Forum Dom Dom
ZMIEŃ
      2001

2001

(14 wyniki)
    • Wiatm, Czuję się cholernie oszukany przez to cholerne panstwo. Wszyscy wiemy, ze z 31.12.2001 duza ulga budowalan na starych zasadach miala wygasna (tak tez sie stalo). Wiele osob (w tym i ja) kupowalo nowe mieszkania, aby jeszcze na ta ulge sie "zalapac". Moje mieszkanie, ktore w duzej mierze zfinansowalem kredytem (i to w euro, teraz bym zastrzelil kolesia z banku, ktory byl 100% pewien ze max kurs eur/pln bedzie 4 PLN), kupilem w grudniu (faktura zakupowa wystawiona w grudniu)....
    • kupiłem mieszkanie w 2001 i korzystałem z odliczeń, z tego co wiem jest to możliwe przez 3 lata, czy można wykożystać to co zostało jeszcze do odliczenia w latach następnych ? (np 2004 itd.)
    • Bardzo dobry, rzeczowy list. Ciekawe, kiedy RPO (Pan prof. A. Zoll) zajmie się tą ustawą (o samorządach zawodowych architektów, inżynierów budownictwa oraz urbanistów (Dz.U. z 2001 r. Nr 5, poz. 42 z późniejszymi zmianami). Póki co, wszyscy zainteresowani powinni masowo pisać do Rzecznika Praw Obywatelskich, aż ten skutecznie przygotuje stosowny wniosek do Trybunału Konstytucyjnego. Przy okazji informuję, że dyskusja na FORUM/DOM w tej sprawie toczy się już od 30.01.2003 w ró...
    • Witam Co tak naprawde daje odpisywanie sumy osetek kredytu od podstawy opodatkownia? Przeciez zarobek na tym jest praktycznie zaden, przy kredycie na 150 000 pln i osob zalapujacych sie na II prog to zaledwie 2500 zaoszczedzone na rocznym podatku. Gdzie tu logika i po co odpisywac tak male kwoty? zy istnieje jakas wykladnia nowej ulgi, jak faktycznie dokonywac odpisow i czy to sie w ogole oplaca ? pozdrawiam Warsik
    • Witam, Chcialbym sie dowiedziec, czy mozna odliczyc ulge remontowa (3.850 zl) przed otrzymaniem aktu notarialnego, tzn. wydatki na remont zostaly poniesione w 2001 roku, a akt notarialny zostal podpisany w 2002 roku (opoznienie z winy developera)? Czy wystarczy umowa kupna-sprzedazy z developerem? Jeden US mowi ze tak, inny ze nie... Jezeli ta informacja jest przydatna to duza ulga mieszkaniowa zostala juz wykorzystana w latach 99-00. Pozdrawiam -J.
    • wlasnie sie okazalao, ze dowiedzialem sie, ze nie bede mogl dalej korzystac z ulgi nawet jesli odrosnie na nowych zasadach i sie zastanawiam czy: zalozmy ze w 2001 kupilem mieszkanie (zacząlem wplacac do developera) i na podstawie faktur zaliczkowych na ok 50% kwoty zwrocilem sie w listopadzie do mojegu US o zaniechanie zaliczek na pod. dochodowy. Otrzymalem decyzje pozytywna. Czy teraz moge zrezygnowac z tego odliczenia i napisac kwit do US mowiac, ze nie bede odliczal i zwroce ...
    • Czy ktos moglby mi powiedziec ile można "ciągnąć" ulgę budowlana rozpoczeta w 1998 roku - zybt duzo rozbieznych wiadomosci juz mam a panie w skarbowce dowiedza sie i mi powiedza a ja juz potrzebuje.
    • Witam. Kupuję mieszkanie na rynku pierwotnym. Pewna część zostanie sfinalizowana przez bank. W jaki sposób będę mógł sobie odlicz ulgębudowlaną? Od czego jest to uzależnione? W jakim okresie mogę ją wykorzystać? Pozdrawiam. Stephan.
    • Korzystam z ulgi dostepnej do konca 2001 roku- 19% kosztow budowy od podatku. W mieszkaniu mieszkam od 2000 roku, z ulgi korzystam od 1999. Czy moge sprzedac to mieszkanie? Chodzi mi o to, czy nie trace prawa do tej ulgi (to znaczy czy nie ma jakiegos okresu czasowego przed minieciem ktorego nie moge sprzedac mieszkania?)np. ze musze tam mieszkac 5 lat? To ze podlegam podatkowi 10 %, i zeby go nie placic musze kupic nowe mieszkanie w ciagu 2 lat, to jest dla mnie oczywiste. No ale...
    • Witam mam pytanie dot. dziedziczenia ustawowego gosp. rolnego - chodzi o to ,że spadkodawca zmarł w latach 80-tych. Jak to się ma do orzeczenia TK z 2001r. kontra Rozporządznie RM z 1990 r w spr. dziedziczenia gosp. rolnych? Gdzie ewent znajdę treść obu tych aktów ( na pewno nie na str sejmowej, sprawdzałam i tam nie ma treści aktu, a tylko same odnośniki!!) Pozdr
    • Podzielniki "wyparkowe" w moim przypadku okazały się totalną bzdurą naciągającą mnie na dodatkowe i nieuzasadnione koszty. Mieszkam w nowym budynku na I pietrze, 3 pokoje w tym 1 pokój o lokalizacji szczytowej.Pomimo, że budynek jest nowy i dość elegancki o nowoczesnej technologii (w zakresie normy cieplnej dla ścian osłonowych budynku) inwestor (s-nia mieszkaniowa) zaoszczędził i zamontował nam dosyć byle jakie, nieszczelne drewniane okna. Od 3 lat mam podzielniki. W mieszkaniu...
    • Co Wy na to? Czyż to nie dziwne? Skoro cofnięto wyrok, to skąd to obwieszczenie? Rzeczpospolita dnia 2001-10-12 OBWIESZCZENIE Postanowieniem Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy, Wydział XVII Gospodarczy, z dnia 5 października 2001 r. w sprawie sygn. akt XVII U-569/01 ogłoszono upadłość WAR INWEST S.A. z siedzibą w Warszawie. Wyznaczono sędziego komisarza w osobie ASR Moniki Danyluk, a syndyka masy upadłości w osobie Ireny Buczyńskiej. Wzywa się wierzycieli WAR INWES...
    • Witam, W zwiazku z zakupem mieszkania od developera (pierwsze wplaty w 2001 roku) nabylem prawo do tzw. duzej ulgi budowlanej. I wydatki poniesione w tym roku tez moge sobie odliczyc w ramah tej ulgi. Ale tylko wydatki dotyczace "zakupu" mieszkania. Nie moge w ramach tej ulgi odliczyc wydatkow poniesionych na "wykonczenie" mieszkania do czasu zasiedlenia. Dlaczego, dlatego, ze nie ponioslem zadnych wydatkow "remontowych" w roku 2001, w zwiazku z czym "nabylem" prawa tylko do ul...
    • zamierzam sprzedać mieszkanie, ktore kupiłam w 2001 roku. Kupiłam je na społke z drugą osobą (50%). Na kupno został zaciągnięty kredyt w banku (na obie osoby). Wykorzystałam ulgę budowlaną, (jeszcze nie w pełni). Aktualnie chcę sprzedać swoją połowę właścicielowi drugiej czesci mieszkania. Wiąże sie to też z wzięciem na tą osobę całego kredytu. I teraz pytanie: czy muszę zwrócić US wykorzystną ulgę? Dodam, ze odebrałąm mieszkanie, mieszkałam tam, płaciłam czynsz i inne opłaty. Od...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna