Dodaj do ulubionych

nowe województwo świętokrzyskie!

IP: 195.114.160.* 15.04.04, 11:58
...ze stolicą w Skarżysku - obejmowałoby widły Wisły i Pilicy. Koniec z
dominacją Radomia nad Kielcami i odwrotnie. Skarżysko jest jednakowo odległe
od Warszawy i Krakowa i jest w środku takiego tworu.

Warunek konieczny: 80% urzędników powiatowych i wojewódzkich ma wyższe
wykształcenie kierunkowe, teraz jest podobno 15%

kto za?

ps. żeby nie było niedomówień - jestem Kielczaninem z urodzenia
Obserwuj wątek
    • Gość: Też Kielczanin Re: nowe województwo świętokrzyskie! IP: 212.160.192.* 15.04.04, 12:54
      Parę kilometrów w bok od Skarżyska nie sprawi różnicy: Wąchock! Tylko Wąchock!
      • Gość: exm Re: nowe województwo świętokrzyskie! IP: 195.114.160.* 15.04.04, 13:14
        nie mam nic przeciwko również takiej opcji, ale musisz się liczyć z
        poniesieniem wiekszych kosztów na zbudowanie odpowiedniej infrastruktury, która
        Skarżysko "prawie" posiada
        • lekkozdystansowany Re: nowe województwo świętokrzyskie! 15.04.04, 17:37
          Gość portalu: exm napisał(a):

> nie mam nic przeciwko również takiej opcji, ale musisz się liczyć z
          > poniesieniem wiekszych kosztów na zbudowanie odpowiedniej infrastruktury,
          która
          >
          > Skarżysko "prawie" posiada
          Obwaiam sie jednak,że abstrachując Skarżysko takiej infrastruktury nie
          posiada.Chyba lepiej na wzór Brazylii wybudować na 1/2 długości drogi Kielce -
          Radom nowoczesna stolicę od podstaw.Tylko za czyje pieniądze?Pzdr.
          • Gość: exm Re: nowe województwo świętokrzyskie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 23:20
            budynek na UW można zbudować mniejszy (i zatrudnić mniej urzedników)za
            pieniadze z wynajmu tego molocha UW w Kielcach na biura, albo z jego sprzedaży

czego jeszcze brakuje w Skarżysku? drogi są tak samo dziurawe jak w Kielcach,
            torów kolejowych jest nawet więcej, kanalizację, wodociagi, telefony i Internet
            mają, więc co jeszcze?
            • Gość: gor Re: nowe województwo świętokrzyskie! IP: *.gorzow.mm.pl 18.04.04, 00:16
              Nie jestem ciekawski, nie oczekuję odpowiedzi.
              Wyszedłbym bowiem na upierdliwca.
              Jednak póki co jedną z zagadek mojego życia pozostanie, dlaczego Kielce i Radom
              nie dogadały się na wzór Zielonka-Gorzówek, czy Bydgosc-Turoń?
              Nie lepiej to kłócić się w derbach, jak z Warsiawką, czy Krakówkiem?
              Pzdrwn
              • Gość: xtrmntr Nowe-stare województwo Świętokrzyskie IP: *.n4u.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 18.04.04, 13:49
                Hmmm....A ja myślałem że Toruń stracił na województwie z Bydgoszczą. Bo
                wszystko się decyduje w Bydgoszczy, tam się inwestuje (prawie dwa razy więcej
                mieszkańców) i częściowo przynajmniej chciał do Gdańska. A ZGora i Gorzów?
                Sądzę że korzystniej dla Zielonej. W polsce nie ma racji bytu cos takiego:
                znasz powiedzenie: 'Gdzie dwóch polaków tam trzy zdania'? A Radom chciał
                skorzystać na połączeniu ze stolicą, przewidzieli że biznes bedzie poszukiwał
                tańszych miejsc dalej od Wawy. No to mają: jedną z najwyższych stóp bezrobocia
                wśród dużych miast w polsce:> Nie mam nic do nich. Ale to CK od jakichś stu lat
                są głównym ośrodkiem Naszego regionu... I nic się nie zmieniło w tej kwestii.
                • Gość: exm Re: Nowe-stare województwo Świętokrzyskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 19:33
                  to co? moze wrocimy do tematu?
                  • igab Re: Nowe-stare województwo Świętokrzyskie 19.04.04, 13:53
                    Ciekawe co o tym sądzą w Radomiu ?
                    • Gość: exm zapraszam do dyskusji Radom! IP: 195.114.160.* 19.04.04, 18:07
                      wlasnie zapodalem temat w Radomiu

pozdrawiam,
                      • Gość: kornel Re: zapraszam do dyskusji Radom! IP: *.udn.pl 20.04.04, 00:09
                        TOTALNY BRAK ZAINTERESOWANIA W RADOMIU TAKĄ PROPOIZYCJĄ!!!!!!!!!!!!!
                        • Gość: exm Re: zapraszam do dyskusji Radom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 21:41
                          ...chyba jeszcze nie czas żeby ktos zrozumiał ten zamysł, szkoda, gnijmy
                          dalej... ;)

• Gość: cvs Re: nowe województwo świętokrzyskie! IP: *.rasserver.net 27.04.04, 01:39
    • Gość: cvs Re: nowe województwo świętokrzyskie! IP: *.rasserver.net 27.04.04, 01:41
      Jeszcze jeden kielecki bzdet, do pary z lotniskiem i uniwersytetem.cvs.
      • Gość: exm Re: nowe województwo świętokrzyskie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 01:56
        zupełnie nie podejrzewałem cię cvs o to, że cię ten temat interesuje

a tak na marginesie: dziwię się, że tego nie rozumiesz, gdzie jest stolica USA?
        W małym Waszyngtonie, gdzie jest stolica Kanady - w małej Ottawie, dlaczego?
        zastanów się zanim napiszesz BZDET

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka