Dodaj do ulubionych

onanizm niemowlęcy\dziecięcy

16.03.05, 14:44
witam .
czy słyszałyscie coś moze o onanizmie niemowlecym\dzieciecym. jakie sa jego objawy? jesli cos wiecie to napiszcie-bardzo mi na tym zalezy.
pozdrawiam aneta
Obserwuj wątek
    • madeyowa Re: onanizm niemowlęcy\dziecięcy 16.03.05, 22:23
      W niektórych przypadkach jest to normalny etap w rozwoju malucha(choć nie u
      wszystkich dzieci widoczny), a czasami ma to niestety związek z padaczką.
      • marta_km Re: onanizm niemowlęcy\dziecięcy 17.03.05, 00:16
        właśnie z padaczką można go pomylić. Zalicza się go nawet do tzw.
        niepadaczkowych zaburzeń napadowych. Dziecko np.nieruchomieje, nie dopuszcza
        nikogo do siebie, nie reaguje- można pomylić z napadami nieświadomości.
    • jagoda2 Re: onanizm niemowlęcy\dziecięcy 21.03.05, 22:04
      Moja dwuletnia córka też niestety ma skłonność do "dogadzania" sobie, ale robi
      to w inny sposób. Nosi jeszcze pieluchę i czasami kiedy siedzi na podłodze po
      prostu ją "ujeżdża". Minę ma przy tym taką, że czasami mam wrażenie, że
      zaraz "odleci". Kiedyś nawet zasnęła "po". Kiedy jej w tym przeszkodzę, np.
      podnosząc ją z podłogi, denerwuje się i płacze. Pierwsze tego typu zachowanie
      zauważyłam, kiedy córka miała jakieś 8-10 miesięcy i trwa to do dziś.
      Pediatra potwierdziła, że to rodzaj onanizmu, ale nie umiała mi jednoznacznie
      odpowiedzieć, jak powinnam reagować w tej sytuacji. Słyszałam skrajne opinie na
      ten temat: 1. że nie powinnam absolutnie jej na to pozwalać, 2. że nie powinnam
      jej przeszkadzać, bo w przyszłości może to zaowocować zaburzeniami seksualnymi?
      I komu mam wierzyć? Co Wy robicie w takich sytuacjach?
      Pozdrawiam,
      Jagoda
      • jedynkka Re: onanizm niemowlęcy\dziecięcy 22.03.05, 08:48
        Moja corka 2,5 roku tez tak robi.Pierwszy raz zaczela w wieku ok.10 miesiecy i
        robila to siedzac w wozku lub w fotelu.Na poczatku strasznie sie wkurzalam ale
        teraz juz sie nie przejmuje.Z czasem robi to coraz mniej i tylko wtedyy kiedy
        sie bardzo nudzi lub jest spiaca.Czytalam ze to nie jest zadne zaburzenie
        jezeli dziecko w tym czasie reaguje tez na inne bodzce np odpowiada na pytania
        itd.
    • sigvaris Re: onanizm niemowlęcy\dziecięcy - WAŻNE ! 22.03.05, 23:47
      Przez 2 miesiące daliśmy się zwieść takiemu rozpoznaniu z Centrum Zdrowia
      Dziecka. DZIŚ okazało się, że to lamblia i grzyby Candidia !!! Gdybyśmy
      czekali, "aż dziecko z tego wyrośnie" to nie wiem czego byśmy się doczekali!!

Zrobiliśmy posiew kału pod kątem lambli (cyst Giardia sp.) i grzybów (w zwykłym
      zleceniu posiewu kału nie sprawdzają grzybów, tylko pasożyty) - wyniki są
      dodatnie. Na tym forum jest wątek o lambli, tylko objawy są bardzo różne i nie
      można się zbyt sugerować tym co piszą inni.

To zwyczajnie swędzi i małe dziecko nie jest w stanie się tam podrapać rączką.
      Więc drapie się tam w inny sposób. A lekarze nie sprawdzają czegoś do końca i
      ferują diagnozy ... My się wręcz zastanawiamy, czy nie skarżyć CZD!!! Po
      dłuższym czasie takiego swędzenia dziecko nie jest w stanie nawet powiedzieć,
      że coś je swędzi, bo traktuje to jako coś do czego się przyzwyczaiło.

Sprawdźcie, na włąsną rękę nie czekając na lekarzy, czy coś nie drażni Waszego
      dziecka! WARTO! Zróbcie posiewy moczu, posiewy kału, wymazy. Onanizm w tym
      wieku zdarza się niezwykle rzadko. A często lekarzom wygodniej dać taką
      diagnozę i pozbyć się problemu!
      • kasssannndra Re: onanizm niemowlęcy\dziecięcy - WAŻNE ! 24.03.05, 15:06
        jeśli to jest rzeczywiscie onanizm a nie owsiki itp. to wyrasta sie z tego i
        nie jest to objaw szczególnie niepokojący.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka