1994

(7 wyników)
  • Uchwała SN z dnia 27 listopada 2003 r., III CZP 74/03Osoba prawna, której wspólnota mieszkaniowa uchwałą, podjętą z powołaniem się na podstawę z art. 20 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz.U. Nr 85, poz. 388 ze zm.), "powierzyła" zarząd wspólnotą, traci - po nowelizacji tego przepisu dokonanej ustawą z dnia 16 marca 2000 r. o zmianie ustawy o własności lokali. (Dz.U. Nr 29, poz. 355) - status prawny zarządu wspólnoty
  • Proszę o wyjaśnienie mi jeśli to możliwe takiej sprawy: W 1994 roku odjęto mi od powierzchni użytkowej ok.17 metrów kw., ponieważ w tych pomieszczeniach nie mam grzejników c.o., w związku z tym płaciłem mniej za ogrzewanie. Nadmieniam, że na klatce schodowej również nie ma grzejników. Jest to poniemieckie mieszkanie ok.160m.kw.. W 2000 roku nowy zarządca stwierdził, że musimy płacić za całą powierzchnię mieszkania, zabrał nam tą ulgę. Chciałbym się dowiedzieć na jakiej podstawie na...
  • W sytuacji długotrwałej zwłoki w regulowaniu zaliczek na poczet zarządu nieruchomością wspólną przez właścicieli, wspólnota, a raczej Zarządca wybrany przez wspólnotę, będzie się domagać spłaty zaległych należności. Domniemam, że jest także upoważniony do naliczenia odsetek w wysokości ustawowej, chyba, że Wspólnota podejmie uchwałę o innej wysokości odsetek? Problem przeznaczenia odsetek był już kiedyś poruszany na Forum, ale chciałbym prosić jeszcze o sprecyzowanie. W jakim trybie wybrany ...
  • Czy jest jakaś ogólna podstawa prawna zabraniająca członkowi wspólnoty lub sp-ni odcięcie się od wspólnej instalacji centralnego ogrzewania i zrezygnowanie z tej usługi ? Oczywiście poza ewentualnym unormowaniem takiej sytuacji w indywidualnym statucie wspólnoty.
  • Szanowni Państwo ! Wiele miesięcy czytałem to co tu sie wyprawia, i stach mnie brał gdy uspółdzielniano wspólnoty mieszkaniowe. "Jedynie słuszne kierunki" wskazane przez ekspertów prowadziły do struktur spółdzielnianych. Rady nadzorcze, komisje rewizyjne, podkomisje , Statuty zamiast regulaminów , szczątkowe orzeczenia czy wyroki swądowe wprowadzające w błąd oraz ....fałsz , porady na privach choć wątki i posty do wiadomości ogółu i wiele innych cudownych porad. Zmieniało sie...
  • ----- Original Message ----- From: serafin666 To: ref.inf.publ@sn.pl Sent: Monday, May 30, 2005 12:46 PM Subject: czy SN zajął w sprawie stanowisko ? uprzejmie proszę o przesłanie informacji czy SN zajął jakieś stanowisko w sprawie o sygnaturze III CZP 05/05 ? Jestem członkiem łódzkiej wspólnoty mieszkaniowej i kwestia przedstawiona w pytaniu prawnym przez SA w Gdańsku bardzo mnie interesuje . Szanowny Panie I W sprawie III CZP 5/05 zwrócono akta celem uzupełnienia braków.Je...
  • Prosze o przykłady. My mamy 114 mieszkań średnio po 40mkw. Chodzi mi o administrację a nie o zarządcę. I co administrator ma w obowiązkach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się