Dodaj do ulubionych

zagadnienia praktycznie - PRANIE/PRALNIA

18.07.05, 12:19
Hej
a teraz cos o tematach przyziemnych: czy w brux ludzie mają swoje pralki w
domu czy są jakieś pralnie dostępne (chodzi mi o takie pralnie
samoobslugowe)? Jak to jest w brux? i co bardziej się opłaca?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mczapl Re: zagadnienia praktycznie - PRANIE/PRALNIA IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 18.07.05, 12:22
      Pralnie sa tu na kazdym rogu. Najczesciej prowadzone przez Arabow. Koszt to 1-2
      euro za zeton.
    • Gość: octi do jodzi Re: zagadnienia praktycznie - PRANIE/PRALNIA IP: *.66-136-217.adsl.skynet.be 18.07.05, 12:23
      jodzia, masz ladnie imie,
      sa pralnie "publiczne" ale lepiej miec pralke w mieszkaniu
      ja najpierw chodzilem do takiej pralni i kupowalem zetony na pranie i proszek do prania,
      musisz zaniesc ubrania w duzej torbie, czekac az bedzie wolna pralka, czekac jak sie pierze, i mokrawe
      ubrania (ciezsze) zabrac spowrotem do siebie. polecam pralke w mieszkaniu.
      pozdrawiam
      octi
      • jodza Re: zagadnienia praktycznie - PRANIE/PRALNIA 18.07.05, 12:29
        hej octi

dzieki za szybką odpowiedz, mam tylko pytanie: jak to ma się do kosztów. CZy
        pranie w domu nie jest droższe (pomijająć fakt wygody) hmm
        • Gość: octi Re: zagadnienia praktycznie - PRANIE/PRALNIA IP: *.66-136-217.adsl.skynet.be 18.07.05, 12:33
          ja mam droga pralke z suszarka,
          chyba nie bylo drozszej w sklepie :-/
          ale jak kupisz normalna pralke to powinno sie bardziej oplacac niz regularne wyzuczanie pieniedzy na
          zetony, proszek to to samo bo mozesz sobie przyniesc ze soba do pralni
          pozdrawiam

to wszytko mowie o jednej osobie,
          jak sa dwie osoby to oczywiscie nie ma nad czym sie zastanawiac :-)
    • agibru Re: zagadnienia praktycznie - PRANIE/PRALNIA 19.07.05, 14:19
      ja niestety ale piore w pralni
      Nigdy nie spotkalam zetonow po 1-2 euro... w mojej okolicy sa po 3-3.70 euro
      jeden.. jednorazowo potrzebuje 2 (przynajmniej podzial na biale i kolorowe) a
      czasami 3 takich zetonow, powiedzmy ze z bolem raz na dwa tygodnie (ale na
      pewno chetnie czesciej)...
      czyli zaokraglajac wersja optymistyczna (2pralki co dwa tygodnie)wychodzi 200
      euro rocznie do tego suszenie okolo 1euro+ przy kazdej wizycie...
      Do tego koniecznosc wybrania sie jak za morze do tej pralni, strata czasu
      (dobrze ponad godzine samo pranie+suszenie plus dojazd/spacer)
      Glosuje za pralka w domu! 5 minut wrzucasz pranie.... zapominasz... wyjmujesz i
      wieszasz 5 minut...nawet bez najdrozszej suszarki w domu:)
      p.s. mowilam o dwoch osobach

• sil.bi Re: zagadnienia praktycznie - PRANIE/PRALNIA 19.07.05, 18:29
        Pralka w domu być może jest nieco droższa, ale kwestia komfortu przemawia
        zdecydowanie ZA.Nie trzeba zresztą wydawać tyle kasy co Octi, żeby ją kupić:)-
        wystarczy poczytać ogłoszenia na stronach expatów. Wybór jest spory- piszę z
        doświadczenia.
        • Gość: paw_dady Re: zagadnienia praktycznie - PRANIE/PRALNIA IP: *.175-201-80.adsl.skynet.be 19.07.05, 18:44
          wynnajmujesz mieskzanie za 800Euro a nie wydasz 350Euro na pralke? coz co kraj
          to obyczaj mozna i prac z plecaczkiem.
          • Gość: mczapl Re: zagadnienia praktycznie - PRANIE/PRALNIA IP: *.dsl.scarlet.be 19.07.05, 20:29
            Wyjatkowo zgadzam sie z Pawiem. Przeliczanie kazdego grosza nie ma sensu - nie
            pracujemy tu na czarno i nie musimy wyzywic pieciopokoleniowej rodziny z kraju
            za uciułane 750 euro.
            Sa wydatki, ktore trzeba poniesc by mieszkac i zyc jak czlowiek.

Choc z drugiej strony nie rozumiem niektorych urzednikow ze starych krajow
            czlonkowskich, ktorzy zarabiaja 5-7 tys i przejadaja je zyjac od pierwszego do
            pierwszego i sa zaskoczeni, ze ja jestem w stanie oszczedzac...
            • Gość: paw_dady arytmetyka a procesy spoleczne IP: *.16-136-217.adsl.skynet.be 20.07.05, 03:09
              hy hy panie koleog to chodzi zeby sie socjalizowac jak na amerykanskich
              filmach. wiesz jakasz zuljia roberts czy inn dzenifer lopezowa nagle wpadaja na
              afleka i ohhh jaka low.

a tu co? tu proza zycia murzynki z torbami prania , polacy ZAWSZE z
              reklamowkami z supermarektow (czasem patriotycznie z biedronki) - i w ciagu
              tygodnia robisz pranie za 6 Euro x 52 tygodnie w roku (na wakacjach pranei tez
              kosztuje) - 312

teraz robie magie i szukam na sajcie vandenbora najtanszej pralki -
              www.vandenborre.be/ECOM/app/ECOM.vdb?Np=MqqaM2tbeuI8JjqaieanOuNnKm9k
              220 Euro czyli zwraca sie ponizej roku. to musi chodzic o socjalizowanie a nie
              brak podstaw arytmetuki ;P
              • Gość: gosc Re: arytmetyka a procesy spoleczne IP: 193.178.209.* 20.07.05, 09:08
                arytmetyka tak, ale przeciez jeszcze dochodzi zuzycie wody i prad w domu a
                przeciez za to sie placi....
                • Gość: paw Re: arytmetyka a procesy spoleczne IP: *.5-136-217.adsl.skynet.be 20.07.05, 23:07
                • Gość: paw_dady Re: arytmetyka a procesy spoleczne IP: *.5-136-217.adsl.skynet.be 20.07.05, 23:08
                  maruda ;o)
              • Gość: mczapl Re: arytmetyka a procesy spoleczne IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 20.07.05, 10:06
                No chyba Epsy az tak naiwne nie sa...

Julia Roberts juz od czasow "Pretty Woman" do pralni publicznej nie chodzi...

No chyba, ze ktos lubi Arabki i ewentualnie Murzynki. Co prawda kazda potwora
                znajdzie swego amatora...
                • Gość: paw_dady Re: arytmetyka a procesy spoleczne IP: *.5-136-217.adsl.skynet.be 20.07.05, 23:07
                  a tu sie nei zgodze - bo w kazdej populacji sa kobiety ladne i madre. a czy ta
                  czy inna nacja co za roznica? ale obawiam sie odeszlismy od pralek dosc daleko
                  przypominam bylo o pralkach i cenach prania ;o)
      • Gość: mczapl Re: zagadnienia praktycznie - PRANIE/PRALNIA IP: *.dsl.scarlet.be 19.07.05, 20:25
        1-2 euro za zeton to chyba byla jednak promocja w pralni ktora mam za rogiem
        ale z ktorej nie korzystam. Chwilowo pralnia jest jednak w remoncie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka