Dodaj do ulubionych

Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci" ??!

18.04.05, 17:27
Poradźcie,proszę, wiem, że trochę "komunijnych" wątków już było, ale
dotyczyły zazwyczaj prezentów od rodziców chrzestnych, a ja jestem
tzw. "zwykłą ciocią" smile
Sytuacja o tyle się jeszcze "komplikuje", że moja koleżanka (mama dziewczynki
przystępującej do I komunii) urodzi lada dzień swoje trzecie dziecko i
zamierza je ochrzcić tego samego dnia, a zatem czeka mnie także prezent dla
najmłodszego, a i chociaż drobiazg dla "średniaka"...
No i co tu kupić, by - z jednej strony dzieciom radość sprawić, ale i nie
zafundować sobie debetu na koncie wink ?
Będę wdzięczna za pomysły smile
Grażyna, mama Asi (15.04.2000)
Obserwuj wątek
    • driadea Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci" ??! 18.04.05, 18:28
      Przejrzyj wyszukiwarkę, to ostatnio najpopularniejszy temat!
    • cruella Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci" ??! 19.04.05, 09:25
      Kupiłabym jakąś pamiątkę: komunijny album na zdjęcia, Biblię (wczoraj widziałam
      w markecie mnóstwo za 30-40zł). Jeśli znasz dziecko na tyle, by pokusić się o
      ulubioną płytę czy książkę, też będzie ciekawy prezent. Polecam też wszelkie
      encyklopedie (nie muszą być od razu 10-tomowe), wszelkie "grubsze" książki
      (Atlas świata wyd. Pascal...).
      • katse Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci" ??! 19.04.05, 10:19
        kiedyś jako zwykła ciocia kupiłam dziewczyne śliczny srebrny łańcuszek z
        serduszkiem (takie otwierane w srodeczku wizerunek Matki Boskiej)

Dziewczynka byla bardzo bardzo zadowolona

K
        • kropka1907 Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci" ??! 19.04.05, 11:43
          Pomysł z łańcuszkiem wydaję się być naprawdę dobry. Dziewczynki w tym wieku
          zaczynają lubić takie rzeczy. Moja kumpela (też "zwykła" ciocia) w zeszłym roku
          kupiła dziewczynce komplet ze srebra (łańcuszek z zawieszką i kolczyki). No i
          prezent okazał się strzałem w dziesiątkę bo mała zakłada to na każdą "specjalną
          okazję".
          pozdrawiam
          • goczis Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci" ??! 19.04.05, 12:02
            Hej!
            Pomysł ze srebrna biżuterią jest fajny smile
            My w ubiegłym roku kupiliśmy jako "zwykli goście" książke wydania National
            Geographic... w Taniej Książce za 1/3 ceny, którą proponował Empik za tą samo
            wydanie.
            Pozdrawiam!
    • moniq27 Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci" ??! 21.04.05, 15:10
      Też wybieram się na komunię w tym roku, do mojego chrześniaka, ale z racji
      niewielkich zasobów finansowych szukam prezentu na moją kieszeń.

Uważam, że srebrny łańcuszek z wisiorkiem dla dziewczynki jest trafionym
      pomysłem! Dla "średniaczka" jakąś książkę. Dla malucha chyba najłatwiej, bo i
      ciuszek i zabawka się przyda. Ja kiedyś kupiłam dla nowonarodzonej córeczki
      koleżanki taką torbę na spacer, która miała ochraniacz na butelkę, który
      jednocześnie trzyma ciepło. Koleżanka się bardzo ucieszyła, zwłaszcza że
      wszyscy kupowali ciuszki i zabawki, a ja zapłaciłam ok. 25zł w markecie.

Pozdrawiam
      Monika
    • lolka1999 Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci" ??! 06.04.18, 12:50
      Reaktywuję wątek (jak netykieta nakazuję, nie chcę zakłądać nowego). Jakie prezenty są w tym roku najmodniejsze? smile Szukam inspiracji by kupić coś dla chłopca, syna znajomych. Rodzina całkiem bliska, lubimy się. Chłopiec w typie zawadiaki, małego urwisa smile Macie jakieś pomysły?
      • scarlett74 Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci& 06.04.18, 17:23
        Może książka +film "Opowieści z Narni"-klimaty trochę kościelne, lektura w przyszłych klasach. Wiesz na najmodniejsze prezenty to trochę więcej kasy musisz wydaćsmile
        • oliolali Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci& 06.04.18, 17:58
          Może jakiś komplet audiobooków? Mogą być opowieści z Narnii jak scarlett74 napisała. Mogą być książki, najlepiej takie, których się na co dzień nie kupuje czyli atlasy, albumy, jakiś super słownik wielojęzyczny - dziecko w trzeciej klasie często juz uczy się dwóch języków i takie słowniki są na prawdę super. A może jakiś fajny program/gre na komputer - są ciekawe do nauki języków, albo w stylo małego wynalazcy? może kupić prenumeratę jakiejś gazetki? dla dziewczynki np Kosmos, albo świerszczyk (ale to chyba dla młodszych niż komunijne?) - nie wiem co lubi więc trudno doradzić może warto się spytać rodziców tego dziecka. A sam akcent komunijny to do takiego prezentu będzie kartka z życzeniami z grafika typowo na tę okoliczność?
          Mam trzy córki i od właśnie takich "zwykłych" ciotek na chrzciny podostawałam dla dzieci srebrne łańcuszki z krzyżykami/medalikami. No powiem słaby prezent bo w większości to ani jakieś ładne ani praktyczne - planuje, że będą to nosić zanim dotrą do komunii i pewnie wcześniej czy później zgubią i sprawa się sama rozwiąże.
      • krasulas Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci& 06.04.18, 20:13
        Sluchawki jbl bezprzewodowe 200zł
        Głośnik jbl 450zł
        Biblia komiks 50zł
        Posciel kolekcyjna Carbotex Juventusu 80zł
        Posciej The Rolling Stones 70zł + np.plyta CD 45zl
        Kamerka sportowa 200 -2000 zł
        Rakieta tenisowa 120zł
        Turn ball zabawka sportowa z Decathlonu 120zł
        Piłka najnowszych mistrzostw świata 80zł
        • scarlett74 Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci& 06.04.18, 20:55
          Taa,Stonsów dla 9/10 latka na I Komunię Św. Gratuluję pomysłu...
          • krasulas Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci& 07.04.18, 18:42
            A dlaczego nie....jako dodatek...jeśli lubi...
            Lepsze to niż kolejny wisiorek
            • scarlett74 Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci& 08.04.18, 11:49
              Nic nie poradzę, że nie jarzysz niestosowności połączenia I Komunii Św ze stonsami.
              • krasulas Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci& 08.04.18, 18:43
                do spowiedzi pójdę smile
                może rozgrzeszą ?
                a jarzenie koleżanko mam w nieco innym formacie...widać niekombatybilnym z Twoim (XXI wiek mamy)
                • scarlett74 Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci& 08.04.18, 21:44
                  A kogo tam obchodzi twoja osoba...
                  A jarzenia w w/w temacie nie masz żadnegosad
    • agusia.24 Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci" ??! 06.04.18, 14:33
      ja kupuję dla chłopca (nawet nie będziemy na komunii, bo mamy dwie w jednym dniu) symboliczny prezent na pamiątkę, srebrny krzyżyk z łańcuszkiem i biblię, dla dziewczynki masz fajny wybór biżuterii, więc bym w to celowała, ja do dziś noszę pierścionek jaki dostałam od chrzestnego na komunię i to jest fajna pamiątka
      • mama.a.z Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci& 06.04.18, 20:22
        Potwierdzam Biblia komiks, kupiłam rok temu dla nielubiącej czytać dziewczynki i o dziwo zagląda!
        • plum1000 Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci& 06.04.18, 23:41
          prosze o linka do tej biblli komiks.
          • mama.a.z Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci& 07.04.18, 08:56
            wydawnictwowam.pl/prod.biblia-komiks.6960.htm?sku=72466
            Tutaj droga, ja kupiłam na poczcie (!) Za około 50 zł chyba
            • mini_em Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci& 07.04.18, 12:03
              dziewczyny tylko uważajcie z tymi Bibliami- bo potem dziecko dostaje po 10 Biblii.. szczególnie jak już ma starsze rodzeństwo.
              • 18buzka Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci& 07.04.18, 23:52
                a ja kupiłam spersonifikowane pudełko wpomnien dla amelii. z drugej stron wieczka byly wklejone zyczenie I data komunii. dziewczynka była zachwycona
                www.google.pl/search?q=pude%C5%82ko+na+komunie+bettineum&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=idALHVZ91uQDVM%253A%252CH...zU3JEWPVGAM%252C_&usg=__Z-51nTF8Z6lslT9WEWScBixUtPA%3D&sa=X&ved=0ahUKEwji5aTBkqnaAhXDiiwKHQj2CM4Q9QEIODAE#imgrc=HFFBhVfHUzxYLM:&spf=1523137818863
                pzdr
                18buzka
      • karbo7 Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci& 27.04.18, 08:43
        Jakoś mnie takie upominki zupełnie nie przekonują. W ogóle nie jestem zwolennikiem samej komunii w tak młodym wieku bo dzieci nie do końca rozumieją znaczenie sakramentu. Te całe przygotowania i traktowanie ich jak marionetek bardzo mnie irytuje. No ale kazdy rodzic podejmuje własną decyzję jak wychowuje swoje dziecko i nic mi do tego. Jako gość mogę tylko się postarać o uśmiech dziecka i by prezent był dobrym pretekstem do fajnej zabawy.
    • makoja Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci& 27.04.18, 09:05
      słuchawki to fajny prezent, ale w innych sklepach kupisz je taniej np w empiku www.empik.com/sluchawki-jbl-t450bt-white-jbl,p1160739315,elektronika-p?utm_source=ceneo.pl&utm_medium=oferty_cpc&utm_content=p1160739315
    • sambolejro Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci" ??! 27.04.18, 12:11
      Bardzo ładne i tanie są teraz Biblie. I to świetne wydania.
    • zbechtelar Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci" ??! 11.04.21, 07:39
      Myślę, że piękny album na zdjęcia będzie dobrym pomysłem.
    • edysia1986 Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci" ??! 31.05.21, 11:50
      Syn dostał w tym roku od wujka ramkę na zdjęcie.
      Taką specjalną z napisem Moja I Komunia Święta, posrebrzana.
      Piękna. Na pewni wstawimy tam zdjęcie z Komunii i będzie piękna pamiątka na całe życie smile
    • sheppa Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci" ??! 07.07.21, 14:27
      Koperta i jakieś komunijne czekoladki, nie wydziwiaj.
    • bunnita Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci" ??! 15.09.21, 13:23
      koperta i czekoladki
    • cheeksy Re: Prezent na komunię- co od "zwykłej cioci" ??! 27.01.22, 11:42
      Czekoladki komunijne i koperta, dzieciak zawsze najbardziej ucieszy sie z kasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka