Dodaj do ulubionych

Poznań - alergolog/skierowanie na testy u kogo?

29.01.06, 20:02
Szukam alergologa który wypisuje skierowania na IGE swoiste, i nie oszukuje ze
nie są refundowane.
Mamusie z Poznania odezwijcie sie prosze.

Marlena
Obserwuj wątek
    • jagoda9999 Re: Poznań - alergolog/skierowanie na testy u kog 30.01.06, 10:05
      Chciałabym Ci pomóc, ale też właśnie szukam! Po pierwsze szukam dobrego
      alergologa. Po drugie szukam, gdzie można zrobić testy z krwi. Nasz alergolog
      twierdzi, że testy teraz nie mają sensu (Kubuś ma 6m-cy). Chciałam zrobić
      prywatnie, ale nie mogę zlaleźć miejsca, gdzie robią w Poznaniu.
      • fala9 Re: Poznań - alergolog/skierowanie na testy u kog 30.01.06, 10:19
        Prywatnie mozna zrobic w Instytucie Alergologii na ul. Bogusławskiego 16a.
        Pojedynczy test 35 zł. Panel 9 alergenów - 120 zł; 20 alergenów - 160 zł. Jest
        mozliwosc przechowania krwi przez 3 miesiące w razie gdybys chciała zrobic cos
        dodatkowo za jakis czas nie muszą znów kłuc malenstwa. Warunek - trzeba pobrac
        sporo krwi i w związku z tym dziecko musi byc mocno napite przed pobieraniem
        krwi. Jesli chodzi o wiarygodnosc testów, to wyjdą pod warunkiem ze bedzie to
        alergia IGE zalezna a po drugie ze Kubus bedzie miał przeciwciała we krwi. To
        oznacza ze powinien potencjalnie uczulajacy pokarm jesc najwyzej 3 tygodnie
        wczesniej. Jesli dałas mu np. jabłko 2 miesiace temu a potem juz nie to test na
        jabłko raczej nie wyjdzie.
        Dzis rano dzwoniłam i to wszystko mi tłumaczyli.
        Instytut jest czynny codziennie od 9-17.30 nie musisz sie umawiac po prostu
        jedziesz i załatwiasz co trzeba. Podam Ci jeszcze telefon: 866-04-30

I jeszcze jedno. Dzwoniłam przed chwilą do NFZ, dzis albo jutro oddzwonia mi czy
        testy sa refundowane czy nie, bo ostatnio cos sie po zmieniało. Ale bardzo miła
        Pani była bardzo zdziwiona ze alergolodzy nie chcą dawac skierowan. Jak cos sie
        dowiem dam Ci znac.
        Moj synek ma 8 miesiecy i tez sie zastanawiam nad tymi testami. A jakie objawy
        ma Twoj maluszek??

Pozdrawiam Marlena
        • jagoda9999 Re: Poznań - alergolog/skierowanie na testy u kog 30.01.06, 10:26
          Słyszałam o Centrum na Bogusławskiego, ale tam robią metodą paskową. Dziewczyny
          na forum pisały, że to są b. niedokładne wyniki.
          Z tego co piszesz, to nici z testów. Karmiłam małego do 3 m-cy i myślałam, że z
          tego będzie miał jakieś przeciwciałam. Teraz dostaje tylko Nutramigen.
          Próbowałam kleik ryżowy i kukurydziany,a także sinlac, ale wyszło
          nieszczególnie. Może choć na to zrobić testy?
          Mały ma cały czas wysypkę. Smaryję go syerydami albo elidelem. Znika po kilku
          dniach i pojawia się na nowo w innym miejscu. Kiedy podaję Wit.D3 oprócz
          wysypki dochodzi jeszcze przelewanie w brzuszku i płaczliwość.
          Zmiany skórne są właściwie cały czas - może to Nutramigen?
          Sama nie wiem co robić?
          • fala9 Re: Poznań - alergolog/skierowanie na testy u kog 30.01.06, 14:01
            Nutramigen tez moze uczulac, albo to zwykła nietolerancja.

Posłuchaj Jagoda, przed chwilą oddzwoniła do mnie babka z NFZ. Każdy alergolog
            ma obowiązek wystawic skierowanie na testy, jesli ma umowe z NFZ. Bo są
            refundowane. I musi Ci wskazac placówke w której te badanie bezpłatnie wykonasz.
            Jesli wmawia ze nie są refundowane - kłamie.

Tyle wiem, tylko jak znaleźć uczciwego alergologa. Chyba zaczne podawac do NFZ
            nazwiska wszystkich alergologów którzy nas oszukują. Niech robią z nimi porządek.
            • fala9 Re: Poznań - alergolog/skierowanie na testy u kog 30.01.06, 15:50
              www.alergologiaplus.com/?PHPSESSID=bb7983c47e4559b27865121560b396d4
              tu robią testy na NFZ. Najblizszy termin u alergologa 20 marca sad
              • jagoda9999 Re: Poznań - alergolog/skierowanie na testy u kog 31.01.06, 13:43
                Dzięki!
                Może uda mi się skorzystać.
                Czy znalazłaś już alergologa?
    • justinezg Re: Poznań - alergolog/skierowanie na testy u kog 31.01.06, 14:09
      Wczoraj byłam na Bogusławskiego z naszym synkiem. przez dwa lata lekarze
      leczyli u niego atopowe zapaplenie skóry, a dwa tygodnie temy zdioagnozowano
      candidę. Miał od urodzenia wysypki i gazy. Zrbó wpier na Przybyszewskiego w
      Szpiatlu klinicznym nr 2 badania kału pod wzgledem plesni i grzybów. badanie
      poszerzone 60,00 zł.

Justyna z Zielonej Góry
      • jagoda9999 Re: Poznań - alergolog/skierowanie na testy u kog 01.02.06, 12:11
        Ja wybieram się na Przybyszewskiego sprawdzić pasożyty. Mam wizytę na
        08.02.2006. Odezwę się jeśli coś z tego wyjdzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka