelo sie od czestych
zielonych kupek w styczniu i po przejsciu na pepti uspokoilo sie ale nadal sa
od 2 do 4 nie duze plastelinkowate... mala je normalnie choc je malo ale
czesto... rozwoj psychoruchowy doskonaly wyglad ogolny tez usg glowki i
brzuszka ok ! mala nie ulewa czesto choc zdarza jej sie
martwie sie bardzo jesli nie przytyje do 3 tyg czeka nas poradnia
gastrologiczna... czy ktos byl co nas tam czeka? acha musimy zrobic badania
kalu na pasozyty na trawienie mocz i morfologie
Pozdrawiamy
Nervusek, Marta 30.12 2001 i Natalia 08.06.2004
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 mi 15.03.05, 20:11
      Spróbuj zrobić morfologię pod kątem niedokrwistości, wtedy wystarczyłoby
      podawać żelazo.
    • marzek2 Re: ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 mi 15.03.05, 20:38
      Zrób też badania kupki na: Lambie (to konkretny pasożyt) oraz na bakterie i
      grzyby, moja córcia miała zielone kupki ze śluzem, okazało się że miała właśnie
      grzybka w kupce, po leczeniu Nystatyną mineło.
      No i koniecznie analiza moczu - zdarza się, że infekcja w drogach moczowych
      przebiega bez objawów, znaczy jedynym objawem jest słaby albo żaden przyrost wagi.
    • tatiana24 Re: ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 mi 15.03.05, 21:46
      Witam Cię serdecznie, kiedyś na forum pisałaś że podajesz dzidzi taki ziołowy
      płyn ALVEO, czy nadal dajesz??? Może to jest przyczyną małego przyrostu wagi ?
      Pozdrawiam
    • syla33 Re: ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 mi 15.03.05, 21:53
      To co powiesz na to, ze moja corka ma w tej chwili rok i piec miesiecy a wazy
      7600? Stoi z ta waga jakies trzy miesiace. Je normalnie, kupki robi aldne (tzn
      robila bo od jakis dwoch tygodni ma straszne zatwardzenie i nie wiemy dlaczego
      ale to inna para kaloszy). Nigdy mi nie przyszlo do glowy aby z tego powodu
      udawac sie do poradni gastrologicznej. nie piszesz jakim jest dzieckiem, czy
      spokojna czy tez nie. Jesli rozwija sie prawidlowo to po co zaraz doszukiwac
      sie jakiejs choroby. Mam wrazenie czytajac tu niektore posty, ze wy jako matki
      (oczywiscie nie wszystkie) we wszystkim doszukujecie sie choroby, moze
      przewrazliwione jestescie?
      Dodam, ze moj starszy syn tez byl strasznym niejadkiem i z waga zawsze byl
      ponizej ale jak tylko poszedl do przedszkola to zaczal jesc. Teraz je wiecej
      niz my i wiecznie chodzi glodny, az boje sie co to bedzie jak zacznie
      dojrzewac, chyba nie nadaze z kupowaniem.
      "Pozdrawiam
      Sylwia
      • nervusmama Re: ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 mi 15.03.05, 22:08
        syla to nie tak jak myslisz ... waga jest wazna przynajmniej w naszym przypadku
        mala sie urodzila z niska masa urodzeniowa miala 2500 rozwija sie ok ale to ze
        nie przybiera jest niepokojace i trzeba zawsze znalesc przyczyne bo sa infekcje
        ktore przebiegaja bezobjawowo a wyniszczaja organizm... mysle ze to sobie
        powinnas sie dziwic ze jeszcze z mala nie poszlas do lekarza i nie zrobilas
        stosownych badan ...wybacz jesli zbyt dosadnie powiedzialam to co mysle mam
        dzis juz wszystkiego dosyc... martwie sie... a tak wogole to niedokladnie
        przeczytalas mojego posta moje dziecko normalnie je nie pisalam ze jest
        niejadkiem
        • aga_qan Re: ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 mi 16.03.05, 11:23
          u nas bylo to samo i po badaniu moczu wykryto infekcje drog moczowych. Zbadaj
          to koniecznie, nasza mala dostala antybiotyk i od zeszlego tygodnia wreszcie
          troch ebrzybrala
          powodzenia!
        • syla33 Re: ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 mi 17.03.05, 21:53
          Moja wielkoludem tez sie nie urodzila, wazyla 2950 a syn jeszcze mniej 2540,
          jak widzisz bylo podobnie.
          bylam z nia u lekarza, miala robione podstawowe badania i jest wszystko ok, tak
          jak inna mama pisala, poprostu taka jest jej uroda. A jesli chodzi o choroby
          bez objaw, (hociazby zapalenie pecherza moczowego) to jestem na to bardzo
          wyczulona, poniewaz ja sama mialam wrodzona wade nerek i niestety ona objawia
          sie tylko w lini zenskiej w naszej rodzinie.
          Ale ja sie wcale nie obrazam. Przeczytalam twoj post dokladnie, a pisalam ze to
          moj syn byl niejadkiem.
          • nervusmama Re: ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 mi 18.03.05, 08:37
            nie mialam na mysli nikogo obrazac ciesze sie ze cie nie urazilam ...mialam
            ciezki dzien
        • patrycjaa21 Re: ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 mi 19.03.05, 00:20
          Dziewczyny bez panikismileMoja Nadia urodzila sie w terminie z niska waga
          urodzeniowa.Wazyla 2140g. Po skonczeniu 7 miesiecy wazyla 6 kg ale nie robie z
          tego problemu. Jeszcze pewnie troszke potrwa znim dogoni rowiesnikow.głowa do
          góry!!
    • blamblam Re: ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 mi 16.03.05, 11:10
      moja siostra jak jej synek był w wieku Twojej córeczki miała podobny problem,
      robiła wszelkie badania, włącznie z zakresu metabolizmu (nie pamiętam dokładnie
      jakie). Wszystko było ok więc p. doktor stwierdziła, że synek jest po prostu
      ruchliwym dzieckiem i to taka jego uroda. Mam nadzieję że i u Ciebie wszystko
      bedzie dobrze.
      • nervusmama Re: ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 mi 16.03.05, 12:06
        oddalam mocz i kal do badania bede wiedziala o 14 i dam wam znac ... oby tak
        sie okazalo jak mowisz blamblam ... bo ona rzeczywiscie do spokojnych nie
        nalezy juz biega po domu za starsza siostra oczywiscie za raczki ale jak rano
        oczy otworzy to jest na ziemi ...gorzej ze mna sad
        • mamuskanr1 Re: ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 mi 16.03.05, 13:58
          Witaj!
          Można.Moja córka 12 marca skończyła 9 miesięcy i waży 6.600!Waga urodzeniowa
          2750!
          Jak widzisz jest jeszcze gorzej niż u Ciebie.
          Spędza mi to sen z powiek.
          Byłamu paru pediatrów.Prócz badania moczu,nie kazali zrobić żadnych
          badań,mówią,że taka jest uroda ZUZI (może jestem przewrażliwiona,ale im nie
          wierzę).Wszystkie dzieci dookoła takie pulchniutkie,a pytanie ile wązy Twoja
          córka doprowadza mnie do szału.
          Jak mówię,że ma 9 miesięcy,to nikt nie wierzy.
          Rozwija się prawidłowo,ale to i tak mnie nie pociesza.
          Myślę,że to albo alergia albo problem natury gastrologicznej.
          Problem w tym,że pediatra tak nie uważa i nie chce dać mi skierowania.
          Czasem myślę,że to może ja mam problemsmile
          Niby medycyna taka rozwinięta,lekarze świetnie wykształceni,a my matki jesteśy
          nadal zdane tylko na siebie,same musimy "leczyć" nasze dzieci,nawet wtedy,gdy
          to robimy,to jeszcze zamiast nam w tym pomagać,to często utrudniają.
          Pozdrawiam
          Sabina
          • nervusmama wyniki ... 16.03.05, 18:24
            na wstepie chcialam serdecznie podziekowac marzek2 bo to ona podpowiedziala
            mi zeby zrobic badanie kalu na grzyby ja mialam przepisane tylko na stopien
            trawienia i na pasozyty i to bylo ok ale sa grzyby candida sp pojedyncze w
            polu widzenia to jakies grzyby chorobotworcze ... dzwonilam do lekarza nie chce
            narazie malej obciazac antybiotykiem wiec zapisal lacid przez tydzien a potem
            znow badanie kalu jesli wyjda jeszcze raz bedzie antybiotyk...

mamuskanr1
            zrob tez badania takie jak ja niepotrzebujesz skierowania wejs pobierz kal do
            sterylnego pojemnika i mocz do drugiego i przy oddaniu powiedz ze z kalu ma byc
            badanie na pasozyty na grzyby i na stopien trawienia ja za wszystko zplacilam
            18 zl
            powodzenia jesli masz jakies pytania to napisz basia@fotozakupy.pl
    • galanina Re: ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 mi 19.03.05, 19:59
      Moj maly mial przy urodzeniu 2370 a teraz wazy 7315 i ma 70 cm dlugosci i jest
      bardzo drobny.Ogolnie jest niejadkiem,robilam mu usg
      brzuszka,morfologie,zelazo,mocz ogolnie i posiew itp. i wszystko jest w
      porzadku-ale i tak malo przybiera miesiecznie.Po przeczytaniu Waszych odpowiedzi
      troche sie przestraszylam,bo nie badalam kalu(raz jak mial ok 5 miesiecy i robil
      zielone kupy to mial ogolne badanie -bez zmian).Co jest z tym stopniem trawienia
      i grzybami?kupki sa prawidlowe...czy mam sie martwic,ze ma jakiegos grzyba albo
      lambie??nic nie wskazuje,ze cos mu dolega...pozdrawiam
      • julian2004 Re: ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 mi 19.03.05, 21:25
        Nie uważam się za nadwrażliwą mamę, ale mam rozsądną pediatrę i zaczęłyśmy
        szukać przyczyny zatrzymania wagi u Julka. Ma 7,5 mca, od dwóch miesięcy wazy
        wciaż 7.600,nie przybrał ani grama, mimo niezłego apetytu. jest na piersi +
        zupki, kaszka, deserki.
        Dwukrotnie przeszedł infekcję układu moczowego , teraz przez trzy miesiące jest
        na dawce nocnej furaginu i pod stałą kontrolą moczu. Badania są ok, więc ta
        przyczyna wykluczona.
        Ma już 8 ząbków, ząbkuje dosć boleśnie, ale szybko, teraz rosna mu naraz
        wszystkie cztery trójki, ale nie gorączkuje i nie wpływa to na jego apetyt,
        wiec to raczej też nie to.
        Zrobiliśmy morfologię z rozmazem i wyszła eozynofilia 8%. To wskazuje bądź na
        alergię, bądź na chorobę odzwierzęcą. Poniewaz nie ma innych objawów alergii,
        udaliśmy sie do szpitala zakaźnego na dalsze badania. W pierwszej ciąży, którą
        zresztą straciłam sad chorowałam na toksoplazmozę. Jest podejrzenie, ze Julian
        teraz też ją przechodzi. Mógł(co jest mało prawdopodme, ale możliwe) zarazić
        sie nią ode mnie lub od kota u moich rodziców. Na razie mamy dopiero jeden
        wynik- oboje mamy przeciwciała IgG 85,5. Świadczą o przebytej chorobie. Czekamy
        na IgM- czy choroba jest aktywna, i jeśli tak tojak wysokie jest miano. Umieram
        z niepokoju, nawet nie próbuję myśleć o konsekwencjach.Pomyślę o tym później.
        Trzymajcie za nas kciuki, żeby przyczyną zatrzymania wagi było cokolwiek innego
        byle nie wrodzona lub okołoporodowa tokspolazmoza!!!
        Nie piszę, zeby Was straszyć, Broń Boże! Zresztą toksoplazmoza to na szczęście
        rzadka choroba. Piszę, zeby sie wyzalic i żeby Was namówić do szukania
        przyczyn, bo zdrowe dzieci powinny rosnąć i już. Wiele poważnych chorób
        przebiega bezobjawowo, a wychwycone ileczone w czas mogą nie mieć poważnych
        skutków.
        Trzymajcie kciuki za nasze wyniki!
        Pozdrawiamy
        mama Juliana i On sam
        • aga_qan Re: ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 mi 03.04.05, 09:23
          u nas znowu pogorszenie sad( znowu kolejny tydzien nic nie przybrala. Ja juz
          nie wiem co robic. Lekarka stwierdzila, ze nie mam sie martwic... jestem w
          trakcie zbierania probek do badania na lablie i grzyby, ale wedlug niej to malo
          prawdopodobne. Coreczka jest strasznie malutka,drobna,ale za to nadzwyczaj
          ruchliwa, energiczna i pogodna. % zabek w drodze, a na 8 miesiecy to chyba
          dobry wynik. Spadla z waga na najnizszy centyl...
          Jak robi sie badania na toksoplazmoze? Z krwi? Moja opiekunka ma w domu kota,
          wiec trzeba taka opcje wykluczyc.

czekam na wasza rade
          pozdrawiam
          aga
          • renata28 Re: ZALAMKA czy mozna wazyc jeszcze mniej? 9,5 mi 03.04.05, 10:55
            Badanie na toxo robi się z krwi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka