Dodaj do ulubionych

MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP.

04.08.05, 22:21
Kochane mamy czy my przypadkiem nie przesadzamy z tymi gondolkami? Chodzi mi
o to ze ciagle mozna czytac:"Czy ta gondolka nie bedzie za mala" Poleca sie
wielkie gondole typy emaljunga, pegperego, deltim premier, focus a tam ka
dobra sprawe to dziecko z moich obserwacji chece lezec w gondolce maxymalnie
do 5 miesiaca. Potem mimo ze gondolka dalej ma warunki by pomiescic swobodnie
dziecie to i tak przechodzi sie na spacerowke, bo malenstwo "dostaje szalu" w
wozku - gondolce. Maly mojej kuzynki (2 miesiace) drze sie w nieboglosy w
gondoli peg perego a kupila ja specjalnie by maly mogl przejedzic w niej
zime. A tak marudze sobie bo chcem sie upewnic ze dobrze robie kupujac
gondloke Xlandera (rodze za tydzien), czyli pewnikiem styczen/luty
przeszlabym na spacerowke? Odezwijcie sie mamy takich "nowoczesnych" czyt.
malych gondolek

Marta.
P.S. Przepraszam za brak polskich literek.
Obserwuj wątek
    • renata28 Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 05.08.05, 02:20
      W styczniu chcesz zmieniać wózek na spacerówkę.
      Moja mała urodziła się pod koniec lipca ub.r. Do spacerówki przesiadła się jak
      naprawdę dobrze siedziała i na dworze się ociepliło. Jakoś mi się wydaje, że w
      gondoli są mniejsze "przeciągi". Moja koleżanka (to oczywiście tylko jeden na
      pewnie tysiąc odwrotnych przypadków) przesadziła wrześniowego malucha do
      spacerówki w lutym. Trudno powiedzieć, czy to akurat do było decydującym
      czynnikiem, ale faktem jest, że za parę dni znaleźli się w szpitaku z
      zapaleniem płuc.
      Moim zdaniem duża gondola na zimę to bardzo dobra rzecz.
      • mamaly Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 05.08.05, 09:55
        Hej,

Nie do mnie było kieorwane pytanie, bo jestem właścicielką
        takiej "nienowoczesnej" dużej gondoli, ale się wypowiem.

Dziecko powinno być najwcześniej przesadzone do spacerówki dopiero jak potrafi
        samodzielnie siedzieć (czyli ok. 6 miesiąca), jeżeli dziecko wcześniej się
        nudzi w gondoli lub denerwuje to najlepiej kupić gondolę która ma regulowane
        dno.

Dzieci w wieku 6 miesięcy powinny podwoić conajmniej swoją wagę urodzeniową,
        więc jeśli Twoje dziecko urodziło się z wagą 2500 to w wieku 6 m bedzie ważyło
        min 5 kg, natomiast jeśli urodziło się z wagą 4400 to będzie ważyło min. 8800.
        To oczywiście dwa skrajne przypadki, ale rodzi się sporo takich dzieci, więc
        zauważ jaka może być rozpiętość w wielkości 6- miesięczniaka. Nie wiesz jakie
        będzie Twoje dziecko, dlatego bezpieczniej kupić dużą gondolę niż się potem
        martwić.

Kolejna rzecz to strój na zimę. Pamiętaj, że ubierasz zimą dziecko w grube
        ubranie , do tego kombinezon (na ogół za duży, bo dzieci szybko rosną, a
        chcemy, żeby dziecko przechodziło całą zimę w jednym), na dziecko sierpniowe
        strzelałabym, że będzie to rozmiar 74 (może się mylę, ale moja córka wrześniowa
        i z 68 wyrosła pod koniec lutego, a należała w tym wieku do dzieci drobnych,
        potem jej przeszło). Do tego pakujesz to dziecko w gruby śpiwór na polarze lub
        futerku.

Dlatego właśnie kupuje się duże gondole na zimę, że nie wkladasz do gondoli
        samego dziecka, w przeciwieństwie do lata, kiedy dziecko się niewątpliwie
        zmieści do małej gondolki. A przecież nikt nie chce, żeby dziecko podróżowało w
        gondoli jak "śledzie w puszce"

Być może Twoje dziecko będzie malutkie i szczuplutkie, wtedy w takiej gondolce
        pewnie zimę przejeździ, ale duże gondolę na zimę kupuję się po to żeby mieć
        pewność.

Pozdrawiam,

A.

• magda.mama.antosia Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 05.08.05, 10:59
          Witajcie
          Mam nadzieje, ze pomoge. Antos urodzil sie we wrzesniu i do konca lutego jezdzil
          w gondoli Quinny, czyli takiej jak X-Lander. Jest dzieckiem drobnym ale wysokim
          i raczej nie mielismy problemow ze zmieszczeniem sie w niej razem z puchowym
          kombinezonem i spiworem, a do spacerowki przesiedlismy sie dlatego, ze mial dosc
          patrzenia w niebo i zadne podkladanie poduszek tu nie pomagalo.
          Nie wiem jak dokladnie wyposarzona jest gondola X-landera, ale nasza miala cala
          mase fantastycznych elementow: wbudowana moskitiere, wyjmowany materacyk i takie
          milutkie wykonczenie w srodku, ktore latwo mozna bylo wyprac.

Pozdrawiam
          Magda
          • pia_ Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 05.08.05, 12:02
            Tez miałam gondolkę Quinny i pół biedy z długością, gorzej z szerokością, są
            stanowczo za wąskie - moje dziecko nie mogło swobodnie we śnie położyć rączek
            przy główce, tylko miało je oparte o boki, do góry - paranoja sad
            Oczywiście chodzi tu o sezon zimowy, kiedy maluch jest w śpiworku i
            kombinezonie. Młoda urodziła sie na pocz, września i używaliśmy gondolki do
            wiosny, ale pod koniec miała skurczone nóżki jak spała sad
            Jeśli będę miała drugie jesienno-zimowe dziecko to postaram się o wózek z
            szeroką i długą gondolką.
        • midyamagda Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 05.08.05, 21:40
          Ale jestes zorientowana w temciesmile dzieki za rady. Wiem ze dziecie powinno byc
          w spacerowce jak siedzi juz samodzielnie, ale spacerowka Xlanderka ma opcje
          pozycji pólezacej z ochrona glowki zeby sie nie gibala. A problem polega na tym
          ze wszystkie te duze gondole maja spacerowki ktore mi sie nie podobaja a jak
          maly zacznie mi takie ryki odstawiac w gondli to co mam juz zima kupowac typowa
          spacerowke? A tak przesiadlabym sie na ta xlanderowa, ktora jest w miare
          zabudowana i dobrze amortyzowana. I dalej jestem w kropce a maz zaraz dostanie
          szalu z tymi moimi wozkamismile
    • ankaa13 Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 05.08.05, 14:10
      Witam,
      a jaka jest dokładnie długość gondoli przy x landerze i jak się ma to do innych
      wózków, tzn. czy jest to różnica 5cm czy 15cm?
      Sama zamówiłam x landera 3 a termin mam tuż tuż i nie wydaje mi się żeby maluch
      całą zimę wytrzymał na spacerkach oglądając chmurki smile
      pozdrawiam
      Anka
      • mamaly Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 05.08.05, 14:41
        Hej,

A jak maluch nie będzie chciał oglądać chmurek, to co zrobisz ????
        posadzić ???? To możesz się zdziwić, bo dziecko do około 6 miesiąca nie potrafi
        siedzieć i się po prostu gibnie w bok, a jeżeli opatulisz tak, żeby siedziało
        to możesz mu zniszczyć kręgosłup. Generalnie w spacerówce możesz dziecko
        umieścić, zanim zacznie siedzieć, tylko w pozycji półleżącej , dokładnie taką
        samą pozycję dają gondole z regulowanym podparciem.

Natomiast nie wszystkie dzieci mają problemy z zaakceptowaniem chmurek. Mojemu
        dziecko było to obojętne co widzi, bardziej interesowało ją to, że nie może
        włożyć palca do buzi (jak miała 3 miesiące zaczęła ssać), a syn mojej koleżanki
        jeździł w gondoli do 8 miesiąca. Nie możesz od razu założyć, że Twoje dziecko
        nie będzie chciało oglądać chmurek.

A jaka jest różnica w wielkości ? Nie wiem jaką wielkość ma x-lander , ale
        gondole mogą mieć szerokość od 34 do 43 cm i długość od 78 do 89 cm, więc
        różnice są znaczne.
        Według mnie na zimę większe znaczenie ma szerokość a nie długość.

Pozdrawiam,

A.
      • midyamagda Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 05.08.05, 21:34
        witajsmile

Widze ze nie jeste sama w swoim gondolkowym dylemacie i podobnie myslimy.
        Gondolka Xlander ma 75 cm dlugosci mierzonej od wewnatrz, czyli tyle samo co
        np. deltim focus, z tym ze jest wezsza bo od 28-30 cm gdyz sie zweza w nozkach
        a porownujac dalej delitma ten ma 35 cm. Kombinuje miedzy tymi wozkami wlasnie.
        Tez sadze ze dziecie nie zechce tak dlugo ogladac chmurek. Ja takiego co bby
        grzecznie lezalo sobie i patrzalo w niebo w wieku 5 miesiecy nie znam w swojej
        rodzinie i nie pomoglu tu podnoszenie oparcia w gondoli, bo z reguly maja ona
        wysokie boki i podniesienie podparcia pleckow niewiele dawalo i tak dzieciaczek
        niewiele widzial. Takze chyba zamowie ten Xlander bo w koncu zostane bez
        zadnego wozka a maly "pcha" sie coraz bardziejsmile
        Pozdrawiam
    • mania73 Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 05.08.05, 15:17
      Ja też wybrałam opcję z tą mniejszą gondolką quinnny,ona jest podono w tych
      samych wymiarach co X-lander(rozważałam też kupno gondoli X-lander).
      Przestudiowałam forum,ale nie wniosło to wiele do mojej decyzji,ponieważ,są
      dwie opinie "jest dobra" lub "jest za mała".
      I też myślę,że około lutego maluch przesiądzie się do spacerówki,ale wtedy
      kupię śpiworek quinny do spacerówki.
      Myślę,też,że bardzo wiele zalezy do jakiej spacerówki przesiada się maleństwo z
      gondoli, od szerokości i głębokści siedziska.Czy bedzie sobie wygodnie
      leżało,zasłonięte rozlożoną budką.
      Zrobisz co bedziesz chciała,a ocenisz to w lutym,tak jak ja.

• midyamagda Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 05.08.05, 21:43
        wlasnie kolezanka w ubieglym roku w listopadzie urodzila corcie i kupila jej
        gondolke xlanderka. rodzila na poczatku miesiaca i mala juz w marcu nie chciala
        w niej lezec, plakala i chciala ogladac swiat. Mimo ze jeszcze sie miescila jak
        jej podkladala poduszki pod plecki to i tak malej nie pasowala i dalej w ryk,
        wiec kladal ja w fotelik a w kwietniu juz przeszla ostateczni na spaceroke.
        takze mysle ze dobrze zrobimy kupujac te wozeczki, bo kurcze spaceroki o tych
        typowych gondol - landar sa tragiczne jak dla mnie...no ale co osoba to inny
        gust.

Pozdrowkasmile
    • bergo1 Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 05.08.05, 15:19

Kupilam wozek Quinny i gondola wydaje mi sie dosc waska. Dzidzia ma przyjsc na swiat w listopadzie, wiec zakladam, ze do wiosny w tej gondoli wytrzyma. Tutaj gdzie mieszkam, nie ma zima duzych mrozow (temperatura przez wiakszosc zimy powyzej zera), wiec tez nie potrzebuje otulac dziecka w tysiace spiworkow i kolderek. No chyba , ze sie trafi zima stulecia, ale wtedy nie bedziemy tak czesto wychodzic na spacery.
    • midyamagda Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 06.08.05, 16:47
      Wielkie dzieki za wszystkie rady i ta na "tak" i te na "nie". Jednak
      zdecydowalam sie na Xlandera, chociaz maz woli focusa. Zobaczymy czy bedzie to
      dobry wybor, w razie siarczystej zimy i gdyby dziecie mialo ochote dluzej lezec
      w gondoli to pozycze taka typowa zwykla duza, polska "landare" od sasiadki
      hihihihihihismile jeszcze raz dziekuje za wypowiedzi i zycze duzo zdrowka mamusiom
      i dzieciaczkomsmile!
      • ostrzynka Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 08.08.05, 08:32
        Ja też miałam dylemat: focus czy X-lander. Gdy zobaczyłam oba wózki obok
        siebie "na żywo" to nie miałam wątpliwości - w sobotę zamówiliśmy X-landera x3
        (kolor Ash). smile Zgrabny, skrętny, po prostu bajka. A Fokus to przy nim landara
        z (przepraszam za wyrażenie) rozflaczałą budą (materiał przypomina stare
        płaszcze typu prochowiec). To moje zdanie, a jak będzie w praktyce to się
        okaże smile
        • bo76 Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 08.08.05, 22:21
          A ja jako mama 4,5 miesięczniaczki, która jeździ maxi cosi taxi z gondolką
          dreami też się martwiłam, że mi się w zimie do niej księżniczka nie zmieści,
          teraz już wiem, że niepotrzebnie - mała już od miesiąca przeżywa dramat - nudy
          w gondoli - ileż można patrzeć na drzewa i chmury! Więc przesiadłyśmy się do
          fotelika samochodowego wpinanego w wózek i tak oglądamy świat na spacerach.
          Wiem, wiele z Was mówi, że przetrzyma zimę w gondoli dla dobra dziecka, ale te
          z nas, które przeżyły dramat spacerów z wrzeszczącym w niebogłosy dzieckiem
          wiedzą o czym mówię... Po pierwszych dniach w foteliku ona przeszczęśliwa, ja
          zrelaksowana smile Wolę ją ciepło ubrać i sprawić porządny śpiworek do fotelika a
          jak sama będzie siedziała, przesadzić do spacerówki, niż zamęczać pozycją
          leżącą, której nienawidzi na dworze, gdy jest tyle ciekawych rzeczy do
          oglądania. A przecież w siarczyste mrozy i tak gondola nie uchroni całkiem, a
          zresztą wtedy i tak nie chodzi się na wielogodzinne spacery, jak latem. Ja
          sugeruję kupienie dużej gondoli, jakby dzidzia urodziła się wielka lub szybko
          rosła, ale też fotelika wpinanego w stelaż, w razie czego, żeby "dotrwać" do
          spacerówki.
        • midyamagda Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 09.08.05, 06:59
          witam!!!smile
          Widze ze na prawde nie jestem sama. Juz myslam ze jestesm jakos wybredna baba,
          ktora nawet wozka nie umie kupicwink My tez juz zamówielismy Xlandera X3 kolor
          lemon ale gondolke wzielam czerwona no... przyszlismy do domu z hurtowni i co
          dopadBy mnie watpliwosci...Nie ludze sie ze dziecko dlugo mi pokedzdzi w tej
          gondolce, wiec dosc szybko trzeba bedzie przejsc na sapcerowke, powiedzmy z
          takim 5 miesieczniakiem tylko ze spacerowka jest wylacznie przodem do swiata i
          co to nie przeszkadza ze mama nie widzi malenstwa? No mozna jeszcze jak pisala
          jedna z mamm wsadzac na fotelik samochodowy i dopkuic do niego spiworek. Oj mam
          nadzieje ze dobrze na tym "wyjdziemy" Z jedengo na 100% jesetem zadowolona - z
          wygladu wozka smile hihihihi Dobra uciekam pakowac torbe do szpitalasmile
          Dziekiuje seredeczni wszystkim mamom za radysmile
          • mizia30 Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 09.08.05, 09:04
            no to szybkiego i bezproplemowego porodu midymagdasmile
            jestem w twojej grupie problemowej .kupiona gondola x-landeri fotelik cabrio m-c,obecnie jestem na etapie prob kupienia wozka -konkretnie quinny,gdyby moja mala miala ciasno i nudno to przeskoczy do fotelika smile tylko ze spiworkirm problem ,bo mi go pan z ebaya nie chce wyslac -ale to osobna bajka smile pozdrawiam misia
            • midyamagda Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 09.08.05, 18:59
              Dzieki za zyczonka latwego porodu, przyznam szczerze, ze mam malego stresika,
              to moje pierwsze dzieciatkosmile A co do wozka to pewnie ze bym wolala quinny ale
              fundusze nie pozwalajasad Podoba mi sie nowy model freestyle 4 xl, jest super,
              ma siedzonko zupelnie do pionu i spacerowke montowana w obie stronysmile
              Pozdrawiam i takze zycze szczesliwego porodu o wlasciwej porzesmile
        • midyamagda Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 09.08.05, 19:07
          hej Ostrzynkasmile
          Ja tez sie przekonalam dopiero gdy postawilam w hurtowni dwa wozki obok siebie
          i jakosc wykonczenia oraz uzytych materialów w focusie w porównaniu z
          xlanderkiem mnie ostatecznie przekonalysmile Jeszcze bardzo spodobal mi sie model
          XA ten z 4 kólkami i dwa przednie super obrotowe, ale wydaly mie sie za
          bardzo , w sumie bez zablokowanych nie umialam go prowadzic, ale za to byl
          bardzo lekki. Po poscie bo76 kompletnie sie przekonalam, ze robie dobrze
          kupujac ten wozeczek i taka gondolkesmile
          • ostrzynka Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 10.08.05, 07:45
            Hej Midyamagda!
            Nie wypróbowałam modelu XA, ale chyba X3 najlepiej się prowadzi z wszystkich X-
            landerów smile Bardziej "wypasiony" z wyglądu jest wózek X1, ale brak skrętnej
            osi i regulowanego podnóżka oraz większe gabaryty po złożeniu go wykluczyły.
            Zastanawiałam się też nad Implast Driverem, ale spacerówka jest wg mnie
            ładniejsza w X-landerze. To tyle na temat moich wrażeń smile PS Jaki kolorek
            wybrałaś?
            • ostrzynka Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 10.08.05, 07:47
              Oj, nie doczytałam - już wiem - wybrałaś czerwoną gondolkę i spacerówkę lemon :-
              )
              • mizia30 Re:do midymagda 10.08.05, 18:01
                na aikcjach ebay niem.mozna dostac quinny 3xl za 308e z przesylka a 4xl w tej
                samej cenie ze spiworkiem i oryginalna folia tez za 308e smile to podobna cena jak
                x-lander smile oczywiscie to jest sama spacerowka smileja dokupilam gondole za 230
                zeta i bede miala wypasik wink
                • hania731 Re:do midymagda 10.08.05, 18:16
                  A gdzie kupowałaś gondolkę?I jaką?
                  • mizia30 Re:do midymagda 10.08.05, 22:02
                    jesli to bylo do mnie wink to odkupilam uzywana x-landera z forum zakupy .w
                    b.dobrym stanie ,z tego co sie dowiadywaLAM to MUSI pasowac do quinny smile a ty
                    haniu kupilas juz wozek?bo ja dzis przelalam kaske do b-t-s smile
                    • midyamagda Re:do midymagda 10.08.05, 23:53
                      witaj Miziasmile
                      Ten Quinny na ebu'u za 803e to nowy czy uzywany? Bo jesli nowy to
                      faktycznie "tanio", mozna by sie pokusic o wysylke, no tyle ze u mnie juz "po
                      ptakach" bo X-lander stoi w pokoju i czeka na pasazerasmile Ja zalozylam sobie ze
                      spacerowka ma byc nowa a nowka Quinny to 1800 (model 4xl freestyle) czy nawet
                      cos ponad 1800, takze nie stac mnie, te 600 zl "w ta czy w ta" robi mi duza
                      roznice; ale gondolke do xlanderka tez ma uzywana, o ile 2 miesieczna gondolke
                      mozna nazawac "uzywana"smile
                      p.s.
                      Juz nie moge sie doczekac pierwszych spacerkow z syneczkiemsmile
                    • hania731 Re:do midymagda 11.08.05, 09:28
                      Hej miziu!tak to było pytanie do Ciebie,dzieki za odpowiedź.
                      Ja jestem w trakcie zakupów u b-s-d.Pieniążki szły z banku PKO BP przelewem
                      swift od ubiegłej środy do wtorku 9.08,przynajmniej wtedy w podanym przez nich
                      linku pojawiła się informacja,że są u nich.od wtorku jest informacja,że
                      przesyłka jest pakowana,faktura wystawiona,ale jeszcze nie wysłana.Jestem
                      bardzo ciekawa,zwłaszcza,że ewaewab pisała,że kolor send jest ciemniejszy w
                      rzeczywistości niż na zdjęciach.Gondolkę też zakupiłam u nich,wylicytowałam na
                      ebay za 60 euro,ten model z ubiegłego roku quinny.Jak toczy się sprawa z
                      babystrendem,jestem ciekawa,bo też zamierzałam zakupić u niego śpiworek,ten
                      czerwony za 19 euro.
                      pozdrawiam.
              • midyamagda Re: MALE GONDOLKI TYPU XLANDER ITP. 10.08.05, 23:56
                no wlasnie lemon wybralam a teraz cos mnie naszlo na Ash ale i tak juz nie
                zmienie, bo wozio stoi w pokoju i czeka na malegosmile a gondolke mam uzywana od
                kolezanki, jej mala jedzila w niej 2 miesiace. nie martw sie nie tak krotko z
                powodu malej gondolki, tylko niestety dzidzia zachorowala jak miala 2 miesiace
                i niestety kolejne 4 spedzila w szpitalu, ale jest juz dobrze - wykryta wada
                serduszka, z tym ze w tym czasie wyrosla z gondloki.
                • mizia30 Re:hania 731 11.08.05, 09:36
                  poczytaj koncowke watku zakupy w niemieckich sklepach,tam opisuje co sie
                  dziejesadto korespondencja miedzy mna a sasza71,ktoej maz mi pomaga smile
                  • hania731 Re:hania 731 11.08.05, 09:44
                    ok,czyli rozumiem,że nadal nie masz śpiworka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka