wolta2 19.12.09, 20:43 Ile moczycie śledzie, mam zamiar kupić matijasy,takie sprzedawane na sztuki. Czy w wodzie czy w mleku ? Chcę zrobić z oliwą i octem. Jeden przepis podaje 1 godzinę,a inny "wymieniamy 3 razy wodę przez dobę" i zgłupiałam ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mania Re: Moczenie śledzia IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.12.09, 20:56 Ja mocze minimum 5 godzi. Najpierw ze 2 godz. w wodzie. Kupuje potem najtańsze mleko w worku, i mocze z 5 godzin, potem wylewam i jeszcze w przegotowanej wodzie z godzinę. Można dłużej, jeżeli matiasy nadal będą dosyć słone. Kwestia wyczucia, moja mam to i całą noc moczyła te śledzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.09, 21:13 W dużej ilości wody wystarczy około 16 godzin(dla śledzia całego) jeśli filety to można krócej o połowę.Wody zimnej nie żałuj Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs zalezy od sledzi 20.12.09, 09:42 zimna woda wystarczy, raz sprobowalam z tym mlekiem :-/ jak cos takiego komus smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka Re: Moczenie śledzia IP: *.ghnet.pl 19.12.09, 21:59 a to zalezy od sledzia i co zamierzam z nim zrobic; czy sledz jest bardzo "solankowy", czy tez nie....jezeli robie np w zalewie octowej, w ktorej bedzie sie marynowal, to namaczam w wodzie dluzej, kilka godzin lub na noc z dodatkiem mleka...gdy sledz ma "marynowac" sie kilka dni, to namaczam krocej...jednak najwiecej zalezy od jakosci sledzi...dzisiaj np robilam sledzie cytrynowe jacka, byly bardzo swieze i wystarczyla im godzina namaczania. teraz sa juz w sloikach beda sobie lezakowac. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Moczenie śledzia 20.12.09, 00:01 gotuję wodę z kilkoma ziarenkami ziela ang i liściem laurowym, jak się zagotuje dodaję kieliszek octu i wyłączam, jak ostygnie - ale musi być zupełnie zimna wkłądam śledzie, wstawiam w chłodne miejsce i moczą się całą noc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Moczenie śledzia IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.09, 13:53 a ta woda do moczenia to przegotowana czy kranówka może być? Odpowiedz Link Zgłoś