Dodaj do ulubionych

Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc.

17.03.07, 15:20
Właśnie wróciłam z wizyty u dr Makowskiego. Usg 2D genetyczne. Wszystko super
i dzidzia zdrowa. Dodatkowo mi powiedział, że będzie to dziewczynka smile) Bardzo
miły i rzeczowy doktor (i młody!!!). Badanie trwało ok 10 minut. Ale tylko
wystarczyło, żeby doktor wszystko dokładnie zmierzył i powiedział, że jest
zadowolony z badania i z tego, że dzidzia zdrowa.

Dodam, że w środę wylądowałam w szpitalu z krwawieniem. Oprócz zmierzenia
wielkości krwiaka nie zrobiono mi żadnych badań. Czym dr Makowski był bardzo
zdziwiony. Druga sprawa to lekarz, który robił mi usg powiedział mi od razu
płeć choć o to w ogóle nie pytałam. To równiez wg dr Makowskiego było nie na
miejscu.

Polecam serdecznie i spadam ponownie oglądać płytkę z usg smile)
Obserwuj wątek
    • magducha78 Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 17.03.07, 16:39
      ja bylam u niego na polowkowym. szczerze polecam tego lekarza
      • marta76 Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 17.03.07, 16:52
        byłam w 12 tc i jestem zapisana na 22 tc.Powiedz,czy Makowski potwierdził te
        płec co lekarz ze szpitala?Bo u nas nic jeszcze nie mówił,ale w sumie to byłabym
        bardziej zdziwiona gdyby widział już w 12 tc.
        • mama.niunia Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 17.03.07, 17:10
          W szpitalu powiedziano mi, że to chłopiec. Ale facet nie był pewien. Poza tym
          ziewał i robił wszystko na odwal. Powiedział też , że krwiak ma 3 cm.

Dr Makowski powiedział, że jego zdaniem to wręcz przeciwnie- jest to dziewczynka
          i bardzo często jego stwierdzenia z 12 13 tc. później się potwierdzają.
          Dodatkowo zmierzył krwiaka i ma on dokładnie 12 mm, więc to duża różnica.

Ufam dr Makowskiemu. Po pierwsze miał lepszy sprzęt, po drugie poważnie
          podchodził do badania i wszystko oglądał szczegółowo dwa razy. Lekarz w szpitalu
          zrobił tylko potrzebne minimum czyli sprawdził akcję serca, a płeć palnął przy
          okazji.
          • mama-oliwki1 Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 17.03.07, 19:16
            Potwierdzam-dr Makowski to wspaniały lekarz i cudowny człowiek. Jest bardzo
            dobrym fachowcem, cenionym przez wielu lekarzy i chwalonym przez pacjentki.
            Moja pani dr prowadząca moją ciążę mówi, że jak on stwierdzi płeć to się nigdy
            nie myli. Naprawdę polecam tego lekarza-jest super!
            • agnieszka_z-d Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 17.03.07, 21:50
              Potwierdzam wszelkie zachwyty nad Dr. Makowskim. Byłam na USG 3D u Niego w 27
              tc i wybieram się ponownie około 37-38 tc. Miły, a przy tym rzeczowy i
              kompetenty.
              Zdecydowanie polecam.
              • batutka Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 17.03.07, 23:03
                dziewczynki, a napiszcie mi kim jest ten lekarz, gdzie przyjmuje, mieszkam w
                Warszawie - czy tam pracuje?
                • moniqep Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 18.03.07, 09:16
                  Tez jestem zainteresowana gdzie przyjmuje ten lekarz.Chce zrobic USG genetyczne
                  w 12 tyg (bylam chora bralam duzo lekarstw i zalezy mi na dobrym,szczegolowym
                  USG zrobionym przez dobrego i milego lekarza)Ja mam namiary na Osobke -
                  Morawskiego. Bylam u niego 3 lata temu w 1 ciazy. Tez bardzo dobry
                  fachowiec,podobno takze sie nie myli jesli chodzi o plec (u nas sie
                  sprawdzilo)Musze sie tylko dowiedziec czy robi USG genetyczne. Bylam u niego w
                  21 tyg ciazy wszystko zbadal,opowiedzial ale wizyta trwala 5 minut.
                  Poszukuje bardzo dobrego fachowca,ktory pracuje na dobrym sprzecie. Zalezy mi
                  ,zeby przy okazji byl rozmowny ,mily i sympatyczny. Mam duzo obaw i pytan wiec
                  chce ,zeby ze mna rozmawial.
                  • mama.niunia Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 18.03.07, 13:27
                    Spokojnie możesz iść do Makowskiego-on wszystko dokładnie zbada zmierzy.
                    Odpowie na każde Twoje pytanie. Ja miałam mnóstwo obaw, bo bardzo chorowałam w
                    pierwszym trymestrze, brałam też nie wiedząc, że jestem w ciąży leki
                    kardiologiczne i zrobiłam sobie botoks sad( Byłam przerażona jak się dowiedziałam
                    o ciąży, właśnie ze względu na skutki tego wszystkiego.

