Dodaj do ulubionych

Kielce ZANIKAJĄ !!!

16.01.06, 08:54
Czy wiecie, ilu mieszkańców liczą obecnie Kielce?

Dokładnie 202 609 (stan na 4.01.2006 r. wg UM w Kielcach) - dane ze strony
Urzędu Miasta www.um.kielce.pl w dziale "Kielce
zapraszają" / "Podstawowe dane".
A wiecie ilu mieszkańców miały w 1992 r.? Prawie 215 000.
W ciągu 13 lat ubyło 13 tysięcy mieszkańców!!!!!! Tysiąc rocznie. W 1984 roku
liczba mieszkańców Kielc przekroczyła 200 000. Za ok. 2 lata znowu
przekroczymy 200 000, tyle że w drugą stronę. Co dalej?

A my marzymy o funkcji metropolitalnej i oburzamy się na kwestionowanie
zasadności istnienia województwa ze stolicą w Kielcach...

Pomijając już kwestię przyrostu naturalnego, który w całej Polsce jest pod
zdechłym Azorkiem - po prostu mamy ogromne ujemne saldo migracji. Ze zgrozą
stwierdzam, że sprośród moich znajomych z liceum, obecnie prawie nikt nie
mieszka w Kielcach! Co dalej? 100 000 mieszkańców, 50 000, 20 000... Ostatni
gasi światło.

Obserwuj wątek
    • miskorabol Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! 16.01.06, 09:08
      znikają do sasiednich gmin gdzie buduja domki. Kosz.marny co bys wolał
      mieszkanie w bloku czy domek na "wsi" - te same pieniadze.
      • Gość: rodowity kielcznin stolica województwa powinna być w Ostrowcu !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 08:59
        i basta !!!
    • Gość: d Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.man.poznan.pl 16.01.06, 09:44
      trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że duża część ludzi która wyemigrowała za pracą
      do innych miast ikrajów nadal jest zmaeldowana w Kielcach, a tego nie biora
      statystyki pod uwagę.
    • Gość: pawel Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 10:06
      nie przesadzaj z tą paniką, kilku znajomych wyjechało za pracą na pare ( a
      pewnie każdy zna takie osoby), sporo osób przeprowadza się do pobliskich gmin
      (Masłów, Dąbrowa, Blicza, itp.) gdzie mają tam domy a pracują w Kielcach.
      • Gość: ojciec Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.lublin.mm.pl 19.01.06, 16:57
        Ciekawe że 13 tys. ludzi nagle się przepeowadziło na wieś. Oby tylko te wsie
        nas nie przerosły! A tak poważnie to w Kielcach sa małe perspektywy idużo ludzi
        którzy wyjechali na studia już nie wróciło. I nie ma ci się tu tłumaczyć
        jakimiś bzdetnymi argumentami
    • Gość: jurek Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 11:28
      Nie panikuj :) zsumuj wszystkie wymeldowania do gmin sasiednich :) i wyjdzie Ci
      mniej wiecej tyle, ile bylo.
    • Gość: jolek Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.netcity.pl / *.netcity.pl 16.01.06, 11:48
      W Kielcach ceny działek są niestety bardzo wysokie i wiele osób się wyprowadza
      do ościennych gmin bo tam kupują je dużo taniej
      PS. Ja też w kwietniu wyprowadzam się z miasta na cedzynę
      • Gość: . Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 12:30
        swój do swego ciągnie to i chłop zawsze wraca tam skąd wyszedł - na wieś :[. Jakby Gierka nie było i jego budownictwa to i chłopy nie wracałyby na wieś
        • Gość: jolek Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.netcity.pl / *.netcity.pl 16.01.06, 13:07
          ty mnie meleksie od chłopków nie wyzywaj bo u mnie w rodzinie co najmiej od 3
          pokoleń nikt ze wsi się nie wywodzi a ziemni miałem tyle co w doniczkach
          Wolę te 4 km od miasta mieszkać niż kisić się w ciasnym M3
          • Gość: so Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 18:46
            A być ze wsi czy mieć babcię na wsi to dla Was taki wstyd. Ale alergicy
            jesteście w tym temacie. Jak dzieci, byle nie mieć kogoś na wsi. Śmiesznijsze
            być nie może.
    • Gość: Gargamel Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: 81.6.130.* 16.01.06, 16:34
      Masz rację Drogi "kosz.marny" - tej sprawy nie można lekceważyć.
      Powinna się ona znaleść w nowym PROGRAMIE WYBORCZYM naszego WEL-a.
      Tylko on bowiem i najlepsi jego LUDZIE potrafią rozwiązać ten PROBLEM -
      oczywiście przy POMOCY Radnych Prawicy, Fioletowego Bażanta Kazia Ryczana,
      Prawdziwego Macho - Tomcia Boguckiego oraz Poseł Halinki Olendzkiej i księdza
      Andrzejka Drapały z "Caritasu".
      • perelcia1 Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! 16.01.06, 18:02
        Sądząc po zaangażowaniu mieszkańców miasta w rozgrywki władzy - mamy pata.
        Jaka szkoda,że brak nam tak jak w Toruniu ukochanego Ojca Wszystkiego ,który to
        wyrównałby nasze poglądy i nie pozwoliłby na wyskoki niepisuarowe.Mieszkasz w
        Kielcach, bo tak trzeba i kwita!
        A tak - zabraknie nam 3 darmozjadów w Radzie Miasta i nowych gwiazd na
        firmanencie polity lokalnej i wojewódzkiej.I komu zawierzymy losy Zanikającego
        miasta?A może Antykaczoskorbin...
      • msz1 Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! 18.01.06, 22:00
        Gość portalu: Gargamel napisał(a):

> Masz rację Drogi "kosz.marny" - tej sprawy nie można lekceważyć.
        > Powinna się ona znaleść w nowym PROGRAMIE WYBORCZYM naszego WEL-a.
        > Tylko on bowiem i najlepsi jego LUDZIE potrafią rozwiązać ten PROBLEM -
        > oczywiście przy POMOCY Radnych Prawicy, Fioletowego Bażanta Kazia Ryczana,
        > Prawdziwego Macho - Tomcia Boguckiego oraz Poseł Halinki Olendzkiej i księdza
        > Andrzejka Drapały z "Caritasu".

Ja proponuję gargamelu abyście ten trudny problem poruszyli na najbliższym
        wojewódzkim zjeździe PZP.., oj przepraszam SLD, myślę, że towarzysze wespół z
        towarzyszką Kizińską znajdą jakiś sposób na jego rozwiązanie.
    • michel2 A Nowiny rosną!!! 16.01.06, 23:29
      Ja się tam nie martwie bo cześć z tych ubywających ludzi przybywa do mnie do
      gminy. (Sitkowka-Nowiny) Chce w przyszłości otworzyć interes w mojej okolicy,
      wiec ta wiadomość to tylko muzyka dla moich uszu. :-)

Pozdrawiam Michal.
      • Gość: msz1 Re: A Nowiny rosną!!! IP: 195.205.147.* 17.01.06, 14:25
        A może by tak Nowiny z Kielcami połączyć?
        • michel2 Re: A Nowiny rosną!!! 17.01.06, 21:23
          Gość portalu: msz1 napisał(a):

> A może by tak Nowiny z Kielcami połączyć?

Nigdy!

Podjęto taka próbę na początku lat 80-tych. Udało się wtedy wcielić do siebie
          większa cześć Sitkowki. Natomiast Nowiny pozostały nietknięte. Osiedle dużo by
          straciło na przyłączeniu do miasta. Przepadło by wiele inwestycji. Poza tym co
          Kielce mogą dać Nowiną? Nasz wójt zadba o nas 100 razy lepiej niż Geniusz
          Łysogór. :-)

Pozdrawiam Michal.
    • tym.on Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! 16.01.06, 23:52
      Nie tylko Kielce borykaja sie z tym zjawiskiem, ludzie wyprowadzaja sie z miast
      na przedmiescia gdzie mieszkaja w wygodnych domkach, a nie w ciasnych
      blokowiskach. Na wikipedii mozna przeczytac o wloskich miastach tam tez
      ucieczki z miast staly sie bardzo powszechne
      pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82ochy
      Pozdrawiam
      • Gość: Buch Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.vc.shawcable.net 17.01.06, 07:43
        A ino luciekaja bo-Kielcoki-to CIEMNIOKI-a dyc jo-Buch-
        • Gość: ! Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 11:46
          tyż tok godom
          • Gość: msz1 Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: 195.205.147.* 17.01.06, 14:30
            Dla pocieszenia powiem że Poznań też ma ten problem:

..Warszawa, Kraków, Wrocław, Gdynia i Opole, które w 2004 r. odnotowały
            dodatnie saldo migracji. Jak wynika z danych GUS, Warszawa zyskała 6800
            mieszkańców netto (o tyle więcej osób przeprowadziło się do niej na stałe, niż
            wyprowadziło się z niej do innej gminy albo za granicę), dystansując Kraków
            (1080 mieszkańców więcej) i pozostałe ośrodki. Najszybciej zaś obywateli tracą
            m.in. Radom, Kielce, Lublin, Łódź czy Bydgoszcz, a zwłaszcza Poznań (2000
            mieszkańców mniej). Nie zawsze jednak "uciekinierzy" wyprowadzają się gdzie
            indziej w poszukiwaniu pracy. Duża część wynosi się z zatłoczonych centrów
            aglomeracji na przedmieścia, nierzadko stanowiące odrębne gminy - tańsze i
            bardziej przyjazne mieszkańcom.
            • Gość: jaga Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 14:32
              Faktycznie, wczoraj przelatywałam nad Kielcami i naprawdę z góry wydawały mi się
              takie malutkie. :)
              • Gość: POSEN Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:15
                W Poznaniu nieco zmniejszyla sie liczba mieszkancow ale zwiekszyla sie w
                powiecie poznanskim (gminy przylegajace do granic miasta)o kilkadziesiat tysiecy
                (obecnie powiat poznanski liczy statystycznie 270 tys mieszkancow ,realnie
                ponad 300tys.)
                • michel2 Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! 17.01.06, 21:35
                  Niedługo w Powiecie Kieleckim będzie mieszkać więcej ludzi niż w Kielcach.
                  Stanie się to najpóźniej za 5 lat.

Pozdrawiam Michał.
                  • Gość: KR! Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 21:45
                    A w Radomiu mieszka ( stan na grudzień 2005r.) 227 tys. ludzi!
                    • Gość: merski a ja zostaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 21:56
                      a ja chcialbym zeby kielce pomniejszyly sie jeszcze o jednego mieszkanca -
                      swietego wojciecha milosciwie nam panujacego geniusza lysogor i znanego w
                      swiecie wizjonera

hehehehehehe... :)
                    • miskorabol Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! 18.01.06, 08:25
                      według jakich danych , skad te dane?? a te 200 tys wyjezdza dzien w dzien do
                      pracy w Wawie bo Radom = miasto sypialnia dla stolycy
                    • Gość: bubu Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: 81.26.13.* 24.01.06, 08:42
                      I co z tego?
            • Gość: byda Bydgoszcz zaczęła rosnąć! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 15:31
              Tak gwoli sprostowania danych w roku 2005 w Bydgoszczy odnotowana dodatni
              przyrost naturalny - zresztą w przypadku Bydgoszczy dużą rolę odgrywają rosnące
              w ogromnym tempie przedmieścia - ludzie jeżeli migrują z miasta , najczęściej
              pod miasto...
    • Gość: kasia Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.01.06, 14:24
      nie tragizować
      • Gość: bzyk Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.piasta.pl 18.01.06, 14:35
        Zamiast pisać bzdury to idźcie do łóżka,wtedy przyrost będzie dodatni ..
        • Gość: loki Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 19:32
          a niech zanikną całkiem i bedezie spokój :P
          • Gość: Buch Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.vc.shawcable.net 19.01.06, 22:41
            A dyc zonikoja bo -KIELCOKI to TYMPOKI- ja jem mundry chlop-Buch-
    • Gość: Albi Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.kolporter.com.pl 20.01.06, 08:28
      Inwestycje i jeszcze raz inwestycje.
    • kosz.marny Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! 20.01.06, 10:57
      Być może to i racja, że część "znikniętych" z Kielc zasila sąsiednie gminy, ale
      i tak szkoda, że już niedługo przeczytamy i usłyszymy o Kielcach, jako mieście
      z grupy miast małych - poniżej 200 tys. mieszkańców. Ja wiem, że to głupie, ale
      to jest taki mechanizm psychologiczny, jak z cenami - jeśli coś kosztuje 3,99
      to większość ludzi zapamięta, że to było "trzy z czymś", a nie że prawie 4.
      Szkoda.
      • Gość: Kubio Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 18:50
        padlo tu sformulowanie podkielecie gminy powiatu kieleckiego...
        nie chce deprymowac mieszkancow cmielnika czy bodzentyna ale na litosc boska
        blizej im do starachowic (Boidzentyn) czy buska zdroju (chmilenik) niz do
        Kielc. Daltego powait kielcki powinien skadac sie z 9 gmin aglomeracji i
        podbnie jak w Poznaniu odrozniac sie od pozostalych dalszych gmin
        w poznakiu rozwoazano to tak i widac to nawet po rejestracjach
        PO - Poznana miasto
        PZ - Poznan - aglomeracja
        POZ - pozostale gminy powiatu pozannskiego
        W kielcach pwoinno zastosowac sie taki sam podzial...
        • Gość: Lutownik Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.vc.shawcable.net 20.01.06, 23:55
          Przeciez -Kelce-to -PUCIMIE-
          • Gość: Butla Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.vc.shawcable.net 22.01.06, 07:16
            KIELCOKI-to BADZIEWIOKI-Butla-
            • Gość: Trudno Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 00:25
              Gus na dzien 1.01.2005 tylko przewidywal, ze Kielce beda mialy 209,5 tys.
              mieszkancow. Opieral sie na faktycznych danych za rok 2002, swiezszych danych
              nie ma. Faktycznie Kielce wyludnily sie bardziej. Radom w 2005 mial 227,6 tys.
              Ciekawsze jest to, ze w 2025 roku, wg statystyk, Radom bedzie dalej 14 miastem
              co do wielkosci w Polsce i bedzie liczyl 200,1 tys. mieszkancow, Kielce spadna
              zas na pozycje 17 (z 16) i beda liczyly 165 tys. Prosze tu nie mowic
              o "wsiach", bo z Radomia wyjedzie 27 tys, a z Krakowa 110 tys, Łodzi - 160 tys.
              Wejdziemy w okres masowych wyprowadzek ludzi na tereny podmiejskie. Ale tu
              znowu jest ciekawostka-wg prognoz gminy podradomskie zasili 15 tysiecy ludzi,
              zas podkieleckie tylko 10 tysiecy. Rachunek jest wiec prosty:
              -Kielce rok 2000: 215-165=50 tysiecy -10 w podkielcach=40 tysiacy ludzi
              ucieknie z Kielc na czysto
              -Radom rok 2000: 230-200=30 tysiecy -15 w podradomiu=15 tysiecy ludzi ucieknie
              z Radomia na czysto
              Jak wiec widac-2 podobne kiedys wielkoscia miasta zdystansuja sie do siebie,
              a "ucieczki" z Kielc beda prawie 3-krotnie wieksze niz z Radomia.
              • michel2 Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! 24.01.06, 21:21
                Gość portalu: Trudno napisał(a):

> Ale tu
                > znowu jest ciekawostka-wg prognoz gminy podradomskie zasili 15 tysiecy ludzi,
                > zas podkieleckie tylko 10 tysiecy.

Czy mógłbyś mi podać link do tej strony, bardzo mi na tym zależy.

Pozdrawiam Michał.
                • Gość: woyteque Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 02:01
                  Dane ze zrodel GUS.
    • dei-sospiri Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! 24.01.06, 13:58
      A ja tam wolałabym mieszkać w wiejskich Daleszycach niż w Kielcach - tam gdzie
      mieszkam.
      W mojej dzielnicy robi się oszczędności budżetu miasta: brak asfaltu,
      kanalizacji, pipidówka. Pług widziałam 2 lata temu (a przecież płace podatki
      jak w innych dzielnicach, a moja ulica ma nawet nazwę!) ;-)
      Więc wcale się nie dziwię, że Kielczane emigrują!
    • michel2 Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! 03.02.06, 09:38
      www.um.kielce.pl/poznaj_miasto/podstawowe_dane/

Teraz mówią ze 210 tys. Nie chce mi się wierzyć żeby w ciągu tak krótkiego
      czasu wyemigrowała taka masa ludzi.

Pozdrawiam Michał.
      • kamilek.k Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! 12.02.06, 16:50
        wedlug prognoz w 2030 bedzie nas ok.165 tys.:(
      • kosz.marny Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! 13.02.06, 08:28
        >
        > Teraz mówią ze 210 tys.

Hehe, rzeczywiście - to się nadaje do prasy :-)
        W styczniu na starej stronie UM stało jak wół, że 202 tys. z groszem (dane na
        styczeń 2006!), a na nowej stronie - dane sprzed 2 lat mówią o 210 tys.!!!

No to albo Kielce wymierają w tempie 4 tys. rocznie - a więc za 20 lat
        przegonimy Jędrzejów, a wkrótce potem Chęciny i Bodzentyn, albo ktoś tu miesza
        z tymi liczbami. Czy to się da zweryfikować? Ma ktoś dostęp do jakichś
        wiarygodnych danych?
        • michel2 Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! 13.02.06, 09:26
          kosz.marny napisał:

> Ma ktoś dostęp do jakichś
          > wiarygodnych danych?

www.stat.gov.pl/dane_spol-
          gosp/ludnosc/stan_struk_teryt/2005/30_06/index.htm

W tablicach wynikowych wybierzcie pozycje 8. 209.057 - 30.06.2005r.
          W porownaniu z 31.12.2004r. Kielce zanotowaly spadek o blisko grubo ponad 300
          osob. 7,5 miesiaca od tego dnia. Wiec teraz jest gdzies 208.500

Pozdrawiam Michal.
          • kosz.marny Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! 13.02.06, 11:50
            > W tablicach wynikowych wybierzcie pozycje 8. 209.057 - 30.06.2005r.

Czyli z tego wynika, że te 202 tys. to była zmyła??? Ktoś się rypnął przy
            wpisywaniu na stronę, czy jak?
            • Gość: ktos:) Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 23:38
              "Należy przypomnieć, że bilans ten został opracowany przy przyjęciu za bazę do
              obliczeń wyników Narodowego Spisu Powszechnego Ludności i Mieszkań z dnia
              20.05.2002 r."
              Nie umiecie czytac??
              Przeciez na stronie UM byly dane wg Urzedu Gminy, czyli USC.
              Dane GUS opieraja sie na stanie faktycznym z 2002 roku.
              UM przyjal wiec "wygodniejsze" dane, niemniej oficjalne:P

Nie bylo to zatem "walniecie", tylko podgiecie faktów.
              Za liczbe prawdziwa nalezy przyjac 202600
    • Gość: LePeR Bzdury! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.02.06, 12:21
      Licz ile osob pracuje w Kielcach, bo mieszkaja tu glownie same nieudaczniki z
      blokowisk. Co bardziej zaradni mieszkaja na przedmiesciach albo wrecz jeszcze dalej.
      • Gość: SmurfMądrala Re: Bzdury!wygaduje LePeR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 21:26
        Nigdy nie mieszkalem w bloku.I nie chcę,i nie lubię.
        Ale mieszkańców blokowisk tak nazywać może tylko ktoś,kto wybral sobie
        tak wdzięczny nick.Znać tu gust i inteligencję pierwowzoru.
        Próbuję wyobrazić sobie dom takiego zaradnego typa.
        Czy go dostal od teściów ze wsi,czy tata ze wsi pobudowal?
        Nie wiem czy kolumny z rur kanalizacyjnych,czy tluczone talerze i lusterka
        na elewacji,na pewno skromny nie jest-jak wlaściciel.
        Forma architektonicznego wyrazu-"patrzta na mnie,widzicie kim ja jestem,ja wam
        jeszcze ku.. pokażę".A przed "domem"fura,na "panu" skóra,w kieszeni komóra.
        Cham wspólczesny-butny,bogaty,asku..sywny/polska odmiana asertywności/.
        A czy szanowny "pan" ma otluszczoną,czerwoną,blyszczącą gębę.Bo ja "pana"
        już gdzies widzialem.
    • Gość: Biały Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.kg.net.pl / 80.51.233.* 13.02.06, 23:46
      Czarni spisali duszyczki w czasie ostatniej kolendy i o zgrozo wyszło im, że
      1,5 miliona młodych wyemigrowało z powodów ekonomicznych. Pewnie zjawisko
      emigracji dotknęło też Kielce. W latach następnych nastapi jego eskalacja. Jak
      zniosą wizy dla studentów i naukowców w Polsce zostaną tylko ci, których się
      nie da wyprawić czyli totalni nieudacznicy. Żegnaj Uniwersyte Świętokrzyski.
      Ale nie ma się czmu dziwić, że wyjeżdżają. W tym kraju nie da się żyć.
    • Gość: MoD Re: Kielce ZANIKAJĄ !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 23:53
      co sie dziwic, moj brat wczoraj wybyl do UK, gdzie zamierza normalnie pracowac i
      normalnie zyc, czegu Mu szczerze zycze, i mam nadzieje ze do Niego dolacze.

Tu mozna tylko normalnie pracowac, a i tak 20go juz nie masz kasy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka