Forum Dom Budowa i remont
ZMIEŃ
      administracja

administracja

(32 wyniki)
    • kominowego ze stali. Mam piec gazowy zamontowany w 1996 roku. Wczoraj administracja przysłała mi pismo, w którym zmusza mnie do zamontowania rury nierdzewnej w kominie od mojego pieca aż ponad szczyt kominu. Przepis jest z 2002 roku, a piec zamontowałem w 1996. Czy administracja ma rację i i czy może mnie jakoś zmusić do włożenia rury? Administracja powołuje się na ten przepis:ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jaki...
    • Za rok w którym wymieniałam okna zrobiłam odliczenia z tegoż tytułu. Teraz otrzymałam zwrot kosztów wymiany okien z administracji.Czy taki zwrot muszę wykazać w zeznaniu podatkowym? W administracji nie otrzymałam faktury ani zadnego kwitu ,ze taki zwrot otrzymałam (złożyłm na liście tylko swoj podpis). Czy może ktoś wie co powinnam teraz zrobić??? d
    • czy macie pomysł jak wyciszyć hałas kroków z klatki w sypialni która znajduje się obok klatki schodowej w bloku? czy budować dodatkową ścianę z karton gipsu i wełny mineralnej czy może poprosić administrację o wyłożenie schodów jakąś specjalną wykładziną - tylko czy administracja się na to zgodzi?
    • Witajcie. Jestem szczęśliwą posiadaczką mieszkania na parterze. Latem przy upałach jest przyjemnie chłodno, zimą ogrzewanie daje radę i jest cieplutko (lubię ciepło przynaję bez bicia, 21 stopni to dla mnie za zimno). Natomiast wiosna i jesień, szczególnie gdy aura jak teraz (zimno i pada) to koszmar. Po zimnej wiośnie w zeszłym roku na ścianach i tapicerowanych meblach a także na ubraniach w szafach pojawiła się pleśń. Zerwaliśmy tapety, ściana była pod spodem czysta. A więc smarowanie ścia...
    • Mieszkam na 3 ostatnim piętrze przedwojennej kamienicy, tydzień temu w rogu pokoju do mieszkania wdarła się woda. Od tego czasu jest coraz gorzej. Regularnie kapie w dwóch pokojach, zaciek dochodzi już prawie do podłogi i zajął całą ścianę. Budynek jest we władaniu Wspólnoty. Administracja Wspólnoty wezwana do szkody okopała się na stanowisku: nic się nie da zrobić, trzeba poczekać do wiosny, a wtedy wyschnie. Słowem, jak z peerelowskiego skeczu: "- woda mi się leje" - "I musi się...
    • Chcę wymienić klaoryfer w kuchni - jest całkowicie zapachany, w zimę nie grzał nic a nic ;( I mam takie pytania: 1. Czy w rurach w sezonie niegrzewczym jest woda? Mój ojciec twierdzi, że zimna jest ;) 2. Czy mogę zmniejszyć wielkość grzejnika, wybrać model mniejszy o 10 cm, czy są jakieś przepisy związane z wielkością pomieszczenia i administracja mnie zabije. 3. I na koniec: rury dostarczające wodę do kaloryfera idą przy ścianie, a potem 40 cm w bok do grzejnika. Czy można je ...
    • Witam, mieszkam w mieszkaniu kwaterunkowym, którego nie można wykupić. Chce przeprowadzić remont kapitalny na własny koszt. Administracja budynku wymaga złożenia podania z prośbą o zgodę na wykonanie remontu i podaniem zakresu przewidywanych prac. To jestem w stanie zrozumieć. Problem w tym, że w otrzymanej umowie jest klauzla w której ja mam się zrzec wszelkich roszczeń w razie, gdybym opuściła mieszkanie, czyli, nie będę dochodzić żadnego zadośćuczynienia finansowego za poniesione...
    • Rura kanalizacyjna z mojej łazienki dochodzi do pionu w mieszkaniu sąsiadów pod nami. Do kogo należy ten fragment rury, który jest poza moim mieszkaniem a wi ch łazience? sąsiedzi uważają, że do mnie i skoro wymieniam rurę u siebie, to na własny koszt muszę wymienić część znajdująca się w ich mieszkaniu. Ja uważam, że nie mogę ingerować w wygląd i stan ich rur, że mój remont kończy sie na granicy mojego mieszkania. kto ma rację?
    • Cześć, mam pytanie. Kupiłam mieszkanie. Wiem już nie był to najlepszy zakup, ale czasu nie cofnę. Zaczął się remont i co i rusz pojawiają się nowe problemy. Ekipa remontowa wymieniała ostatnio instalację elektryczną i poinformowała mnie, że cała instalacja na klatce nie jest uziemiona. Pani w administracji powiedziała, ze instalacja w budynku jest do wymiany, ale wspólnota "nie ma pieniędzy, bo inne rzeczy są priorytetowe". Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak wygląda to formalnie? Czy...
    • Proszę o dobry sposób (nieinwazyjny) na usunięcie farby olejnej z "firmowej" framugi drzwi. Trwa remont na klatce schodowej. Wspaniałomyślni fachowcy bestialsko "zapaćkali" fragmenty jej powierzchni. Czy jest jakiś rozpuszczalnik, który usunie farbę nie naruszając struktury farby na framudze?
    • Witam. Słuchajcie- czym zabudować rury w łazience od ogrzewania, żeby ładnie wyglądały i oczywiście dawały ciepło? Są to dwie rury obok siebie średnicy około 6cm. Remontuję łazienkę po całości- wymieniam wszystko. Administracja wymieniała rury, a ja mogę szaleć na ile mi portfel pozwoli. Podpowiedzcie co zrobić żeby estetycznie wyglądało i grzało :) Pozdrawiam.
    • Szykuję się do remontu łazienki i przy okazji chciałabym wymienic kaloryfer. Czy ktoś może się orientuje jak to wygląda? mnie dręczą nastepujące wątlpiwości: 1. czy w sezonie nie-grzewczym w kaloryferach znajduje sie woda pod ciśnieniem? i czy w takim razie jak odkręce stary kaloryfer to cztery pietra słupa wody "wtargną" mi do łazienki ?? 2. czy trzeba gdzieś zakręcić wcześniej zawór? 3. czy mam to załatwiać przez jakiegos speca od CO z administracji? pzdr fef
    • Witam, Kupiliśmy mieszkanie spoldzielczo wlasnosciowe. Chcemy zrobic remont. W ramach remontu chcielibysmy wyburzyc ścianke dzialowa pomiedzy kuchnia a pokojem. Napisalismy stosowne podanie do administacji osiedla. W administracji powiedziano nam, iz aby dostac zgode na wyburzenie scianki dzialowej musimy zrobic: - projekt budowlany (wynajac architekta) - wystapic o pozwolenie na budowe do urzedu dzielnicy - wystapic do zarzadu spoldzielni z projektem o wyburzenie scianki Brz...
    • w moim mieszkaniu wodę rozlicza się tzw ryczałtem. Remontujemy łazienkę i hydraulik radził założyć wodomierz by na przyszłość jak administracja nakazała zakładać nie trzeba było robić nowych dziur itp. Czy muszę zgłosić administracji że mam założony wodomierz ? Czy dopiero wtedy jak oni zdecydują się że trzeba zakładać to ich poinformować?
    • Sasiad mojej tesciowej (troszeczke niestandardowy na umysle) doszedl do wniosku, ze ma za mala piwnice, a ona za duza i do tego jeszcze pusta. W zwiazku z tym zaczal rozbijac scianke dzialowa miedzy jego piwnica a swoja z mysla, aby te scianke przesunac tak, aby bylo "sprawiedliwie". Gdzie mam zglosic takie dzialanie? Na policje, ze ktos sie wlamuje, czy do strazy miejskiej czy to urzedu gminy?
    • Co w kosztorysie budowlanym (tylko robocizna) zanczy pozycja Kp mam w tabelce ostatniej wpisane cos takiego fundamenty: Robocizna = 1000 zł, Kp = 400 zł, Z= 300 zł, (to Z rozgryzlem to chyba Zysk) czy Kp to koszty posrednie ? a jesli tak to co wcchodzi w skład tych kosztot skoro kosztorys mialem robiony tylko na robocizne Czy schody miedzy parterem a poddaszem sa elementem stanu surowego ? Z gory dziekuje za odpowiedz
    • Zastanawiam się nad wymianą starych żeliwnych grzejników w moim mieszkaniu w bloku. I podstawowym problemem jest wybór między stalą i aluminium. Wszyscy doradzają mi aluminium, bo: 1. szybkiej się nagrzewa (na tym wcale mi nie zależy) 2. stal rdzewieje (ale przecież to podobno stal nierdzewna, jak więc może rdzewieć) 3. są lżejsze (I co z tego? Może dla montera ma to jakieś znaczenie, ale dla użytkownika?) 4. można zdjąć bądź dołożyć żeberka (duży plus). Tylko ja sama widzę w n...
    • mam mieszkanie własnościowe, musze mieć pozwolenie na położenie kafelek w kuchni i łazience?
    • Czy ściankę dziłową mającą ok 2,5m (w bloku) można wyburzyć bez planu projektowego podbitego przez inspektora budowlanego? Trzeba każdą taką zmianę zgłaszać w administracji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się