Od wczoraj jestem bardzo spokojna. Widziałam swoje maleństwo z każdej strony.
                    Wszystkie najważniejsze narządy, funkcje życiowe. A także wiele szczegóły:
                    paluszki u rąk, twarzyczka. Doktor mnie bardzo uspokoił i teraz nie mogę się
                    doczekać następnego usg smile)

Jest miły, rzeczowy ( u mnie usg trwało 10 minut, bo nie było potrzeby tego
                    przeciągać). Zadaje również wiele pytań, co też jest miłe smile)

Namiary: Łucka 18 lok. 1801/1802 nr tel. jak wyżej.

PS. To samo centrum. Przy Grzybowskiej i Żelaznej.
                  • anusia_ch1 Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 19.03.07, 15:19
                    Dr. Makowski przyjmuje równiez w Pruszkowie, niestety tylko w środy. USG 3D
                    kosztuje tam 180 zł. ul. J.I.Kraszewskiego 32a, Pruszków, Tel. (22) 728 55 62,
                    (22) 730 10 28.
                    Pan doktor naprawdę supersmile Miły, sympatyczny i bardzo kompetentny.

• nat10 Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 18.03.07, 09:19
                  Dr.Makowski przyjmuje w gabinetach na ul.Łuckiej w wawie,pracuje na Żelaznej i
                  jest specjalistą od usg.Ciąż chyba nie prowadzi.Potrwierdzam,jest super.Pozdrawiam.
                  • marta76 Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 18.03.07, 09:23
                    podaję telefon na Łucką 654-24-64 oraz 654-24-62.Zapisywałam się w piątek na usg
                    połówkowe na 12 maja.Najbliższe terminy jakie mieli to po 12 kwietnia,ale ja
                    potrzebowałam na maj.
                    • mama-oliwki1 Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 18.03.07, 10:57
                      Dr Makowski przyjmuje też na Żytniej. Tel. kom. do Niego to: 0-502-551-404
          • tijgertje Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 18.03.07, 19:20
            W szpitalu powiedziano mi, że to chłopiec. Ale facet nie był pewien. Poza tym
            > ziewał i robił wszystko na odwal. Powiedział też , że krwiak ma 3 cm.
            >
            > Dr Makowski powiedział, że jego zdaniem to wręcz przeciwnie- jest to
            dziewczynk
            > a

W sumie nic dziwnego. Plci dziecka nie da sie dokladnie okreslic przed 20
            tygodniem.
          • pauletta76 SPRZĘT u Makowskiego 20.08.07, 17:48
            warto podkreslic jeszcze jedna sprawe, oprocz tego ze Makowski
            dobrym specjalistą. On i chyba IMID maja tak zaawansowany i
            nowoczesny sprzet do USG, tylko te dwa miejsca ( Łucka) i IMID gdzie
            bada sie takim ultrasonografem, ktory jest super dokladny i wszystko
            widac jak na dloni.
    • deszczu_kropelka Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 18.03.07, 17:51
      Ja również gorąco polecałabym doktora Makowskiego - to świetny specjalista, a
      poza tym po prostu dobry człowiek. Miałam z nim styczność po poronieniu i
      naprawdę bardzo dużo dla mnie zrobił, np. przyszedł do pracy 15 minut wcześniej,
      żeby móc mnie przyjąć "od ręki" na USG...
      • justek20 Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 18.03.07, 18:40
        a ja tez polecam! smile))) U nas na polowkowym dziewczyniatko!!!

Mily, rzeczowy, dokladny i przyjazny!

I uwielbiam ten wyglad doktora ala natchniony naukowiec smile))))
        • musia79 Dr Makowski uratowal mnie przed złą decyzją 23.03.07, 22:13
          dr. Makowski uratował mnie przed błędną decyzją...pseudo lekarze z mojego miasta
          w 12 tyg. sugerowali poważną wadę u mojego maleństwa...skierowali moje myśli na
          najgorszą drogę...dr. Makowski nie potwierdził ich diagnozy...rzeczowo i fachowo
          a do tego bardzo miło i ciepło pocieszył i wytłumaczył, ze nic maleństwu nie
          jest...dla pewności udałam się jeszcze do Dr. Roszkowskiego - ale zdecydowanie
          odradzam Paniom wrażliwym..on też potwierdził że syn jest zdrowy jak ryba, ale
          do tego wyśmiał mnie że mam "takie pomysły i że na siłę szukam problemu" - a to
          przecież nie ja wymyśliłam tę wadę..dziś mój synuś jest zdrowym i silnym
          byczkiem..teraz jestem w 21 tyg. drugiej ciąży i jestem już po 3 wizytach u dr.
          Makowskiego..Mimo że do warszawy mam 120 km
    • brrr10 Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 18.03.07, 19:26
      Kobitki,
      ile kosztuje usg 3d u dr Makowskiego?
      • marta76 Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 18.03.07, 19:31
        na Łuckiej 200 zł.Ja miałam w 12 tc i wystarczyło zwykłe 2 D -koszt 150 zl.
      • mama.niunia Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 18.03.07, 19:31
        3D - 200 zł,
        2D - 150 zł
        • gingers73 Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 19.03.07, 08:58
          Też była na USG u Niego.
          16 - 17 tydzień.
          Spytał czy chcemy znać płeć.
          Był zdziwiony, że mój lekarz prowadzący wcześniej nie zasugerował mi USG.
          Badanie 3d - moje 1 USG trwało około 20 minut.
          Wszystko nam pokazał opowiedział ...
          Mąż się wzruszył jak norka.
    • kitty29 Re: Dr Makowski- czy można nagrać usg 19.03.07, 16:04
      Witam,

Czy dobrze przeczytałam, że u dr Makowskiego można nagrać przebieg usg? Jeżeli
      tak to czy trzeba przynieść ze sobą płytkę czy można kupić ją na miejscu. Czy
      może być DVD-R czy raczej CD-R.
      I czy coś się dodatkowo płaci za nagranie?

Będę wdzięczna za odpowiedź. Zapisałam się na usg, ale zapomniałam o to wszystko
      spytać a bardzo trudno tam się dodzwonić.

Pozdrawiam,
      Magda
      • mama-oliwki1 Re: Dr Makowski- czy można nagrać usg 19.03.07, 16:07
        Pan dr nagrywa na swoje płyty. Tak więc nie musisz jej ze sobą przynosić. Ja
        nawet nie wiedziałam że będzie nagranie. Za każdym razem jak byłam na usg (a
        było 5x) dostawałam płytkę z nagraniem Malutkiej, także teraz mam niezłą
        filmotekę.
      • meg24 Re: Dr Makowski- czy można nagrać usg 19.03.07, 16:08
        Nie trzeba miec wlasnej plyty, dr wszystko nagrywa i na koniec wrecza Ci krążek.
        CD jest wliczone w koszt badania.
    • anaj75 Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 19.03.07, 17:15
      U mnie dr Makowski rozpoznał synka w 14 tcsmile
      A moja znajoma twierdzi, ze dzieki jego własciwej diagnozie, kiedy kilku
      lekarzy nie wiedziało co jest grane, i wynikającej z tego szybkiej cesarce,
      uratowano zycie jej dziecka. Mam zaufanie wobec tego lekarzasmile
      • moniqep Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 19.03.07, 19:54
        Czy podczas badania mozna zadawac pytania? Czy mozna prowadzic dialog? Czy
        dr.chetnie rozmawia z pacjentka? Odpowiada na dreczace pytania? Czy raczej
        omawia co widzi i lepiej mu nie przeszkadzac. Caly czas zastanawim sie nad USG u
        Osobki-Morawskiego Ktory jest swietnym specjalista ale raczej nie wchodzi w
        dyskusje. Czy lepszy nie znany mi Dr Makowski ale polecany przez Was.
        Z drugiej strony jesli wszystko bedzie w porzadku to pewnie nie bede miala wiele
        pytan. Jesli cos jest nie tak to chyba kazdy lekarz omawia problem i mowi co dalej ?
        • moniqep Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 19.03.07, 19:59
          Czytam wasze opinie i dochodze do wniosku,ze potrzebuje isc do lekarza ktory
          oprocz fachowej wiedzy jest sympatyczny i mily. Taka jestem zestresowana,ze
          przydalby sie lekarz co by rozladowal sytuacje a w razie czego pocieszyl.
        • marta76 Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 19.03.07, 20:37
          można rozmawiać.Ja zaczęłam wzdychac to od razu spytał,czy coś mnie dręczy,a ja
          wzdychalam nad cudem,że w 12 tc widać człowieczka.
          • pimienta Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 19.03.07, 21:49
            Chodziłam do niego na USG w poprzedniej ciaży 3 lata temu. Ciaża był zagrożona,
            ja w dużym stresie na każdym badaniu. Makowski oglądał wszystko dokładnie,
            odpowiadał na wszystkie pytnia cierpliwie, podawał liglinę jak popłakiwałam z
            nerwów. Wypatrzył powiększoną nerkę mojej córki, potem dzięki niemu mogłam sie
            przygotwać, że urodzi mi się kruszynka, przestała rosnąć pod koniec ciązy. A jak
            rodziłam (na Żelaznej) to akurat był na dyżurze i wszedł do sali porodowej na
            "finał" i powiedział, że chciał zobaczyć, czy wyglada jak na USG smile)) Był
            szalenie miły i bardzo nam się z mężem jego lekarska postawa podobała. Za trzy
            tyg. mam u niego USG genetyczne z kolejną dzidzią. Też mnie zresztą nerwy
            zjadają. polecam go z całego serca.
            • mucha2007 Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 20.03.07, 11:00
              Makowski jest super.Tylko tyle napisze.Zeby nie on nie była bym pewnie w
              ciąży,pomógł bardzo i całą ciąże byłam u niego pod kątrolą.Jestem w 40
              tygodniu.Wczoraj widziałam sie z Makowskim w szpitalu na ktg.Jemu ufam.
              • moniqep Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 20.03.07, 11:48
                To ze jest super juz wiem z waszych wypowiedzi. Czy na Luckiej (bo tam sie
                zapisalam ) jest dobry sprzet? Bo oprocz dobrego diagnosty potrzebne jest dobrej
                jakisci USG.
                • moniqep Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 20.03.07, 11:54
                  Nie znam sie za bardzo na tym . Ale podobno najlepiej zeby USG bylo Dopplerowskie?
                  • marta76 Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 20.03.07, 12:05
                    ja nie wiem jaki to jest sprzęt.Miałam 2 d robione w 12 tc.na chwilę dr
                    przełączył chyba na 3d jak sprawdzał dokładnie kręgosłup.Jedno co mi powiedział
                    o sprzęcie (ale jak laik powiem bardzo oglednie) ,że np zmierzył mi poziom
                    czegoś tam (heheheh wiem jak to beznadziejenie brzmi) i,że dzięki tej możliwości
                    aparatu (podobno najnowsze odkrycie) można o wiele wiarygodniej sprawdzic
                    dziecko pod kątem wad genetycznych i ,że jest to lepsze od przezierności
                    karkowej,którą tez oczywiście mierzy.
                    • moniqep Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 20.03.07, 12:18
                      marto76. A gdzie bylas na USG czy na Luckiej? Dr Makowski przyjmuje w kilku
                      miejscach i byc moze w kazdym miejscu jest inny aparat. Czy Dr. Makowski ma
                      jakas strone w internecie albo przynajmniej klinika w ktorej przyjmuje?
                      • moniqep Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 20.03.07, 12:26
                        Ok.Juz doczytala poprzednie posty i widze,ze chodzisz na Lucka. Tez sie tam
                        chyba wybiore. Mam nadzieje,ze nie jest to problem bo najwczesniejsza wizyta
                        wypada mi na pocztki 13 tyg. Chcialam isc w 12 tyg ale nie ma juz miejsc.
                • vcool Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 20.03.07, 17:03
                  Hej moniqep,

Do dr Makowskiego trafilam pod koniec I-ej ciazy, chcialam sie skonsultowac,
                  nastraszona przez innego lekarza, ze cos jest nie tak. Okazalo sie, ze wszystko
                  bylo dobrze, bardzo mnie uspokoil. Teraz, w drugiej ciazy, na pierwszym usg tez
                  bylam u niego (i wszystko super),ale na drugie trafilam nagle do dr Osobki-
                  Morawskiego. Mam wiec porownanie i musze przyznac, ze zdecydowanie wole dr
                  Makowskiego. Dr Osobka-Morawski tez jest bardzo rzeczowym lekarzem i pewnie
                  swietnym specjalista, ale Makowski jest zdecydowanie przyjemniejszy w
                  kontakcie, no i mozna go o wszystko wypytac. Dr Osobka-Morawski byl jak dla
                  mnie az za bardzo rzeczowysmile
                  A co do sprzetu...specjalnie sie na tym nie znam, ale u dr Makowskiego jakos
                  wszytsko lepiej widze, wiec wydaje mi sie, ze jest nawet lepszy.
                  Moze choc troche pomoglam Ci rozwiac watpliwoscismile

Pozdrawiam,
                  Asia
                  • moniqep Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 21.03.07, 16:01
                    Dziekuje bardzo. Okazalo sie ,ze dwie moje bliskie kolezanki (jedna obecnie w 2
                    ciazy) znaja i chodza do dr.Makowskiego. Tak wiec wybieram sie do niego. Mam
                    nadzieje ,ze poczatek 13 tyg to dobry termin na USG. Czy mozna mu zadawac przy
                    okazji pytania nie tylko dotyczace USG ale takze ciazy,branych lekow,przebytych
                    chorob. Czy to troszke nie na miejscy wykorzystac okazje i podpytac sie o rozne
                    rzeczy dotyczace prowadzenia ciazy?
                    • mama.niunia Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 21.03.07, 16:35
                      Ja byłam u dr Makowskiego dokładnie w 12 tyg i 4 dniu. To dobry czas na usg.
                      Pytań możesz zadawać ile chcesz. Dr również będzie Ciebie pytał i parę rzeczy.
                      Rozmowa jest oczywiście podczas usg, co niczemu nie przeszkadza.
    • deszczu_kropelka Re: Dr Makowski- wróciłam z usg 13 tc. 21.03.07, 18:33
      Moniqep:

"Czytam wasze opinie i dochodze do wniosku,ze potrzebuje isc do lekarza ktory
      oprocz fachowej wiedzy jest sympatyczny i mily. Taka jestem zestresowana,ze
      przydalby sie lekarz co by rozladowal sytuacje a w razie czego pocieszyl."

To w takim razie zdecydowanie powinnaś wybrać się do Dra Makowskiego. Z nim
      wystarczy pięć minut porozmawiać, a już poprawia Ci się humor i czujesz się
      pełna optymizmu i pozytywnych myśli smile

Pozdrawiam!
    • fruzia27 Re: Dr Makowski- inna syt, polecam 18.08.07, 21:04
      Ja trochę w innych okolicznościach do niego trafiłam, na drugie USG
      na potwierdzenie paskudnej diagnozy.
      Okazało się, że dr Makowski zobaczył u mnie zarodek wielkości 6
      tygodni, a 2 dni wcześniej inny lekarz nie widział nic!!! Dodam, że
      jestem w 9 tc, nieudanej niestety sad((
      Ale nie w tym rzecz. Makowski nie dość, że wszystko wytłumaczył,
      delikatnie powiedział, że jeśli chcę to oczywiście mogę zrobić
      jeszcze jedno USG, ale to nie ma sensu. Powiedział czemu tak mogło
      się zdarzyć. Był delikatny i bardzo miły, w przeciwieństwie do tego,
      który robił pierwsze USG. Po prostu zachował się odpowiednio do
      sytuacji, a to bardzo ważne!
      Reasumując, mimo mojego dołka psychicznego, jak jeszcze się do mnie
      szczęście uśmiechnie, na pewno wrócę do tego lekarza, bo to jest
      taki jakiego potrzebuję - fachowiec, rzeczowy, ale przyjemny,
      umiejący odnaleźć w niemiłej dla pacjentki sytuacji.
      Pozdrawiam i naprawdę polecam!
      • kafialor Re: Dr Makowski-super lekarz 18.08.07, 22:18
        Robiłam u niego usg wszystkich ciąż , jest miły , taktowny i przede
        wszystkim pamięta pacjentki.Miałam ogromne kłopoty z utrzymaniem
        ciąży , na 4 utrzymano tylko 2.dzięki niemu nie zwariowałam,
        przedtem robiłam usg co tydzień , bo bałam się że ciąże obumarły( 2x
        tak było).Po jego usg spokojnie czekałam na wyznaczony przez niego
        termin.a co do płci maleństwa powiedział mi o płci w 13 tyg, i
        rzeczywiście córa jest.
        • pimienta Re: Dr Makowski-super lekarz 19.08.07, 16:20
          Ja też prowadzę u niego kolejną ciążę. Oczekuje trzeciej córki, ale za mną kilka
          ciążowych niepowodzeń. Dr Makowski to po prostu lekarz z klasą. Przejmuje się
          losem pacjentek. U mnie wyłapał poważne problemy z szyjką i od razu zareagował,
          nie wypuścił mnie z przychodni bez interwencji innego lekarza. Delikatny,
          wrażliwy i wysokiej klasy specjalista. Był zresztą podczas mojego drugiego
          porodu, bo jak powiedział, chciał zobaczyć, czy córka wygląda tak jak na USG smile
          • 0306a czy dr. Makowski prowadzi ciąże? 19.08.07, 20:53
            Czy dr. Makowski również prowadzi ciąże, byłam u Niego na usg,
            rzeczywiście to cudowny lekarz, gdzie przyjmuje jako lekarz
            prowadzący? Dzięki.
            • pimienta Re: czy dr. Makowski prowadzi ciąże? 20.08.07, 19:25
              Użyłam nieszczęśliwego określenia. Prowadził moje ciąże w tym sensie, że je
              monitorował na USG. Współpracował przy tym z moją ginekolog położnik, więc razem
              stanowili zgrany zespół. Dzięki temu czułam się bezpiecznie.
            • yoku Re: czy dr. Makowski prowadzi ciąże? 26.08.07, 13:48
              dr. Makowski jest ultrosonografistą, współpracuje m.in. z
              ginekologiem-położnikiem dr. Sławkiem Warzęchowskim ze szpitala św.
              Zofii dzieląc gabinet na ul. Żytniej, obydwu mogę polecić z czystym
              sumieniem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka