Dodaj do ulubionych

Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tramwa...

IP: *.globit / 217.98.57.* 01.08.04, 16:13
Ciekawy pomysł z tymi tramwajami. JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: beatka Re: Prof. Michał Kelles-Krauz KOLEGA DYZMY?? IP: *.47.30.61.isp.tfn.net.tw 01.08.04, 18:51
      "Pochodzimy z Kurlandi"
      TRAMWAJ NA WSI ? PO CO? TU ZA 20 LAT BEDZIE BETONOWA PUSTYNIA I 50 TYS ZEBRAKÓW.
      • Gość: Kibol do beatki!!!!!!!!!! IP: *.globit / 217.98.57.* 01.08.04, 20:45
        ty yebana suko na wsi to cię zrobili a żebrak to do starego mów lachociągu
      • Gość: chłop Re: Prof. Michał Kelles-Krauz kolega dyzmy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.15, 22:01
        Miasto się wyludnia !!! Ale balon --baron zaistnieje... nie ważne co mówią , ważne, że mówią... dziadku weż różaniec i się módl.... chyba czas się zbierać...
    • Gość: beatka Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.47.30.61.isp.tfn.net.tw 01.08.04, 20:58
      Panie Profesorze czy to takich Kiboli ten tramwaj ma wozić?
      Dokąd ? Najpierw trzeba zbudować zoo w Kielcach, a potem kolej szynową z klatkami dla kiboli do zoo.
      • Gość: q Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: 195.136.247.* 01.08.04, 23:16
        Aleś gościu pojechał dziewczynie. Mózg strawiło ci doszczetnie. Rzeczywiście
        lepiej zeby nie było tramwajów , bo tacy jak ty będą myśleli , że to
        przemieszczające się kible.
      • Gość: Jakub Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 01.08.04, 23:45
        Beatko. Nie masz pewności, że to sam pan profesor zaszczycił cię odpowiedzią?

(Baronem to może być Jaskiernia czy ten drugi z gębą chodzącej inteligencji
        spod kieleckiej wsi. Pisać "von" przed nazwiskiem, zwłaszcza w dniu 1 sierpnia,
        może tylko antypolska świnia.)
        • Gość: Paulina Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: 69.156.224.* 02.08.04, 14:43
          Co boskie Bogu, co cesarskie cesarzowi.

To nie wina profesora ze tresc artykulu zakraszana profesorskimi kaprysami (do
          ktorych ma calkowite prawo) ukazala sie pierwszego sierpnia a raczej wina
          redakcji GW, ze tak a nie inaczej skroila profesorowi garniturek.
          Mnie to nie przeszkadza ze ludzie szukaja swoich korzeni u Inkow cz Aztekow o
          ile to im moze pomoc w barwnym wyeksponowaniu swych osobowosci.
          To sa elementy kulturotworcze nawet zabawne.
          Faktem jest ze czlowiek ten zyje bardzo konkretna wartoscia tworzenia
          przyszlego obrazu Kielc.
          Chwalebne to cechy i godne podziwu.
          Moze jeszcze na nazwe ulicy z jego imieniem za wczesnie.
          Narazie profesorowi musi wystarczyc wmurowana w zajezdni tramwaiowej marmurowa
          tablica wymieniajaca jego imie, odslonieta w dniu otwarcia pierwszego odcinak
          kieleckiego metra.
          Na nasze wspolczesne wielkosci, bohaterskich czynow, ulic by nie starczylo.

Godna postawy profesora byla by propozycja nazwania jednej z kieleckich ulic
          imieniem Ojca Tadeusza Rydzyka co tak pieknie zrownowazylo by niezbyt mile jak
          dla nas Polakow, uzyte przezen negatywne w swym znaczeniu odniesienie sie do
          KLERYKOWA.

Paulina jest dobra !
          • Gość: Paulina Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: 69.156.224.* 02.08.04, 15:05
            Przepraszam myla mi sie watki - co juz jest tramwajem a co dopiero metrem sie
            staje, i ta ilosc samolotow ladujacych w Maslowie- za duzo motywow komunikacji
            miejskiej. Za duzo obrazow cicho pedzacego metra.....
            bloki ,bloki, bloki, i tramwaj na szynach, /ktos pijany wsiadl i dziewczyna.
            Samolotow lawice ladujacych w Maslowie, to sie miesza to pedzi,to pulsuje mi w
            glowie.
            • Gość: Jakub Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 16:38
              O lotnisku w Masłowie można by dużo marzyć. Niejaki Lubawski, socjalistycznie
              nieszczęśliwy prezydent Kielc, marzył kiedyś o wielkim międzynarodowym porcie
              lotniczym w Masłowie, na którym rozdawałby pasażerom całe kilka tysięcy
              folderów o Kielcach, żeby międzynarodowi pasażerowie wiedzieli, że Kielce to
              nie Kleryków. Sądząc z nakładu tego folderu i ilości miejsc, gdzie wymarzył
              sobie folder rozdawać, Lubawski wyobrażał sobie zapewne wielki ruch samolotów z
              całego świata. Co najmniej jeden miesięcznie.
              Metro też jest ważne. Zwłaszcza, że dodałaś nowy, nieznany dotąd w marzeniach
              element "cicho pędzącego metra". :) Gratuluję. :)
              Nie uważam, że Ci się coś pomyliło :)
              Natomiast nie wiem, czy "profesor" (oby legalny) nielegalnych studiów
              dziennikarskich w Kielcach ma nieskrępowane marzenia na jawie czy też wybiera
              się gdzieś kandydować i już zaczyna drapać wyborców hm... pod piórkami. :)

Twoje wizje podobają mi się. Mi też pulsuje w głowie. :)
              Pozdrawiam :)
              • Gość: Jakub Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 17:02
                "Paulina jest dobra!"

Czy to oznacza, że nie gryziesz? :)

• Gość: Paulina Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: 69.156.224.* 03.08.04, 00:27
                  Czasem - czasem, lubie ugrysc,
                  lubie kasnac kogo TRZEBA
                  wiesz - kobieta byc nie latwo
                  i kazdemu chylic nieba.

Plety jednak tu nie znajdziesz,
                  tyczacych sie tamtych tresci.
                  Grysc ?..to malo powiedziane,
                  czesciej chwytam rekojesci !

"Czy to znaczy, ze nie gryziesz ?.."
                  - czy na miescu to pytanie ?
                  Czy ktos pana pyta o cos ?
                  czy wpadles pan w jakas manie ?

- Nie, nie gryze drogi panie !
                  Nie mam nawet tych zamiarow
                  kwiat od pana tez nie przyjmuje,
                  szkoda panskich ku mnie czarow.

Paulina jest dobra !
                  • Gość: Jakub Wierszem pisać? Niesłychane... IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 03.08.04, 01:16
                    Chyba wpadłem w jakąś manię, oczom nie wierzę, Paulina, a wierszem pisze.
                    Wprawdzie wyraz "płęty" dotarł do mnie dopiero teraz, a więc z niejakim
                    opóźnieniem. Gdyby tak jeszcze kropki, kreski i ogonki, to bym bardziej
                    osłupiał. (Albo ogłupiał.) "Częściej chwytam rękojeści"? Rycerka, ani chybi!
                    Oby nie była to rękojeść skalpela, bo strach ogarnia (straszniejsze są tylko
                    strzykawki). A może chwytasz rękojeść jakiegoś pistoletu? Oby nie policyjnego!
                    Była kiedyś piosenka panieńska o pistoleciku generała, ale zaginęła za komuny,
                    gdy generałowie byli ludowi.
                    Tak, czy owak, wiersz jest wierszem. Co tu się teraz na tym forum wyprawia?
                    Może jaką krytykę kto tu przeprowadzi?
                    • Gość: Jakub Re: Wierszem pisać? Niesłychane... IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 03.08.04, 01:41
                      Wprawdzie dopiero co napisałem, że "wprawdzie wyraz "płęty" dotarł do mnie
                      dopiero teraz, a więc z niejakim opóźnieniem", ale okazało się w tym krótkim
                      międzyczasie, że to była nieprawda, bo wyraz "płenty" zdaje się, że dopiero
                      teraz do mnie dotarł. :) Choć też nie za bardzo. Jakoś tak dziwnie wygląda, że
                      chyba zajrzę do słownika. I tu problem - do jakiego? Polskiego czy
                      francuskiego? Chyba jednak, jednak dopiero teraz coś mi świta z pisownia :)
                      Dlugo dojrzewam :) "Pointa" - to o to chodzi! Ale i tak zobaczę w słowniku
                      (polskim) tę dziwną pisownię. Sens uchwyciłem już przy "płęty", ale długo nie
                      mogłem zrozumieć pisowni :)
                      ... pointy jaśniej brzmi ... :)

Wiersz mi się podoba. Jest dzielny. :)
                      • szacuneczek Re: Wierszem pisać? Niesłychane... 03.08.04, 01:56
                        a co Pan powie na: puentę?
                        • Gość: Jakub Re: Wierszem pisać? Niesłychane... IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 03.08.04, 02:02
                          Puentę? Tak się pisze? (Jeszcze nie zaglądałem do słownika.) Jakoś guupio
                          wygląda. Tyle ci powiem.
                          Co słychać ze zdjęciami Ciuchci?
                          • Gość: Jakub Re: Wierszem pisać? Niesłychane... IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 03.08.04, 02:06
                            Eee tam.

...puenta jaśniej brzmi...

- Może...

Morze? ... lecę po słownik!
    • Gość: Wizard Którędy? IP: *.mitex.com.pl / 80.48.255.* 02.08.04, 07:15
      czytałem artykuł w papierowej wersji "Wyborczej", była tam mapka z trasami
      tramwajów. I ciekaw jestem jak chcą puścić linię ze Ślichowicy na Sandomierską,
      przez Piekoszowską i pod dworcem PKP. Zresztą po co miastu kolejny problem ...
      huk, rozpadające się jezdnie(bardzeiej niż obecnie), komplikacja ruchu. Ja
      uważam że jeżeli już coś budować, to metro :)
    • Gość: as TO JUZ LEPIEJ OD RAZU BUDOWAC METRO IP: 195.205.14.* 02.08.04, 08:42
      TO JUZ LEPIEJ OD RAZU BUDOWAC METRO - bo na tramwaje nie ma miejsca - za waskie
      ulice itp
    • Gość: roman Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.hamberger / *.hamberger-m.Hamberger-cc.de 02.08.04, 08:56
      Prof. Nadety Bu(von).
    • Gość: jajco WCZORAJ SKOCZNIA DZIŚ TRAMWAJUE JUTRO SZKLANE DOMY IP: 213.134.143.* / *.securities.com.pl 02.08.04, 09:48
      poradoksów część dalsza, ciekawe co jeszcze wymyślą?
      • Gość: jola Re: tramwaj w kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.15, 22:10
        Prof.. ma już wieeeele lat na głowie i.. nie zawsze wie co POWIE... też traktuję to lekko.. trzęsą mu się chyba nie tylko ręce ale i mózg...
    • Gość: Piotr BUDOWAĆ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 12:26
      Ulice w Kielcach budowane były z myślą o tramwajach, których plany (trasy itp)
      publikowano ponad 20 lat temu. Jest miejsce w postaci pasów rozdzielajacych
      jezdnie na głównych trasach przelotowych - czy to z Barwinka na Stok, ze Stoku
      do centrum i na Dalnię, czy na Podkarczówkę i do Białogonu...

To najlepszy pomysł,jaki zaproponowano w tym mieście. Wprowadzenie tramwajów
      powinno wiązać się także z wyrzuceniem ruchu samochodów osobowych ze
      śródmieścia - wtedy nasze miasto zacznie przypominać aglomerację, a nie wiochę,
      z autami stojącymi na chodnikach pod każdym sklepikiem, bo część
      właścicieli "samosmrodów" uważa, że musi wjeżdżać nimi wszędzie, blokując ruch
      pieszym.

Więc postuluję:
      1. tramwaje
      2. zakaz ruchu samochodów w śródmieściu
      3. parkingi na obrzeżach śródmieścia (nie w centrum!)

I zobaczycie wtedy naprawdę o wiele ładniejsze i czystsze miasto!

jestes za - napisz: koordynacja@attac.pl
      • Gość: albert Re: BUDOWAĆ! IP: 82.160.68.* 02.08.04, 12:33
        Parę lat temu widziałem plan zagospodarownia ulicy Krakowskiej w latach 80 i
        był tam uwzględniony tramwaj
        Piotr dobrze pisze, ulice Krakowska, Tarnowska, Warszawska, Grunwaldzka mają
        pasy rozdzielające i jest tam miejsce na tramwaje ale co z tego będzie to
        zobaczymy.
        Ja jestem oczywiście ZA
    • Gość: albert Ślichowice-Ściegiennego(nowy stadion) IP: 82.160.68.* 02.08.04, 12:27
      Proponowałbym taką trase jak nam wybudują stadion na Ściegiennego to nie będzie
      problemu z parkingami bo będzie można podjechać tramwajem, teraz sie z tego
      można śmiać ale jak za parę lat coś takiego powstanie (jestem pesymistą co do
      tramwaju ale optymistą co do stadionu) to niektórym "kopary poopadają":)))
    • Gość: ostrowiak Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.ostrowiec.com.pl 02.08.04, 15:09
      fantazujecie juz na najwyzszych obrotach-lepiej zbudujcie trase na lublin bo
      strach wyjechac z kielc w ta strone
    • Gość: ANTY-KRAUZ Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.ostrowiec.com.pl 02.08.04, 15:17
      ON DUZO MOWI,JUZ OBIECAL,ZE W WANKOWICZU-WYZSZEJ SZKOLE DZIENNIKARSKIEJ-PRZY
      UL. SCIEGGIENNEGO, BEDA STUDIA MAGISTERSKIE I NIC, A SZKOLA POPADA W RUINE! NIE
      MA NABORU I NIE BEDZIE NIE WARTO TAM ISC, PRZESZEDLEM TAM HORROR, KRAUZ TO
      WIELKI KLAMCANIC CO MOWI NIE JEST PRAWDA, POZDRIWAM STUDENTOW WANKOWICZA!!!!!
      OBECNYC(KILKA OSOB) I MOZE PRZYSZLYCH
      • Gość: Paulina Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: 69.156.224.* 02.08.04, 15:47
        Jedyna i najlepsza szkola dziennikarstwa miesci sie w Toruniu przy ulicy Zwirki
        i Wigury.
        Wybor M.Wankowicza na patrona kieleckiej szkoly dziennikarstwa to najgorszy
        wybor z mozliwych. Facet cale zycie mieszkal, zyl w Warszawie o ktorej nie
        napisal ani jednej ksiazki.

Mikolaj Rej napisal maksyme na takich wlasnie ludzi;

"wszystko juz zwiedzil,
        wie co powiedziec, komu;
        jednego nie wie; ze ma k.... w domu.

Paulina jest dobra!
        • Gość: alex Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: 2.5.2.* / 213.249.154.* 02.08.04, 17:55
          Jestem Radomianinem - tramwajow Kielcom zycze, ale chcialem zaznaczyc jedna
          rzecz - pan Kelles-Krauz jest czlonkiem rady nadzorczej radomskiego MPK, jest
          doradca naszego prezydenta. Projekt sieci tramwajowej dla Radomia przygotowal
          juz w latach 70-tych ( www.mpk.radom.pl/przet/50lat.pdf ). Opiekuje sie
          nimi pieczolowicie na tyle, ze o jego koncepcjach ( uwazam wartosciowych )
          prawie sie nie slyszy i jak znam zycie nic z tego nie wyjdzie tak u nas, jak i
          u Was.
          • Gość: Jakub Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 18:12
            A więc Kelles-Krauz to maniak tramwajowy! Całe szczęście, że nie kręci się koło
            Ciuchci po Nidzie :)
            • Gość: Paulina Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: 69.156.224.* 03.08.04, 00:57
              Ale zgadzam sie z Panem - Jakubie ze juz dzis szuka sie "koszul blizszych
              cialu" - Parlamentu Europejskiego stad wypychanie pewnych postaci ku gorze.
              Pewne nazwiska moga tam dobrze zabrzmiec ale jakaz z tego przyjemnosc dla nas ?

Oczywiscie, wiemy ze na terenie Polski komunistycznej dla STASSI pracowalo 150
              tysiecy ludzi.

