joasiiik25 26.10.06, 15:38 Taki apel skierowal R.Giertych We wszystkich polskich szkolach o godz 11 ma byc apel i minuta ciszy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zonazona Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 15:41 Ciekawa jestem czy w pierwszych klasach podstawówki też bedzie jakaś pogadanka stosowna... Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 15:43 ja też jestem ciekawa czy u nas będzie pogadanka-wątpię, znając realia. Odpowiedz Link Zgłoś
chloe30 Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 15:42 Nie wiem czy mi się ten pomysł podoba. Dzieci z pierwszych klas nie będa wiedzieć o co chodzi, a te strasze po katach opowiadaja sobie zajście z wypiekami na twarzy. A żałoby w tym będzie zero. Wolałabym obligatoryjne pogadanki na lekcji wychowawczej. Odpowiedz Link Zgłoś
mami2 Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 15:44 Giertych ma sie czym znowu wykazac Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 15:48 Pomysł zły nie jest. A odpowiedzialni i mądrzy wychowawcy, powinni przygotować dzieci, własnie na lekcji wychowawczej. Wszystko zalezy od nauczyciela-jak podejdzie do tematu i czy będzie chciał "pociągnąć" temat. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 15:52 dlaczego oczekujecie od nauczycieli pogadanek na ten temat? a gdzie wasza rola- rodzicow? czy cala odpowiedzialnosc i trud wychowania ma spadac na barki nauczyciela? dziwi mnie to.... ps: kazdy wiek jest dobry to dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
zonazona Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 15:55 Ja wcale nie oczekuję, bo uważam, ze pierwsze klasy nie pojmą za wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 15:56 Może dlatego, że całe zajście miało miejsce w szkole i "minuta ciszy" tez będzie w szkole......dlatego, ze takie zdarzenia trzeba komentować na bieżąco, na gorąco. Poza tym nikt nie twierdził, że pogadanki to tylko w szkole. A wiesz ja ze swoim synem-6-letnim, nie będę o tym rozmawiać....nie potrzebuję specjalnej okazji, aby powiedzieć mu, co jest dobre a co złe. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 15:59 nie chodzi mi o dokladne tlumaczenie co i jak... chodzi o proste uswiadomienie dziecku (nawet 6 letniemu ) jak nalezy zachowac sie w sytuacji gdy jestesmy swiadkami agresji. kogo zawiadomic. kogo poprosic o pomoc jednym slowem szybka nauka odpowiedniego zachowania Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 16:01 No przecież jasne, że nie wyłuszczałabym 6-latkowi meritum tej sprawy Ale tak jak mówię, my jesteśmy na bieżąco.......ale kto wie, może masz rację? Profilaktyki nigdy za dużo...... Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia06_73 Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 15:52 Tak zobaczymy co zrobia z tymi gnojami a zaloba powinna byc swoja droga ku przestrodze chociaz.Ale tylko w gimnazjach i wyzej mlodszych dzieci nie ma sensu w to mieszac.No chyba ze pogadanka w szóstych klasach Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 16:01 stawiam kapsle przeciw nakrętkom, że to będzie jedyne, co Romek zrobi w tej sprawie, oprócz gadania, rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 16:04 w końcu romek sie "wykazał" Odpowiedz Link Zgłoś
mami2 Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 16:05 a mnie to po prostu brzydzi- podpinanie się "polityków" pod ludzką tragedię! kampania w toku... Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 16:07 dziewczyny tu nie chodzi o polityke giertych musial zabrac glos w tej sprawie bo to jego dzialka...zarzadzil zalobe ok gorzej by bylo jakby nie zaeragowal wogole Odpowiedz Link Zgłoś
mami2 Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 16:10 ja tam nie wiem- wiem tylko ze mam alergie na tego człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 16:16 Zbija sobie kapitał polityczny. Mam alergię na typa i nie wierzę, że ogłoszenie dnia żałoby cokolwiek da pozytywnego. Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 16:19 W długofalowe, pozytywne skutki to i ja nie wierzę To tak samo, jak z tymi marszami..... Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 16:26 Ale czego ma dotyczyc ta cisza? Odpowiedz Link Zgłoś
monisia98 Re: nie lubie PANA g... 26.10.06, 16:30 Generalnie nie lubie Pana G. dziala mi na nerwy ale sadze ze nie mozna pozostawiac takie sprawy bez echa - trzeba naglasniac to i pietnowac g....... bo dojdzie do tego ze bedzie czlowiek bal sie wyslac dziecko do szkoly. Zal mi tej dziewczyny i jej rodzicow - skopalabym dupy smarkaczom - sorry za wyrazenie ale gdybym to ja byla matka tej dziewczynki - chyba bym zabila ich !!! Nie wyobrazm sobie zeby ktokolwiek tknol moje dziecko - jestem wtedy agresywna - a jesli chodzi o odpowiedzialnosc nauczycieli - zgoda powinni poczuc sie ze zawinili w tej kwestii ale z drugiej strony dlaczego nie jest to tez wina czesciowa naszego panstwa - jeden nauczyciel na 30 dzieci - na boga - sama pamietam jak chlopcy ktoregos pieknego dnia na lekcji muzyki podczas gdy kobieta grala na skrzypcach rozpalili ognisko a dokladnie podpalili firany i zaslony - afera byla na 100 fajerek ale nikomu na szczescie nic sie nie stalo. i jeszcze jedno napisze wam w glownym temacie... Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: Jutro dzien zaloby w Polskich szkolach 26.10.06, 17:45 ta madry polak po szkodzie Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 no i jak było w Waszych szkołach???? 27.10.06, 12:18 tzn.szkołach do ,których dzieci Waszr uczęszczają.??? Ja jakoś nie widzę ani flagi , ani kira,minuta ciszy owszem i była, apelu brak- p.dyr.musiała wyjechać a panią wi-ce zadanie chyba przerosło. Dobrze, że przynajmniej wychowawczyni głos zabrała ale żeby to była pogadanka- szczerze wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: no i jak było w Waszych szkołach???? 27.10.06, 14:21 jest opuszczona flaga przepasana czarna wstazka, byla minuta ciszy jednak brak apelu wychowawcy w swoich klasach mieli o godz 11 godz wychowawcza i rozmawiali z dziecmi na dany temat.... bez szczegolow w klasach 0-3 szerzej w klasach starszych slyszalam tez komentarze samych uczniow,oni nie rozumieja jak mozna bylo na to pozwolic Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: no i jak było w Waszych szkołach???? 27.10.06, 15:05 Nie badźcie naiwne. Jak chłopak zastrzelił uczenicę przed szkołą, to nie bylo żałoby. Jak uczniowie popelniaja samobojstwo z powodu złych ocen, czy dreczenia przez nauczycieli 9a zdarza, się zdarza) to tez załoby nie ma. Tu chodzi o dwie rzeczy - o wybory (Tylko LPR zaprowadzi w szkołach "porządek") i o Hallowen - w piątek w wielu szkolach mialy się odbyć dyskoteki, a Giertych tego swięta nie lubi. Dwie pieczenie przy jednym ogniu. Wyjatkowo obrzydliwe wykorzystywanie śmierci dziecka dla celów politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb hm... 28.10.06, 07:18 właśnie podobnie myślałam. Że cała ta otoczka miała głębsze dno, niż tylko zatrwożenie miniserstwa skalą przemocy w szkołach... I tak właśnie myślałam, tu wybory, tu imprezy, a tu taka gratka się trafiła, żal było nie wykorzystać. A dodatkowo jak to ślicznie się wpisuje w pomysł gett dla przestępczych dzieci./ I niepokornych. I nie daj Bóg, ale wiele na to wskazukje - tych dzieci, których rodzice będą myśleć inaczej niż wadza by chciała... To już było, w innej formie, ale było, a nasz miłościwie panujący skrzętnie wykorzystuje ludzkke tragedie dla własnych celów... Odpowiedz Link Zgłoś
luccio1 Re: no i jak było w Waszych szkołach???? 28.10.06, 15:24 Niezależnie od tego, kto jest, będzie ministrem edukacji: 1) nie powinno być dyskotek w szkołach przed Wszystkimi Świętymi i Zaduszkami; 2) nie wiem, kto i po co promuje święto zupełnie obce tradycji polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś