Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      autobiografia

autobiografia

(17 wyników)
    • Autobiografia jakiegoś Polaka. Co polecacie? chodzi mi o kogoś nieznanego, bo autobiografie ludzi znanych znam i są dostępne...
    • Ja lubie je czytać, ale często spotykam się z krytyką takich ksiażek. Dlaczego?
    • podobno ma się ukazać w USA połowie listopada. Czy ktoś wie kiedy w Polsce? Już nie mogę się doczekać. www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/news/after-keeping-us-waiting-for-a-century-mark-twain-will-finally-reveal-all-1980695.html
    • Lech Wałęsa - Droga do prawdy Autobiografia. Rozpocząłem lekturę, pomijając zawartość merytoryczną, czy wszystkie fakty są prawdziwe czy też nie, czyta się przyjemnie. Fajnie wkomponowane wypowiedzi innych osób o Prezydencie. Myślicie, że sam napisał? Bo ja szczerze wątpię. Czytaliście, jakie są wasze opinie?
    • Nie jestem fanką ani Ozzy'ego, ani Black Sabath. Po autobiografię sięgnełam przypadkiem, lubię biografie i w sumie tak sobie pomyslałam "ten to pewnie miał ciekawe życie". Wchłonęłam te grubą książkę w dwa wieczory, praktycznie płacząc ze śmiechu. Czyta się swietnie. Język bardzo barwny, soczysty, wszystko opisane prosto z mostu. Przekleństwa pojwiają się często gęsto, ale tu jakoś nie rażą. pomysły Ozzy'ego powalają. Oj, dawno się tak głośno nie śmiałam czytając książkę. praktycznie co...
    • Poszukuję autobiografi Skłodowskiej. Czy wiecie gdzie mogą dostać tę ksiązkę?
    • "Autobiografia" Joanny Chmielewskiej -cz I - dziecinstwo - może ktoś ma i odsprzeda, albo da namiar gdzie mogłabym ją znaleźć. Zalezy mi na niej bardzo bardzo. Pozdrowionka dla wszystkich "moli ksiązkowych" :)
    • Czytal ktos? warto kupic?
    • i znowu o żydach
    • witam, czy ktos wie gdzie mozna nabyc czwart tom autobiografi J. Chmielewskiej, zostala ona wydana w 1994 r. wiec w ksiegarniach nie jest juz dostepna. Ktos ma jakis pomysł?
    • Ktos tu cytował Żuławskego, który ponoć autobiografię nazwał jedyną prawdziwą literaturą.Sądzicie,ze opis czyjejeś jakości czasu moze byc dla czytającego, już w zupełnie innym kontekscie, czymś fascynującym.Czy warto pisać autobiografię)))?
    • Lubicie czytac? Ponoc biografie znanych osob to najchetniej kupowane ksiazki na swiecie. Co o tym myslicie? czytacie? Jesli tak to czyje?
    • Czytałam sobie właśnie biografię Marleny Dietrich i zastanawiam się, czy mozliwe jest w ogóle, żeby w ten sposob powstał w miarę realny obraz? Przeciez zawsze otrzymamy wizerunek osoby takiej, jaką ona chciała siebie przedstawić, względnie jaką chciała przedstawić ją wytwórnia... Czy jest więc sens czytania takich rzeczy? Moim zdaniem trzeba by bylo przeczytać wszystkie dostepne pozycje, i metoda porównania próbować coś sobie z tego wyklarować, żeby byc w miare blisko prawdy. Ten...
    • bede wdzieczny za podanie przykladowych autobiografii pisarzy. chodzi mi w szczegolnosci o ksiazki opisujace przebieg dziecinstwa i jego wplyw na ksztaltowanie sie osobowosci autora. szukam czegos w stylu autobiografii Canettiego czy tez Pasternaka.
    • Ostatnio kupilam sobie "Jadac do Babadag", chcialabym teraz nabyc kolejna ksiazke Stasiuka. Ktora wg Was jest najciekawsza i najbardziej godna uwagi? Pozdarwiam
    • poszukuję "archiwalnych" pozycji z tej kolekcji... bardzo bym chciała ją uzupełnić... serdecznie proszę o kontakt osoby, które mają coś na zbyciu z tej serii. pozdrawiam, L.
    • Przyznam się, że z braku czasu miałem ostatnimi laty wątły kontakt z literaturą.Słowo pisane, to głównie Gazeta. Tamże znalazłem kiedyś krótki esej "Powidoki" Andrzeja Stasiuka,na bliski mi temat o warszawskiej Pradze lat siedemdziesiątych, podobał mi się, wyciąłem go i gdzieś wsadziłem, z dalszymi zamiarami odnośnie autora. Po jakimś czasie, gdy znów zapragnąłem czytać książki, zacząłem właśnie od Stasiuka, od autobiografii. Książka zrobiła na mnie duże wrażenie swoją szczerości...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się