" Natomiast nie wiem, czy "profesor" (oby legalny) nielegalnych studiów
              dziennikarskich w Kielcach ma nieskrępowane marzenia na jawie czy też wybiera
              się gdzieś kandydować i już zaczyna drapać wyborców hm... pod piórkami. :)"
              • Gość: Jakub 150 tysięcy Polskich mężczyzn? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 03.08.04, 01:27
                Być może dla tej Stasi pracował jeden Z.Be czy drugi agnostyk1, ale wątpię,
                choć nie śmiem się sprzeciwiać ("rę-ko-je-ści"), żeby ta kobieta zmogła aż 150
                tysięcy Polaków. To więcej niż dni płodne i bezpłodne razem wzięte w ciągu
                całego życia katoliczki. Może ta Stasia nie była katoliczką? Ale chyba o
                niekatoliczce nie pisałabyś na forum Gazety Wyborczej? Chyba nie sugerujesz, że
                to była ta, no, prostytutka? A może to nie byli Polacy? Nie mieszkali oni
                czasem, ci "150 tysięcy", w kamienicy przy ul. Planty 7 ???
                • Gość: Paulina Re: 150 tysięcy Polskich mężczyzn? IP: 69.156.224.* 03.08.04, 05:02
                  Dlaczego tak panowie atakujecie mnie ?
                  Potraficie pisac w j.angielskim bezblednie ?
                  Badzcie szczesliwi ze chociasz tyle potrafie, kosztowalo mnie to wiele wysilku.
                  Ale czy wy potraficie to docenic ?

Paulina jest beeeeeeeeeeee ?
                  • szacuneczek Re: 150 tysięcy Polskich mężczyzn? 03.08.04, 08:16
                    Paulina jest świetna!!!!!!!!!!!!!
                  • szacuneczek Re: 150 tysięcy Polskich mężczyzn? 03.08.04, 08:22
                    Skad ta liczba 150.000 prosze Pani?
                  • Gość: Jakub Re: 150 tysięcy Polskich mężczyzn? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 03.08.04, 10:03
                    Ja Cię nie atakuję. :) Skądże znowu. Przecież pisałem z wyraźną sympatią, a
                    Twoją odpowiedzią pisaną wierszem byłem zachwycony.
                    Po angielsku w ogóle nie piszę w żaden sposób, nawet błędnie, choć - myślę - że
                    z tym ostatnim nieźle bym sobie poradził.
                    Z tym słowem "pleta-płenta-pointa-puenta" było tak jak napisałem. Po pewnym
                    czasie domyśliłem się sensu, ale z pisownią miałem kłopoty - środek nocy. :)
                    Dopiero niejaki "szacuneczek" zapytał mnie, czy taka pisownia jak "puenta", by
                    mi odpowiadała. Nie odpowiada mi, ale cóż mogę zrobić? :)

Nie jesteś be. :)
        • Gość: uchol Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 11:16
          To jest (niezbyt dokładnie zacytowana) fraszka Kochanowskiego "Na matematyka".
          Prof. Kelles-Krauz przez conajmniej dwadzieścia lat budował tramwaj w Radomiu i
          wtedy był radomianinem, a rodzina Kelles-Krauzów trząsła przedwojennym miastem.
          Teraz jest kielczanianem, obawiam się, że jak złapie dobrą fuchę w Warszawei,
          to będzie rdzennym warszawiakiem. Stworzył w Radomiu WSD im. Wańkowicza, co
          skończyło się totalnym skandalem i aferą.
          Nie wiem co mu z tym von odbiło, w Radomiu kelles-Krauzowie byli zawze
          socjalistami.
          Pozdrawiam Kielce, licząc, że przejadę się kiedyś u was tramwajem.
          • Gość: Jacques de Orange Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 06.08.04, 12:03
            > w Radomiu kelles-Krauzowie byli zawze socjalistami.
            >

W tym narodzie tak już jest. U nich wszyscy są socjalistami. Od XIX wieku.
        • Gość: Roxana Paulina się myli!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 13:30
          Tę fraszkę napisał KOCHANOWSKI, a nie REJ, Paulino!
    • Gość: zmarcin Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.arena.net.pl 03.08.04, 14:50
      Tramwaje w Kielcach - ten watek byl dyskutowany - tu u nas na forum Kielce
      chyba w 2001 r. Pomysl bardzo dobry, ale, niestety, odlegly od realizacji.

W Kielcach po prostu rzadza ludzie, ktorzy wola pojsc dwa kroki w tyl, niz
      jeden krok naprzod.

O zaletach transportu szynowego nie bede sie rozpisywac...
      Wspomne jedynie, ze w dlugim okresie to sie nam oplaci (ochrona srodowiska
      chociazby).

Smutne jest to, ze kieleckie wladze czuja ogomny lek przed jakimikolwiek
      wiekszymi inwestycjami. A jak sie juz za cos biora, to zle im to wychodzi
      (czytaj: sprzedaz dzialki na Slichowicach.
      BTW: te 6 brakujacych milionow na budowe stadionu miasto mialoby, gdyby
      rozstrzygnelo przetarg tak, jak nalezy...

Ale moze wytarguja nizsza cene? Zycze im tego.)

Jeszcze jedno:
      Chyba 3 lata temu przeprowadzilem sonde nt. budowy linii tramwajowych w
      Kielcach.

Jesli chcecie, to zajrzyjcie autobusykielce.w.interia.pl/sonda1.html

Kieleccy internauci sa zdecydowanie za tramwajami w naszym miescie!

Pozdrawiam!
    • dijey Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram 03.08.04, 17:25
      proponuje transport balonami pociagając za line elektrycznym silniczkiem
      tylko slupy, liny, silniczki akumulatorki i gondole
      slicznie , tanio i ekologicznie
      • Gość: OLO Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 17:06
        PANIE PROFESORZE - TAK TRZYMAĆ !!!!!
        PROSZĘ SIĘ NIE PODDAWAĆ !!!!!
        JEŻELI TRAMWAJ JEST TAKI ZŁY TO DLACZEGO WARSZAWA
        NIE LIKWIDUJE GO MIMO WYBUDOWANIA METRA?????
        • lekkozdystansowany Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram 05.08.04, 10:51
          Ja pamietam te pomysły z lat osiemdziesiątych i projekt linii tramwajowych.Jak
          zwykle w Kielcach to nie wyszło.Co nie znaczy,że jestem przeciwnikiem tego
          przedsięwzięcia.Ciekawi mnie tylko czy za 2 miesiace ktoś jeszcze oprócz
          szanownych forumowiczów o tym pomyśle wspomni.
          Kielce są płodne w pomysły oraz idee,ktore z reguły nigdy potem nie są
          realizowane,to taka miejscowa specjalność.))Idea Uniwersytetu,Idea Ogrodu
          Zoologicznego,Idea Ogrodu Botanicznego,Idea Własnej Telewizji,Idea
          Tramwaju,Idea Pomnika Chrystusa itp. itd.
        • Gość: Jakub Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 12:18
          Warszawa wybudowała już metro? Kielce mają 2 mln mieszkańców?
          • Gość: m@m Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.echo.com.pl 05.08.04, 14:00
            nie wyobrażam sobie tramwajów XXI wieku a obok kopcących jelczów z 80 lat.
            Budowa lini tramwajowej to inwestycja związana z wielkimi nakładami
            finansowymi, utrudnieniami podczas budowy, jak i później w trakcie użytkowania
            (torowiska, sieć, tabor, zajezdnia, itd.) - za mało jest niezależnych pasów
            wzdłuż jezdni aby tramwaje mogły poruszać się szybko i sprawnie nie powodując
            dodatkowych korków w i tak zatłoczonym mieście.
            Lepiej zamiast myśleć jak dzieci władze miasta powinny się zastanowić jak
            odciążyć najbardziej zakorkowane miejsca, a zamiast 60 mln zł za jedną nitkę
            tramwajową kupić kilkadziesiąt niskopodłogowych dobrych autobusów.

• dijey Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram 05.08.04, 14:20
              Własnie tak!!!
              • Gość: misterxy Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:07
                Mój ojciec (kiedy pracowal w urzędzie{jakieś 20 lat temu}) organizował
                akcje "cegiełka" mającą na celu pozyskanie środków na budowę lini tramwajowej w
                naszym mieście. Ciekawe gdzie teraz są te pieniądze?
                • Gość: St. Jacques Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 23:18
                  W kraju jest już tak źle, że nawet behemotowi wraca pamięć.
    • Gość: megadeth Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: 81.26.15.* 04.11.04, 20:20
      tramwaje powinny być na ul Kelles Krauza !!!
      • Gość: psychologist fanatyzm to choroba IP: 82.160.68.* 18.01.05, 13:31
        kielce :
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=19572751&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=19521974&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14566754&v=2&s=1
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14566754&s=1
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14589234&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14567151&v=2&s=0
        warto poczytać co dobrego na forach piszą o tramwajach mieszkańcy metropoli
        (sądzą że to zło konieczne z braku laku , relikt przeszłości)
        dziwny ten von kk ...dziedziczny dyktator ..guber na..tor
        miasta.gazeta.pl/kielce/1,47262,2207756.html
        tramwaj wymyślił ? a kto wymyślił kolej w kielcach ? któty to gdzie jego
        ulica ? kpiiarze ,oszołomy , dywersanci z ue,(czyt z raichu)
        to on taki "myśliciel"że aż wymyślił ? nobla mu dać i niech umyka...
        'wymyślił' przez 'indukcje' bo nic innego nie umie robić...to
        jego 'młodzieńcze' wzloty ...postawcie mu pomnik i niech zapomni o tramwajach
        dyktator i jego synowie ..jak 'psychol' jak 'kaftan' ..co jest 'niewydolne' a
        co rozwiąże szybki tramwaj ..'czarodziej' żeby tylko zakałe wmówić cudotwórca
        niech idzie wspierać już istniejące tramwaje a nie 'chłoptaś' sobie klocki
        będzie układać bo nowe... fanatyk...
        naciąga tych przy żłobie bo za klepnięcie dostaną premie od sponsora...
        • Gość: psychologist fanatyzm to choroba IP: 82.160.68.* 20.01.05, 12:09
          tramwaj na już zakorkowanych ulicach ? żeby zwęzić ulice ?
          czy od tramwajów będzie mniej samochodów ?
          czy wy macie pojęcie o czym mówicie ?
          jak to ktoś z elbląga napisał projektuje sie najpierw tramwaje potem ulice,
          np dobrze zaprojektowany jest odcinek ul świętokrzyska jesionowa łódzka
          jak dawniejszy 'tramwaj' wąskotorowy mógłby jeżdić na kierunku cedzyna -
          ślichowice tylko kilka ruder wyburzyć i postawić kilka mostów ...kto nie powie
          że będzie kiedyś 'jak znalazł' a gdzie wy buraki widzicie ulice pod tramwaj
          starym 'klerykowie'..gdzie wasza kultura ...

kielce fora tramwajowe
          01-08-2004 Prof_ Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tramwaju dla Kielc
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14589234&v=2&s=0
          30-07-2004 Opinie
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14567151&v=2&s=0
          30-07-2004 Tramwaje w Kielcach
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14566754&v=2&s=1
          04.01.2005 SESJA RADY MIASTA-TEMAT TRAMWAJ
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=19111386&v=2&s=0
          10-01-2005 Tramwaje na sprężone powietrze
          forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=32&w=19358596&a=19358596&rep=1
          16.01.2005 Gdańsk powiela kielecki pomysł
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=19521974&v=2&s=0
          16-01-2005 Busferie wylicytowało tramwaj
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=19516730
          18.01.2005 Tramwaj w Kielcach
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=19572751&v=2&s=0
          19-01-2005 Droga do uniwersytetu coraz dłuższa
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=19648864&v=2&s=0
          • Gość: psychologist tramwaje to paskudy IP: 82.160.68.* 20.01.05, 13:14
            Polak wymyślił w 1870r 100% ekologiczny tramwaj
            serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2486585.html
            pomysł wrócił produkują od 2005r już 100% ekologiczne autka
            serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2486583.html?nltxx=1000621&nltdt=2005-01-10-21-05
            w tej 'fabryczce'
            www.theaircar.com/
            z takim silnikiem
            www.motordeaire.com/video_3D.html
            pozazdrościł ?
            wiadomosci.poprostu.pl/archiwum.cgi?act=ns&id=1093555041&rw=9829812
            06&yr=2004&mh=8
            tramwaj atrapa wentyl dla fanatyków czy zakała
            bi.gazeta.pl/im/2496/z2496646N.jpg
            podstęp 'tran'wa'jarzy ?
            miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,2496552.html
            • Gość: psychologist Re: tramwaje to paskudy IP: 82.160.68.* 20.01.05, 13:16
              wiadomosci.poprostu.pl/archiwum.cgi?act=ns&id=1093555041&rw=982981206&yr=2004&mh=8
    • Gość: tomek Re: Prof. Michał Kelles-Krauz - pomysłodawca tram IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.05.15, 15:42
      Za 20 lat nasze miasto wg badań będzie miało 130 tys mieszkańców, a więc może metro na lotnisko OBICE. Czy to kiełbasa wyborcza czyjakiś żart, ktobędzie z tego korzystał skoro już teraz autobusy jeżdżą prawie puste. Po co niszczyć nasze nowe piękne drogi miejskie i zawieszenia samochodów. Pan Kelles-Krauz niech doradza w radomiu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka