Dodaj do ulubionych

Egipcjanin w Polsce

IP: *.adm.us.edu.pl 27.01.05, 14:42
Witam. Czy ktos z Was wie jakie formalnosci powinien zalatwic obywatel Egiptu
chcacy przyjechac turystycznie do Polski. Jaki jest ew. koszt takiej wyprawy,
ile kosztuje wiza, jak dlugo sie na nia czeka, czy formalnosci sa
skomplikowane, itp. Bede wdzieczna za wyjasnienia.
Obserwuj wątek
    • Gość: reniaw Re: Egipcjanin w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 15:34
      Ja juz 4 razy wysyłałam zaproszenia do Egiptu, takze mam spore doswiadczenie w
      tych kwestiach!Na poczatek Ty musisz zebrac wszystkie dane tej osoby ktora
      chcesz zaprosic(ale najpierw upewnij sie ze napewno jest tego warta - z
      wlasnego doswiadczenia pisze).Musisz znac imię, nazwisko, adres, date urodzenia
      i miejsce,adres zameldowania i czasowego pobytu ewentualnie, imie ojca, numer
      paszportu i chyba tyle.Do tego musisz miec dokument potwierdzający tytul prawny
      do zajmowanego lokalu np. akt notarialny jak masz dom, czy umowe najmu jak
      mieszkanie.Tu liczy sie wielkosc mieszkania, bo musisz wpisac ile osob mieszka,
      w miejscu gdzie bedzie przebywal cudzoziemiec.Do tego musisz miec zaswiadczenie
      o zarobkach z 3 ostatnich miesięcy(na reke) i naogol sie przyjmuje ze na 1
      dzien pobytu potrzeba 100zł, wiec jesli chesz zaprosic Egipcjanina na 20 dni
      musisz zarabiac ok 2000zł. Jak masz te dane i papierki musisz isc do Urzedu
      Wojewódzkiego do dzialu do spraw cudzoziemcow i wziasc podanie o wystawienie
      zaproszenia.Potem zostawiasz to podanie i dokumenty, kupujesz znaczki skarbowe
      za ok 26zł i czekasz od 1 do 2 tyg na odpowiedz.Po tym czasie odbierasz
      zaproszenie i oryginal musisz wysłac do Egiptu i tyle,jesli chodzi o to co Ty
      mozesz zrobic.Reszta zalezy od Niego.Musi z zaproszeniem isc do naszej ambasady
      i umowic sie na spotkanie z konsulem.Tam mu wszystko powiedza!Musi miec kilka
      zdjęc, wypelnic podania,wniesc dosc spore oplaty(o tym mozesz poczytac na
      stronie naszej ambasady w Kairze www.bolanda.org ) i co naogol dla wiekszosci
      Egipcjan okazuje sie byc przeszkoa nie do pokonania, musi miec wlasne konto ze
      spora suma pieniazkow, nawet jesli pozyczy te pieniadze i wplaci tylko np na
      tydzien!Niestety z wielka przykroscia musze Ci rowniez p[owiedziec ze czesto
      sie zdarza ze odmawiaja wydania wizy, naogol udaje sie to tylko szczesliwca,
      ludziom ktorzy maja spore pieniazki lub znajomosci.Ale z calego serduszka zycze
      [owodzenia!Zawsze warto sprobowac!Jesli bedziesz miala jeszcze pytania to sluze
      pomoca.
      • Gość: dd Re: Egipcjanin w Polsce IP: *.adm.us.edu.pl 31.01.05, 13:20
        Dzieki za wszystkie informacje. Cala sprawa wydaje sie wystarczajaco
        skomplikowana zeby wszystkich zniechęcić już na wstępie. Powiedz czy Tobie się
        udało zaprosic kogos skutecznie ;-) Jak dlugo moze potrwac oczekiwanie na wize
        polska w Egipcie, ile to kosztuje?
        Pozdrawiam
        dd.
        • Gość: renia Re: Egipcjanin w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 22:01
          Raz sie udalo,ale moj kolega mial znajomego w Ambasadzie Polskiej,poza tym
          sporo pieniedzy.Drugi juz nie mial tyle szczescia!Co do kosztów to szczerze
          mówiąc z ich strony to nie zabardzo sie orientuje,ale mysle ze spokojnie w 100$
          powinno sie zmiescic.
          • aneank Re: Egipcjanin w Polsce 03.02.05, 23:10
            czesc Reniu
            czy zaproszenie potwierdzone przez jakies instytucje ( sympozja, konferencja
            naukowa ) moze zwiekszyc szanse otrzymania wizy?
            • Gość: renia Re: Egipcjanin w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 11:49
              Warto sprobowac,ale szczerze mowiac to najbardziej liczy sie stan majatkowy
              Egipcjanina, to czym sie zajmuje i niestety jakie ma uklady.A skad on jest,
              jesli moge zapytac?Jesli wolisz to napisz na maila grw@tlen.pl
    • Gość: madzia Re: Egipcjanin w Polsce IP: 213.212.202.* 08.02.05, 10:22
      czesc ja moze tez troche dorzuce przede wszystkim od kiedy polska weszla do
      unii to nawet zaproszenuie ze szkoly nie daje mozliwosci wyjechania do polski
      ja mieszkam tutaj juz ponad trzy lata mam meza ale legalnego wiec z wiza do
      polski nie ma zadnego problemu ale na normalne zaproszenie to naprawde nie ma
      szans wiec albo prawdziwy maz nie na jakis kontrakt nazywany orfi tylko
      malzenstwo zawarte w urzedzie stanu cywilnego w kairze albo nici z wyjazdu do
      polski pozdrawiam
      • Gość: sylwia Re: Egipcjanin w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 12:09
        w odpowiedzi na prośby naszego przyjaciela z Egiptu , odnośnie pracy ,
        postanowiliśmy wraz z mężem pomóc mu jej tu poszukać , choć tak naprawdę nie
        wiemy gdzie "uderzyć" , gdzie pytać ...czy to w ogóle jest możliwe by
        Egipcjanin podjął pracę w Polsce ? dodamy , że przyjaciel nasz ukńczył szkołę
        średnią i 2 -letnią szkołę turystyczno-hotelarską . aktualnie ( jak i w
        przeszłości ) nie pracuje w swoim wyuczonym zawodzie , ma kilkuletnią
        praktykę kucharską- jest szefem hotelowej kuchni w Sharm el Sheikh.
        Czy ktoś potrafiłby udzielić nam jakiejkolwiek informacji ?
        Z wyrazami szacunku S&M ze Śląska
        • selavi25 Re: Egipcjanin w Polsce 09.02.05, 18:10
          PROSZĘ WYBACZYC ALE TO NIE W ODPOWIEDZI PISALAM DO CIEBIE!!!!!
          to dotyczy innej sprawy......, dopiero teraz zwrocilam na to uwage...wybacz...
          .....dodam jednak , ze sami starmy sie by nasz gosć znalazł sie w naszym
          kraju , co jest bardzo trudne do zalatwienia , dodatkowo chcemy zalatwic mu
          tutak prace , ale raczej nici z tego , jak tu wszyscy na tym forum
          mowia.....zyczę Ci szczescia i wytrwalosci w zapraszaniu......bo to nie taka
          prosta sprawa.........pozdrawiam serdecznie
          • selavi25 Re: Egipcjanin w Polsce 09.02.05, 18:12
            .....aha i jeszcze jedno........znów zawaliłam sprawę...: przedostatni post to
            ja pisalam , podpisujac sie "sylwia" , gdyz bylam
            niezarejestrowana....pozdrawiam i przepraszam gorąco raz jeszcze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka