Dodaj do ulubionych

kupno mieszkania

26.03.07, 12:45
witamsmile
szybkie pytanie szybka odpowiedz
lepsze mieszkanie w bloku czy w szeregowce....
w bloku wiem co i jak ale z szeregowka nie bardzo?
czy w szeregowce placi sie np czynsz?
jak z ogrzewaniem itp
poprosze o rady i sugestie
wiadomo,ze ostateczna decyzja nalezy do nassmile

pomozcie
Obserwuj wątek
    • dulska7 Re: kupno mieszkania 26.03.07, 12:53
      Cieciom daja czesto z przydzialu strozowke, wiec nie masz sie
      co martwic!
      Gratuluje nowej pracy, moze tu sie w koncu
      sprawdzisz.
      K.
      • joasiiik25 Re: kupno mieszkania 26.03.07, 12:58
        Cieciom daja czesto z przydzialu strozowke, wiec nie masz sie
        > co martwic!
        > Gratuluje nowej pracy, moze tu sie w koncu
        > sprawdzisz.
        > K.
        tzn?
        jakiej nowej pracy?
        czy ja o czyms nie wiem?
        • zuzanna56 Re: kupno mieszkania 26.03.07, 15:02
          Joasia, czy masz na myśli dom szeregowy?
          Jeśli tak to płacisz tam za wodę, prąd itp. według twojego zużycia. Ja w bloku
          20 letnim płacę niestety też za sąsiadów którzy nie płacą czynszu ale
          spółdzielnia musi się przecież rozliczyć.
          Ostatnio jestem w tym temacie bo szukaliśmy większego mieszkania, domu
          szeregowego albo wolnostojącego. Cenowo, o dziwo, wolnostojący okazał się w
          przyzwoitej cenie.
          Chcecie kupić nowy czy z rynku wtórnego?
          • joasiiik25 Re: kupno mieszkania 26.03.07, 15:22
            mam na oku szeregowke 160m2 - srodkowa
            cena calkiem rozsadna smile
            jeszcze nie bylam jej ogladac-umowilam sie po swietach
            rynek wtorny oczywiscie smile
            albo mieszkanie ok 60m2- 3 pokoje, raczej do remontu- cenowo podobnie co
            szeregowka......
            chcialam zrobic rozeznanie jak sie mieszka w szeregowce itp
            • zuzanna56 Re: kupno mieszkania 26.03.07, 15:27
              No to dobra cena tej szeregówki.
              U nas cena takiego domu to prawie 2 razy więcej jak moje mieszkanie 65m2, po
              kapitalnym remoncie, z zabudową kuchni, szafami Komandor itd.
              Bierz szeregówkę.
              Jak się mieszka nie wiem ale na pewno lepiej niż w bloku.
              • iwoniaw Re: kupno mieszkania 26.03.07, 15:33
                > Jak się mieszka nie wiem ale na pewno lepiej niż w bloku.

A, to zależy, jakich się ma sąsiadów w bloku, a jakich w szereówce. Generalnie
                dla mnie szeregówka posiada wszystkie wady bloku (sąsiedzi za ścianą) i domu
                (konieczność odśnieżania, remontowania dachu i wszelkich instalacji itd.) Koszty
                utrzymania domku szeregowego też są dużo wyższe niż mieszkania i to też trzeba
                brać pod uwagę - kupić to jedno, ogrzać i utrzymać w dobrym stanie to drugie.
                • zuzanna56 Re: kupno mieszkania 26.03.07, 15:41
                  Też racja. Ja mam w bloku naprawdę fajnych sąsiadów, w poprzednim mieszkaniu
                  też byli w porządku. Teraz szukaliśmy raczej domu wolnostojącego, obawiałam się
                  że sąsiedzi będą w ogrodzie wieczorami grillować i hałasować. Szeregówki mają
                  zwykle małe działki. Nasz dom ma dużą działkę i mam nadzieję że nikt nie będzie
                  hałasował.
                • joasiiik25 Re: kupno mieszkania 26.03.07, 15:43
                  IWONIA CENNA UWAGA smile
                  tym bardziej ze na te 160 m.wchodzi:
                  dwa piętra 9 pomieszczeń w tym : salon, 2 kuchnie,
                  reszta - pokoje, na każdym piętrze łazienki + garaż , piwnica, poddasze.

troche duzo jak na 3 osobowa rodzinesmile
                  ale kusi i cena i przestrzensmile
                  • joanna_poz Re: kupno mieszkania 26.03.07, 16:01
                    wybierz szeregówkę.
                    mówię to z perspektywy 2 letniego mieszkania we własnym domu (wolnostojącym co
                    prawda) - do bloku już bym nie wróciła.
                    my mieszkamy w 3 osoby (+ pies) na 130 metrach i nie jest to aż taka
                    gigantyczna przestrzeń, na poczatku będzie Ci się wydawało że jest jej mnóstwo,
                    potem jak to zagospodarujesz przywykniesz.
                    może ktoś Ci pohałasuje z boku, ale za to nikt z góry, z dołu i z klatki
                    schodowej, jak masz w bloku.
                    zresztą, jesli to rynek wtórny, wywiad co do sąsiadów możesz zrobić juz teraz.

za to masz kawałek ogódka i własnej trawy (chocby i mały) gdzie z przyjemnościa
                    po pracy siadziesz i odpoczniesz, a mały pohasa na rowerze, z zabawkami czy w
                    piaskownicy.
                    Czynszu nie zapłacisz, wody zuzyjecie moze ciut więcej niż teraz z racji np.
                    podlewania, prądu tyle samo, w końcu nie będziecie siedzieć naraz w 9 pokojach.
                    Problemem moze byc koszt ogrzewania - latem nic, ale za to zimą może wyjść
                    sporo. No i ewentualne remonty.
                  • zuzanna56 Re: kupno mieszkania 26.03.07, 16:02
                    Szukając ostatnio domu widziałam takie właśnie ogłoszenia: 2 kuchnie, 3
                    łazienki...
                    Zdecydowaliśmy się na 130 m2, w tym jest pomieszczenie gospodarcze. Bez
                    poddasza (jest nieużytkowe) i bez piwnic. Trzeba to wszystko jeszcze utrzymać a
                    to kosztuje. Teraz wiele osób sprzedaje domy po 250m2, ciekawe dlaczego.
                    • joasiiik25 Re: kupno mieszkania 26.03.07, 16:09
                      tak naprawde przestrzen faktycznie da sie zagospodarowac
                      wiem,ze na pocztaku moze wydawac sie palacem (przeprowadzka z 2 pokojowego
                      mieszkania)
                      jeszcze wszystko przed nami-mimo,iz chcialabym juz na swieta b.narodzenia byc
                      na swoim smile
                      czeka nas ewentualna przeprowadzka z innego miasta...do innego
                      straszne to wszystko sie wydaje dla mojego meza dla mnie jakos mniej

dobrze,ze ceny sa rozsadne
                      to juz podnosi mnie na duchu
                      • zuzanna56 Re: kupno mieszkania 26.03.07, 16:11
                        Powodzenia.
                        My się przenosimy 10 km dalej i bardzo to przeżywamy.
                        Ceny rozsądne? Z jakiego jesteś województwa? W Trójmieście ceny szaleją.
                        • joasiiik25 Re: kupno mieszkania 26.03.07, 16:14
                          podkarpacie
                          kupno mieszkania/domu nie w "sercu" podkaarpacia a osciennym,mniejszym miescie
                          przeprowadzka ok 50km
                          w porownaniu z obecnym miejscem zamieszkania ceny kupna mieszkania sa korzystne
                          i kuszacesmile
                          • zuzanna56 Re: kupno mieszkania 26.03.07, 16:17
                            A to faktycznie.
                            My z dużego miasta na wieś, tylko że ta wieś to tylko 10 km od granic miasta.
                            Cena za mały dom niższa niz za mieszkanie w bloku 90m2.
                    • marina2 Re: kupno mieszkania 26.03.07, 16:17
                      jako użytkownik domku co prawda wolnostojacego,ale:
                      sprawdź / zapytaj jaka jest grubośc ocieplenia ścian i dachu
                      czym ogrzewają domek jeśli np gazem to ilu letni piec ,jaki jedno-dwu
                      funkcyjny ,wysokość rachunków
                      czy dom jest po odbiorze przez nadzór budowlany -nie sugeruj się,że ma np
                      20lat ,nie musi być odebrany,a jeśli nie jest lub ma odbiór częściowy trzeba
                      sprawdzić czy projekt jest zgodny ze stanem faktycznym
                      KONIECZNIE DO KSIĄG WIECZYSTYCH ZAJRZYJ - od tego by trzeba zacząć
                      nie sugeruj się ,że np "pośrednik powinien sprawdzić" powinien ,ale niekiedy
                      nie robi tego
                      zorientuj się czy jest wolny przewód kominowy ,bo kominek dobra rzecz i jest
                      alternatywnym grzaniem w dodatku najtańszym
                      Niekiedy okazyjna cena domku jest wstępem do sporych wydatków
                      • asku100 Re: kupno mieszkania 26.03.07, 17:22
                        Warto sprawdzic czy sciany pomiedzy sasiadami sa wspolne, czy tez kazdy ma
                        swoja. Czasem dla oszczednosci budowano wspolne sciany z sasiadem, efekt-bedzie
                        slychac wszystko jak w bloku.(prawie 20lat mieszkalam w szergowce).
    • sir.vimes w kamienicy 26.03.07, 17:27
      i nie w czynszówie typu wawelberg tylko przyzwoitej.
    • kattkak Re: kupno mieszkania 26.03.07, 18:49
      dla mnie przeprowadzka 50 km nie wchodziłaby w ogóle w rachubę.
      Dojazdy zimą, gołoledź, mgła, śnieżyca i jadę 1,5h do domu.
      3h w samochodzie.
      Do ceny domku trzeba od razu doliczyć koszt zakupu i utrzymania drugiego
      samochodu, a po ukończeniu przez potomka 17-tu lat, trzeciego.
      • joasiiik25 Re: kupno mieszkania 26.03.07, 20:22
        50 km jest od obecnego miejsca zamieszkania
        przeprowadzamy sie z miasta do miasta, gdzie sa szkoly, przedszkola itp
        maz zaczyna prace i na razie bedzie dojezdzal (samochod sluzbowy)
        • kattkak Re: kupno mieszkania 26.03.07, 21:03
          jeżeli znajdziesz tam pracę, a Wasze dziecko w przyszłości szkołę, to ok.
    • bammbi Re: kupno mieszkania 26.03.07, 21:28
      za mieszkanie płacisz co miesiąc czynsz
      nie płacisz tego za domek (szeregowca też)
      domek jeśli jest w miarę nowy i nie potrzeba w niego zbytnio inwestować (dach,
      ocieplenie, ogrzewanie gazowe, instalacje elektryczne, wodne etc) opłaca sie
      kupić, ceny teraz rosną jak szalone, więc i cena domku wzrośnie, na pewno
      ostatcznie cena mieszkania która teraz jest porównywalna będzie niższa niż tego
      szeregowca, zależy jeszcze od lokalizacji ale dużo lepiej mieszka się w domku,
      choćby to był szeregowiec. Jesli jest was 3 osoby to mozecie zimą mieszkać na 1
      piętrze i tylko je głownie ogrzewać, teraz są takie piece że się włącza na
      wybrane pokoje, ogrzewanie gazowe jest bardzo ekonomiczne i wcale nie taki e
      drogie. W mieszkaniu masz czynsz i też płacisz za ogrzewanie, w domku nie masz
      czynszu, i mozesz więcej płacic za ogrzewanie a i tak moze wyjsć mniej niż za
      mieszkanie, jeszcze jest podatek rocznie od nieruchomości, ale to są gorsze na
      dzień dzisiejszy, ja bym się nie wahała, jeśli ten domek to nie jakaś stara
      rudera wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka