Dodaj do ulubionych

wakacje w górach z przedszkolakiem

01.06.08, 13:09
Czy zna ktos jakieś symaptyczne miejsce w polskich górach na 4-5
dniowy wypad z 5-latką?? Tak żeby mozna bylo pochodzic po górach,
pokazać dziecku jakie sa piekne i jednoczesnie zwiedzic jakies
ciekawe miejsca...tzn. by były jeszczeinne akrakcje niz chodzenie po
górach. mam nadzieje ze domyslacie sie o co mi chodziwink
z góry dziekuje i pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • mal_art Re: wakacje w górach z przedszkolakiem 01.06.08, 20:10
      Nie wiem co lubi robić Twoje dziecko, bo przedszkolaki bywają bardzo różne. Ale
      moim własnym dzieciom ogromnie podobało się w Górach Stołowych (i w ogóle w
      Kotlinie Kłodzkiej) i ten region kraju polecam z czystym sumieniem każdemu
      przedszkolakowi. Górki tam są w większości niewysokie, tak na miare niedużych
      nóżek, szlaki różnej długości i różnego stopnia trudności. Ładne skałki (a z
      moich obserwacji wynika, że dzieci wolą wędrówki po urozmaiconym terenie, niż
      monotonne podejścia pod dużą górkę). I dużo atrakcji dookoła - miniskanseny
      (Kudowa, Wambierzyce), ruchome szopki (Wambierzyce, Nowa Ruda), muzeum żaby...
      Poza tym G. Sowie i Bardzkie, Srebrna Góra (kopalnia srebra, forty).
      Moim dzieciom podobało się też w okolicach Masywu Śnieżnika, tam wprawdzie góry
      wyższe, ale b. ładne, a dookoła np. kopalnia złota w Złotym Stoku, w Kletnie
      kopalnia uranu i Jaskinia Niedźwiedzia, Ogród Bajek w Międzygórzu.
      Adresów noclegów niestety nie pamiętam, z wyjątkiem Międzygórza - tam
      nocowaliśmy w schronisku "Maria Śnieżna" na Iglicznej, dawniej było to
      schronisko PTTK, dość obskurne, ale teraz jest śliczne: kwiatki w oknach,
      wygodne pokoje, komfort i wygoda.
      • pawel_zet Re: wakacje w górach z przedszkolakiem 01.06.08, 22:09
        Również polecam Góry Stołowe. Nie są bardzo strome, więc dla dziecka i rodziców
        nie będzie to z pewnością wielkie wyzwanie, a jest tam co zwiedzać.
        Oprócz strony polskiej polecam stronę czeską - skalne miasta w Teplicach nad
        Metują i Adrszpachu (moim zdaniem ładniejsze od polskich), wiele zamków (w
        nadgranicznym Nachodzie, dalej w Nowym Mieście nad Metują i Opocznie), klasztor
        w Broumowie, byłe sanatorium w Kuksie, bardzo ładne zoo w Dvur Kralove czy
        fortyfikacje w Josefov Dul. Dla dziecko i dla rodziców to naprawdę świetne atrakcje.
        Na niepogodę polecam aquapark w Kudowie.
      • mufetka Re: wakacje w górach z przedszkolakiem 02.06.08, 19:16
        Bardzo Wam dziekuje za te podpowiedzi!! Brzmi bardzo zachęcająco,
        nawet dla mnie! smile Tym bardziej ze sama tam nie byla jeszczesmile
        • mal_art Re: wakacje w górach z przedszkolakiem 02.06.08, 22:17
          A to tym bardziej polecam!
          • mufetka Re: wakacje w górach z przedszkolakiem 03.06.08, 13:34
            A czy Góry Stołowe to dobre rozwiązanie dla osoby nie posiadającej
            samochodu???? Byłabyl zdana na swoje nogi, lokalny
            transport....ewentualnie rower..... i czy to bezpieczna okolica?
            • pawel_zet Re: wakacje w górach z przedszkolakiem 03.06.08, 20:54
              Standardy ogólnopolskie, tj. komunikacja zbiorowa działa wystarczająco dobrze -
              bez rewelacji, ale nie jest też najgorzej. Byłem tam wiele razy bez samochodu.
              Ludzie, jak to ludzie, generalnie przyjaźni. Jest wiele pieszych szlaków
              turystycznych o zróżnicowanym stopniu trudności, zazwyczaj niezbyt wyczynowych
              (bardziej wyczynowe szlaki można znaleźć w pobliskich górach - Masyw Śnieżka czy
              Wielka Sowa). Na drogach natężenie ruchu nie jest duże (z wyjątkiem głównej
              trasy z Kłodzka do Kudowy), więc jeździć na rowerze można. Jeśli dziecko ma
              jakiś dokument (dowód, paszport), można dostać się z Kudowy do Nachodu pieszo w
              godzinę (są też busy, podobno taksówka też nie kosztuje majątku), a w Czechach
              komunikacja zbiorowa działa perfeksyjnie ( www.vlakbus.cz ). W Kudowie
              jest też zbioro małych biur turystycznych, które proponują niedrogie wyjazdy
              zorganizowane do pobliskich atrakcji w Czechach.
              • pawel_zet Re: wakacje w górach z przedszkolakiem 03.06.08, 20:57
                Drobny błąd w pisowni tej czeskiej strony z rozkładem jazdy: www.vlak-bus.cz
                • mufetka Re: wakacje w górach z przedszkolakiem 03.06.08, 22:12
                  Jak narazie moj zapal na wycieczke tam rosnie z minuty na
                  minutesmile)))))) Musze tylko znalezc wolny czas i poszperać porządnie
                  w interneciesmile))) Bardzo ale to bardzo jestem wdzieczna za
                  wszystkie informacjesmile)Mysle tez o Beskidzie Slaskim, zreszta mam
                  tam niedaleko. Tez tam pieknie smile Ta nasza Polska jest jednak
                  pieknasmile
    • monikaa13 może tu coś znajdziesz 03.06.08, 13:40
      turystyka.gazeta.pl/Turystyka/0,0.html
    • agrot Re: wakacje w górach z przedszkolakiem 03.06.08, 14:45
      A może Beskid Śląski? Znajdziesz tam sporo rodzinnych szlaków, w sam raz dla mamy z córką. Przykład: Czantoria - Stożek. Myślę, że jest tam też sporo atrakcji. Największą, moim zdaniem, jest Leśny Park Niespodzianek w Ustroniu. Jest to połączenie placu zabaw z czymś w rodzaju zoo. Dodatkowo co godzinę organizowany jest pokaz ptaków - sokołów, jastrzębi i orła. Inne atrakcje znajdziesz na stronach Kamratówki kamratowka.pl/Beskidy-agroturystyka-wisla-okolica.html Co do transportu, to nie ma problemu bo wszędzie jeżdżą autobusy. Szlaki są mocno uczęszczane, więc o bezpieczeństwo nie trzeba się martwić. Na kwatery polecam agroturystykę bo zawsze można liczyć na rodzinną atmosferę. Jeśli nie dysponujesz samochodem, to w przypadku Wisły możesz zakwaterować się gdzieś blisko PKP. Najbliżej będziesz miała do "Ireny" - trzy minuty drogi od PKP www.agrogoscina.pl/wisla-agroturystyka/irena albo do "Kariny" lub "Za wodą".
      • freelander123 "agrot" podstawiony! pozycjonuje i tyle! 19.06.08, 17:59
        Agrot ... bardzo Cie proszę przestań pozycjonować agrogościnę bo to już powoli żenujące się robi. Ciągle te same teksty po to zeby agroturystyke w gorę wyciągnąć... A ile w tym co piszesz jest prawdy? Oby wszystko... ale ja wiem, że chodzi o pozycjonowanie a takie nachalne promowanie to nie wszystko... Nie traktuj ludzi jak głupków...
    • zzzytkaaa ustron 03.06.08, 22:14
      jest tam park niespodzianek z roznymi zwierzakami
      • zzzytkaaa link 03.06.08, 22:15
        zapomnialam wkleic:
        www.lesnypark.pl/
    • az.15 Re: wakacje w górach z przedszkolakiem 05.06.08, 14:39
      Polecam Pieniny, nocleg w Szczawnicy atrakcji sporo, wąwozy np.: Homole, spływ
      Dunajcem, rezerwat Biała Woda, Trzy Korony, Sokolica, niedaleko Czorsztyn, dobre
      połaczenia busami, szlaki rower bylam tam z moimi lobuzami, poecam
    • ann32 Re: wakacje w górach z przedszkolakiem 06.06.08, 12:51
      Witaj z chęcią nawiążę kontakt bo też się wybieram w góry z pięciolatkąsmile) Na
      jaki adres mogłabym napisać, bo nie wiem dlaczego ale poczta wracasad( Pozdrawiam
      • camomille-3 Re: wakacje w górach z przedszkolakiem 06.06.08, 21:45
        ja też wybieram się w lipcu w góry z 6-latką. jedziemy z warszawy.
        może ktoś się przyłączy - zawsze to weselej i raźniejwink
      • mufetka Re: wakacje w górach z przedszkolakiem 07.06.08, 13:11
        Taks ie składa ze nie mam na gazecie załozonego konta mailowego.
        cały czas sie zastanawiam właściwie czy wogole jechaćsmile Mozesz do
        mnie napisać na yatta@interia.pl. Napewno do mnie dotrzesmile)
        • misia.m Re: wakacje w górach z przedszkolakiem 10.06.08, 18:34
          Zdecydowanie polecam Kotlinę Kłodzką, troszkę szkoda ,że nie masz auta,byłyby
          jeszcze większe możliwości.
          Z czystym sumieniem mogę powiedzieć ,że jest to JEDYNY w Polsce tak intensywnie
          naszpikowany atrakcjami rejon Polski.
          Nigdzie indziej nie ma takiego skumulowania.Dziecko powinno wrócić padniętę i z
          oczopląsem od atrakcji i Pani również.
          Pozdrawiam
          Koniecznie zobaczcie Wodospad Wilczki w Międzygórzu.
    • cannea Re: wakacje w górach z przedszkolakiem 20.06.08, 12:11
      Jeżeli Wisła to polecam zerknąć na stronę ośrodka Anna www.anna.wisla.pl/ Jeżdzę tam z dziećmi na wczasy i mogę śmiało polecić to miejsce. Jest cicho, spokojnie, czysto a jedzenie typowo domowe. Dla dzieci też jest sporo przygotowane. Blisko do centrum Wisły. Moim zdaniem jedno z ciekawszych miejsc w Wiśle dla rodziny z dziećmi.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka