Dodaj do ulubionych

Mieszkanie z licytacji - warto?

17.04.06, 23:13
Witam serdecznie.

Chciałabym prosić o pomoc i radę tych, którzy mają jakiekolwiek doświadczenia z nabywaniem własnośi nieruchomości właśnie w drodze przetargu czy licytacji.
Otrzymałam bardzo atrakcyjną ofertę zakupu takiego mieszaknia, tyle, że z dużo mniej atrakcyjną wkładką.

Jak w praktyce odbywa się eksmisja takiego zlicytowanego dłużnika, biorąc pod uwagę obowiązujące w tej mierze przepisy o zakazie eksmisji "na bruk"... ???

Będę bardzo wdzięczna za każdą opinię. Tym bardziej, że licytacja niebawem, a ja nie chciałabym zaryzykować "utopienia" gotówki w mieszkaniu, w którym nie będę mogła zamieszkać ;-(

Pozdrawiam
M.
Obserwuj wątek
    • al9 jak najbardziej 18.04.06, 01:20
      W jednym poście nie da sie opisać...
      To złożona materia. Bardziej - jeśli ktos sprzedaje nieruchomość z legalnym
      najemcą (nawet nie płącącym).. Tu będzie ogromny kłopot..
      Mniejszy, jeśli licytowana jest nieruchomość z zameldowanym w nim właścicielem.
      Wtdey obowiązuje prostsza procedura przywrócenia stanu posiadania - poprzedni
      włąściciel nie podlega ochronie..
      Oczywiście teoretycznie. Praktycznie komornicy unikają eksmisji na bruk, nawet
      jesli są dozwolone. Zawsze można znależć miejsce np w schronisku.. Pogadaj z
      licytującym nieruchomość komornikiem - powinien być bardzo pomocny - ma duży
      biznes w rozwianiu Twoich wątpliwości...
      Pozdr
      al
      • marita72 Re: jak najbardziej 18.04.06, 11:56
        Dzięki wielkie za krzepiącą odpowiedx ;-)
        Licytowany lokator to dotychczasowy właściciel, zameldowany tam na stałe.
        Mam więc nadzieję, że nie będzie robił dużych trudności... Mam natomiast wątpliwość co do tego, czy ustawa pozwala wyeksmitować byłego właściciela do schroniska...?

Pozdrawiam
        M.
        • al9 Re: jak najbardziej 18.04.06, 12:11
          on nie podlega ochronie. komprnik moze go wywalic na ulicę. praktycznie - boja
          się (telewizja, prasa, gapie...) - zatem lepiej zapewnic lokal chocby na 3
          dni...
          pozdr
          al
          • marita72 Re: jak najbardziej 20.04.06, 12:16
            Wielkie dzięki za odpowiedź.
            Rozmawiałam ze swoim znajomym komornikiem, który stwierdził, ze do obowiązków komornika należy wprowadzenie nowego właściciela w posiadanie...
            Z mojej znjaomości KC zwłaszcza prawa rzeczowego wynika, że problemów w tej akurat kwestii być nie powinno, ale moje wątpliwości wzbudzają liczne opinie na forum, krytycznie odnoszące się do zakupu nieruchomości z licytacji.... I już sama nie wiem, co zrobić.... ;-(

Pozdrawiam serdecznie
            M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka