Gość: Kielczanin IP: *.globit / 217.98.57.* 01.08.04, 16:13 Ciekawy pomysł z tymi tramwajami. JESTEM ZA!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beatka Re: Prof. Michał Kelles-Krauz KOLEGA DYZMY?? IP: *.47.30.61.isp.tfn.net.tw 01.08.04, 18:51 "Pochodzimy z Kurlandi" TRAMWAJ NA WSI ? PO CO? TU ZA 20 LAT BEDZIE BETONOWA PUSTYNIA I 50 TYS ZEBRAKÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kibol do beatki!!!!!!!!!! IP: *.globit / 217.98.57.* 01.08.04, 20:45 ty yebana suko na wsi to cię zrobili a żebrak to do starego mów lachociągu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłop Re: Prof. Michał Kelles-Krauz kolega dyzmy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.15, 22:01 Miasto się wyludnia !!! Ale balon --baron zaistnieje... nie ważne co mówią , ważne, że mówią... dziadku weż różaniec i się módl.... chyba czas się zbierać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatka Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.47.30.61.isp.tfn.net.tw 01.08.04, 20:58 Panie Profesorze czy to takich Kiboli ten tramwaj ma wozić? Dokąd ? Najpierw trzeba zbudować zoo w Kielcach, a potem kolej szynową z klatkami dla kiboli do zoo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: 195.136.247.* 01.08.04, 23:16 Aleś gościu pojechał dziewczynie. Mózg strawiło ci doszczetnie. Rzeczywiście lepiej zeby nie było tramwajów , bo tacy jak ty będą myśleli , że to przemieszczające się kible. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 01.08.04, 23:45 Beatko. Nie masz pewności, że to sam pan profesor zaszczycił cię odpowiedzią? (Baronem to może być Jaskiernia czy ten drugi z gębą chodzącej inteligencji spod kieleckiej wsi. Pisać "von" przed nazwiskiem, zwłaszcza w dniu 1 sierpnia, może tylko antypolska świnia.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: 69.156.224.* 02.08.04, 14:43 Co boskie Bogu, co cesarskie cesarzowi. To nie wina profesora ze tresc artykulu zakraszana profesorskimi kaprysami (do ktorych ma calkowite prawo) ukazala sie pierwszego sierpnia a raczej wina redakcji GW, ze tak a nie inaczej skroila profesorowi garniturek. Mnie to nie przeszkadza ze ludzie szukaja swoich korzeni u Inkow cz Aztekow o ile to im moze pomoc w barwnym wyeksponowaniu swych osobowosci. To sa elementy kulturotworcze nawet zabawne. Faktem jest ze czlowiek ten zyje bardzo konkretna wartoscia tworzenia przyszlego obrazu Kielc. Chwalebne to cechy i godne podziwu. Moze jeszcze na nazwe ulicy z jego imieniem za wczesnie. Narazie profesorowi musi wystarczyc wmurowana w zajezdni tramwaiowej marmurowa tablica wymieniajaca jego imie, odslonieta w dniu otwarcia pierwszego odcinak kieleckiego metra. Na nasze wspolczesne wielkosci, bohaterskich czynow, ulic by nie starczylo. Godna postawy profesora byla by propozycja nazwania jednej z kieleckich ulic imieniem Ojca Tadeusza Rydzyka co tak pieknie zrownowazylo by niezbyt mile jak dla nas Polakow, uzyte przezen negatywne w swym znaczeniu odniesienie sie do KLERYKOWA. Paulina jest dobra ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: 69.156.224.* 02.08.04, 15:05 Przepraszam myla mi sie watki - co juz jest tramwajem a co dopiero metrem sie staje, i ta ilosc samolotow ladujacych w Maslowie- za duzo motywow komunikacji miejskiej. Za duzo obrazow cicho pedzacego metra..... bloki ,bloki, bloki, i tramwaj na szynach, /ktos pijany wsiadl i dziewczyna. Samolotow lawice ladujacych w Maslowie, to sie miesza to pedzi,to pulsuje mi w glowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 16:38 O lotnisku w Masłowie można by dużo marzyć. Niejaki Lubawski, socjalistycznie nieszczęśliwy prezydent Kielc, marzył kiedyś o wielkim międzynarodowym porcie lotniczym w Masłowie, na którym rozdawałby pasażerom całe kilka tysięcy folderów o Kielcach, żeby międzynarodowi pasażerowie wiedzieli, że Kielce to nie Kleryków. Sądząc z nakładu tego folderu i ilości miejsc, gdzie wymarzył sobie folder rozdawać, Lubawski wyobrażał sobie zapewne wielki ruch samolotów z całego świata. Co najmniej jeden miesięcznie. Metro też jest ważne. Zwłaszcza, że dodałaś nowy, nieznany dotąd w marzeniach element "cicho pędzącego metra". :) Gratuluję. :) Nie uważam, że Ci się coś pomyliło :) Natomiast nie wiem, czy "profesor" (oby legalny) nielegalnych studiów dziennikarskich w Kielcach ma nieskrępowane marzenia na jawie czy też wybiera się gdzieś kandydować i już zaczyna drapać wyborców hm... pod piórkami. :) Twoje wizje podobają mi się. Mi też pulsuje w głowie. :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 17:02 "Paulina jest dobra!" Czy to oznacza, że nie gryziesz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: 69.156.224.* 03.08.04, 00:27 Czasem - czasem, lubie ugrysc, lubie kasnac kogo TRZEBA wiesz - kobieta byc nie latwo i kazdemu chylic nieba. Plety jednak tu nie znajdziesz, tyczacych sie tamtych tresci. Grysc ?..to malo powiedziane, czesciej chwytam rekojesci ! "Czy to znaczy, ze nie gryziesz ?.." - czy na miescu to pytanie ? Czy ktos pana pyta o cos ? czy wpadles pan w jakas manie ? - Nie, nie gryze drogi panie ! Nie mam nawet tych zamiarow kwiat od pana tez nie przyjmuje, szkoda panskich ku mnie czarow. Paulina jest dobra ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Wierszem pisać? Niesłychane... IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 03.08.04, 01:16 Chyba wpadłem w jakąś manię, oczom nie wierzę, Paulina, a wierszem pisze. Wprawdzie wyraz "płęty" dotarł do mnie dopiero teraz, a więc z niejakim opóźnieniem. Gdyby tak jeszcze kropki, kreski i ogonki, to bym bardziej osłupiał. (Albo ogłupiał.) "Częściej chwytam rękojeści"? Rycerka, ani chybi! Oby nie była to rękojeść skalpela, bo strach ogarnia (straszniejsze są tylko strzykawki). A może chwytasz rękojeść jakiegoś pistoletu? Oby nie policyjnego! Była kiedyś piosenka panieńska o pistoleciku generała, ale zaginęła za komuny, gdy generałowie byli ludowi. Tak, czy owak, wiersz jest wierszem. Co tu się teraz na tym forum wyprawia? Może jaką krytykę kto tu przeprowadzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Wierszem pisać? Niesłychane... IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 03.08.04, 01:41 Wprawdzie dopiero co napisałem, że "wprawdzie wyraz "płęty" dotarł do mnie dopiero teraz, a więc z niejakim opóźnieniem", ale okazało się w tym krótkim międzyczasie, że to była nieprawda, bo wyraz "płenty" zdaje się, że dopiero teraz do mnie dotarł. :) Choć też nie za bardzo. Jakoś tak dziwnie wygląda, że chyba zajrzę do słownika. I tu problem - do jakiego? Polskiego czy francuskiego? Chyba jednak, jednak dopiero teraz coś mi świta z pisownia :) Dlugo dojrzewam :) "Pointa" - to o to chodzi! Ale i tak zobaczę w słowniku (polskim) tę dziwną pisownię. Sens uchwyciłem już przy "płęty", ale długo nie mogłem zrozumieć pisowni :) ... pointy jaśniej brzmi ... :) Wiersz mi się podoba. Jest dzielny. :) Odpowiedz Link Zgłoś
szacuneczek Re: Wierszem pisać? Niesłychane... 03.08.04, 01:56 a co Pan powie na: puentę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Wierszem pisać? Niesłychane... IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 03.08.04, 02:02 Puentę? Tak się pisze? (Jeszcze nie zaglądałem do słownika.) Jakoś guupio wygląda. Tyle ci powiem. Co słychać ze zdjęciami Ciuchci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Wierszem pisać? Niesłychane... IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 03.08.04, 02:06 Eee tam. ...puenta jaśniej brzmi... - Może... Morze? ... lecę po słownik! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wizard Którędy? IP: *.mitex.com.pl / 80.48.255.* 02.08.04, 07:15 czytałem artykuł w papierowej wersji "Wyborczej", była tam mapka z trasami tramwajów. I ciekaw jestem jak chcą puścić linię ze Ślichowicy na Sandomierską, przez Piekoszowską i pod dworcem PKP. Zresztą po co miastu kolejny problem ... huk, rozpadające się jezdnie(bardzeiej niż obecnie), komplikacja ruchu. Ja uważam że jeżeli już coś budować, to metro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as TO JUZ LEPIEJ OD RAZU BUDOWAC METRO IP: 195.205.14.* 02.08.04, 08:42 TO JUZ LEPIEJ OD RAZU BUDOWAC METRO - bo na tramwaje nie ma miejsca - za waskie ulice itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.hamberger / *.hamberger-m.Hamberger-cc.de 02.08.04, 08:56 Prof. Nadety Bu(von). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajco WCZORAJ SKOCZNIA DZIŚ TRAMWAJUE JUTRO SZKLANE DOMY IP: 213.134.143.* / *.securities.com.pl 02.08.04, 09:48 poradoksów część dalsza, ciekawe co jeszcze wymyślą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: tramwaj w kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.15, 22:10 Prof.. ma już wieeeele lat na głowie i.. nie zawsze wie co POWIE... też traktuję to lekko.. trzęsą mu się chyba nie tylko ręce ale i mózg... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr BUDOWAĆ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 12:26 Ulice w Kielcach budowane były z myślą o tramwajach, których plany (trasy itp) publikowano ponad 20 lat temu. Jest miejsce w postaci pasów rozdzielajacych jezdnie na głównych trasach przelotowych - czy to z Barwinka na Stok, ze Stoku do centrum i na Dalnię, czy na Podkarczówkę i do Białogonu... To najlepszy pomysł,jaki zaproponowano w tym mieście. Wprowadzenie tramwajów powinno wiązać się także z wyrzuceniem ruchu samochodów osobowych ze śródmieścia - wtedy nasze miasto zacznie przypominać aglomerację, a nie wiochę, z autami stojącymi na chodnikach pod każdym sklepikiem, bo część właścicieli "samosmrodów" uważa, że musi wjeżdżać nimi wszędzie, blokując ruch pieszym. Więc postuluję: 1. tramwaje 2. zakaz ruchu samochodów w śródmieściu 3. parkingi na obrzeżach śródmieścia (nie w centrum!) I zobaczycie wtedy naprawdę o wiele ładniejsze i czystsze miasto! jestes za - napisz: koordynacja@attac.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: BUDOWAĆ! IP: 82.160.68.* 02.08.04, 12:33 Parę lat temu widziałem plan zagospodarownia ulicy Krakowskiej w latach 80 i był tam uwzględniony tramwaj Piotr dobrze pisze, ulice Krakowska, Tarnowska, Warszawska, Grunwaldzka mają pasy rozdzielające i jest tam miejsce na tramwaje ale co z tego będzie to zobaczymy. Ja jestem oczywiście ZA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Ślichowice-Ściegiennego(nowy stadion) IP: 82.160.68.* 02.08.04, 12:27 Proponowałbym taką trase jak nam wybudują stadion na Ściegiennego to nie będzie problemu z parkingami bo będzie można podjechać tramwajem, teraz sie z tego można śmiać ale jak za parę lat coś takiego powstanie (jestem pesymistą co do tramwaju ale optymistą co do stadionu) to niektórym "kopary poopadają":))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostrowiak Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.ostrowiec.com.pl 02.08.04, 15:09 fantazujecie juz na najwyzszych obrotach-lepiej zbudujcie trase na lublin bo strach wyjechac z kielc w ta strone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTY-KRAUZ Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.ostrowiec.com.pl 02.08.04, 15:17 ON DUZO MOWI,JUZ OBIECAL,ZE W WANKOWICZU-WYZSZEJ SZKOLE DZIENNIKARSKIEJ-PRZY UL. SCIEGGIENNEGO, BEDA STUDIA MAGISTERSKIE I NIC, A SZKOLA POPADA W RUINE! NIE MA NABORU I NIE BEDZIE NIE WARTO TAM ISC, PRZESZEDLEM TAM HORROR, KRAUZ TO WIELKI KLAMCANIC CO MOWI NIE JEST PRAWDA, POZDRIWAM STUDENTOW WANKOWICZA!!!!! OBECNYC(KILKA OSOB) I MOZE PRZYSZLYCH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: 69.156.224.* 02.08.04, 15:47 Jedyna i najlepsza szkola dziennikarstwa miesci sie w Toruniu przy ulicy Zwirki i Wigury. Wybor M.Wankowicza na patrona kieleckiej szkoly dziennikarstwa to najgorszy wybor z mozliwych. Facet cale zycie mieszkal, zyl w Warszawie o ktorej nie napisal ani jednej ksiazki. Mikolaj Rej napisal maksyme na takich wlasnie ludzi; "wszystko juz zwiedzil, wie co powiedziec, komu; jednego nie wie; ze ma k.... w domu. Paulina jest dobra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: 2.5.2.* / 213.249.154.* 02.08.04, 17:55 Jestem Radomianinem - tramwajow Kielcom zycze, ale chcialem zaznaczyc jedna rzecz - pan Kelles-Krauz jest czlonkiem rady nadzorczej radomskiego MPK, jest doradca naszego prezydenta. Projekt sieci tramwajowej dla Radomia przygotowal juz w latach 70-tych ( www.mpk.radom.pl/przet/50lat.pdf ). Opiekuje sie nimi pieczolowicie na tyle, ze o jego koncepcjach ( uwazam wartosciowych ) prawie sie nie slyszy i jak znam zycie nic z tego nie wyjdzie tak u nas, jak i u Was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 18:12 A więc Kelles-Krauz to maniak tramwajowy! Całe szczęście, że nie kręci się koło Ciuchci po Nidzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: 69.156.224.* 03.08.04, 00:57 Ale zgadzam sie z Panem - Jakubie ze juz dzis szuka sie "koszul blizszych cialu" - Parlamentu Europejskiego stad wypychanie pewnych postaci ku gorze. Pewne nazwiska moga tam dobrze zabrzmiec ale jakaz z tego przyjemnosc dla nas ? Oczywiscie, wiemy ze na terenie Polski komunistycznej dla STASSI pracowalo 150 tysiecy ludzi. " Natomiast nie wiem, czy "profesor" (oby legalny) nielegalnych studiów dziennikarskich w Kielcach ma nieskrępowane marzenia na jawie czy też wybiera się gdzieś kandydować i już zaczyna drapać wyborców hm... pod piórkami. :)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub 150 tysięcy Polskich mężczyzn? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 03.08.04, 01:27 Być może dla tej Stasi pracował jeden Z.Be czy drugi agnostyk1, ale wątpię, choć nie śmiem się sprzeciwiać ("rę-ko-je-ści"), żeby ta kobieta zmogła aż 150 tysięcy Polaków. To więcej niż dni płodne i bezpłodne razem wzięte w ciągu całego życia katoliczki. Może ta Stasia nie była katoliczką? Ale chyba o niekatoliczce nie pisałabyś na forum Gazety Wyborczej? Chyba nie sugerujesz, że to była ta, no, prostytutka? A może to nie byli Polacy? Nie mieszkali oni czasem, ci "150 tysięcy", w kamienicy przy ul. Planty 7 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: 150 tysięcy Polskich mężczyzn? IP: 69.156.224.* 03.08.04, 05:02 Dlaczego tak panowie atakujecie mnie ? Potraficie pisac w j.angielskim bezblednie ? Badzcie szczesliwi ze chociasz tyle potrafie, kosztowalo mnie to wiele wysilku. Ale czy wy potraficie to docenic ? Paulina jest beeeeeeeeeeee ? Odpowiedz Link Zgłoś
szacuneczek Re: 150 tysięcy Polskich mężczyzn? 03.08.04, 08:16 Paulina jest świetna!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szacuneczek Re: 150 tysięcy Polskich mężczyzn? 03.08.04, 08:22 Skad ta liczba 150.000 prosze Pani? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: 150 tysięcy Polskich mężczyzn? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 03.08.04, 10:03 Ja Cię nie atakuję. :) Skądże znowu. Przecież pisałem z wyraźną sympatią, a Twoją odpowiedzią pisaną wierszem byłem zachwycony. Po angielsku w ogóle nie piszę w żaden sposób, nawet błędnie, choć - myślę - że z tym ostatnim nieźle bym sobie poradził. Z tym słowem "pleta-płenta-pointa-puenta" było tak jak napisałem. Po pewnym czasie domyśliłem się sensu, ale z pisownią miałem kłopoty - środek nocy. :) Dopiero niejaki "szacuneczek" zapytał mnie, czy taka pisownia jak "puenta", by mi odpowiadała. Nie odpowiada mi, ale cóż mogę zrobić? :) Nie jesteś be. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uchol Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 11:16 To jest (niezbyt dokładnie zacytowana) fraszka Kochanowskiego "Na matematyka". Prof. Kelles-Krauz przez conajmniej dwadzieścia lat budował tramwaj w Radomiu i wtedy był radomianinem, a rodzina Kelles-Krauzów trząsła przedwojennym miastem. Teraz jest kielczanianem, obawiam się, że jak złapie dobrą fuchę w Warszawei, to będzie rdzennym warszawiakiem. Stworzył w Radomiu WSD im. Wańkowicza, co skończyło się totalnym skandalem i aferą. Nie wiem co mu z tym von odbiło, w Radomiu kelles-Krauzowie byli zawze socjalistami. Pozdrawiam Kielce, licząc, że przejadę się kiedyś u was tramwajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacques de Orange Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 06.08.04, 12:03 > w Radomiu kelles-Krauzowie byli zawze socjalistami. > W tym narodzie tak już jest. U nich wszyscy są socjalistami. Od XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roxana Paulina się myli!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 13:30 Tę fraszkę napisał KOCHANOWSKI, a nie REJ, Paulino! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmarcin Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.arena.net.pl 03.08.04, 14:50 Tramwaje w Kielcach - ten watek byl dyskutowany - tu u nas na forum Kielce chyba w 2001 r. Pomysl bardzo dobry, ale, niestety, odlegly od realizacji. W Kielcach po prostu rzadza ludzie, ktorzy wola pojsc dwa kroki w tyl, niz jeden krok naprzod. O zaletach transportu szynowego nie bede sie rozpisywac... Wspomne jedynie, ze w dlugim okresie to sie nam oplaci (ochrona srodowiska chociazby). Smutne jest to, ze kieleckie wladze czuja ogomny lek przed jakimikolwiek wiekszymi inwestycjami. A jak sie juz za cos biora, to zle im to wychodzi (czytaj: sprzedaz dzialki na Slichowicach. BTW: te 6 brakujacych milionow na budowe stadionu miasto mialoby, gdyby rozstrzygnelo przetarg tak, jak nalezy... Ale moze wytarguja nizsza cene? Zycze im tego.) Jeszcze jedno: Chyba 3 lata temu przeprowadzilem sonde nt. budowy linii tramwajowych w Kielcach. Jesli chcecie, to zajrzyjcie autobusykielce.w.interia.pl/sonda1.html Kieleccy internauci sa zdecydowanie za tramwajami w naszym miescie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dijey Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram 03.08.04, 17:25 proponuje transport balonami pociagając za line elektrycznym silniczkiem tylko slupy, liny, silniczki akumulatorki i gondole slicznie , tanio i ekologicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 17:06 PANIE PROFESORZE - TAK TRZYMAĆ !!!!! PROSZĘ SIĘ NIE PODDAWAĆ !!!!! JEŻELI TRAMWAJ JEST TAKI ZŁY TO DLACZEGO WARSZAWA NIE LIKWIDUJE GO MIMO WYBUDOWANIA METRA????? Odpowiedz Link Zgłoś
lekkozdystansowany Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram 05.08.04, 10:51 Ja pamietam te pomysły z lat osiemdziesiątych i projekt linii tramwajowych.Jak zwykle w Kielcach to nie wyszło.Co nie znaczy,że jestem przeciwnikiem tego przedsięwzięcia.Ciekawi mnie tylko czy za 2 miesiace ktoś jeszcze oprócz szanownych forumowiczów o tym pomyśle wspomni. Kielce są płodne w pomysły oraz idee,ktore z reguły nigdy potem nie są realizowane,to taka miejscowa specjalność.))Idea Uniwersytetu,Idea Ogrodu Zoologicznego,Idea Ogrodu Botanicznego,Idea Własnej Telewizji,Idea Tramwaju,Idea Pomnika Chrystusa itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 12:18 Warszawa wybudowała już metro? Kielce mają 2 mln mieszkańców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m@m Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.echo.com.pl 05.08.04, 14:00 nie wyobrażam sobie tramwajów XXI wieku a obok kopcących jelczów z 80 lat. Budowa lini tramwajowej to inwestycja związana z wielkimi nakładami finansowymi, utrudnieniami podczas budowy, jak i później w trakcie użytkowania (torowiska, sieć, tabor, zajezdnia, itd.) - za mało jest niezależnych pasów wzdłuż jezdni aby tramwaje mogły poruszać się szybko i sprawnie nie powodując dodatkowych korków w i tak zatłoczonym mieście. Lepiej zamiast myśleć jak dzieci władze miasta powinny się zastanowić jak odciążyć najbardziej zakorkowane miejsca, a zamiast 60 mln zł za jedną nitkę tramwajową kupić kilkadziesiąt niskopodłogowych dobrych autobusów. Odpowiedz Link Zgłoś
dijey Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram 05.08.04, 14:20 Własnie tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misterxy Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:07 Mój ojciec (kiedy pracowal w urzędzie{jakieś 20 lat temu}) organizował akcje "cegiełka" mającą na celu pozyskanie środków na budowę lini tramwajowej w naszym mieście. Ciekawe gdzie teraz są te pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: St. Jacques Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 23:18 W kraju jest już tak źle, że nawet behemotowi wraca pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: 81.26.15.* 04.11.04, 20:20 tramwaje powinny być na ul Kelles Krauza !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychologist fanatyzm to choroba IP: 82.160.68.* 18.01.05, 13:31 kielce : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=19572751&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=19521974&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14566754&v=2&s=1 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14566754&s=1 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14589234&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14567151&v=2&s=0 warto poczytać co dobrego na forach piszą o tramwajach mieszkańcy metropoli (sądzą że to zło konieczne z braku laku , relikt przeszłości) dziwny ten von kk ...dziedziczny dyktator ..guber na..tor miasta.gazeta.pl/kielce/1,47262,2207756.html tramwaj wymyślił ? a kto wymyślił kolej w kielcach ? któty to gdzie jego ulica ? kpiiarze ,oszołomy , dywersanci z ue,(czyt z raichu) to on taki "myśliciel"że aż wymyślił ? nobla mu dać i niech umyka... 'wymyślił' przez 'indukcje' bo nic innego nie umie robić...to jego 'młodzieńcze' wzloty ...postawcie mu pomnik i niech zapomni o tramwajach dyktator i jego synowie ..jak 'psychol' jak 'kaftan' ..co jest 'niewydolne' a co rozwiąże szybki tramwaj ..'czarodziej' żeby tylko zakałe wmówić cudotwórca niech idzie wspierać już istniejące tramwaje a nie 'chłoptaś' sobie klocki będzie układać bo nowe... fanatyk... naciąga tych przy żłobie bo za klepnięcie dostaną premie od sponsora... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychologist fanatyzm to choroba IP: 82.160.68.* 20.01.05, 12:09 tramwaj na już zakorkowanych ulicach ? żeby zwęzić ulice ? czy od tramwajów będzie mniej samochodów ? czy wy macie pojęcie o czym mówicie ? jak to ktoś z elbląga napisał projektuje sie najpierw tramwaje potem ulice, np dobrze zaprojektowany jest odcinek ul świętokrzyska jesionowa łódzka jak dawniejszy 'tramwaj' wąskotorowy mógłby jeżdić na kierunku cedzyna - ślichowice tylko kilka ruder wyburzyć i postawić kilka mostów ...kto nie powie że będzie kiedyś 'jak znalazł' a gdzie wy buraki widzicie ulice pod tramwaj starym 'klerykowie'..gdzie wasza kultura ... kielce fora tramwajowe 01-08-2004 Prof_ Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tramwaju dla Kielc forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14589234&v=2&s=0 30-07-2004 Opinie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14567151&v=2&s=0 30-07-2004 Tramwaje w Kielcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14566754&v=2&s=1 04.01.2005 SESJA RADY MIASTA-TEMAT TRAMWAJ forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=19111386&v=2&s=0 10-01-2005 Tramwaje na sprężone powietrze forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=32&w=19358596&a=19358596&rep=1 16.01.2005 Gdańsk powiela kielecki pomysł forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=19521974&v=2&s=0 16-01-2005 Busferie wylicytowało tramwaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=19516730 18.01.2005 Tramwaj w Kielcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=19572751&v=2&s=0 19-01-2005 Droga do uniwersytetu coraz dłuższa forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=19648864&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychologist tramwaje to paskudy IP: 82.160.68.* 20.01.05, 13:14 Polak wymyślił w 1870r 100% ekologiczny tramwaj serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2486585.html pomysł wrócił produkują od 2005r już 100% ekologiczne autka serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2486583.html?nltxx=1000621&nltdt=2005-01-10-21-05 w tej 'fabryczce' www.theaircar.com/ z takim silnikiem www.motordeaire.com/video_3D.html pozazdrościł ? wiadomosci.poprostu.pl/archiwum.cgi?act=ns&id=1093555041&rw=9829812 06&yr=2004&mh=8 tramwaj atrapa wentyl dla fanatyków czy zakała bi.gazeta.pl/im/2496/z2496646N.jpg podstęp 'tran'wa'jarzy ? miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,2496552.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychologist Re: tramwaje to paskudy IP: 82.160.68.* 20.01.05, 13:16 wiadomosci.poprostu.pl/archiwum.cgi?act=ns&id=1093555041&rw=982981206&yr=2004&mh=8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.05.15, 15:42 Za 20 lat nasze miasto wg badań będzie miało 130 tys mieszkańców, a więc może metro na lotnisko OBICE. Czy to kiełbasa wyborcza czyjakiś żart, ktobędzie z tego korzystał skoro już teraz autobusy jeżdżą prawie puste. Po co niszczyć nasze nowe piękne drogi miejskie i zawieszenia samochodów. Pan Kelles-Krauz niech doradza w radomiu. Odpowiedz Link Zgłoś